Etusivu » Sijoittaminen » Megatrendit sijoituskohteena

Megatrendit sijoituskohteena

Megatrendeillä tarkoitetaan pitkäaikaisia ja voimakkaita muutoksia yhteiskunnassa, taloudessa tai teknologiassa. Näille muutoksille on tyypillistä, että ne vaikuttavat useisiin eri aloihin.

Seuraavassa esittelemme megatrendejä sijoituskohteena ja kerromme, kuinka megatrendeihin voi sijoittaa. Erityisesti jos olet aloitteleva sijoittaja, suosittelemme konsultoimaan myös esimerkiksi pankkisi asiantuntijoita, ennen kuin aloitat sijoittamisen ajankohtaisiin megatrendeihin.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Minkälaisia asioita megatrendien taustalla on?

Megatrendin tunnistaa yleensä siitä, että kyseessä on pidempiaikainen, jopa vuosikymmeniä kestävä ilmiö. Trendit muuttavat yhteiskuntaa ja ihmisten käyttäytymistä pysyvästi ja megatrendien seurauksena tiettyjä toimialoja tai yrityksiä voi myös kadota kokonaan. Esimerkiksi suoratoistopalveluiden seurauksena videovuokraamoiden toiminta on loppunut täysin.

Varsin usein megatrendeihin liittyy myös merkittäviä teknologisia innovaatiota tai demografisia muutoksia. Megatrendit voivatkin muuttaa ihmisten käyttäytymistä ja yhteiskuntaa hyvin voimakkaasti. Ihmisten lisääntynyt liikkuvuus sekä kulttuurien sekoittuminen ovat usein yksi taustatekijä megatrendeille, joskin megatrendit syntyvät usein useamman ilmiön yhteisvaikutuksesta.

Megatrendeille on myös tyypillistä, että ne kehittyvät jatkuvasti ja megatrendien seurauksena voi syntyä täysin uusia toimialoja. Uudet, megatrendien parissa syntyvät menestyneet yritykset saavuttavatkin usein varsin korkeita arvostustasoja pörssissä. Puhutaan jopa niin sanotuista sijoituskuplista, jotka usein puhkeavat ennemmin tai myöhemmin.

Ajankohtaiset megatrendit juuri nyt

Megatrendeille ei ole olemassa yhteistä määritelmää, minkä johdosta erilaiset sijoitussivustot sisällyttävät megatrendeihin hieman eri toimialoja ja ilmiöitä. Tämänhetkisiin megatrendeihin voidaan katsoa lukeutuvan esimerkiksi seuraavaksi esiteltyjä teemoja.

Ilmastonmuutos, vihreä energia ja kestävä kehitys

Uusiutuva energia, tuuli- ja aurinkovoima sekä energiatehokkuuden parantaminen ovat suosittuja sijoituskohteita ja alan kovimpaan kärkeen lukeutuvien yritysten osakkeista ollaan valmiita maksamaan suuria summia. Ilmastonmuutoksen torjunta ei ole mahdollista ilman suuria teknologisia innovaatioita ja kilpailu alalla on kovaa.

Liikenne lukeutuu maapallon suurimpiin päästökohteisiin, minkä vuoksi esimerkiksi sähköautoja valmistavien yhtiöiden osakkeet ovat paikoin saavuttaneet erittäin korkeita arvostustasoja. On kuitenkin tärkeä muistaa, että vain osa sähköautojen valmistajista lukeutuu alan voittajiin ja kykenee saavuttamaan muita suuremman markkinaosuuden.

Väestön ikääntyminen ja elintasosairaudet

Väestörakenteen muutoksen myötä erilaisten hoivatilojen kysyntä on kasvanut räjähdysmaisesti niin länsimaissa kuin muuallakin. Kun ihmiset elävät pidempään, lisääntyvät samalla niin kutsutut elintasosairaudet, kuten diabetes ja silmänpohjan sairaudet. Tämä hyödyttää alan yhtiöitä kuten lääketieteellistä teknologiaa valmistavia yrityksiä sekä lääkeyhtiöitä.

Tekoäly, lohkoketjut, robotiikka ja IoT

Teknologiaosakkeet lukeutuvat viime vuosien suosituimpiin ja seuratuimpiin sijoituskohteisiin. Erityisesti lohkoketjujen ja tekoälyn ympärille on noussut runsaasti uusia yrityksiä ja toimialan mahdollisuudet ovat vielä tuntemattomat.

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että yksi maailman merkittävimmistä tekoälyn parissa toimivista yrityksistä on Tesla, joka julkaissut hiljattain täysin itsenäisesti liikenteessä liikkuvan auton.

Kaupungistuminen ja kaupan kasvu

Erityisesti Aasiassa ja Afrikassa on nousevia talouksia, joissa kaupungistuminen eli siirtyminen maalta kaupunkeihin tapahtuu yhä vauhdilla. Elintason noustessa ihmisillä on halua ja varaa kuluttaa enemmän, mikä johtaa kaupan kasvuun.

Länsimaissa suosittu megatrendi on niin ikään kuluttajakäyttäytymisen muutos. Esimerkiksi terveellinen elämäntapa, verkkokauppa sekä kestävä kulutus lukeutuvat erityisesti länsimaisiin megatrendeihin.

Kuinka megatrendeihin voi sijoittaa?

Megatrendit ovat nykyään todella suosittu sijoituskohde ja sijoitusvaihtoehtoja on olemassa runsaasti. Kuluttajan näkökulmasta helposti toteutettavia vaihtoehtoja on kolme: rahastot, osakkeet sekä pörssinoteeratut rahastot eli ETF:t.

Rahastosijoittaminen

Erityisesti aloittelijoille rahastosijoittaminen on osakesijoittamista turvallisempi vaihtoehto, sillä rahastot ovat lähtökohtaisesti todella hajautettuja. Tällä tarkoitetaan, että ostamalla rahastoa pienelläkin summalla, omistat samalla osuuden hyvin monesta yrityksestä.

Megatrendeihin sijoittavia rahastoja on oikeastaan kaikkien pankkien valikoimassa, sillä megatrendit ovat todella suosittu sijoituskohde. Toisinaan aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa kulutaso voi olla korkea, joten rahastosijoittamisessa kuluihin kannattaa kiinnittää huomiota.

ETF-sijoittaminen

Pörssinoteeratut rahastot eli ETF:t ovat nostaneet suosiotaan, sillä kyseessä on yleensä tavallista rahastosijoittamista likvidimpi ja edullisempi tapa sijoittaa. Erilaisia megatrendeihin sijoittavia ETF-rahastoja on hyvin paljon ja ne löytyvät usein teemasijoittaminen-otsikon alta.

ETF-rahastoihin sijoittaminen on yhtä helppoa kuin tavallisiinkin rahastoihin, vaikka sijoitusmuoto onkin rahastosijoittamista tuntemattomampi. Kuten rahastoissa, myös ETF-rahastoissa saa yhdellä sijoituksella osuuden useammasta toimialan yrityksestä.

Osakesijoittaminen

Vaikka suurin osa osakesijoittajista häviää tutkitusti pitkällä aikavälillä etenkin ETF-rahastoille, on osakesijoittaminen tästä huolimatta monen mielestä ainoa oikea tapa sijoittaa. Osakesijoittaja tekee itsenäisesti päätökset ostoista ja myynneistä, jolloin riskitaso on rahastosijoittamista korkeampi.

Toisaalta moni osakesijoittaja kokee rahastosijoittamisen kasvottomaksi, sillä yksittäisten osakkeiden kurssikehitys jää rahaston sisällä pimentoon. Osakesijoittamisen motiivina voi olla myös halu saada osinkoja, sillä rahastosijoittamisessa osingot sijoitetaan yleensä uudelleen rahaston sisällä.

Huomioi riskit sijoittaessasi megatrendeihin

Vaikka megatrendeihin sijoittaminen voi parhaimmillaan tuoda suuriakin tuottoja, on ennen sijoituspäätöstä hyvä tunnistaa myös sijoittamisen riskit. Megatrendit ovat äärimmäisen suosittu sijoituskohde ja osakkeiden ja rahastojen arvostustasot voivat olla tämän johdosta korkeita.

Megatrendeihin sijoittaessaan on myös hyvä huomioida, että vaikka kyseessä ovat laajat, koko toimialaan vaikuttavat ilmiöt, eivät kaikki yritykset kuitenkaan lukeudu niin sanottuihin voittajiin. Hajauttamalla sijoituksesi esimerkiksi laajasti hajautetun indeksirahaston kautta varmistat, että sijoituksesi eivät muodostu liian yksipuolisiksi.

Megatrendien ohella salkussa on hyvä soveltaa myös esimerkiksi toimialakohtaista hajautusta. Sijoittamalla muihinkin yrityksiin kuin megatrendien parissa toimiviin, salkkusi arvon heilahtelu pysyy vähäisempänä.

Yhteenveto

Megatrendeiksi kutsutaan pidempikestoisia ilmiöitä, jotka vaikuttavat voimakkaasti ympäröivään yhteiskuntaan ja yhteiskunnassa toimiviin ihmisiin ja yrityksiin. Tämänhetkisiä megatrendejä ovat esimerkiksi automaatio, tekoäly, väestön ikääntyminen, vihreä teknologia sekä vety- ja akkuteollisuus.

Megatrendeihin sijoittaessa on erityisen tärkeää tehdä sijoituspäätös huolella ja valita yrityksiä, jotka ovat hyvässä asemassa hyötymään megatrendeistä. Rahastosijoittamisessa ja ETF-sijoittamisessa päätökset yrityksen valinnasta tekee salkunhoitaja, mutta osakesijoittamisessa analyysin tekeminen jää sijoittajalle.

Muista aina myös soveltaa sijoituspäätöksissäsi valitsemaasi strategiaa. Tunnista, minkä suuruista riskiä olet halukas sietämään ja minkälaisia tavoitteita sinulla on sijoituksiasi kohtaan. Megatrendisijoittamisen ominaispiirteisiin kuuluu myös sijoitusten arvon voimakas vaihtelu sekä usein valmiiksi korkeat arvostustasot.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö