Etusivu » Sijoittaminen » Kryptovaluutat sijoituskohteena

Kryptovaluutat sijoituskohteena

Teknologian ja sijoitusmaailman ehkä puhutuin uutuus ovat kryptovaluutat ja niihin sijoittaminen. Kryptovaluutat ovat olleet saatavilla jo useiden vuosien ajan, mutta todennäköisesti ne ovat tulleet pysyvästi sijoitusmaailmaan kunnolla vasta viime aikoina.

Kryptovaluuttoihin liittyy paljon väärää tietoa ja vääriä uskomuksia, mutta toisaalta myös huomioitavia asioita. Kyseiset valuutat edustavat niin sanottuja korkean riskin sijoituskohteita, joten kannattaa perehtyä asiaan huolellisesti ennen kuin aloittaa sijoittamisen.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Mitä kryptovaluutat ovat?

Digitaalisia kolikoita, jotka perustuvat kansainväliseen kryptografiaan ja ovat vertaisverkoissa tietokoneiden ylläpitämiä digitaalisia valuuttoja, kutsutaan kryptovaluutoiksi. Valuuttoja on valtava määrä ja niiden määrä kasvaa jatkuvasti.

Tunnetuimmat kryptovaluutat ovat Bitcoin, Ethereum ja Binance. Kryptovaluutoille tunnusomaista on se, että niiden määrä on usein ennalta rajattu. Ne voidaan ymmärtää rahavaluutan lisäksi ekosysteeminä, joka mahdollistaa digitaalisia palveluita sekä älysopimuksia.

Miten kryptovaluutta toimii?

Lohkoketjuteknologia eli blockchain on teknologia, jolla kryptovaluuttoja hallinnoidaan. Lohkoketju voidaan ajatella ikään kuin digitaalisena tilikirjana, johon kirjataan kaikki valuuttaan liittyvät tapahtumat, kuten tiliotteeseen pankissa.

Jokaisella kryptovaluutalla on omat lohkoketjunsa, joihin niihin liittyvät tapahtumat tallentuvat. Ketjuja ylläpitävät tietokoneet, jotka ovat toisiinsa yhteydessä vertaisverkon kautta.

Lohkoketjuissa tallennetaan lähettäjän ja vastaanottajan osoitteet, joilla valuutan siirrot tehdään. Jokaisella käyttäjällä on oma virtuaalilompakkonsa, jonka kautta hän voi tehdä kauppaa valuutalla.

Miten kryptovaluuttoja voi käyttää?

Vielä pari vuotta sitten kryptovaluutat olivat pääosin rohkeiden arvonnousua tavoittelevien sijoittajien sijoituskohteena, eikä niitä juurikaan käytetty maksuvälineenä. Nykyisin esimerkiksi Bitcoinia voi käyttää maksuvälineenä maailmalla ja Suomessakin on joitakin Bitcoin-automaatteja. Osa uskoo kryptovaluutoiden edistävän innovaatioita, talouden ongelmien ratkaisemista sekä matkailua.

Toistaiseksi maksaminen kryptovaluutoilla on kuitenkin suhteellisen hidasta, siirto kestää vähimmilläänkin minuutteja, joten pääasiassa etenkin Suomessa mielenkiinto kryptovaluuttoihin on lähinnä sijoituskohteena. Harva siis näkee sitä samanlaisena maksuvälineenä kuin fyysisiä valuuttoja.

Miten kryptovaluuttojen arvo muodostuu?

Perusperiaate kryptovaluuttojen arvon kehityksessä on sama kuin osakemarkkinoilla. Niiden arvoon vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan määrä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kysyntä nousee, hinta nousee ja kun myyjiä on enemmän kuin ostajia, hinta laskee. Kryptovaluutan arvo on aina sen viimeisin kauppahinta.

Ihan näin mustavalkoinen asia ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi Bitcoinin arvoon vaikuttavat osittain siihen liittyvät odotukset sekä valuuttojen taustalla olevat teknologiat. Valuuttojen todellista arvoa on lähes mahdoton määritellä, koska kryptovaluuttojen taustalla ei ole organisaatiota, kuten pankkia, eikä niillä ole konkreettista vertailukohtaa, kuten perinteisellä valuutalla.

Miten kryptovaluuttaan voi sijoittaa?

Sijoittaminen kryptovaluuttaan on tänä päivänä suhteellisen helppoa, kun palveluntarjoajia on useampia ja ihmisillä on enemmän tietoa kryptovaluutoista. Kauppa ei myöskään ole sidottu vaikkapa pörssin aukioloaikaan vaan kauppaa voi käydä ympäri vuorokauden. Yksi suosituimmista kryptovaluutan kaupankäyntialustoista on Plus500, jolla on yli kaksikymmentä miljoonaa käyttäjää.

Riski sijoittamisessa

Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös kryptovaluuttoihin sijoittamisessa on omat riskinsä. Kryptovaluuttojen kurssit voivat heilahdella merkittävästikin. Yhtenä riskinä on myös tietoturva. Palveluiden välillä tietoturvassa saattaa olla merkittäviäkin eroja, joten kannattaa ottaa tarkasti selvää palveluntarjoajasta ennen sijoituksen tekemistä. Etenkin aloittelijan kannattaa valita suosituimpien ja tunnetuimpien länsimaalaisen valvonnan alaisuudessa oleva palvelutarjoaja, sillä näissä on tietoturva huomioitu tehokkaammin.

Alalla on myös paljon huijauksia ja rikollisia, joten asioista kannattaa ottaa tarkasti selvää ennen sijoituksen tekemistä. Lue eri kauppapaikkojen arvosteluja erityisesti suomalaisten näkökulmasta. Muista myös, että kaikki arvostelut eivät välttämättä ole rehellisiä ja todennettuja.

Miksi kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa?

Maine ja tulevaisuuden potentiaali ovat tekijät, jotka tekevät kryptovaluutoista sijoittajia kiinnostavan kohteen. Sijoittamisessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama näkökulma:

  • Lyhyen aikavälin sijoitus: painotus erityisesti yksittäisen kryptovaluutan kannatuksen muuttumisessa
  • Keskipitkän aikavälin sijoitus: painotus on enemmän valuutan maineessa
  • Pitkäjänteinen sijoittaminen: huomioi valuutan käyttämä teknologia ja sen tulevaisuuden potentiaali

Sijoittaminen kryptovaluuttaan edellyttää valuuttoihin liittyvien uutisten tarkkaa seuraamista sekä erilaisten kryptofoorumien seuraamista, jotta pysyy kärryillä siinä, mitä kryptosijoittamisessa tapahtuu ja onko joitakin huomion arvoisia muutoksia näköpiirissä.

Kryptovaluuttaan sijoittaminen ei siis sovi sijoittajalle, joka ei ole valmis käyttämään aikaa siihen. Tietoa pitää haluta ja osata hakea jatkuvasti, jotta pysyy ajan tasalla nopeitakin muutoksia sisältävässä maailmassa.

Kryptovaluuttaan sijoittamisen hyvät puolet

Laajasta valuuttavalikoimasta johtuen, hyviä tai vähintäänkin kiinnostavia syitä kryptovaluuttoihin sijoittamiseen löytyy useita. Sijoituksen kannattavuuteen vaikuttavat myös maailmantilanne, maailman taloudellinen kehitys sekä teknologien kehittyminen.

Mahdollisuus nopeisiin tuottoihin

Kuten viime vuosina on nähty, kryptovaluuttojen arvo saattaa muuttua nopeasti ja kurssin arvonnousu saattaa olla hyvin merkittäväkin. Suureen tuoton mahdollisuuteen liittyy toki aina myös korkea riski, joten tämä kannattaa pitää mielessä. Nopean ja suuren tuoton vastakohtana on aina mahdollisuus menettää sijoittamansa rahat. Kryptovaluuttojen arvo voi heilua jopa kymmeniä prosentteja päivässä.

Suoja inflaatiolta ja taloudelliselta epävarmuudelta
Esimerkiksi Bitcoinin arvo on jo pidemmän aikaa seurannut kullan arvon kehitystä. Maailman talouden finanssikriisien aikana talouden heilahtelut eivät ole vaikuttaneet kryptovaluuttojen arvoon yhtä voimakkaasti kuin perinteisten valuuttojen arvoon. Osittain tähän vaikuttaa se, että mikään valtio tai pankki ei voi vaikuttaa kryptovaluuttojen arvoon tai hallinnointiin. Osa näkee kryptovaluutat sijoituksena pahan päivän varalle, mikäli tavallisen rahan arvo yhtäkkiä romahtaisi.

Tulevaisuuden teknologia

Lohkoketjuteknologia mahdollistaa toimintojen automatisoinnin. Sen avulla voidaan automatisoida monia toimintoja, kuten äänestyksiä tai rahanvaihtoa tavoilla, joita ei ole muilla osa-alueilla juurikaan kehitetty.

Kryptovaluuttoihin liittyvän lohkoketjuteknologian ympärillä käy niin ikään kova kuhina. Myös perinteinen, usein konservatiivisena nähty finanssimaailma on kiinnostunut kryptovaluuttojen maailmassa käytettävästä teknologiasta ja sen hyödyntämisestä. Erilaisia yhteistyöhankkeita on kehitelty nopealla tahdilla.

Tiedon hankkiminen erittäin tärkeää sijoittajalle

Kryptovaluuttoihin liittyy paljon huhuja ja uutisia uusista valuutoista tai jo olemassa olevien romahtamisesta tulee jatkuvasti. Sijoittajan onkin erityisen tärkeää pysyä kartalla siinä, mitä kryptovaluuttojen ympärillä tapahtuu. Kun saa tiedot ensimmäisten joukossa, pystyy hyödyntämään saamaansa tietoa.

Kryptovaluuttojen kannattajissa on kuitenkin hyvin monenlaisia henkilöitä ja näkemyksiä, joten kriittisyys tiedonlähteisiin ja skeptisyys villeimpien huhujen osalta saattaa olla järkevää. Valuuttojen kursseja voidaan myös pyrkiä keinotekoisesti manipuloimaan esimerkiksi twiittien avulla.

Kryptovaluuttasijoitusten verotus

Perinteiseen sijoittamiseen verrattuna erilaisista ominaispiirteistään huolimatta kryptosijoittaminen on pääomaverotuksen piirissä. Voitot realisoituvat silloin, kun niitä vaihdetaan rahanarvoiseen hyödykkeeseen. Tämä tarkoittaa, että jos vaihdat kryptovaluuttaa euroihin ja saat siitä voittoa, siitä muodostuu verotettavaa pääomatuloa. Tuotosta maksetaan veroa 30 prosenttia 30 000 euroon saakka ja tämän ylimenevästä osuudesta 34 prosenttia.

Omaseuranta tärkeää

Perinteisistä sijoitusmuodoista poiketen kryptovaluuttaan sijoittaessa on ensisijaisen tärkeää muistaa itse pitää kirjaa tapahtumista ja niiden arvosta, sillä kryptovaluutoista ja niistä saaduista voitoista tai tappioista ei mene automaattisesti ilmoitusta verottajalle, kuten vaikkapa osakekaupasta. Verottaja suosii sijoittajan kannalta heikointa vaihtoehtoa, eli FIFO (First In- First Out) menetelmää.

Mikäli vaihtoja tekee tiheästi, niistä saatujen tuottojen tai tappioiden laskeminen jälkikäteen voi olla hyvin työlästä, joten ajantasainen kirjanpito on ensiarvoisen tärkeää.

Bitcoin-robotit

Sijoittaessa Bitcoin-kauppaa voi käydä automaattisesti, ilman, että itse tekee tapahtumia jatkuvasti. Näitä automatisoituja apuvälineitä kutsutaan Bitcoin-roboteiksi. Ne ovat suhteellisen uusi ilmiö ja niitä voidaan verrata osakkeilla käytävään vedonlyöntiin, jossa arvon nousun tai laskun puolesta lyödään vetoa.

Kaupat perustuvat signaaleihin, joiden avulla pyritään tekemään sijoittajalle voittoa. Suosituimpia näistä Bitcoin-roboteista, eli salausroboteista ovat muun muassa Bitcoin Trader, Cryptosoft ja Bitcoin Pro. Kaikilla roboteilla on omat algoritminsa, joiden perusteella ne toimivat. Tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana, sillä joukkoon mahtuu paljon myös huijauksia.

Mikä on virtuaalilompakko?

Kryptovaluuttoja säilytetään virtuaalilompakoissa. Ne perustuvat sähköiseen järjestelmään, jossa pidetään kirjaa lompakoiden välisistä tapahtumista. Lompakoista löytyy useampia eri vaihtoehtoja. Näitä ovat:

  • kryptovaluuttapörssit
  • nettilompakko
  • desktoplompakko
  • mobiililompakko
  • hardware-lompakko
  • paperilompakko

Jokaisella näillä lompakolla on omat ominaisuutensa ja paras vaihtoehto käyttäjälle riippuu siitä, miten hän käyttää valuuttaa. Seuraavassa on hieman tietoa tarkemmin eri vaihtoehdoista.

Kryptovaluuttapörssit

Nämä eivät ole varsinaisia lompakoita, mutta toimivat samalla periaatteella kuin virtuaalilompakot. Kryptopörsseissä on avaimet, joiden avulla voit siirtää valuttaa ja käydä kauppaa. Käytännössä näitä suositellaan käytettäväksi vain kauppapaikkoina, sillä näihin on viime vuosien aikana kohdistunut paljon tietomurtoja, ja käyttökatkot tai transaktiovirheet aiheuttavat haasteita.

Isoimmat ja tunnetuimmat palvelut ovat luotettavampia ja saattavat myös sisältää lompakon, jota voit käyttää valuutan säilyttämiseen, silloin kun et aktiivisesti käytä sitä sijoituksissa.

Nettilompakko

Aloittelijoille ja piensijoittajille nettilompakko on edullinen ja helppo vaihtoehto. Monet nettilompakot sisältävät myös online-lompakon, jonka kautta kaupankäynti onnistuu nopeasti ja helposti missä tahansa. Hakkeroinnit ja palvelunestohyökkäykset ovat nettilompakoiden riesana. Osassa on mahdollista käyttää kaksivaiheista tunnistautumista, jolloin varat ovat hieman paremmin suojassa.

Desktop-lompakko

Tässä vaihtoehdossa käyttäjän pitää ladata laitteelleen ohjelmisto, jonka kautta lompakkoa voi käyttää. Tämä on hieman nettilompakkoa turvallisempi vaihtoehto. Yksi tunnetuimmista desktop-lompakoista on Exodus, joka on aloittelijallekin hyvin sopiva vaihtoehto.

Mobiililompakko

Usein ostoja tai vaihtoja tekevän käyttäjän kannattaa valita mobiililompakko. Sillä siirtoja voi tehdä nopeastikin ja se perustuu samaan toimintatapaan kuin desktop-lompakko. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä erityisesti avoimissa verkoissa käyttäjää vaanivat hakkerit, joiden tavoitteena on lompakon tyhjentäminen. Suomalaisille tässä on myös se heikkous, että mobiililompakolle ei ole juurikaan käyttöpaikkoja.

Hardware-lompakko

Tämä poikkeaa merkittävästi aiemmin esitellyistä vaihtoehdoista, sillä hardware-lompakko on ulkoinen tallennusasema, jonne lompakon avaimet talletetaan. Turvallisuudessaan tämä on aivan omaa luokkaansa, ja isommilla summilla sijoittaville paras mahdollinen vaihtoehto.

Laitehankintana tämä saattaa olla hieman arvokas, mutta tietoturvaltaan se on turvallinen. Se ei altistu hakkereiden tai palvelunestohyökkäysten vaaraan ja oikeastaan ainoa tapa, jolla se voi kadota on, jos omistaja hukkaa sen tai jos käyttäjä unohtaa laitteen tunnukset.

Paperilompakko

Kyseessä on perinteistä osakekirjaa muistuttava paperilompakko, joka on siis paperi, jolla on fyysisesti käyttäjän avaimet. Paperilompakon voi luoda siihen erikoistuneen palvelun, kuten esimerkiksi Bitcoinpaperwallet-sivuston kautta. Tiedot niistä usein skannataan esimerkiksi QR-koodia hyödyntämällä. Fyysiseen paperiin liittyy tietysti haasteet siitä, miten ja missä sen säilyttää, jotta se on turvassa ja toisaalta saatavilla tarvittaessa.

Sijoittaminen palveluntarjoajien kautta

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen ei enää tapahdu vain suoraan kryptopörssien kautta, vaan erilaiset sijoituspalvelut, kuten Nordnet ovat ottaneet kryptosijoittamisen palveluvalikoimaansa. Näissä ei kuitenkaan voi sijoittaa suoraan kryptovaluuttaan, vaan sijoitus tehdään aina pörssilistattuihin tuotteisiin, joiden kohde-etuutena on kryptovaluutta.

Nordnetissä ei kuka tahansa voi tehdä sijoituksia näihin tuotteisiin, vaan sijoittajan on ensin läpäistävä testi, jolla hän osoittaa, että omaa riittävät tiedot kryptotuotteisiin sijoittamisesta. Suoritettuaan testin, sijoittaja voi aloittaa kaupankäynnin.

Erilaiset tavat sijoittaa kryptovaluuttoihin

Suoraan kryptovaluuttoihin sijoittamista alan kauppapaikkojen kautta kutsutaan spot-kaupankäynniksi. Muutama vuosi sitten tämä oli ainoa tapa, jolla pystyi sijoittamaan kryptovaluuttaan.

Nyt myös muut toimijat ovat kiinnostuneet kryptovaluuttaan sijoittamisesta ja rinnalle ovat tulleet eri palveluntarjoajien sijoitustuotteet, joiden avulla voi sijoittaa kryptojohdannaisiin. Tämä markkina on kasvanut nopeasti viime vuosien aikana ja iso osa sijoittajista tekee sijoituksensa ennemmin johdannaisten kautta kuin spot-kauppana.

Miten johdannaisiin sijoittaminen toimii?

Päivätreidaajat ja alan ammattilaiset tekevät paljon johdannaiskauppaa. Suosituimpana sijoitusistrumenttina heillä ovat futuurit, joita voi vaihtaa useamman palvelun kautta. Tässä puhutaan korkeasta riskistä ja korkeiden tuotto-odotusten tavoittelusta. Treidaamiseen tarvitaan todella vahvaa ammattitaitoa ja tuntemusta alasta sekä vahvoja hermoja. Siksi se ei ole kryptosijoittamisesta kiinnostuneelle aloittelijalle suositeltava vaihtoehto.

Mikä on trackerin ja spot-kaupan ero?

Yllä olevat ovat kaksi erilaista tapaa, joilla kryptovaluuttaan voi sijoittaa. Spot-kauppa on suoraa kryptovaluuttaan sijoittamista siihen erikoistuneiden alustojen kautta, Tracker on taas esimerkiksi Nordnetin tarjoama tracker-sertifikaatti, johon sijoitus tehdään. Tracker-sijoituksen etuna on se, että voi keskittää sijoittamisensa yhteen paikkaan ja trackereiden verotuksessa palveluntarjoaja hoitaa raportoinnin verottajalle puolestasi.

Spot kauppaa voi tehdä vuorokauden ympäri, mutta tracker-sertifikaattien kaupankäynti on rajattu pörssin aukioloaikoihin.

Miten kryptosijoittamisen voi aloittaa?

Käytännössä sijoittamisen aloittaminen on hyvin helppoa. Sijoittaminen aloitetaan sillä, että luodaan tili haluttuun kauppapaikkaan ja vaihdetaan eurot kryptovaluutaksi. Kauppapaikan valinnassa kannattaa olla tarkkana. Mikäli haluaa turvallisesti alkuun, voi valita myös suomalaisen toimijan, kuten Coinmotionin tai Northcrypton, joissa asiakaspalvelu on saatavilla suomeksi.

Toinen vaihtoehto on ostaa erilaisia sijoitusinstrumentteja, joita markkinoilla on tarjolla. Nämä voivat olla jo mainittuja trackereita, futuureja tai ETF-rahastoja. Ammattilaiset itse asiassa käyttävät enemmän johdannaisten kautta tapahtuvaa sijoittamista, kuin suoraa spot-kauppaa.

Huomioitavaa kryptosijoittamisessa

Sijoitussuunnitelman tekeminen on tärkeää myös silloin, kun ollaan suunnittelemassa sijoittamista kryptovaluuttaan. Huolellisen suunnitelman avulla voidaan välttää monia vaaranpaikkoja ja voidaan tunnistaa riskit paremmin sekä osittain jopa varautua niihin.

Aloittelijan on hyvä tiedostaa se, että sosiaalisessa mediassa jaetaan paljon mainoksia ja postauksia, jotka ovat huijauksia. Esimerkiksi suoraan Facebook-mainoksen kautta sijoittamista ei yleensä kannata aloittaa.

Kryptoihin liittyviä projekteja on paljon ja ilman kristallipalloa on vaikea tietää, mitkä projektit menestyvät, mitkä eivät. Hyvänä perusperiaatteena on, että ei lähde ainakaan somen kautta hypetettyyn projektiin, sillä iso osa niistä on huijauksia, joissa vain menettää rahansa.

Erilaiset sijoittajaprofiilit

Kryptosijoittajankin kannattaa miettiä tarkkaan omaa sijoittajaprofiiliaan. Millaiseen riskiprofiiliin kuuluu ja onko sijoittaminen harrastus vai ammattimaista toimintaa.

Kryptovaluuttoihin sijoittajissa voidaan erottaa periaatteessa kolme erilaista sijoittajaprofiilia:

  • buy & hold -sijoittaja
  • riskillä sijoittava treidaaja
  • perinteinen sijoittaja

Näistä ensimmäinen ryhmä on keskitason riskiprofiilin sijoittaja, joka haluaa tehdä kohtalaisesti rahaa, mutta ei ottaa korkeaa riskiä. Nämä sijoittajat tekevät ostoja usein palkkapäivänä ja portfolio on usein hyvin kapea, vain tunnetuimpiin valuuttoihin keskittyvä. Vaihtoja he tekevät hyvin vähän.

Treidaajat ovat korkean riskin ottajia. Vaihtoehtoa suositellaan niille, joilla on paljon tietotaitoa, mutta joukossa on myös paljon amatöörejä. Treidaamalla voi myös menettää rahaa hyvin nopeasti.

Kolmas ryhmä ovat perinteiseen sijoittamiseen keskittyneet sijoittajat, jotka haluavat pienellä osuudella kokeilla kryptovaluuttaan sijoittamista. He minimoivan riskin ja ovat lähinnä kiinnostuneet kryptovaluutoista vain sijoitusmuotona.

Valvottua vai valvomatonta

Muutaman viime vuoden aikana kryptovaluuttamarkkinoista on pyritty tekemään paremmin valvottua, jotta suurimmilta huijauksilta ja hakkeroinneilta vältyttäisiin. Suomalaiset kryptovaluuttojen kauppapaikat ovat Suomen Finanssivalvonnan alaisuudessa ja esimerkiksi Yhdysvalloissa monet osavaltiot ovat ottaneet kauppapaikkoja valvontaansa.

EU alueelle ollaan suunnittelemassa omaa regulaatiota kryptomarkkinoita silmällä pitäen, mutta työ on edelleen kesken ja sen odotetaan tuovan muutoksia vuoden 2024 aikana. Sijoittajalle se ei tuo muutoksia toimintaan, mutta kauppapaikkojen on noudatettava sääntöjä aiempaa tarkemmin. Kryptopörssien on ennakoitu ottavan regulaatioon liittyviä pykäliä käyttöön jo ennen regulaation varsinaista käyttöönottoa.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö