Etusivu » Verolaskuri » Ajoneuvovero 2025

Ajoneuvovero 2025

Ajoneuvovero kohdistuu Suomessa liikennekäytössä olevaan ajoneuvoon. Miten ajoneuvovero jakautuu ja minkälaisista ajoneuvoista veroa joutuu maksamaan? Me kerromme.

Ajoneuvovero jaetaan perusveroon ja käyttövoimaveroon eli ns. dieselveroon. Dieselveroa maksetaan kulkuneuvoista, jotka käyvät muulla polttoaineella kuin moottoribensiinillä.

Osasta kulkuneuvoista maksetaan vain perusveroa, osasta vain käyttövoimaveroa ja osasta molempia.

Yksityishenkilön ajoneuvovero

Ajoneuvoveron perusosan suuruus pohjautuu henkilöauton valmistajan ilmoittamiin CO2-päästötietoihin. Ennen vuotta 2001 käyttöön otetut autot verotetaan auton massan mukaisesti, sillä vanhoista autoista ei ole olemassa EU:n hyväksymiä päästötietoja. Yli 2500 kilon painoisilla henkilöautoilla raja kulkee vuodessa 2002 ja pakettiautoilla vuodessa 2008.

Kokonaismassaan perustuva ajoneuvovero liikkuu 75 ja 485 euron välimaastossa, tosin käytännössä vero on lähes aina 53-655 e väliltä.

Käyttövoimaveroa peritään vain kulkuneuvoista, jotka käyvät muulla polttoaineella kuin moottoribensiinillä. Vuonna 2012 henkilöauton käyttövoimavero on vaihtelee käyttövoiman mukaan, mutta esim diesel on 5,5 s/vrk auton jokaiselta alkavalta 100 kilolta, ja pakettiauton 0,9 snt/vrk. Kuorma-autojen käyttövoimavero vaihtelee auton koon mukaan, mutta se on suhteessa edullisempi kuin henkilöautoissa.

Katso verotaulukot artikkelin lopusta.

Verokausi

Ajoneuvoveron verokausi alkaa päivänä, jolloin verovelvollisuus kyseistä kulkuneuvoa koskien alkaa tai edellisen verokauden päättymistä seuraavana päivänä.

Verokausi päättyy joko 12 kuukautta verokauden alkamisen jälkeen tai päivänä, jolloin verovelvollisuus päättyy (esimerkiksi omistajuuden vaihdoksen tai myönnetyn vammaisuusvapautuksen johdosta).

Ajoneuvoveron maksaminen erissä

Ajoneuvoveron voi maksaa kerralla tai kahdessa tai neljässä erässä. Erien määrää voi muuttaa soittamalla ajoneuvoveroneuvontaan tai Trafin asiointipalveluun.

Maksuja suoritettaessa on tärkeää huomioida, että kullakin maksuerällä on oma erillinen viitenumeronsa.

Yrityksen ajoneuvoverotus

Yritys saa lähtökohtaisesti jokaisesta autostaan erillisen verolipun ja vastaa kunkin verolipun saapumisesta ja maksamisesta erikseen. Kustakin autosta maksetaan etukäteen 12 kuukauden verot, vaikka tiedettäisiin, että auto on yrityksen hallussa lyhyemmän aikaa. Jos auto myydään tai poistetaan liikenteestä, ylimääräiset maksut maksetaan takaisin yrittäjälle erillisenä veronpalautuksena.

Jos yritys ei maksa veroa ajallaan, auto joutuu käyttökieltoon.

Laskusopimus yritysasiakkaille

Yritykset voivat solmia Trafin kanssa verkossa laskutussopimuksen, jolloin kunkin yrityksen omistaman auton ajoneuvoverosta ei tarvitse huolehtia erikseen. Sopimuksen perusteella yrityksen koko autokanta verotetaan jälkikäteen verkkolaskuna. Tällöin verotuksessa voidaan ottaa huomioon kaikki kuukausikohtaiset hankinnat, poistot, myynnit ja ostot.

Laskutusasiakkaaksi voidaan hyväksyä vähintään 50 auton verotuksesta päivittäin 12 kuukauden ajan vastaava vakavarainen yritys tai poikkeusluvalla myös tätä pienemmästä automäärästä vastaava yritys.

Vapautus ajoneuvoverotuksesta

Mitkään L-luokan kulkuneuvot eli mopot ja moottoripyörät eivät kuulu ajoneuvoveron piiriin. Tämä tarkoittaa myös, ettei dieselkäyttöisen mopoauton omistaja maksa dieselveroa.

Käyttövoimaverosta vapaita ovat myös maakaasulla tai biokaasulla käyvät henkilö- ja pakettiautot sekä tietyt sähkökäyttöiset hybridit.

Veronmaksajan on mahdollista erikseen hakea vapautusta ajoneuvoverosta, jos…

  • Kuskille tai henkilölle, jota kuski säännöllisesti kuljettaa, on myönnetty vammaisen pysäköintilupa.
  • Kuskille on myönnetty autoveron palautus tai vapautus oman tai perheenjäsenen sairauden tai vamman johdosta.
  • Kulkuväline ilmoitetaan anastetuksi.
  • Viranomainen takavarikoi tai ottaa haltuunsa kulkuneuvon.
  • Kulkuneuvo osoitetaan tuhoutuneeksi.

Suoraan ilman hakemusta ajoneuvoveron ulkopuolelle jäävät muun muassa…

  • Diplomaattiautot.
  • Museoautot.
  • Pelastuskulkuneuvot ollessaan työajossa.
  • Linja-autot.
  • Puolustusvoimien SOTARE-ajoneuvot.
  • Tilapäisesti Suomessa käytettävät autot.
  • Häkäpönttöautot.
  • Valtion käyttämät autot

Verottaja ei pane ajoneuvoveroa maksuun, jos sen suuruus tiettynä verokautena on alle kymmenen euroa.

Ajoneuvoveron palautus

Kuluttajan on mahdollista saada ajoneuvoveron palautusta muutamista eri syistä. Verojansa Suomeen maksava henkilö voi saada ajoneuvoveron palautusta, mikäli auto poistetaan liikennekäytöstä tai rekisteristä.

Lisäksi toinen syy vastaanottaa ajoneuvoveron palautus on, mikäli verovelvollinen vaihtuu. Veronpalautus maksetaan, mikäli palautettavan veron määrä on yli 5 euroa.

Ajoneuvoveron palautuksen toteuttaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Veronpalautuksen hakeminen onnistuu kätevästi Traficomin oma asiointi-verkkopalvelusta.

Verovelvollinen henkilö voi lisäksi halutessaan hakea palautusta myös puhelimitse Traficomin ajoneuvoveroa koskevasta neuvonnasta. Vaihtoehtoisesti palautuksen hakeminen onnistuu tarvittaessa myös lähettämällä liikenne- ja viestintävirastolle kirjallisen palautushakemuksen.

Ajoneuvovero – Usein kysytyt kysymykset

Mikä on ajoneuvovero?
Ajoneuvovero kohdistuu Suomessa liikennekäytössä olevaan ajoneuvoon. Ajoneuvovero jaetaan perusveroon ja käyttövoimaveroon eli ns. dieselveroon. Dieselveroa maksetaan kulkuneuvoista, jotka käyvät muulla polttoaineella kuin moottoribensiinillä.
Milloin ajoneuvovero maksetaan?
Ajoneuvoveron voi maksaa kerralla tai kahdessa tai neljässä erässä. Erien määrää voi muuttaa soittamalla ajoneuvoveroneuvontaan tai Trafin asiointipalveluun.
Kuinka paljon on ajoneuvovero?
Kokonaismassaan perustuva ajoneuvovero liikkuu 75 ja 485 euron välimaastossa, tosin käytännössä vero on lähes aina 85-170 euroa.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: