Kotitalousvähennys 2024

Tarkastelemme tässä artikkelissa, miten kotitalousvähennystä voi saada vuonna 2024 ja minkä suuruinen kotitalousvähennys on. Selvitämme, missä tilanteissa kotitalousvähennystä voi saada, kuka sitä voi saada ja miten kotitalousvähennystä haetaan.

Mikä kotitalousvähennys on?

Kotiin ostetusta työstä, kuten siivous, kodin remontit ja lastenhoito, on mahdollista saada vähennystä verotuksessa. Tämä vähennys on nimeltään kotitalousvähennys. Maksat siis vähemmän veroja, eli kotitalousvähennys on rahanarvoinen etu, joka kannattaa hyödyntää.

Milloin kotitalousvähennystä voi saada?

Muun muassa kodissa ja vapaa-ajan asunnolla tehtävistä remonteista, siivous- ja kotitaloustöistä sekä hoito- ja hoivatyöhön ostetuista palveluista voi saada kotitalousvähennystä. Vuonna 2024 uutena on tullut oikeus saada kotitalousvähennystä kotona annetusta fysioterapiasta ja toimintaterapiasta. Sen ehtona on, että hoitoa antaa laillistettu fysio- tai toimintaterapeutti, jonka yrityksellä on oikeus tuottaa näitä palveluita ja se kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

Mistä töistä kotitalousvähennystä voi saada?

Vähennyksen voi saada nimenomaan työn osuudesta. Tarvikkeista tai matkakuluista, jotka kuuluvat ostettuun palveluun, ei voi saada kotitalousvähennystä. Työ pitää olla ostettu ulkopuoliselta eli jos teet työn itse tai joku samassa taloudessa asuva tekee työn, kotitalousvähennystä ei saa.

Yleisimmät kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt

Tähän on koottu lista asunnossasi tai vapaa-ajanasunollasi tehtävistä töistä, joihin yleensä voi saada kotitalousvähennyksen. Verottajan sivuilla on tarkka lista töistä, joista voi saada kotitalousvähennyksen. Se kannattaa tarkastaa ennen työn tilaamista.

Kunnossapito- ja perusparannustyöt

Seuraavista töistä on mahdollista saada kotitalousvähennystä:

  • Kodin huoneiden remontointi, mukaan lukien keittiö tai kylpyhuone
  • Omakotitalon kellarin tai saunan remontointi
  • Sähkö-, putki- ja kaapelityöt omakotitalossa
  • Ulkorakennuksen maalaus
  • Turvalukon asennus

Sijoitusasunnossa tai uudisrakennuksessa näistä töistä ei voi saada kotitalousvähennystä.

Kotitaloustyö, hoiva- ja hoitotyö

Seuraavista kotitaloustöistä voi saada kotitalousvähennyksen:

  • kodin siivous
  • ruuanlaitto
  • pyykinpesu, silittäminen ja muu vaatteiden huolto
  • piha-alueen ja puutarhan hoito
  • lumityöt
  • ammattijärjestäjän työ

Hoiva- ja hoitotyössä kotitalousvähennykseen voi olla oikeutettu seuraavien töiden osalta:

  • Lasten, vanhusten tai vammaisten hoito, kuten peseminen, pukeminen, syöttäminen ja muu huolenpito
  • Kaupassa käynti ja asioinnissa auttaminen, mikäli ne on liitetty laajempaan palvelukokonaisuuteen

Mihin kohteisiin kotitalousvähennystä voi saada?

Jotta olet oikeutettu saamaan kotitalousvähennystä, työ pitää olla tehty omassa kodissasi, vapaa-ajan asunnollasi tai vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa. Asunnon ei tarvitse olla omistusasunto, vaan kotitalousvähennyksen voi saada myös vuokra-asuntoon, jos ostat vaikkapa vanhemmillesi kodin siivouspalvelun ulkopuoliselta.

Työn kohteena olevan asunnon pitää olla omassa käytössä, eli esimerkiksi vuokranantaja ei voi saada omistamassaan asunnossa tehdystä remontista kotitalousvähennystä. Myös kuolinpesällä on oikeus kotitalousvähennykseen. Se on käytettävissä sinä vuonna, kun vainaja on kuollut, sitä myöhemmin kuolinpesä ei voi saada kotitalousvähennystä. Vanhemmat eivät myöskään voi saada kotitalousvähennystä lastensa asunnoissa tehdystä työstä.

Miten kotitalousvähennys lasketaan?

Vähennyksen voi aina saada vain työn osuudesta. Eli esimerkiksi remontin yhteydessä tarvikkeista tai työn tekijän matkakorvauksista ei voi saada kotitalousvähennystä. Tehty työ vaikuttaa siihen, kuinka paljon siitä voi saada kotitalousvähennystä. Peruslaskukaava kotitalousvähennykselle on työn osuus* prosenttiosuus – omavastuu.

Korotettu kotitalousvähennys 2024

Vuonna 2022 voimaantulleessa tuloverolaissa kotitalousvähennyksen enimmäismäärää on väliaikaisesti nostettu. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nostettiin tuolloin 3 500 euroon vuodessa. Tätä korotusta on jatkettu myös vuodelle 2024.

Öljylämmityksestä luopumisesta voi myös saada korotettua kotitalousvähennystä. Tämä on voimassa vuosina 2022–2027. Tällä pyritään saamaan ihmiset siirtymään ilmastoystävällisempiin lämmitysmuotoihin.

Korotetussa kotitalousvähennyksessä saa vähentää 60 % työn osuudesta kotitalousvähennyksenä 3 500 euroon saakka.

Kuka voi saada kotitalousvähennystä?

Verotuksessa vähennettävä kotitalousvähennys on aina henkilökohtainen, eli esimerkiksi kodin remontista avio- tai avopuoliso on myös oikeutettu kotitalousvähennykseen. Lapset voivat saada kotitalousvähennystä vanhempiensa asunnossa tehtävästä työstä, mutta vanhemmat eivät voi saada kotitalousvähennystä, jos ostavat palveluita lastensa koteihin.

Kuolinpesä voi myös olla oikeutettu kotitalousvähennykseen.

Paljonko kotitalousvähennystä voi saada?

Hyödynnettävissä olevan kotitalousvähennyksen määrään vaikuttaa se, mistä työstä kotitalousvähennystä haetaan. Kaikissa töissä omavastuu on 100 euroa. Kotitalous, hoiva- ja hoitotyössä kotitalousvähennystä voi saada 3 500 euroa vuodessa.

Remonteista, eli kodin perusparannus- ja kunnossapitotyöstä voi saada kotitalousvähennystä 2 250 euroa vuodessa. Näistä kuluista vähennysprosentti on 40 % työn määrästä.

Öljylämmityksestä luopumisesta maksetaan erikseen kotitalousvähennystä, vaikka se voitaisiin laskea remontin ja kunnossapitotöiden yhteyteen. Siitä vähennysprosentti on 60 % ja suurin mahdollinen kotitalousvähennyksen määrä on 3 500 euroa, kun öljylämmitys korvataan toisella lämmitysmuodolla.

Mikäli molemmat puolisot hakevat kotitalousvähennystä, remonttikuluista yhteenlaskettu maksimi on 4 500 euroa ja kotitalous-, hoiva ja hoitotyöstä sekä öljylämmityksestä luopumisesta, vuodelta 2024 myös fysio- ja toimintaterapiasta voi maksimissaan saada yhteensä 7 000 euron verovähennyksen.

Mitä jos kotitalousvähennys ylittää maksettavien verojen määrän?

Jos kotitalousvähennyksen kokonaismäärä ylittää maksettavien verojen määrän, hyvitystä ei voi saada. Sitä ei siis saa veronpalautuksena takaisin, vaikka summa ylittyisikin. Ylimenevä osuus voidaan kuitenkin automaattisesti siirtää puolisolle, eli vaikka puoliso ei olisi hakenut kotitalousvähennystä, se vähennetään automaattisesti hänen verotuksestaan, jos hakijan verot eivät kata vähennyksen osuutta.

Työn tekevän yrityksen pitää olla ennakkoperintärekisterissä

Kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä ei voi ostaa keneltä tahansa. Yrityksen pitää olla ennakkoperintärekisterissä tai vähennystä ei voi saada. Tästä syystä kannattaa aina tarkastaa ennen työn teettämistä, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Sen voi tehdä YTJ-yrityshausta.

Poikkeuksena on yleishyödyllinen yhdistys, jolta työ voidaan ostaa, vaikka se ei olisi ennakkoperintärekisterissä. Fysio- tai toimintaterapiaa ostettaessa pitää tarkastaa, että palveluntarjoaja on laillistettu fysio- tai toimintaterapeutti, jolla on oikeus tarjota palvelua.

Voiko kotitalousvähennyksen saada, jos saa tukia?

Jos tilattuun työhön saa jotakin muuta tukea, siitä ei voi saada kotitalousvähennystä. Tarkista siis oikeutesi kotitalousvähennykseen. Mikäli saat näitä tukia, et välttämättä ole oikeutettu kotitalousvähennykseen:

  • omaishoidon tuki
  • lasten kodinhoidon tuki
  • yksityisen hoidon tuki
  • korjausavustus valtiolta tai muulta julkisyhteisöltä
  • sosiaalihuollon tai terveydenhuollon palveluseteli, jonka hyvinvointialue tai Helsingin kaupunki on myöntänyt
  • palkkatuki, joka maksetaan kotitaloudelle, joka toimii työnantajana
  • ELY-keskuksen rahoitus öljylämmityksestä luopumiseen
  • ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen energia tuki

Joissakin poikkeustapauksissa saattaa olla mahdollisuus kotitalousvähennykseen, mutta se kannattaa varmistaa etukäteen. Myönnetyn palvelusetelin tai avustuksen käyttämättä jättäminen ei oikeuta kotitalousvähennykseen, eikä kotitalousvähennystä voida maksaa silloin, jos maksu menee kunnalle tai kaupungille.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Voit ilmoittaa kotitalousvähennyksestä joko verokortilla tai veroilmoituksessa. Mikäli ilmoituksen tekee verokortille, vähennys huomioidaan heti, veroilmoituksen yhteydessä tehty kotitalousvähennysilmoitus huomioidaan veronpalautuksen määrässä tai jäännösverossa. Verokortilla et voi kuitenkaan ilmoittaa edellisen vuoden kotitalousvähennyksiä paitsi, jos ne on maksettu kuluvan vuoden aikana.

Ilmoita kotitalousvähennyksestä OmaVerossa

Ilmoituksen voi tehdä helposti milloin tahansa OmaVeron kautta. Jos haluat kotitalousvähennyksen huomioitavaksi verokortillasi, sinun tulee tilata uusi verokortti. Kotitalousvähennys merkitään ”Muut vähennykset” kohtaan. Jotta pystyt tekemään muutoksen, tulojen määrää pitää muuttaa. Voit merkitä euromuutoksen tuloihin, jos tulojen määrässä ei ole tapahtunut muutosta.

Veroilmoituksella ilmoittaessa pitää muokata esitäytettyä veroilmoitusta. OmaVerossa valitaan ”Korjaa esitäytetyn veroilmoituksen tietoja” ja kotitalousvähennys merkitään joko ”Esitäytetyt tulot ja vähennykset” tai ”Muut vähennykset” kohtaan, riippuen siitä, kumpi veroilmoituksellasi on näkyvissä.

Yritys voi tehdä ilmoituksen puolestasi

Vuodesta 2023 alkaen yritykset ovat voineet ilmoittaa kotitalousvähennyksestä asiakkaan puolesta. Se edellyttää sitä, että yritys on ottanut palvelun käyttöönsä. Jos olet sopinut työn tekevän yrityksen kanssa, että he tekevät ilmoituksen kotitalousvähennyksestä verottajalle, näet tiedot OmaVerossa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ainakaan toistaiseksi kovinkaan moni yritys ei tee kotitalousvähennysilmoitusta asiakkaan puolesta, joten tämä kannattaa aina tarkastaa.

Mitä tietoja kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen tarvitaan?

Osatessasi palvelua yritykseltä tarvitset kotitalousvähennystä hakiessasi yrityksen y-tunnuksen, muista tarkistaa, että yritys on työn tekemisen aikana ennakkoperintärekisterissä. Ilmoitukseen tarvitaan myös laskun loppusumma sekä työn osuus arvonlisäverollisena. Laskussa pitää olla myös eriteltynä työn ja tarvikkeiden sekä matkakulujen osuus, sillä vähennyksen voi saada vain työn osuudesta.

Jos taas palkkaat jonkun tekemään työn, tarvitset työntekijän henkilötunnuksen, summan työntekijälle maksettavasta bruttopalkasta, jossa ennakonpidätys mukana ja tiedot palkkojen sivukuluista.

Ilmoituksen perusteena olevat kuitit kannattaa säilyttää, sillä verottaja saattaa pyytää niitä myöhemmin tarkastettavaksi.

Kotitalousvähennys – Usein kysytyt kysymykset

Kokosimme tähän tiiviin paketin useimmiten kysytyistä kysymyksistä ja niiden vastauksista. Mikäli asia tuntuu epäselvältä, kannattaa kysyä suoraan verohallinnosta ohjeita ja neuvoja, sillä sieltä saa varmasti ajankohtaiset ja tarkat ohjeet.

Mikä on kotitalousvähennys?
Kotitalousvähennys on suoraan ansiotulon verosta suoritettava verovähennys, jota veronmaksajan tulee hakea itsenäisesti veroilmoituksen yhteydessä.
Milloin kotitalousvähennys pitää ilmoittaa?
Ilmoituksen kotitalousvähennyksestä voi tehdä heti, kun on maksanut laskun. Vähennyksistä pitää ilmoittaa ajoissa, sillä verotuksen oikaisuvaatimusten käsittelyajat ovat melko pitkiä.
Kuinka paljon on kotitalousvähennyksen omavastuu?
Ostetusta palvelusta riippumatta omavastuun osuus kotitalousvähennyksessä on sata euroa.
Onko vuonna 2024 tullut muutoksia kotitalousvähennykseen?
Kyllä. Vuodesta 2024 alkaen kotitalousvähennystä voi saada myös fysio- ja toimintaterapia palveluista. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä saa korotetun kotitalousvähennyksen myös vuonna 2024. Korotettu vähennys on 60 % työn hinnasta ja 30% palkoista.
Minkä vuoden verotukseen kotitalousvähennys merkitään?
Ilmoitus kotitalousvähennyksestä tehdään aina sen vuoden verotukseen, jolloin lasku on maksettu. Jos maksat vuonna 2024 edellisen vuoden aikana tehdystä työstä, vähennys kuuluu vuodelle 2024.
Kuka on oikeutettu kotitalousvähennykseen?
Omassa asunnossa, myös vuokra-asunnossa tai vapaa-ajan asunnolla tehtävästä työstä on mahdollista saada kotitalousvähennys. Lapset voivat ostaa myös vanhemmilleen palveluita ja saada niistä kotitalousvähennyksen.
Onko kotitalousvähennys talouskohtainen?
Ei. Kotitalousvähennys vähennetään henkilökohtaisessa verotuksessa, eli avo- ja aviopuolisot voivat molemmat saada kotitalousvähennystä vaikkapa keittiön remontista.
Voiko kotitalousvähennyksen saada kaikista kuluista?
Ei voi. Kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt on listattu verottajan sivuilla. Vähennystä ei voi myöskään saada tarvikkeista tai matkakuluista vaan ainoastaan työn osuudesta.
Mitä kautta kotitalousvähennys ilmoitetaan?
Ilmoituksen voi tehdä OmaVerossa joko verokortille tai veroilmoitukselle. Paperinen ilmoituskaavake on ainakin vielä toistaiseksi myös saatavilla. Helpoiten ilmoituksen voi tehdä sähköisesti OmaVeron kautta.
Miten kotitalousvähennys näkyy verotuksessa?
Kotitalousvähennys vähentää suoraan maksettavan veron määrää. Verokortille tehtynä maksat vuoden aikana vähemmän veroa, veroilmoitukselle tehtynä ilmoituksena kotitalousvähennys huomioidaan veronpalautuksissa tai jäännösveron määrässä.
Onko kotitalousvähennyksen määrä sama silloin, jos ostat palvelun yritykseltä tai jos palkkaat työntekijän?
Vähennyksen voi tehdä vain työnosuudesta. Ostaessasi palvelun yritykseltä, voit vähentää 40 % työn osuudesta kotitalousvähennyksenä. Korotetussa kotitalousvähennyksessä työn osuudesta voi vähennetään 60 %. Työntekijän työn osuudesta voi vähentää 15 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.
Kannattaako kotitalousvähennystä hakea?
Kyllä ehdottomasti. Kotitalousvähennys on työn teettäjälle rahanarvoinen etu, joka näkyy suoraan verotuksessa. Eli kun haet kotitalousvähennystä maksat vähemmän veroja.
Voiko kuka tahansa tehdä kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn?
Ei voi. Yrityksen, joka tekee työn, on oltava ennakkoperintärekisterissä työn suorittamisen aikaan. Omasta työstään ei myöskään voi hakea kotitalousvähennystä. Fysio- tai toimintaterapeutin tulee olla laillistettu palveluntarjoaja, eli kuka tahansa ei käy kotitalousvähennykseen oikeuttavan palvelun tarjoajaksi.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: