Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
1,92 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Löydä Summarumin kilpailutuksen avulla halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Kilpailuttamalla sähkösopimuksen näet usean palveluntarjoajan hinnat samalla kertaa.

Löydä Summarumin kilpailutuksen avulla halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Kilpailuttamalla sähkösopimuksen näet usean palveluntarjoajan hinnat samalla kertaa.

Ladataan lomaketta..

Haetko toistaiseksi voimassa olevaa sähkösopimusta? Hienoa! Tulit oikeaan paikkaan, nimittäin kotimaisen Summarumin kautta voit kilpailuttaa hetkessä joukon palveluntarjoajia ja löytää sen itselle parhaiten sopivan sähkösopimuksen.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva energiasopimus on voimassa jatkuvasti, vaikka kiinteää voimassaoloaikaa ei olekaan määritelty, kun taas määräaikainen energiasopimus on voimassa tietyn ajan. Vakituisen sähkösopimuksen pystyy irtisanomaan 14 vrk irtisanomisajalla. Vakituisen sähkösopimuksen irtisanomiseksi ei tarvita selittelyjä eikä sen irtisanomisesta koidu sopimussakkoa.

Tällaisen sopimuksen voi muuttaa toisen yhtiön sopimukseen koska tahansa. Joustavuuden ansiosta toistaiseksi voimassa oleva sopimus on hyvin suosittu.

Erilaiset sopimustyypit

Vakituisia olevia sopimuksia on useita erilaisia yhtiöiden valikoimissa. Eroavaisuuksien vuoksi energiasopimukset on hyvä kilpailuttaa sähköyhtiöiden välillä, että saa tarpeisiinsa sopivimman sopimuksen. Käydään vielä hieman läpi eri sähkösopimustyyppejä.

Pörssisähkö spot-hinnan mukaan

Yleisimpiä vakituisia sopimuksia on pörssisähkö, missä sähkön kustannus määrittyy ns. spot-hinnan mukaisesti. Pörssisähkössä ns. spot-hintaan tulee lisäksi yhtiön välitysmaksu ja sähkön perusmaksu.

Useasti pörssisähkö onkin halvin vaihtoehto, mikäli sähkönkäyttöä onnistuu valikoimaan vuorokaudenaikojen mukaan. Pörssisähkössä energian hinta on edullisimmillaan öisin.

Pörssisähkön miinus on heikko ennustettavuus, ja mahdolliset hinnan korotukset tulevat asiakkaan maksettavaksi.

Kiinteähintaiset sopimukset

Kiinteähintaiset sähkösopimukset saattavat olla yksinkertaisimpia, sillä maksat sähköstä saman summan kuukausittain, riippumatta kulutuksesta. Kiinteän hinnoittelun sopimukset sopivatkin niille, jotka haluavat laskuun ennustettavuutta. Kiinteähintaisessa sopimuksessa maksu vaihtelee asuntotyypin mukaan, näin ollen se on useimmiten saatavilla kerrostaloasuntoihin ja rivitaloasuntoihin.

Tässä ikävänä puolena on sähkösopimuksen kalleus niille, jotka käyttävät vähän sähköä. Koska kustannus on tietyissä tapauksissa sama, on tällainen sopimus runsaasti sähköä kuluttavalle edullinen, kun taas vähemmän sähköä kuluttavalle kallis. Kiinteähintainen sähkösopimus saattaa tuntua yksinkertaiselta ja sen maksut ovat aina ennustettavissa, mutta tällainen sopimustyyppi voi koitua toisia sähkösopimuksia kalliimmaksi.

Ajan mukaan vaihtuvan hinnan sähkösopimukset

Suurin osa sopimuksista osuu pörssisähkön ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen väliin. Niissä sopimuksissa energiasta veloitetaan toteutuneen kulutuksen mukaisesti, mutta energian hinta tiedetään etukäteen pidemmäksi aikaa kuin esim. pörssisähkössä.

Ajoittain muuttuvan hinnan sähkösopimuksissa maksu tarkistetaan säännöllisten ajanjaksojen välein.

Tämän sähkösopimustyypin hyvä puoli on laskutus toteutuneen käytön mukaisesti, joka onkin hyvä asia myös vähemmän sähköä kuluttaville. Toinen erittäin hyvä puoli on hinnoittelun tasaisuus, koska sähkön kWh hinta ei heittele kuten esim. pörssisähkössä. Näihin sähkösopimuksiin voi saada yösähköominaisuuden.

Sähkövertailusta on apua, kun haluaa pitää sähkösopimuksen edullisena. Energian markkinahinta vaihtuu päivittäin, minkä vuoksi yhtiöt muuttelevat sähkösopimusten ehtojen lisäksi hintojakin jatkuvasti. Lisäksi yhtiöt kilpailevat asiakkaista lyhyen ajan tarjolla olevilla erityistarjouksillaan.

Vertailemalla sopimuksen säännöllisesti, pystyy varmistumaan siitä, ettei vahingossa pulita omasta sopimuksestasi turhan suuria summia.

Sähkösopimusten vertailu saattaa tuoda jopa satojen eurojen suuruiset säästöt

Sähkön vertaileminen saattaa hyvinkin tuoda jopa satojen eurojen säästöt vuodessa. Sähkösopimusten hintojen vertailu hyödyttää, mikäli sopimusta tilatessa ei ole vertaillut hintoja tai mikäli sähkön vertailusta on kulunut aikaa vuosia. Sähkön kustannus vaihtelee yhtiöiden mukaan, ja alentunut sähkön hinta saattaa laskea sopimushintoja.

Voit halutessasi vertailla edullisimman sähkösopimuksen vertailutaulukkoa hyödyntäen. Sähkövertailua tehdessä tarvitset tietoja sähkönkulutuksesta. Halutessasi pystyt valitsemaan sopimuksia vertaillessasi lisäksi energian tuotantomuodon ja sähkösopimuksen muodon.

Mitä asiaa sähkövertailulla ei pysty saavuttamaan?

Sähkövertailu voi auttaa löytämään halvimman sähkösopimuksen. Vertailemalla ei voi kilpailuttaa sähkön siirtohintaa, sillä sen hinta määrittyy paikkakunnan mukaan.

Maassamme sähkönsiirtoyhtiöt operoivat määrätyillä maantieteellisellä alueilla vastaten oman alueensa sähköverkoista ja sähkön siirtämisestä. Sähkönsiirron maksu on sama jokaiselle alueen asukkaille, eikä sen hintoja voi kilpailuttaa. Sähkön siirtämisen maksun lisäksi maksettavana on sähköverot, joita ei myöskään pysty kilpailuttaa.

Siinä kun sähkönsiirto määrittyy alueen mukaisesti, sähköä on mahdollista myydä minkä tahansa maassa toimiva sähköyhtiön toimesta mihin päin Suomea hyvänsä. Vertailussa käydään läpi sähkösopimuksia, ja hinnoissa ei ole huomioitu erikseen sähköveroa tai siirtoa.

Kilpailuta sähkö nyt!

Edullisin sähkösopimus riippuu hieman käyttökohteesta

Sama sopimus ei aina ole halvin vaihtoehto jokaiseen kohteeseen. Kerrostaloasunnoissa laskun loppusummasta suurin osuus koostuu laskun perusmaksusta. Omakotitalossa laskusta isoin osa koostuu energian hinnasta.

Tämän vuoksi kerrostaloasuntoon halvin vaihtoehto voi olla sähkösopimus, joka muodostuu ilman erillistä perusmaksua.

Kiinteä sähkösopimus on usein kallein

Kiinteä sähkösopimus on usein kallein kaikissa kohteissa. Kiinteä sähkösopimus perustuu kuukausittaiseen hintaan. Näissä sähkösopimuksissa energia on kallista, lisäksi paketin kustannuksen ylittävältä osuudelta otetaan lisähintaa.

Yleissähkö on aina helppo ratkaisu

Yleissähkö on sopimus, jossa hinta pysyttelee samana vuorokaudenajasta ja vuodenajasta välittämättä. Yleissähkössä kustannus on sopimuksista riippuen sama sopimuskauden ajan taikka tietyn jakson kerrallaan.

Yleissähkösopimus perusmaksutta on halvin valinta pienehköön kerrostaloasuntoon. Suuremmissa talouksissa yleissähkö ei välttämättä ole edullisin, mutta kustannus on helpommin ennustettavissa kuin pörssisähkön ollessa kyseessä.

Pörssisähkö soveltuu suunnittelijalle

Pörssisähkö on sopimus, jossa kuluttajan maksama hinta perustuu ns. spot-hintaan. Sähköyhtiön laskuttama osuus taas määräytyy marginaalin ja kiinteän kuukausimaksun mukaan.

Pörssisähkö voi olla sopiva vaihtoehto, mikäli on mahdollisuus säätää sähkönkäyttöä yöhön. Käytännössä tämä onnistuu helpoimmin omakotitaloissa, joissa on mahdollisuus yösähkölle, toisin sanoen lämminvesivaraajan käyttö voidaan rajoittaa yöhön.

Pörssisähkössä maksu vaihtelee paljon kellonajan ja vuodenajan mukaisesti, mikä näkyy vaihtelevina sähkölaskujen summina. Pörssisähköä hyödyntävän henkilön pitää olla varautunut erilaisiin sähkölaskuihin.

Miten sähkösopimuksen tilaaminen onnistuu vertailun jälkeen?

Kun sähkövertailu on suoritettu loppuun, pääsee tilaamaan sähkösopimusta yhtiön sivuille. Muista lukea sähkösopimuksen ehdot aina ennen sopimuksen solmimista.

Miksi pitäisi ottaa toistaiseksi voimassa oleva sopimus?

Tällainen sopimus soveltuu korkean kulutuksen talouksiin, jolloin asiakas voi hyödyntää markkinahintojen vaihteluja. Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa on määritetty maksu kilowattituntia kohden, mutta mikäli ei ole määrättyä määräaikaa, voi sopimuksen myös vaihtaa halvempaan sähkösopimukseen.

Sähkösopimusta valittaessa tulee huomioida aina asumismuoto, kulutustottumukset, sähkösopimuksen sopivuus, kustannus sekä tietenkin sopimusehdot. Lisäksi hyvä olisi tiedostaa energian alkuperät, mitkä vaikuttavat hintaan.

Tämä sopimus on hyvä valinta asiakkaalle, joka haluaa kuluttaa aikaa ja on kiinnostunut seuraamaan hintoja.

Uusille kuluttajille yhtiöt tarjoavat hyvin houkuttelevia tarjouksia. Tällaiset tarjoukset ovatkin usein juuri määräaikaisiin sähkösopimuksiin, mutta mahtuu joukkoon myös tietenkin toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten tarjouksia. Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset noudattavat aina sen hetken markkinahintaa, näin ollen ne ovatkin usein hyvissä summissa.

LUE LISÄÄ: Miten sähkösopimus vaihdetaan

Määräaikainen vai vakituinen sähkösopimus?

Kun toistaiseksi voimassa oleva sopimus voidaan irtisanoa milloin vain, määräaikainen sopimus taas on voimassa sähkösopimuksessa määritetyn ajan. Usein määräaikainen sopimus onkin sidottu kiinteähintaiseen kilowattituntiin sekä lisäksi perusmaksuun, jotka siis eivät tietenkään vaihtele kauden aikana. Näin hintakin pysyttelee määräaikaisessa sähkösopimuksessa samana, vaikkakin markkinahinnat kohoaisivat taikka laskisivat.

Yhtiöt tarjoavat monesti parin vuoden määräaikaisia sähkösopimuksia. Siksi asiakas pystyy hyötymään paljonkin, jos hinta kohoaa parin vuoden kuluessa. Jos taas hinta laskee, tulee asiakkaan maksamaan keskivertoa korkeampaa maksua kilowattitunneistaan.

Toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella asiakas onkin saman mietinnän edessä. Jos sähkön hinnat nousevat, kohoaa myös sähkölaskun summa. Mikäli hinta taas laskee, voi kuluttaja säästää verratessa määräaikaiseen sopimukseen. Tavallisesti edullisin toistaiseksi voimassa oleva sopimus on soveltuva sopimus opiskelijalle.

Kuinka toistaiseksi voimassa oleva sopimus irtisanotaan?

Tällaisen sähkösopimuksen irtisanominen onnistuu ottamalla yhteyttä omaan sähköyhtiöön. Jos ajankohtaista on sähkösopimuksen siirtäminen uuteen yhtiöön, uusi myyjä usein hoitaa sähkösopimuksen irtisanomisen vanhasta sähköyhtiöstä.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus onkin nimensä mukaan voimassa aina toistaiseksi, vailla määräaikaa. Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa on aina kuitenkin irtisanomisaika. Näin sopimus ei lopu samalla kun yhtiölle saapuu ilmoitus, että kuluttaja irtisanoo sopimuksensa. Usein irtisanomisajaksi on määritelty pari viikkoa.

Kun oma yhtiö saa irtisanomisilmoituksen, käsitellään se aina heti ja he ilmoittavat asiasta myös siirtoyhtiöön. Sähkön siirtävä yhtiö onkin mahdollisesti aivan eri kuin itse sähköä myyvä yhtiö, joten prosessin käsittely vie usein muutaman päivän.

Vaikkakin sähkö kytketään pois ja laitetaan takaisin, ei se tässä tilanteessa aiheuta asiakkaalle katkosta sähkön käytössä. Nykypäivänä kaikki onnistuu siten, ettei kuluttaja konkreettisesti voi huomata milloin sähkö tulee vaihdetun yhtiön verkosta. Paitsi jos saa vastaanottaa entistä edullisimman laskun!

Siirto laskutetaan aina erikseen toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa

Sopimus tehdään sähköenergiaa toimittavaan yhtiöön. Tämä yritys tiedottaa sähkön siirron hoitavaa, joka sitten laskuttaa tehdystä energian siirtämisestä erikseen laskun ilmoittavien kilowattituntien mukaan.

Olipa kyseessä sitten toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus taikka muu sopimustyyppi, noudattavat energian ja sähkön siirtämisen suhde aina tätä mainittua tarkkaa kaavaa. Suomessa kaikilla alueilla onkin tietty yhtiö, hoitamassa alueen energian siirron. Tämän vuoksi energian siirtoa ei pysty kilpailuttamaan.

Jos tekee toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen tai muunlaisen sähkösopimuksen, tekeekin kuluttaja sopimuksen energiasta. Tällaisessa sopimuksessa kuluttaja sopii myyjäyhtiön kanssa millä hinnalla ja minkälaisilla ehdoilla kuluttaja ostaa sähköyhtiöltä sähköenergiaa ja tietenkin mahdollisista sähkön perusmaksuista.

Kun siihen, jotta sähköt kytkeytyy asunnossa päälle tarvitsee kaksi toimijaa, voikin asiakas saada myös kaksi laskua. Näin toisessa laskussa laskutetaan sähköenergiasta ja toisessa energian siirrosta. Lisäksi kuluttaja maksaa aina veroja kuluttamastaan sähköstä. Verot peritään energian siirtämisen yhteydessä.

Energian siirtävän yhtiön kanssa ei ole pakko tehdä erikseen sähkösopimusta. Mutta yhtiö, minkä kanssa kuluttaja tekee sähkösopimuksen energiasta, kertoo asiasta siirtävälle yhtiölle. Tämä on riittävä, että sähköenergia siirretään kuluttajan kotiin.

Yhteenveto – onko toistaiseksi voimassa oleva sopimus paras valinta?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on todella suosittu sopimusmuoto, johtuen varmasti sen joustavuudesta ja myös yksinkertaisesta irtisanomisesta. Usein tällaiset sopimustyypit ovat lisäksi edullisia. Määräaikainen sopimus kun on melko harvoin kokonaisuutta tarkastellen edullisempi muoto kuin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus.

Määräaikaisia sähkösopimuksia markkinoidaan ahkerasti sähköyhtiöiden puolesta mm. kauppojen auloissa ja puhelinmyyjien avulla. Ennen tämän kaltaisten sopimusten hankkimista kannattaisi kuitenkin jaksaa vertailla erilaisia sopimustyyppejä ja erilaisten sähköyhtiöiden sopimuksia, ettei epähuomiossa erehtyisi valitsemaan itselle kallista sähkösopimusta, mistä ei pääsekään eroon.

Esimerkiksi muutoa tehdessä sopimus ei aina välttämättä automaattisesti siirrykään vanhasta asunnosta uuteen asuntoon. Sen sijasta sähkösopimus tuleekin tässä tapauksessa irtisanoa edellisestä asunnosta ja lisäksi tehdä uuden asunnon uutukainen sähkösopimus. Yleensä tuleva sähköä myyvä yritys hoitaakin irtisanomisenkin, mutta aina kannattaa varmistaa se itse tapauskohtaisesti.

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Usein kysyttyä

Minulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voiko sähkön hinta muuttua?
Kyllä voi. Sähkön hinta voi muuttua kesken toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen sopimuskautta, jos sähkömarkkinoilla tapahtuu muutoksia. Hinnan muutoksista ilmoitetaan kuitenkin asiakkaalle henkilökohtaisesti.
Miten toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanominen tapahtuu?
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on nimensä mukaisesti voimassa kunnes se irtisanotaan. Irtisano sopimus ilmoittamalla siitä sähköyhtiöösi. Irtisanomisaika on yleensä 14 vrk. Jos irtisanot sähkösopimuksen tänään, on sinulla kaksi viikkoa aikaa kilpailuttaa itsellesi uusi sähkösopimus. Kilpailuttaminen onnistuu helpoiten verkossa, esimerkiksi meidän sähkön kilpailutuspalvelumme kautta.
Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Määräaikaisuuteen liittyvä sähkön hinnan lukitseminen saa monet valitsemaan määräaikaisen sähkösopimuksen, kun taas monelle joustava sähkösopimuksen vaihtaminen on valinnan tärkeimpänä tekijänä.

Jos mietit, kannattaako olla määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, niin on hyvä muistaa eräs asia. Määräaikaisenkin sähkösopimuksen saa muuton kohdatessa irtisanottua.

Kuinka usein sähkövertailu on hyvä tehdä?
Hintavertailu kannattaa suorittaa vuosittain, paljon energiaa kuluttavassa asunnossa useamminkin. Suurimman edun vertailusta saa etsimällä tarjouksia. Useat sähköyhtiöt houkuttelevat asiakkaita antamalla normaalia halvempia tarjouksia.
Mihin kaikkeen sähkön hinta oikein perustuu?
Energian kustannus perustuu nk. Nord Pool -sähköpörssin maksuun. Nord Pool -pörssi onkin pohjoismaiden sähköpörssi, jolta sähköyhtiöt ostavat energiaa markkinahintaan. Mikäli markkinasähkö tulee kalliiksi, nousee usein sopimusten hinnat. Jos puolestaan markkinasähkö onkin halpaa, pörssisähkösopimusta noudattava hyötyy halvasta sähköstä.
Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun