Varjopankit
2000-luvulla internetin myötä rahoitusmarkkina on muuttunut aika tuntuvalla tavalla. Nykyään ei ole aina itsestäänselvää, että lainaa haetaan omasta paikallisesta pankista, vaan suomalaisen kuluttajan ulottuvilla on monia erilaisia toimijoita. Osaa näistä toimijoista kutsutaan varjopankeiksi.
Varjopankki terminä kuulostaa hyvinkin huolestuttavalta ja pelottavalta, mutta tosiasiassa ne voivat olla lainanhakijan näkökulmasta erittäin hyödyllisiä toimijoita. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä varjopankit ovat ja mitä ne tekevät.
Mistä varjopankeissa on kyse?
Varjopankkitoiminta ei ole mikään tuore ilmiö. Tosiasiassa tällaisia toimijoita on ollut olemassa niin kauan kuin rahaa on ollut olemassa, mutta nykyaikana internetin kautta ne ovat päässeet todella haastamaan pankkeja kun asiakkaat ovat kyenneet löytämään ne aivan uudella tavalla.
Varjopankilla tarkoitetaan mitä tahansa muuta tahoa kuin virallisella pankkilisenssillä toimivaa tahoa, joka harjoittaa pankin kaltaista toimintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että taho ottaa sijoittajien rahaa ja lainaa sitä eteenpäin, tuottaen sijoittajille ja itselleen tuottoa koron muodossa. Perinteiset pankit toimivat ihan samalla tavoin, mutta sijoittajina toimivat pankin asiakkaat, jotka säilyttävät varoja pankkitileillä. Pankki siis lainaa asiakkaidensa varoja eteenpäin saadakseen tuottoa, mistä pienen osan se maksaa asiakkailleen pankkitilin korkona.
Pankit toimivat pankkilisenssin tukemana, ja lisenssi tuo tietynlaiset rajoitteet ja säännöt varojen käytölle. Lisäksi valtiot turvaavat pankkilisenssillä toimivien tahojen asiakkaiden varat tiettyihin rajoihin saakka. Esimerkiksi Suomessa talletukset suojataan 100 000 euroon saakka valtion tahojen toimesta.
Varjopankit operoivat tämän lisenssin ja yleisen sääntelyn ulkopuolella. Toki heitäkin koskevat yleiset lait yritystoiminnasta ja rahan lainaamisesta, mutta joka tapauksessa varjopankkien mahdollisuudet toimia ovat sääntelyn puolesta paljon laajemmat. Joskus tämä saattaa tarkoittaa, että varjopankit ottavat merkittävästi suurempaa riskiä sijoittajiensa rahalla kuin mitä pankit asiakkaidensa varoilla. Toisaalta varjopankit maksavat yleisesti ottaen huomattavasti parempaa tuottoa sijoittajilleen kuin mitä pankit omille asiakkailleen.
Uskaltaako varjopankin kanssa toimia?
Lähtökohtaisesti varjopankin kanssa toimiminen ei rahan lainaamisen osalta eroa pankin kanssa toimimisesta millään oleellisella tavalla. Varjopankit voivat olla kiinnostuneempia riskin ottamisesta, mikä voi asiakkaan näkökulmasta tarkoittaa sitä, että lainaa voi olla helpompi saada varjopankista tai lainaa voi saada varjopankista suuremman summan kuin perinteisestä pankista.
Korossa ja muissa ehdoissa voi myös olla eroja, joihin on syytä tutustua huolella, mutta lähtökohtaisesti varjopankin ja perinteisen pankin lainat on lainaajalle ihan vertailukelpoisia vaihtoehtoja. On aina syytä kilpailuttaa lainantarjoajat lainaa hakiessa, ja kilpailutustilanteessa on helppo kiinnittää huomiota eri toimijoiden välisiin eroihin hinnoittelussa ja ehdoissa.
Erityisesti kuluttajalainat, myös pankkien ulkopuoliset sellaiset, ovat suhteellisen säänneltyjä Suomessa. Jos siis haet henkilökohtaista lainaa varjopankista, suojelee sinua kuluttajana käytännössä vastaavanlainen lainsäädäntö kuin pankkilainankin kohdalla. Yrityslainojen kohdalla tilanne on kuitenkin hyvin erilainen. Yrityslainasääntely on huomattavasti heikompaa ja löysempää, mikä tarkoittaa sitä, että yrityslainoihin voi laittaa huomattavasti tavanomaisuudesta poikkeavia ehtoja. Tämä pätee sinänsä pankkeihinkin, mutta koska pankit vastaavat laajemmin lisenssinsä takia viranomaisille, ei sieltä käytännössä tehdä kovinkaan erikoisia lainoja yrityksillekään. Varjopankeilta yrityslainaa hakiessa kuitenkin kannattaa olla huomattavasti tarkempi, ja lukea kaikki sopimusehdot tarkkaan.
Miten voin hakea lainaa varjopankista?
Varjopankit ovat hyvin kiinnostuneita uusista laina-asiakkaista, ja erityisesti internetin kautta erilaisia varjopankkeja on helposti löydettävissä. Jos kilpailutat lainojasi esimerkiksi Summarumin lainavertailupalvelun kautta, saat tarjouksia sekä perinteisiltä pankeilta että varjopankeilta. Päällisin puolin ei ole helppo huomata, kummasta on kyse, eikä siitä varsinaisesti tarvitse olla huolissaan.
Varjopankkeja on monia erilaisia. Esimerkiksi monet sijoitusrahastot, erityisesti korkorahastot osallistuvat varjopankkitoimintaan. Lisäksi monet yritykset, jotka välittävät lainoja ilman varsinaista pankkilisenssiä toimivat varjopankkeina. Myös virtuaalivaluuttapuolella toimijat, jotka lainaavat erilaisia kryptovaluuttoja eteenpäin toimivat varjopankkeina omalla toimialalllaan. Kaikki luottokorttiyhtiöt ovat myös eräänlaisia varjopankkeja, kuten myös niin kutsuttuja vertaislainoja tarjoavat yritykset. Kaikkia varjopankkeja ei siis voi niputtaa samaan kategoriaan, sillä osa asioi vain suurien toimijoiden lainojen ja valtionlainojen kanssa, toiset taas keskittyvät perinteisiin, pieniin kuluttajalainoihin.
Miten voin sijoittaa varjopankkiin?
Varjopankkitoiminta sisältää kaksi osa-aluetta. Ensimmäinen osa-alue on lainaaminen, jota on käsitelty jo yllä monesta eri näkökulmasta. Toinen osa-alue on sijoittaminen lainoihin. Mikäli itsellä on ylimääräistä sijoitettavaa, ja kiinnostusta sijoittaa lainapuolelle on, varjopankit tarjoavat mielenkiintoisia vaihtoehtoja saada tuottoja. Korkotuotto on houkutteleva vaihtoehto sijoittajalle, koska korkojen vaihtelut menevät eri syklissä kuin osakkeiden tai kiinteistöihin liittyvien tuottojen vaihtelu. Monelle sijoittajalle se, että osa sijoituksista on lainoissa, tuo siis tasapainoa ja tasaista tuottoa sijoitussalkkuun.
Helpoin tapa päästä varjopankkitoimintaan kiinni on sijoittaa rahaa korkorahastoon. Korkorahastot pääosin lainaavat rahaa suurille yrityksille ja valtioille, joten korko on melko pientä ja toiminta suhteellisen turvallista. Kovempaa riskiä ja tuottoa halajaville on tarjolla niin kutsutut ”high yield” -yrityslainarahastot, jotka lainaavat rahaa huonomman luottoluokituksen yrityksille. Kyseessä on silti suuria yrityksiä.
Jos haluat päästä pienempiin lainoihin kiinni, on olemassa muita vaihtoehtoja. Pienemmät lainat pienemmille yrityksille ja kuluttajille sisältävät suurempaa riskiä, mutta tuotto on huomattavasti parempaa. Helpoin tapa päästä näihin kiinni, on sijoittaa vertaislainoihin erilaisten vertaislainapalveluiden kautta. Toinen vaihtoehto, joka usein vaatii suurempaa pääomaa, on sijoittaa suoraan jonkun varjopankin taseeseen. Monet varjopankit keräävät säännöllisesti lisärahoitusta kasvattaakseen lainaportfoliotaan. Näihin tilaisuuksiin voi tarttua periaatteessa kuka tahansa, kunhan vaadittava pääoma on saatavilla.
Varjopankki voi olla siis erinomainen kumppani sekä lainaa tarvitsevalle henkilölle, että sijoittajalle joka haluaa itselleen korkotuottoa.