Mitä tarkoittaa pitkäkestoinen ulosotto?
Myös maksusuunnitelmaa, joka on tehty ulosmittauksen sijaan, voidaan kutsua pitkäkestoiseksi ulosotoksi. Molemmissa tilanteissa tieto menee luottotietoyhtiölle ja siitä syntyy velalliselle maksuhäiriömerkintä.
Maksuhäiriömerkintä poistuu kuitenkin rekisteristä viimeistään kolmen vuoden kuluttua, mikäli merkintä on johtunut ulosotosta. Merkintä poistuu myös heti, kun velka on maksettu ja siitä on mennyt tieto luottotietoyhtiölle.
Mikä ei ole pitkäkestoista ulosottoa?
Jos ulosotto on ollut vireillä pitkään, esimerkiksi irtaimen omaisuuden ulosmittaus, ei tätä kutsuta pitkäkestoiseksi ulosotoksi. Eikä tästä aiheudu suoraan maksuhäiriömerkintää. Näissä tilanteissa ulosmittauksen loppuunsaattaminen kestää pitkään, koska niihin tarvitaan tuomioistuimen päätös.
Ulosoton tehtävät
Ulosotto perustuu lakiin ja se on osa oikeuslaitoksen toimintaa. Ulosoton tehtäviä ovat muun muassa häädöt, saatavien perintä ja turvaamistoimet. Ulosottoviranomainen toimii aina puolueettomasti ja ottaa huomioon sekä velallisen että velkojan oikeudet.
Rahasaatavien perintä
Mikäli velallinen laiminlyö laskun maksua, voi velkoja siirtää laskun ulosoton perittäväksi. Tavallisesti ulosotto hakee velalle täytäntöönpanon tuomioistuimelta, josta tulee päätös velallisen maksuvelvollisuudesta. Esimerkiksi verot, vakuutukset ja sakot voidaan siirtää ulosottoon ilman tuomioistuimen päätöstä.
Ulosottoviranomainen toimii aina puolueettomasti ja valvoo sekä velallisen että velkojan etua. Ulosoton keinoja saatavien perintään ovat esimerkiksi maksukehotuksen lähettäminen tai ulosmittaus suoraan palkasta tai muusta säännöllisestä tulosta. Tavoitteena on aina ensisijaisesti se, että velallinen maksaa saatavat maksukehotuksella. Mikäli velallisen omaisuutta joudutaan ulosmittaamaan, se voidaan myydä.
Osamaksuesineen takaisinotto ja tilitys
Tavallisin osamaksulla ostettu esine on auto. Jos ostaja ei suorita sovittuja osamaksueriä ajallaan, on rahoittajalla/myyjällä oikeus ottaa esine takaisin. Laissa on määritetty tarkasti millaisessa tilanteessa esineen takaisin ottaminen on mahdollista, eli kun eriä on erääntynyt tietyn verran. Myyjän/rahoittajan on mahdollista hakea ulosottomieheltä virka-apua esineen takaisin ottamiseksi.
Mikäli myyjä joutuu ottamaan esineen takaisin, tulee ostajan ja myyjän välillä toimittaa tilitys. Tilityksellä tarkoitetaan ostajan ja myyjän osamaksuesineeseen liittyvän velkasuhteen määrittelyä ostajan sopimusrikkomuksen vuoksi. Ulosottomies voi toimittaa tilityksen siinä tapauksessa, jos ostaja ja myyjä eivät sovi asiasta keskenään.
Käytännössä tilityksessä määritellään pois otetun esineen käypä arvo ja se katsotaan aina ostajan eduksi. Myyjän hyväksi luetaan taas aina maksamattomat erääntyneet sekä erääntymättömät erät, toisin sanoen jäljellä oleva velka. Myös kaikki tilityksestä aiheutuneet kulut katsotaan myyjän saataviksi.
Mikäli esineen arvo tilityksessä on suurempi kuin saatavien määrä, maksetaan se ostajalle. Jos taas esineen arvo on pienempi kuin saatavien määrä, koituu se ostajalle maksettavaksi.
Ulosottomies laatii tilityksestä pöytäkirjan ja näin ollen saatava on ulosottokelpoinen pöytäkirjan nojalla.
Muut ulosoton tehtävät
Ulosottoviranomainen avustaa myös häätöasioissa. Häätö tulee aina vireille hakemuksesta ja siihen tarvitaan tuomioistuimen päätös. Häädettävälle toimitetaan muuttokehoitus, johon on kirjattu muuttopäivä. Tämä on yleensä 2-3 viikon kuluessa. Ulosottomies voi tarvittaessa lykätä muuttopäivää häädettävän pyynnöstä, mikäli siitä ei aiheudu häädön hakijalle tuntuvaa haittaa.
Mikäli häädettävä ei ole muuttanut pois annetussa ajassa, on viranomaisilla oikeus ottaa asunto haltuun. Tiloista poistetaan häädettävät henkilöt. Ulosottomiehellä on oikeus ottaa haltuunsa kaikki se omaisuus, jolla katsotaan olevan ulosmittausarvoa.
Ulosotto avustaa myös lapsen huollon täytäntöönpanoissa. Lapsen vanhemmat voivat sopia keskenään lapsen asumista, huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevat asiat. Tällöin sopimuksen vahvistaa kunnan sosiaalihuolto. Mikäli vanhemmat eivät pääse keskenään sopimukseen, asia ratkaistaan tuomioistuimessa. Jos sosiaalitoimen vahvistamaa tai tuomioistuimen antamaa sopimusta ei noudateta voidaan sen täytäntöönpanoa hakea tuomioistuimelta.
Ulosottomieheltä voidaan myös hakea sopimuksen täytäntöönpanoa, jos sopimuksen vahvistamisesta tai tuomioistuimen päätöksen antamisesta on kulunut vähemmän kuin kolme kuukautta. Lapsen noutamisen suorittaa ulosottomies. Kun tuomioistuin määrää lapsen noudettavaksi täytyy tuomioistuimen hakijan pyynnöstä toimittaa päätös asianomaiselle ulosottomiehelle ja kehottaa tätä huolehtimaan päätöksen täytäntöönpanosta.
Ulosoton tehtäviin kuuluvat myös turvaamistoimet ja pakoteasiat. Lisäksi myös vankeudeksi muutettujen tuomioistuimen määräämien sakkojen täytäntöönpanot. Myös muita tuomioistuimen määräämiä velvoitteita kuten tekemis-, luovutus- ja kieltovelvoitteita pannaan täytäntöön ulosotossa.
Ulosottoon joutuminen
Pelkästään laskun maksamatta jättäminen ei suoraan aiheuta ulosottoon joutumista. Ulosottoon joudutaan monesti silloin, kun velkaa ei saada maksettua monista huomautuksista ja yrityksistä huolimatta. Jos velallinen ei kykene suorittamaan hänelle koitunutta velkaa, tulee olla yhteydessä omaan ulosottoviranomaiseen.
Viranomainen alkaa selvittämään millä keinoin velka saadaan maksettua, eli onko velallisella säännöllisiä tuloja joista voidaan ulosmitata tai onko velallisella sellaista omaisuutta, jota voidaan ulosmitata.
Velallinen voi maksaa ulosottoon siirretyn velan pois koska tahansa. Kun maksu on hoidettu, poistuu myös maksuhäiriömerkintä joka on ulosotosta syntynyt.
Suoraan ulosottokelpoisia laskuja ovat verot, sakot ja vakuutusmaksut.
Velallisen velvollisuudet
Hänen on aina annettava totuuden mukainen selvitys nykyisestä ja aikaisemmin omistamastaan omaisuudestaan. Tiedot voidaan veloittaa antamaan sakon uhalla. Tietojen salaaminen tai väärien tietojen antaminen selvityksessä on rikos. Mikäli velallinen on kutsuttu ulosottoselvitykseen, eikä sinne saavuta voidaan poliisilta pyytää virka-apua.
Jos jollain muulla henkilöllä on hallussaan velalliselle kuuluvaa omaisuutta, on hän velvollinen tuomaan tämän ilmi ulosottoviranomaiselle. Ulosmittauskelpoista omaisuutta etsittäessä ulosottomiehellä on oikeus avauttaa ovia ja lukkoja, sekä oikeus mennä asuinhuoneistoihin, toimistoihin ja varastoihin sisään. Ulosottomiehellä on mahdollisuus pyytää poliisilta virka-apua tarvittaessa.
Ulosottoa koskevat lait
Seuraavat keskeiset lait koskevat ulosottoa:
- Laki verojen ja maksujen täytäntöönpanosta
- Ulosottokaari
- Laki sakon täytäntöönpanosta
Ulosmitattava omaisuus
Velalliselta voidaan ulosmitata erilaisia saatavia. Yleisin tapa on kuitenkin palkasta, eläkkeestä tai muusta säännöllisestä tulosta tehtävä ulosmittaus.
Joissain tapauksissa voidaan myös ulosmitata velallisen omaisuutta kuten:
- ajoneuvo
- asunto-osakkeet
- arvopaperit
- veronpalautukset
- käteinen raha ja
- pankkitalletukset.
Myös kiinteää omaisuutta kuten tontit ja tilat voidaan joissain tapauksissa ulosmitata. Viimeisenä ulosmitataan aina velallisen vakituinen asunto ja omaisuus, jota velallinen tarvitsee elinkeinoaan varten. Ulosmitattu omaisuus myydään ja se muutetaan rahaksi. Jos velka kuitenkin maksetaan, raukeaa ulosotto ja ulosmitattu omaisuus palautetaan.
Ulosmittauksen rajoittaminen, vapaat kuukaudet ja lykkääminen
Joskus velallisen on mahdollista saada ulosmittaukseen vapaita kuukausia. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi pitkään jatkunut työttömyys, jonka jälkeen velallisen on mahdollista saada lykkäystä ulosmittauksen aloittamiseen. Palkan ulosmittaukseen voidaan myös myöntää vapaakuukausia tai sitä voidaan rajoittaa velallisen hakemuksesta tai viran puolesta.
Jos velallinen on ollut pitkään työttömänä, on hänellä oikeus saada puoli vuotta ulosoton lykkäystä työsuhteen alkamisesta. Lykkäys voidaan myös jättää antamatta ja elatusavun perinnän ulosmittausta voidaan lykätä vain painavasta syystä.
Ulosmittauksen määrää voidaan rajoittaa perustuen velallisen sairauteen, työttömyyteen, velallisen elatusapuun tai tavallista suurempiin tulonhankkimiskuluihin.
Kun palkan ulosmittaus on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan, voidaan ulosmittaukseen hakea vapaa kuukausia.
Velan maksaminen
Velallinen voi maksaa ulosotossa olevan velan pois koska tahansa. Ulosottomies voi myös harkintansa mukaan tehdä maksusuunnitelman velallisen kanssa. Veronpalautus voidaan kuitenkin ulosmitata maksusuunnitelmasta huolimatta.
Ulosottomies voi myös tehdä maksusopimuksen ja toimittaa sen perusteella palkan tai muun saatavan ulosmittauksen. Maksusopimuksella voidaan rajoittaa ulosmittauksen kestoa ja määrää. Sopimuksessa on myös mahdollista sopia miten varat kohdennetaan hakijan saataville.
Ulosottoperinnässä olevan velan voi maksaa pois sähköisessä palvelussa.