Etusivu » Verolaskuri » Kilometrikorvaus 2025

Kilometrikorvaus 2025

Työnantajan edellyttämästä työmatkasta, jonka työntekijä tekee omassa omistuksessaan olevalla tai hallitsemallaan kulkuneuvolla vakituisen työntekopaikkansa ulkopuolelle, maksetaan kilometrikorvausta. Kilometrikorvaus on veroton kulukorvaus, joka määrittyy Verohallinnon vuosittain tekemän päätöksen mukaisesti. Kilometrikorvauksen määrä riippuu työmatkaan käytettävästä kulkuneuvosta.

Omalla autolla saatava kilometrikorvaus vuonna 2024

Vuonna 2024 Verohallinto on päättänyt, että kilometrikorvaus omalla autolla tai matkaa suorittavan hallitsemalla autolla on 57 senttiä kilometriltä. Kun työnantaja on määrännyt muita henkilöitä samaan työmatkaan ja nämä henkilöt kulkevat saman auton kyydissä, maksetaan heistä lisäkorvausta 4 senttiä kilometriltä jokaista henkilöä kohden.

Jos työntekijällä on käytössään auton käyttöetu, maksetaan sen käyttämisestä työmatkalla määrältään pienempi kilometrikorvaus. Autoa käytettäessä työmatkojen tekemiseen ja maksettaessa itse sen käytöstä aiheutuneet käyttövoimakulut, on kilometrikorvaus 13 senttiä jokaiselta kilometriltä.

Työnantaja voi tarjota työntekijän käyttöön vapaan autoedun ja suorittaa tällöin kaikki ajoneuvoon liittyvät kustannukset. Mikä tarkoittaa sitä, että tehdyiltä työmatkoilta ei myöskään makseta kilometrikorvauksia.

Kilometrikorvauksen korottaminen tietyissä tapauksissa

Kilometrikorvauksia korotetaan myös muissa tapauksissa per kilometri, jos ne ovat seuraavanlaisia.

  1. Perävaunun kuljettaminen mukana työmatkan vuoksi lisäkorotus 10 senttiä.
  2. Asuntovaunun kuljettaminen autoon kiinnitettynä 15 senttiä per kilometri.
  3. Autoon kiinnitetty taukotupa tai raskaskuorma 29 senttiä kilometriltä.
  4. Työn suorittamisen edellyttäessä liikkumista metsäautotiellä tai suljetulla tierakennustyömaalla, joka on suljettu muulta liikenteeltä on korvaus 12 senttiä alueella liikuttua kilometriä kohden.
  5. Autossa kuljetettavat isot koneet tai muut esineet, jotka ovat painoltaan yli 80 kiloa, maksettava lisäkorvaus on 4 senttiä.
  6. Koiran kuljettaminen työtehtävien vuoksi 4 senttiä per kilometri.

Muista kulkuneuvoista maksettava kilometrikorvaus vuonna 2024

Työnantajan määräämään työmatkaan käytettävistä muista kulkuneuvoista maksetaan myös kilometrikorvausta. Korvaukset ovat seuraavaksi esitettynä ja korvauksen määrä on aina senttiä per kilometri.

  1. moottorivene, enintään 50 hv, 100 senttiä
  2. yli 50 hv moottorivene, 145 senttiä
  3. moottorikelkka, 138 senttiä
  4. mönkijä, 130 senttiä
  5. moottoripyörä, 44 senttiä
  6. mopo, 23 senttiä
  7. muu kulkuneuvo, 14 senttiä

Mikä luokitellaan työmatkaksi?

Työmatka on kyseessä silloin, kun työntekijä tekee tilapäisesti työtä varsinaisen työpaikan ulkopuolella. Jos työntekijällä ei työn luonteen takia ole varsinaista työpaikkaa, pidetään työmatkana sitä matkaa, jonka työntekijä tekee tilapäisesti työn suorittamisen takia. Tällöin matkaksi luokitellaan matka asunnolta erityiselle työntekemispaikalle.

Muut työmatkana pidettävät matkat

Työntekemispaikan ollessa muualla kuin oman työantajan tai tämän kanssa samassa intressipiirissä kuuluvan yhteisön toimipaikassa, pidetään matkaa myös kulukorvattavana työmatkana.

Työntekijän työskentelyn ollessa tilapäistä, kuten tuloverolain 72 a § tarkoittaa, korvataan matka. Lisäksi jos työntekemispaikka sijaitsee yli 100 kilometrin etäisyydellä verovelvollisen asunnosta, on kyseessä työmatkana pidettävä matka. Työntekijän joutuessa majoittumaan työntekemispaikan sijainnin vuoksi tilapäisissä majoitustiloissa, luokitellaan matka kulukorvattavaksi työmatkaksi.

Työntekopaikan muuttuessa useasti

Usealla alalla työntekopaikka vaihtelee useasti, jolloin työn tekemisen vuoksi matkustetaan eri paikkakunnille suorittamaan lyhytaikaista työtä. Näissä tapauksissa kilometrikorvausta ei makseta kodin ja työntekopaikan välisestä matkasta. Vastaavasti näissä tapauksissa kilometrikorvaus maksetaan työntekopaikkojen väliseltä matkalta. Käytännössä siis kilometrikorvaus suoritetaan, kun työntekopaikka vaihtuu.

Milloin kyseessä ei ole työmatka?

Työntekijän asunnon ja varsinaisen työpaikan välistä matkaa ei pidetä työmatkana. Tämä huomioidaan verotuksessa työmatkakustannuksena. Jos työntekijän työkomennus kestää yli viikonlopun, ei korvata matkaa komennuksen ajalta asunnon ja työntekopaikan välillä komennuksen ollessa voimassa.

Miten määritellään varsinainen työpaikka?

Varsinainen työpaikka tarkoittaa sitä paikkaa, jossa työntekijä työskentelee vakituisesti. Liikkuvaa työtä tekevillä työntekijöillä varsinaiseksi työpaikaksi kutsutaan sitä toimipaikkaa, josta hän noutaa työmääräykset, voi säilyttää työvälineitä ja -aineita, työasusteita tai muuta työnteon kannalta olennaista paikkaa.

Muut matkakustannukset

Työntekijä voi suorittaa työmatkan myös julkisilla kulkuneuvoilla liikkuen. Tällöin työntekijälle maksetaan työmatkasta aiheutuneet välttämättömät kustannukset tositeperusteisesti. Työntekijän on siis esitettävä tositteet työnantajalle työmatkan aiheuttamista kustannuksista, joiden perusteella matkat korvataan täysimääräisenä tositteen mukaisesti.

Matkakustannukset ovat verottomia kulukorvauksia

Työmatkoista maksettavat kulukorvaukset ovat verottomia. Kilometrikorvaus maksetaan ajoneuvon mukaisesti, huomioiden lisäkorotustarpeet ja päiväraha maksetaan matkalta ehtojen täyttyessä. Kilometrikorvauksen tarkoitus on korvata oman kulkuneuvon käytöstä aiheutuneita kustannuksia.

Muut kustannukset korvataan tositeperusteisesti. Tällaisia kustannuksia ovat esimerkiksi majoituskustannukset, pysäköintimaksut tai muut pakolliset kustannukset, joista esitetään tosite työantajalle. Kyseessä on aiheutuneista kuluista maksettavat kulukorvaukset, joista ei työntekijän tarvitse maksaa veroja, mutta luonnollisesti kulukorvaukset eivät myöskään kerrytä eläkettä.

Yleishyödyllisten yhteisöjen ja julkisyhteisöjen maksamat verovapaat korvaukset

Yhdistykset voivat maksaa vapaaehtoistyöstä kilometrikorvauksia ja päivärahoja. Näihin on kuitenkin asetettu saajakohtaiset rajat. Kilometrikorvauksia voi saada enintään 3000 euron edestä vuodessa ja päivärahoja enintään 20 kappaletta.

Korvauksenmaksajana toimiva yhdistys valvoo, ettei rajat korvausten osalta ylity. Yhdistys ei kuitenkaan voi saada tietoonsa sitä, että kuinka monesta eri yhdistyksestä korvausta saa. Tällöin matkakorvausten saajan tulee itse seurata sitä, etteivät vuosikohtaiset henkilökohtaiset rajat ylity.

Vastaavasti osa saaduista matkakorvauksista voi rajan ylittyessä muuttua verotuksen yhteydessä verotettavaksi tuloksi, joihin kannattaa varautua jos kulukorvauksia on saanut yli sallitun rajan eri yhdistyksiltä.

Päiväraha työmatkoilla

Työmatkapäiviltä työntekijän on mahdollista saada päivärahaa. Päiväraha on tarkoitettu korvaamaan työmatkan aikana tehtyjä ruokailuja ja muita työmatkasta aiheutuneita elinkustannuksia. Siihen ei lasketa matkustamisesta sekä majoittumisesta maksettavia korvauksia. Verohallinto määrittelee vuosittain kokopäivärahan sekä osapäivärahan suuruuden samanaikaisesti kilometrikorvausten kanssa.

Milloin päivärahaa maksetaan?

Erityisen työntekopaikan tulee olla yli 15 kilometrin päässä työntekijän asunnosta tai varsinaisesta työpaikasta. Riippuen täysin siitä, että kummasta matka on tehty. Tämän lisäksi erityisen työpaikan tulee olla yli viiden kilometrin päässä asunnosta ja varsinaisesta työpaikasta.

Päiväraha määräytyy työmatkan keston mukaan. Tulee myös huomioida, että jos työntekijä saa matkavuorokauden aikana ilmaisen ruuan, puolitetaan päivärahan määrä. Ilmainen ruoka tarkoittaa kokopäivärahan ollessa kyseessä kahta ilmaista ateriaa. Vastaavasti osapäivärahan ollessa kyseessä yhtä ilmaista ateriaa.

Päivärahan määrä kotimaan matkoissa

Maksettavan päivärahan määrä määrittyy työmatkan keston mukaan. Verohallinnon päätöksen mukaisesti maksettavien päivärahojen ehdot ja määrät ovat seuraavanlaiset vuonna 2024:

  1. Työmatka yli 6 tuntia (osapäiväraha), 24 euroa
  2. Yli 10 tuntia (kokopäiväraha), 51 euroa

Matkan ylittäessä viimeisen täyden matkavuorokauden

  1. Vähintään kahdella tunnilla, 24 euroa
  2. Yli kuudella tunnilla, 51 euroa

Ulkomaanpäivärahat vaihtelevat matkustuskohteiden mukaisesti ja kohteisiin maksettavien päivärahojen määrän ja niihin kohdistuvat säännökset ja ehdot voi tarkistaa Verohallinnon sivuilta.

Ateriakorvaus

Jos työmatkasta ei suoriteta ollenkaan päivärahaa ja työntekijällä ei ole mahdollisuutta ruokailla tavanomaisella ruokailupaikallaan, voidaan maksaa ateriakorvausta. Ateriakorvauksen enimmäismäärä on 12,75 euroa. Työntekijän joutuessa työmatkan aikana aterioimaan kaksi kertaa muualla kuin tavanomaisella ruokapaikallaan on ateriakorvauksen määrä enimmillään 25,50 euroa. Edellyttäen, ettei työmatkasta makseta ollenkaan päivärahaa.

Majoittumiskustannukset

Työmatkalla, jolla edellytetään majoittumista työnteon suorittamiseksi, maksetaan majoittumiskustannukset. Kustannukset majoittumisesta maksetaan majoitusliikkeen antaman tositteen mukaisesti, jonka työntekijä toimittaa työnantajalle korvauksen saamiseksi. Työantaja voi edellyttää, että työntekijä maksaa itse ensin työmatkastaan aiheutuneet majoittumiskustannukset ja työnantaja korvaa aiheutuneet kustannukset jälkikäteen majoitusliikkeen antaman tositteen mukaisesti.

Vastaavasti toiset yritykset korvaavat majoituksen suoraan majoittaneelle yritykselle, jolloin erillisiä korvauksia majoittumisesta ei makseta työntekijälle ollenkaan. Yleisesti tässä mallissa, yritys vastaanottaa suoraan laskun majoituksesta.

Yömatkaraha

Yömatkarahaa maksetaan, jos päivärahaan oikeuttavan matkavuorokauden aikana on neljä tuntia, ilta yhdeksän ja aamu seitsemän välisenä aikana. Yömatkarahan voi saada, jos työnantaja ei järjestä ilmaista majoitusta eikä myöskään suorita majoittumiskorvausta. Enimmäismäärä yömatkarahan osalta on 16 euroa.

Kilometrikorvauksen maksaminen

Työmatkaa suorittaessa on työntekijän valittava reitti yleensä lyhyemmän reitin mukaisesti ja reitiltä tehtäviä omavalintaisia poikkeamia ei työnantaja ole velvollinen korvaamaan. Työntekijä on velvollinen pitämään yllä matkapäiväkirjaa, josta ilmenee matkan alkamisajankohta ja paikka, matkan kohde ja samat tiedot matkan päättyessä.

Jokaisella yrityksellä on myös omat matkustussääntönsä työmatkailijoille, joita työntekijän tulee noudattaa tekemillään työmatkoilla. Matkustussääntöön tulisi jokaisen tutustua etukäteen, sillä se määrittelee miten työmatkoilla majoitutaan, missä majoitutaan, miten työmatka korvataan ja miten matkasta aiheutuneita kustannuksia haetaan maksettavaksi työnantajalta.

Asunnon ja työpaikan väliset työmatkakulut verotuksessa

Kilometrikorvausta ei pidä sekoittaa työmatkakulujen vähennykseen verotuksessa. Verotukseen ilmoitettavat työmatkakulut tarkoittavat asunnon ja työmatkapaikan välisiä kustannuksia. Vuonna 2024 vähennysoikeus omalla autolla tehdyistä työmatkoista vähenee, sillä omavastuun raja nostetaan 900 euroon ja tilapäiset korotukset poistuvat. Matkakuluja voi vähentää enintään 7000 euroa. Oma auton käytöstä aiheutuvat matkakulut voi vähentää verotuksessa asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista, jos esimerkiksi julkista liikennettä ei ole käytössä ollenkaan asunnon ja työpaikan välisellä työmatkalla suoritettavalla ajalla.

Matkakustannusten korvaaminen yrittäjälle

Samat Verohallinnon määrittelemät matkakustannusten korvaukset kuuluvat myös yrittäjälle, joka yritystoimintaa harjoittaessaan joutuu tekemään työmatkoja ja niistä aiheutuu hänelle kustannuksia. Yrittäjän tulee pitää yllä ajopäiväkirjaa, joka on verotukseen liittyvä dokumentti. Ajopäiväkirjaa tulee säilyttää kuusi vuotta tilikauden päättymisen jälkeen.

Jos yrittäjä käyttää autoa ja sillä ajetuista ajoista yli 50 % tehdään yritystoimintaan liittyen, on auto elinkeinotoiminnan omaisuutta. Yrittäjällä on silloin oikeus vähentää kaikki autoon liittyvät kulut verotuksessa. Kulut ovat esimerkiksi polttoainekustannuksia, vakuutusmaksuja, auton huolto- ja korjauskustannuksia.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: