Etusivu » Sijoittaminen » Yrityslainat sijoituskohteena

Yrityslainat sijoituskohteena

Sijoittamalla kotimaisiin yrityslainoihin tuet myös kotimaisia yrityksiä. Lainoihin on mahdollista sijoittaa pienelläkin pääomalla alkaen 10 euroa, joka mahdollistaa sijoittamisen useammalle.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

PK yritysten lainat

Ovat lainoja pienille sekä keskisuurille yrityksille. Yrityksien rahoitus tarve on useimmiten pikainen esimerkiksi erilaisiin yritysostoihin, laajentamiseen tai tuotekehitykseen.

Sijoittaja tarjoaa lainaa PK yritykselle tietyin edellytyksin, jolloin taas kriteerit täyttävät yritykset maksavat lainaa kuukausittain takaisin korkojen kera. Sijoittajan hyötyy tällöin on takaisin maksettavissa koroissa.

Näihin lainoihin ei vaikuta kurssi vaihtelut sillä takaisin maksettava korko perustuu suoraan yrityksen lainasopimuksessa sovittuun korkoon.

PK lainoihin sijoittaminen on useimmiten matala riskistä, sillä markkinoiden heilahtelut eivät vaikuta samalla tavalla kuin esimerkiksi pörssiosakkeisiin. Näitä PK lainoista saatavat korkotuotot eivät kuitenkaan ole sama asia kuin joukkovelkakirjoista saatavat korkotuotot, joten näitä ei kannata sekoittaa keskenään.

PK Yrityslainoihin sijoittamisen edut

Yrityksien lainoihin sijoittaminen on paitsi matala riskistä myös muuten sijoittajalle hyvä vaihtoehto.

Nopea ja tasainen takaisin maksu

Lainan saanut yritys aloittaa lainan takaisin maksun heti, jolloin lainan kuukausittainen erä sisältää myös sijoittajille maksettavat korot. Sijoittajalle päin tuleva kassavirta on tasainen sillä tuotot maksetaan sijoittajalle heti.

Ei kaikkia munia samaan koriin

Kuten kaikessa muussakin sijoittamisessa, myös PK lainoihin sijoittamisessa on riski. Riskin minimoimiseksi kannattaa sijoittaa useampaan eri PK lainaan tai muuhun sijoitus kohteeseen jolloin yhden sijoituksen epäonnistuessa sijoittaja ei menetä kaikkea.

Tue kotimaista

Sijoittamalla PK yritykseen tuet myös kotimaisen yrityksen toimintaa sekä taloudellista kasvua. Suomessa 99 % yrityksistä on PK yrityksiä sekä merkittäviä kotimaisia työllistäjiä. Sijoittamalla näihin tuet myös koko yhteiskunnan toimintaa.

Vaivatonta sijoittamista

Yrityslainoihin voi sijoittaa kuka tahansa, erityistä yritystieto tuntemusta ei tarvita sillä rahoituksen myöntäjä tekee yrityksestä luottoarvioinnin ja antaa tämän perusteella sijoittajille tarpeelliset tiedot selkokielellä. Toki yritys tietämyksestä ei ole haittaakaan.

Sijoita itsellesi sopivalla summalla

Moniin yrityslainoihin pääsee mukaan jo 10 – 15 eurolla. Sijoittajana ei siis tarvitse sijoittaa suuria summia aloittaakseen. Kun korkotuotot maksetaan sijoittajalle voidaan ne sijoittaa uuteen lainaan, jolloin sijoitusta voidaan tehdä korkoa korolle periaatteella.

Sijoitusaika

Riippuen yrityksen laina tarpeesta sekä määrästä sijoitusaika on yleisimmin vuodesta ylöspäin. Koko laina-ajan sijoittajalle maksetaan kuukausittain takaisin lainan lyhennystä sekä korkoa. Riippuen laina-ajasta kannattaa miettiä mikä on järkevä sijoitus määrä lainaa kohden.

Riskit

Kuten missä tahansa sijoittamisessa, myös yrityslaina sijoittamisessa on riskinsä. Koska kukaan ei ole ennustaja voi yrityksen tilanne heiketä riippumatta ennen lainaa tehdystä talousanalyysistä.

Yrityksen maksuvaikeudet voivat merkitä sitä, ettei yrityksen ole mahdollista maksaa lainaa sovitun laina-ajan puitteissa tai täysimääräisesti takaisin.

Missä PK yrityslainoihin voi sijoittaa?

Yrityslainoihin sijoittaminen onnistuu monesti ihan omassa pankissakin. Pois lukien S-pankki, joka ei tarjoa palveluitaan yritysasiakkaille. Oman pankin lisäksi suosituimpia ovat yrityslainojen lainaamiseen tarkoitetut sivustot kuten Alexandria pankkiiriliike sekä vauraus.fi. Näiden lisäksi kannattaa katsastaa myös muut sijoitus mahdollisuudet kuten Nordnet.

Joukkovelkakirja lainat

Useimmiten joukkovelkakirja laina on yrityksen tai valtion liikkeelle laskema velkakirja. Velkakirjan tarkoituksena on nostaa yrityksen tai valtion vierasta pääoman määrää. Suosituin rahoituksen haku muoto tämä on suuryritysten sekä julkishallinnon keskuudessa. Sijoitusaika useimmiten joukkovelkakirja lainoissa on 10 vuosia.

Takaisin maksu pitkällä tähtäimellä

Toisin kuin PK lainoissa joukkovelkakirjan liikkeille laskija sitoutuu maksamaan lainaan sijoittaneelle ennalta määriteltynä ajankohtana, useimmiten useamman vuoden päästä joukkovelkakirjan liikkeille laskemisesta lainan nimellisarvoa vastaavan summan. Joukkovelkakirjan liikkeille laskija on ennalta määritellyt maksetaanko lainalle korkoa laina-ajalta, ei ole epänormaalia etteikö lainalle olisi asetettu nollakuponki määritystä, joka tarkoittaa sitä ettei lainalle makseta lainkaan korkoa.

Nollakuponki laina

Nollakorkoisten lainojen tuottomahdollisuus perustuu osto- ja myyntihinnan väliseen erotukseen jälkimarkkinoilla. Jälkimarkkina hintaan vaikuttaa yleinen korkotason kehitys sekä liikkeillelaskijan taloudellinen kehitys.

Korkotason kehityksen vaikutus nollakupongin arvoon

Koska kuponkiarvosta ollaan valmiita maksamaan enemmän markkinakorkojen noustessa joukkolainan arvo laskee kun taas markkinakorkojen laskiessa joukkolainan arvo nousee.

Missä sijoittaa joukkovelkakirja lainoihin?

Joukkovelkakirjoihin on mahdollista sijoittaa suoraan, mutta myös rahastojen sekä ETF:n kautta.

Mikä on ETF?

Indeksirahasto jonka osuuksilla käydään kauppaa pörssissä samalla tavalla kuin osakkeillakin. ETF tarjoaa piensijoittajille mahdollisuuksia, jotka olivat ennen mahdollisia vain suursijoittajille.

ETF:n edut

Sijoittajan ei tarvitse tehdä kokoaikaista ETF:ien seurantaa toisin kuin käydessään kauppaa suorilla osakkeilla. Koska ETF:n valikoima on todella runsas voi sijoitus päätöksen tekeminen viedä enemmän aikaa kuin suoria osakkeita ostaessa.

Hyödyt sijoittajalle

Matalat hallinnointipalkkiot, laajat hajautus mahdollisuudet sekä kaupankäynnin helppous.

Tutustu ennen sijoittamista

Avaintieto- ja rahasto esitteisiin tutustuminen on tärkeää ennen ETF:ään sijoittavalle. Ennakkotiedot sekä esitteet helpottavat itselle omiin arvoihin sekä riskitasoon sopivan ETF.n löytämisen.

Missä ETF rahastoihin voi sijoittaa?

ETF rahastoja on mahdollistaa ostaa monilta sijoittamis alustoilta kuten Nordnetistä.

Mikä on rahasto?

Sijoitusrahastossa hallinnoidaan sijoittajan sijoittamia varoja. Rahaston hoitaja sijoittaa rahat erilaisiin sijoitussalkkuihin kuten osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin tai toisiin sijoitusrahastoihin. Rahasto osuuden arvo lasketaan ja julkaistaan päivittäin.

Rahaston hyödyt sijoittajalle?

Sijoittajan ei tarvitse ostaa jokaista arvopaperia yksitellen. Rahastojen kautta on myös mahdollista sijoittaa sellaisille markkinoille, joille piensijoittajan on muuten vaikea päästä sijoittamaan. Sijoittamaan pääsee jo alle 20 € kuukausi sijoituksella.

Minkälainen rahasto kannattaa?

Rahastoja on tarjolla monenlaisia, eri rahastoihin kannattaa tutustua tarkemmin ennen sijoitus päätöksen tekemistä.

Indeksirahasto

Tavoite on seurata, ennalta määritellyn vertailuindeksin kehitystä.

Indeksirahaston etuna

on aktiivista rahastoa matalampi hallinnointipalkkio.

Indeksirahaston haittana

on, että tuottokehitys jää samalle tasolle indeksin kehityksen kanssa, kun aktiivisessa rahastossa, jonka tavoitteena on ylittää indeksin kehitys.

Aktiivisesti hallinnoitu rahasto

Salkunhoitajan tavoitteena on löytää arvopaperit, jotka tuottaisivat yleistä markkinaa paremmin.

Aktiivisen rahaston etuja

Jokainen salkunhoitaja on sitoutunut valitsemaan pitkällä aikavälillä vastuullisia ja kannattavia yhtiöitä salkkuunsa.

Aktiivisen rahaston haitat

tuottokehitys voi jäädä vertailuindeksin kehitystä heikommaksi, koska salkunhoitaja tekee päätökset itse.

Korkorahasto

Korkorahastojen riski on yleensä matala, mutta vaihtelee erityyppisten korkorahastojen välillä. Pitkän koron rahastot ovat herkempiä markkinoiden muutoksille, rahaston arvo laskee yleensä markkinakorkojen noustessa.

Pitkän koron rahastot

Ovat alttiimpia pitkien korkojen, muutoksille. Jos markkinakorot nousevat, korkorahaston arvo saattaa laskea. Markkinakorkojen laskiessa, rahaston arvo saattaa nousta.

Pitkän koron edut

Korkojen laskiessa rahaston kehitys on yleensä parempi kuin lyhyellä korkorahastolla.

Lyhyen koron rahastot

Seuraa rahamarkkinoiden kehitystä. Tavoitteen saavuttaakseen rahasto sijoittaa varat alle vuoden pituisiin korkosijoituksiin.

Lyhyen koron edut

Sijoitukset seuraavat hyvin markkinakorkoja. Riski sille, että sijoitus kehittyy korkojen noustessa heikosti, on pienempi kuin pitkän koron rahastoon sijoitettaessa.

Osakerahastot

Osakerahastoissa on korkein riski, mutta myös suurin mahdollisuus parempaan tuottoon pitkällä aikavälillä. Voidaan sijoittaa maailmanlaajuisesti.

Miksi riski on korkeampi?

Koska arvonkehitys seuraa osakemarkkinoiden kehitystä. Osakerahastoihin sijoittamisessa riski on korkein, koska osakkeiden kurssit voivat nousta ja laskea voimakkaasti.

Pienin riski saadaan, kun osakerahasto sijoittaa maailmanlaajuisesti useisiin eri yrityksiin.

Riski on suurin, kun osakerahasto sijoittaa vain yhdelle toimialalle, yhteen maahan tai yhdelle maantieteelliselle alueelle.

Yhdistelmärahastot

Yhdistelmärahasto sijoittaa eri omaisuuslajeihin, kuten osakkeisiin ja korkomarkkinoille. Mitä suurempi osuus rahastossa on korkoja, sitä pienempi on riski. Koska yhdistelmärahastojen riski vaihtelee ja sijoittaminen pienemmällä riskillä kiinnostaa, voi valita yhdistelmärahaston, jossa osakkeiden osuus on pienempi kuten 25 prosenttia ja korkotuotteiden osuus 75 prosenttia.

Yhdistelmärahaston etu on, että sijoittaja saa hyödyn osakekurssien noususta.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö