Etusivu » Sijoittaminen » Strukturoidut sijoitustuotteet

Strukturoidut sijoitustuotteet

2000-luvun aikana monet toimijat, kuten pankit ja varainhoitotalot ovat ryhtyneet tarjoamaan erilaisia strukturoituja sijoitustuotteita. Usein näitä voi olla vaikea ymmärtää, jos on tottunut sijoittamaan vain osakkeisiin ja rahastoihin. Kyseessä on kuitenkin sijoitustuoteryhmä, jonka kautta sijoittaja voi saada merkittäviä hyötyjä. Tässä artikkelissa käydään läpi strukturoitujen sijoitustuotteiden tärkeimpiä perusperiaatteita, joita sijoittajan olisi hyvä tietää.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Mikä on strukturoitu sijoitustuote?

Strukturoitu sijoitustuote on asiakkaan näkökulmasta valmiiksi paketoitu sijoitusidea. Yleensä strukturoidussa tuotteessa on jokin kohde-etuus, eli osake, joukko eri yrityksien osakkeita tai indeksi, jonka kehityksen perusteella sijoittaja saa tuottoa tietyn aikajakson ajalta.

Useimmiten strukturoidussa sijoitustuotteessa on kohde-etuuden lisäksi jokin lisäominaisuus, kuten esimerkiksi lupaus pääoman palautumisesta täysimääräisenä vaikka kohde-etuus olisikin sijoitusjakson lopussa miinuksella, tai sitten jonkinlainen kerroin, jolla sijoittaja pystyy saamaan suuremman tuoton kuin vain sijoittamalla suoraan kohde-etuuteen. Esimerkiksi sijoittaja voisi saada kohde-etuuden arvonnousun tuplana sijoitusajanjaksolta.

On myös olemassa strukturoituja sijoitustuotteita, jossa sijoittaja saa tuottoa silloinkin kun kohde-etuus laskee tai pysyy paikallaan. Strukturoitujen sijoitustuotteiden avulla sijoittaja pystyy siis laajentamaan omia tuotonhankinnan mahdollisuuksiaan todella monin eri tavoin.

Miten strukturoitu sijoitustuote toimii?

Monesti sijoittaja ihmettelee, miten strukturoidun sijoitustuotteen ehdot voivat olla niin hyvät. Vastaus piilee siinä, että todellisuudessa strukturoidun sijoitustuotteen myyjä ei sijoita suoraan kohde-etuuteen. Strukturoidun sijoitustuotteen konepellin alta löytyykin monimutkainen lainasopimus sijoitustuotteen myyjän ja toisen rahoituslaitoksen tai pankin, jota kutsutaan liikkeeseenlaskijaksi, kanssa.

Todellisuudessa siis myyjä lainaa sijoittajien rahat liikkeeseenlaskijalle, joka pystyy sijoittamaan varat huomattavasti vapaammin kuin omassa taseessaan ja omilla tileillään olevat rahat. Liikkeeseenlaskija arvioi pystyvänsä tekemään lainarahalla korkeamman tuoton kuin mitä maksaa sijoittajille. Kyseessä voisi olla ihan perinteinen joukkovelkakirjalaina kiinteällä korolla, mutta pankit ja rahoituslaitokset ovat havainneet, että sitomalla mukaan mielenkiintoisen sijoitusidean ja kohde-etuuden mitä seurata, sijoittajat kiinnostuvat tuotteista paljon enemmän.

Strukturoidut sijoitustuotteet voivat siis todellakin tuottaa erinomaisen hyvin, kunhan siihen sidottu sijoitusidea kohde-etuuksineen on järkevästi suunniteltu. Strukturoidun sijoitustuotteen rakentaminen onkin suhteellisen monimutkainen prosessi, jossa sekä liikkeeseenlaskijan että myyjän puolelta vaaditaan tarkkaa matematiikkaa ja markkinan ennustamista.

Strukturoiduissa sijoitustuotteissa on omat riskinsä

Liikkeeseenlaskija on tärkeä osa strukturoidun sijoitustuotteen toimintaa, sillä jos liikkeeseenlaskija menee konkurssiin kesken sijoitusajan, sijoittajat voivat menettää rahansa. Onkin tärkeää selvittää liikkeeseenlaskija ja varmistaa, että kyseessä on luotettava taho.

Strukturoituun sijoitustuotteeseen sisältyy aina aikaikkuna. Sijoitustuote on olemassa tietyn aikaa, ja vain tältä ajalta on mahdollista saada tuottoa. Tämä onkin yksi merkittävimpiä riskejä strukturoiduissa tuotteissa: Sijoitusta ei voi jatkaa pidempään mitenkään, joten sijoittajan on elettävä sen kanssa, mikä on sijoitustuotteen päättymispäivän päätöskurssi. Joitakin strukturoituja sijoitustuotteita on mahdollista päättää etukäteen. Mikäli tämä on mahdollista, siitä varmasti kerrotaan tuotteen esitteessä.

Millaisia strukturoituja sijoitustuotteita on olemassa?

Strukturoituja sijoitustuotteita on todella monenlaisia. Tässä esiteltynä muutamia yleisimpiä perusrakenteita, joihin törmää sekä pankkien että sijoitustalojen valikoimissa:

On kuitenkin hyvä huomioida, että jokaisen strukturoitujen sijoitustuotteen rakenteessa on hienoisia eroja. Nämä ovat yleisimpiä arkkityyppejä, mutta on silti tärkeää tutkia jokaisen tuotteen esite erikseen ja tutustua jokaisen yksittäisen tuotteen ehtoihin.

Pääomasuojattu sijoitus

Pääomasuojatulla sijoituksella tarkoitetaan rakennetta, jossa asiakkaan sijoitus on suojattu siten, että kohde-etuuden ollessa miinuksella sijoitusajan päättyessä sijoituksen pääoman saa silti täysimääräisenä takaisin. On olemassa täysin pääomasuojattuja sijoituksia, joissa pääoman saa kaikissa tilanteissa takaisin, sekä osittain pääomasuojattuja sijoituksia, joissa varat saa tietyissä tilanteissa takaisin. Tällaisissa sijoituksissa voi olla myös, että pääomasuoja lakkaa toimimasta tietyn rajan jälkeen.

Usein pääomasuojatuissa sijoitustuotteissa ei saa kohde-etuuden tuottoa ihan täysimääräisenä, vaan tuotosta maksetaan sijoittajalle esimerkiksi 80%.

Vivutettu sijoitus

Vivutetussa sijoituksessa ei suojata asiakkaan pääomaa, vaan haetaan korkeampaa tuottoa. Asiakas voi saada kohde-etuuden tuoton vaikkapa kaksinkertaisena sijoitusajalta. Usein näissä tuotteissa on myös suurempi riski pääoman menettämisestä.

Autocall

Tämä tuoterakenne on tässä esitellyistä tuoterakenteista monimutkaisin. Autocall toimii siten, että siinä jos kohde-etuus on vähintään samalla tasolla mitä sijoitusajan alussa tarkastuspäivinä, joita useimmiten on vuosittain, asiakkaalle maksetaan korkoa.

Eli jos kohde-etuus olisi esimerkiksi Nesteen osakekurssi, sijoittaja saisi ennalta määritetyn vuosittaisen koron jos sijoituksen tarkastuspäivänä (useimmiten sijoituksen alkamisen vuosipäivänä) Nesteen kurssi on vähintään samalla tasolla kun sijoituksen alkamispäivänä.

Usein Autocall-rakenteissa on myös jonkinlainen osittainen pääomasuoja, ja mahdollisesti myös jokin tuottoraja, jonka ylittyessä sijoitus päättyy seuraavaan koronmaksuun.

Autocall mahdollistaa sen, että sijoittaja saa tuottoa vaikka kohde-etuus ei nousisi lainkaan.

Miten pääsen sijoittamaan strukturoituihin sijoitustuotteisiin?

Nykyään lähes jokainen pankki ja pankkiiriliike tarjoaa erilaisia strukturoituja sijoitustuotteita. Pääset tutustumaan niihin toimijoiden verkkosivuilla, mutta useimmin ainakin ensimmäinen sijoitus vaatii sovitun ajan toimijan valtuuttaman asiantuntijan kanssa, jotta he voivat varmistua siitä, että sijoittaja ymmärtää riskit ja tuotteen rakenteen oikein.

Useimmiten toimijat rakentavat uusia sijoitustuotteita aina kun markkina muuttuu. Uusia sijoitusideoita voikin ilmaantua toimijoille jopa kuukausittain. Parhaimpaan tulokseen pääseekin, kun pystyy ottamaan omaan salkkuunsa useita erilaisia tuotteita eri ajankohtina.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö