Etusivu » Sijoittaminen » Indeksirahastot sijoituskohteena

Indeksirahastot sijoituskohteena

Indeksisijoittaminen on kasvattanut suosiotaan koko 2000-luvun ajan. Kyseessä on yksinkertainen ja tehokas tapa sijoittaa rahoja ja hajauttaa sijoituksiaan. Tässä artikkelissa esitellään indeksisijoittamisen perusteita ja suosituimpia tapoja sijoittaa erilaisiin indekseihin.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Mikä on indeksi?

Indeksi on joukko erilaisia sijoituskohteita, joita seurataan yhdessä, jotta pystytään esittämään laajempi kuva sijoituskohteiden kehityksestä. Sen sijaan, että seurattaisiin vain yhden yrityksen osaketta, yhtä hyödykettä tai jotain yhtä joukkovelkakirjalainaa, indeksissä seurataan samanaikaisesti useita tällaisia sijoituskohteita. Usein indeksi muodostetaan sellaisesta joukosta sijoituskohteita, joilla on jotain yhteistä, kuten sama toimiala, sama maantieteellinen toimipaikka tai sama kokoluokka.

Indeksi määritellään selkeästi, eli jos indeksin sisältö muuttuu, se on selitettävissä indeksin määrittelyjen kautta. Esimerkiksi jos indeksi mittaa Helsingin pörssin 25 suurinta yritystä, indeksin sisältö muuttuu silloin kun joku indeksin ulkopuolinen yritys kasvaakin 25 suurimman joukkoon. Voidaan sanoa, että indeksit muuttuvat suhteellisen harvoin tästä syystä, vaikka toki joissakin indekseissä vaihtelua tapahtuu enemmän kuin toisissa.

Miten indeksiin sijoitetaan?

Helpoin ja suosituin tapa sijoittaa indeksiin on sijoittaminen indeksirahastoihin. Indeksirahasto on rahasto, joka rakennetaan jonkun olemassa olevan indeksin pohjalle. Esimerkiksi yllä mainittu Helsingin pörssin 25 suurinta yritystä voisi olla helposti rakennettavissa rahastoksi.

Indeksirahastoja on sekä perinteisinä sijoitusrahastoina että pörssinoteerattuina rahastoina eli ETF-rahastoina. Suurin ero perinteisen ja ETF-rahaston välillä on se, että pörssin aukioloaikana ETF-rahaston voi myydä ja saada rahat ulos käytännössä reaaliajassa. Perinteiset sijoitusrahastot operoivat hitaammin, ja rahojen ulos saaminen voi kestää yhdestä muutamaan päivään. Usein ETF-rahastoissa on myös merkittävästi pienemmät kulut kuin perinteisissä sijoitusrahastoissa.

Mistä löytää indeksirahaston?

Indeksirahastoja on tarjolla todella monilla eri rahastoyhtiöillä. Suurimmat kivijalkapankit panostavat tosin enemmän omiin, aktiivisesti hoidettuihin sijoitusrahastoihin ja pyrkivät tarjoamaan näitä usein ensisijaisena vaihtoehtona asiakkailleen. Silti lähes jokaisen pankin kautta pääsee käsiksi indeksirahastoihin, ja markkinoilta löytyy myös indeksirahastoihin erikoistuneita toimijoita kuten Seligson.

Indeksirahastoja löytyy myös erilaisten välittäjien kuten Nordnetin kautta. Nordnet välittää useiden eri rahastoyhtiöiden rahastoja ja ETF-rahastoja, ja sen kautta onkin helppo vertailla monien eri palveluntarjoajien indeksirahastoja.

Miksi sijoittaa indeksirahastoon?

Indeksirahastot eivät ole automaattisesti parempia kuin aktiivisesti hoidetut rahastot, mutta niiden toiminta tarjoaa kuitenkin paljon mielenkiintoisia etuja. Etenkin yleisindeksit, eli indeksit, jotka sijoittavat laajasti eri toimialoille ja eri maantieteellisillä alueilla toimiviin yrityksiin, tarjoavat laajaa hajautusta sijoittajalle.

Hajautus tarjoaa suojaa kurssilaskua vastaan

Hajautuksen avulla voi suojautua kurssin laskua vastaan. Usein markkinaan negatiivisesti vaikuttavat seikat rajoittuvat tiettyihin yhtiöihin, toimialoihin tai alueisiin, ja mitä hajautetumpi oma sijoitussalkku on, sitä varmemmin se pysyy plussalla.

Hajautuksen ansiosta sijoituksesi arvo ei myöskään painu nollaan, vaikka yksittäinen indeksin sisällä oleva yritys menisi konkurssiin. Indeksit koostuvat usein jopa tuhansien erilaisten yritysten osakkeista.

Indeksisijoittamisen alhaiset kulut

Indeksirahastojen hoito on vaivatonta, mikä tarkoittaa, että niiden kulut ovat yleensä matalammat kuin aktiivisesti hoidettujen rahastojen. Siinä, missä aktiivisesti hoidettu rahasto tarvitsee oman salkunhoitajan tekemään päätöksiä ja muokkaamaan salkun sisältöä jatkuvasti, indeksirahasto vain seuraa indeksiä.

Tämä johtaa siihen, että indeksirahastojen hallinnointikulut voidaan pitää alemmalla tasolla kuin aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa. Rahaston sisäistä kauppaa tapahtuu harvemmin, mikä sekin johtaa alempiin kuluihin. Kun kulut ovat alemmat, tuottoa tulee suhteessa enemmän.

Vain harvat aktiivisesti hoidetut rahastot voittavat indeksirahastot pitkällä aikavälillä. Hyvät aktiiviset rahastot toki voivat voittaa indeksin yksittäisinä vuosina, mutta vain harvat pärjäävät suurille yleisindekseille vuodesta toiseen.

Miten voin sijoittaa indeksirahastoon?

Indeksisijoittaminen on helppo aloittaa. Indeksirahastot yleensä mahdollistavat säästämisen pienilläkin summilla esimerkiksi kuukausittain, joten kynnys sijoittamisen aloittamiseen on todella alhainen. Kun rahaston kulut ovat matalalla tasolla, on pientenkin sijoitusten tekeminen järkevää ja kannattavaa.

Säännöllinen indeksisijoittaminen on myös tuoton kannalta erittäin kannattavaa. Kun sijoittaa säännöllisesti, tulee rahastoa ostettua markkinatilanteesta riippumatta ja pääsee helpommin hyötymään markkinan heilunnasta. Vaikka markkina laskisi ja sijoitusten tuotto olisi negatiivista, sijoitussalkun arvo kasvaa jatkuvasti kun sijoituksia tulee säännöllisesti lisää.

Indeksirahastoja on tosiaan saatavilla monilta eri toimijoilta. On kuitenkin suositeltavaa arvioida ja vertailla rahastoja keskenään, sillä vaikka niiden kustannukset ovatkin keskimäärin alhaiset, voi niissä olla jonkun verran eroja. Pienikin ero kuluissa vaikuttaa jo jonkin verran tuottoon. Koska samaan indeksiin sijoittavat rahastot ovat sisällöltään käytännössä samoja, suurin ero rahastojen välillä on juurikin kuluissa.

Mihin indeksiin kannattaa sijoittaa?

Erilaisia indeksejä on olemassa satoja, ja lähes jokaista indeksiä kohtaan löytyy indeksirahastoja. Voi olla haastavaa lähteä etsimään itselleen järkevää sijoituskohdetta satojen, ellei tuhansien eri sijoitusrahastojen joukosta. Esimerkiksi erilaisiin megatrendeihin sijoittavat indeksirahastot ovat todella suosittuja.

Teemaindeksit ja toimialaindeksit

Kuten ylempänä kerrottiin, usein indeksit muodostetaan jonkin yhdistävän tekijän ympärille. Indeksin kohteita saattaa yhdistää sama toimiala, sama maantieteellinen alue, sama kokoluokka tai se, että yritykset ovat listattuna samassa pörssissä.

Usein syy, miksi etenkin kokeneemmat sijoittajat päätyvät indeksisijoittamiseen on se, että halutaan sijoittaa laaja-alaisesti tällaiseen yhdistävään tekijään. Esimerkiksi sijoittaja, joka haluaa sijoittaa lääketeollisuusalalle voi ostaa indeksirahastoa, jossa on laajasti eri lääkeyhtiöitä ympäri maailmaa sen sijaan, että ostaisi yksittäistä lääkeyhtiötä.

Toki lääkeyhtiö on vain yksi esimerkki toimialaindeksistä. Yhtä lailla indeksin kautta voi sijoittaa vaikkapa tekoälytoimialalle, sosiaalisen median yrityksiin tai vaikkapa suuriin mediataloihin. Toisaalta indeksin avulla voi myös sijoittaa laajasti hajautettuna vaikkapa Etelä-Amerikan tai Aasian pörsseihin.

Yleisindeksi

Aloittelevammat sijoittajat taas usein lähtevät liikkeelle yleisindekseistä. Yleisindeksit ovat laajoja indeksejä, joissa on usein satoja eri yhtiöitä. Tyypillisimpiä yleisindeksejä ovat eri pörssien yleisindeksit, joissa on kaikkia kyseisen pörssin listalla olevia yhtiöitä painotetuin arvoin, sekä laajat yleisindeksit kuten S&P 500, joka sisältää 500 suurinta eri pörsseistä löytyvää yhdysvaltalaisyritystä. Myös Helsingin pörssistä löytyy yleisindeksi, joka on erittäin suosittu sijoituskohde suomalaisille sijoittajille.

Hajautus on sijoittajan ainoa ilmainen lounas

Indeksisijoittaminen tarjoaa erinomaisia keinoja hajauttaa. Mitä suurempi hajautus, sitä vähemmän haittaa markkinan heilunta sijoitussalkulle tuo. Hajauttaa voi sekä eri sijoituskohteiden välillä, että ajallisesti. Ajallinen hajautus tapahtuu sijoittamalla tasaisesti ja säännöllisesti pitkän aikavälin aikana.

Usein suurin syy, miksi sijoittaja ei hajauta on se, että ei ole aikaa tutkia monia erilaisia yhtiöitä. Indeksirahastojen avulla uusiin kohteisiin sijoittaminen ei ole niin riskialtista, kun sijoittaja ei laita suurta rahasummaa yksittäiseen sijoituskohteeseen, vaan indeksissä sijoituskohteita tulee aina useampia, joiden välillä sijoitus hajautuu. Jos haluaa esimerkiksi lähteä kehittyville markkinoille ei tarvitse etsiä yksittäistä hyvää sijoituskohdetta Kiinasta, vaan voi sijoittaa koko Kiinan markkinaan kerralla.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö