Etusivu » Sijoittaminen » Muumimukit sijoituskohteena

Muumimukit sijoituskohteena

Perinteisesti sijoituskohteina nähdään esimerkiksi osakkeet, rahastot tai vaikkapa kulta. Monille kuitenkin tällaiset monimutkaiset sijoituskohteet ovat etäisiä asioita, ja rahan arvoa pyritään kasvattamaan erilaisten fyysisten keräilykohteiden kautta. Postimerkit, keräilyrahat tai esimerkiksi Baseball- ja Pokemon-kortit toimivat tällaisina keräilykohteina, jotka parhaimmillaan eivät ainoastaan säilytä rahan arvoa, vaan kasvavat arvossa.

Suurimmalle osalle suomalaisista muumimukit ovat tuttuja esineitä. Monilla on erilaisia muumimukeja kotona, joko keittiössä käytössä tai keräilyesineinä. Monille muumimukit ovat kuitenkin myös tapa sijoittaa. Tässä artikkelissa käydään läpi muumimukeja nimenomaan sijoituskohteina.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Miten muki voi olla sijoituskohde?

Jos mietitään, mitä se vaatii, että jostain keräilykohteesta voi tulla kannattava sijoituskohde, tunnistetaan kaksi oleellista asiaa. Ensinnäkin keräilykohteelle täytyy olla riittävästi kysyntää. Jotta jokin keräilykohde voi kasvaa arvossa, täytyy löytyä joku, joka haluaa hankkia sen. Jos kysyntää ei ole, ei millään muulla asialla ole mitään merkitystä.

Toiseksi, keräilytuotteiden tulee olla rajallisia määrältään. Esimerkiksi juuri muumimukeja valmistetaan tietyn aikaa, jonka jälkeen design (eli muumimukien kuvitus) muuttuu. Vanhoja mukeja myydään loppuun ja tilalle tulee uusia. Tällainen vaihtuvuus ja määrien rajallisuus luovat kysyntää ja mahdollistavat arvonnousun.

Muumimukit täyttävät molemmat nämä kriteerit. Niille löytyy valtava määrä kysyntää keräilijöiden ja käyttäjien muodossa ja niiden valmistaja Arabia säännöllisesti vaihtaa designeja, luoden kutakin mukia vain rajallisen määrän. Lisäksi mukeja tuhoutuu käytössä, mikä tarkoittaa, että mukien määrä ajan mittaan vain vähenee.

Muumi-mukit tunnistetaan kaikkialla

Muumimukien etuna on myös se, että niiden taide on tunnistettavaa ja pidettyä. Muumit ovat Suomessa instituutio, ja monet pitävät niiden graafisesta ilmeestä valtavasti. Muumien taide herättää sekä esteettistä mielihyvää että nostalgiaa ihmisillä, jotka kasvoivat Muumien parissa, mikä johtaa osaltaan niiden haluttavuuteen.

Nämä seikat on hyvä muistaa. Muutama vuosi sitten uutisoitiin henkilöstä, joka yritti myydä virheellisesti painettua, tehtaalla roskiin heitettyä muumimukia tuhansien eurojen hintaan. Vaikka kyseessä oli varmasti ainutlaatuinen yksilö, oli se niin kaukana muumimukien keräilyn syystä puolikkaalla painatuksellaan, ettei mukille löytynyt kysyntää, eikä myyjä lopulta saanut mukista mitään.

Miten muumimukeihin sitten sijoitetaan?

Muumimukeihin sijoittaminen on perusperiaatteeltaan hyvin yksinkertaista. Hankitaan muumimukeja, ja pidetään niitä kunnes niiden arvo nousee. Käytännössä sijoittaminen ei tietysti ole ikinä aivan näin yksinkertaista. Tässä kappaleessa onkin esitelty muutamia näkökulmia siihen, miten sijoitustoiminnasta voi tehdä kannattavaa.

Älä hötkyile

Muumimukien ja keräilytavaroiden osalta yleensäkin ei kannata pyrkiä toimimaan hirveän nopealla sijoitushorisontilla. Useimmiten parhaaseen tulokseen pääsee kärsivällisellä ja suunnitelmallisella toiminnalla, jota jatkaa useiden vuosien ajan.

Muumimukit ovat kaupasta hankittuna suhteellisen edullisia, joten ei kannata myöskään olettaa, että kahden vuoden päästä niiden arvo olisi sellainen, että sillä kuittaa asuntolainan pois. Sellainen vaatisi satojen tuhansien prosenttien kasvua, mikä on epätodennäköistä. Kasvattamalla ison kokoelman voi luoda itselleen merkittävänkin omaisuuden, mutta historiallisesti on epätodennäköistä, että yksittäisellä mukilla tienaisi älyttömiä summia.

Ei kannata ottaa sijoittamista liian tosissaan

Useimmilla kiinnostus muumimukeihin on alkanut keräilystä. Sijoittaminen on tullut kuvioihin vasta myöhemmin ymmärryksen ja kiinnostuksen syvennyttyä riittävästi.

Muumimukisijoittamista kannattaakin ajatella keräilyharrastuksen sivuetuna. Henkilölle, joka nauttii muumimukeista muutenkin kun sijoituksina, on löydettävissä myös muunlaista arvoa kuin pelkkää rahallista arvoa. Eikä rahallinen arvo ole kuitenkaan missään sijoitusmuodossa suoraan taattu.

Pyri ostamaan Muumimukeja, jotka ovat poistumassa kaupoista

Tuskin kukaan on halukas maksamaan mukista ovh:ta enempää, jos mukia on saatavilla lähimarketissa. Kannattaa siis sijoitusmielessä keskittyä mukeihin, jotka ovat poistumassa valikoimista lähiaikoina. Näitä ovat muun muassa erilaiset juhla- ja rajatut painokset, joita silloin tällöin tulee, sekä mallit, jotka ovat olleet myynnissä pitkään.

Keskittymällä näihin löydät todennäköisemmin ne mukit, joiden arvo tulevaisuudessa nousee ylöspäin. Myös kirpputoreilta ja netistä voi etsiä mukeja, joiden valmistus on jo loppunut. Vaikka monet myyjät pyytävät kovia hintoja mukeistaan, on välillä mahdollista tehdä löytöjä.

Hajauta ostot ja myynnit

Yhdellä mukilla ei todennäköisesti saada turvattua omaa eläkettä. Onkin tärkeää kaikissa keräilytuotteisiin kohdistuvissa sijoituksissa olla laajan kokoelman varassa. Mitä useampia erilaisia mukeja eri ajankohdista kokoelmassa on, sitä todennäköisemmin sillä on arvoa.

Myyntien suhteen ei kannata myydä köntässä. Myydessä suurta kokoelmaa mitä tahansa keräilytuotetta, ostajat näkevät helposti ne kappaleet, joista eivät ole kiinnostuneita, ja pyrkivät neuvottelemaan niiden kautta hintaa alemmas. Kun myy yksittäisiä tuotteita, on helpompi saada oikea markkinahinta arvokkaimmista kohteista.

Pidä mukeista hyvää huolta

Rikkinäinen keräilytuote ei välttämättä ole arvoton, mutta arvo laskee merkittävästi vaurioista ja korjailuista. Mitä paremmin kohteen kunto vastaa uutta, sen paremman hinnan niistä saa. Kannattaa siis miettiä, tarjoileeko arvokkaimmista mukeista kahvia vieraille.

Muumimukeilla on paljon kysyntää, ja sen ympärille on muodostunut erilaisia yhteisöjä verkkoon. Näihin ryhmiin kannattaa liittyä, sillä usein niistä saa arvokasta tietoa esimerkiksi tuotteiden hinnoittelun tai saatavuuden osalta. Monesti parhaat vinkit tulevaisuudessa eniten arvoaan nostavista kohteista saa juuri muilta harrastajilta ‒ eli niiltä, jotka ovat kohteiden potentiaalisia ostajia tulevaisuudessa.

Muista, että oikea hinta on aina se mitä ostaja on valmis maksamaan

Keräilytavaralla ei ole ”virallista hintaa”. Vaikka monissa paikoissa kerätäänkin hintadataa toteutuneista kaupoista, on oikea hinta aina se, minkä ostaja on valmis sillä hetkellä maksamaan. Kannattaakin olla kärsivällinen myyntien kanssa, ja pyrkiä ajoittamaan myyntejä järkevästi sen mukaan, mikä muita käyttäjiä sillä hetkellä kiinnostaa.

Huutokaupat voivat olla erinomainen tapa myydä tuotteita, mutta mikäli haluaa tietyn hinnan tuotteistaan, kannattaa aina määritellä pohjahinta.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö