Etusivu » Sijoittaminen » Kiertotalous sijoituskohteena

Kiertotalous sijoituskohteena

Tuotteet ja materiaalit on materiaalitehokkuus- ja ympäristönäkökulmat huomioiden tarkoituksenmukaista hyödyntää mahdollisimman hyvin. Tämä voidaan toteuttaa uudelleen käyttämällä materiaaleja tai tuotteita sekä vuokraamalla, lainaamalla, korjaamalla, kunnostamalla tai kierrättämällä niitä. Toimimalla näin tuotteiden elinkaarta on mahdollista pidentää. Tällaista mallia kutsutaan kiertotaloudeksi.

Suosimalla kiertotalousratkaisuja on mahdollista vähentää syntyvää jätteen määrää. Kerran valmistettu tuote voi tuoda lisäarvoa kuluttajalle hyvinkin pitkään, kun se saadaan uudelleen kiertoon esimerkiksi kierrätyksen ansiosta. Koska uusien tuotteiden valmistaminen vaatii runsaasti energiaa ja raaka-aineita, voidaan kiertotalousratkaisuja hyödyntämällä rajoittaa myös sähkön ja neitseellisten raaka-aineiden kulutusta.

Moni haluaakin arkisessa elämässään tukea kiertotaloutta esimerkiksi kierrättämällä kartongit, muovit, paperit, lasit ja metallit ja varmistaa näin materiaalien uusiokäytön. Kiertotaloutta on mahdollista tukea myös sijoittamalla kiertotalouteen erikoistuneisiin rahastoihin. Tällaiset rahastot tarjoavat sijoittajalle taloudellisen hyödyn lisäksi mahdollisuuden tukea kiertotaloutta ja kestävää kehitystä.

Kerromme tässä artikkelissa, miksi kiertotalouteen sijoittaminen kannattaa. Esittelemme myös erilaisia kiertotalouteen keskittyneitä rahastoja ja sitä, miten niihin on mahdollista sijoittaa sekä mihin kannattaa kiinnittää huomioida kiertotalouteen sijoittavan rahaston valinnassa. Huomioithan kuitenkin, että esittelemme rahastot ainoastaan faktapohjaisesti. Emme anna sijoitussuosituksia, vaan lopullisen valinnan teet sinä itse!

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Miksi kiertotalouteen sijoittaminen kannattaa?

Kiertotalous on nykyisin kannattavaa toimintaa monelle alalla toimivalle yritykselle. Monien raaka-aineiden ostohinnat ovat nousseet jo useita vuosia ja kierrätettyjä materiaaleja halutaan hyödyntää kustannusten alentamiseksi. Joitain raaka-aineita on myös vaikeaa saada. Saatavuus on ollut erityisen huonoa raaka-aineissa, joita tuotetaan Venäjän tai Ukrainan alueella. Tiettyjen materiaalien osalta myös kasvanut kysyntä on kasvattanut raaka-aineiden menekkiä.

Kaikki nämä edellä mainitut syyt puoltavat sekä kierrätettyjen raaka-aineiden käyttöä sekä korjaus- ja kunnostustoiminnan kysynnän kasvamista. Tämä taas luo uusia markkinoita alalla toimiville kiertotalousyrityksille ja mahdollisuuden hyvin kannattavaan liiketoimintaan.

Aina ei ole järkevää hankkia tavaraa omaksi. Ostohinta voi olla suhteellisen suuri verrattuna siitä saatavaan hyötyyn. Myös kulutuksen vähentäminen saattaa usealla olla syy hakea vaihtoehtoisia ratkaisuja tavaran omaksi hankkimiselle. Osalla ei myöskään yksinkertaisesti ole ylimääräistä tilaa tavaran säilyttämiselle. Nämä seikat huomioiden hyvä ratkaisu voi monessa tilanteessa olla tavaran vuokraaminen tai lainaaminen. Tällaisiin palveluihin liittyy usein myös huoltotoimintaa.

Jakamistaloudesta kannattavan tekevät siinä liikkuvat suuret volyymit ja mahdollisuus yhdistää siihen muita palveluita, kuten huoltopalveluita. Vuokraamisen ja lainaamisen trendi on yleistynyt vuosi vuodelta ja siinä piileekin mahdollisuus hyville tuotoille.

Kiertotalouteen keskittyneitä rahastoja

Rahastoja, jotka ovat keskittyneet kiertotalouteen löytyy useita sekä Suomesta että ulkomailta. Alla keskitymme rahastoihin, jotka täyttävät EU:n SFDR (2019/2088) asetuksen Artikla 9:n mukaiset kestävän kehityksen raportointivaatimukset.

Taalerin kiertotalous-rahasto

Ensimmäisenä Euroopassa kiertotalouteen sijoittavan rahaston perusti Taaleri vuonna 2016. Rahaston kolme teemaa keskittyvät uusiutuvaan energiaan, kierrätys- ja materiaalinkäsittelyyn sekä energiansäästöratkaisuihin. Se sijoittaa muun muassa Chempolikseen, Lämpöhuolto Groupiin ja Naps Solariin. Rahasto keräsi perustamisensa jälkeen hetkessä yli 40 miljoonaa euroa 370:ltä eri sijoittajalta. Se onkin tällä hetkellä suljettu eikä uusia sijoittajia voida ottaa vastaan.

Danske Investin Global Sustainable Future Class WA

Tämä Danske Investin rahasto sijoittaa osakkeisiin, joiden se odottaa hyötyvän tai myötävaikuttavan kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen siirtymisessä. Rahasto sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin ja sitä hoidetaan aktiivisesti. Sijoitusrahaston suurimmat omistussektorit ovat informaatioteknologia, terveydenhuolto ja rahoitus. Se sijoittaa muun muassa veden käsittelyyn ja pudistukseen erikoistuneen Ecolabiin ja jätehuoltoyhtiö Republic Servicesin osakkeisiin.

Handelsbankenin Kestävä Energia

Kestävä Energia -rahasto keskittyy sijoitustoiminnassaan kestävään kehitykseen. Se sijoittaa osakkeisiin, joiden ydintoimintaa on sellaisten teknologioiden käyttäminen tai kehittäminen, joilla voidaan hillitä ilmaston lämpiämistä. Rahastolla on joutsenmerkki ja se on aktiivisesti hoidettu. Osakkeista suurin osa eli yli 50 %:a on joko yhdysvaltalaisia tai kiinalaisia. Rahasto omistaa muun muassa tuulivoimavalmistaja Vestasin ja aurinkovoimakehittäjä Sunrunin osakkeita.

VanEckin Circular Economy ETF

Tämä ETF-rahasto sijoittaa osakkeisiin, jotka edistävät kierrätystä tai muita resurssitehokkuuden muotoja. Vuonna 2022 perustettu rahasto on tyypiltään passiivinen ETF-rahasto. Se omistaa muun muassa jätepalveluyrityksen Waste Connectionsin sekä jäte- ja ympäristöpalveluyritys Waste Managementin osakkeita.

Mitä kannattaa huomioida kiertotalousrahastoa valitessa?

Kun valitset kiertotalousrahastoa, niin tarkista ensimmäiseksi, että rahasto on luokiteltu Euroopan unionin SFDR (2019/2088) asetuksen Artikla 9:n mukaisesti eli että se on kestävän sijoitustavoitteen mukainen rahasto. Yleensä tämä tieto on merkitty rahastoesitteeseen.

Kannattaa myös miettiä haluatko sijoittaa aktiivisesti hoidettuun rahastoon vai passiivisesti hoidettuun ETF-rahastoon. Passiiviset rahastot, jotka perustuvat ennalta määriteltyjen vertailuindeksien seuraamiseen, ovat kuluiltaan usein pienempiä kuin aktiivisesti hoidetut rahastot. Aktiivisesti hoidetun rahaston valintaa voi kuitenkin puoltaa niiden korkeampi tuotto-oletus.

Rahastoa valitessa kannattaa myös miettiä, mikä on oma sijoitustavoite ja kuinka kauan aikaa rahat voivat olla rahastossa. Historiallinen tuotto voi antaa osviittaa rahaston tulevista tuotoista, vaikkakaan se ei ole tae niille. Osa rahastoista ei myöskään sovi sijoittajille, jotka aikovat lunastaa osuutensa pois alle viiden vuoden kuluessa. Nämä edellä mainitut tiedot kannattaa tarkistaa pankin tai sijoitusyhtiön rahastoesitteestä.

Mistä voin ostaa kiertotalousrahastoja?

Kiertotalousrahastoja on mahdollista ostaa pankeista ja niitä myyvistä rahoitus- ja sijoituspalveluyrityksistä. Osalla näistä palveluista on myös verkkopalveluita, joissa osuuksien ostaminen on helppoa ja vaivatonta. Yksi suosittu tapa sijoittaa rahastoon, on tehdä kuukausisäästösopimus ja sijoittaa rahastoon joka kuukausi tietty summa. Näin rahasto-osuuksia kertyy kuin huomaamatta ja samalla tulet myös hajauttaneeksi sijoituksesi ajallisesti.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö