Varainsiirtovero

Kiinteistöä, asunto-osaketta tai muuta arvopaperia ostaessa, täytyy tehdystä kaupasta tehdä varainsiirtoveroilmoitus ja maksaa varainsiirtovero. Varainsiirtoveroilmoituksen tekee yleensä ostaja, joka myös maksaa veron.

Ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapaus poistui vuoden 2024 alussa

Vuoden 2024 alusta poistui ensiasunnon ostajan varainsiirtoveron vapaus, mikä tarkoittaa sitä, että jos kauppakirja on allekirjoitettu viimeistään 31.12.2023 on ensiasunnon ostaminen ollut vielä verotonta.

Varainsiirtoveroprosentit muuttuivat

Varainsiirtoverolaki uudistui 1.1.2024. Sen myötä uudet varainsiirtoprosentit on otettu käyttöön, kun kauppakirja tai muu luovutussopimus on allekirjoitettu 12.10.2023 tai sen jälkeen.

Kiinteistöjen ja rakennusten varainsiirtovero

Tähän varainsiirtoveroluokkaan kuuluvat tontit ja sillä mahdollisesti sijaitsevat rakennukset, kuten omakotitalo tai maa-alue ja sillä sijaitseva kesämökki. Sama varainsiirtoveroprosentti koskee myös määräaloja ja määräosia, sekä pelkkää rakennusta tai rakennelmia. Ennen varainsiirtovero on ollut 4%, mutta 12.10.2023 jälkeen varainsiirtoveroprosentti on 3%.

Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtovero

Näihin kuuluvat esimerkiksi rivitalo- tai kerrostalo-osakkeet, liikehuoneistot, autopaikat, varastot, golfosakkeet, lomaosakkeet ja venepaikat. Uusi varainsiirtoveroprosentti näille on 1,5%, jos kauppakirja on allekirjoitettu 12.10.2023 tai sen jälkeen. Edeltävä varainsiirtoveroprosentti näiden osalta on ollut 2%.

Muiden arvopapereiden kuin asunto-osakkeiden ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtovero

Esimerkiksi puhelinosakkeet ovat tällaisia osakkeita. Kyseessä on osakeyhtiöiden osakkeet, joita kutsutaan liikeosakkeiksi. Nämä osakkeet on täytynyt hankkia itselleen muuten kuin arvopaperipörssin kautta. Uudistunut varainsiirtoveroprosentti on 1,5%, jos kauppakirja on allekirjoitettu 12.10.2023 jälkeen. Aikaisemmin varainsiirtoveroprosentti on ollut 1,6%.

Milloin varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa?

Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa ensiasunnosta, jonka kauppakirja on allekirjoitettu viimeistään 31.12.2023, mutta silti ilmoitus täytyy tehdä. Jos varainsiirtoveron summa on alle 10 euroa, ei veroa myöskään tarvitse maksaa, mutta ilmoitus täytyy joka tapauksessa tehdä.

Muita tällaisia tilanteita ovat muun muassa asumisoikeusasunto, arvopaperipörssistä ostetut osakkeet ja arvopaperit tai osakkeiden uusmerkinnästä. Jos on saanut omaisuutta lahjaksi tai testamentilla, ei varainsiirtoveroa tarvitse maksaa. Myös omaisuus, jonka on saanut perinnöksi tai osituksen yhteydessä vastikkeetta niin, että on käyttänyt vastikkeena vain jaettavana olevaa varallisuutta.

Digitaalisesti tehty asuntokauppa

Nykyisin on hyvin yleistä, että asuntokauppa tehdään digitaalisessa muodossa ja näin ollen ei perinteistä kaupantekotilaisuutta ole. Asuntokauppaan osallistuvat osapuolet hyväksyvät kauppakirjan allekirjoittamalla sen sähköisesti, silloin kun se heille itselleen sopii. Kun kaupan viimeinen osapuoli on allekirjoittanut kauppakirjan sähköisesti on kauppakirja valmis. Tämän viimeisen allekirjoituksen ajankohta laitetaan varainsiirtoveroilmoitukselle kauppakirjan allekirjoituspäivämääräksi.

Asunto-osakkeen ostaminen digitaalisesti

Myös asunto-osakkeiden kaupanteko tehdään monesti digitaalisesti. Jos kauppa toteutetaan kiinteistönvälittäjän kautta, täytyy varainsiirtovero maksaa kaupantekotilaisuudessa. Ostajan maksaessa varainsiirtoveron viimeistään seitsemän päivän kuluessa siitä, kun kaupan kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet sähköisesti kauppakirjan, katsotaan varainsiirtovero maksetuksi kaupanteon yhteydessä.

Sähköinen kiinteistön kauppakirja

Maanmittauslaitos ylläpitää Kiinteistövaihdannan palvelua, jossa joissakin tilanteissa voidaan tehdä kauppakirja sähköisessä muodossa. Myös tässä sähköisessä palvelussa kauppakirja on valmis silloin, kun kaupan kaikki osapuolet ovat hyväksyneet kauppakirjan allekirjoittamalla sen sähköisesti. Tässäkin tapauksessa varainsiirtoveroilmoitukseen merkitään viimeinen allekirjoitus kauppakirjan hyväksymispäivämäärän mukaisesti.

Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelun kautta tehdystä kiinteistön kaupasta lähtee vireille lainhuuto- tai kirjaamishakemus automaattisesti. Tällöin varainsiirtoveron maksamisen määräaika päättyy lainhuudon ja kirjaamisen hakemisen yhteydessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että varainsiirtovero tulee olla maksettuna viimeistään luovutussopimuksen tekemisen yhteydessä.

Varainsiirtoveroilmoituksen tekeminen

Verohallinnon OmaVero -palvelussa varainsiirtoveroilmoituksen tekeminen sujuu nopeasti. Palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla ja valitaan etusivulta välilehti, jossa lukee ”Kaikki verolajit”.

Sopimuksen tiedot

Seuraavaksi valitaan kohta ”Varainsiirtovero” ja sieltä linkki ”Tee varainsiirtoveroilmoitus”. Ilmoituksen tekemisessä on neljä eri vaihetta, jotka näkee sivun ylälaidasta. Valitaan sopimuksen tiedot, josta valitaan kohta ”Ilmoita kauppakirjan tai muun sopimuksen allekirjoituspäivä”. Tässä vaiheessa valitaan ne omaisuuslajit, jotka on hankittu tällä kauppakirjalla tai muulla sopimuksella. Tärkeää on valita sopimuksen tyyppi, esimerkiksi saatu perintö tai tehty kauppa. Sopimustyyppiä ei tarvita, jos on hankittu ainoastaan kiinteistö.

Omaisuuden tiedot

Ilmoitetaan omaisuuden tiedot, kohdasta ”Lisää uusi omaisuus”. Palvelussa ilmoitetaan aina yhden kohteen tiedot kerrallaan, vaikka kohteita olisi ostettu useampi. Omaisuutta hankittaessa yhteisvastuullisesti jonkun toisen osapuolen kanssa, ilmoitetaan ainoastaan oma osuus kauppahinnasta ja muista vastikkeista. Kaikki osapuolet tekevät oman varainsiirtoveroilmoituksensa.

Ilmoituksen tekemisen jälkeen pääsee näkemään laskelman varainsiirtoverosta ja veron eräpäivän. Nämä tiedot näkyvät joka tapauksessa, vaikka vero olisikin jo maksettu. Tietojen ollessa oikein, hyväksytään tiedot valitsemalla ”Ok”. Jos on hankkinut esimerkiksi useamman asunnon, ilmoitetaan jokaisen kohteen tiedot erikseen, kohdasta ”Lisää uusi omaisuus”.

Lisätiedot ja ilmoituksen viimeistely

Tässä vaiheessa nähdään omat yhteystiedot, jos ne ovat Verohallinnolla tiedossa. Tilanteissa, joissa lisätietoja varainsiirtoveroilmoituksesta antaa joku toinen henkilö, annetaan hänen yhteystietonsa. Samalla nähdään, että täytyykö varainsiirtoveroilmoitukseen lisätä liitteitä. Jos liitteitä täytyy ilmoitukseen lisätä, lisätään ne sähköisesti kohdasta ”Lisää tiedosto”.

Sitten tarkistetaan varainsiirtoveroilmoituksen tiedot esikatselemalla annettuja tietoja. Jos annettuja tietoja täytyy vielä muokata tässä vaiheessa, muutetaan niitä kohdasta ”Muokkaa.” Kaikkien tietojen ollessa oikein lähetetään varainsiirtoveroilmoitus kohdasta ”Lähetä.”

Valmis varainsiirtoveroilmoitus

Varainsiirtoveroilmoituksen lähettämisen jälkeen nähdään vastaanottokuittaus annetusta ilmoituksesta. Jos varainsiirtoveroa ei ole vielä maksettu, pääsee sen maksamaan painikkeesta ”Maksa heti”. Varainsiirtoveron voi maksaa myös omassa verkkopankissa, mutta silloin varainsiirtoveron viitenumero ja Verohallinnon tilinumero tulee tarkistaa OmaVerosta.

Todistus varainsiirtoverosta toimitetaan OmaVeroon yleensä noin kahden arkipäivän kuluttua siitä, kun ilmoitus on annettu ja varainsiirtovero maksettu. Palvelusta todistuksen voi tallentaa myös omalle tietokoneelle tai halutessaan tulostaa tositteeksi.