Etusivu » Sijoittaminen » Digitalisaatio sijoituskohteena

Digitalisaatio sijoituskohteena

Yritystoiminta on laajalti digitalisoitu ja kehityshankkeiden myötä myös sijoittajille avautuu monia mahdollisuuksia. Robotiikka, internetin liittäminen koneisiin, pilvipalvelut ja konsulttiyritykset muodostavat monenlaisia mahdollisuuksia sijoittaa digipalveluihin.

Koska digitalisaatio on lisääntynyt nykyajan yhteiskunnassa, myös palveluita tarjoavien yritysten kysyntä on lisääntynyt. Digitalisaation kasvun myötä sijoittajan vaihtoehdot ovat lukuisat. Esittelemme tässä artikkelissa muutamia digitalisaatiota hyödyntäviä alueita ja sijoituskohteita.

Tutustu eri sijoitusalustoihin
AlustaSijoituskohteetSiirry
NordnetSijoita osakkeisiin, rahastoihin ja ETF:iinSiirryArrow
Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntiä tarjoava nettipankki. Nordnet tarjoaa palveluita, jotka tekevät säästämisestä ja sijoittamisesta helppoa, fiksua ja kannattavaa.
eToroSijoita osakkeisiin, rahastoihin, kryptoihin ja valuuttoihinSiirryArrow
eToro on johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa pääomamarkkinoille. eToron innovatiivisella CopyTrader-ominaisuudella voit automaattisesti kopioida muiden sijoittajia.
Estateguru.coSijoita kiinteistövakuudellisiin lainoihinSiirryArrow
Estateguru on virolainen joukkorahoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa kiinteistövakuudellisiin lainoihin. Esketit-alustan lainat ovat yrityslainoja, jotka sijaitsevat pääasiassa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.
Bulkestate.comSijoita kiinteistöprojekteihinSiirryArrow
Bulkestate on virolainen kiinteistösijoitusalusta, jonka kautta on mahdollista sijoittaa joukkorahoituksella kiinteistöprojekteihin. Sijoituskohteet sijaitsevat pääasiassa Latviassa.
Esketit.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
Esketit on irlantilainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttajalainoihin. Esketit-alustan kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Tanskaan, Latviaan, Tsekkeihin, Romaniaan, Puolaan, Georgiaan, Meksikoon ja Jordaniaan.
Viainvest.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
ViaInvest on latvialainen joukkurahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen P2P-kuluttajalainoihin. ViaInvestin kautta on mahdollista sijoittaa mm. lainoihin Latviassa, Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Tsekeissä.
Peerberry.comSijoita P2P-vertaislainoihinSiirryArrow
PeerBerry on kroatialainen joukkorahoituspalvelu, joka mahdollistaa sijoittamisen kuluttaja- ja yrityslainoihin. PeerBerryn kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Espanjaan, Puolaan, Kazakstaniin, Moldovaan, Tsekkeihin, Filippiineille, Sri Lankaan, Keniaan, Intiaan ja Ukrainaan.
debitum.networkSijoita lyhytaikaisiin yrityslainoihinSiirryArrow
Debitum on latvialainen sijoitusalusta, joka mahdollistaa sijoittaminen yrityslainoihin. Debitumin tarjoamat sijoituskohteet sijaitsevat Virossa, Latviassa, Puolassa ja Iso-Britanniassa.
Moncera.comSijoita kuluttajalainoihin VirossaSiirryArrow
Moncera on virolainen vertaislainapalvelu, jonka kautta on mahdollista sijoittaa lainoihin Virossa.
Monefit SmartsaverSijoita kuluttajalainoihinSiirryArrow
Monefit Smartsaver sijoitusalustan kautta on mahdollista sijoittaa CreditStar Groupin tarjoamiin lainoihin. CreditStar Group myöntää lainoja Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Virossa, Tsekeissä, Puolassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.
The Trading PitProp-trading alustaSiirryArrow
The Trading Pit on prop-kaupankäyntiin suunniteltu alusta, joka soveltuu mm. CFD- ja fuuturikaupankäyntiin.
Huom! Huomaathan, että tämä sisältö ei ole sijoitussuositus, -neuvo tai kehotus eikä sitä tule sellaiseksi käsittää.

Sijoittamiseen pörssi- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Summarum Medialla ei ole suoria sijoituksia tässä artikkelissa mainittuihin yksittäisiin osakkeisiin. Sijoitustoimintamme keskittyy ainoastaan indeksirahastoihin.

Digitalisaation monet mahdollisuudet

Verkkoalustat, sosiaalinen media, älypuhelimet ja internet mahdollistavat sen, että digitaaliset palvelut ovat saatavilla lähes kaikkialla maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Tämä tekee alan kilpailusta globaalia, ja suurimmat alan yritykset ovat kasvaneet megayrityksiksi. Seuraavissa kappaleissa esitellään muutamia digitalisaation mukanaan tuomia mahdollisuuksia.

Robotiikka

Nykyajan trendi, robotiikka, on jo mullistanut työelämää ja muutokset tulevat lisääntymään huomattavasti. Robotit hoitavat jo yrityksissä monenlaisia asioita ja korvaavat työpanoksellaan manuaalista työtä.

Nykyään robottien avulla ajetaan esimerkiksi autoja, hoidetaan asiakaspalvelua chatin kautta, kirjoitetaan uutisia ja hoidetaan erilaisia tulospalveluita. Robotiikan avulla yritys voi säästää kuluissa sekä aikaa että rahaa, kun robotit hoitavat työtä tehostetusti ja nopeammin kuin ihmistyöntekijä. Usein robotteja kouluttaa yrityksen oma henkilöstö.

Pilvipalvelut

Pilvipalvelu tarkoittaa ohjelmistoa, joka ei vaadi asennusta tai erillistä laitteistoa. Ohjelmisto sijaitsee pilvipalvelussa, johon on pääsy internetin välityksellä. Virtuaalinen pilvipalvelu säästää rahaa, sillä kustannukset järjestelmien tekemiseen ovat pienet.

Etenkin start-up -yritykset hyödyntävät pilvipalveluita toiminnassaan palveluiden kustannustehokkuuden vuoksi. Tämä mahdollistaa sen, että nykyisin pienemmätkin yritykset voivat tarjota sellaisia järjestelmiä ja palveluita, joita aiemmin kykenivät tarjoamaan vain suuret ja varakkaat yritykset.

Konsultointi

Palvelumuotoilu kehittyy jatkuvasti ja entistäkin ketterämpään suuntaan. Nykyään ei ole tavatonta palkata suuren yrityksen sijaan konsultti auttamaan palvelumuotoilussa, ohjelmistokehityksessä tai liiketoiminnan eteenpäin viemisessä. IT-alan konsulteilla onkin suuri kysyntä, joka mahdollistaa alalle joustavan toimintamallin.

Kehitys vähentää projektien riskejä sekä asiakkaan että toimittajan näkökulmasta, ja onnistumisen mahdollisuudet kasvavat. Tämä lisää konsulttipalveluiden houkuttelevuutta. Suurin ongelma on pula osaavista asiantuntijoista. Esimerkiksi ohjelmistokehittäjien työllisyys on korkea, ja opiskelijat työllistyvät alalle jo ennen valmistumistaan.

Digitalisaatioon sijoittavia vaihtoehtoja on lukuisia

Monet pankit tarjoavat erilaisia digitalisaatioon ja IT-alaan liittyviä sijoituskohteita, kuten rahastoja. Esimerkiksi Nordnet tarjoaa monenlaisia teemarahastoja, jotka sijoittavat lähinnä ulkomaalaisiin yrityksiin erilaisilla aloilla. Digitalisaatio onkin yksi sijoittamisen kuumimpia megatrendejä tällä hetkellä.

Digitalisaatioon liittyviä yrityksiä on eri aloilla valtavasti. Yritykset voivat keskittyä esimerkiksi edellä mainittuihin robotiikkaan, konsultointiin tai pilvipalveluiden tuottamiseen. Nämä ovat kuitenkin vain joitain esimerkkejä siitä, millaisia digitalisaatioon liittyviä yrityksiä markkinoilla toimii. Maailmanlaajuisesti suuria nimiä ovat esimerkiksi Meta, Shopify, Netflix ja Verisign.

Digitalisaation parissa työskentelevät yritykset voivat toimia monella muullakin alalla kuin suoraan IT-alalla. Esimerkiksi Nordea on pankkisektorilla digitalisaation edelläkävijä, ja monet päivittäistavarakauppayritykset kuten Kesko käyttävät toiminnassaan monenlaisia digitaalisia palveluita.

Hajauttaminen kannattaa

Vaikka digitalisaatio on yksi nykyajan trendeistä ja ilmiönä globaali, sijoittamisessa kannattaa aina muistaa myös hajauttaminen. Hajauttamalla sijoituksia esimerkiksi 5–10 eri yrityksen osakkeeseen tai eri rahastoihin minimoi oman sijoitusriskinsä.

Hajautusta kannattaa miettiä alueellisesti, toimialoittain sekä ajallisesti. Hyvä hajautus luo sijoittajalle parempaa turvaa, kun kaikki sijoitukset eivät ole kiinni yhdessä kohteessa. Sijoittajan ei siis lähtökohtaisesti kannata sijoittaa pelkästään digitalisaation alan yrityksiin, vaan ottaa rinnalle myös vähemmän riskisiä vaihtoehtoja.

Digitalisaatio itsessään vaikuttaa moneen eri alaan, joten digitalisaatioon voi sijoittaa myös epäsuorasti. Monet yritykset käyttämät toiminnassaan erilaisia digitaalisia palveluita ja tehostavat niillä toimintaansa, vaikkei näiden yritysten toiminta suoranaisesti liittyisikään IT-alalle tai digitalisaatioon.

Luo oma sijoitussuunnitelma

Sijoittamisessa tärkeää on pitkäjänteisyys. Luomalla oman sijoitussuunnitelman ja pysymällä siinä on helpompi välttää sijoittamisen sudenkuopat. Sijoituksille on tyypillistä heilahdella suuntaan tai toiseen lyhyellä aikavälillä, ja tätä ei ole syytä säikähtää. Vaikka omat sijoitukset hetkellisesti menisivätkin pakkasen puolelle, hyvällä hajautuksella ja pitkäjänteisellä sijoittamisella tulos voi todennäköisesti muuttua parempaan suuntaan.

Pienistä heilahteluista ei siis kannata välittää vaan pitää jäitä hatussa ja seurata sinnikkäästi omaa sijoitussuunnitelmaansa. Omia sijoituksia ei välttämättä kannatakaan seurailla aivan jatkuvasti, vaan antaa niiden kehittyä rauhassa.

Digitalisaatioon sijoittaminen osakkeiden avulla

Osakkeisiin sijoittamalla sijoittaja voi poimia itseään kiinnostavimmat yritykset ja sijoittaa suoraan niihin. Osakkeet vaativat jonkin verran perehtymistä sijoittajalta ja on hyvä omata ymmärrystä yrityksistä, joihin sijoittaa. Osakesijoittajat voivat nähdä tuottoa lyhemmälläkin aikavälillä, sillä monet yritykset maksavat osakkeenomistajille osinkoa esimerkiksi vuosittain tai useamman kerran vuodessa.

Osakkeita ostaessa on hyvä perehtyä kuluihin, joita osakkeiden ostamiseen liittyy. Eri tahot ottavat erilaisia välityspalkkioita toimiessaan osakkeiden myynnissä välittäjänä. Esimerkiksi pankeilla on omia kulujaan osakkeiden ostosta. Osakkeita ei yleensä kannatakaan ostaa aivan pienillä summilla, vaan yksittäiseen sijotukseen on hyvä varata satoja euroja.

Osakesijoittamisen riskit

Osakesijoittamiseen, kuten kaikkeen muuhunkin sijoittamiseen, liittyy riskejä, jotka on hyvä muistaa. Osakkeiden arvo heilahtelee, ja huonoimmassa mahdollisessa tilanteessa yritys voi mennä konkurssiin, jolloin sijoittaja menettää sijoittamansa rahat. Tästä syystä hajauttaminen on tärkeää.

Osakkeisiin sijoittamalla sijoitat yritykseen. Yrityksen tavoitteena on tuottaa voittoa, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Tappiollisten yritysten osakkeiden arvo voi laskea, ja tätä kautta myös sijoittajat kokevat arvonlaskun sijoituksissaan. Toisinaan myös osakekurssit voivat nousta varsin korkeiksi ja yliarvostus voi purkautua tuonnempana, vaikka yrityksen liiketoiminnassa menisi edelleen hyvin.

Digitalisaatioon sijoittaminen rahastojen kautta

Rahastosijoittaminen on osakesijoittamista passiivisempaa, sillä osakkeisiin sijoittavissa rahastoissa osakkeet on poimittu sijoittajan puolesta. Rahastoja ostamalla saa heti suuremman hajautuksen, sillä osakerahastoissa on tavallisesti isompi kattaus yrityksiä sisällä. Näin myös riskit vähenevät. Vaikka yksi yritys menisi konkurssiin, sen vaikutukset sijoittajalle eivät ole yhtä merkittäviä, sillä rahastossa on yhtä useampi yritys, jotka vielä tuottavat sijoittajalleen.

Erilaiset rahastot ja tunnusluvut

Rahastoja valitessa tulee perehtyä hyvin rahaston tunnuslukuihin ja avaintietoesitteeseen, joka esittelee rahastoa tarkemmin. Tietämällä, millaiseen rahastoon on sijoittamassa, on olennaista.

Rahastot eroavat toisistaan monin tavoin. Markkinoilla on esimerkiksi korkorahastoja, osakerahastoja sekä yhdistelmärahastoja. Nämä sijoittavat erilaisiin kohteisiin. Osakerahastot sijoittavat nimensä mukaisesti osakkeisiin ja korkorahastot puolestaan korkoihin.

Myös rahastojen kustannukset eroavat toisistaan. Rahastoihin voi liittyä erilaisia kuluja tai välityspalkkioita, jotka tulevat sijoittajalle maksettavaksi. Tämän takia on tärkeää olla perillä siitä, millainen kulurakenne rahastossa on.

Tärkeää muistaa digitalisaatioon sijoittamisessa

Digitalisaatio on valtavan laaja käsite, ja yhtäläisen laajat ovat mahdollisuudet sijoittaa alalle. Sijoittajan tulee muistaa, että vaikka digitalisaatio voi olla nouseva trendi tällä hetkellä, nykyajan tuotto ei ole ikinä tae tulevaisuudesta. Korkea hype voi johtaa myös osakkeiden korkeisiin arvostustasoihin.

Sijoittajana on hyvä olla tietoinen siitä, mihin ja millaiselle alalle on sijoittamassa. Kannattaa selvittää laajemmin alan mahdollisuuksia sekä tutustua sijoituksen kohteena oleviin yrityksiin myös tarkemmin. Tunnusluvut kertovat paljon yrityksen nykytilasta, ja niihin on hyvä tutustua. Myös yrityksen taloudesta on hyvä olla tietoinen, ja tutustua esimerkiksi yritysten vuosikertomuksiin tarkemmin.

Digitalisaation sijoittamisen monet kohteet

Nykyaikana digitalisaation sijoitusmahdollisuudet ovat lähes loputtomat. Sijoittaa voi esimerkiksi robotiikkaan, ohjelmisto- tai konsulttiyrityksiin joko suoraan yritysten osakkeita ostamalla tai erilaisten rahastojen kautta. Tärkeää on perehtyä erilaisiin sijoituskohteisiin ja tuntea niiden ominaispiirteet ennen sijoittamista.

Luomalla oman sijoitussuunnitelman sekä hajauttamalla omat sijoituksensa voi vähentää sijoittamiseen liittyvää riskiä. Näin voi sijoittaa vastuullisesti ja pitkäjänteisesti mielenkiintoiseen alaan, jonka kehitykseen on monenlaisia mahdollisuuksia myös tulevaisuudessa.

Eri toimialat ja aiheet sijoituskohteina
Arvoyhtiöt Aseteollisuus Aurinkoenergia Autoteollisuus Avaruusteknologia
Biotech Clean Energy Digitalisaatio Elektroniikkateollisuus Elintarviketeollisuus
Energia Esports & Gaming Fintech Hopea Hyödykkeet
Ilmastonmuutos Infrastruktuuri Internet Jalometallit Joukkolainat
Joukkorahoitus Kaasuteollisuus Kaivosteollisuus Kannabisosakkeet Kasvuyhtiöt
Kemianteollisuus Kiertotalous Kiinteistötekniikka Kiinteistöyhtiöt Konepajat
Kryptovälittäjät Kuljetus- ja logistiikka Kulta Kuluttajatuotteet Kybeturvallisuus
Lentoyhtiöt Listaamattomat yhtiöt Listautumisannit Litium-/Akkuteknologia Loma-asunnot
Luksustuotteet Luonnonvarat Lääketeollisuus Maailman suuryhtiöt Maatalous
Matkailu ja turismi Megatrendit Meriteollisuus Metaverse Metsä
Mikro- ja pienyhtiöt Milleniaalit Muumimukit Palladium Pankki- ja finanssiala
Paperi- ja metsäteollisuus Perusteollisuus PK-yritykset Puhdas vesi Puolijohdeteknologia
Raaka-aineet Rahoituspalvelut Rakennusala Rannekellot Ravintolat ja hotellit
Robotiikka ja automaatio Ruokatuotanto S&P 500 Sosiaalinen media Syntiosakkeet
Teknologia Teknologiajätit Tekoäly (AI) Telecom ja media Teollisuustuotteet
Terveydenhuolto Tietoliikennepalvelut Toimitilat ja liikekiinteistöt Tuulivoima Uhkapeliala
Uraani ja ydinvoima Valmistava teollisuus Valtionyhtiöt Verkkokaupat Viinit
Vehnä ja viljat Vertaislainat Vety Väestön ikääntyminen Vähittäiskauppa
Yleishyödylliset palvelut Yrityslainat Öljy Öljyntorjunta Muoti- ja vaateteollisuus
NFT:t ja kryptovaluutat sijoituskohteina
Kryptovaluutat NFT Crypto-ETF Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH) Litecoin Dogecoin Web 3.0
Maat ja alueet sijoituskohteina
Afrikka Australia Brasilia Espanja Etelä-Korea
Helsingin pörssi Hollanti Indonesia Intia Italia
Japani Kiina Norja Portugali Ranska
Ruotsi Saksa Singapore Sveitsi Taiwan
Tanska Thaimaa Turkki Vietnam Viro
Lontoon pörssi New Yorkin pörssi NASDAQ-pörssi Saksan pörssit Etelä-Amerikka
Kaakkois-Aasia Kaukoitä Kehittyvät markkinat Lähi-itä Latinalainen Amerikka
Tyynenmeren alue Pohjois-Amerikka Pohjoismaat
Sijoittamisen sanasto ja oppaat
Arvo-osuustili Asuntosijoittaminen ETF-rahastot Forex-CFD Impact Investing
Kansainväliset osakkeet Kiinteistösijoittaminen Korkoa korolle Korkorahastot Valuuttakurssit
Lapselle säästäminen Osakerahastot Osakesäästötili Osakesijoittaminen Taantuma ja lama
Säästötilit Pörssiosakkeet Puskurirahasto Rahamarkkinarahastot Rahastosijoittaminen
Valtion obligaatiot Valuutta ETF Yhdistelmärahastot Airbnb-asuntosijoittaminen Stagflaatio
Deflaatio Inflaatio Indeksirahastot Alustatalous Lyhyeksi myynti
Kuukausisäästäminen Eläkesäästäminen Strukturoidut sijoitustuotteet Vakuutussäästäminen Toukokuuilmiö