Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
1,92 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Ydinvoima sähkösopimus

Vaikkei ydinvoima ole uusiutuva energianlähde, se ei kuitenkaan kuormita ilmastoa. Kilpailuta sähkösopimus Summarumin kautta alta ja saat hetkessä vertailtavaksesi toinen toistaan parempia vaihtoehtoja.

Vaikkei ydinvoima ole uusiutuva energianlähde, se ei kuitenkaan kuormita ilmastoa. Kilpailuta sähkösopimus Summarumin kautta alta ja saat hetkessä vertailtavaksesi toinen toistaan parempia vaihtoehtoja.

Ladataan lomaketta..

Ydinenergialla tuotettua sähköä edullisesti

Käytämme sähköä joka päivä mitä erilaisimpiin tarkoituksiin. Nykyinen yhteiskuntamme pyörii sähkön avulla, ja sen saanti on melko hyvin turvattu. Sähkön käyttäjä voi nykypäivänä valita sähkönsä alkuperän mukaan miltei joka puolella maata, ja sähkön kilpailutuksella voi löytää hyvinkin edullista sähköä.

Energialähteet: ydinvoima

Suomessa on useita erilaisia sähkövoimaloita, jotka käyttävät erilaisia energianlähteitä. Vuonna 2020 eniten Suomessa käytetty energialähde on ollut puupolttoaineet, toiseksi käytetyin öljy ja kolmanneksi käytetyin ydin energia. Näistä kolmesta energianlähteestä vain ydinvoima on luokiteltu fossiilivapaaksi.

Suomen toiminnassa olevat ydinvoimalat sijaitsevat Eurajoella Olkiluodossa sekä Loviisassa Uudellamaalla. Nämä voimalaitokset johtavat sähkönsä koko Suomen kantaverkkoon, mistä sähkö ohjataan paikallisten sähköyhtiöiden verkkoihin. Sähköyhtiöt puolestaan siirtävät sähkön käyttäjille. Näin esimerkiksi Uudellamaalla tuotettu sähkö kulkeutuu vaikkapa Ivaloon asti.

Ydinvoimaa vastustetaan ja pelätään. Vuonna 1986 Ukrainassa tapahtunut Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus iskosti koko maailman mieleen ydinvoiman tuhovoiman. Vuonna 2011 Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus muistutti jälleen asiasta.

Mikään energiatuotannon muoto ei kuitenkaan ole riskitöntä eikä yksinkertaisesti määriteltävissä hyväksi. Tuulivoiman rakentaminen aiheuttaa etenkin rakennusvaiheessa ympäristön muuttamista, ja vesivoimaloiden rakentaminen sekä käyttö muuttavat ympäristöään jopa pysyvästi.

Ydinvoiman parempi puoli

Ydinvoimalla on paitsi kauhistuttava voima, myös hyvät puolensa. Voimaloiden toiminta ei aiheuta kasvihuonepäästöjä eikä tuotannossa kuluteta fossiilisia energianlähteitä. Vähäiset hiilidioksidipäästöt tulevat tuotantoketjusta, reaktoreiden valmistuksesta, kuljetuksesta sekä rakentamisesta.

Päästöttömyydessään ydinvoima yltää vesivoiman ja tuulivoiman tasolle. EU:n alueella tuotetusta, päästöttömästä sähköstä ydinvoimaa on puolet. Ydinsähkön tuotannosta vajaa puolet ei vaadi kaivostoimintaa, sillä polttoainetta saadaan muutakin kautta: ydinaseriisunnasta sekä ydinpolttoaineen jälleenkäsittelystä.

Pohjoismaiden sähköpörssissä, Nord Poolissa, ydinvoima on sähköntuotannossa perusvoimaa, eli tasaisesti tuotettua ja varmasti saatavaa. Sähköpörssi perustuu pitkälti Norjan vesivoiman tuotantoon, mutta niin vesivoima kuin tuulivoimakin ovat riippuvaisia ulkoisista, hallitsemattomista voimista eli säästä. Kesällä ja loppuvuodesta 2021 sähkön hinta nousi hetkessä korkeaksi kuivan alkuvuoden ja vähäisten sateiden vuoksi. Se miltä vuoden 2022 sähkön hinta näyttää, tullaan näkemään tulevina kuukausina.

Ydinvoiman huonompi puoli

Palataan vielä huonoihin puoliin. Ydinvoimalaonnettomuudet ovat verrattain harvinaisia, mutta niissä käytettävän polttoaineen radioaktiivisuuden vuoksi onnettomuudet ovat erittäin tuhoisia. Onnettomuudet voivat tehdä alueita käyttökelvottomiksi hyvin pitkiksi ajoiksi.

Noin kuusikymmentä prosenttia ydinvoimaloiden polttoaineesta saadaan kaivoksista. Niissä kaivettava uraani on radioaktiivista ja myrkyllistä, mikä on tietenkin ympäristölle haitaksi. Kaivoksilla tehtävä rikastaminen eli raaka-aineen puhdistaminen muusta kuin halutusta aineesta vapauttaa säteilyä, joka puolestaan saastuttaa kaivosaluetta.

Ydinvoimaloiden käyttämä polttoaine on radioaktiivista ydinjätettä, joka pitää eristää muusta maailmasta. Eristyksen tarvittavaksi kestoksi on määritelty yli 1000 000 vuotta, eli muutama ihmisikä. Tätä ydinjätettä voidaan jatkojalostaa jonkin verran ydinaseiden raaka-aineiksi, mikä on toki jätteen uudelleenkäyttöä, mutta arveluttavaan tarkoitukseen.

Ydinvoima ja ilmastonmuutos

Tarvitsemme jatkuvasti lisää sähköä. Monet sähköntuotannon tavat tuottavat kasvihuonepäästöjä tai kuluttavat fossiilisia polttoaineita. Nämä eivät auta ilmastonmuutoksen hillinnässä, mutta ydinvoima auttaa. Se on vakaa ja varma sähköntuotannon muoto, joka ei juurikaan tuota kasvihuonepäästöjä tai käytä fossiilisia polttoaineita.

Ydinvoiman tuottamisen teknologia kehittyy kovaa vauhtia. Kasvava energiantarve pystytään tulevaisuudessa tuottamaan yhä turvallisemmin ja luontoa säästäen. Nykyisin käytössä olevan fissioreaktion vastakohta, fuusioreaktio, pyritään saamaan käyttöön mahdollisimman pian. Fuusioreaktio on lähes ehtymätön energianlähde.

Sähkö kotonasi on sekasähköä

Riippumatta siitä, millaisen sopimuksen olet tehnyt sähkönmyyjäsi kanssa sähkösi tuotantotavasta, käyttämäsi sähköä ei voi erottaa naapurin käyttämästä sähköstä. Eri energiamuodoista sähköä tuottavat voimalaitokset johtavat sähkönsä koko Suomen kattavan kantaverkkoon, jota hallinnoi Fingrid. Kantaverkosta sähkö johdetaan paikallisten sähköyhtiöiden verkkoihin, ja sitä kautta koteihin, tehtaisiin ja muihin sähkönkäytön paikkoihin.

Vaikka olisit sähkösopimuksessasi määritellyt, että sähkösi tuotantotapa on vain ydinvoima, se ei ole erotettavissa vaikkapa tuulivoimalla tuotetusta sähköstä. Sähköyhtiöt johtavat kantaverkosta eri tuotantolaitosten sähköä siinä suhteessa, missä sähköyhtiön verkon asiakkaat sitä tilaavat myyjiltä. Kuvitellaan, että nyt käyttämäsi sähkö on 50% tuulisähköä ja 50% vesisähköä. Solmit uuden sähkösopimuksen, jonka mukaan sähkösi tuotetaan 100% ydinvoimalla. Tällöin sähköyhtiösi vähentää tuulisähkön ja vesisähkön johtamista verkkoonsa sinun käyttömääräsi mukaan, ja lisää vastaavasti ydinsähkön määrää verkossaan.

Eri energiamuodoilla tuotetun sähkön kysynnän mukaan myös tarjonta muuttuu. Tuulisähkön kysynnän noustessa investoidaan tuulivoimaloihin, kivihiilellä tuotetun sähkön kysynnän laskiessa kivihiilellä toimivia voimaloita ajetaan alas.

Sähkön kilpailutus

Summarum tarjoaa sinulle ilmaisen sähkönkilpailutuksen. Kilpailutus ei sido sinua mihinkään, eli voit tutustua kilpailutettuihin sähkösopimusten tarjouksiin kaikessa rauhassa. Vertaile sähkönmyyjien hintoja ja ehtoja: mikä niistä olisi sinulle edullisin ja sopivin? Sinun ei ole pakko tehdä sopimusta kenenkään sopimusta tarjoavan kanssa, ja voit käyttää kilpailutusta vaikkapa nykyisen sähkösopimuksesi arviointiin. Onko se enää kilpailukykyinen? Millaisia energianlähteitä alueellesi sähköä myyvillä tahoilla on?

Kuluttaja-asiakas saa purkaa ja solmia sähkösopimuksen aina niin halutessaan. Kuluttajalla on 14 vuorokauden pituinen irtisanomisaika, minkä jälkeen sopimus purkautuu. Jatkuvasti sopimusta ei kannata alkaa vaihtamaan, sillä sähköyhtiösi, eli sähkön jakelija, voi laskuttaa sähkömittarin lukemisesta jos sopimusta vaihtaa useammin kuin kerran vuodessa. Mikäli sinulla on nykyisen sähkönmyyjäsi kanssa määräaikainen sopimus, et voi purkaa sitä kesken sopimuskauden.

Sähkölaskun osapuolet

Sähköntuottaja tuottaa sähköä. Tuottaja ei myy sitä itse kuluttajalle, vaan sähkönmyyjä, joka ei yleensä liity mitenkään tuotantovaiheeseen. Sähkönjakelija on paikallinen sähköyhtiösi, joka siirtää sähkön kotiisi.

Saat sähköstä yhden tai kaksi laskua. Jos paikallinen sähköyhtiö eli sähkönjakelija on myös sähkönmyyjäsi, saat yhden laskun. Jos sähkönmyyjä ja sähköyhtiö ovat eri firmoja, saat kaksi laskua.

Sähkönmyyjän lasku muodostuu käyttämäsi sähköstä ja sen hinnasta. Sähkönmyyjän kanssa tekemäsi sopimus voi olla toistaiseksi voimassaoleva tai määräaikainen. Määräaikaista sopimusta et pääsääntöisesti voi purkaa kesken sopimuskauden.

Sähkönmyyjän kanssa tekemäsi sopimuksen mukaisesti sähkönjakelijasi ottaa valitsemallasi tavalla tuotettua sähköä verkkoonsa. Koska sähkönjakelija eli paikallinen sähköyhtiö omistaa paikallisen sähköverkon, sillä on monopoli kyseisen verkon suhteen. Sähköyhtiö huoltaa verkkoa, investoi siihen ja rakentaa sitä laajemmaksi, ja päättää itsenäisesti sähkönsiirron hinnasta. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, ja ainoa keino vaikuttaa sen hintaan on muuttaminen toisen sähköyhtiön alueelle. Sähkönsiirron ohella maksat sähköveroa, jonka sähköyhtiö siirtää valtiolle.

Summarumin sähkösopimusten kilpailutus

Halutessasi säästää sähkölaskussasi, aloita kilpailutuksella. Summarumin kilpailutus ei sido sinua mihinkään, ja saat kotiisi sähköä toimittavilta sähkönmyyjiltä heti sähkösopimusehdotukset.

Kilpailutusta varten tarvitsemme aivan ensimmäiseksi postinumerosi. Sen avulla löydämme alueesi sähköyhtiön ja sen, mitkä sähkönmyyjät voivat myydä sinulle sähköä. Kaikki sähköyhtiöt eivät toimi kaikkien sähkönmyyjien kanssa. Kilpailutus tekee sähkönkulutuksestasi arvion, mikäli et suoraan osaa antaa arviota koko vuoden sähkönkulutuksestasi.

Tätä arviota varten tarvitsemme tietoja asumistavastasi sekä sähkönkulutukseen liittyvistä asioista kotonasi. Asuntosi tyyppi (kerrostalo, rivitalo, omakotitalo) antaa jo osviittaa siitä, millaisiin asioihin tarvitset sähköä. Asuinneliöiden määrä kertoo lämmitettävän ja valaistavan tilan määrän, ainakin suunnilleen.

Asujien määrästä riippuu hyvinkin moni asia sähkön kulutuksessa. Toki heidän ikänsä voisi myös auttaa, mutta pidetään homma yksinkertaisena. Jos asunnossasi on sauna, meidän pitäisi tietää myös se, kuinka usein kiuas lämpiää. Lämmitys voi hoitua monella tapaa, esimerkiksi öljyllä, puulla tai nyt kilpailutuksen kannalta oleellisimmalla asialla eli sähköllä.

Jotta voimme verrata ja toisaalta arvioida nykyistä sähkönkulutustasi ja siihen kuluvaa rahaa, kilpailutuksessa auttaisi tieto sähkölaskusi loppusummasta. Tämä voi olla viimeisin lasku tai useamman laskun keskiarvo. Kulutus tietenkin vaihtelee kuukausittain ja vuodenaikojen mukaan, mutta laskusta saamme joka tapauksessa lisää tietoja. Huomaa, että tarkoitamme tässä nimenomaan pelkän sähkön hintaa, emme lainkaan siirtomaksuja.

Nykyinen sähkösopimuksesi hinnoittelu on seuraava tärkeä tieto. Hinnoittelu voi perustua yleissähköön, jonka hinta on aina sama, riippumatta vuorokauden- tai vuodenajasta. Vuodenaikasähkö riippuu vuodenajasta: talvella on oma hintansa, muilla vuodenajoilla omansa. Aikasähkö riippuu vuorokaudenajasta eli siitä, onko päivä vai yö. Viimeiseksi tarkistamme, onko nykyinen sähkösopimuksesi solmittu määräajaksi vai onko se muodoltaan toistaiseksi voimassaoleva.

Kilpailutuksessa saatavat sopimustarjoukset

Kun olet täyttänyt kaikki tarvitsemamme tiedot, saat hetkessä alueesi sähkönmyyjien tarjoukset. Näet tarjouksista myyjän tiedot, arvioidun sähkölaskun summan kuukausittain, sähkön tuotantotavat, kWh- eli kilowattitunnin hinnan sekä määräytymisperusteen, kuukausimaksun määrän, sopimustyypin (määräaikainen vai toistaiseksi voimassa) sekä muita tietoja.

Sähkön tuotantotapa on ilmaistu kuvakkeena, sen alla olevana tekstinä sekä prosenttilukuna. Moni sähkönmyyjä myy sähköä, jolla on monta tuotantotapaa. Kun sähköllä on useampi tuotantotapa, yhden tuotantotavan tuotannon ongelmat eivät suoraan nosta sähkösi hintaa merkittävästi.

Mikäli sopimukseen on ostettavissa lisäpalveluita, kuten sertifikaatilla varmistettua vihreää sähköä, pääset tekemään valinnan seuraavalla sivulla klikattuasi Valitse-painiketta. Tämä painike siirtää sinut sähkönmyyjän omalle sivulle tekemään sähkösopimuksen, tai omalle sivullemme, jossa annat sähkönmyyjälle välitettävät tiedot. Ennen tietojen antamista ja niiden lähettämistä et sitoudu mihinkään, ja voit aina palata tarkastelemaan tarjouksia.

Vaikka olisit tehnyt sähkönkilpailutuksen Summarumilla, sinun ei ole koskaan pakko solmia yhdenkään sähkönmyyjän kanssa sopimusta. Voit käyttää kilpailutusta tehdäksesi vertailua ylipäätään, esimerkiksi tarkistaaksesi nykyisen sähkösopimuksesi edullisuuden.

Muut tavat sähkön säästämiseen

Sähkön kilpailuttamisella voit saada tuntuviakin säästöjä sähkölaskuusi. Vielä parempi keino, jolla säästät sekä rahaa että luontoa, on sähkönkulutuksen vähentäminen. Mikään sähköntuotannon muoto ei ole täysin ongelmaton, päästötön, fossiiliton tai ympäristöystävällinen.

Niin ydinvoimassa, tuulivoimassa kuin aurinkosähkössäkin on ympäristövaikutuksia. Nämä vaikutukset voivat muodostua niin rakennus-, tuotanto- kuin purkuvaiheessakin. Siksi ei ole yhdentekevää, käytätkö ylenpalttisesti sähköä ajatellen, että se on vaikkapa fossiilitonta.

Sähkönkulutuksen vähentäminen vähentää myös sähköntuotannon tarvetta. Tarpeen väheneminen tarkoittaa sähköntuotannon investointien ja rakentamisen vähenemistä, jolloin ympäristövaikutuksia tulee vähemmän.

Sinä voit vaikuttaa asiaan omilla valinnoillasi. Sähkön suhteen voit tehdä omat valintasi sähköntuotannon valinnassa, omien periaatteittesi mukaan. Kotona voit tehdä energiatehokkaita valintoja, enkä tarkoita vain valojen sammuttamista tyhjässä huoneessa. Sen lampun on hyvä olla pienitehoinen LED-lamppu.

Talvella kodin sähköstä suurin osa menee lämmittämiseen. Yleisesti ihmiset kokevat noin 22-23 asteen huonelämpötilan miellyttäväksi, ja suositeltu huonelämpötila on 21 astetta. Sen sijaan, että väännän patteria kuumemmalle, voit pukea hieman lisää yllesi. Viileässä makuuhuoneessa uni maittaa tutkitusti paremmin kuin kovin lämpimässä.

Kodin lämpöeristykseen on muutenkin syytä kiinnittää huomiota. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet hapertuvat ajanmittaan, joten ne on syytä käydä läpi ja vaihtaa tarvittaessa. Suomalaiset monikerroksiset ikkunat ovat jo itsessään hyvä eristyskeino. Jos asut omakoti- tai rivitalossa, pidä myös kattosi ajantasalla, ettei lämpö karkaa harakoille.

Sauna on suomalaisille tärkeä paikka. Jos asunnossasi on sähkökiuas, sen lämmitystiheys näkyy myös sähkölaskussa. Himosaunoja voi harkita kiukaan päivittämistä sähköpihimpään, jatkuvalämmitteiseen kiukaaseen. Kodin sähkölaitteiden päivittäminen voi niinikään säästää sähköä, ja laitteiden huolto pidentää käyttöikää. Kymmenen vuotta palvellut pakastin voi sähkönkulutukseltaan olla jo moninkertainen uudempiin pakastimiin verrattuna, ja pölykerros jääkaapin takana lisää laitteen sähkönkulutusta.

Ydinvoima sähkön hinta

Suomessa useilla suosituilla sähköyhtiöllä on tarjolla alkuperätakuulla varmistettu, hiilivapaa ja fossiiliton ydinvoima sähkösopimus. Jos sellainen kiinnostaa sinua, niin lue tämä kappale koskien ydinvoima sähkön hintaa.

Suomen kolmannen ydinvoimala Olkiluoto 3:n on tarkoitus alkaa tuottaa sähköä täydellä teholla kesällä 2022. Ydinvoiman osuus on ollut Suomen sähköntuotannossa 27 prosenttia. Ylen mukaan uuden reaktorin avaaminen lisää ydinvoiman osuutta jopa 40 prosenttiin.

On hienoa, jos sähkösopimuksessasi on jo tuotantotapana hiilivapaa energiamuoto kuten ydinvoima, sinun sähkösopimuksen sähkön hinta voi todennäköisesti olla jo edullisimmasta päästä. Ei kuitenkaan ole täysin taattua, että ydinvoima sähkön hinta laskisi uuden ydinvoimalan avautumisen myötä, mutta mahdollisuus on kuitenkin olemassa.

Tulevaisuudessa uuden ydinvoimalan myötä suomalaiset saavat sähköä tasaisemmin, sillä ydinvoimaa saadaan varmasti ympäri vuoden, kun sen sijaan tuuli- ja aurinkovoima ovat alttiimpia vaihteluille. Vakaus energiamarkkinoilla voi tarkoittaa, ettei hintapiikkejä pääse muodostumaan, mutta täysin varmaa se ei silti ole.

Ydinvoima sähkön hinta voi siis Olkoluoto 3 johdosta kokea muutoksen. Pudottaako uusi ydinvoimala sähkön hintoja, se jää nähtäväksi.

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä
Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun