Etusivu » Sijoittaminen » Rannekellot sijoituskohteena

Rannekellot sijoituskohteena

Maailmassa on monenlaisia sijoituskohteita. Perinteisten osakkeiden, rahastojen ja joukkovelkakirjolainojen lisäksi sijoitetaan muun muassa kultaan, taiteeseen ja monenlaisiin keräilytavaroihin. Ei ole varmasti yllätys monillekaan, että myös rannekelloja pidetään sijoituskohteina, kuten monia muunlaisiakin koruja.

Rannekelloihin sijoittaminen on aivan omanlaisensa maailma, jossa yhdistyy mekaniikka, design, arvometallit ja tarinat. Tässä artikkelissa kerrotaan pääpiirteet siitä, miten rannekellot toimivat sijoituskohteena.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Miksi rannekello olisi sijoitus?

Mikä tahansa rannekello ei välttämättä toimi kovinkaan hyvin sijoituksena. Jos sijoitusta ajatellaan ensisijaisesti tapana säilyttää ja mahdollisesti kasvattaa rahan arvoa, suurin osa rannekelloista ei täytä määritelmää. On kuitenkin olemassa kelloja, joiden arvo on kasvanut jopa satoja prosentteja vuodessa.

Rannekellot voidaan jakaa kahteen eri luokkaan; mekaanisiin ja kvartsikelloihin. Mekaaniset rannekellot toimivat joko vetämällä tai automaattisesti, ladaten vetoa koneistoon ranteen liikkeistä. Kvartsikellot toimivat pattereilla. Vaikka kvartsikellot ovat yleensä tarkempia, suurin osa niistä ei pidä arvoaan kovin hyvin. Kvartsikellon valmistus on teollista, nopeaa ja edullista, kun taas jokaiseen mekaaniseen rannekelloon tarvitaain ainakin jonkun verran tarkkaa manuaalista työtä. Tästä syystä mekaanisia kelloja arvostetaan enemmän, ja ne myös toimivat useammin parempina sijoituskohteina.

Kvartsikellot taas toimivat monille paremmin käyttökelloina – pariston vaihtoa lukuunottamatta ne eivät tarvitse paljoa huoltoa, kun taas mekaaninen kello on herkkä ja vaatii säännöllistä huoltoa.

Mikä tekee rannekellosta arvokkaan?

Suurimmat tekijät rannekellon arvonmäärityksessä ovat manuaalisen artesaanityön määrä, valmistusmateriaalit ja brändi. Näiden perässä tulee kellon harvinaisuus ja tarina, jotka saattavat nostaa sen kysyntää ‒ ja sen myötä hintaa ‒ merkittävästikin.

Kellosepän työ on erittäin hidasta ja tarkkaa. Tästä syystä kello on lähtökohtaisesti aina arvokkaampi, mitä enemmän siihen on jouduttu käyttämään kellosepän työtä. Täysin käsityönä valmistetut kellot ovat yleensä erittäin arvokkaita, sillä monimutkaisen kellon käsinvalmistus vaatii vuosien kokemuksen ja koulutuksen.

Kelloja valmistetaan monista materiaaleista. Eksoottiset materiaalit, kuten kulta, platina tai vaikkapa meteoriittikivi nostavat kellojen hintaa. Osaa kelloista valmistetaan vain rajattu määrä. Mitä harvinaisempi kello on, lähtökohtaisesti sitä arvokkaammaksi se muodostuu, etenkin pidemmän aikavälin aikana, kun osa kelloista poistuu markkinasta tavalla tai toisella. Toki harvinaisuudella on merkitystä vain, jos kellolla on aidosti kysyntää. Jos kelloa valmistetaan 10 kappaletta, mutta kukaan ei halua ostaa sitä, on harvinaisuus sivuseikka.

Merkkikellon brändi vaikuttaa moneen asiaan

Brändillä on suuri merkitys kelloissa, etenkin sijoitusmielessä. Rolexin kellot ovat pitäneet erityisen hyvin hintansa vuosien varrella, ja osan arvo on jopa kasvanut ajan myötä merkittävästi. Myös muut kalliit, laadukkaat valmistajat kuten Patek Philippe, Audemars Piguet ja Vacheron Constantin ovat haluttuja, ja monien mallien arvot nousevat vuodesta toiseen. Vaikka joissain muissa pienten valmistajien käsintehdyissä kelloissa voisi olla enemmän käsityötä tai kalliimmat materiaalit, tunnetut brändit ovat lähtökohtaisesti parempia sijoituskohteita.

Viimeinen suuri vaikuttava tekijä on tarina. Omegan Speedmaster on ollut erittäin suosittu kello viiden vuosikymmenen ajan, ei vähiten siksi, että kello on läpäissyt NASAn testit ja annetaan jokaiselle avaruuteen menevälle astronautille ”virkakelloksi”. Rolexin Submariner ja Omegan Seamaster taas ovat monille ykkösvalinta sen takia, että James Bondin ranteesta löytyy lähes jokaisessa elokuvassa jompi kumpi näistä kelloista. Usain Boltin ranteessa oli Richard Mille kun hän juoksi olympiakultansa, Rolex Explorer taas oli ensimmäisen Mount Everestille kiivenneen länsimaalaisen ranteessa. Nämä tarinat ovat ahkerassa käytössä markkinoinnissa ja vaikuttavat monien kellojen kysyntään.

Rolex

Kaikkien tuntema Rolex on maailman suurin kellomerkki, ja valmistaa valtavasti mekaanisia kelloja joka vuosi. Samaan aikaan tuotantoa ei ole lähellekään riittävästi vastaamaan kysyntään ja erityisesti teräksiset urheilumallit ovat jatkuvasti loppu kaupoista. Näiden mallien hinnat ovat jatkuvasti nousussa, ja teräksinen Rolex on varmimmin hyvä sijoitus myös jatkossa.

Patek Philippe

Kuuluisa Patek Philippe on yksi kuuluisimmista ja kalleimmista kellomerkeistä maailmassa. Patek Philippeä näkee jalkapalloilijoiden, näyttelijöiden ja valtionpäämiesten ranteessa, ja ne pitävätkin arvonsa erittäin hyvin. Toisin kuin Rolex, Patek valmistaa pieniä määriä äärimmäisen laadukkaita kelloja vuodessa, ja niiden pienen määrän ansiosta niiden arvot tapaavat nousta vuosien kuluessa.

Seiko

Japanilainen Seiko tekee kellonsa hyvin vastaavalla tavalla kuin Rolex, mutta mittakaava ja hintapiste on erilainen. Seikon mekaaniset kellot ovat monille lähtöpiste kellojen maailmaan, ja maailmassa on satoja tuhansia Seiko-harrastajia. Hyvin valittu Seiko pitää arvonsa.

Kari Voutilainen

Suomalaislähtöistä Voutilaista pidetään maailman parhaana kelloseppänä. Hän ja hänen yrityksensä valmistavat äärimmäisen taidokkaita kelloja Sveitsissä. Tällä hetkellä jonotusaika uudelle Voutilaiselle on 8 vuotta ja hinta lähtee 50 000 eurosta. On vaikea uskoa, että Voutilaisen arvo laskisi sen jälkeen kun se poistuu pajalta.

Kello pitkäaikaisena sijoituskohteena

Rannekello on mielenkiintoinen sijoituskohde, sillä sillä on käyttöarvoa. Sitä voi pitää ranteessa, ja sitä voi käyttää käyttöesineenä samalla kun se toimii sijoituksena. Useat tunnetut kellot, kuten Rolexit, on helppoa ja nopeaa muuttaa rahaksi kelloliikkeissä tai käymällä kauppaa netissä.

Monet kellojen keräilijät ja harrastajat ovat taloudellisesti asemassa, jossa suhdannevaihtelut eivät merkittävästi haittaa keräilyä. Tästä syystä arvostetummat rannekellot toimivat kohtuullisen hyvin arvonsäilyttäjän asemassa pitkälläkin aikavälillä. On kuitenkin vaikea sanoa, mikä kello tai kellomalli kasvattaa arvoaan eniten tulevaisuudessa.

Kellotoimiala on kroonisesti jumittunut nostalgiseen tilanteeseen. Useat kellovalmistajat julkaisevat uudestaan ja uudestaan versioita samoista kelloista, mitä he myivät 50‒70-luvulla, rannekellon kulta-aikoina. Tästä syystä sijoitustarkoitukseen kovimmat kellot löytyvät todennäköisesti niistä alkuperäisistä, joita myytiin noina vuosikymmeninä. Vanhan kellon ostamisessa on kuitenkin aina omat riskinsä, ja onkin syytä tehdä taustatyöt sekä kellosta että myyjästä huolella ennen vanhan kellon ostamista.

Millä pääsee alkuun?

Kellot ovat oma maailmansa, johon kannattaa tutustua huolella ennen ensimmäisen sijoituskellon hankkimista. Tässä kuitenkin esiteltynä muutama kellomerkki/-valmistaja, jotka voivat olla hyviä lähtökohtia sijoituskellon hankintaa ajatellen.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö