Etusivu » Sijoittaminen » Ruokatuotanto sijoituskohteena

Ruokatuotanto sijoituskohteena

Viime aikoina monen sijoittajan mielessä on saattanut pyöriä ruokatuotanto. Alan tilanne on energian ja ruoan hintojen noustessa muuttunut. Vaikka ala on kiinnostanut sijoituskohteena aiemminkin, saattaa sijoittaja pohtia, onko juuri nyt hyvä aika sijoittaa ruokatuotantoon. Seuraavaksi esittelemme ruokatuotannon teemaa sijoittamisessa, ja miten sen voi ottaa huomioon sijoituspäätöksiä tehdessä. Sivuamme myös nopeasti eri sijoitusvaihtoehtoja ja tutkimme megatrendien ja tulevaisuuden näkymiä. Mikäli lukiessa jokin termi tuntuu vieraalta, ei syytä huoleen! Lopusta löytyy myös lyhyt sanasto tekstissä esiintyvistä erikoisimmista termeistä.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Miksi sijoittaa ruokatuotantoon?

Ruoka- ja juomateollisuus on monen mielestä hyvä sijoituskohde. Se on todellinen defensiivisten osakkeiden toimiala, koska taloussyklin vaiheesta riippumatta ruoan ja juoman tarve ei maailmasta lopu ja maailman väkiluku kasvaa. Vaikka riski on aina olemassa sijoittamisessa, pidetään defensiivisiä osakkeita usein tietyllä tapaa varmoina. Ruokatuotannon sisälle mahtuu erilaisia toimijoita, peruselintarvikkeiden valmistajista ravintola- ja kahvilayrityksiin. Toki toimialan sisällä esiintyvien pienempien trendien vaihteluissa tai yhtiöiden vaikeuksien ilmaantuessa myös sijoittaja voi kokea tappioita. Pelkkä toimialan tai osakkeen defensiivisyys ei siis tee siitä täysin turvallista sijoituskohdetta.

Toimiala laajentuu kokoajan ja kiinnostus sijoittajien silmissä nousee. Henkilökohtaisen kiinnostuksen lisäksi monet ovat alkaneet pohtia ruokatuotannon tuomia uusia innovaatioita ja tulevaisuuden tarvetta. Väkiluku ja ruoan tarve kasvavat ja lisäksi ruoan eri trendit kasvattavat markkinaosuutta.

Miten aloittaa sijoittaminen ja ottaa huomioon toimiala?

Sijoittaminen on lisääntynyt valtavasti yksityishenkilöiden keskuudessa viime aikoina. Aiheen lisääntynyt näkyvyys myös esimerkiksi mediassa on varmasti houkutellut monia uusia sijoittajia rahastojen ja osakkeiden pariin. Medianäkyvyys on lisäksi vähentänyt stigmaa sijoittamisen ympärillä ja ajatus siitä, ettei sijoittaminen ole vain rikkaille ja ammattilaisille on nostanut päätään entistä enemmän. Sijoittamisessa voi päästä pienelläkin summalla alkuun, kunhan jaksaa hieman ottaa selvää aiheesta.

Rahastot

Rahastosijoittamista pidetään yleensä helppona ja vaivattomana sijoitustapana, ja sitä suositellaankin usein aloittajasijoittajille. Aloittelijan onneksi rahaston avaaminen ja sijoittamisen aloittaminen eivät myöskään vaadi suurta pääomaa vaan alkuun pääsee jopa 15 eurolla. Sijoitusrahastoilla voi säästää ja sijoittaa arvopapereihin eikä markkinoiden muutoksia tarvitse seurata niin tarkasti kuin osakkeisiin sijoittaessa. Hajauttaminen onnistuu myös helposti rahastoissa. Rahastosijoittamisen voi aloittaa esimerkiksi omassa pankissa tai erillisessä sijoituspankissa kuten Nordnetissä.

Rahasto koostuu erilaisista rahoitusvälineistä, kuten osakkeista ja joukkovelkakirjoista. Omistajuus jakautuu siis kaikkien rahastoon sijoittavien kesken. Sijoitettu pääoma määrittelee rahasto-osuuksien määrän. Yleisimpiin rahastotyyppeihin kuuluvat osakerahastot eli osakkeisiin sijoittavat, yhdistelmärahastot eli sekä korko-, että osakemarkkinoille sijoittavat sekä korkorahastot eli korkoihin sijoittavat rahastot.

Rahastosijoittamisesta kiinnostuvien kannattaa myös tutustua ETF:iin eli pörssinoteerattuihin rahastoihin. Koska ne on noteerattu pörssissä, tapahtuu kaupankäynti ETF:ien osalta pörssissä reaaliajassa. Ylivoimainen enemmistö ETF:istä seuraa jotain indeksiä. ETF-rahasto muodostuu usein osakkeiden ja indeksin samasta painosta. Sijoittaja voi sijoittaa laajasti eri omaisuusluokkiin, maantieteellisille alueille ja sektoreihin.

Rahastojen sisältäessä useampien yhtiöiden osakkeita ja arvopapereita, on tarkempi yhtiöiden valinta hankalampaa kuin osakkeiden kohdalla. Rahastot jakautuvat kuitenkin usein esimerkiksi toimialan tai maantieteellisen alueen mukaan, jolloin valinta voi helpottua. Jos ruokatuotanto sijoituskohteena kiinnostaa, kannattaa tutustua rahastojen suurimpiin toimialoihin ja yhtiöihin ja valita sellainen, josta löytyy itselle kiinnostavia ja mieluisia yhtiöitä.

Aina on hyvä muistaa myös hajautus toimialojen suhteen. Hajautus on merkittävä osa hyvää sijoittamista. Se on ainoa tapa alentaa sijoittamisen riskiä alentamatta tuottoa. Käytännössä hajauttaminen tarkoittaa sitä, että riskiä alennetaan sijoittamalla rahoja useampaan kohteeseen eri sijoituskohteiden, toimialojen, maantieteellisen toiminta-alueen ja ajan mukaan. Hajauttaminen perustuu siihen, että eri sijoituskohteiden parhaat ja huonoimmat tulokset osuvat eri aikoihin ja suhdanteiden eri kohtiin. Tällöin tähdätään siihen, että koko sijoituksen tuotto on kohtuullinen.

Osakkeet

Osakesijoittaminen tarjoaa rahastosijoittamista paremman mahdollisuuden valita juuri itseä kiinnostavat yhtiöt, sillä sijoittaja sijoittaa suoraan pörssiosakkeisiin tai listaamattomiin osakkeisiin eli pieneen osuuteen koko yhtiöstä. Osinko on palkkio osakkeen omistamisesta ja siihen liittyvästä riskistä. Yhtiö voi siis maksaa omistajilleen osinkoa. Osakkeiden kohdalla yhtiön merkitys siis lisääntyy ja valinnassa kannattaa ottaa huomioon monta asiaa kuten toimiala, markkinatilanne sekä yhtiön oma kehitys. Alkuvaiheessa olevien ja riskisellä toimialalla toimivien yritysten riski on korkeampi ja osingonmaksu epävarmempaa. Vakaammat pörssiyritykset, joilla on hyvä osinkohistoria, ovat turvallisempia sijoituskohteita. Riskiä ei tule kuitenkaan koskaan unohtaa, sillä mikään sijoituskohde ei ole 100 % varma.

Megatrendit ja tulevaisuus

Useiden ilmiöiden koostamasta laajasta muutoksen kaaresta käytetään termiä megatrendi. Ne nähdään usein globaalin tason kehityssuuntina, jotka ennakoivat ja ennustavat tulevaisuuden näkymää. Suomessa vaikuttavia megatrendejä ovat esimerkiksi teknologia, ilmastonmuutos, terveydenhuolto, liikkuminen, vastuullisuus ja maksaminen.

Megatrendeihin sijoittaminen

Vaikka on hyvä muistaa, että sijoittamiseen liittyy aina riski, voidaan megatrendien luomia suuntaviivoja hyödyntää sijoituskohteiden valinnassa. Sijoittajan tavoite on aina hakea sijoituksilleen tuottoa. Vaikka lyhyemmänkin aikavälin tuotto on mahdollista ja joitakin voi kiinnostaa aktiivisempi treidaus, on pitkän aikavälin sijoittaminen kuitenkin yleistä. Sijoittamalla pitkällä aikavälillä, ei voi välttyä megatrendien ja pienempien trendien vaikutuksista. Voi olla hyödyllistä katsoa tulevaisuuteen erityisesti vuosikymmenien sijoittamista tehdessä. Toisaalta megatrendeihin perehtyminen sijoituspäätöksiä tehdessä voi olla jopa ”välttämätöntä” tuoton varmistamiseksi. Puhumattakaan megatrendien vastaisiin teemoihin sijoittamisen epäeettisyydestä, kannattaa pohtia myös niiden suosiota. Tällaisia ovat esimerkiksi ilmastonmuutosta edistävät yritykset, joiden menestys tuskin kantaa ainakaan pitkällä aikavälillä.

Toimialan uudet tuulet

Ilmastonmuutos ja vastuullisuus liittyvät vahvasti ruokatuotantoon. Erityisesti kasvisruoan suosion kasvaessa on vegaani- ja kasvisvalmisteiden ympärille muodostunut oma alansa, joka kiinnostaa monia sijoittajia. Kuluttajien odotukset elintarvikkeisiin koskien ovat siis muuttuneet. Yksinkertaisesti sanottuna kuluttajat keskittyvät paljon enemmän terveellisyyteen, ja ”luonnolliseen” syömiseen kuin ennen. Tämä on tuonut mukanaan esimerkiksi vähärasvaisen, vähäsuolaisen, jalostamattomat ruoat, kasviperäiset lihankorvikkeet ja niin edelleen. Vaikka ei itse olisi erityisen innostunut tällaisista yhtiöistä eikä kuulu niiden asiakkaisiin, kannattaa ruokatuotannon yhtiöiden voimakkuus ottaa huomioon. Ala on valtavan suuri ja kasvattaa osuuttaan kokoajan, jolloin sen tulevaisuuden näkymiäkin kannattaa pohtia sijoituspäätöksiä tehdessä. Kasviperäisten elintarvikkeiden suosio näkyy esimerkiksi Nordnetin asiakaskunnan suosituimpien ruoka- ja juomateollisuuden osakkeiden listauksessa, jossa kärkijoukosta löytyy esimerkiksi Beyond Meat ja Oatly.

Digitalisoituneen asioinnin ja koronavuosien vaikutukset näkyvät ruoantilauspalveluiden kehittymisenä. Markkinoille on tullut useita uusia elintarvikealan yhtiöitä. Nordnetin asiakaskunnan suosituimpien ruoka- ja juomateollisuuden osakkeiden listauksesta löytyy myös ruokalähettipalveluja kuten Delivery Hero ja DoorDash. Ravintolaruoan sekä elintarvikkeiden kotiin tilaaminen ovat kasvattaneet alaa ja tulevaisuus varmasti tuo tullessaan uusiakin innovatiivisia yhtiöitä.

Sanasto

Defensiivinen: Yhtiöitä ja toimialoja, joiden tuotteille ja palveluille on melko tasaisesti kysyntää riippumatta taloussyklin vaiheesta. Esimerkiksi lääkkeille ja ruoalle on yleensä kysyntää riippumatta siitä, eletäänkö nousukautta, taantumaa tai lama-aikaa.

ETF: Pörssinoteerattu rahasto. Nimi tulee englannin kielen sanoista Exchange Traded Fund. ETF-rahaston voi ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osakkeenkin.

Indeksi: Kuvaa osakesijoittamisessa tiettyä joukkoa pörssiyhtiöiden osakkeita. Käytännössä se vastaa tietyn markkinan yleistä hintakehitystä.

Treidaus: Sijoittamista, jossa osakkeita ostetaan tarkoituksella lyhyellä sijoitushorisontilla. Tavoitteena on ostaa osakkeet, jotta ne voisi myydä uudelleen pian kun niiden arvo on noussut sijoittajan mielestä riittävästi.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö