Etusivu » Sijoittaminen » Kuljetusyhtiöt sijoituskohteena

Kuljetusyhtiöt sijoituskohteena

Erialan yhtiöihin on mahdollista sijoittaa ostamalla suoraan joitakin tiettyjä yhtiöitä, ostamalla tietyn alan sijoitusrahastoja tai hankkimalla pörssinoteerattuja rahastoja (ETF). Kuljetus- ja logistiikkayhtiöitä voi ostaa suorina osakkeina sekä kotimaan että ulkomaan pörsseistä. Valikoima kasvaa, kun laajentaa osakehaun myös ulkomaisiin osakkeisiin.

Sijoitusrahastojen ja pörssinoteerattujen rahastojen kautta kuljetus- ja logistiikkayhtiöihin voi sijoittaa osana laajempaa rahastoa, jotka sisältävät osakkeita usealta eri toimialalta. Kauppalehden rahasto haulla ei löydy rahastoja, jotka sisältäisivät ainoastaan kuljetus- ja logistiikkayhtiöitä. Eri rahastovaihtoehtoja voi vertailla suoraan osake- ja rahastovälittäjien verkkosivuilla.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Miksi kuljetus- ja logistiikkayhtiöihin sijoittaminen kiinnostaa monia sijoittajia?

Ukrainan sodasta seuranneet vaihtelut energian hinnoissa ovat heilutelleet kuljetus- ja logistiikkayhtiöiden pörssikursseja paljon. Energian hinnan nousu on vaikuttanut kuljetus- ja logistiikkayhtiöiden kannattavuuteen sitä heikentäen. Tämän myötä pörssissä olevien kuljetusyhtiöiden osakkeiden hinnat ovat laskeneet. Osa sijoittajista on saattanut nähdä tässä tilaisuuden ostaa haluamaansa osaketta aiempaa edullisemmalla hinnalla.

Vaikka liikkuminen koronan aikana vähenikin yleisesti, niin erilaisten lähetysten on silti kuljettava myyjältä ostajalle. Me kaikki tarvitsemme tilanteesta riippumatta ruokaa ja tiettyjä taloustarvikkeita. Ne eivät siirry kauppoihin automaattisesti, vaan väliin tarvitaan kuljetusta- ja logistiikkaa tarjoavaa yhtiöitä.

Välttämättömät kuljetus- ja logistiikkapalvelut

Tästä syystä moni voi ajatella, että kuljetus- ja logistiikkapalvelut ovat välttämättömiä ja niitä tarvitaan tulevaisuudessakin ja sen vuoksi niihin uskalletaan sijoittaa.

Verkkokauppa yleistyy vauhdilla kivijalkamyymälöiden kustannuksella. Kuljetettavien pakettien määrä lisääntyy jatkuvasti vuosi vuodelta. Tämän voisi nähdä kiihdyttävän kuljetus- ja logistiikka-alan kasvua ja näkyvän myös siten suotuisana kassavirtana alan yritysten tuloksissa. Vastaavasti tämä myös lisää sijoittajien mielenkiintoa kuljetus- ja logistiikka-alan yrityksiä kohtaan.

Mitä kannattaa huomioida kuljetus- ja logistiikkayhtiöihin sijoittaessa?

Kuljetus- ja logistiikkayhtiöiden osakekohtaiset hinnat saattavat vaihdella suurestikin. Ne eivät siis välttämättä sovi riskiä kaihtavalle sijoittajalle. Esimerkiksi lentorahtipalveluitakin tarjoavan Finnairin osakkeen hinta on laskenut viimeisen viiden vuoden aikana noin 74%:a. Viimeisen vuoden aikana osakkeen hinta on kuitenkin noussut yli 20%:a.

Toinen kotimaisesta pörssistämme löytyvä osake on logistiikka-alan konserni Nurminen Logistics. Suuresta osakekohtaisen hinnan vaihtelusta kertoo jo se, että tätä kirjoittaessani osakkeen yhden päivän hinnan nousu oli noin 34%:a. Vuoden aikana osakkeen hinta on kuitenkin laskenut noin 7%:a. Viiden vuoden ajanjaksoa tarkastellessa taas havaitaan, että osakkeen kurssi on noussut noin 72%:a.

Mitä etuja saan sijoittaessani kuljetus- ja logistiikkayhtiöihin rahastojen kautta?

Sijoittamalla kuljetus- ja logistiikkayhtiöihin rahastojen kautta, tulet samalla hajauttaneeksi sijoituksesi usealle eri toimialalle ja useampaan eri maahan.

Hajauttaminen on järkevää riskien hallintaa, koska sen avulla voit suojautua toimiala tai maakohtaisilta markkina heilahteluilta. Jos tietyllä toimialalla menee suhdanteista johtuen heikommin, sen vaikutus omaan rahastosijoitukseen ei kuitenkaan näy rahaston arvossa samassa suhteessa, koska siinä on osakkeita muiltakin toimialoilta.

Kaikki pelimerkit yhden kortin varaan?

Mikäli ostat suoraan vain yhtä kuljetus- ja logistiikkayhtiön osaketta, tulet laittaneeksi kaikki pelimerkkisi vain yhden kortin varaan. Tämän yhtiön osakekurssin lasku näkyy heti sijoitusvarallisuudessasi. Rahastoissa on useita osakkeita, joten yhden osakkeen kurssin lasku ei tee huomattavaa lovea sijoitusvarallisuuteen.

Minkä maan osakemarkkinoilta löytyy runsaasti kuljetus- ja logistiikkayhtiöitä?
Mikäli logistiikka- ja kuljetusalaan sijoittaminen kiinnostaa, sopivia sijoituskohteita voi löytyä esimerkiksi Saksan ja Yhdysvaltojen pörsseistä.

Saksan pörssin kuljetus- ja logistiikkayhtiöt

Keski-Euroopasta Saksan pörssistä löytyy muun muassa seuraavat mielenkiintoiset kuljetus- ja logistiikka alan yhtiöt:

  • maailmanlaajuinen logistiikka-alan konserni Deutsche Post
  • matkustaja- ja sotilaslentokoneita valmistava Airbus
  • hyötyajoneuvoja, kuten rekkoja valmistava Daimler Truck Holding
  • rahtilaivavarustamo Hapag-Lloyd
  • lentoyhtiö Lufthansa
  • Yhdysvaltojen pörssin kuljetus- ja logistiikkayhtiöt

Runsaasti logistiikka- ja kuljetusalan sijoitusvaihtoehtoja löytyy myös Yhdysvaltojen pörssistä. Yhdysvaltojen pörssistä löytyvät muun muassa seuraavat pörssiyhtiöt:

  • rahtilentoyhtiö FedEx
  • maailman suurin lähettiyhtiö United Parcel Service
  • siviili- ja sotilaslentokoneita valmistava Boeing (huomion arvoisaa on myös, että Boeing on Dow Jones Industrial Average -osakeindeksin suurin yksittäinen osake,
  • muodostaen siitä 10,9 prosenttia)

Tässä luetellut yhtiöt ovat vain esimerkkejä, eivät sijoitussuosituksia. Lista ei myöskään ole täydellinen, näiltä markkinoilta löytyy myös muita alalla toimivia yrityksiä. Itselle parhaiten sopivia sijoituskohteita voi hakea muun muassa Nordnetin osakeideat -sivuston kautta.

Mistä rahastoista löytyy kuljetus- ja logistiikkayhtiöitä?

Kuljetus- ja logistiikkayhtiöitä sisältäviä yhtiöitä ei ole ihan helppoa löytää osake- ja rahastonvälittäjien verkkosivuilta. Esimerkiksi Nordnetin rahastohakua käyttämällä voi valita alan, jolta rahaston tulee sisältää osakkeita. Kuljetus- ja logistiikka alaa ei löytynyt hakutoiminnallisuudesta, mutta esimerkiksi kategoria ”Infrastruktuuri ja maatalous” avaa näkymään rahastoja, joista löytyy myös kuljetus- ja logistiikka-alan yhtiöitä.

Yksi näistä rahastoista on Nordea 1 -Global Listed Infrastr BP EUR. Rahaston suurin yksittäinen osake 5,57%:n painolla on tieyhtiö Transurban Group, jonka tehtävänä on kaupunkien maksullisten tieverkkojen hallinnointi ja kehittäminen Australiassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Saman rahaston viidenneksi suurin osake on lentokenttäoperaattori Aena SME SA.

Miten verrata eri sijoituskohteiden kuluja?

Eri rahastojen kulut vaihtelevat huomattavasti. Rahastojen juoksevat kulut kannattaa tarkistaa suoraan rahastoesitteestä tai rahastojen vertailusivustoilta.

Esimerkiksi yllä mainituissa Nordea 1 -Global Listed Infrastr BP EUR rahastossa juoksevat kulut ovat 1,92%, kun esimerkiksi iShares Dow Jones Industrial Average UCITS ETF:ssä (josta löytyy muun muassa Boeingin osake) rahaston juoksevat kulut ovat vain 0,50%. Edellä mainittu ETF-rahasto pyrkii seuraamaan Dow Jones Industrial Average -indeksin kehitystä mahdollisimman tarkasti.

Passiivinen ETF-rahasto

Silloin kun kyseessä on passiivinen indeksiä seuraava ETF-rahasto, sen kulut jäävät usein aktiivisesti hoidettuja ETF-rahastoja tai sijoitusrahastoja pienemmiksi. Joskus hallinnointipalkkioita ei peritä passiivisista ETF-rahastoista laisinkaan. Tämä onkin kustannustehokas tapa hajauttaa sijoituksensa. Muun muassa Nordnetiltä löytyy kolme kulutonta indeksirahastoa: Nordnet Indeksfond Norge, Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG ja Nordnet Indexfond Sverige ESG.

Mistä löydän lisää sijoitusideoita?

Sijoitusideoita kannattaa hakea suoraan osake- ja rahastovälittäjien verkkosivuilta. Suomalaisia arvopaperivälittäjiä ovat muun muassa Aktia, Danske Bank, Evli, Mandatum, Nordnet, Nordea ja OP. Arvopaperivälittäjät tarjoavat sivuillaan lisätietoa välittämistään sijoitusrahastoista ja pörssinoteeratuista rahastoista. Voit myös tarkistaa heidän sivuiltaan, mitä osakkeiden suora ostaminen heidän kauttaan maksaa ja miten se onnistuu.

Avaintietoesitteet ja vertailut

Osake- ja rahastovälittäjät julkaisevat sivuillaan välittämistään rahastoistaan avaintietoesitteet. Näistä esitteistä löydät muun muassa tietoa kaupankäynnistä, rahaston tavoitteet, juoksuajan, kohderyhmän, riskitason ja kulut.

Rahastoja voi usein myös vertailla sivustoilla toisiinsa nähden. Voit järjestää rahastot muun muassa 12 kuukauden tuoton, ratingin tai riskin mukaan. Rahastoista löytyy usein myös tieto sen suurimmista yksittäisistä osakkeista, joten voit tarkistaa sisältääkö se esimerkiksi tiettyjä kuljetus- ja logistiikkayhtiöitä.

Muita hyödyllisiä vinkkejä

Sijoitusideoita voi hakea myös talousalan lehdistä, kuten Kauppalehdestä ja Arvopaperista. Finanssi alan yhtiö Inderes tarjoaa sijoittajalle muun muassa osakeanalyysejä. Sieltä kannattaakin tsekata ajankohtaiset analyysit itseä kiinnostavista osakkeista vaikkapa sitten niistä kuljetus- ja logistiikka alan yhtiöistä.

Nordnetin omistamassa Sharevillessä voit keskustella omista sijoitusideoista ja tekemistäsi sijoituksista muiden sijoittajien kanssa. Voit löytää Sharevillestä keskusteluja myös lempiosakkeestasi. Sieltä löytyy omat keskusteluryhmänsä aloittelijoille, passiivisille indeksisijoittajille, osinkoaristokraateista, verosuunnittelusta ja Usan markkinoista kiinnostuneille.

Sijoituskirjallisuus

Sijoituskirjallisuudesta voi olla myös hyötyä sijoitusideoiden löytymiseen. Yksi alan klassikkoteoksista on Seppo Saarion ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin?”. Se antaa vinkkejä muun muassa sijoituskohteiden valintaan sekä asioihin, joihin sijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota ansaitakseen pörssiosakkeilla.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö