Etusivu » Sijoittaminen » Infrastruktuuri sijoituskohteena

Infrastruktuuri sijoituskohteena

Koko yhteiskunnan perustana on toimiva infrastruktuuri. Siksi sitä voidaan pitää vastuullisena sijoituskohteena. Infrastruktuuriin sijoittaminen tarjoaa yhteiskunnalle pitkäaikaisia yhteiskunnallisia parannuksia ja siihen sijoittamisen voidaan sanoa olevan omaan ympäristöön ja elämään vaikuttavaa sijoittamista.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Mitä infrastruktuuri on?

Infrastruktuuriin kuuluu järjestelmiä sekä fyysistä omaisuutta, jotka takaavat yhteiskunnan toimivuuden. Se pitää sisällään niin sairaaloita, liikenneyhteyksiä, voimalaitoksia kuin tietoliikenneyhteyksiäkin. Siihen kuuluu sijoitusmielessä omia erityispiirteitään, kuten vakaa kassavirta, indeksoidut sopimukset, jotka suojaavat inflaatiolta, tuloon perustuva tuotto sekä pitkä sijoitushorisontti ja alhainen likviditeetti.

Houkutteleva sijoitusvaihtoehto epävakaan talouden aikana

Infrastruktuuria pidetään sijoituskohteena ei syklisenä ja talouden vaihteluun korreloimattomana vaihtoehtona, joka tarjoaa tasaista tuloa. Niiden volatiliteetti on myös huomattavasti pienempää kuin osakkeissa. Nämä tekijät vaikuttavat siten, että talouden vaihtelut eivät vaikuta infrastruktuuriin niin voimakkaasti kuin moneen muuhun alaan. Siksi ne houkuttavat etenkin vakaata tuottoa hakevia sijoittajia.

Miten sijoittaa infrastruktuuriin?

Pörssissä on infrastruktuuri yhtiöitä, joiden osakkeisiin voi sijoittaa suoraan. Monet välittäjät tarjoavat myös mahdollisuuden näihin sijoittamiseen. Markkinoilla on myös infrastruktuuri rahastoja, joiden kautta pääsee sijoittamaan pienemmällä pääomalla. Näissä rahastoissa on tosin korkeampi riski, koska ne eivät tarjoa suoraan infrastruktuuria omaisuuslajina, joten sijoittajalle jää rahastoyhtiöriski.

Infrastruktuurisijoittaminen vaatii vahvoja hermoja

Pääomaa ja osaamista infrastruktuuri sijoittaminen vaatii enemmän, kuin moneen muuhun omaisuuslajiin sijoittaminen. Sijoittajalla pitää olla tuntemusta alasta. Yksityisille sijoittajille infrastruktuuri on haasteellinen sijoituskohde. Se ei ole aina ollut edes yksityisten sijoittajien saatavilla vaan infrastruktuuri on perinteisesti ollut vahvasti valtionhallinnon alaa. Markkina on hyvin monimuotoinen ja se tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia hajauttamiseen. Samaan aikaan omaisuuserien valinta saattaa yksityiselle sijoittajalle olla liian haastavaa.

Pitkäjänteinen ja kehittyvä sijoituskohde

Väestön kasvu sekä peruspalveluiden takaamisen tarve sekä vastuullisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen liittyvät haasteet takaavat sen, että infrastruktuurin kehittäminen ja siihen investoiminen tulevat jatkumaan pitkälle tulevaisuuteen. Päästöjen vähentämisen tavoitteet, puhtaampi energia sekä tehokkaammat tietoliikenneyhteydet ovat vain muutamia tekijöitä, jotka vauhdittavat hankkeita, joiden vaikutuksesta osakekurssien arvot nousevat. Projektit ovat pitkän aikavälin hankkeita, joissa sijoittajilla on mahdollisuus saada tuottoa pitkällä aikavälillä.

Sijoittaminen infrastruktuuriin rahastojen kautta

Yksityisille sijoittajille rahastot tarjoavat helpomman mahdollisuuden infrastruktuuriin sijoittamiseen. Muun muassa eToro tarjoaa rahaston, jossa yksityissijoittajalla on mahdollisuus päästä sijoittamaan osakkeisiin infrastruktuurialalla. Rahastoja on monia erilaisia ja omat vaihtoehtonsa tarjoavat myös niin Evli kuin Nordnet.

Rahastojen kautta hajauttaminen sekä yhtiöiden valinta on valmiiksi harkittu, joten sijoittajalla ei tarvitse olla niin vahvaa osaamista ja tuntemusta alasta, kuin suorassa osakesijoittamisessa.

Mahdollisuus maailmanlaajuiseen sijoittamiseen

Vaikka alana infrastruktuuri ei ole kovin syklinen, joitakin alueellisia syklisiä riskejä saattaa kuitenkin ilmetä. Tarjolla on muun muassa globaaleja infrastruktuurirahastoja, joissa kassavirran ja tuotto-odotusten voidaan odottaa olevan tasaisempia, koska yksittäisellä alueella tapahtuvat muutoksen muun muassa bruttokansantuotteessa eivät vaikuta niihin niin voimakkaasti. Voimakas hajauttaminen on toteutettu tehokkaasti.

Ekologisen siirtymän vaikutukset sijoittamiseen

Energiantuotannon sekä teollisuuden siirtymä ekologisempaan ja hiilineutraaliin toimintatapaan etenkin Euroopassa tekevät infrastruktuurista pitkäaikaisen sijoituskohteen. Uudistuksessa panostetaan erityisesti puhtaisiin teknologioihin, uusiutuvaan energiaan ja kestävään kuljetusalaan. Sijoituksissa kannattaa huomioida yhtiöiden vastuullisuusraportit, sillä alalla on nähty jonkin verran viherpesua, eli markkinointia, jossa yritys saadaan vaikuttamaan ekologisemmalta kuin se todellisuudessa on.

Digitalisaatio vauhdittajana

Julkiset palvelut ja tietoliikenneyhteydet ovat osa kansainvälistä kehityssuunnitelmaa. Kyberturvallisuus, tehokkaammat ja luotettavammat yhteydet, kilpailukyky ja kestävä kehitys ovat keskeisessä asemassa infrastruktuurin kehittämisessä koko EU:n alueella. Näillä kehityshankkeilla Eurooppa tehostaa kilpailukykyään ja pyrkii olemaan aiempaa omavaraisempi, joten tämä osaltaan vaatii paljon investointeja infrastruktuuriin ja sen kautta tarjoaa sijoittajille laajoja mahdollisuuksia.

Infrastruktuurisijoittamisen edut

Alalla tapahtunut yksityistäminen on luonut yksityisille sijoittajille uusia mahdollisuuksia infrastruktuuriin sijoittamiseen. Näiden yhtiöiden etuna on se, että ne tarjoavat sijoittajille hyvän tuottopotentiaalin sekä vakaan kehityksen. Erityisesti rahastojen kautta sijoitettaessa, hajautus tehdään usein laajasti ja mukaan sijoittamaan pääsee muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta rahaston kautta pienemmälläkin pääomalla. Osa rahastoista vaatii useiden kymmenien tuhansien eurojen kertasijoituksen, joten kaikki rahastot eivät ole jokaisen sijoittajan saatavilla.

Pitkäaikainen sijoitusmuoto

Infrastruktuurin projektien luonteesta riippuen tämä sijoituskohde sopii sijoittajalle, joka haluaa tehdä pitkäaikaisen sijoituksen. Projekteihin liittyy aina byrokratiaa lupa-hakemusten ja muiden vaatimusten muodossa, joten lyhyellä aikavälillä sijoittavalle infrastruktuuri ei omaisuuslajina sovi. OP ohjeistaa omissa rahastoissaan, että minimisijoitusaika olisi oltava vähintään seitsemän vuotta ja saman suosituksen voi nähdä monissa muissakin alan rahastoissa. Infrastruktuuriin sijoittamista voidaan pitää vaihtoehtoisena sijoitusmuotona perinteisille omaisuuslajeille. Osa ammattilaisista vertaa infraan sijoittamista metsään sijoittamiseen. Molemmat siis vaativat aikaa ja pikavoittoja niillä on mahdotonta tehdä.

Infrastruktuuri täydentämässä sijoitussalkkua

Yksittään infrastruktuuriin sijoittaminen ei ole asiantuntijoiden mukaan suositeltavaa. Sitä kannattaa ennemminkin hyödyntää osake- tai sijoitussalkkua täydentävänä elementtinä. Osa pitää infrastruktuuri osakkeita korkoinvestointien vaihtoehtona.

Infrasijoituksella sijoittaja voi tasapainottaa salkkunsa tuottoa ja riskiä. Sijoitusta pohtiessa kannattaa turvautua ammattilaisten apuun, mikäli itsellä ei ole laajaa tietämystä infrastruktuurisijoittamisesta ja sen sovittamisesta omaan sijoituskokonaisuuteen.

Paikalliset investoinnit

Infrastruktuuri on niin tärkeä osa yhteiskunnan toimivuutta ja jopa meidän kaikkien turvallisuutta, että usein on tärkeää kiinnittää huomioita siihen, että investoinnit tekee paikallinen ja luotettava toimija. Tällöin hallinnointi on toimivaa ja alueelle sopivaa ja turvallisuus sekä toimivuus voidaan taata parhaiten.

Sijoituksen suojaaminen inflaatiolta

Omaisuusluokkana infrastruktuuri on ollut monesti inflaation aikana tuottavin omaisuusluokka. Tämä ilmiö on nähty etenkin silloin, kun inflaatio tulee nopeasti ja yllättäen. Infrastruktuurisijoituksilla sijoittajat ovat saaneet parhaat tuotot myös silloin, kun talouden kasvu on muutoin ollut hyvin matalaa. Tähän vaikuttaa se, että infraan liittyvät toiminnot ovat yhteiskunnan kannalta niin merkittävässä asemassa, että niiden toiminta ja kehitys turvataan erilaisilla rahoitusmuodoilla taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Tällä hetkellä Euroopan tarve kasvattaa omavaraisuuttaan on iso tekijä infrastruktuurihankkeissa.

Vastuullisen sijoittamisen megatrendi

Sijoittajat ovat hyvin tietoisia megatrendeistä ja valitsevat mielellään omiin arvoihinsa sopivan sijoituskohteen. Tämä on nähtävissä vahvasti etenkin nuorempien sijoittajien keskuudessa. Infrastruktuuri on yksi vahvasti vastuullisuuteen keskittyvistä kohteista. Sen kehittämiseen ja parantamiseen sekä laajentamiseen liittyvät hankkeet ovat tarkasti viranomaisten valvonnassa ja niissä noudatetaan lainsäädäntöä sekä erilaisia kansainvälisiin sopimuksiin tai säännöksiin liittyviä vaatimuksia.

Kestävä kehitys keskeisenä tekijänä

Euroopan unionin alueella infrastruktuurin investoinneissa tehdään erilaisia luokitteluja. Kestävä kehitys on yhtenä kriittisenä tekijänä näissä hankkeissa. Tällä hetkellä tosin on vielä eriäväisyyksiä siinä, miten säädöksiä sovelletaan ja miten niiden asettamia kriteerejä mitataan tai noudatetaan. Siksi sijoittajan kannattaa olla tarkkana, jotta osaa valita oikeat omien arvojensa mukaiset kohteet, etenkin jos sijoittaa suoraan osakkeisiin.

Suomi edelläkävijänä

Suomessa on infrastruktuuriin ja sen ekologiseen sekä kestävän kehityksen mukaiseen ratkaisuun liittyvää osaamista ehkä eniten koko Euroopassa. Kestävät ilmastojärjestelmät, ilmastoneutraali logistiikka sekä teollisuuden älykkäät ratkaisut ovat Suomen erikoisosaamisaluetta, jota voidaan myös viedä ulkomaille. Tällä osaamisella voidaan luoda kilpailukykyisiä hankkeita, joilla investoinneista saadaan arvokkaita niin arvomaailman kuin niiden tuoman arvon kautta mitattuna. Tämä osaaminen on osittain vaikuttanut siihen, että myös ulkomaiset sijoittajat ovat kiinnostuneet suomalaisista infrastruktuurihankkeista sekä niihin sijoittamisesta hyvin vahvasti.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö