Etusivu » Sijoittaminen » Puhdas vesi sijoituskohteena

Puhdas vesi sijoituskohteena

Veteen sijoittaminen voi kuulostaa hyvin omituiselta teolta. Suomalaiselle vesi on elämän selviä perusasioita, sitä virtaa hanasta niin paljon kuin jaksaa valuttaa. Eihän sellaisella ole oikeasti arvoa. Vai onko kuitenkin? Vedestä alkaa pikkuhiljaa tulla luksustuote suuressa osassa maailmaa, koska kuivuus vaivaa yhä useampaa maata ilmastonmuutoksen myötä. Suomessa tämä ei kuitenkaan näy samalla tapaa ja vettä on helppo kuluttaa.

Kun puhdas vesi hupenee maailmasta, monet ovat kiinnostuneet sen potentiaalista sijoituskohteena. Vesi liitettiin mukaan Wall Streetin hyödykkeiden listaan sokerin sekä kahvin lisäksi vuoden 2021 alussa, joten kyseessä on oikeasti sijoituskohde.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Mikä on veden merkitys?

Puhdas vesi on elintärkeä luonnonvara, jonka määrä vähenee jatkuvasti ilmasto-ongelmien ja saastumisen seurauksena. Olemme ajautumassa pulaan puhtaasta vedestä, sillä sitä tarvitaan kaikkialla. Kotitalouksien lisäksi vettä tarvitaan myös tuotannossa ja teollisuudessa. Tämä on saanut monet sijoittajat kiinnostumaan sijoituskohteen mahdollisesta potentiaalista. Puhtaan veden määrä on rajallista, joten sen arvo nousee, kun kysyntä kasvaa.

Tässä artikkelissa tutustumme puhdas vesi -sijoituskohteen merkitykseen ja kerromme, miksi se voi olla houkutteleva valinta kestävän kehityksen sijoittajille. Käymme läpi alan kasvumahdollisuuksia, sijoitusinstrumentteja ja esittelemme joitain merkittäviä toimijoita puhdas vesi -sektorilla.

Sijoituskohteena puhdas vesi (Clean water)

Puhdas vesi on jo tänä päivänä valtavan kokoinen bisnes, josta voi jatkossa tulla vielä paljon suurempikin toimiala, sekä myös erinomainen sijoituskohde. Vettä ei tarvitse mitenkään erikseen tuottaa, mutta puhdasta vettä tarvitsee. Mikään tällä maapallolla ei elä ilman vettä tai toimi, joten sitä tarvitaan moneen. Se on kaikista välttämättömin raaka-aine maailmassa.

Puhtaan veden sijoituksen merkitys kestävälle kehitykselle

Puhdas vesi on keskeinen osa kestävää kehitystä. Maailmanlaajuisesti monet alueet kärsivät veden saastumisesta, puhtaan veden puutteesta ja vesivarojen kestämättömästä käytöstä. Sijoittaminen puhdas vesi -sektorille voi edistää kestävän kehityksen tavoitteita ja tarjota ratkaisuja veden laadun parantamiseen ja kestävän vesihuollon kehittämiseen.

Kasvumahdollisuudet puhdas vesi -sektorilla

Maailman väestönkasvu, teollistuminen ja ilmastonmuutos asettavat entistä suurempia paineita puhdasta vettä koskevalle kysynnälle. Tämä luo kasvumahdollisuuksia puhdas vesi -sektorille. Esimerkiksi vesihuoltojärjestelmien rakentaminen, jäteveden käsittelylaitteistojen kehittäminen ja vedenpuhdistusteknologiat ovat alueita, joilla tarvitaan innovatiivisia ratkaisuja ja sijoituksia.

Sijoitusinstrumentit

Puhdas vesi -sijoituksia voi harkita useiden sijoitusinstrumenttien kautta. Yksi vaihtoehto on sijoittaa yksittäisiin puhdas vesi -yhtiöihin, jotka ovat erikoistuneet vesihuoltoon, vedenkäsittelyyn tai vesiteknologiaan. Toiset sijoittavat puhdas vesi -rahastoihin, jotka kokoavat useita alan yrityksiä yhteen. Lisäksi pörssilistatut vesiyhtiöt voivat tarjota sijoitusmahdollisuuksia.

Merkittävät toimijat

Puhdas vesi -sektorilla toimii monia merkittäviä yrityksiä ja järjestöjä, jotka edistävät veden kestävää käyttöä ja huoltoa. Esimerkiksi Xylem Inc. on yksi johtavista vesiteknologiayrityksistä maailmassa, tarjoten innovatiivisia ratkaisuja vesihuollon tarpeisiin. Nestlé Waters ja Danone ovat tunnettuja pakkauksellisen juomaveden valmistajia, jotka ovat tehneet panostuksia kestävän vedenhallinnan edistämiseksi.

Miten sijoittaa puhtaaseen veteen?

Vesi on todella välttämätön raaka-aine ja myös hyödyke, jos se on ostoslistallasi. Ennen kuin veteen voi sijoittaa, sinun tulee päättää se kaupankäyntialusta, jonka kautta aiot sijoittaa veteen. Tärkeää sijoittamisessa on ottaa huomioon alustaa valittaessa muutama merkittävä seikka kuten käyttäjäystävällisyys sekä alustan turvallisuus. Nämä takaavat hyvän sijoittamisen edellytykset.

Markkinoiden parhaimmat paikat sijoittaa veteen hyödykkeenä voivat jopa löytyä internetin luotettavista kaupankäyntipalveluista, jotka mahdollistavat sijoittamisen ilman ylimääräisiä maksuja. Tällöin mukana ei myöskään ole hankalia välikäsiä. Kaupankäyntialustat mahdollistavat sijoittamisen veden lisäksi myös muille markkinoille.

Kauppaa voi käydä esimerkiksi eTorossa, joka on helppokäyttöinen, monipuolinen ja luotettava kaupankäyntialusta, jossa voi sijoittaa osakkeisiin, myös veteen. Muita alustoja on esimerkiksi aktiivisille, suurta riskiä etsiville sijoittajille suunnattu Libertex, joka on keskittynyt CFD-kaupankäyntiin. Myös Skilling on alusta, jossa voi sijoittaa veteen.

Sijoituksia veteen voi tehdä myös erilaisissa suomalaisissa pankeissa. Voit esimerkiksi katsoa, onko omalla pankillasi mahdollisuutta sijoittaa veteen. Nordnet on myös suomalaisten suosima alusta, jossa voi tehdä sijoituksia. Pankkien kautta sijoittaminen voi kuitenkin olla hieman hidasta tai jäykkää. Pankeilla saattaa olla myös sijoittamiseen erilaisia suurempia kuluja. Kaupankäyntialustoilla on omat sovellukset, joissa sijoituksia voi tehdä.

Aina kannattaa kuitenkin muistaa, että sijoittaminen on hyvin riskialtista ja siihen sisältyy aina omat riskinsä. Tästä syystä sinun kannattaa sijoittajana itse miettiä, mihin sijoitat ja mikä on sinun oma riskinsietokykysi.

Hyödykkeisiin sijoittaminen käytännön tasolla

Monelle aloittelevalle sijoittajalle hyödykkeisiin sijoittaminen voi olla vieras asia. Kuitenkin jokainen meistä käyttää hyödykkeitä joka ikinen päivä jatkuvasti. Hyödykkeet ovat siis raaka-aineita, joiden avulla pystymme elämään. Vesi on yksi hyödykkeistä. Myös kahvi tunnetaan suomalaisille tärkeänä hyödykkeenä.

Hyödykkeissä on se puoli, että ne ovat aina maailman markkinoista riippuvia sijoituskohteita. Tämä johtaa siihen, että osakkeet ovat epävarmempia sijoituskohteita. Niihin sisältyy myös korkea riski. Tämän takia moni hyödykkeillä kauppaa käyvä sijoittaja käy niin sanottua spekulatiivista kauppaa. Tämä on siis esimerkiksi päiväkauppaa, joka on hyvin nopeaa ja sitä voidaan verrata myös uhkapelaamiseen. Kuitenkin, vaikka uhkapelaaminen ei kiinnostaisi sinua, voit halutessasi sijoittaa myös pitkällä aikavälillä hyödykkeisiin.

Miksi sijoittaa puhdas vesi -sektorille?

Puhdas vesi -sijoitus voi tarjota sijoittajalle mahdollisuuden edistää kestävää kehitystä samalla kun mahdollistaa taloudellisen tuoton. Kun puhutaan puhtaasta vedestä, tarkoitetaan elintärkeää resurssia. Sijoittaminen tähän alaan voi olla yksi tapa osallistua sen kestävään hallintaan ja tarjota ratkaisuja maailmanlaajuisiin vesihuolto-ongelmiin.

On kuitenkin tärkeää huomata, että kaikkiin sijoituksiin liittyy riskejä, ja sijoittajan tulisi tehdä perusteellinen tutkimus ennen päätöksentekoa. Sijoittajan on myös syytä ottaa huomioon sijoitushorisontti, riskinsietokyky ja omat tavoitteensa ennen puhdas vesi -sijoitusten tekemistä.

Muita seikkoja puhtaan veden sijoittamisesta

Yhä useampi haluaa kuitenkin sijoittaa veteen. Suomessa asiat on lähtökohtaisesti niin hyvin, että otamme monet elämämme välttämättömyydet vain itsestäänselvyytenä. Vesi ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaikka se onkin välttämättömyys. Siinä missä moni ottaa Suomessa pitkiä suihkuja, kärsitään Afrikassa rankasta kuivuudesta ja veden käyttöä on rajoitettu hyvin paljon.

Euroopassa on tallella pohjavettä ja jättiyritykset ovat kiinnostuneita ostamaan pohjavesivarannot. Monet maat ovatkin Euroopassa myyneet vesivarantonsa esimerkiksi Nestlelle. Kuitenkin tässä on se huono puoli, että yritykset pumppaavat kaiken veden ulos ja jättävät alkuperäisen maan kuivumaan. Tämä ei ole kestävää.

Onko puhdas vesi niin sanottu uusi öljy?

Vedestä voi hyvinkin tulevaisuudessa tulla uusi öljy. Maapallosta on noin 70 prosenttia veden peitossa, mutta suurin osa vedestä on suolaista ja vain pieni osa makeaa. Läheskään kaikki vesi ei siis ole juomakelpoista vettä. Makea ja puhdas vesi on tällä planeetalla rajallinen resurssi, joka vähenee alati, mutta sitä voidaan kuitenkin tuottaa lisää. Vesi on uusiutuva luonnonvara. Kaikki muut hyödykkeet ovat korvattavissa, mutta vesi ei. Puhtaan veden vähetessä sijoittajat ovatkin yhä kiinnostuneita puhtaan veden markkinoista. Moni vertaakin puhdasta vettä jopa öljyyn.

Öljyyn on kohdistunut monia mainehaittoja viimeisen kymmenen vuoden aikana. Erilaiset ympäristöhaitat ja päästöt voidaan liittää öljyyn. Se on varmasti merkittävä osatekijä siihen, että tänä päivänä kärsimme ilmasto-ongelmista. Öljylle yritetään kovaa vauhtia kehittää korvaavia raaka-aineita, vaikka sitä ei välttämättä voidakaan kokonaan korvata. Puhdas vesi on puolestaan korvaamatonta ja elintärkeää meille ihmisille. Vettä kutsutaankin jopa siniseksi kullaksi. Tämä sininen kulta on mielenkiintoinen sijoituskohde, sillä siihen voi sijoittaa monella tapaa. Voit esimerkiksi ostaa rahastoja tai sijoittaa suoraan osakkeisiin.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö