Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
0,89 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Yleissähkö

Yleissähkö on sähkösopimustuote sinulle, jolla ei ole tarvetta eritellä sähkönkulutustaan tarkemmin vuoden- tai päivänaikojen mukaan. Mistä voit löytää edullisimman yleissähkön? Lue alta tarkemmin lisää ja kilpailuta sähkösopimuksesi alla olevalla lomakkeella.

Yleissähkö on sähkösopimustuote sinulle, jolla ei ole tarvetta eritellä sähkönkulutustaan tarkemmin vuoden- tai päivänaikojen mukaan. Mistä voit löytää edullisimman yleissähkön? Lue alta tarkemmin lisää ja kilpailuta sähkösopimuksesi alla olevalla lomakkeella.

Ladataan lomaketta..

Yleissähkö – takuuvarma vaihtoehto

Sähköyhtiöt tarjoavat ihmisille hyvin monenlaisia sähkösopimuksia ja niissä on merkittäviä eroja. Yleissähkö on yksinkertaisuutensa takia yleisin sähkötuote kuluttajien ja yrittäjien keskuudessa ja siksi se löytyy myös jokaisen sähköyhtiön sopimusvalikoimista.

Kuitenkin jo pelkästään yleissähkön hinnoissa on huimat hintaerot ja oman alueen sähköyhtiö ei aina ole se edullisin vaihtoehto ja yleissähkösopimuksetkin kannattaa kilpailuttaa ja vertailla huolellisesti. Vaikka siirtomaksuja ei voikaan kilpailuttaa, niin kulutuksen osuuden voi ja siinä voi saada tuntuvia säästöjä omaan sähkölaskuunsa.

Yleissähkö on yksinkertainen sopimus, jossa ei tarvitse miettiä tarkemmin omia sähkönkulutustottumuksiaan, edes talven kylmimpinä kuukausina. Jos kulutus on vähäistä tai tasaista, niin se on sopiva sähkösopimusmuoto, joka takaa myös sen ettei sähkölasku pääse pahasti yllättämään.

Tilanne on kuitenkin kokonaan toinen, jos kulutuksessa on selkeitä piikkejä esimerkiksi vuorokauden ajan tai vuodenajan mukaan. Sopimus on mahdollista tehdä kiinteähintaisena ja määräaikaisena tai toistaiseksi jatkuvana, jolloin yleissähkön hintaa tarkistetaan yhtiön määrittelemien jaksojen mukaan.

Määräaikaiset sopimukset jatkuvat toistaiseksi jatkuvina ellei sopimuksen lopulla solmi uutta määräaikaista sopimusta ja määräaikainen sopimus takaa sen, ettei sopimuskauden aikana asiakkaan maksama hinta yleissähköstä voi nousta, mutta sopimuksen päättymisen jälkeen uusi hinta saattaa yllättää.

Tätä yleissähkö tarkoittaa

Yleissähkösopimuksessa sähkön kulutushinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan tai sopimuksessa määritellyn tarkastelujakson ajan. Se on kaikkein yleisin sähkösopimus rivitalo- ja kerrostaloasunnoissa, mutta myös monet vanhemmat ihmiset ovat halunneet pitää sopimuksen kiinteähintaisena vaikka asuisikin omakotitalossa.

Kesämökille se myös on oiva valinta, etenkin jos mökillä oleskellaan pääasiassa keväästä syksyyn ja talveksi mökki jätetään talviteloille ja lämmitystä ei niin tarvita kuin ympärivuotisesti mökkiä käytettäessä. Millainen sähkösopimus on järkevä mökille? Yleissähköllä sähkölaskua pystyy ennakoimaan ja se ei rivitaloissa ja kerrostaloissa merkittäviä yllätyksiä tuo, jos talossa on jokin muu lämmitysmuoto kuin sähkö.

Sähkölämmitteisessä talossa yleissähkö voi tuoda yllätyksiä esimerkiksi kovien pakkasten aiheuttamana. Jokainen sähköyhtiö hinnoittelee yleissähkönsä itse ja hintaan vaikuttaa yleensä olennaisesti myös se miten pitkän sopimuksen asiakas solmii.

24 kuukauden sopimuksissa yleissähkön hinta on tyypillisesti edullisempi kuin esimerkiksi 6 kuukauden sopimuksissa tai toistaiseksi jatkuvissa. Vaikka yleissähkön kanssa omaa sähkönkulutustottumuksiaan ei tarvitse liian syvällisesti pohtia, niin niitä kannattaa tarkastella yleisellä tasolla ennen kuin päättää onko yleissähkö itselle se sopivin vaihtoehto.

Ja sittenkin yleissähkö kannattaa kilpailuttaa kilpailutusta tarjoavan sivuston kautta, jonka käyttö on kilpailuttajalle maksutonta eikä se velvoita mihinkään.

Tavoitat seuraavat sähköyhtiöt palvelumme kautta

Kilpailutuksen kautta edullisin yleissähkö

Vain kilpailuttamalla sähkösopimukset asiakas voi löytää itselleen edullisimman käyttösähkön hinnan. Sähkön hinnoissa on valtavia eroja niin sopimustyypeittäin, sähkötuotteiden välillä kuin eri sähköyhtiöiden välillä.

Yleinen käsitys, että oman alueen sähköyhtiöltä saisi aina edullisimman tarjouksen on jo mennyttä aikaa ja nykyään kilpailuttamisella voi löytää hyvin edullisia sopimuksia, joilla saa selvää säästöä omassa sähkölaskussa jopa välittömästi. Pienellä kulutuksella ja lyhyellä laskutusvälillä voi säästö tuntua mitättömän pieneltä, mutta vuositasolla huomaa säästöt helpommin. Sähkön kilpailutus kannattaa aina.

Eri sähköyhtiöillä on monenlaisia tapoja hinnoitella sähkötuotteitaan ja varmaa on, että pohjalla on aina sähköpörssihinta. Kilpailutuksessa kannattaa huomioida, että erilaisia sähkötuotteita voi löytyä kilpailutuksesta mukana, ellei nimenomaan ole kilpailutuksessa tullut valinneeksi yleissähköä.

Jos muita sähkötuotteita on tuloksissa mukana, kannattaa vertailun huomio kiinnittää vain yleissähköä koskeviin tarjouksiin, niin saa selkeän kuvan yleissähkön hinnoista ja hintaerojen vaikutuksesta omaan sähkölaskuunsa. Kilpailutus on helppo tehdä ja kaikki kilpailutukseen tarvittavat tiedot löytää viimeisimmästä sähkölaskustaan.

Tarvittavat tiedot ovat osoite, asumismuoto, asukkaiden lukumäärä ja sähkönkulutus. Jos omaa kulutustaan ei tiedä, niin kilpailutus laskee arvion annettujen tietojen perusteella, mutta esimerkiksi sähkölämmitteinen sauna voi nostaa arviota merkittävästi.

Miten yleissähkö hinta muodostuu?

Yleissähkön hinta muodostuu sähkön pörssihinnasta ja sähköyhtiön omasta marginaalista, joka lasketaan pörssihinnan päälle. Tämän lisäksi sähköön lasketaan verot ennen kuin asiakkaalle ilmoitettava hinta on valmis.

Yhtiön oma marginaali sisältää yhtiön kulut ja tavoittelemat katteet. Pörssisähkön hinta vaihtelee olennaisesti vuodenajan mukaan ja se on talvikuukausina korkealla.

Kesällä ja keväällä hinta on alhaisimmillaan ja tyypillisesti silloin myös sähköyhtiöiden tarjoukset ovat hyvin edulliset. Lisäksi sopimuksen pituus vaikuttaa olennaisesti yleissähkön hintaan, jolloin lyhyemmissä sopimuksissa hinta on jonkin verran korkeampi kuin pidemmissä sopimuksissa.

Monet suosivatkin 24 kuukauden määräaikaisia sopimuksia, koska sopimuskauden aikana asiakkaan hinta ei voi nousta. Sopimus kuitenkin sitoo sopimuskauden ajan ja sinä aikana sitä ei voi vaihtaa tai kilpailuttaa vaikka edullisempi tarjous osuisi kohdalle.

Olennaista kuitenkin on, että yleissähkössä hinta pysyy koko ajan samana vuodenajasta ja vuorokaudenajasta riippumatta ja se on sama vaikka pohjalla oleva sähkön pörssihinta vaihtelee sopimuskauden aikana. Keväällä tai kesällä solmittu edullinen 24 kuukauden määräaikainen yleissähkösopimus ei voi muuttua ennen sopimuskauden loppua.

Ja määräaikaisen sopimuksen loppupuolella voi tehdä uuden kilpailutuksen, jolla taata jatkossakin edullisen yleissähkön.

Yleissähkö vai kausisähkö?

Yleissähkössä ei vuorokauden aika tai vuodenaika vaikuta hintaan. Toisin on kausisähkössä, jossa kesäaikaan on eri hinnoittelu kuin talviaikaan. Kausisähkö sopii niissä tilanteissa kun sähkönkulutus painoittuu selkeästi jompaan kumpaan enemmän – yleensä kesäaikaan enemmän.

Se on hyvin suosittu sähkösopimusmuoto esimerkiksi omaa kotia rakentavilla, jolloin työt ajoittuvat usein pääasiassa kesäaikaan ja jolloin sähkön hinta on edullisimmillaan. Myös maatiloilla suositaan kausisähköä, koska sähkö kuluu selvästi myös kesäaikaan runsaasti ja se voi olla merkittävästi edullisempaa kuin talvikuukausien sähkö.

Rivitalo- tai kerrostaloasujalle kausisähköstä ei vastaavaa säästöä synny, koska näissä asumismuodoissa kulutus on tasaisempaa ympäri vuoden. Näissä asumismuodoissa kausisähkösopimus voi osoittautua merkittävästi kalliimmaksi kuin yleissähkösopimus talven kuukausien aikana.

Kausisähkön hinnoittelussa on käytössä valtakunnallinen aikavyöhykejärjestelmä, jossa talvihinta on voimassa maanantaista lauantaihin 1.11 – 31.3 klo 07 – 22 ja muina aikoina on muu hinta. Näin ollen talvellakin yöaikaan ja sunnuntaina on voimassa edullisempi kesähinta, mutta tässä ei merkittävää säästöä pääse syntymään ellei keskitä kaikkea sähkön kulutustaan juuri yöaikaan.

Vuodenaikojen väliset hinnat voivat poiketa hyvin merkittävästi toisistaan, joten kausisähköä vertaillessa kannattaa tarkastella tarjouksia kokonaisuutena ja vertailla huolellisesti eri yhtiöiden välillä.

Yleissähkö vai aikasähkö?

Siinä missä kausisähkössä olennaisinta on vuodenaika, johon omat kulutustottumukset ajoittuvat, niin aikasähkössä ratkaisevinta on vuorokauden aika. Jos omat työvuorot tai päivärytmit mahdollistavat sähkön kulutuksen ajoittamisen poikkeaviin aikoihin, niin aikasähköllä voi saada tuntuvia säästöjä aikaan.

Etenkin jos käytössä on sähkökäyttöinen lämminvesivaraaja, sähkölämmitys tai muita paljon sähköä kuluttavia laitteita, joita voidaan ajastaa käytettäväksi suurimpien kulutuspiikkien ulkopuolella. Eniten sähköä kulutetaan aamulla klo 6 – 8 ja alkuillasta klo 17 – 19 ja yleensä tällöin sähkön hintakin on korkeimmillaan.

Yleisesti aikasähköllä tarkoitetaan päivä- ja yösähköä, mutta myös spot- hinnoittelu on aikasähköä. Aikasähkösopimuksissa yöhinnoittelu on edullisempaa kuin päivähinnoittelu, joten yöaikaan ajoitetulla sähkön kulutuksella voi säästää.

Taloyhtiöiden järjestyssäännöt tosin voivat rajoittaa yösähkön käyttöä, kun esimerkiksi pyykinpesu saattaa olla kielletty klo 22 jälkeen. Spot- hinnoittelussa sähkön hinta vaihtuu jopa tunneittain ja hinta voi olla alhaalla myös keskellä päivää.

Spot- hinta vaatii etäluettavan mittarin, jolloin sähkön kulutusta voidaan seurata reaaliajassa. Lähes kaikki sähkömittarit ovat jo etäluettavia, jolloin asiakas maksaa sähköstä reaaliaikaisen hinnan ja voi laskustaan nähdä laskutuskauden keskiarvohinnan. Yleissähköön verrattuna spot- hinnoitelulla voi saada tuntuvia säästöjä aikaan, kun ajoittaa sähkön käytön ruuhkapiikkien ulkopuolelle.

Yleissähkö – löydä halvin tarjous

Kuten tekstissä jo aiemmin mainittiin, halvin yleissähkö löytyy aina sähkön kilpailutuksen avulla. Sähkön kilpailutuksen avulla sinun on mahdollista kääntää sähkömarkkinoiden kilpailutilanne päälaelleen.

Edullisin yleissähkö tarjous löytyy syöttämällä halutun sähkösopimuksen perustiedot ensin sähkön kilpailutuksen lomakkeeseen. Tämän jälkeen voit lähettää tiedot ja sähkön kilpailutuksesta vastaava yritys pyrkii etsimään sinulle parhaat sähkötarjoukset.

Mikäli sinua vielä mietityttää, mikä sähkön muoto olisi kaikista sopivin, kannattaa oman tilanteen tarkasteluun käyttää riittävästi aikaa. Riittävä tilanteen tarkastelu on tärkeää, jotta osaisit tehdä mahdollisimman järkevän hankintapäätöksen.

Hyvänä esimerkkinä on seurata esimerkiksi oman kotitalouden sähkön kulutusta eri vuodenaikoihin tai jopa päivänaikoihin nähden. Seurattavat ajanjaksot riippuvat pääasiallisesti siitä, minkälaisia sähkösopimuksia on harkinnut.

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Usein kysyttyä

Mitä on yleissähkö?
Yleissähkö on sähkötuote, jonka hinta on sama ympäri vuorokauden. Yleissähkö on yleisin sähkötuote tavallisten kuluttajien keskuudessa.
Mistä yleissähkön hinta muodostuu?
Yleissähkön hinta muodostuu sähköporssin hinnan mukaan. Sähköporssin hinnan lisäksi yleissähkö sisällyttää itseensä yleensä sähköyhtiön marginaalin sekä verokulut.
Mistä edullisin yleissähkö?
Edullisin yleissähkö löytyy aina kilpailuttamalla sähköä tarjoavat yritykset. Kilpailuttamalla sähköntarjoajat kuluttajan on mahdollista löytää markkinoiden edullisin sähkösopimus.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja:

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun