IPO-sijoittaminen – Listautumisannit sijoituskohteena

IPO-sijoittaminen eli listautumisanteihin osallistuminen on ollut viime vuosina erittäin suosittua. IPO-sijoittaminen antaa mahdollisuuden olla mukana uuden pörssiosakkeen kehitystaipaleella heti ensimmäisestä kaupankäyntipäivästä lähtien. Usein listautumisanteihin osallistuminen on myös ollut varsin tuottoisaa.

IPO listautumisanteihin sijoittaminen

Tähän oppaaseen on koottu kaikki, mitä IPO-sijoittamista harkitsevan täytyy tietää. Oppaassa kerrotaan, mikä listautumisanti tarkalleen ottaen on, miten siihen osallistutaan ja mitä asioita IPO-sijoittajan on hyvä ottaa huomioon.

Mikä listautumisanti eli IPO on?

Listautumisannista käytetään usein lyhennettä IPO, joka tulee sanoista Initial Public Offering. Kyse on siitä, että jokin yhtiö on tuomassa ensimmäistä kertaa osakkeensa pörssiin kaupankäynnin kohteeksi. Listautumisannissa sijoittajilla on mahdollisuus ostaa osaketta jo ennen ensimmäistä virallista kaupankäyntipäivää. Tällöin puhutaan osakkeen merkitsemisestä, ei ostamisesta.

Listautumisanti alkaa siitä, että yritys tiedottaa aikeistaan listautua pörssiin. Useimmat pienet suomalaisyritykset listautuvat uusille pörssiyrityksille tarkoitetulle First North -listalle, mutta myös suoraan Helsingin pörssin päälistalle listautuminen on mahdollista.

Sijoittajan kannalta ei ole suurta väliä, onko markkinapaikka First North vai Helsingin pörssi, sillä osakkeiden ostaminen ja myyminen tapahtuu samalla tavalla. On kuitenkin hyvä tietää, että First North -listan osakkeisiin sijoittamiseen liittyy enemmän riskejä, koska kriteerit listalle pääsemiselle eivät ole yhtä tiukat kuin päälistan kohdalla.

Seuraavaksi yritys laatii yhdessä pankkinsa kanssa tietopaketin toiminnastaan ja taloudellisesta tilanteestaan. Tässä vaiheessa osakkeelle määritellään hinta, jolla sitä voi merkitä. Listautumisannista laaditussa esitteessä kerrotaan myös, paljonko osakkeita on saatavissa ja kauanko merkitsemisaika kestää.

Näin osallistut listautumisantiin

Käytännössä IPO-sijoittaminen on hyvin helppoa, vaikka osakkeiden merkitseminen tapahtuukin hieman eri tavalla kuin osakkeiden ostaminen pörssistä. Tässä listautumisantiin osallistuminen pähkinänkuoressa:

  • Lue IPO-esite huolellisesti ja mieti, kannattaako listautumisantiin osallistua
  • Selvitä, milloin merkintä tulee tehdä
  • Päätä, montako osaketta merkitset
  • Varaa tilillesi tarvittava määrä rahaa ja tee merkintä
  • Listautumisannin päätyttyä saat tietää, montako osaketta sait
  • Ole valppaana, kun kaupankäynti alkaa

Merkintäaika kestää yleensä viikon tai kaksi. Huomaa, että IPO voidaan myös keskeyttää, jos osakkeita on merkitty enemmän kuin niitä on tarjolla. IPO-esitteessä kerrotaan, milloin keskeyttäminen voidaan aikaisintaan tehdä, joten jos todella haluat osakkeita, tee merkintä ajoissa.

Listautumisannin säännöissä mainitaan, montako osaketta sinun on vähintään merkittävä, ja myös enimmäismäärä on määritelty. On tärkeää ymmärtää, että et välttämättä saa haluamaasi määrää. Viime vuosina monet listautumisannit on ylimerkitty, jolloin yhtiö päättää, miten osakkeet jaetaan. Yleensä jokainen osallistuja saa tietyn määrän osakkeita, ja sen lisäksi suurempia merkintöjä tehneet saavat lisäosakkeita.

Jos on syytä olettaa, että IPO ylimerkitään, kannattaa osakkeita merkitä hieman enemmän kuin todellisuudessa haluat. Muista kuitenkin, että sinulla on oltava merkitsemääsi osakemäärää vastaava rahasumma tililläsi merkintähetkellä. Jos et saa kaikkia merkitsemiäsi osakkeita, osa rahoista palautetaan sinulle.

Sijoittajan kannattaa aina seurata tarkasti listautumisannin kulkua ja siihen liittyvää tiedotusta. Joskus varsinaisen kaupankäynnin aloittamispäivä saattaa aikaistua, joskus viivästyä. Ensimmäinen pörssipäivä on tärkeä, jos haluat myydä osakkeesi heti tai ostaa niitä lisää ennen mahdollista hinnannousua.

Onko IPO-sijoittaminen kannattavaa?

Aloittelevasta sijoittajasta listautumisantiin liittyvien asioiden selvittely saattaa tuntua hieman työläältä, ja voi olla vaikea hahmottaa, mihin koko prosessia oikein tarvitaan. Eikö olisi järkevämpää vain odottaa, että osake tulee normaalisti saataville pörssiin? Näinkin voi toki tehdä, mutta silloin osakkeen hinta voi olla huomattavasti suurempi kuin merkintähinta.

IPO-sijoittaminen on suosittua mm. näistä syistä:

  • mahdollisuus saada osaketta halvalla
  • merkinnän tekemisestä ei veloiteta kaupankäyntikuluja
  • ylimerkinnät ovat tavallisia, joten osakkeelle on kysyntää kaupankäynnin alettua
  • parhaiden IPO-osakkeiden tuotot ovat olleet jopa satoja prosentteja ensimmäisen vuoden aikana

Useimmat yritykset haluavat saada osakkeilleen hyvän alun pörssissä, ja siksi merkintähinta pyritään asettamaan riittävän alhaiseksi. Myös mahdollisuus saada osaketta ilman välitysmaksua houkuttaa monia piensijoittajia.

On hyvin yleistä, että osakkeen hinta nousee heti ensimmäisenä kaupantekopäivänä reilusti. Tämä johtuu siitä, että sijoittajat ovat saaneet osakkeita annista vähemmän kuin halusivat, ja ryntäävät siksi ostamaan niitä lisää. Näin osalle sijoittajista tarjoutuu mainio tilaisuus napata itselleen ns. ”pikavoittoja”. Osakkeen arvo voi hyvinkin heti alussa ponnahtaa vaikkapa 50 % korkeammaksi, ja ensimmäisen vuoden aikana nousua voi tulla jopa satoja prosentteja. Esimerkiksi vuonna 2021 listautuneen Musti & Mirri -osakkeen arvo nousi vuodessa 217 %.

Millaisia riskejä listautumisanteihin liittyy?

Kuten osakesijoittamiseen aina, myös IPO-sijoittamiseen liittyy monia riskejä, ja sijoittaja voi menettää rahansa osittain tai jopa kokonaan. Siksi listautumisantiin osallistumista tulee harkita ihan yhtä tarkasti kuin minkä tahansa muun sijoituksen tekemistä. Pidä mielessäsi seuraavat asiat:

  • osakkeen arvo voi laskea merkintähinnan alapuolelle, jolloin menetät rahaa
  • listautumisannin suosiota ei voi varmuudella tietää etukäteen
  • jos yritys ei todellisuudessa olekaan valmis pörssiin, sen osakkeiden arvo voi laskea tulosjulkistamisten yhteydessä

Sijoittajan tulee perehtyä huolellisesti yrityksen julkistamiin taloustietoihin ja etsiä tietoa myös muualta. Käytännössä listautumisantiin kannattaa osallistua vain silloin, kun todella uskot yritykseen ja haluat saada sen osakkeita. Pelkkä pikavoittojen tavoittelu on riskialtista, sillä jos IPO ei olekaan sijoittajien keskuudessa suosittu, saatat saada kaikki merkitsemäsi osakkeet, joiden arvo ei kehitykään toivotulla tavalla.

Yhteenveto IPO-sijoittamisesta

IPO-sijoittaminen tarkoittaa listautumisantiin osallistumista. Listautumisannissa yhtiö tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden hankkia osakkeitaan jo ennen virallisen kaupankäynnin aloittamista. Yhtiö julkaisee esitteen, jossa kerrotaan kaikki listautumisantiin liittyvät käytännön asiat. Osakkeiden merkintä tapahtuu osakevälittäjän kautta.

IPO-sijoittaminen tarjoaa mahdollisuuden hyviin tuottoihin, sillä merkintähinta on usein edullisempi kuin osakkeen hinta pörssissä. Lisäksi sijoittajat saavat listautumisannissa usein haluamaansa määrää vähemmän osakkeita. Siksi osakkeelle on kysyntää ensimmäisinä pörssipäivinä, ja monissa tapauksissa kurssikehitys on ollut suotuisaa koko aloitusvuoden ajan.

Listautumisanteihin liittyy kuitenkin sijoittajan kannalta myös riskejä. Osakkeen arvo saattaa laskea merkintähintaa alhaisemmaksi, eikä nopeiden voittojen nappaaminen ole koskaan varmaa. Siksi sijoittajan kannattaa harkita osallistumispäätöstään tarkasti ja merkitä vain sellaisia osakkeita, joita on valmis pitämään salkussaan pidempiäkin aikoja.

Mitä IPO-sijoittamiseen tarvitaan?

Sinulla täytyy olla arvo-osuustili tai osakesäästötili, jolle voit merkitä osakkeita. Lisäksi sinulla tulee olla merkintähintaa vastaava rahasumma tililläsi, kun teet merkinnän.

Miksi listautumisannit ovat niin suosittuja sijoituskohteita?

Sijoittajat ovat viime vuosina saaneet monista listautumisanneista hyviä tuottoja. Osakkeen arvo saattaa jo ensimmäisenä pörssipäivänä nousta moninkertaisesti merkintähintaa korkeammaksi. Varmoja tuotot eivät kuitenkaan koskaan ole.

Millaisiin listautumisanteihin kannattaa osallistua?

Listautumisanteihin kannattaa osallistua silloin, kun pörssiin tuleva yritys on laadukas ja osakkeen merkintähinta on kohdallaan. Tutustu yritykseen huolellisesti ja lue myös muiden kirjoittamia analyyseja ja kommentteja. On hyvä merkki, jos listautumisannista puhutaan ja kirjoitetaan paljon, sillä jos sijoittajayhteisöt suhtautuvat siihen positiivisesti, on osakkeelle todennäköisemmin kysyntää kaupanteon alkaessa.

Onnistuuko IPO-sijoittaminen osakesäästötilin kautta?

Yleensä listautumisanteihin voi osallistua sekä tavallisen arvo-osuustilin että osakesäästötilin avulla, mutta asia kannattaa aina tarkistaa oman osakevälittäjän sivuilta. Muista myös, että merkintään tarvittavien rahojen tulee olla sillä tilillä, jolle haluat saada merkitsemäsi osakkeet.

Voiko suomalainen sijoittaja osallistua ulkomaisiin listautumisanteihin?

Suomalaiset voivat osallistua myös ulkomailla järjestettäviin listautumisanteihin, jos osakevälittäjä tarjoaa siihen mahdollisuuden. Esimerkiksi Pohjoismaissa toimiva Nordnet antaa usein asiakkailleen tilaisuuden osallistua Ruotsin, Norjan ja Tanskan listautumisanteihin. Merkitseminen on tällöin ilmaista, mutta osakevälittäjä saattaa periä valuutanvaihtokuluja.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö