Palkka myöhässä

Teemme työtä, jotta saamme siitä vastineeksi palkkaa, rahaa, jolla pystymme elämään. Joskus käy kuitenkin niin, että palkanmaksupäivästä huolimatta rahaa ei tilillä ole ja laskuja pitäisi maksaa. Kuinka tällaisessa tilanteessa siis kannattaa toimia?

Palkanmaksun myöhästymiseen voi olla monia syitä. Syitä voi olla esimerkiksi virhe palkanlaskennassa, työnantajan unohdus laittaa palkkalaskelmia eteenpäin tai allekirjoituksen puuttuminen paperista. Yksi syy voi olla työnantajan palkanmaksukyvyttömyys. Ensimmäinen askel onkin siis selvittää, mikä on palkanmaksun viivästymisen syy.

Ota yhteyttä työnantajaan

Ensimmäinen keino on ottaa yhteyttä työnantajaan. Työnantajan velvollisuus on varmistaa ja kohdentaa palkka oikealle työntekijälle. Jos palkkaa ei kuitenkaan näy tilillä, on tärkeää tehdä palkanmaksun oikaisu. Palkanmaksun oikaisulla tarkoitetaan työntekijän ja työnantajan välistä huomautusta ja ihanne tilanteessa tämä onnistuu neuvottelemalla ja sovittelemalla.

Välillä kuitenkin sattuu virheitä, joten on tärkeää itse muistaa tarkistaa saatu palkka ja pyytää palkanmaksun oikaisua, jos palkkaa on tullut liikaa tai liian vähän. On myös tarkistettava, ovatko kaikki paperit kunnossa ja onko itse muistanut ilmoittaa työtuntinsa tai leimata itsensä työpaikalle. Myös verokortti täytyy itse muistaa toimittaa työpaikalle. Jos nämä kaikki ovat kunnossa, on palkanmaksun viivästymisen syyt selvitettävä.

Viivästyskorko

Työntekijä on oikeutettu viivästyskorkoon palkanmaksun myöhästyessä, jos palkkapäivän eräpäivä on ollut tiedossa ja palkkaa ei silti näy. Viivästyskorko kertyy jokaiselta päivältä palkanmaksun eräpäivän jälkeen, jolta palkka on myöhässä. Korkolain mukainen viivästyskorko on tällä hetkellä 9,5 % Viivästyskoron lisäyksen omaan palkkaan voi itse käydä laskemassa erilaisten viivästyskorkolaskureiden avulla netissä.

Odotusajan palkka

Kun työntekijällä on työsuhde päättynyt ja loppupalkan maksua ei ole tullut tilille eräpäivään mennessä, on työntekijä oikeutettu odotusajan täyteen palkkaan sekä viivästyskorkoon. Tätä palkkaa voi kuitenkin saada enintään kuudelta arkipäivältä. Odotusajan palkka lasketaan riippumatta siitä, olisiko työntekijällä työsuhteen jatkuessa nämä päivät työpäiviä vai ei. Työntekijän täysi palkka arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Se on kuitenkin kytköksissä aikaisempaan palkkaan, kuten esimerkiksi siihen, onko työntekijällä ollut tuntipalkka vai kuukausipalkka.

Haastavammissa tilanteissa yhteysammattiliittoon tai oikeusapujärjestöön
Jos neuvottelu työntekijän ja työnantajan välillä ei tuota tulosta, voi työntekijä ottaa yhteyttä ammattiliittoon. Ammattiliitot ovat järjestöjä, jotka edustavat työntekijöitä ja ne koostuvat alan työntekijöistä. Työntekijöillä on oikeus kuulua ammattiliittoon ja eri aloilla on aloihinsa erikoistuneet omat ammattiliittonsa.

Ammattiliitot tarjoavat apua ja tukea työntekijän sitä tarvitessa. Työehtosopimusten laadinta työnantajan puolesta on myös ammattiliittojen yksi tehtävistä. Ammattiliittojen pääluottamus sekä muilta luottamusmiehiltä saa tukea työpaikan riita- ja erimielisyystilanteisiin, sekä tarvittaessa oikeusapua.

Oikeusapujärjestöt

Kaikki eivät kuulu ammattiliittoon, mutta se ei ole este avun hakemiselle riita- ja erimielisyystilanteissa. Tällöin apua voi saada oikeusapujärjestöltä tai aluehallintoviraston työsuojelulta. Maksuttomia oikeusapujärjestöjä kutsutaan oikeusapupalveluiksi ja niihin on oikeutettu kaikki pienituloiset työntekijät. Organisaatiot määrittelevät erikseen, kuka on oikeutettu oikeusapupalveluihin tulojensa perusteella. Palvelut sisältävät apua erilaisiin oikeudellisiin asioihin, lomakkeiden täyttämiseen sekä oikeudelliseen neuvontaan.

Palkkaturvajärjestelmä

Työnantajan maksukyvyttömyystilanteessa palkkoja ei pystytä maksamaan. Tällöin työntekijä on turvattu palkkaturvalla. Tähän luetaan kuuluvaksi kaikki työsuhteen saatavat, jotka työnantajan on maksettava, kuten esimerkiksi palkka, lomarahat ja matkakorvaukset. Palkkaturvaa haetaan ELY-keskukselta tai Työ- ja Elinkeinotoimistolta siihen tarkoitetulla lomakkeella, joka löytyy molempien sivustoilta. Tätä on haettava kolmen kuukauden sisällä, jotta se voidaan lukea kuuluvan palkkaturvan piiriin.

Palkkasaatavien vanhentuminen

Palkan myöhästyessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, milloin palkkaa vaatii saatavaksi, jos huomaa huomattavasti myöhemmin, kuin palkanmaksupäivänä palkasta osan puuttuvan. Palkanmaksun eräpäivästä alkaen alkaa palkanmaksun kanneaika, jonka kesto on 5 vuotta, ylityökorvausten kaksi vuotta. Tämän ajan jälkeen työnantajan velvollisuus palkanmaksuun lakkaa. Kanneaika tarkoittaa aikaa, jolloin tuomioistuimessa asetettu maksuvaatimus laitetaan vireille.

Työnantajan konkurssi

Yrityksellä ja työnantajalla saattaa pahimmassa tapauksessa olla edessään konkurssi, vaikka itse ei tätä toivoisi. Konkurssi tarkoittaa sitä, että työnantajan omistaman yrityksen toiminta loppuu. Konkurssin tarkoitus on varattoman yrityksen lakkauttaminen. Tähän voi olla syynä esimerkiksi asiakkaiden puute tai muut ulkoiset tekijät, kuten esimerkiksi kiinteistöön kohdistuva onnettomuus. Tällöin työntekijä ei välttämättä saa palkkojaan ajallaan ja velkojen ja palkan maksun hoitaa konkurssipesä.

Työnantajan konkurssipesä

Konkurssin tullessa ajankohtaiseksi voi hakea ELY-keskukselta palkkaturvaa yrityksen velkojen ja työntekijöiden palkanmaksuun. Työnantajan konkurssissa konkurssin pesänhoitaja huolehtii palkkasaatavista sekä on yhteydessä ELY-keskukseen. ELY-keskus tekee tällöin työntekijän puolesta palkkaturvahakemuksen, jolloin työntekijän ei tarvitse tehdä muuta kuin odottaa. Konkurssissa käytetään nopeutettua konkurssipesän palkkaturvamenettelyä, sillä työntekijälle pyritään saamaan palkanmaksu kahden viikon kuluessa lopputilistä.

Palkkojen odottelun aikana

Palkkaa odotellessa kannattaa olla heti yhteydessä maksua odottavien laskujen yrityksiin ja pyytää siirtoa laskujen eräpäiville. Tilanteen selittäminen ja maksuajan pidentäminen voivat suurimmassa osassa tapauksia onnistua ja täten helpottaa arkea. Vuokranmaksuun ja asuntolainan kiinteiden kulujen maksuun voi tarvittaessa saada myös joustoa. Suoratoistopalvelut sekä muut pankkitililtä suoraa lähtevät kulut voi myös asettaa tarvittaessa hetkeksi tauolle.

Vaikeassa tilanteessa ei kuitenkaan kannata jäädä sängyn pohjalle murehtimaan. Palkanmaksua odotellessa kotona voi tehdä esimerkiksi suursiivousta ja karsia kaapeista tavaraa. Vanhojen tavaroiden, pieneksi jääneiden vaatteiden sekä oman osaamisen myyminen on oiva keino saada hieman lisätienestiä laskujen maksuun. Tällöin voi myös tarjoutua apukäsiksi esimerkiksi naapuriin ruohonleikkuuseen tai isoäidin kanssa kauppareissuille.

Laina

Mikäli palkkaa ei vieläkään näy eikä kuulu, vaikka sen olisi pitänyt tulla jo aikoja sitten, hyvä vaihtoehto on ottaa lainaa. Lainan saa nopeastikin ja juuri sellaisen summan kuin tarvitsee. Tällöin ei tarvitse huolehtia monen eri yrityksen laskujen eräpäivien muutoksista ja voi jatkaa huoletta normaalia elämää. Lainaa kannattaa ottaa, jos vähänkään tuntuu siltä, että rahat eivät tule riittämään palkkasaatavia odotellessa.

Lainoja on saatavilla niin asuntoihin, autoihin kuin lemmikkeihinkin. Myös erilaiset luottokortit ja pikalainat voivat olla hyviä keinoja maksaa laskuja pienten korkojensa vuoksi. Lainoja voi myös kilpailuttaa, jotta löytää itselleen sen sopivimman. Lainoihin ei myöskään aina tarvitse takaajia, joten lainan voi ottaa tällöin huoletta ja murehtimatta.

Vertaistuki

Vaikeissa tilanteissa on hyvä jutella muiden samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa. Samassa tilanteessa olevat työkaverit ovat esimerkiksi hyvä vertaistukijoukko, jolta voi saada neuvoja sekä ymmärrystä tilanteeseen. Työkavereiden kanssa voi kokoontua koko joukolla tai vain muutaman ystävän kesken. Myös tilanteesta, jossa palkanmaksu on viivästynyt, on hyvä jutella töissä: onko muille sattunut vastaavia tilanteita sekä miettiä neuvoja niistä selviytymiseen.

Perheen kanssa on myös hyvä puhua ja kertoa avoimesti tilanteesta, jos esimerkiksi laskujen eräpäiviä täytyy siirtää. Lomamatkaan suunnitelluille varoille saattaakin olla enemmän tarvetta muualla, joten avoin keskustelu ja asioiden priorisointi on järkevää. Kun koko perhe tekee yhteistyötä, saa helpotusta päivittäiseen arkeen ja siitä aiheutuvaan stressiin paljon paremmin.

Muita aiheeseen velka- ja talous liittyviä sivuja: