Etusivu » Sijoittaminen » Ravintolat ja hotellit sijoituskohteena

Ravintolat ja hotellit sijoituskohteena

Ravintola- ja hotelliliiketoiminta on sijoitusmielessä ns. helposti ymmärrettävä toimiala. Se on palvelutoimintaa, jonka perustuotteet ovat tavalla tai toisella useimmille yksityishenkilöille tuttuja jopa omakohtaisen asioinnin muodossa. Toimialalle tyypillistä on myös viestiä selkeästi julkisesti, minkätyyppisille markkinoille yhtiö on suuntautunut. Hotelliliiketoiminta voi segmentoitua esimerkiksi liike-elämää palvelevaan kongressityyppiseen majoitustoimintaan, tai massaturismia palvelevaan, korkeasti tuotteistettuun ja kustannusrakenteeltaan tehokkaaksi suunniteltuun majoitustoimintaan.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Toimialan suhdanne- ja kausivaihtelut

Vaikka hotellitoimiala perusajatukseltaan onkin vain ihmisten majoittamista maksua vastaan, on asiakassegmenttiin suuntautumisella suuri merkitys liiketoiminnan kausi- ja suhdannevaihtelujen kanssa. Vapaa-ajan majoitustoimintaa leimaavat voimakkaasti kausivaihtelut sekä viime vuosina ikävän tutuiksi tulleet globaalit ilmiöt, kuten pandemia.

Liike-elämän majoituspalveluihin suuntautuvat hotelliyhtiöt puolestaan reagoivat liike-elämän eri suhdanteisiin; tällä hetkellä meneillään olevan yleisesti epävarman ajan sekä nousevien korkojen aikana on ollut havaittavissa laskusuhdannetta liike-elämän majoituspalvelujen kysynnän suhteen, kun yrityksissä joudutaan yhä tarkemmin miettimään kustannuskysymyksiä. Toisaalta epävarmanakin aikana edullisia majoitus- ja ravintolapalveluja tarjoavat yhtiöt pystyvät selvitytymään pienemmin haastein, kuin luksuspalveluja tarjoavat yhtiöt.

Osin samantyyppiset suhdannevaihtelut heijastuvat myös ravintola-alaan. Ero ei välttämättä ole merkitsevän suuri huolimatta siitä, että ravintolassa käymisen ja hotellimajoituksen yksikköhinnassa voi olla moninkertaisia eroja. Tilastot kuitenkin osoittavat, että nämä kaksi toimialaa kulkevat suhdanteiden osalta käsi kädessä.

Onko toimialalle sijoittaminen riskialtista?

Sijoitusmielessä hotelli- ja ravintolatoimintaan sijoittaminen on suhteellisen turvallista, edellä mainitut kausi- ja suhdannevaihtelut huomioiden. Myös maatasoisella painotuksella on väliä. Suomessa vain yksi ravintola-alan yritys, tamperelainen NoHo Partners Oyj, on pörssinoteerattu yritys, joten ravintola-alaan sijoittaminen Suomen maarajauksella ei juuri tarjoa valinnan varaa. Suomen ravintola-alaa jo joitakin vuosia vaivannut työvoimapula ei näytä hellittämisen merkkejä, mikä on hyvä huomioida toimialakohtaisia riskejä pohtiessa.

Hotelli- ja majoitustoiminnan osalta valinnanvaraa niinikään Helsingin pörssissä on olematon, mutta kansainvälisillä markkinoilla suoraan hottelliliiketoimintaan sijoittaminen on helpompaa. Useampi lomamatkailijallekin tuttu hotelliketju löytyy pörsistä varsinkin, jos on mahdollista tarkastella Yhdysvaltojen osakemarkkinoita. Sekä Marriott- että Hilton-hotelliketjut ovat pörssiyhtiöitä ja löytyvät NASDAQ-listalta, joten suorat osakeostot ovat mahdollisia. Toimialan suhdanteita leimaa kansainvälisellä tasolla epävarmuus, jotka heijastuvat meneillään olevista globaaleista konflikteista.

Katsaus yksittäisiin pörssiyhtiöihin

Seuraavassa muutamia tunnetuimpia sekä osakkeiden hintakehitykseltään toimialalle tyypillisiä mahdollisuuksia hotelliliiketoimintaan sijoittamista kiinnostuneille. Esittelyn tarkoituksena ei ole suositella minkään erityisen yhtiön osakkeisiin sijoittamista, vaan tarjota esimerkkejä muutamista suurista toimialalla toimivista pörssiyhtiöistä.

Marriott International (MAR)

Yhdysvaltain Marylandista johdettava Marriott International -yhtiö on kansainvälinen hotelliketju, jonka markkina-arvo kirjoitushetkellä on yli 52 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Yhtiö toimii useilla eri brandeilla, kuten Bulgari, Sheraton, Rotz-Carlton, Westin ja Le Méridien, joten todennäköistä on, että aktiivinen maailmanmatkaaja on yöpynyt jossain konsernin majoitusliikkeessä. Hotelliketjulla on toimintaa myös Suomessa.

Osakkeen hintakehitys on pitkään markkinoille toimivan suuren yrityksen tapaan vakaata, mutta meneillään olevat lukuisat talouden yleistä epävarmuutta aiheuttavat globaalit tapahtuvat näkyvät kurssin heittelynä. Pandemian aiheuttaman jyrkän laskun jälkeen kurssi on kuitenkin ollut kokonaisuutena noususuuntainen, ja pandemiaa edeltänyt noin 143 Yhdysvaltain dollarin hinta on saavutettu uudelleen jo vuotta myöhemmin pandemian alusta. Kirjoitushetkellä P/E-luku on 19,67 ja osinkotuotto 1,24%.

Hilton Worldwide (HLT)

Marriott-konsernin tavoin Yhdysvaltalainen hotellialan yhtiö Hilton Worldwide toimii Hilton-tuotenimen lisäksi muun muassa Conrad Hotels & Resorts sekä Waldorf Astoria -nimisillä brändeillä. Pörssistä niinikään löytyvä Hilton Grand Vacations (HGV) kuului aiemmin konserniin, mutta erotettiin vuonna 2016 omaksi yhtiökseen ja tarjoaa aikaosuuksia lomakeskusten majoituskohteista. Tässä yhteydessä tarkastellaan kuitenkin Hilton Worldwide -yhtiötä, jonka markkina-arvo on yli 36 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Merkittävä ero Marriott-ketjuun on, että suuri osa Hilton-hotelleista toimii franchising-mallilla. Sijoitusmielessä tämä on huomioimisen arvoinen yksityiskohta, sillä se on todistettavasti osoittautunut hyödylliseksi riskienhallinnan ja kustannustehokkuuden näkökulmasta. Yhtiö on toipunut pandemia-ajan aiheuttamasta laskusuhdanteesta nopeasti, ja osakkeen hinta on ollut korkeimmillaan yli 168 Yhdysvaltain dollaria. Kirjoitushetken globaalit epävarmuudet ovat painaneet osakkeen hinnan noin 136 dollariin, mikä voisi tehdä osakkeesta jopa houkuttelevan kohteen. Osinkotuoton ollessa vain 0,44% Hilton sijoituskohteena on houkutteleva lähinnä tulevaisuuden kasvumahdollisuuksiensa vuoksi, sillä P/E-luku on 30,05.

Choice Hotels International (CHH)

Useiden Euroopassakin tunnettujen hotelliketjujen isäntänä on Choice Hotels International -yhtiö, joka harjoittaa hotelliliiketoimintaa esimerkiksi Ascend, Cambria, Comfort, Sleep Inn, Clarion, Quality Inn ja Rodeway Inn -brändien avulla. Yhtiön markkina-arvo kirjoitushetkellä on noin 5,80 miljardia dollaria, joka tekee yhtiöstä edellä esiteltyjä pienemmän.

Mielenkiintoiseksi yhtiön kuitenkin tekee kirjoitushetken uutisointi ketjun aikeista ostaa niinikään pörssinoteerattu Wyndham-hotelliyhtiö, joka markkina-arvoltaan on noin viidesosa Choice Hotels International -yhtiöstä. Wyndham Hotels and Resorts (WH) -yhtiön osake on kirjoitushetken uutisten myötä lievässä nousussa. Choice Hotels Internationalin kaikkia hotelleja hallinnoidaan franchising-periaatteella, joka Hilton-yhtiön tavoin on osoittanut erityisesti epävakaisena aikana hyvät puolensa riskienhallinnan näkökulmasta. Pohjoismaissa yhtiö harjoittaa hotelliliiketoimintaa Nordic Choice Hotels -yhtiöllään. P/E-luku 19,65, ja osinkotuotto 1,01%.

Expedia (EXPE)

Mielenkiintoinen yhtiö hotelliliiketoimintaan liittyen on Expedia, joka ei itse harjoita majoitusliiketoimintaa omistamalla hotelleja, mutta tarjoaa verkkomatkatoimistopalveluja ja alustaratkaisuja hotelleille majoituskapasiteetin myymiseen. Expedian brändejä ovat muun muassa hotels.com, ebookers.com, Trivago ja Egencia. Yhtiön markkina-arvo on 13,77 miljardia dollaria, mikä tekee siitä yli kaksi kertaa suuremman aiemmin esiteltyyn Choice Hotels International -yhtiön verrattuna. Liiketoimintalogiikan kannalta yhtiö on yksittäiseen hotellialan toimijaan nähden poikkeava, sillä se tarjoaa verkkopalveluja lähes kaikille keskenään kilpaileville hotelleille. Tämäntyyppinen toimialalla toimiva alustaratkaisuja ja -palveluja tuottava yritys antaa mahdollisuuden sijoittaa hotelliliiketoiminnan toimialalle kiinnittämättä riskiä yksittäiseen alalla toimivaan yhtiöön.

Useimmat Expedia-konsernin alustapalvelut palvelevat niin ylemmän, keskitason kuin alemmankin hintaluokan majoituspalveluja tarjoavia hotelleja, jolloin suhdanteista johtuevat vaikutukset yksittäisen hotelliyhtiön osakkeeseen verrattuna eivät mahdollisesti toteudu Expedian kaltaisen yhtiön osakekurssin hintakehityksessä yhtä jyrkkinä. Osakkeen hintakehitystä tarkasteltaessa on kuitenkin huomattavissa samantyyppiset suhdannevaihtelut pandemian sekä muiden globaalien kriisien aikana, kuin useimmissa muissa varsinaista hotellitoimintaa harjoittavissa yhtiöissäkin. P/E-luku on 47,43 ja kirjoitushetkellä yhtiö ei maksa osinkoja.

Kannattaako ravintola- ja hotellialan osalleisiin sijoittaminen?

Toimialalla on yksi perinteisistä palvelutoimialan lajeista, ja pitkän historiansa vuoksi toimialan liiketoiminnalle on globaalilla tasolla ominaista jonkinasteinen ennustettavuus. Meneillään olevien globaalien kriisien johdosta toimialan yritysten osakkeiden hinnat voivat olla parhaillaan lievästi laskusuuntaisia, mutta odotettavissa on, että globaalin tilanteen parantuessa myös ravintola- ja hotellitoimialan liiketoiminta piristyy vähitellen ennalleen maailmanlaajuisesti.

Tutustumalla huolellisesti yhtiön taloudelliseen tilanteeseen, kulurakenteeseen ja riskienhallintaan, voi juuri tällä hetkellä olla hyvät mahdollisuudet sijoittaa toimialalle ostamalla houkuttelevan hintaisia osakkeita. Muutamien vuosien takainen pandemia-aika osaltaan aiheutti jo sen, että markkinoilla heikoimmin menestyvät ja laskusuhdanteisiin huonosti varautuneet yhtiöt joutuivat ajamaan toimintansa alas. On kuitenkin syytä tarkastella kriittisesti eri yhtiöitä siltä osin, kuinka hyvät mahdollisuudet kullakin yhtiöllä on selviytyä useasta peräkkäisestä kriisistä.

Päättyykö epävarmuuden aika koskaan?

Globaaleilla kriiseillä on tapana loppua aikanaan, ja ihmisten matkailutottumukset palaavat ennemmin tai myöhemmin ennalleen. Tällöin on odotettavissa, että matalasuhdanteeseen hyvin varautuneiden yhtiöiden osakkeisiin sijoittamalla on mahdollisuus menestyä hintakehityksen käännyttyä jälleen kasvusuuntaiseksi. Esimerkiksi Choice Hotels Internationalin kaavailema yrityskauppa on yksi positiivinen signaali siitä, että yhtiöillä on kuitenkin yleisesti ottaen positiivinen näkökulma tulevaisuuteen.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö