Etusivu » Sijoittaminen » Yleishyödylliset palvelut sijoituskohteena

Yleishyödylliset palvelut sijoituskohteena

Sijoittamisen suosio on viime aikoina kasvanut ja sitä pidetään trendikkäänä ”harrastuksena”. Aloittaakseen sijoittamisen ei tarvita suurtakaan summaa. Alkuun voi päästä jopa 15 eurolla. Vaikka erityistä ammattitaitoa ei tarvita, jonkinlainen ymmärrys markkinoista ja siitä, mitä sijoittaminen oikeastaan onkaan antaa hyvät eväät sijoittamisen aloitukseen. Seuraavaksi perehdymme erityisesti sijoittamiseen yleishyödyllisten palveluiden näkökulmasta. Miten niihin voi sijoittaa ja mitä ne oikeastaan ovatkaan?

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Mitä ovat yleishyödylliset palvelut?

Yleishyödyllisiksi palveluiksi lukeutuvat palvelut, joiden EU:n jäsenmaiden viranomaiset katsovat edistävän yleistä etua ja kuuluvan näin ollen tiettyjen julkisen palvelun velvoitteiden piiriin. Palvelujen tarjoajana voi olla joko valtio tai yksityisen sektorin toimija. Yleishyödylliset palvelut jaetaan usein kolmeen eri ryhmään: taloudellisen edun mukaisiin palveluihin, muihin kuin taloudellisen edun mukaisiin palveluihin sekä sosiaalipalveluihin.

Yleisen taloudellisen edun mukaiset palvelut

Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat palvelut ovat peruspalveluita, jotka toimivat maksua vastaan. Tähän kuuluu esimerkiksi postipalvelut. Traficom valvoo, että jokaisen kuluttajan ja yrityksen oikeus kohtuuhintaisiin ja laadukkaisiin perustason postipalveluihin tasapuolisin ehdoin kaikkialla Suomessa toteutuu. Lisäksi Traficom on nimennyt Posti Oy:n yleispalveluyritykseksi. Näihin yleisen taloudellisen edun mukaisiin palveluihin sovelletaan EU:n sisämarkkina- ja kilpailusääntöjä pääosin aina.

Muut kuin taloudellisen edun mukaiset palvelut

Tähän ryhmään kuuluvat poliisi- ja oikeuslaitos sekä lakisääteiset sosiaaliturvajärjestelmät. Turvallisuus ja toimiva oikeuslaitos ovatkin tärkeitä sekä talouden että kansalaisten oikeusturvan ja tasa-arvon kannalta. Kaikilla kansalaisilla on oikeus niihin. Muihin kuin taloudellisen edun mukaisiin palveluihin puolestaan ei sovelleta tiettyä EU:n lainsäädäntöä eikä sisämarkkina- ja kilpailusääntöjä.

Yleishyödylliset sosiaalipalvelut

Tämän ryhmän palvelut perustuvat yhteiskuntavastuun ja yhtäläisyyden periaatteisiin. Palveluilla pyritään auttamaan haavoittuvimmassa asemassa olevien kansalaisten tarpeisiin. Luonteeltaan ne voivat kuulua kumpaan tahansa edellisen ryhmän palveluihin. Esimerkiksi sosiaaliturvajärjestelmät, työvoimapalvelut ja sosiaalinen asuntotuotanto kuuluvat tähän. Yleishyödyllisiin sosiaalipalveluita tarjoavat esimerkiksi eri kansanterveys- ja ruoka-alan järjestöt, potilasyhdistykset ja muut yleishyödylliset toimijat. Palvelut voivat olla sosiaalipalvelujen asiakkaille kohdennettuja ja räätälöityjä palveluja, tukihenkilöpalveluja ja vertaistukea sekä yhteisöllisiä ruokailumahdollisuuksia.

Miksi sijoittaa yleishyödyllisiin palveluihin?

Sijoittaja tavoittelee aina sijoituksilleen tuottoa, usein pitkälläkin aikavälillä ja tällöin tulee pohtia tulevaisuuden näkymiä. Usein sijoittajia kiinnostavat siis yhtiöt, joiden taloudellinen menestys pysyy yllä jatkossakin. Yleishyödylliset palvelut ovat pitkälti sellaisia, joiden tarve lähes varmasti säilyy. Siksi ne voivat olla sijoittajalle houkutteleva kohde. Esimerkiksi muiden kuin taloudellisen edun mukaisiin palveluihin lukeutuvat eivät juurikaan koske yksityissijoittajia, mutta muun muassa jätehuoltoyritykset, vedenpuhdistamot ja monet muut yhtiöt houkuttelevat heitä.

Useat yleishyödylliset palvelut eivät löydy pörssistä, jolloin niiden osakkeita ei voi siis ostaa. Pörssistä löytyy kuitenkin muun muassa vedenpuhdistukseen liittyviä yhtiöitä. Kannattaa siis tutkia, mihin on mahdollista sijoittaa ja pohtia, mikä tarkempi teema kiinnostaa itseä sijoituskohteena.

Olipa sitten kokeneempi treidaaja tai aloitteleva sijoittaja, sijoittamisesta puhuessa on hyvä välillä palauttaa mieleen perusasiat. Miten ottaa toimiala huomioon ja mitä sijoitusvaihtoehtoja oikeastaan onkaan?

Toimiala osana sijoitustrategiaa

Oli kyseessä rahastot tai suorat osakkeet, on yhtiöillä iso osa sijoituksen tuottoon. Vaikka ei markkinoiden muutoksien merkitystäkään tule unohtaa. Valitsemalla omaan sijoitussalkkuun haluttujen yhtiöiden osakkeita tai muita rahoitusvälineitä voi ottaa toimialan osaksi koko strategiaa.

Hajauttamisen tärkeys

Vaikka jokin toimiala olisi itselle mieluinen tai muuten vain menestyksekäs, ei tule aliarvioida hajauttamisen tärkeyttä. Hajauttaminen tarkoittaa riskin alentamista sijoittamalla rahoja useampaan kohteeseen. Sitä kannattaa tehdä maantieteellisesti, toimialakohtaisesti ja ajallisesti. Nyrkkisääntö on, että kaikkien munien ei tulisi olla samassa korissa.

Vaikka toimiala vaikuttaisi historian ja tulevaisuuden ennakoinnin mukaan lupaavalta, ei mikään toimiala ole täysin varma ja riskitön. On hyvä muistaa, että jos jokin toimiala joutuu vaikeuksiin ja kurssit laskevat, voit menettää kaikki säästösi. Ei siis kannata sijoittaa kaikkia säästöjä juuri kyseiseen alaan.

Rahastosijoittaminen

Rahasto koostuu eri rahoitusvälineistä, esimerkiksi osakkeista ja joukkovelkakirjoista. Nämä muodostavat ”salkun”. Rahastoon sijoittavasta tulee muiden sijoittaneiden ohella yksi sen omistajista. Rahasto-osuuksien määrä vaihtelee sijoitetun pääoman mukaan. Sijoituspäätöstä tehdessä on ehdottoman tärkeää perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen.

Eri rahastotyypit

Osakerahastoilla sijoitat osakkeisiin. Nämä tuovat historiallisesti katsottuna rahastoista parhaan tuoton rahoillesi, mutta lyhyemmän aikavälin tuotot ovat epävarmempia. Muiden pankkien ohella sijoituspankki Nordnet tarjoaa osakerahoja muun muassa

  • maantieteellisesti
  • toimialakohtaisesti
  • vastuullisuuden mukaan

Korkorahastoihin sijoitetut varat menevät korkoinstrumentteihin. Näitä ovat esimerkiksi valtioiden, pankkien tai yritysten liikkeeseen laskemat lyhyt- tai pitkäaikaiset korkopaperit. Riskin ja tuotto-odotuksen suhteen korkorahastot vaihtelevat paljonkin tyyppiensä mukaan.

Yhdistelmärahastoilla sijoitukset jakautuvat sekä korko-, että osakemarkkinoille. Niiden välinen suhde vaihtelee rahastojen välillä. Tähän vaikuttavat esimerkiksi rahaston säännöt sekä markkinatilanne.

Osakesijoittaminen

Yhtiöiden muodostama osakemäärä vaihtelee yhtiöstä riippuen. Osakesijoittamalla sijoitat siis osakkeeseen eli osaan yhtiöstä. Sijoittaminen tapahtuu osakemarkkinoilla, jossa myydään ja ostetaan osakkeita. Osakekauppojen toteutuneet hinnat määräävät pörssikurssin, joka puolestaan kertoo osakkeen arvon.

Osakkeiden kurssikäyrät

Yleisen markkinatilanteen lisäksi osakkeen kurssikäyrään vaikuttaa yhtiön oman liiketoiminnan kehitys. Kannattaa siis osakkeiden kohdalla olla erityisen tarkka yhtiön valinnassa. Tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta, mutta perehtymällä hieman yhtiön toimintaan ja kehitykseen voi saada riittävää tietoa sijoituspäätöstä varten.

Toimiala

Monet sijoittajat miettivät osakesijoituspäätöstä tehdessään yksittäistä yhtiötä. Joskus on hyvä pohtia myös koko toimialaa ja sen toimijoita sekä niiden menestystä. Jotkut ottavatkin jonkin tietyn toimialan sijoitustrategiakseen ja haluavat painottaa sen osuutta salkussaan. Mahdollisimman ”varmoja” ovat toimialat, joiden tarve tuskin heti on loppumassa. Siksi esimerkiksi yleishyödyllisten palvelujen tuottajat voivat olla mukana sijoittajien pohdinnoissa. Tulee kuitenkin taas muistaa hajauttaminen sekä se fakta, että sijoittaminen ei tuo koskaan 100 % varmuudella tuottoa ja riski on aina olemassa.

Mitä kannattaa siis vähintään ottaa huomioon yleishyödyllisiin palveluihin sijoittaessa?
Ennen tiettyyn toimialaan sijoittamisen kiinnostusta tulee tietenkin yleinen kiinnostus sijoittamisen aloittamisesta. Mikäli aihe kiinnostaa, mutta on vielä verrattain uusi kannattaa tehdä pieni alkuopiskelu aiheesta. Täysin ammattimaista ymmärrystä sijoittamisesta ei siis tarvita, mutta siihen ei kannata alkaa myöskään aivan takki auki. Sillä, miten pörssi ja kurssikäyrät toimivat, mitä sijoitusmahdollisuuksia on sekä yleistieto markkinoiden tilanteesta kantaa jo pitkälle. Oman sijoitustrategian muodostuessa voi tietoutta lisätä tarpeen ja halun mukaan. Useat jättävät sijoittamisen kokonaan aloittamatta, sillä uskovat, etteivät tiedä siitä tarpeeksi. Näin ei kannata ajatella, sillä aloittaminen on heti askel eteenpäin kasvattamaan sijoitussalkkua.

Toimialan ja yhtiön valinnassa kannattaa ottaa pieni katsaus niiden aiempaan kehitykseen. Kauppalehti.fi-sivuilta löydät reaaliaikaiset pörssikurssit sekä tarkempaa tietoa yhtiöistä. Siellä kannattaa siis vierailla. Toimialan kohdalla kannattaa myös pohtia omaa kiinnostusta ja sitä, uskooko itse alan kehitykseen. Aivan ”mututuntumalla” sijoituspäätöksiä ei ole järkevää kuitenkaan tehdä.

Mistä lisätietoa?

Mikäli kaipaat omien pohdintojesi ja tutkimustesi lisäksi varmistusta ammattilaisilta, voit saada sitä oman pankkisi tai erillisen sijoituspankin kuten Nordnetin palveluista. Kannattaa siis kirjautua verkkopankkiin ja kysyä rohkeasti apua sijoittamisen aloittamisessa ja luoda oma sijoitussuunnitelma heti.

Toinen hyvä sivusto, josta hakea tietoa on Sijoittaja.fi. Sieltä löydät sekä yleisempää tietoa aloittelijalle että tarkempaa ja yksityiskohtaisempaakin tietoa. Sivusto tarjoaa siis puolueetonta tietoa sijoittamisesta, kuten uutisia, artikkeleita ja analyysejä sekä yksityis- ja ammattikäyttöön soveltuvat sijoittajan työkalut.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö