Etusivu » Raha-, velka- ja talousopas » Saitko perintäkirjeen? Toimintaohjeet

Saitko perintäkirjeen? Toimintaohjeet

Saat laskun, etkä maksa sitä eräpäivään mennessä. Tästä alkaa perintäprosessi. Perintää voivat olla esimerkiksi maksumuistutukset laskusta, jota et ole maksanut eräpäivään mennessä. Jos olet saanut perintäkirjeen, kerromme tässä artikkelissa, miten sinun tulisi toimia.

Perintäprosessi lyhyesti

Saat maksumuistutuksen kahden viikon jälkeen, jos et ole pystynyt maksamaan laskua tai muuta velkaasi eräpäivään mennessä. Jos et edelleenkään maksa laskuasi tai muuten reagoi, saat maksumuistutuksen jälkeen kaksi maksuvaatimusta.

Ellet näidenkään jälkeen et ole reagoinut, esimerkiksi maksanut laskua perintäkuluineen tai sopinut uudesta maksujärjestelystä velkojan kanssa, on seuraavana perintäprosessissa vuorossa haaste käräjäoikeuteen. Käräjäoikeuden tuomiona voi olla ulosotto, jolloin saat myös maksuhäiriömerkinnän.

Tavanomainen laskun maksu- ja perintäprosessi vaiheittain
Laskun maksu- ja perintäprosessi etenevät vaiheittain. Lyhyesti prosessi etenee näin.

  • Saat laskun, jossa on eräpäivä.
  • Jos et maksa laskua, saat maksumuistutuksen.
  • Maksumuistutuksen jälkeen saat maksuvaatimuksen.
  • Saat haasteen käräjäoikeuteen.
  • Tuloksena voi olla ulosotto.
  • Seuraavaksi käymme tarkemmin läpi, millaisia asioita jokaiseen vaiheeseen liittyy.

Maksa eräpäivään mennessä

Jos maksat laskun eräpäivään mennessä, ongelmaa ei ole. Laskun eräpäivä on yleensä kahden viikon päästä siitä, kun lasku on lähetetty. Jos tiedät, ettet pysty maksamaan laskua eräpäivään mennessä, ole yhteydessä laskun lähettäjään. Monet laskun lähettäjät ovat valmiita neuvottelemaan ja sopimaan maksusuunnitelmasta, jotta voit maksaa laskun.

Saat maksumuistutuksen

Jos et maksa laskua eräpäivään mennessä, sinulle lähetetään maksumuistutus. Se on yleensä huomautuslasku tai muu ilmoitus siitä, ettet ole maksanut aiempaa laskua. Voit vielä tässä vaiheessa maksaa laskun.

Ensimmäinen maksumuistutus voidaan lähettää aikaisintaan kahden viikon kuluttua alkuperäisen laskun eräpäivästä. Maksumuistutuksen mukana voi tulla enintään viiden euron suuruinen muistutusmaksu, joka sinun tulee maksaa laskun lisäksi. Maksumuistutuksesta et saa vielä maksuhäiriömerkintää.

Jos maksat laskusi eräpäivän jälkeen, mutta ennen kuin saat perintäkirjeen, perintäprosessin voi vielä pysäyttää. Tällöin sinun tulee maksaa laskun lisäksi mahdolliset muodostuneet perintätoimen kulut, jos ne on ehditty tehdä ennen kuin olet laskun maksanut.

Saat maksuvaatimuksen

Jos et ole maksanut laskua maksumuistutuksen jälkeenkään, sinulle lähetetään maksuvaatimus. Se tarkoittaa, että perintä on siirtynyt alkuperäiseltä velkojalta perintätoimistolle. Maksuvaatimus ei tule siis enää siltä taholta, jolle olet velkaa, vaan sen lähettää perintätoimisto.

Perintäprosessin voi pysäyttää vielä tässäkin vaiheessa: maksuvaatimuksesta ei seuraa sinulle vielä maksuhäiriömerkintää. Ole tällöin yhteydessä perintätoimistoon.

Kuinka nopeasti maksuvaatimus lähetetään?

Perintätoimisto lähettää maksuvaatimuksen aikaisintaan silloin, kun sinua on muistutettu maksun erääntymisestä ja maksumuistutuksen lähettämisestä on kulunut vähintään kaksi viikkoa eli 14 päivää.

Maksuvaatimus tulee lähtökohtaisesti kirjallisena. Vaatimus voi saapua myös sähköisesti. Toimitustapoina voivat olla esimerkiksi sähköposti, e-lasku tai muu sähköinen postilaatikko.

Maksuvaatimuksen suostumus

Jos olet antanut suostumuksen sähköiseen asiointiin, sinulle voidaan lähettää maksuvaatimuksia myös sähköistä kautta. Tähän kuitenkin vaaditaan aina lupa sinulta.

Tätä lupaa sinulta voi pyytää perintätoimisto. Perintäyhtiön pyytämä suostumus voi koskea useampia, myös tulevia velkoja. Suostumus on voimassa enintään vuoden ja voit peruuttaa sen milloin tahansa itse haluat.

Miten vastaanotan maksuvaatimuksen?

Voit saada maksuvaatimuksen joko sähköpostitse tai e-laskulla. Perintätoimisto ei ole velvollinen erityisesti varmistamaan, onko maksuvaatimus tullut perille.

Jos sinulla on edunvalvoja, myös edunvalvojallasi on oikeus saada maksuvaatimus kirjallisessa muodossa joko perinteisellä postilla tai sähköisesti. Voit pyytää maksuvaatimuksen välittämistä edunvalvojallesi perintätoimistosta. On hyvä muistaa, että edunvalvojalle toimitetusta vaatimuksesta ei saa periä lisäkustannuksia.

Jos saat maksuvaatimuksen, sinulla on oikeus esittää omat huomautuksesi maksuvaatimuksen tiedoista. Maksuvaatimuksesta käy ilmi, mihin mennessä ja kenelle nämä huomautukset voi lähettää. Usein perintätoimisto lähettää kaksi maksuvaatimusta, ennen kuin perintä siirtyy oikeuteen.

Käräjäoikeuden haaste

Jos et maksa laskuasi edes maksuvaatimuksen tai maksuvaatimusten jälkeen eikä maksusuunnitelmaa ole sovittu, perintä voi jatkua käräjäoikeudessa. Ennen käräjäoikeuteen menoa, voit vielä yrittää sopia perittävän summan maksusta erilaisin keinoin, esimerkiksi maksusuunnitelman sopimalla.

Jos asiasi etenee käräjäoikeuteen, käräjäoikeuden tuomion perusteella jäänyt maksu voidaan periä ulosotossa. Käräjäoikeuden haaste on toiseksi viimeinen vaihe perintäprosessissa.

Yleensä tässä vaiheessa ei voi enää välttyä maksuhäiriömerkinnältä. Voit kuitenkin yrittää tehdä vielä sovinnon ja maksusuunnitelman velkojan kanssa. Jos tämä onnistuu, voit välttää maksuhäiriömerkinnän. Ollessasi tässä tilanteessa kannattaa mahdollisuus neuvotteluun siis vielä käyttää, jos perintätoimisto ja velkoja siihen suostuvat.

Jos maksettava maksusi on valtion tai kunnan maksu tai pakollinen vakuutusmaksu, ei käräjäoikeuden päästöstä yleensä tarvita vaan maksu voi mennä suoraan ulosottoon. Suoraan ulosottoon meneviä maksuja voivat olla esimerkiksi:

  • kunnan sairaalan maksut
  • päivähoitomaksut
  • muut sosiaali- ja terveyshuollon asiakkaille suunnatut maksut
  • virheellisestä pysäköinnistä aiheutuneet maksut.

Ulosotto

Perintäprosessin viimeinen vaihe on ulosotto, ja siitä seuraa aina sinulle maksuhäiriömerkintä.
Kun tuomioistuin antaa asiassasi tuomion:

  • Saat maksuhäiriömerkinnän.
  • Velkaa voidaan alkaa periä ulosotossa.
  • Miksi laskuni on alkuperäistä summaa suurempi?

Laskun maksaminen ajallaan kannattaa aina, sillä perintäprosessissa laskut usein kasvavat alkuperäistä summaa suuremmiksi. Jos et maksa laskuasi, siitä seuraa perivälle taholle ylimääräistä työtä ja käsittelykuluja. Yritykset eivät maksa näitä kuluja, sillä ne johtuvat sinun huolimattomuudestasi tai laskun maksamatta jättämisestä. Nämä ylimääräisenä syntyneet kulut siis peritään sinulta.

Erääntyneen maksun lisäksi sinun täytyy yleensä maksaa erilaisia viivästyskuluja ja viivästyskorkoa maksamattomasta laskustasi. Niiden summa on riippuu siitä, miten kauan olet viivytellyt laskun maksamista.

Kuinka paljon viivästyskuluja minun täytyy maksaa?

Perintäkuluja ja viivästyskorkoa ei tarvitse maksaa loputtomiin vaan niiden enimmäismäärät on määritelty laissa. Perintäkulujen enimmäismäärät voi ylittää vain, jos perintä edellyttää tavanomaista suurempaa työmäärää. Tällöin velkojan täytyy kertoa sinulle, että kulut ovat enimmäismääriä suurempia ja perustella suuremmat kulut. Tällaiset tapaukset ovat yleensä erityistapauksia, joista ilmoitetaan aina erikseen.

Vapaaehtoisen perinnän kokonaiskuluille on määrätty enimmäismäärät. Kirjeitse lähetetyt maksumuistutukset ja -maksusuunnitelmat ovat vapaaehtoista perintää.

Velkoja voi olla väärässä

Joskus voit saada perintäkirjeen ilman syytä. Tyypillisimpiä tapauksia, joissa perintäkirje on aiheeton, ovat ne tilanteet, joissa olet maksanut alkuperäisen laskun eräpäivän jälkeen, mutta perijä on jo ehtinyt siirtää laskun perintään.

Jos perintäkirje on aiheeton, voit olla yhteydessä perintätoimistoon ja selvittää tilanteen. Kun olet tehnyt pyynnön perintäprosessin keskeyttämisestä, perintätoimisto tai muu velkoja ei enää lähetä sinua perintäkirjeitä tai kehotuksia maksuun. Perittävät perintäkulut ovat kuitenkin näissäkin tapauksissa aiheellisia, jos et ole maksanut alkuperäistä laskua ajoissa.

Keskeyttämistä voit pyytää siinä tapauksessa, jos koko maksusi on erääntynyt. Tee pyyntö aina sähköisesti tai kirjallisesti, jotta siitä jää sinulle todiste.

Yhteenveto perintäkirjeistä

Tärkeää on aina muistaa maksaa kaikki laskut ajallaan, jotta voit välttää maksumuistutukset. Jos maksumuistutuksia tai perintäkirjeitä kuitenkin tulee, on tärkeää noudattaa niiden mukana tulevia ohjeita tai neuvotella velkojien kanssa velkojen maksusta.

Ulosotto on perintäprosessin viimeinen vaihe, ja siitä seuraa sinulle maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkintä on voimassa luottotiedoissasi, ja se voi vaikuttaa monenlaisiin asioihin elämässäsi, joten sen syntymistä on syytä välttää, mikäli vain voit sen tehdä. Olemalla reilusti yhteydessä sinulta maksua periviin tahoihin voit saada neuvoteltua maksusopimuksen, jolla voit välttää ulosoton ja maksuhäiriömerkinnän.

Muita aiheeseen velka- ja talous liittyviä sivuja: