Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
1,92 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Sähkösopimus sähköautoilijalle

Millainen on paras sähkösopimus sähköautoilijalle? Lue alta lisää ja kilpailuta Summarumin kautta sähkösopimuksesi hetkessä.

Millainen on paras sähkösopimus sähköautoilijalle? Lue alta lisää ja kilpailuta Summarumin kautta sähkösopimuksesi hetkessä.

Ladataan lomaketta..

Millainen sähkösopimus sähköautoilijalle?

Sähköautojen määrä lisääntyy vuosi vuodelta nopeammin. Uusien sähköautojen hinta alenee ja lähestyy samaa tasoa kuin vastaavankokoisten polttomoottoriautojen. Markkinoille tulee nyt myös hyväkuntoisia käytettyjä sähköautoja.

Kun olet tehnyt päätöksen siirtyä sähköautoilijaksi, niin millainen sähkösopimus on järkevin? Se selviää tutkimalla erilaisia vaihtoehtoja ja kilpailuttamalla sähkösopimukset vertailusivulla. Kilpailuta sähkö kauttamme nopeasti ja luotettavasti!

Jokaisella on omat tarpeensa ja käyttötottumuksensa myös autoilun suhteen. Jos olet jo sähköautoilija tai harkitsen sähköauton ostamista omaksi tai ottamista työsuhdeautoksi, joudut miettimään myös ajoneuvon akustojen lataamista. Asuntosi nykyinen sähkösopimus ei välttämättä ole edullisin vaihtoehto ladata sähköautoasi.

Miten sähköauton tyyppi ja ominaisuudet vaikuttavat lataustarpeeseen ja -mahdollisuuksiin?

Kaikkia sähköautoja ei tarvitse eikä edes voi ladata samalla tavalla. Joskus kotilautaukseen riittää hidas lataus, usein voidaan hyödyntää suuritehoista pikalatausta:

  • Jos olet valinnut niin kutsutun pistoke- eli lataushybridiauton, on sen lataustarve suhteellisen pieni, koska akun kapasiteetti on suuruusluokkaa 10 kWh. Autossa on sähkömoottorin ohella tavallinen polttomoottori. Lataushybridiauton akusto riittää yleensä vain useiden kymmenien kilometrien ajamiseen pelkällä sähköllä. Akku latautuu osittain myös moottorijarrutuksen ja auton oman polttomoottorin avulla. Tyhjentynyttä akkua voi ladata kotona jopa tavallisesta suko-pistorasiasta ns. hitaalla latauksella tai suurempitehoisella latauslaitteella.
  • Täyssähköauton akuston kapasiteetti on huomattavasti suurempi kuin pistokehybridiauton – jopa 100 kWh. Täyssähköautolla voi ajaa täyteen ladatuilla akuilla tyypillisesti useita satoja kilometrejä, parhaimmillaan lähes 1.000 kilometriä. Koska akun kapasiteetti on suuri, ei hidas lataus yksivaihevirralla 16 ampeerin sulakkeen takaa riitä lataamaan akkua täyteen järkevässä ajassa. Tällöin tarvitaan latauslaite, joka on kytketty kolmivaihevirtaan. Silloin latausteho voi olla samaa luokkaa kuin kodin sähkökiukaan tai keittiön sähkölieden, isommalla sulakekoolla jopa moninkertainen niihin verrattuna.
  • Tuotannossa on myös polttokennoilla varustettuja sähköautoja. Niitä ei tarvitse eikä aina edes voi ladata sähköverkosta ollenkaan, sillä polttokennot tuottavat vedyn ja hapen avulla suoraan sähkövirtaa auton tarpeisiin ja akun lataukseen. Osa polttokennoilla varustetuista autoista on pistokehybridejä eli voimalähteenä on myös polttomoottori. Autoon tankataan polttokennoja varten vetyä ja mahdollista polttomoottoria varten bensiiniä. Tarvitsemansa hapen polttokennoauto ottaa ilmasta.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun mietit sopivaa sähköliittymää sähköauton tarpeisiin?

Oletko laskeskellut, onko nykyinen sähkösopimuksesi taloudellinen vaihtoehto ladata sähköautoa? Pystytkö hyödyntämään sähkön hinnan vaihtelut eli lataamaan sähköautosi akustoja silloin, kun hinta on halvimmillaan? Riittääkö sähköautosi lataukseen tavallinen, suojattu pistorasia vai varaudutko jo tuleviin autohankintoihin perus- tai jopa pikalatauslaitteen asennuttamisen avulla?

Riittääkö 16 A:n sulake sähköautosi lataukseen?

Jos ajelet pistokehybridillä, saattaa 16 ampeerin yksivaihevirta ja ulos kiinteästi asennettu ja suojattu suko- eli suojakosketinpistorasia hyvinkin riittää sen akuston lataamiseen. Älä missään tapauksessa käytä jatkojohtoja tai ota sähkövirtaa sisältä, jos ladattava autosi seisoo ulkona parkkipaikalla.

Jo ihan sähköturvallisuussyistä kannattaa käyttää varta vasten sähköauton lataukseen tarkoitettuja latauspistorasioita ja -laitteita. Jotkut vakuutusyhtiöt vaativat, että suko-pistorasian ja sen kaapeloinnin riittävyys ja turvallisuus pitää tarkistuttaa sähköalan ammattilaisella ennen kuin pistorasiaa ruvetaan käyttämään sähköauton latauksessa.

Tarjolla on tosin myös erillisiä, turvallisia tilapäislatauslaitteita, joiden välityksellä pistokehybridin akkuja voi ladata mistä tahansa pistorasiasta. Varmista kuitenkin aina kaapeloinnin ja sulakekoon riittävyys, sillä liian suuri latausvirta voi aiheuttaa kaapeleiden kuumenemista ja sulamista sekä oikosulku- ja tulipalovaaran.

Sähköauton latausta varten on edelleen myynnissä niin sanottuja tyypin 1 latauslaitteita ja latauspistorasioita, jotka hyödyntävät 16 ampeerin yksivaihevirtaa. Niiden avulla sähköauton akuston latausteho on maksimissaan noin 3,7 kW. Esimerkiksi 40 kWh:n akuston lataaminen onnistuu siten tyhjästä täyteen noin kymmenessä tunnissa. Tarvitset autoosi tällöin myös tyypin 1 pistokkeella varustetun latauskaapelin.

Milloin tarvitset kolmivaihevirtaa sähköauton latauslaitteelle?

Jos sinulla jo on tai olet aikeissa hankkia sähköauton, jolla ajetaan päivittäin pitkiä matkoja ja jonka akuston kapasiteetti lähentelee 100 kilowattituntia, tarvitset kotiisi kolmivaihevirtaan kytkettävän latauslaitteen. Näissä tyypin 2 latauslaitteissa on lataustehoa yli 11 kW, joten isokin akku latautuu tällaisella laitteella täyteen yön aikana.

Mikäli kiinteistösi sähköliittymän sulakekoko sallii, pystyt hankkimaan ja asennuttamaan myös pikalatauslaitteen, jonka latausteho on jopa 22 kW. Silloin päivän ajotarvetta vastaavan sähkömäärän saa ladattua alle neljässä tunnissa, mikäli sähköautosi tekniikka mahdollistaa pikalatauksen.

Pitäisikö sähköliittymäsi sulakekoko muuttaa suuremmaksi?

Sähköauton hankinta ja sen latausmahdollisuuksien miettiminen ja toteuttaminen on aina tilanne, jossa joudutaan miettimään myös kiinteistön pääsulakekoon riittävyyttä ja sen suurentamista.

Sulakekoon nostaminen johtaa aina suurempiin perusmaksuihin sähkösopimuksessa. Yksi mahdollisuus välttää sulakekoon nosto, on asennuttaa sähköpääkeskukseen ohjaustekniikkaa, joka keskeyttää sähköauton latauksen esimerkiksi silloin, kun saunan kiuas kytkeytyy päälle tai liettä käytetään ruuanvalmistukseen suurella teholla.

Jos puntaroit näitä vaihtoehtoja, ota yhteyttä sähköurakoitsijaan laitekustannusten vertailemiseksi. Sinun kannattaa kilpailuttaa sähkösopimuksesi vertailusivustolla sekä pienemmällä että isommalla sulakekoon valinnalla. Vertailemalla löydät sähkösopimuksen, jonka avulla sähköauton latauslaitteistoon panostamasi pääoma on parhaassa käytössä.

Voitko tuottaa itse vihreää sähköä sähköauton lataukseen?

Sähköautosi käyttö tulee sitä edullisemmaksi, mitä halvemmalla akun lataukseen tarvittavan sähköenergian saat hankittua. Yksi mahdollisuus on pohtia, pystytkö hyödyntämään esimerkiksi omalla katolla tai pihalla tuotettua aurinkosähköä sähköauton latauksessa.

Mikäli olet päivät työmatkoilla ja iltaisin, öisin ja viikonloppuisin kotosalla, et välttämättä saa paljonkaan hyötyä itse tuotetusta sähköstä. Aurinko ei paista eikä valo muutenkaan riitä yöllä sähkön tuottamiseen aurinkopaneeleilla.

Tilanne on toinen, jos teet jatkuvaa yövuoroa. Silloin olet kotona valoisana aikana, joten saat aurinkosähköstä parhaan hyödyn, kun käytät sitä sähköauton lataukseen.

Mitä vaihtoehtoja on valita sähkösopimus, kun hankit sähköauton?

Sähkösopimukset kannattaa kilpailuttaa vertailusivustolla vähintään joka toinen vuosi, sillä markkinatilanteet muuttuvat. Voit kilpailuttaa erityyppisiä sähkösopimuksia ja vertailla, mikä niistä parhaiten täyttää tarpeesi sähköautoilijana.

Kilpailuttaminen ei maksa mitään, etkä sitoudu tekemään uutta sähkösopimusta, jos nykyisin käytössä oleva osoittautuu edullisimmaksi tai olet vielä epävarma sähkösopimuksen vaihtamisen järkevyydestä.

Kokosimme alle vaihtoehtoja ja tietoa sähkösopimusten eroavaisuuksista. Sinä tiedät parhaiten oman tilanteesi sekä sen, milloin lataat sähköautoasi ja millaisen lataustehon sen akuston täyteen lataaminen vaatii. Ajattele asiaa omalta kannaltasi.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Määräaikainen, kiinteähintainen sähkösopimus on voimassa samalla kilowattituntihinnalla sovitun ajan. Voit valita kuuden, 12, 24 ja jopa 36 kuukauden pituisia määräaikaisia sähkösopimuksia.

  • Määräaikaista sähkösopimusta ei yleensä voi irtisanoa ennen sopimuskauden päättymistä.
  • Jos kuitenkin myyt asuntosi tai muutat uuteen vuokra-asuntoon, myös määräaikainen sähkösopimus päättyy.
  • Jos olet onnistunut saamaan 36 kuukauden mittaisen sähkösopimuksen, on sen sopimusehdoissa usein maininta, että saat irtisanottua sopimuksen, kun se on jatkunut vähintään 24 kuukautta.
  • Kun solmit määräaikaisen sähkösopimuksen, tiedät tarkkaan, mitä sähköautoilu tulee maksamaan jopa seuraavat kaksi tai kolme vuotta, koska sähköenergian hinta pysyy koko ajan samana.
  • Kun määräaikaisen sähkösopimuksen sopimuskausi lähenee loppuaan, saat sähköyhtiöltäsi tarjouksen uudesta sopimuksesta uudella kilowattitunnin hinnalla vastaavan mittaiseksi sopimuskaudeksi. Voit valita myös lyhyemmän tai pidemmän sopimusajan.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus jatkuu niin kauan kuin haluat. Sen voi myös irtisanoa milloin vain ilman perusteluja.

  • Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa hinta ei pysy jatkuvasti samana. Sähköyhtiö voi muuttaa veloittamaansa kilowattituntihintaa 14 vuorokauden varoitusajalla sähkömarkkinalain ja sopimusehtojen perusteella.
  • Voit irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen päättymään 14 vuorokauden kuluessa tekemällä irtisanomisilmoituksen.
  • Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus takaa suhteellisen tasaisen ja yllätyksettömän kilowattitunnin hinnan myös sähköautoilijalle.

Määräaikaiset ja toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset kilpailutat nopeasti vertailusivustolla.

Kiinteähintainen, kaksiaikatariffi vai vuodenaikasähkö?

Määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen puitteissa voit ostaa kaikkina vuorokauden ja vuodenaikoina tasahintaista tai sopimuksen mukaan eri vuorokauden aikana eri lailla hinnoiteltua sähköä.

Jos sinulla on sähköautoilijana mahdollista hyödyntää talossasi kaksiaikatariffia, jossa sähkön kilowattituntihinta on iltaisin ja viikonloppuisin matalampi kuin arkipäivisin, kannattaa tätä mahdollisuutta ilman muuta harkita.

Tarjolla on myös ns. vuodenaikasähköä, jossa hinta on edullisempi keväästä syksyyn ja kalliimpaa talvisin. Sekin voi olla hyvä vaihtoehto sinulle, jos et käytä sähköautoasi paljon kalliin sähkön kaudella tai saat ladattua sen akut esimerkiksi työnantajan latauspisteessä työpäivän aikana.

Miksi sinun kannattaisi valita ydinsähkösopimus sähköauton lataustarpeisiin?

Monet sähköyhtiöt ja sähkönmyyjät tarjoavat pelkästään ydinvoimalla tuotettua sähköä. Voit kilpailuttaa ydinsähkösopimuksia vertailusivustolla.

Ydinsähkö on usein ideologinen valinta. Vaikka sen tuottamisessa ei synny hiilidioksidipäästöjä, ei ydinvoimaa kuitenkaan luokitella uusiutuvaksi energiamuodoksi. Jos koet, että sinulle sähköautoilijana ei ole ristiriitaista käyttää ydinsähköä autosi akkujen lataukseen, vertailuta ihmeessä ydinsähkösopimukset.

Sopiiko pörssisähkö sähköautoilijalle?

Pörssisähkön hinta muodostuu pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan perusteella. Kilowattitunnin hinta vaihtelee tunneittain.

Yleensä voit luottaa siihen, että saat pörssisähköä halvemmalla niinä aikoina, kun kysyntä on pienintä – siis iltaisin ja viikonloppuisin sekä kesäkaudella. Todellisuus on kuitenkin toinen, sillä pörssisähkön hintaan vaikuttavat myös monet muut asiat:

  • Voimalaitosten huoltoseisokit
  • Sähkön siirtoverkon häiriöt ja toimituskatkot
  • Myrskyjen, ukkosen ja lumikuorman aiheuttamat sähkökatkot
  • Fossiilisten polttoaineiden hintojen muutokset
  • Päästöoikeuksien hinnat
  • Maakaasun toimitusongelmat ja hintojen muutokset jopa Keski-Euroopassa asti

Pörssisähkö soveltuu sinulle parhaiten sähköauton lataukseen, jos siedät hintahuippuja. Toisaalta pääset nauttimaan myös matalista kilowattihinnoista. Sinulle saatetaan jopa maksaa sähkön käytöstä, kun ylituotannon takia hintaa muuttuu. Pitkän ajan keskiarvon perusteella pörssisähkö on ollut halvempaa kuin kiinteähintaisilla sopimuksilla myyty sähkö.

Jos olet aktiivinen sähköautoilija, seuraat sähkön hintaa ja pystyt itse vaikuttamaan, milloin sähköautosi akkuja lataan, kilpailuta ihmeessä pörssisähkösopimuksia vertailusivulla.
Sähköautoilu on suosituinta mm. seuraavilla paikkakunnilla

Onko vihreä sähkö sähköautoilijalle kilpailukykyinen?

Voit valita ns. vihreän sähkösopimuksen, jonka perusteella saat ostaa vesivoimalla, tuulivoimalla ja aurinkovoimalla tuotettua sähköä. Usein vihreässä sähkösopimuksessa on kohtuullisen suuruinen vihreä lisä kilowattituntihinnassa. Vihreän sähkösopimuksen valitsemalla ja kilpailuttamalla varmistat kuitenkin sen, että sähköautoilusi hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Voit erikseen valita myös tuuli-, aurinko- ja vesisähkösopimuksen. Nekin voit kilpailuttaa vertailusivustolla.

Ryhtyisitkö lähisähkön tuottajaksi?

Kun olet päätynyt hankkimaan kiinteistösi katolle tai pihamaalle aurinkopaneelit ja pienkiinteistölle soveltuvan tuulivoimalan, joiden teho riittää parhaimmillaan tuottamaan sähköenergiaa oman sähköautosi lataamisen ohella myös myytäväksi, sinun kannattaa pohtia lähisähkösopimusta.

Jotta pystyt myymään itse tuottamaasi sähköä myytäväksi energiayhtiöille valtakunnanverkkoon, tarvitset siihen luvan paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Myös sähkökeskukseen on tehtävä muutoksia, jotta myynti onnistuu ja laitteiston sähköturvallisuus taataan.

  • Kiinteistösi sähköpääkeskus pitää varustaa mittaristolla, joka pystyy mittaamaan sekä ostamasi että myymäsi sähköenergian määrän.
  • Samalla kannattaa laskea, onko pääsulakekoko riittävä tai mitä toimintoja tarvitaan, että myös sähköauton lataus onnistuu vanhalla sulakekoolla.
  • Tarvitset sähköpääkeskukseen myös vaihtosuuntaajan eli invertterin, erotuskytkimen ja muitakin järjestelmän turvallisuuden takaavia komponentteja.
  • Voit myydä aurinkovoimalla, tuulivoimalla ja muilla uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä energiayhtiölle sähkösopimuksessa sovitulla hinnalla. Toinen mahdollisuus on myydä sähköäsi sähköpörssin määrittämällä kilowattituntihinnalla, jolloin maksat välittäjälle kilowattituntikohtaisen palkkion tuotantosi mukaan.
  • Muista myös varmistaa, tarvitaanko aurinkopaneelien ja tuulivoimalan asentamiselle rakennus- tai toimenpidelupa. Ilman lupaa laitehankintoja ei kannata tehdä eikä asennustöitä aloittaa.

Voit kilpailuttaa lähisähkösopimuksia vertailusivustolla ja valita sellaisen sähkösopimuksen, joka tukee myös sähköautosi lataamistarpeita.

Älykäs sähköauton lataus – mitä ja miksi?

Mietitkö, miksi sähköauton latauksessa latauksessa tarvitaan älyratkaisuja? Jos olet päättänyt investoida kotiisi sähköauton latauspisteen, lue tämä kappale, niin tiedät mitä älykäs sähköauton lataus tarkoittaa.

Eri toimijat tarjoavat sähköautomarkkinoilla niin peruslatausasemia, kuin älykkäämpiäkin ratkaisuja.

Mitä älykäs sähköauton lataus tarkoittaa yleensä? Ja miksi sellainen kannattaa hommata kotiin?

Älykäs sähköauton lataus edut:

  • Sähköauton lataus tapahtuu nopeammin dynaamisen virranhallinnan avulla. Se varmistaa, että lataus tapahtuu tehokkaammin, ilman, että sinun tarvitsee miettiä palavatko sulakkeet kotoasi.
  • Rahan ja luonnon säästäminen latausajankohtien optimoinnilla, lataaminen voidaan ajoittaa sähköpörssin edullisimmille tunneille, jolloin myös sähkön kulutus on pientä. Näin sähköverkon kuormitus ja energiantarve tasapainottuu.
  • Latausaseman hallinta etänä mobiilisovelluksella. Voit sen avulla valvoa, ketkä voivat käyttää latausasemaa sekä seurata sähkön kulutusta.
  • Älykäs sähköauton lataus on turvallisempaa kuin se, että lataisit autoasi seinäpistokkeesta, jolla yleensä ei ole omaa sulaketta. Niitä ei ole tarkoitettu välttämättä pitkäaikaiseen käyttöön, ja ne voivat aiheuttaa tulipalon kuumentuessaan. Kun sähköauton akut ovat täynnä, virransyöttö katkeaa älykkään sähkönlatauslaitteen ansiosta.

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Muita aiheeseen liittyviä sivuja:

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun