Etusivu » Raha-, velka- ja talousopas » Ruuan hinta ja hintakehitys 2024

Ruuan hinta ja hintakehitys 2024

Monet tuskailevat ruuan hinnan ja inflaation aiheuttamien lisäkustannusten kanssa. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, millaisella tasolla ruuan hinta on vuonna 2024 ja miltä hintakehitys vuoden osalta näyttää. Kerromme myös säästövinkeistä, joilla voit pienentää ruokalaskuasi. Eri tutkimuslaitokset, kuten Pellervo ovat tehneet ennusteita ruuan hinnan kehityksestä vuodelle 2024 sekä analysoineet sitä, miten ruuan hinta vaikuttaa siihen, mitä kuluttajien ostoskoreista ja lautasilta löytyy.

Ruuan hinta mahdollisesti laskee 2024

Tilastokeskuksen kuluttajaindeksin mukaan viimeisen kahden vuoden aikana ruuan hinta on noussut vuositasolla noin yhdeksän prosenttia. Hinnannousun huippu nähtiin helmikuussa 2023, jolloin se oli jopa 16,3 prosenttia. Tämän jälkeen hinnannousu ei ole ollut yhtä jyrkkää ja keskimäärin ruoka oli 2023 joulukuussa halvempaa kuin marraskuussa. Samantyyppisen hintakehityksen arvioidaan jatkuvan myös vuonna 2024, vaikka parin vuoden takaisin hintoihin tuskin palataan.

Miksi ruuan hinta nousee?

Ruuan hinta on noussut yleistä inflaatiotasoa nopeammin ja on esitetty myös väitteitä, että ruuan hintaa on nostettu perusteettomasti, jotta ruuasta saatavaa katetta saataisiin paremmaksi. Hinnan nousun taustalta löytyy kuitenkin ihan perusteltuja tekijöitä, joiden perusteella ruuan hintaa on nostettu.

Yksi ruuan hintaan vaikuttava tekijä on ollut maatalouden tuottajakustannusten nousu. Ruuan tuottajien energiakustannukset sekä maatalouden lannoitekustannukset ovat nousseet. Koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat myös omalta osaltaan vaikuttaneet ruuan hintaan. Maatalouden kustannuskriisiä on kuitenkin pidetty suurimpana tekijänä ruuan hinnannousussa.

Kuinka suuri osuus kotitalouksien rahoista kuluu ruokaan?

Kotitalouksien kulutusmenoista suurin osa kuluu asumiseen, mutta ruuan osuus on heti seuraavana. Ruuanhinnan nousu ei ole vaikuttanut tutkimuslaitosten mukaan siihen, kuinka suuri osuus käytettävissä olevista rahoista käytetään ruokaan. Tämä selittyy sillä, että kuluttajat ovat valinneet ruokakoreihinsa edullisempia tuotteita ja ruokaa on saatettu ostaa vähemmän.

Kahviloissa ja ravintoloissa myytävän ruuan määrä on pandemiavuosien jälkeen palautunut lähemmäs aiempaa tasoa ja tämä näkyy osittain myös siinä, paljonko kaupasta ostetaan ruokaa.

Ruuan hinnannousun vaikutukset ostoskorin sisältöön

Useat tutkimukset ja kyselyt kertovat siitä, että kuluttajat ovat joutuneet tinkimään siitä, mitä tuotteita ostavat ja kuinka paljon esimerkiksi kasviksia ostetaan. Monet perheet ovat huolissaan siitä, että rahat eivät riitä terveelliseen ruokaan. Tomaattien ja kurkun hinta ovat nousseet merkittävästi, jolloin kuluttajilla ei välttämättä ole varaa ostaa näitä tai he valitsevat edullisemman vaihtoehdon tilalle.

Paljonko ruoka maksaa?

Kuluttajat kiinnittävät tarkasti huomiota siihen, mitä mikäkin tuote maksaa ja monet vaihtavat kalliimman tuotteen edullisempaan hintojen nousun myötä. Kuluttajista on siis tullut erittäin hintatietoisia, mutta toisaalta monet eivät tiedä kysyttäessä, mitä ruoka tai jokin tietty elintarvike oikeasti maksaa.

Ruuan hintoja kannattaa seurata ja vertailla. Määrittelemällä oman viikko- tai kuukausibudjetin ruualle, voi hyvinkin saada pidettyä ruokakulut kohtuullisella tasolla ruuan hinnannoususta riippumatta.

Ruuan hintakehitys Suomessa 2024

Talouselämän ennusteiden mukaan Suomi seuraa Eurooppaa siinä, että ruuan hinnan nousu hiipuu. Suomessa naudanlihan ja kahvin hinta on laskenut noin kuusi prosenttia korkeimmista hinnoista alkuvuodesta 2024. Pellervon PTT:n ennusteen mukaan ruuan hinta laskee noin kaksi prosenttia, mutta pysyy siis edelleen huomattavasti parin vuoden takaisia hintoja korkeampana. Ruuan korkeaa hintaa Suomessa selitetään palkkaratkaisuilla sekä korkeilla koroilla ja edelleen korkeilla ruuan tuotantokustannuksilla.

Henkilöstölounaiden hinnannousu 2024

Verohallinto nosti lounasedun määrää vuodelle 2024 ja tämä on näkynyt suoraan henkilöstöravintoloiden hinnoissa. Ravintolat perustelevat, että nousu kattaa juuri ja juuri raaka-aineiden hinnannoususta koituneet kustannukset. Epäilykset siitä, että hintoja henkilöstöravintoloissa olisi nostettu vain verottajan päätöksen vuoksi, eivät ole totta. Työntekijöiden palkat ovat myös nousseet ja nämä totta kai nostavat ravintoloiden kustannuksia.

Milloin ruuan hinta laskee?

Tämä kysymys mietityttää monia. Vaikka ruuan hinnannousu on tasaantunut, suurta laskua ruuan hinnoissa ei tutkimuslaitosten mukaan ole odotettavissa. Osassa elintarvikkeita, kuten sokerissa, hinta on edelleen nousussa, joten keskimääräisesti ruuan hinta ei laske ainakaan lähiaikoina merkittävästi. Maataloustuotteiden maailmanmarkkinoilla näkyy maito- ja lihatuotteissa sekä viljatuotteissa kustannusten laskua. Sen odotetaan pidemmällä aikavälillä vaikuttavan ruuan hintaan.

Voiko syödä ekologisesti ja edullisesti?

Edullisuus yhdistetään usein halpoihin hintoihin ja epäekologisuuteen, mutta näin ei kuitenkaan aina ole. Ruokaostoksissa voi säästää tinkimättä ekologisuudesta ja terveellisyydestä.

Suurin tekijä on ruokahävikki. Sitä vähentämällä ruokaostoksista voi tehdä helposti ekologisempia. Ruokahävikkiä voi vähentää valitsemalla kaupasta punalaputettuja tuotteita, suunnittelemalla omat ostokset niin, että ruokaa päätyy mahdollisimman vähän roskiin. Suunnittelemalla ruuat niin, että niistä ei synny hävikkiä, voi säästää jopa satasia kuukaudessa. Parhaassa tapauksessa ei tarvitse edes ostaa sitä halvinta vaan voi valita oman suosikkinsa.

Tutkimuslaitokset ovat myös tuoneet tutkimuksissaan esille sen, että monikaan kuluttaja ei aio enää palata entiselle kulutustasolle nyt kun on oppinut vertailemaan hintoja ja hallitsemaan ruokamenoja budjetoimalla ja suunnittelemalla ostoksiaan.

Edulliset perusruuat

Tutut ja turvalliset perusruuat ovat nousseet esiin, kun taloudet etsivät edullisempia ratkaisuja ruokabudjettiin. Perinteiset keitot ja laatikot ovat nostaneet suosiotaan trendikkäiden avokadopastojen ja muiden ohi.

Muun muassa Martat ovat tuoneet esille, miten edullisilla perusruuilla voi paitsi säästää, mutta myös syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Perusruokien hyödyntäminen ei tarkoita sitä, että samaa ruokaa syötäisiin päivästä ja viikosta toiseen, vaan isompia annoksia voi vaikkapa jakaa osiin ja pakastaa.

Terveellistä ruokaa edullisesti

Monet ovat huolissaan siitä, että nousseet ruuan hinnat eivät mahdollista sitä, että voisi syödä terveellisesti. Usein saatetaan valita makaronia ja makkaraa ruokakoriin, koska niistä saa edullista ruokaa, mutta näille on olemassa myös edullisia ja terveellisiä vaihtoehtoja, kunhan seuraa hieman hintoja.

Satokauden kasvikset ja hedelmät ovat usein melko edullisia ja niistä saa valmistettua terveellistä ruokaa. Ei kannata myöskään unohtaa linssejä ja papuja, joissa on hyviä kasvisproteiineja runsaasti. Ideoita edullisiin ja terveellisiin ruokiin löytyy netistä paljon.

Miten säästää ruokaostoksissa?

Kohonneet ruokakustannukset ovat saaneet monet pohtimaan, miten voisi säästää ruokamenoissa. Ruokamenot ovat keskimäärin reilu kymmeneksen suomalaisten talouksien menoista. Säästöihin ruokaostoksissa löytyy paljon vinkkejä ja kokosimme tähän sinulle muutamia tehokkaiksi todettuja keinoja.

Hyödynnä tarjouksia ruokaostoksissa

Ruokaa voi hankkia tarjouksesta ja pakastaa. Näin saat säästettyä isonkin summan. Esimerkiksi jauhelihaa voi hyvin pakastaa ja siitä saa monenlaista ruokaa edullisesti. Kauppojen päivittäiset tarjoukset ja niin kutsutut punalaputetut tuotteet kannattaa hyödyntää. Punalapputuotteet ovat tuotteita, jotka muutoin päätyisivät hävikkiin, mutta kaupat myyvät niitä isolla alennusprosentilla, jotta ruoka ei päätyisi roskiin. Eniten punalapputuotteita löytyy leivistä, valmisruuista, lihatuotteista sekä maitotuotteista.

Tarjouksia ja punalapputuotteita metsästäessä ei kannata kuitenkaan langeta siihen sudenkuoppaan, että ostaa ruokaa enemmän kuin ehtii syömään tai ostaa tuotteita, joista ei pidä. Tällöin säästäminen hinnassa saattaa kostautua ruokahävikin muodossa.

Tiedä, mitä kaapistasi löytyy

Pakastin ja kuiva-ainekaappi ovat monessa taloudessa paikkoja, joiden sisältöä ei välttämättä tule tarkastettua kovin usein. Kaapista ja pakastimesta käytetään niitä tuotteita, jotka ovat etualalla ja joita käytetään säännöllisesti, mutta osa saattaa unohtua kaapin tai pakastimen perukoille.

Hyödynnä sesongin mukaisia tuotteita

Sesongin kasvikset ja hedelmät ovat usein edullisia. Kannattaa siis seurata hedelmien, kasvisten ja juuresten hintoja sekä opetella tekemään uusia ruokia. Seuraamalla satokausia ja sesonkeja sen sijaan, että valitsee aina omat suosikkinsa voi löytää jopa uusia suosikkeja rahansäästön lisäksi. Myös ekologisesta näkökulmasta katsottuna sesongin hedelmät ja kasvikset ovat parempi valinta.

Hyödynnä tähteet ja leivo itse

Mitä vähemmän taloudessa tulee ruokahävikkiä, sitä enemmän ruokakustannuksissa voi säästää. Monet eivät halua tehdä isoja annoksia, koska eivät halua syödä samaa ruokaa useana peräkkäisenä päivänä, mutta mitäpä jos käyttäisit ylijääneet tähteet leivonnassa tai jonkin toisen ruuan kokkaamiseen? Pyttipannuun ja munakkaaseen voi laittaa lähes mitä tahansa, vain mielikuvitus on rajana. Kannattaa myös kokeilla, miten maukasta leipää saa, kun lisää ylijääneen porkkanaraasteen tai keitetyt perunat leipään. Leipomalla itse leivät ja pullat voi itse asiassa säästää pitkän pennin, eikä se ole edes kovin työlästä.

Suunnittele ruokaostokset

Pieni, mutta toimiva keino säästämiseen ruokakuluissa on se, että suunnittelee ruokaostokset etukäteen. Näin vältät heräteostokset ja voit tarkastaa, mitä kotoa jo löytyy. Ruokaostoksia suunnitellessa kannattaa tehdä myös budjetti siitä, paljonko haluaa tai pystyy ruokaostoksiin käyttämään. Näin pysyy kartalla siitä, minkä verran ruokaan tarvitaan rahaa. Netistä löytyy useita vinkkejä siihen, miten voi pienelläkin budjetilla saada ravitsevaa ja terveellistä ruokaa.

Käy harvemmin kaupassa

Mitä useammin käy ruokaostoksilla, sitä helpommin tekee heräteostoksia. Ruokaostokset kannattaakin suunnitella niin, että käy kaupassa vain vaikkapa kerran viikossa. Ostokset voi tilata myös netin kautta ja noutaa ruuat kaupasta valmiiksi pakattuina sovittuun aikaan. Asuinpaikasta riippuen ruuat saa myös tilattua kotiin. Harvemmilla kauppakäynneillä tai tilaamalla ostokset ennakkoon, voi huomaamattaan säästää paljonkin, kun heräteostokset eivät houkuttele jokaisessa hyllyn päädyssä niin usein.

Vertaa ruuan hintaa

Hintavertailua kannattaa tehdä myös ruokatuotteista. Netissä voi nähdä vertailuja eri kauppojen välillä, mutta vertailua voi tehdä itsekin. Ruokaostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota pakkauskokoon ja tuotteiden kilohintaan. Suurin pakkaus ei aina välttämättä ole edullisin.

Kaupat ovat myös reagoineet ruuan hinnannousuun tuomalla markkinoille eri tuotemerkkejä. Eri tuotemerkkien välillä kannattaa tehdä myös vertailua. Kallein ei ole aina paras eikä halvin välttämättä ole huonoin. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla ja vertailla eri tuotteita itse. Kauppojen omat merkit ovat usein edullisempia kuin tunnetuimmat ruokabrandit, joten tarkka kuluttaja huomioi myös ne.

Hävikkiruualla säästöä

Kaupat ja ravintolat pyrkivät vähentämään ruokahävikkiä mahdollisimman paljon. Nykyisin onkin tarjolla paljon kauppojen ja ravintoloiden tarjouksia, joissa voi edullisesti ostaa muutoin hävikkiin meneviä ruokia. Punalappujen lisäksi on olemassa sovelluksia, johon myyjät lisäävät hävikkituotteitaan ja asiakkaat voivat ostaa niitä netin kautta ja noutaa sovittuna aikana. Ravintoloiden hävikkiruokaa ostamalla ravintolaruokaa voi saada hyvinkin edullisesti.

Tämä on hyvä tapa paitsi säästön, myös ekologisuuden kannalta. Monessa sovelluksessa pystyt suoraan seuraamaan, paljonko olet säästänyt hävikkiruokaa hyödyntämällä.

Säästä ruokakuluissa keräämällä tuotteet luonnosta

Suomessa olemme siinä mielessä onnekkaita, että meillä on puhdas luonto, josta saa kerättyä ruokaa suoraan omaan käyttöön. Jokamiehenoikeudet antavat mahdollisuuden siihen, että marjoja ja sieniä voi kerätä metsistä kuka tahansa. Villiyrtit ovat myös maukas lisä ruokaan ja niitä saa kerätä jokamiehenoikeudella.

Syötäviä tuotteita kerätessä kannattaa kuitenkin varmistua siitä, että kerää vain niitä sieniä ja yrttejä, jotka tunnistaa varmasti. Rauhoitettujen yrttien kerääminen ei ole sallittua. Suomessa on useampia ei syötäväksi kelpaavia tai jopa myrkyllisiä sieniä ja ihan kaikkia marjojakaan ei kannata syödä. Jos et tunne syötäviä tuotteita luonnosta, oppia on onneksi helppo hankkia.

Muita aiheeseen velka- ja talous liittyviä sivuja: