Etusivu » Sijoittaminen » Ympäristönsuojelu ja öljyntorjunta sijoituskohteena

Ympäristönsuojelu ja öljyntorjunta sijoituskohteena

Sujuva energiasiirtymä edellyttää siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista samalla tahdilla, joka vastaa uusiutuvan energian käyttöönottoa. Tätä haastavaa tasapainotusta vaikeuttaa energiainvestointien tulevaisuuteen suuntautuva luonne ja louhintapäätökset.

Molemmat aiheuttavat yritysten ja sijoittajien vaikeuden mitata tulovirtoja mahdollisesti radikaalisti muuttuneessa ympäristössä. Tämä aiheuttaa kullekin yritykselle ja toimialalle ominaisen siirtymäriskin, mutta esimerkiksi useimpien öljy- ja kaasuyhtiöiden kohdalla riski on mittava, eli ne voivat kokea huomattavan tulon ja toiminnan arvon laskun.

Esimerkiksi suomalainen pörssiyhtiö Lamor pyrkii auttamaan yrityksiä luomaan positiivisia ympäristövaikutuksia ympäristönsuojelun, materiaalikierrätyksen ja maanpuhdistuksen kautta. Yritys puhdistaa Kuwaitissa maailman suurinta ihmisen aiheuttamaa öljyvahinkoa.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Öljyntorjunta on oma toimialansa

Viimeisen vuosikymmenen aikana öljyntorjuntateknologian kehittämiseen on panostettu huomattavasti, mikä on tuonut merkittäviä edistysaskeleita. Näistä aloitteista on syntynyt huomionarvoisia uusia tuotteita ja yrityksiä sekä mielenkiintoisia projekteja, jotka tähtäävät päästöjen hallintaan jännittävillä tavoilla.

Lyhyesti sanottuna investoiminen tehokkaaseen öljyntorjuntaan ja ehkäisyyn, johon kuuluu henkilöstön kouluttaminen ja koordinointi, öljyntorjuntalaitteiden ylläpito ja koulutus kaikenkokoisten ja -lähteiden öljyvuotojen ehkäisystä ja hillitsemisestä, mahdollistaa ympäristön suojelun jatkumisen.

Ympäristönsuojelu turvaa talouskasvun

Ihmisten hyvinvointi ja kaikenlainen taloudellinen ja rahoituksellinen vakaus ovat kaikki riippuvaisia luonnonpääomasta, jota voidaan mitata jopa taloudellisesta näkökulmasta. Positiiviset toimet ympäristön puolesta auttavat torjumaan ilmastonmuutosta ja biologisen monimuotoisuuden säilymistä samalla kun edistetään talouskasvua. Ympäristönsuojeluun sijoittaminen turvaa planeettamme tulevaisuuden ja tarjoaa taloudellisia etuja yrityksille.

Luontoon ja ympäristöön sijoittaminen, jotka tähtäävät ekosysteemien turvaamiseen ja kasvuun sekä vähentävät niihin liittyviä riskejä, on yleistymässä. Kyseessä ei ole pelkästään öljyntorjunta, vaan myös muut ympäristötoimet. Vaikka yritykset, hallitukset ja sijoittajat tunnustavat sen tärkeyden planeetalle, taloudelle ja myös tuloksen kannalta, tällä hetkellä ympäristöinvestointien mittaamiseen liittyy joitain haasteita.

Haasteet ympäristönsuojeluun sijoittamisessa

Ensinnäkin ei ole olemassa universaalia määritelmää siitä, mitä positiivinen vaikutus ympäristöön tarkoittaa. Alustavat keskustelut pyörivät yleensä sen ajatuksen ympärillä, että ympäristömyönteisten investointien pitäisi lisätä lajien, populaatioiden ja ekosysteemien runsautta, monimuotoisuutta ja sietokykyä seuraavan vuosikymmenen aikana edelliseen verrattuna.

Toinen sijoittajien haaste on kannattavien mallien vähäisyys ympäristösijoittamisessa. Projektien paikallisuus ja pieni mittakaava sekä pidemmän ajan tavoitteet, joita tarvitaan luontomyönteisten tulosten arvioimiseen ja saavuttamiseen, voivat johtaa siihen, että sijoittajat eivät näe tuottoa vuosiin.

Keinot ympäristönsuojeluun sijoittamiseen

Yksi lähestymistapa ympäristönsuojeluun rahoittamiseen on biologiseen monimuotoisuuteen ja luontoon liittyvien riskien huomioon ottaminen yrityksen arvoketjuissa, toiminnassa ja investoinneissa. Sijoittajat ymmärtävät paremmin altistumistaan yrityksille, jotka ovat erittäin riippuvaisia luonnosta osana liiketoimintamallejaan, esimerkiksi juomayhtiön mahdollisuus saada makeaa vettä, ja kuinka ekosysteemin romahdus voi vaikuttaa merkittävästi taloudelliseen tulokseen.

Kasvihuonekaasupäästöjä vähentävistä hiilidioksidipäästöjä vähentävät hankkeet, kuten metsänistutus, uusiutuva energia ja hiilen sitominen, ovat kasvava trendi. Luonto- ja ilmastotavoitteet liittyvät yleensä läheisesti toisiinsa. Luontopohjaisten ratkaisujen arvioidaan tarjoavan kolmanneksen ilmastonmuutoksen hillitsemisestä, jota tarvitaan Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Säädökset ja kannustimet

Hallitukset voivat ottaa käyttöön säädöksiä, kannustimia ja erilaisia markkinarakenteita kannustaakseen investointeja ympäristöön. Standardointi voi mahdollisesti parantaa läpinäkyvyyttä, jolloin yritykset voivat vertailla mahdollisia mahdollisuuksia ja arvioida paremmin riskejä ja suunnata pääomaa. Sääntely voi myös poistaa tai uudistaa olemassa olevia kannustimia mukaan lukien tuet, jotka voivat olla haitallisia ympäristölle.

Ympäristönsuojeluun sijoittaminen saattaa olla valmis kasvuun, joka asettaa luontoon liittyvän raportoinnin laajaan käyttöön tulevina vuosina. Kun markkinat kypsyvät, kestävään kehitykseen keskittyneet sijoittajat voivat ryhtyä toimimaan sisällyttämällä luontoon liittyviä riskejä olemassa oleviin sijoitusstrategioihin tai harkitsemalla luontoon perustuvia ratkaisuja hiilimarkkinoilla. Jatkuva edistyminen puolestaan auttaa kuromaan rahoitusvajetta, suojelemaan luontoa ja tekemään tulosta.

Sijoita metsiin

Kestävä ja vastuullinen metsätalous on yksi keskeinen tapa hillitä metsien häviämistä ja ilmastonmuutosta. Kun tietoisuus ilmastonmuutoksesta ja puutuotteiden kasvava kysyntä kasvaa, metsien ”vihreä kultakaivos” on osoittautunut lupaavaksi keinoksi pitkän aikavälin pääoman kasvulle.

Metsät ovat kriittisiä planeetan terveydelle, sillä niissä on 80% maapallon biologisesta monimuotoisuudesta, ne toimivat elinympäristönä monille lajeille ja tarjoavat toimeentulon 350 miljoonalle ihmiselle. Metsien hakkuu ja häviäminen horjuttavat planeettaa ihmiskunnan historiassa ennennäkemättömässä mittakaavassa. Olemme menettäneet lähes puolet niistä 6 biljoonasta puusta, jotka olivat olemassa maapallolla ennen maatalouden alkamista 12 000 vuotta sitten. Joka vuosi menetämme arviolta noin 15 miljardia lisää.

Yrityksille aiheutuvat kustannukset tulevat yhä selvemmiksi. Kun puut katoavat, myös niiden tarjoamat ”palvelut” heikkenevät, mikä heikentää maaperän ja luonnollisten hiilinielujen tuottavuutta, puhtaan veden saatavuutta ja sietokykyämme äärimmäisiä sääilmiöitä vastaan.

Veteen sijoittaminen

Kuten kulta ja öljy, vesi on hyödyke – ja sitä on nykyään melko vähän. Aivan kuten mikä tahansa muu niukasti saatavilla oleva luonnonvara, myös vesi luo investointimahdollisuuksia.

Veteen investoiminen on yksinkertaista: se on yksi tärkeimmistä luonnonvaroista. Noin 70% maapallon pinnasta on veden peitossa, mutta yli 97% siitä on suolaista vettä, jota ei voida käyttää juomavedeksi, sadon kasteluun tai useimpiin teollisiin käyttötarkoituksiin. Lopuista 3% maailman vesivaroista vain noin 1% on helposti saatavilla juomavedeksi.

Nopea teollistuminen ja lisääntyvä maatalouskäyttö ovat myötävaikuttaneet maailmanlaajuiseen vesipulaan. Alueita, jotka ova erityisesti kokeneet veden puutteen, ovat Kiina, Egypti, Intia, Israel, Pakistan, Meksiko, suurin osa Afrikasta ja Yhdysvallat (Arizona, New Mexico, Kalifornia ja Länsi-Texas).

Saastuminen korostaa myös puhtaan veden tarvetta. Yhdysvaloissa Persianlahden rannikon edustalla oleva kuollut alue korostaa lannoitteiden valumisen vaikutusta ympäristöön ja vesistöihin. Vesistöjen suojeluun tehtävien strategisten investointien hyödyt voivat globaalisti ylittää arviolta satoja miljardeja dollareita vuodessa.

Yhteenveto

Ympäristönsuojeluun ja öljyntorjuntaan tähtäävätsinvestoinnit sisältävät laajan kirjon vaihtoehtoja. Esimerkiksi investoiminen jätevedenpuhdistamoon on hyvin erilaista kuin öljyntorjuntaan liittyvän teknologiakehityksen rahoittaminen. Vastaavasti uuden suolanpoistolaitoksen rakentamisen ja käyttöönoton rahoittaminen tuo erilaisia haasteita ja mahdollisuuksia kuin metsiensuojelun rahoittaminen. Samalla sijoittajien kirjo on myös hyvin monipuolinen: erilaisilla mandaateilla, sijoitustavoitteilla, riskinhalulla ja likviditeettitarpeella.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö