Verovähennykset

Verovähennys helpottaa verojen maksua. Vähennyksillä pienennetään verotettavaa tuloa tai vaikutetaan suoraan veron määrään. Tässä artikkelissa perehdymme verovähennyksiin ja kerromme erilaisista vähennyksistä.

Perusvähennys

Kunnallisveron perusvähennykseen on oikeutettu henkilö, jonka vuositulot eivät kaikkien muiden kunnallisverotuksen vähennysten suorittamisen jälkeen vuonna 2025 ylitä 26 976 euroa, tällöin vähennys on enintään 4 115 euroa.

Vuonna 2024 vähennys on enintään 3 980 euroa, ja silloin perusvähennystä ei voi saada osittaisenakaan, jos puhdas ansiotulo on vähennysten jälkeen yli 26 092 euroa.

Vähennyksen enimmäismäärä on 3630 euroa. Jos puhtaan ansiotulon määrä on yli 3630 euroa, vähennystä pienennetään aina 18 prosentilla ylimenevän tulon määrästä.

Vähennystä ei tarvitse hakea itse, vaan verottaja suorittaa sen viran puolesta.

Esimerkiksi Helenan tulot ovat muiden vähennysten jälkeen 11 026 euroa vuonna 2024. Helenan perusvähennys on täten: 3980 – (11026 – 3980) * 0.18 = 2710,72 eur

Laske tulosveroprosenttisi

Ansiotulovähennys

Ansiotulovähennys poistuu vuodesta 2025 alkaen. Vuonna 2024ansiotulovähennys poistetaan kunnallisveroon velvoittavista ansiotuloista.

  • Vähennys on 51 %, kun ansiotulot ylittävät 2500 euroa.
  • Vähennyksen määrä on 28 % , kun ansiotulot ylittävät 7230 euroa.
  • Enimmäisvähennys on 3570 euroa.

Verottaja suorittaa vähennyksen viran puolesta ilman erillistä ilmoitusta.

Verovähennys etätyö

Jokainen palkansaaja on oikeutettu 750 euron tulonhankkimisvähennykseen automaattisesti, mutta jos kustannuksia on sitä enemmän, ne voi ilmoittaa vielä erikseen veroilmoituksessa.

Etätyön määritelmään kuuluu, että työnantaja ja työntekijä ovat sopineet järjestelystä, jossa työntekijä tekee töitä kotoaan tai hankkimassa työtilassaan.

Etätyön tekemiseen liittyviä kuluja, jotka voi vähentää verotuksessa tulonhankkimisvähennyksenä:

  • työhuonevähennys (joko kaavamainen vähennys tai todelliset kustannukset esimerkiksi huonekaluista)
  • kustannukset tietoliikenneyhteydestä eli nettiyhteydestä kokonaan tai osittain
  • työvälinekulut koskien työntekoa varten hankittua tietokonetta tai esimerkiksi näyttöä

Kaavamainen työhuonevähennys

Etätyöpäivien määrä Kaavamainen työhuonevähennys määrä
Teet töitä kokopäiväisesti etänä yli 50 % työpäivien kokonaismäärästä 940 euroa
Teet säännöllisesti töitä enintään 50 % työpäivistä 470 euroa
Teet etätyötä satunnaisesti 235 euroa

Voit myös vaihtoehtoisesti hyödyntää kulujen todellisen vähennyksen, mutta yleensä kaavamainen työhuonevähennys on etätyöntekijälle parempi vaihtoehto.

Työhuonevähennys todelliset kulut

Etätyöhuoneen todellisiksi kuluiksi työhuonevähennyksessä ovat kalusteiden, työhuoneen vuokra-, lämmitys- ja valaistuskustannukset. Jos aiot vähentää näistä aiheutuneet kustannukset verotuksessa, sinun on luonnollisesti säilytettävä niistä tositteet ja antaa selvitys, jos sitä pyydetään.

Kalusteeksi lasketaan esimerkiksi työtuoli ja työpöytä, ja niiden tulee olla pääasiallisesti työkäytössä.

  • Kaluste, jonka hinta on enintään 1200 euroa, voi vähentää hankintavuonna suoraan.
  • Yli 1200 euroa maksavan kalusteen vähennystapa on 25 % vuosittainen poisto

Työvälineiden vähentäminen

Etätyökäyttöön hankittujen työvälineiden kuten tietokoneen, näytön tai näppäimistön verovähennykset toimivat käytännössä kuten yllä mainittu todellisten kulujen vähentäminen.

  • Työväline jonka hinta on enintään 1200 euroa, voi vähentää hankintavuonna suoraan.
  • Yli 1200 euroa maksavan työvälineen vähennystapa on 25 % vuosittainen poisto
  • Työnantajan antamia tai lainaamia työvälineitä ei palkansaaja voi vähentää omassa verotuksessa

Tietoliikenneyhteyden vähentäminen

Jos olet hankkinut nettilaajakaistan kokonaan työkäyttöön, voit vähentää verotuksessa 100 % kuluista.

Jos nettiliittymä on sinulla muussakin käytössä, eli osittain työkäytössä ja vapaa-ajalla, olet oikeutettu vähentämään verotuksessa 50 % kuluista.

Matkakulujen verovähennys etätyötä tekevällä

Henkilö saa vähentää matkakuluja verotuksessa ainoastaan niiltä päiviltä, jolloin käy työpaikalla eli matkustaa asunnon ja työpaikan välillä.

Verovähennykset etätyö – säästöjen suuruus riippuu tuloista

Säästöjen suuruus riippuu tuloista, sillä verovähennys pienentää veronalaisen tulon määrää, ja Suomessa tietysti veroprosentti määräytyy tulojen mukaan. Verohallinnon ylitarkastajan mukaan verovähennykset etätyötä tekevälle keskituloiselle palkansaajalle realisoituvat lopulta muutamiksi kymmeniksi euroiksi.

Tarkista veroprosenttisi verolaskurilla, jos et ole varma siitä, kuinka paljon maksat palkastasi veroja.

Tulonhankkimisvähennys

Tulonhankkimisvähennystä saavat kaikki palkkatuloa saavat verovelvolliset. Vähennys perustuu oletukseen, että tulonhankkimiseen liittyy aina jonkin verran kuluja.

Vähennys on enintään 750 euroa ja sen saaminen ei edellyttä erillistä ilmoitusta. Tulonhankkimisvähennystä ei myönnetä lainkaan, jos muut vähennyskelpoiset tulonhankkimiskulut ylittävät 750 euroa.

Työtulovähennys

Työtulovähennyksen enimmäismäärä vuonna 2025 on 3 225 euroa ja vuonna 2024 vastaava luku on 2 140 euroa.
Verottaja suorittaa vähennyksen viran puolesta.

Matkakulut  eli asunnon ja työpaikan väliset matkakulut

Kodin ja työpaikan välisten matkojen aiheuttamat kulut vähennetään ansiotulon verotuksessa halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaisesti.

Vähennys on enimmillään 7000 euroa (8 400 euroa vuonna 2023) ja siihen kuuluu 900 euron omavastuu, joten käytännössä työmatkakuluja korvataan enintään 7900 euroon saakka. Huomioi, että osan vuodesta työttömänä olleen omavastuuosuus on pienempi.

Jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut

Työmarkkinajärjestöjen sekä työttömyyskassojen jäsenmaksut vähennetään ansiotulon verotuksessa kokonaan.

Korkomenot

Opinto- ja tulonhankkimislainan korot ovat vähennyskelpoisia. Asuntolainan koroista ei saa enää tehdä vähennyksiä.

Yleensä korkomenot vähennetään pääomatulosta, mutta aina veronmaksajan veronalaiset pääomatulot eivät ole kyllin suuret korkomenojen vähennysten hyödyntämiseksi. Tällöin korkomenot vähennetään ansiotulojen verotuksesta alijäämähyvityksenä.

Verottaja vähentää alijäämähyvitykset ansiotuloista yleensä automaattisesti. Alijäämähyvityksellä voi laskea verotettavan ansiotulon summaa korkeintaan 1400 euroa.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennykseen oikeuttaa omassa tai perheenjäsenen kotona teetetty kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö, atk-asennukset ja remontointi. Vähennystä myönnetään ainoastaan itse työstä, ei tarvikkeista tai matkakuluista. Jos työ ostetaan yritykseltä, yrityksen on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin.

Kotitalousvähennystä pitää muistaa hakea itse. Teetetyt työt sekä maksetut työkorvaukset ja palkat merkitään esitäytettyyn veroilmoitukseen.

Kustannusten korvaukset

Työnantaja voi vähentää tietyt palkansaajalle maksetut korvaukset verotuksessa. Kilometrikorvaus, päiväraha, ateriakorvaus, yömatkaraha ja tarveainehankinnat kuuluvat näihin.

Muut korvaukset, kuten rakennusalan työvälinekorvaus, moottorisahavähennys ja perhepäivähoitajan kulukorvaus, ovat saajan veronalaista tuloa.

Palkansaajan tulee vaatia kustannukset vähennettäviksi palkkatulon verotuksessa. Työntekijän kustannusten korvaukset ovat tulonhankkimismenoja.

Tulonhankkimiskulut ansiotuloista

Tulonhankkimiskuluista 750 euron ylittävä osuus voidaan vähentää ansiotuloista.

Vähennyskelpoisia kuluja ovat paitsi yllä mainitut työnantajan suorittamat kustannusten korvaukset, myös ammattikirjallisuuden, tietokoneen tai tulostimen hankinta. Myös työhuonevähennys luetaan tulonhankkimiskuluksi.

Vähennyksiin oikeuttavien kulujen kuitit tulee pitää säilössä reilun viiden vuoden ajan.

Tulonhankkimiskulut pääomatuloista

Esimerkiksi tallelokerovuokrat, sijoitustoimintaan liittyvät viestintäkulut sekä tulonhankkimislainan hoitokulut ja kurssitappiot voidaan vähentää suoraan verotettavan pääomatulon määrästä.

Opintolainavähennys

Vähennyksen määrä vuonna 2025 sekä vuonna 2024 on seuraavanlainen:

Vähennys on enintään 2 600 euroa. Jos saat opintorahan lisäksi palkkaa tai muuta ansiotuloa, vähennyksen määrä pienenee suhteessa muuhun tuloon. Opintorahavähennyksestä vähennetään puolet, eli 50 % siitä ansiotulojen osuudesta, joka ylittää 2 600 euroa. Jos ansiotulosi ovat yli 7 800 euroa, opintolainavähennystä ei myönnetä lainkaan. Opintolainavähennystä pitää muistaa hakea itse veroilmoituksessa.

Takaisinmaksetut osakaslainat

Viiden vuoden sisällä lainan nostamisesta takaisinmaksetut osakaslainat hyvitetään pääomatulon verotuksessa.

Jos verotettavia pääomatuloja ei kerry kylliksi vähennyksen hyödyntämiseksi, loput vähennykset poistetaan suoraan alijäämähyvityksenä ansiotulon verotuksessa.

Verottaja hoitaa tavallisesti tämän vähennyksen viran puolesta.

Veronmaksukyvyn alentumisvähennys

Veronmaksukyvyn alentumisvähennyksen voi poistaa ansiotulojen määrästä, jos veronmaksajaa on kohdannut jokin veronmaksukykyä alentava tilanne, kuten runsaasti sairauskuluja.

Sairauskulujen tulee olla suuruudeltaan vähintään 700 euroa ja 10 % puhtaiden tulojen kuukausimäärästä.

Alentumisvähennystä pitää hakea itse verovirkailijalta. Hakemukset arvioidaan aina yksilöllisesti ja käytännöt vaihtelevat verotoimistosta toiseen.

Alentumisvähennyksen enimmäissuuruus on 1400 euroa.

Ahvenanmaan vähennykset

Ahvenanmaan kunnallisverotuksessa verovähennykset poikkeavat normaalista seuraavilla tavoilla:

  • Kodin ja työpaikan välisten matkakulujen vähennyksissä ei ole omavastuuta ja matkakuluvähennyksen enimmäismäärä on ilmoitettu verottajan sivuilla.
  • Työasunnon vuokrakulut voidaan myös vähentää matkakuluina, jos työmatka on vähintään kolme tuntia tai vaatii vapaana kulkevan lautan käyttämistä. Vähennys on ilmoitettu verottajan sivuilla.
  • Opiskelijavähennystä myönnetään 340 euroa kultakin täysipäiväiseltä lukukaudelta peruskoulussa, korkeakoulussa tai muussa oppilaitoksessa.

Miten lasket vähennykset ansiotuloista?

Verovähennyksiä on kahta lajia:

  • Verotettavan ansiotulon määrää alentavat vähennykset pienentävät sitä tulojen summaa, josta lopulliset maksettavat verot lasketaan.
  • Veron määrää vähentävät verovähennykset laskevat maksettavaksi koituvan veron loppusummaa.

Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat:

  • perusvähennys ja tulonhankkimisvähennys
  • työmatkavähennys
  • työmarkkinajärjestöjen ja työttömyyskassojen jäsenmaksut
  • tulonhankkimiskulut ja kustannusten korvaukset
  • veronmaksukyvyn alentumisvähennys

Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat:

  • työtulovähennys
  • opintolainavähennys
  • kotitalousvähennys
  • alijäämähyvitykset

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: