Etusivu » Sijoittaminen » Vehnä ja viljat sijoituskohteena

Vehnä ja viljat sijoituskohteena

Kun puhutaan sijoitusmahdollisuuksista, useimmiten ensimmäisenä mieleen tulee osakkeet, rahastot tai vaikkapa kulta. Sijoittajille on kuitenkin paljon muitakin mahdollisuuksia, ja yksi perinteisimmistä vaihtoehdoista on sijoittaa raaka-aineisiin kuten vehnään ja muihin viljoihin.

Tässä artikkelissa kerrotaan lyhyesti millaisia mahdollisuuksia perussijoittajalle on sijoittaa vehnään ja muihin viljoihin.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Miksi sijoittaa vehnään ja viljoihin?

Vaikka ajatuksena monille raaka-aineisiin sijoittaminen voi tuntua oudolta, on niillä tehty sijoitustoimintaa jo satoja, ellei jopa tuhansia vuosia. Itse asiassa monien tuottohakuisempien sijoittajien hyödyntämät optiot ja termiinit ovat alunperin lähtöisin raaka-ainesijoittamisesta.

Tiesitkö, että kun ostat jauhoja tai leipää kaupasta, vilja on saatettu myydä jo useita kertoja ennen kuin sinä piippaat sen viivakoodin kassalla? Itse asiassa ensimmäisen kerran vilja on saatettu myydä jo siinä vaiheessa, kun se on istutettu peltoon.

On hyvin normaali toimintatapa maanviljelyssä, että kun maanviljelijä istuttaa viljaa peltoonsa, hän myy jo osto-oikeuden siitä kasvavaan viljaan optiona ostajilleen, kuten esimerkiksi myllylle. Tällaista osto-oikeutta kutsutaan sen ehdoista riippuen joko futuuriksi tai optioksi. Termiini tarkoittaa sopimusta, jossa ostaja sitoutuu ostamaan viljan johonkin tiettyyn hintaan, optiossa taas ostaja saa vain mahdollisuuden ostaa vilja tiettyyn hintaan.

Optio- ja termiinikauppa on tarkkaa työtä

Koska etukäteen on vaikea ennustaa kuinka paljon viljaa sadossa syntyy, optioihin ja termiineihin liittyy sekä riskiä että mahdollisuutta tehdä voittoa. Mikäli sato on heikompi kuin sopimusta tehdessä on oletettu, ostaja voi tehdä tappiota ja taas jos sato on parempi kuin mitä oletettiin, ostaja saa enemmän vastinetta rahalleen. Kuten varmaan on selkeää, termiineihin liittyy huomattavasti enemmän riskiä kuin optioihin, mutta usein sopimusta tehdessä tämä myös hinnoitellaan sopimuksen hintaan.

Useimmiten termiinit ja optiot ovat jälkimarkkinakelpoisia, eli niiden alkuperäinen ostaja voi myydä ne eteenpäin. Tämä kaupankäynti alkuperäisen myynnin jälkeen mahdollistaa sen, että ostaja voi sopivan tilanteen löytyessä luopua sopimuksella myyden sen jollekin toiselle taholle. Option tai futuurin mukana siirtyy myös oikeus tai velvollisuus ostaa sopimuksen sisällä olevat hyödykkeet.

Usein raaka-aineoptioilla ja futuureilla käydään suhteellisen aktiivisesti kauppaa siihen asti, että sato kerätään ja lopullinen tuote myydään. Välissä saattaa olla useita eri tahoja, jotka kukin pyrkivät hyötymään sopimuksesta sijoituksena sen sijaan, että he olisivat aikomuksissa tehdä mitään niillä viljoilla, mitä sopimus koskettaa.

Mikä vaikuttaa viljan hintaan?

Sijoittajan näkökulmasta viljaan sijoittaminen futuurien tai optioiden kautta on aika yksinkertaista; tärkeimmät muuttujat ovat viljan hinta sillä hetkellä kun sopimus laukeaa ja se hinta, millä sopimus on ostettu.

Koska alkuperäiset sopimukset tehdään hyvissä ajoin ennen kuin tiedetään millainen satovuosi tulee, on tärkein muuttuja mitä sijoittajan kannattaa viljassa seurata se, minkä verran viljaa saadaan kauden aikana kerättyä. Mikäli satokausi on heikompi, tuotantoa on kysyntään nähden vähemmän ja viljan arvo nousee, ja mikäli on erinomainen satokausi, viljan arvo laskee kun tarjontaa on enemmän kuin kysyntää.

Satokauden aikana odotukset siitä, millainen sadonkorjuusta tulee vaikuttavat termiinien ja optioiden jälkimarkkina-arvoihin. Näiden odotusten kautta sijoittaja voi saada tuottoa. Mikäli odotukset satokauden tuottoon paranee kesken kauden myös näiden johdannaisten arvot nousevat.

Nykyään vilja on hyvin globaali markkina, joten vaikka alueelliset satokaudet vaikuttavat merkittävästi, on globaali sadon onnistuminen viljojen osalta merkittävämmässä roolissa viljasijoitusten onnistumisen kannalta.

Miten sijoittaa viljaan?

Vaikka tässä artikkelissa on tähän asti puhuttu enimmäkseen johdannaisten kautta viljaan sijoittamisesta, harvalla perussijoittajalla riittää osaaminen sijoittaa suoraan johdannaisiin. Johdannaiskauppa vaatii paljon osaamista ja pääomaa, ja johdannaisissa on aina riski menettää suuria määriä pääomia, jos sijoituspäätös ei osukaan oikeaan. Johdannaisissa on täysin mahdollista menettää enemmän rahaa kuin mitä laittoi alun perin sisään sijoituksena.

Useimmiten sijoittaminen raaka-aineisiin ja viljaan tapahtuukin joko viljaan keskittyvien raaka-ainerahastojen kautta tai viljaan liittyvien yhtiöiden osakkeita hyödyntäen.

Rahastot

Raaka-ainerahastoja on ollut jo pitkään saatavilla. Suurin osa viljarahastoista ostaa ja myy futuurisopimuksia, eli juuri niitä johdannaisia mitä yllä kuvailtiin. Rahastolla on huomattavia pääomia ja osaamista, jolla pyörittää johdannaiskauppaa, joten rahasto on erinomainen tapa pyrkiä saamaan hyötyä viljasta ilman, että itse täytyy ottaa johdannaisriskiä.

Viljaan liittyvät osakkeet

Toinen yksinkertainen tapa sijoittaa viljaan on hankkia osakkeita yhtiöiltä, jotka toimivat alalla. Suuret maatalousalan yritykset, viljasta tuotteita valmistavat yritykset ja muuten viljasta riippuvaiset yritykset ovat tapa sijoittaa epäsuorasti viljaan. Etuna tässä sijoitusmenetelmässä on se, että koska sijoitus ei ole 100-prosenttisesti viljana raaka-aineena, on mahdollisuus tienata enemmän tuottoja yritysten liiketoiminnan tuloksen kautta. Toisaalta se, että sijoitus ei täysin seuraa viljan hintakehitystä voi olla myöskin negatiivinen asia joissain tilanteissa.

Yhteenveto

Vilja, kuten monet muutkin raaka-aineet, on hyvä tapa hajauttaa oman sijoitussalkun riskiä ja tuottoa. Viljan hinta ei kulje käsi kädessä pörssin kanssa, joten esimerkiksi sijoittajalle, jonka salkusta suurin osa on pörssissä kiinni, voi viljasijoittaminen tarjota merkittävää hyötyä hajautuksen kautta.

Viljojen omanlainen hintakehitys kuitenkin tarkoittaa sitä, että siihen ei voi hyödyntää samaa osaamista kuin osakkeisiin. On hyvä tutkia tarkkaan esimerkiksi viljarahastojen käyttäytymistä erilaisissa markkinatilanteissa ennen kuin päättää tehdä ensimmäistä sijoituspäätöstään. Paras tapa tehdä voittoa markkinalla on tehdä taustatyöt äärimmäisen hvin ja varmistaa, että ymmärtää täysin mihin on sijoittamassa rahojaan.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö