Etusivu » Sijoittaminen » NFT Sijoittaminen

NFT Sijoittaminen

Monelle käsite NFT-sijoittaminen on vielä täysin tuntematon käsite sijoittamisen maailmassa, mutta tämä opas avaa kyseistä käsitettä ja siihen liittyvää sijoittamista. Sijoitusmaailmassa se on yleistynyt huomattavasti viime vuosien aikana ja se valtaa tällä hetkellä digitaalisen taiteen ja keräilijöiden maailmaa. Sen avulla digitaitelijat voivat avata aivan uudenlaisen maailman ja tavoittaa uusia yleisöjä.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Mikä on NFT token?

NFT tarkoittaa Non-Fungible Token. NFT suomeksi ei voida täydellissti kääntää, mutta vapaasti käännettynä se tarkoittaa suomeksi ”ei vaihdettavissa olevaa” eli ainutkertainen tai uniikki asia, jota ei voida korvata toisella täysin samanlaisella. Se on aina virtuaalinen, mutta ei samalla tavalla kuin esimerkiksi Bitcoin, sillä Bitcoin voidaan vaihtaa toiseen samanlaiseen.

NFT-tokenit ovat ainutlaatuisia, uniikkeja digitaalisia resursseja, jotka on tallennettu lohkoketjuihin. Niiden omistusoikeus on helppo todentaa, koska jokainen niistä on muuttumaton ja ainutlaatuinen. Mikä tahansa reaalimaailman ominaisuus tai digitaalinen ominaisuus voidaan kytkeä tokeniin, jolloin niistä saadaan täydellinen väline, jolla voidaan yhdistää reaalimaailman asioita digitaaliseen ympäristöön sekä säilyttää näiden yhdistettyjen resurssien ominaisuudet molemmissa ympäristöissä.

Välineellä voidaan tarkoittaa esimerkiksi taideteosta digitaalisessa muodossa, musiikkivideota tai vaikkapa GIF animaatiota. Nämä tunnetaan myös termillä digitaalinen aitoustodistus. Vaikka alkuperäisestä tuotteesta on kopioita, niin silti aina alkuperäinen omistaja on lohkoketjun tiedoissa.

Mikä on lohkoketju?

Lohkoketju on teknologia, jolla eri osapuolet voivat luoda ja ylläpitää hajautettuja tai jaettuja tietokantoja. Se toimii vähän kuin julkisena verkossa olevana tilikirjana, jota jaetaan lohkoketjun ylläpitäjien kesken. Ylläpitäjiä on monia, jonka takia tilikirjaa ei pääse muokkaamaan salassa. Lohkoketju nimi tulee siitä, koska siinä säilytetään data lohkoina ja vanhan lohkon perään lisätään dataa taas uudessa lohkossa, josta syntyy täten ketju. Vanhoja lohkoja ei pysty muuttamaan.

Lohkoketju säilytettään tallessa identtisinä kopioina hakemistoissa, jotka varmentavat lohkon oikeellisuuden konsensusperiaatteella. Lohkot sisältävät dataa lähes mistä tahansa asiasta, joka vaatii kirjaamista kuten tietoja transaktioista ja ehdoista niiden toteutumiseksi, esimerkiksi erilaisia sopimuksia ja mihin kaikkeen sopimus oikeuttaa.

NFT:n erot kryptovaluuttaan

Verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin, joka talletetaan myös lohkoketjuun, voit omistaa nimellisesti jonkun määrän kolikoita omistamatta kuitenkaan yhtä tai kymmentä tiettyä kolikkoa. Non fungible token puolestaan eroaa tässä koska se on aina muuttumaton ja uniikki. Se onkin niin sanottu ei-vaihdettava rahake, eli ne ovat hieman samantyyppisiä kuin kryptovaluutat, mutta niitä ei voi käyttää vaihdon välineinä.

On kuitenkin toistaiseksi muistettava, että näiden tokenien osalta olettamukset sekä yhteiset säännöt saattavat vielä ajan kuluessa muokkautua, joten uniikkius muotoutuu tarkemmaksi lähiaikoina. Hyvää tässä valuutassa on ainakin se, että taiteentekijä saa oman osuutensa.

Tunnetuin NFT-alusta

Käytännössä tokenit ovat digitaalinen kryptovaluutta (voidaan kutsua myös poletiksi), joka on luotu tiettyä standardia käyttäen token alustalle. Tunnetuin ja suosituin token alusta on Ethereum. Tavallinen token luodaan ERC-20 formaatissa ja varsinainen NFT ERC-721 ja ERC-1155 standardeja käyttämällä. Jokaiselle tuotteelle määritellään ominaisuuksia, jotka tekevät niistä yksilöllisiä.

Kuka tahansa voi luoda alustalle oman tokeninsa. Tuhannet ihmiset luovat omista digikuvistaan tai musiikkitiedostoistaan näitä ja myyvät niitä avoimilla kauppapaikoilla. Vuonna 2021 suosituimpia tokeneita olivat erityisesti pelit, videoleikkeet suosituista urheilutapahtumista sekä digitaaliset taideteokset. Nyt esimerkiksi muotiteollisuudessa on alettu luomaan omia kryptouniversumeitaan. Markkinoilla liikkuvat isot rahat ja niiden kiinnostus nousee kokoajan. NFT-taide on myös tällä alalla nouseva trendi.

NFT:n historia

Ensimmäiset ideat Non fungible-tokenien tekemisestä lähtivät liikkeelle jo vuoden 2012 joulukuussa. Silloin keräilykokoelma oli nimeltään ”Colored Coins”. Ideaa kehitteli Ethereumin perustaja Vitalik Buterin ja idea oli esillä Bitcoinin lohkoketjun kanssa.

Vuonna 2017 CryptoPunks julkaisi markkinapaikan Non fungible-tokeneille. Se oli maailmalla ensimmäinen ja myynnissä oli erilaisia avataria 10 000 kappaletta. Myöhemmin näitä tämän kokoelman tuotoksia on myyty suurilla summilla eri huutokaupoissa. Kiinnostus näitä markkinoita kohtaan onkin noussut todella lyhyessä ajassa, koska markkinoilla liikkuvat huomattavan suuret rahat. Mitä tällä valuutalla voi sitten omistaa? Käytännössä mitä tahansa, kuten:

  • Tokeniksi voi muuttaa lähes kaiken digitaalisen tavaran
  • Digitaalisen omistajuuden voi tehdä myös fyysisestä tavarasta
  • Omistuksia peleistä sekä virtuaalimaailmasta
  • Pelien tavarat voi muuttaa täksi valuutaksi, jolloin siirto helpottuu
  • Sosiaalisen median postauksesta voi tehdä tätä valuuttaa
  • Kiinteistöjä voi hallita täksi valuutaksi muutettuna, jolloin paperityöt ja byrokratia poistuu
  • Mullistus musiikkimaailmassa eli älysopimukseen voi lisätä ominaisuuden: musiikkia soitettaessa tekijä saa palkkion
  • Sosiaalisen median profiilikuvat voi muuttaa täksi valuutaksi
  • Muun muassa NBA-pelaaja voi muuttaa sopimuksensa tämän valuutan muotoon

Valuutta on siis hyvin monipuolinen ja siksi sen suosio onkin voimakkaassa kasvussa. Uutena sijoituskohteena sen käyttö on vielä alkumetreillä, mutta käytön uskotaan nousevan merkittäväksi trendiksi sijoitusmarkkinoilla.

NFT on mahdollisuus taiteilijoille

Taiteilijat voivat saada tämän uuden teknologian kautta uusia mahdollisuuksia ja pääsevät suoraan yhteyteen kuluttajien kanssa ilman välikäsiä. He voivat myös rakentaa uudenlaista yhteisöllisyyttä sekä kehittää uusia tapoja luomiensa tokenien arvonnousuun. Perinteiset markkinat ovat taiteilijoiden näkökulmasta hyvin kilpailtuja ja tämän uuden tavan myötä taiteilija saattaa saada yhdestä teoksesta tuloja vielä vuosienkin päästä, sillä taiteilija saa aina oman prosenttiosuutensa, kun token vaihtaa omistajaa.

Kuten arvata saattaa, huijarit ovat yleisiä myös näillä markkinoilla. Jokainen token on siis ainutlaatuinen, eikä sitä voi monistaa tai jakaa osiin.

Musiikki ja peliteollisuus

Musiikin tekijöille lohkoketjut tarjoavat uuden mahdollisuuden, jolla he voivat jättää oman jälkensä jokaiseen omaan teokseensa ja he pystyvät määrittelemään jokaiselle toistokerralle oman hintansa. Joidenkin mukaan musiikkiteollisuudessa voidaan taistella piratismia vastaan, koska tokeneita ei voi jakaa osiin tai kopioida.

Peliteollisuudessa on nähty siirtymää lohkoketjuteknologiaan. Tunnetuin tässä on Ubisoft, joka on investoinut tähän uuteen teknologiaan. Sen avulla on mahdollisuus kaupallistaa pelin sisältä tiettyjä objekteja, jolloin myös pelaajilla on mahdollisuus ostaa ja myydä niitä. Pelimaailmassa näiden hyödyntäminen on kuitenkin sinänsä kyseenalaista, sillä pelien elinkaari on suhteellisen lyhyt. Tuote menettää todennäköisesti arvonsa siinä kohtaa, kun kun pelin tuki loppuu. Toisaalta on esitetty myös näkemyksiä siitä, että pelikokemus kärsii, jos painopiste pelaamisesta siirtyy kaupankäyntiin. Pelaaja ei saa enää samanlaista pelikokemusta, kun idea muuttuu ajanvietteestä sijoittamiseksi tai rahan tienaamiseksi.

Elokuvat ja tv-sarjat

Uusi lohkoketjuteknologia valloittaa myös elokuvia ja TV-ohjelmia. Animaatiosarja Stoner Cats on esimerkiksi sarja, joka on saatavilla vain, jos ostaa Stoner Cat NFT:n. Katsojat rahoittavat sarjan tulevaisuutta ostamalla Stoner Catin. Kissanomistajana pääsee äänestämään, mitä sarjan juonessa tapahtuu seuraavaksi. Katsoja on Stoner Cat -ryhmän jäsen, jolla on myös omaisuus, jonka arvo saattaa nousta, kun esityksestä ja projektista tulee suositumpi. Kuten NFT-musiikinsuoratoistossakin Stoner Cats poistaa välikädet, luodakseen uuden tilan, jossa jäseninä on vain animaattorit ja ohjelman fanit.

Fox Entertainment sijoittaa 100 miljoonaa dollaria -projekteihin, mukaan lukien uusi lohkoketju-pohjainen animaatiosarja, Dune elokuvanensi-illan yhteydessä Warner Bros julkaisi keräiltäviä tuotteita. Myös Disney on mukana näillä markkinoilla ja niitä on liitetty mm. Disney+ jäsenyyksien yhteyteen.

Metaverse

Suomalaisittain voidaan puhua metaversumista, eli digitaalisen ja virtuaalisen maailman kytkeytymistä reaalimaailmaan. Tämä näkyy käyttäjälle esimerkiksi puettavan teknologian kautta tai virtuaalisena matkailuna. Metaversumi on ikään kuin reaalimaailman päällä tai lomassa oleva virtuaalinen todellisuus, joka kuitenkin limittyy omaan tekemiseemme. NFT-maailmaan metaverse liittyy silloin, kun mahdollistetaan vaikkapa virtuaalimaailmassa sijaitsevien esineiden tai vaikkapa rakennusten omistusoikeus.

Muoti

Muodin parissa toimivat yritykset ovat nähneet tässä markkinassa mahdollisuuden. Globaalit vaatebrändit, kuten Adidas, Nike ja Louis Vuitton ovat jo hypänneet Non Fungible token-maailmaan liiketoimintamahdollisuuksien perässä. Vaatebrändit voivat esimerkiksi upottaa fyysiseen tuotteeseensa sirun, joka yhdistetään tokeniin. Sirun ID:n avulla fyysisistä tuotteista voidaan tehdä uniikkeja. Jälleenmyyntimarkkinoilla asiakkaat voivat tällä tavalla vahvistaa ostamiensa tuotteiden alkuperän ja aitouden vähentäen riskiä saada väärennetty tuote. Asiakas voi myös esimerkiksi skannata hintalapusta QR-koodin, joka toimii NFT:nä. Sen avulla asiakas näkee esimerkiksi tuotteen omistushistorian sekä missä tuote on valmistettu. Ne voivat myös olla digitaalista muotia, jota voi käyttää videopeleissä tai virtuaalimaailmassa.

Urheilu

Ulkomailla väärennettyjen lippujen ja fanitavaroiden markkinat ovat suuri ongelma urheilumaailmassa. Lohkoketjut voivat tarjota tähän ratkaisun. Tapahtuman liput voidaan tokenisoida, jolloin jälleenmyyntimarkkinoilta lippua ostava tietää varmasti saavansa aidon lipun.

Yhdysvalloissa urheiluliigat ovat alkaneet kaupallistaa muun muassa otteluiden huippuhetkiä kryptomuotoon. NBA-fani voi ostaa ja omistaa esimerkiksi suosikkipelaajansa ottelun aikana tekemän donkkauksen videona ja käydä kauppaa sillä myöhemmin. Keräilykorteista on tultu pitkä matka tähän päivään.

DeFi

Decentralized Finance eli DeFi tarkoittaa käytännössä finanssipalveluita, jotka ovat rakennettu hyödyntämällä erilaisia lohkoketjuteknologioita sekä kryptovaluuttoja. Näiden pohjalla toimivat älysopimukset. Kaikki on saanut alkunsa Ethereum -alustalta, jolla on tällä hetkellä valta-asema markkinoilla, koska sillä on eniten käyttäjiä.

DeFi palveluita ovat hajautetut pörssit, lainapalvelut sekä muut vastaavat palvelut. Palvelu on kehittymässä ja tässä yhteydessä taidetta voi mahdollisesti käyttää panttina lainoissa.

Sen lisäksi, että tätä valuuttaa voi käyttää lainoissa, siitä voi perustaa myös likviditeetti pooleja eli LP:tä. Jotkut palvelut tarjoavatkin jo mahdollisuuksia tällaisten NFT-fundien eli indeksien rakentamiseen. Niihin voi muutkin sijoittaa eikä tarvitse lainkaan hankkia itselleen yksittäistä tokenia. Näiden palvelujen volyymi on toistaiseksi vielä suhteellisen pientä ja ne toimivat pohjahinnan perustella.

Jos kyseessä on sarja harvinaisia teoksia, niin niitä ei kannata fundeihin viedä. Sen sijaan mielenkiintoisia ovat niin sanotut valuutan swapit, jossa teoksia voi vaihtaa päikseen.

NFT sijoittaminen

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on jälleen nousussa, mutta todellinen kuumin virtuaalinen sijoituskohde on tällä hetkellä NFT-sijoittaminen. Useat talousalan julkaisut ovat nostaneet tämän sijoittamisen esiin. Parhaana vaihtoehtona tässä sijoitusmuodossa esitellään token alustoihin, eli platformeihin sijoittaminen.

Toisaalta usein puhutaan myös NFT-kuplasta ja siitä, että koska taideteosten hinnat ovat hiponeet pilviä, trendi ei voi jatkua kauaa. Spekulointia näiden arvosta käydään paljon. Osa pitää taideteosten arvonnousua erittäin mahdollisena. Monet suuret brändit sekä julkisuuden henkilöt ovat luoneet omiatokeneita, joten näiden yleistyminen on hyvin todennäköistä.

Kryptosijoittamisessa ajatus perustuu hajautettuun ja reilumpaan maailmaan, jossa piensijoittajien on mahdollista saada korkeita tuottopotentiaaleja sijoittamalla aikaisen vaiheen projekteihin. Hajautuksen ideologia näkyy rajoituksina siinä kuinka suurella summalla sijoittajan on mahdollista osallistua uuteen projektiin. Suurimmalle osalle sijoittajista perinteinen rahasto on edelleen järkevin sijoitusvaihtoehto.

NFT-Tokenin luominen

  1. 1. Vaihe – Luodaksesi tokenin ensimmäiseksi tulee valita asia, mistä haluat tehdä tokenin. Tokenit voivat esimerkiksi edustaa mitä tahansa digitaalista tiedostoa tai verkkosivustoa. Yleensä lohkoketjuun ei tallenneta mitään kuvia, sillä se vie paljon muistia, vaan URL- osoite kuvan sijainnista. Voit tehdä tokenin digitaalisesta taulusta, tekstitiedostosta, musiikista tai videosta. Kirjaimellisesti mitä tahansa, minkä voi esittää multimediatiedostona. Kuitenkin nämä tokenit lluotiin digitaalisia taideteoksia varten ja todistamaan ihmisten omistajuutta jatkuvasti kopioitavissa olevassa maailmassa.
  2. 2. Vaihe – Toisena vaiheena on maksaa tokenin tekemisestä. Kun olet valinnut tiedostosi, on aika hankkia Ethereumia. Voit tehdä NFT-tokeneita monilla lohkoketjuilla, mutta yksinkertaisuuden vuoksi käytetään Ethereum verkkoa esimerkkinä. Ethereumia tukevat markkinapaikat ovat lupaavimpia, sekä sen käyttö on suosituimpaa. Helpoin tapa suorittaa ”minttaaminen” eli NFT luominen, on hankkia Metamask-nimiselle selainpohjaiselle kryptolompakolle Ethereumia. Vähintään 100 dollarin edestä suositellaan laitettavan lompakkoon varmuuden vuoksi, mutta se voi maksaa paljon enemmänkin. Ethereum verkon käyttö kuitenkin vielä on riippuvainen sen hinnasta sekä verkon aktiivisuudesta. Yleensä Suomen aikaan aamuisin tämän verkon kustannukset ovat alhaisimmillaan.
  3. 3. Vaihe – Seuraavaksi valitaan markkinapaikka, minne luodaan tokenit Suosituimpia markkinapaikkoja ovat Mintable, Rarible sekä OpenSea. Valitaan esimerkin vuoksi viimeisin eli OpenSea, koska sinne pääsee ilmaiseksi ja siellä ei ole mitään moderointia tuotteiden julkaisuun. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sinun tarvitse olla verifioitu artisti, mutta se tarkoittaa myös sitä, että kuka tahansa on voinut luoda taideteoksia sinne mitä ei ikinä osteta. OpenSean näkymässä klikkaa käyttäjäikonia, sitten ”My Profile” painiketta. Tällä sivulla voit yhdistää ETH lompakkosi eli Metamask-kryptolompakon, OpenSean sivustoon. Tämä on web3 sivustoille tapa saada lupa toimia kryptovaluuttalompakkosi kanssa yhteistyössä.
  4. 4. Vaihe – Metamask-lompakon yhdistämisen jälkeen siirrytään tokenin luomiseen. Klikkaa painiketta ”Create” ylhäällä olevasta menusta ja tee keräilysarja. Täytä kaikki tarvittavat tiedot ja tallenna.
  5. 5. Vaihe – Nyt olet valmis varsinaiseen minting vaiheeseen ja luomaan NFT-tokenisi. Paina ”New item” painiketta, lataa taideteoksesi, täytä lisätiedot sekä viimeisenä paina ”Create”. Onneksi olkoon, olet tehnyt ensimmäisen tokenisi! Voit valita millä tavalla haluat maksun, mikäli joku haluaa ostaa taideteoksesi ja haluatko rojalteja jatkomyynnistä.
  6. 6. Vaihe – Viimeinen vaihe on voittojen keruu. Nyt kun olet tehnyt tokenisi, on aika laittaa se myyntiin. Sinun kannattaa mainostaa sitä eri sosiaalisen median kanavissa, niin ihmiset huomaavat sen.

Miten aloittaa sijoittaminen?

Tokeneita säilytetään online-lompakossa. Tarvitset siis alussa online-lompakon, jossa sinulla on kryptovaluuttaa, sillä kaikki kaupankäynti tapahtuu kryptovaluutassa. Tämän lisäksi sinun pitää löytää luotettava kauppapaikka, jossa voit päästä tekemään kauppoja haluamistasi tokeneista.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että virtuaalinen sijoittaminen on aina pitkälti uhkapeliä.

Ostaminen ja myyminen on hankalaa, etkä voi tietää, miten sijoituksesi kestää tulevaisuudessa. Ajan tasalla olevat määräykset ja riskit kannattaa selvittää tarkkaan ennen sijoittamisen aloittamista, jotta osaat varautua riskeihin, jotka saattavat olla suuriakin. Riskit ovat suuremmat kuin perinteisissä kryptovaluutoissa. Markkinoita on myös syytä seurata tarkasti ja samalla katsoa, miten ne kehittyvät. Siitä voi arvioida, mitkä niistä kasvavat eniten ja millä niistä on käyttöä myös tulevaisuudessa.

White Paper

Jokaisella kryptolla on oma White Paper, josta selviää monia tärkeitä asioita, kuten esimerkiksi millainen tiimi taustalla toimii. Kuka tahansa voi tehdä kryptoja, mutta projektien kanssa pitää olla tarkkana, sillä ihan jokainen niistä ei ole sellainen johon kannattaisi lähteä mukaan.

White paperista selviää myös toinen asia, joka on valuutan ongelmanratkaisukyky. Omassa alitajunnassa pitää olla myös se, että sijoituskohteena se on spekulatiivinen ja hinnat heittelevät vielä hurjasti.

Kauppapaikat valuutan vaihtoon

Aloittelijat käytävät useimmiten Ethereumia, koska se on yleisin valuutta, mitä voi käyttää NFT-sijoittamisessa. Ensimmäisenä sinun pitää ostaa Ethereumia, jota voit ostaa joko kryptovaluutalla tai käteisellä. Oston voit tehdä monella eri tavalla:

  • Keskitetty pörssi, jossa voit ostaa mitä tahansa kryptovaluuttaa käteisellä. Maksutapoina näissä toimii pankki- tai luottokortti, PayPal tai pankkisiirto. Keskitetyissä pörsseissä voit usein tehdä myös suoraa markkinaseurantaa, eli katsoa, milloin on paras hetki tehdä osto.
  • Ei-huoltajapörssi, eli paikka, joka yhdistää ostajat ja myyjät suoraan toisiinsa. Näissä on yleensä vähemmän ominaisuuksia, kuin keskitetyissä pörsseissä, mutta osto on useimmiten turvallisempaa, koska kauppapaikka ei tallenna tietojasi minnekään.
  • Tilaa suoraan virtuaalilompakko. Monilla lompakoilla voit suoraan ostaa kryptovaluuttaa markkinahinnalla.
  • Käytä vaihtoalustaa. Jos sinulla on jo lompakossasi jotakin kryptovaluuttaa, voit käyttää alustaa, jossa voit vaihtaa lompakossasi olevan valuutan Ethereumiin tai muuhun tarvitsemaasi valuuttaan.
  • Käytä välityssovellusta, kuten Robinhood.

Kaikissa kauppapaikoissa on omat hyvät ja huonot puolensa, joten kannattaa ottaa selvää alustasta, ennen kuin siirtää sinne rahojaan.

NFT kauppapaikka

Kun lompakossasi on tokeneiden oston mahdollistavaa valuuttaa, sinun pitää seuraavaksi löytää markkinapaikka, jossa niitä myydään. Kannattaa selata eri markkinapaikkoja ja ottaa niistä selvää, sillä ympäristöt muuttuvat jatkuvasti. Markkinapaikoilla on erilaisia ominaisuuksia, joten kannattaa valita sellainen josta löytyy sinulle sopivat ominaisuudet. Näitä ominaisuuksia ovat muun muassa:

  • Taideteokset – Markkinapaikka sisältää esimerkiksi digitaalista taidetta, animaatioita, GIF-kuvia, maalauksia, valokuvia, uudelleenkäytettyä taidetta tai vaikkapa multimediatöitä.
  • Musiikki – Musiikintekijät voivat myydä töitään, alkuperäisiä kappaleita, remixejä ja yhteistyökappaleita tokenien kautta. Kappaleiden mukana voi tulla alkuperäistä taidetta tai visuaalisia elementtejä, jotka liittyvät musiikkiin.
  • Digitaaliset varat – Joillakin kauppapaikoilla voit ostaa mm. avatareja, tavaroita ja muita hyödykkeitä token muodossa.
  • Kaupankäyntikortit – Fyysisten keräilykorttien tapaan NFT-keräilykorteilla voi kerätä taideteoksia, juhlistaa tapahtumia tai suosikkijulkisuuden henkilöitäsi. Jokaisessa kokoelmassa voi olla kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia kortteja.
  • Virtuaalimaailman varat – Fortniten kaltaisissa peleissä on omaisuuseriä, joita voi ostaa kryptovaluutalla, kun taas Decentralandin kaltaiset virtuaalimaailmat ovat 100%:n ja lohkoketjujen ylläpitämiä. Voit ostaa Ethereumilla maata, hahmoja, työkaluja, keräilyesineitä, kylttejä ja muita omaisuuseriä virtuaalimaailmaasi.
  • Harvinaiset keräilyesineet – Voit löytää harvinaisia hyödykkeitä, joita ei näe missään muualla internetissä. Keräilyesineitä voi olla rajoitettu erä, joka nostaa niiden arvoa entisestään.
  • Sekalaista – Joiltakin markkinapaikoilta voit löytää twiittejä, meemejä, videoleikkeitä, fyysisiä tavaroita ja muita myytäviä kohteita. Klassiset meemit ja viraalivideot ovat myyneet helposti kymmeniä tuhansia dollareita.

Monet markkinapaikat toimivat samalla periaatteella kuin huutokaupat. Voit siis tehdä tarjouksia suosikkituotteistasi tai joillakin alustoilla voit tehdä myös suoran oston. Monet esittelevät myös verkkogallerioissa omistamiaan kokoelmia.

Voit myös myydä NFT-tokeneita

NFT-tokenien myynti tapahtuu pitkälti samalla tavalla kuin ostaminen. Voit pyytää tarjouksia luomistasi tokeneista tai niistä, joista haluat luopua. Kauppapaikalla hyväksyt tai hylkäät saamasi tarjoukset. Myydessä on myös mahdollista asettaa tuotteelle kiinteä hinta. Joillakin kauppapaikoilla pitää maksaa nk. ”kaasumaksu”. Tämä on maksu, jonka louhijat ottavat transaktioiden käsittelystä. Mitä useampia laskutoimituksia tehdään, sitä korkeampi kaasumaksu on. Voit joutua maksamaan kaasumaksuja myös silloin kun ostat tokeneita. Myynnin yhteydessä tehdään sähköinen allekirjoitus, jolla hyväksyt kaupan ja omistajuus siirtyy sinulta ostajalle.

Kohut mediassa

Kohua on aiheuttanut ehkä eniten se, miten suuria rahoja markkinalla liikkuu. Taloudelliset spekulaatiot ovat olemassa samalla tavalla, kuin myös puhuttaessa kryptovaluutoista. Kohut ovat tavallaan edesauttaneet tuotteiden arvonnousua ja markkinoilla liikkuvan rahan määrän kasvua, sillä kohu on nostanut ihmisten kiinnostusta aiheeseen ja kun kiinnostus nousee, myös tuotteiden arvo nousee.

Talousuutisissa puhutaan paljon NFT-kuplasta, jonka puolesta ja vastaan löytyy paljon spekulaatioita. Samaa spekulaatiota oli nähtävissä, kun ensimmäiset kryptovaluutat tuotiin markkinoille.

Asiat, joita kannattaa huomioida NFT-tokeniin sijoittamisessa

Ostoihin liittyy useampi asia, mikä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin alkaa tekemään kauppaa NFT Crypto -maailmassa. Ammattimaiset kryptovaluuttasijoittajat tietävät nämä asiat ja osaavan paremmin toimia crypto maailmassa, mutta tavallinen sijoittaja ei välttämättä uuden edessä tule edes ajatelleeksi näitä kaikkia haasteita, joita sijoittamiseen liittyy.

Ostojen haasteet

NFT ostaminen ei ole helppoa. Ostajan pitää osata huolehtia tietoturvasta ja siihen liittyvistä ratkaisuista ennen oston tekemistä. Kryptolompakon tai puhumattakaan useamman kryptolompakon avaamisessa on oma vaivansa. Ostoon tarvittava krytovaluutta pitää ostaa niitä myyvältä markkinapaikalta, johon pitää tehdä erillinen rekisteröityminen. Kaikki vaivannäkö vie paljon aikaa perinteisempiin sijoitusvaihtoehtoihin verrattuna. NFT marketplace ottaa usein myös transaktiomaksun eli niin kutsutun ”kaasumaksun” kaupanteon yhteydessä.

Verotus

Kaikki kryptoilla käytävä kaupankäynti aiheuttaa veroseuraamuksia. Eikä tokeninen myynti ole tässä poikkeus. Kaupankäynnin lisäksi tarvitaan siis osaamista verolaskennasta. Vuoden aikana voi myydä verovapaasti 1 000 euron edestä sellaista omaisuutta, joka lasketaan pääomatuloksi. Tähän siis sisältyy koko vuoden aikana saadut myynnit ja vaihdot, joten summan kanssa on oltava todella tarkkana.

Tappiot kannattaa nykyään vähentää verotuksessa. Tämä linjaus otettiin käyttöön vuonna 2019. Voitot ja tappiot ilmoitetaan OmaVeron kautta silloin, kun ilmoittaa muutkin tulonsa tai tekee muutoksia. Sinä vuonna, kun voitto tai tappio realisoituu, pitää tehdä myös veroilmoitus. Verottajan mukaan jokaisesta tilanteesta pitää antaa oma ilmoituksensa.

Kryptovaluuttaa voi antaa lahjaksi, jolloin lahjan saajan on maksettava siitä lahjavero. Silloin hankintahinta vahvistetaan verotusarvoksi. Lahjaan saajan on tehtävä lahjaveroilmoitus kolmen kuukauden sisällä. Verottaja tekee verotuspäätöksen, jonka mukaan vero on tilitettävä.

Teknologia hype

Normaaliin sijoittamiseen tottuneen sijoittajan saattaa olla vaikea hahmottaa sitä, miten projektin onnistuminen ja siihen liitetyn kryptovaluutan hinnalla on yhteys toisiinsa. Koko toiminta perustuu Ethereum alustaan, jota joissakin sijoitusjulkaisuissa on verrattu siihen, että myydään etukäteen polttoainetta, jota voi käyttää vain tietyntyyppisissä autoissa. Näissä sijoituksissa siis projektin onnistuessa saattaa sijoitukselle tulla tuottoa, mutta epäonnistuessaan sijoitus voi olla täysin arvoton.

Tällaisen rakenteen ymmärtäminen voi olla tavalliselle sijoittajalle erittäin vaikeaa ja puhutaankin samanlaisesta hypestä, jota oli ilmassa vuosituhannen vaihteen aikaan teknokuplasta puhuttaessa. Hypen avulla kokoelman hintaa saatetaan onnistua nostamaan merkittävästikin. Teknologia sisältää myös sudenkuoppia, joita on haastavaa tunnistaa ja ymmärtää.

Maksulliset yhteisöt

Rakenteiden tunnistaminen ja hyödyntäminen vaatii sen, että pääset mukaan yhteisöihin, joista löytyy osaamista. Näiden yhteisöjen kautta saat myös pääsyn uusiin projekteihin ja tekemään niihin merkintöjä. Yhteisön jäseneksi ei kuitenkaan pääse noin vain, vaan päästäkseen jäseneksi, pitää hankkia oma token, joka saattaa olla hyvinkin kallis. Se ei myöskään ole varmaa, saatko pääomapanostasi koskaan takaisin vai et.

Huijaukset

Sijoittajan on tietoturvan lisäksi varauduttava huijauksiin. Näitä löytyy kryptomaailmasta paljon. Huijaus toimii yleisesti niin, että saat linkin, jossa sinua pyydetään avaamaan lompakkosi ja klikattuasi linkkiä, lompakkosi on tyhjä. Huijarit ovat todella taitavia ja osaavat tekeytyä luotettaviksi toimijoiksi.

Ammattimainen sijoittaja osaa paremmin tunnistaa ja minimoida huijauksen kohteeksi joutumisen. Kokeneet sijoittajat ovat yleensä jäseniä useassa eri yhteisössä ja saavat niiden kautta nopeasti tiedon uusista huijausyrityksistä. Teknologiassa on myös aukkoja. Nämä liittyvät erityisesti taiteilijoihin siinä mielessä, että tekijänoikeuksia alustoilla on erittäin vaikea valvoa. Koska uuden tuotteen luominen on suhteellisen helppoa, näitä voidaan tehdä paljonkin, mutta esimerkiksi uuden tokenin luojan oikeutta käyttää kuvaa tai musiikkia ei tällä hetkellä pystytä luotettavasti todentamaan.

Mikä on paras NFT?

Valloillaan olevat trendit sekä markkinat ja markkinoiden tilanne määrittävät paljon sitä, millaiseksi token mielletään ja arvostetaan. Huomioithan, että tokeneilla käytävä kauppa on nopeaa ja tuotteet vaihtuvat kuten niiden arvotkin. Parhaan kohteen löytäminen edellyttää sitä, että seuraat markkinoita erittäin tarkasti. Markkinoiden seuraamisen lisäksi on tärkeää ymmärtää, millä tuotteilla on milläkin hetkellä eniten kasvupotentiaalia ja käyttöä tulevaisuudessa. Tässäkin kannattaa huomioida se, että tuotteisiin liittyy paljon spekulaatioita ja kurssit saattavat heitellä rajustikin jopa lyhyessä ajassa.

NFT Sijoittamisen riskit

Osa sijoittajista on osunut kultasuoneen ja saanut sijoituksensa moninkertaistettua, mutta tämä on erittäin harvinaista. Riskiä voi toki sijoittamisessa madaltaa, jos varsinaisten tokenien sijaan sijoittaakin alustoihin, joilla tokeneita luodaan. Omistamista sinänsä pidetään turvallisena vaihtoehtona, mutta ostoon ja myyntiin liittyy useita riskitekijöitä eivätkä huijarit ole niistä pienin riski.

Kuten sijoittamisessa aina, et voi ennalta tietää, mihin ostettavan teoksen tai keräilykortin arvo kehittyy vai floppaako se täysin. Tämä korostuu tässä sijoitusmuodossa ja kannattaakin muistaa yleinen sijoitusneuvo: ” Älä sijoita, jos et ole valmis häviämään” kannattaa muistaa ja noudattaa sitä tiukasti.

Ostajan löytäminen voi olla haastavaa

Yhtenäisiä ostajamarkkinoita ei välttämättä löydy tuotteelle, jolloin saattaa olla, että et saa tuotettasi myytyä tai se osoittautuu arvottomaksi.

Riskinä on myös se, että lohkoketjut ovat olemassa vain tietyllä alustalla. Mikäli alusta lopettaa tai sille tapahtuu jotakin, on vaikeaa todistaa omistusoikeutensa johonkin, mitä ei periaatteessa ole enää olemassa. Käytännössä omaisuus saattaa siis yksinkertaisesti kadota bittiavaruuteen.

NFT Flippaus

Kun halutaan myydä jotakin ostohintaa korkeammalla hinnalla, puhutaan flippauksesta. Tätä nähdään jonkin verran myös näillä markkinoilla. Eli myydään toisten artistien luomuksia sillä päämäärällä, että ne myydään nopeasti eteenpäin ostohintaa korkeammalla hinnalla. Tämä vaatii perehtyneisyyttä kaupankäyntiin ja koko markkinaan.

Maailmalla on kuitenkin henkilöitä, jotka ovat luoneet tästä flippauksesta uuden ansainta tavan itselleen. Markkinoiden trendit muuttuvat nopeasti ja on erittäin tärkeää seurata niiden kehitystä ja muutoksia sekä ihmisten käyttäytymistä ja suhtautumista ostokohteita kohtaan. Flippauksessa pitää myös muistaa, että jokaisesta kaupankäynnistä pitää maksaa siirtokulut.

Tekoäly

Tokeneita on luotu myös tekoälyn avulla. Alicia niminen tekoäly on tutkinut suosituiden taiteilijoiden teoksia ja tehnyt satojatuhansia laskelmia, joiden perusteella se on selvittänyt taiteilijoiden mallita ja tekniikat. Näiden tutkimusten pohjalta tekoäly loi oman taideteoksensa, joka myytiin yli 4000 dollarin hinnalla.

Suosituimmat tuotteet

Myyntejä seuraamalla on tehty tutkimuksia siitä, millaiset tuotteet ovat markkinoilla suosituimpia. Tammikuussa 2022 keräilytuotteet olivat ylivoimaisesti suosituin kategoria. Erilaiset käyttöoikeudet ja etuudet, kuten konserttiliput tai osto-oikeus uusiin tuotteisiin, olivat heti kakkosena. Taide ja erilaiset metaverset, eli teknologialla rikastettu todellisuus sekä pelien sisäiset tuotteet ovat kasvavia kategorioita, mutta eivät ole vielä lähelläkään keräilyesineiden suosiota.

NFT ja sen ympäristövaikutukset

Digitaalisia tuotteita ei useinkaan ajatella ekologisesta lähtökohdasta, saatikka pohdita niiden vaikutuksia ympäristöön tai jopa ilmastoon. Myös digitaalisilla tuotteilla on kuitenkin hiilijalanjälkensä. Rahakkeiden tila kuluttaa todella paljon sähköä. Erilaisten kryptovaluuttojen myötä niiden kasvava kysyntä ja lisääntyvät liiketoimet johtavat siihen, että resursseja tarvitaan jatkuvasti lisää ja resursseihin liittyvät päästöt lisääntyvät.

Hiilijalanjälki on likimääräinen arvio kaikista hiilidioksidipäästöistä, jotka vapautuvat ilmakehään tuotteen luomisen ja kulutuksen yhteydessä. Hiilipäästöihin vaikuttaa lukuisia tekijöitä uusiutuvista tai fossiilisista polttoaineista saatavasta sähköstä tuotteiden valmistukseen. Siksi vastuullisina maailman kansalaisina ihmiset ovat nyt yhtä mieltä siitä, että yksilöllinen vastuu hiilipäästöistä on välttämätöntä.

Kuinka paljon kryptosijoittaminen tuottaa päästöjä?

Digiconomistin verkkosivuston mukaan yksi Ethereum-tapahtuma kuluttaa yli 70.32 kWh, mikä riittää yhdelle yhdysvaltalaiselle kotitaloudelle kahdeksi ja puoleksi päiväksi. Se arvioi myös, että yhden Ethereum-kaupan hiilijalanjälki on 1 kiloa hiilidioksidia. Erään toisen huolestuneen taiteilijan mukaan keskimääräisen juuri NFT-kaupan hiilijalanjälki on noin 33.4 kg CO2. Tämä ei kuitenkaan ole lopullinen summa, sillä joka kerta kun token lyödään tai myydään, siitä tulee toinen tapahtuma, johon lisätään hiilidioksidipäästöjä.

Jos tällaiset arviot jatkavat nousuaan ja vaativat laskelmia, yksi tapahtuma jättää todennäköisesti yli 14-kertaisen hiilijalanjäljen verrattuna taideteoksen postittamiseen, ja sen hiilijalanjälki on arviolta 2.3 kg. Siten Ethereum kuluttaa enemmän energiaa kuin mikään muu tapa autentikoida ja myydä alkuperäisiä taideteoksia. Sen vuosittaisen energiankulutuksen sanotaan jopa olevan enemmän kuin Tanskan vuosikulutuksen.

On hyvä ymmärtää, että teknologia itsessään ei kuluta niin paljon energiaa, vaan energiankulutus johtuu lohkoketjun konsensusmekanismista.

NFT ja Rahanpesu

Markkinaa on mahdollista käyttää rahanpesuun ja se tuodaankin tämän sijoitusmuodon yhteydessä useasti esiin. Rahanpesu tuodaan usein esiin myös siksi, että taiteeseen ja sen myyntiin on usein liitetty rahanpesu. Koska taiteilijat osoittavat suurta kiinnostusta uuteen myyntikanavaan, on selvää, että reaalielämästä tutut asiat liitetään myös uuden teknologian hyödyntämiseen.

Kryptovaluuttojen suosion kasvu on totta kai mahdollistanut myös sen, että niitä pyritään käyttämään myös rikollisissa tarkoituksissa. Viranomaiset ovat tietoisia tästä ja nykyisin viranomaisilla onkin oikeus takavarikoida myös virtuaalista omaisuutta, mikäli niillä on aihe epäillä että kryptovaluutta tai tokenit liittyvät rikolliseen toimintaan tai niillä on rahoitettu rikollisuutta. Alustojen turvallisuutta ja valvontaa sekä markkinaan liittyvää lainsäädäntöä kehitetään jatkuvasti. Sekä julkinen, että yksityinen sektori tekevät kaikkensa, jotta käyttäjien liiketoimet voidaan turvata ja rikollisen toiminnan mahdollisuuksia voidaan vähentää.

Suosittuja NFT-kohteita

Tässä muutamia suuria nimiä, jotka ovat olleet suosituimpien tokenien joukossa.

CrytpoKitties

CryptoKitties on ensimmäinen kunnolla markkinoilla suosioon noussut NFT, joka on perusidealtaan kuin 90-luvulla suositut Tamagotchit: CryptoKitties on NFT-peli, jossa pelaajat kasvattavat ja myyvät virtuaalisia kissoja. Kuten kryptoille on ominaista, jokainen virtuaalikissa on ainutlaatuinen omaisuus, jota ei voi vaihtaa toiseen digitaaliseen omaisuuteen. CryptoKitties on Ethereumin erittäin suositulla alustalla sijaitseva token, ja sen on perustanut Dapper Labs, johon tutustumme alempana.

Mielenkiintoista CryptoKitties tokenissa on se, että se oli markkinoiden ensimmäinen ERC-721 -standardia käyttänyt token. CryptoKitties voi kiittää suosiostaan erityisesti sitä, että me ihmiset emme vain tunnu saavan tarpeeksemme kissoista. Eikä tarvitsekaan, ovathan ne kertakaikkiaan monipuolisia otuksia, kun niitä voi jo myydä digitaalisessakin muodossa! Vuonna 2018 CryptoKitties -pelissä nähtiin noin miljoona tapahtumaa joka ikinen päivä.

Decentraland

Tämä alusta tarjoaa virtuaalitodellisuuteen perustuvan järjestelmän, jossa MANA tokeneita on mahdollisuus ostaa ja myydä. Alustalla olevaa sisältöä sekä hajautettuja sovelluksia. Tämä projekti on rakennettu ja perustettu Ethereumin verkkoon vuonna 2017. Decentraland toimii niin, että sen käyttäjät ostavat projektin lohkoketjusta tavavallaan “tontteja”, joita he voivat sitten kehittää ja kaupallistaa.

Decentraland on ennen kaikkea kehitetty sisällöntuottajien ja yritysten tarpeisiin, mutta sitä voivat toki käyttää myös yksityishenkilöt, jotka etsivät virtuaalista kanavaa esimerkiksi taiteelleen tai tuottamalleen sisällölle. Ekosysteemi on herättänyt paljon huomiota, ja kesäkuussa 2021 sen alustaa käyttivät erilaisiin virtuaalitapahtumien järjestämiseen esimerkiksi lontoolainen Sotheby’s -huutokauppa ja nykytaiteilija Philip Colbert.

Tokenit keskittyvät tällä hetkellä vahvasti taiteeseen ja erilaisiin sisältöihin, minkä vuoksi Decentraland on niiden saralla niin älyttömän suosittu juuri nyt. Tämä mahdollistaa niiden käytön uudella ja laajemmalla tavalla kuin monet muut lohkoketjuprojektit, mutta se vaatii, että kyseiset tokenit ovat virtuaaliseen todellisuuteen siirrettäviä omaisuuksia.

Tezos

On varmasti kryptovaluuttoja tunteville tuttu nimi, sillä se on erittäin vahva älysopimuksiin perustuva krypto projekti, jota pidetään jopa Ethereumin hyvänä kilpailijana. Tästä syystä on ollut odotettua, että Ethereumin tyyppinen Tezos on myös noussut erittäin suosituksi ja arvokkaaksi NFT-alustaksi, jolle kuka vain voi alkaa kehittää omia projektejaan. Sitä pidetäänkin tällä hetkellä parhaiten kasvavana alustana, ja se kuuluu markkina-arvoltaan kyseisten alustojen TOP 3:een.

Tezoksen suosio perustuu muutamaan ehkä jopa yllättävään seikkaan, joista tärkein on tietenkin sen suosio. Korkea suosio takaa hyvän kasvun. Mutta suosion lisäksi Tezoksen alustan tärkeimpiin etuihin kuuluu sen ympäristöystävällisyys. Kryptojen luominen käyttää paljon sähköä riippuen sen alustasta. Tezoksen lohkoketju perustuu Liquid Proof-of-Stake -protokollaan, mikä takaa sen, että sen alustan käyttö vaatii huomattavasti vähemmän energiaa, kuin esimerkiksi Ethereumin lohkoketju.

Ympäristöystävällisyys tulee koko ajan tärkeämmäksi seikaksi sijoituskohteita valitessa varsinkin kun ilmaston lämpeneminen on alkanut näkyä kaikkialla.

Ympäristöystävällisyyden lisäksi kryptovaluutoissa kiinnostaa sen mukanaan tuoma NFT-yhteisö, johon pääsee osaksi helposti joko Telegram -viestisovelluksessa, Redditissä tai Discord-keskustelualustalla.

Enjin

Tämä on ollut kehitteillä jo pitkään, sillä sen peliverkoston kehitys alkoi jo vuonna 2009. Vuonna 2017 sekin liittyi kuitenkin kryptojen maailmaan, kun se julkaisi oman Enjin Coininsa, joka perustui yrityksen omaan NFT-projektiin. Vuotta myöhemmin Enjin julkaisi niin kutsutun ‘pelimultiversuminsa’, jolla kuka tahansa voi kehittää pelien rakentamiseen tarkoitettuja alustoja. Vain parissa vuodessa Enjin onnistui keräämään kymmeniä pelikehittäjiä luomaan uusia pelialustoja.

Nettipelaaminen on internetin keksimisestä lähtien kasvanut tasaisesti, ja tälle kasvulle ei vieläkään näy minkäänlaista loppua. Siksi pelaamiseen keskittyvä Enjin NFT-projekti onkin niin vahvoilla. Sen alustalla kuka vain voi kehittää pelejä erilaisille alustoille, ja sitten kaupallistaa niitä. Tämä Ethereumin verkkoon rakennettu token on jo ehtinyt nousta markkina-arvoltaan alansa arvokkaimmaksi maaliskuussa 2021.

Dapper Labs

Tämä mainittiin jo aiemmin, sillä tämä kryptoprojekti toi markkinoille ensimmäisen suureen suosioon nousseen CryptoKitties -NFT:n. Dabber Labsonkin kryptojen kehittämiseen erikoistuva alusta, jolta on tullut markkinoille myös muita erittäin kiinnostavia kryptoja, kuten NBA Top Shots, joka on tämän hetken yksi suosituimmista tokeneista. Maaliskuussa 2021 Dapper Labs arvioi markkina-arvokseen 2,6 miljardia dollaria sen jälkeen kun se kuittasi itselleen 305 miljoonan dollarin edestä kehitysrahoitusta.

Dapper Labs on siis näistä viidestä monipuolisin sijoituskohde, sillä se nimenomaan kehittää kryptoja, ja monet näistä kryptoista ovat nousseet heti markkinoiden suosituimpien joukkoon. Täällä riittää resursseja jatkaa nousujohteista kehitystyötä, ja tulevaisuudessa onkin mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea tämä menestysyhtiö tulee julkaisemaan kovaa tahtia digitalisoituvassa maailmassamme arkipäivän palveluihin kryptojen saralla.

NFT ja sen tulevaisuus

Isot brändit ja museot ovat kiinnostuneet NFT-alusta mahdollisuuksista erityisesti nyt, kun pandemia on kurittanut niiden taloutta perinteisillä markkinoilla. Uusien käyttötarkoitusten ilmeneminen, sekä se, että yritykset ja yksityishenkilöt ovat kiinnostuneet tokenien tuomista mahdollisuuksista, uskotaan, että tulevaisuus näyttää valoisalta ainakin vuoden 2022 osalta.

Digitalisoitumisen myötä on selvää, että myös esineiden keräily siirtyy virtuaaliseen muotoon ja että siihen siirtyminen kiinnostaa laajaa yleisöä. Digitaalisuudessa on myös se etu, että kaupankäynti on nopeaa ja helppoa verrattuna vaikkapa perinteiseen myyntiin. Monessa yhteydessä on myös mietitty sitä, voisiko näitä tokeneita hyödyntää fyysisten tuotteiden omistajuustodistuksina. Teoksen aitouden ja omistajuuden voisi näin todistaa tokenina, joka siirtyisi omistajalta toiselle kaupan yhteydessä.

Tulevaisuuteen vaikuttavia tekijöitä

Tulevaisuus on täysin riippuvainen siitä, miten teknologiaa kehitetään ja miten sitä tullaan hyödyntämään tulevaisuudessa. Kryptovaluutoiden kehityksellä ja niiden arvostuksella on myös merkittävä osansa siinä miten näitä tokeneita hyödynnetään tulevaisuudessa ja mihin suuntaan niiden arvo kehittyy. Nykyinen immateriaalioikeuksien lainsäädäntö ei oikeastaan ota lainkaan kantaa tokenien omistukseen tai luomiseen, mutta lain ja teknologioiden kehittyessä on mahdollista, että myös tokenit otetaan huomioon lainsäädännössä. Oikeuksien kehittyessä ongelmaksi saattaa muodostua aiemmat sopimukset. Mahdollisuudet ovat hyvät tulevaisuudessa, johon kuitenkin liittyy myös uhkia riippuen siitä, kuinka sitä hyödynnetään. Pääasiassa turvallisuuden ja luotettavuuden myötä niiden tulevaisuus näyttää valoisalta, mutta toisaalta louhinnanaiheuttama sähkönkulutus on uhka nykyisen ilmastotilanteen vuoksi.

Mahdollisuudet tulevaisuudessa

Erityisesti taiteenosalta tulevaisuus näyttää hyvältä digitaalisen taiteen ja keräilyn yleistyessä. Videopeleissä hyödyntäminen tulee varmasti yleistymään, mutta kuinka laajasti ja pysyvästi, sen tulevaisuus näyttää. hyödyntäminen henkilöllisyyden todennuksessa voisi tehdä todennuksesta entistä turvallisempaa ja helpompaa lohkoketjun hajautetun ylläpidon ansiosta. NFT-todennus on kuitenkin vasta alkutekijöissään, joten laajakäyttöönotto vaatii kuitenkin vielä paljon työtä ja testaamista. Kryptotaiteen ostaminen oli helppoa ja siihen löytyy myös paljon ohjeita esimerkiksiYouTube -videoiden muodossa. Ethereum siirtomaksut ovat mielestäni erittäin kalliita ja sen hintaan vaikuttaa myös kellonaika. Ruuhkaisimpaan kellonaikaan transaktiomaksut ovat kalliimpia. Mikäli tahtoo teoksen, jolla on halvempi transaktiomaksu, kannattaa ostaa esimerkiksi Solana tai Flow -lohkoketjuissa toimivia rokeneita.

NFT Kokoelmat

Mikäli ostaa etenkin toisiaan muistuttavia ”collection” eli kokoelma -kryptotaideteoksia sijoitusmielessä, kannattaa tutkia kokoelman julkaisijan nettisivuja, sosiaalisia medioita, yhteisöä ja kehitystä. Myös teosta valitessa suositeltavaa on valita teos halvimpien tai harvinaisimpien joukosta, koska harva käyttäjä ostaa keskihintaisia teoksia ja näin ollen teoksen myyminen keskihintaan voi olla hankalaa. Lisäksi teoksen uniikkius on syytä ottaa huomioon. Rarity.tools -sivulla on työkalu, jonka avulla voi tutkia teoksen uniikkiutta. Myös uusia julkaisuja eli ”mints” kannattaa seurata. Eli kun uusi kokoelma julkaistaan ja siitä kerrotaan etukäteen mihin kellonaikaan uusi kokoelma julkaistaan, kannattaa olla valmiina ostamaan teos heti kun mahdollista, näin sen saa halvempaan hintaan ja hinnan noustessa sen voi myydä voitolla.

Haasteet tulevaisuudessa

Keräilyn digitalisoituminen on kuitenkin luonnollinen jatkumo. Nuoret ovat tottuneet saamaan tietoa pilvestä. Omaisuuden ja harrastusten virtualisointi on järkevää, jos elämäsi pyörii digitaalisten palveluiden ja älypuhelimen ympärillä. Kun uutuus ja median hehkutus ovat laantuneet, vain aika näyttää, mitä sille tapahtuu. Myös kryptovaluuttojen tulevaisuudella on merkittävä vaikutus. kryptovaluuttamarkkinat olisivat myös tuhoon tuomitut, jos sääntelyä olisi liikaa tai jos sen arvo romahtaa. Koska lohkoketjuun tallennetaan vain omistajuutta kuvaava tunnus, ei itse tiedostoa, virtuaalinen omaisuus voi kadota bittiavaruuteen. Vaikka tunnus sisältää omistajuuteen liittyviä metatietoja, tiedosto on tallennettava muualle. Koska URL -osoite voi vaihdella ajan myötä, pysyvässä poletissa ei ole edes linkkiä siihen.

NFT-kauppapaikkojen haasteet

Kauppiaat tarjoavat yleensä säilytyspaikan kohteille palvelimillaan. Tiedoston saattaa kuitenkin menettää, jos kauppapaikka sulkeutuu eikä itsellä ole kopiota itse tiedostosta. Jäljelle jää vain kirjaus omistajuussuhteesta tiedostoon, jota ei enää ole olemassa. Hajautettuun ipfs-tiedostojärjestelmään voi samalla tavalla tallentaa tiedostoja, mutta se priorisoi arkistoidut tiedostot käytön perusteella. Esimerkiksi vuonna 2020 Ipfs-verkkoon testaus tarkoituksiin tallennettuun kuvaan ei päästy enää käsiksi, koska kukaan ei ollut vuoteen yrittänyt ladata sitä. Tiedostot, kuten perinteiset arvoesineetkin, vaativat omistajiltaan saman tasonhuolenpitoa ja turvallisuutta. Tulipalon tai muun katastrofin sattuessa arvokkaat taideteokset voivat kadota. Yleisesti ottaen kryptovaluuttojen pelisääntöjä tutkitaan parhaillaan. Kuka haastaa oikeuteen, jos teoksen myyjä haluaa ajan mittaan kiistää omistusoikeuden tai tarjota tiedostoaan uutena alkuperäisenä? Ethereum-ketjun älysopimus ei ole laillisesti täytäntöönpanokelpoinen eikä edes täytä kauppasopimuksen tunnusmerkkejä. Tällä hetkellä kauppapaikka ja osapuolet ovat vastuussa kaupan sopimusehtojen määrittelystä.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö