Etusivu » Sijoittaminen » Viinit sijoituskohteena

Viinit sijoituskohteena

Harva viiniharrastaja tulee varmasti pohtineeksi, että laatuviineihin voi myös sijoittaa. Hämmästyttävää kyllä, viinit ovat maailmanlaajuisesti todella merkittävä sijoituskohde, joka tarjoaa vakaata ja suhteellisen hyvää tuottoa. Erityisen suosittuja ovat tietyt ranskalaiset viinit, mutta hyviä sijoituskohteita löytyy myös esimerkiksi Yhdysvalloista ja Saksasta.

Tässä artikkelissa käymme läpi, minkälainen sijoituskohde laatuviinit ovat ja kuinka viinisijoittajaksi voi helpoiten ryhtyä. Annamme myös vinkkejä, miten vältät väärennökset viinimarkkinoilla ja minkälaisia asioita viinin säilytyksessä tulee huomioida.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Viinisijoitusten tuotto perustuu arvonnousuun

Kuten esimerkiksi osakkeissa, myös viineissä arvonnousu perustuu viinien arvonnousuun. Toisin kuin osa osakkeista, viinit eivät kuitenkaan maksa osinkoa. Näin ollen tuotto realisoituu vasta siinä vaiheessa, kun viinisijoituksensa myy pois.

Viinisijoituksen arvonnousua varten on yleensä hyvä varata vuosia. 10 tai 15 vuotta ei ole lainkaan pitkä aika viinisijoittamisessa, vaan usein parhaimmat tuotot syntyvät vasta näillä paikkeilla. Päiväkauppaa viineillä on siis turha tehdä, vaikka viinit ovatkin varsin likvidi eli helposti kaupaksi menevä sijoituskohde.

Suomalaisen on hyvä tietää, että Suomessa asuva yksityishenkilö ei voi Suomen lain mukaan myydä viinisijoitustaan Suomessa, vaan kauppa on hoidettava ulkomailta käsin. Tämä on todennäköisesti vähentänyt viineihin sijoittamisen suosiota Suomessa, sillä ulkomaisen ostajan kanssa toimiminen voidaan nähdä vähemmän turvallisena ja hankalampana kuin esimerkiksi osakesijoittaminen.

Viinisijoitus voi olla tuottoisa

Viineillä voi parhaimmillaan tienata suuria summia, mutta tämä ei suinkaan ole jokapäiväistä herkkua. Christie’sin huutokaupassa 2019 kaupattiin muun muassa erä burgundilaista Romanée-Cont -viiniä, josta maksettiin noin 19 000 pulloa kohden.

Yleisesti sijoittajat hakevat viinisijoituksilta noin 10 % tuottoa vuositasolla, mikä päihittää useimpien osakeindeksien keskimääräiset tuotot. Koska sijoituksen keskimääräinen säilytysaika on kymmenestä viiteentoista vuotta, tarkoittaa tämä yleensä vähintään sijoituksen arvon tuplaantumista.

Huutokaupat ovat kenties suosituin kanava laatuviinien myymiseen, mutta Lontoossa on olemassa myös oma viinipörssinsä, joka tunnetaan nimellä London International Vinters Exchange. Fyysisten pullojen lisäksi pörssissä käydään kauppaa myös viinijohdannaisilla, kuten futuureilla.

Minkälainen sijoituskohde viinit ovat?

Viinit ovat sijoituskohteena kohtuullisen vakaa kohde, jonka arvo ei vaihtele suuresti, oli kyseessä sitten parempi tai huonompi suhdanne. Toisin kuin esimerkiksi osakkeissa, viineissä sijoituksesta on kuitenkin pidettävä itse huolta ja viinin varastointi on suoritettava asianmukaisesti. Vaihtoehtona on ulkoistaa säilytys ammattilaiselle, jolloin viini säilyttää varmasti arvonsa.

Kuten edempänä mainittiin, viinit ovat aina pitkäaikainen sijoitus. Viineihin sijoittaessa kannattaakin aina lähtökohtaisesti suhtautua siihen, että omistuksen sijoitushorisontti on vähintään viisi vuotta. On toki mahdollista haalia haluttuja viinieriä ja myydä niitä kalliimmalla toisaalle, mutta parhaat tuotot saavutetaan yleensä vasta ajan myötä.

Mitkä viinit ovat parhaita sijoituskohteita?

Kuten kaikissa sijoituksissa, sijoituskohteen hyvyyttä voi arvioida vasta jälkikäteen, kun sijoituksensa on realisoinut rahaksi. Niin kauan kun viinipullot ovat pankkitilin sijaan viinikellarissa, ei tuottoa ole muodostunut lainkaan. Seuraavat viinialueet ovat erityisesti sijoittajien suosiossa ja niitä pidetään yleisesti hyvinä sijoituskohteina.

  • Bordeaux’n Grand Cru-luokan viinit kuten Château Lafite Rothschild, Château Margaux, Château Latour
  • Burgundin alueen viinit, erityisesti Grand Cru -laatuisena kuten Domaine de la Romanée-Conti sekä Burgundin Pinot Noir -viinit
  • Yhdysvaltojen Napa Valleyn Cabernet Sauvignon: esimerkiksi Screaming Eagle, Harlan Estate ja Opus One.
  • Ranskalaiset rhônelaiset viinit, erityisesti Châteauneuf-du-Pape
  • Saksalaiset Rieslingit Moselin ja Reinin alueilta

Sijoittajan kannalta turvallisimpia valintoja ovat joka tapauksessa hyvien satovuosien viinit, joissa on rajallinen saatavuus. Tämäkään ei kuitenkaan takaa, että tuottoa syntyisi. Sijoituksen arvo voi myös painua nollaan, jos viinin säilytyksessä ilmenee pienimpiäkin puutteita, sillä epäilys viinin laadusta karkottaa ostajaehdokkaat.

Viinejä ostaessa on hyvä myös tietää, että sijoittajan kannattaa yleensä ostaa laatikollinen samaa viinierää. Täysien laatikoiden myyminen on helpompaa ja niiden pullokohtainen hinta muodostuu yleensä korkeammaksi kuin yksittäisten pullojen. Yksittäisiä pulloja pidetään usein jämäerinä ja niiden tuotto jää alhaiseksi. Joissakin viineissä kannattaa suosia myös suuria magnum-pulloja, jotka vastaavat kooltaan useampaa tavallista viinipulloa.

Hanki tietoa viineistä ja viinimarkkinoista etukäteen

Ennen sijoittamisen aloittamista on hyvä hankkia tietoa viinimarkkinoista ja erilaisista viineistä. Sijoittajan kannattaa seurata viinialan uutisia sekä seurata tunnettuja viinivaikuttajia ja heidän arvioidaan tuotteista. Asiantuntijan hyvä arvio voi vaikuttaa merkittävästi yksittäisen viinin hintaan, joten sijoittajan on hyödyllistä seurata markkinoita herkällä korvalla.

Jotta sijoittaja onnistuisi löytämään mahdollisesti tulevaisuudessa hyvin tuottavia viinejä, on myös tärkeää tuntea, mitkä tekijät vaikuttavat viinien hintaan. Näihin lukeutuvat viinin laatu, harvinaisuus, tuotantoalue sekä tuotantovuosi. Tutustu myös eri viinimarkkinoiden erityispiirteisiin. Vinkkejä tähän saa esimerkiksi viiniaiheisista kirjoista, joita on olemassa runsaasti myös suomeksi.

Erityisen haluttuja sijoituskohteita ovat harvinaiset ja rajalliset viinierät, jotka edustavat niin sanottua hyvää vuosikertaa. Valitettavasti asia on kuitenkin myös huijarien tiedossa ja viinihuijauksia on markkinoilla jonkin verran. Hankkiessasi viinejä, varmistu aina, että myyjä on luotettava ja hyvämaineinen.

Viinin säilytys vaikuttaa viinin arvoon

Kun olet hankkinut itsellesi erän laatuviinejä, ei sijoitusta voi unohtaa kaapin perälle, vaan sille on järjestettävä olosuhteet, joissa viinin arvo ei pääse laskemaan. Paras paikka viinien säilytykseen on erillinen viinikellari, jossa ihanteellinen lämpötila on noin 10–15 astetta. Optimaalinen kosteusprosentti viineille taas on noin 50–80%. Liian kostea ympäristö voi johtaa homeen muodostumiseen, kun taas liian kuiva ilma voi kuivattaa viinin korkin.

Turvallisin paikka viinien säilytykseen on täysin pimeä sijainti, sillä erityisesti auringonvalo voi hajottaa viinin aromeja ja vaikuttaa sen makuun. Suurin osa viinikaapeista sisältää onneksi nykyään valosuojan, jolloin auringonvalo ei pilaa viiniä, vaikka omaa viinikellaria ei olisi. Osa säilyttääkin viinejä viinikaapissa, vaikka riskinä on tällöin aina sähkökatkos tai kaapin rikkoutuminen.

Auringonvalon lisäksi säilytyksessä tulee välttää tärinää sekä voimakkaita hajuja. Paras tapa säilyttää viinit on vaakatasossa, jolloin korkki pysyy kosteana ja tukevasti kiinni. Pystytasossa säilyttäminen on kuitenkin mahdollista, jos viiniä ei säilytä kovin pitkiä aikoja.

Varo väärennyksiä

Kuten muissakin arvosijoituksissa, myös viineissä esiintyy valitettavasti väärennöksiä. Väärennösten avulla pyritään yleensä käyttämään hyväksi tuotteen harvinaisuutta ja arvokkuutta. Toisinaan esimerkiksi tyhjiä arvopulloja täytetään edullisemmalla tuotteella ja huijaus paljastuu ostajalle vasta vuosien päästä, kun sijoitus on aika realisoida. Tyhjillä arvoviinien pulloilla onkin huijarien parissa mittavat second hand -markkinat.

Paras tapa välttyä väärennöksiltä on hankkia viinit luotettavalta myyjältä, esimerkiksi Alkosta tai ulkomaiselta, luotettavalta toimijalta. Viinit kannattaa mahdollisuuksien mukaan myös tarkastaa itse ennen ostoa. Mikäli oma asiantuntemus ei riitä viinien laadun arvioimiseksi, on hyvä turvautua ulkoiseen asiantuntijaan.

Monet arvokkaat viinit on varustettu hologrammeilla tai numerosarjoilla, jotka voivat osaltaan auttaa aitouden varmistamisessa. Toisinaan myös näiden jäljittely on onnistunut taitavasti, joten ostaja saa joka tapauksessa olla tarkkana. Erityisen alttiita väärennöksille ovat vanhat vuosikerrat sekä huippuluokan tuottajien viinit, koska näitä viinejä himoitsevat useimmat sijoittajat.

Eniten väärennöksiä esiintyy epäilyttävillä myyntikanavilla, mutta myös huutokaupoissa voi olla väärennettyjä viinejä. Jos viinin hinta vaikuttaa turhan edulliselta muihin, vastaaviin viineihin nähden, on hälytyskellojen joka tapauksessa syytä soida.

Myös Alkosta voi bongata hyvän sijoituksen

Hyvien sijoitusten perässä ei aina tarvitse suunnata ulkomaille asti, vaan laatuviini voi löytyä kotoisasti Alkon hyllyltä. Aivan sattumalta laatuviineihin ei tosin törmää, vaan Alko tilaa joitakin kertoja vuodessa valikoimiinsa niin kutsuttuja arvoviinejä, joita viinisijoittajat himoitsevat. Kyseiset erät ovat yleensä pieniä ja ne myydään loppuun nopeasti.

Siinä, missä tavallisen kansalaisen mielestä viinit voivat vaikuttaa törkeän kalliilta, ovat ne sijoittajien silmissä usein hyvin edullisia. Alko ei hinnoittele viinejä niiden kysynnän perusteella tai pyri saamaan sijoitukselle mahdollisimman hyvää tuottoa. Näin ollen sijoittaja voi saada hyvän tuoton myydessään erän ulkomaille.

Aivan minkä tahansa pullon perässä ei siis kuitenkaan kannata intoilla, vaan seurata alan trendejä ja harrastajien uutisointia aiheesta. Olemalla muita sijoittajia viisaampi ja vikkelämpi, voi jopa aloittelija tehdä hyvällä tuurilla mojovan tilin sijoituksillaan.

Yhteenveto

Viinit ovat houkutteleva sijoituskohde, sillä ne ovat kohtuullisen likvidejä, pitävät arvonsa hyvin ja tämän lisäksi maistuvat hyvälle. Riskeihin nähden viinien tuottomahdollisuudet ovat kohtalaisen hyvän ja tuottamatonkin viini maistuu yleensä esimerkiksi ystävysten illanvietossa.

Viinien tuntemus auttaa huomattavasti tuottavien viinisijoitusten tekemisessä, vaikka sijoituksissa voikin luottaa myös pelkästään asiantuntijoiden arvioihin. Viineihin voi sijoittaa joko ostamalla fyysisiä viinipulloja tai hankkimalla johdannaistuotteisiin lukeutuvia viinifutuureita.

Viinimarkkinat ovat valitettavasti täynnä väärennöksiä ja joidenkin arvioiden mukaan jopa kolmas huutokaupoissa myytävä viini osoittautuu väärennökseksi. Sijoittajan onkin syytä olla tarkkana ja hyödyntää kaupanteossa vain luotettavia toimijoita, joilla on hyvä maine viinien välittäjinä. Niin ikään viinin säilytys on järjestettävä asianmukaisesti, jotta sijoituksen arvo säilyy myös kaupan jälkeen.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö