Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
1,92 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Sähkösopimuksen valintaopas

Miten valita paras ja edullinen sähkösopimus kohteeseen kuin kohteeseen? Perehdy alta Summarumin sähkösopimuksen valintaoppaaseen ja kilpailuta sen jälkeen sähkösopimuksesi hetkessä!

Miten valita paras ja edullinen sähkösopimus kohteeseen kuin kohteeseen? Perehdy alta Summarumin sähkösopimuksen valintaoppaaseen ja kilpailuta sen jälkeen sähkösopimuksesi hetkessä!

Ladataan lomaketta..

Opas sähkösopimuksen valintaan – näin löydät parhaan sähkösopimuksen

Sähkösopimuksen tekeminen voi useista ihmisistä tuntua vähiten kiinnostavalta asialta muiden päätösten ja tekemisen ohella. Haluamme kuitenkin korostaa, että elämäntyylistä riippuen jokainen lukija voi säästää kymmeniä tai satoja euroja vuodessa valitsemalla sopivan sähkösopimuksen.

Olemme laatineet melko kattavan artikkelin asioista, jotka jokaisen kannattaa ottaa huomioon muuttaessa tai sähkösopimuksia kilpailuttaessa. Nämä taidot hallitsemalla sinulla on hyvät valmiudet tehdä sinulle sopiva sähkösopimus, joka sisältää valtavasti erilaisia tietoja. Lisäksi osaat valita budjettiisi sopivan sopimuksen.

Oma kulutus ja sen tunteminen

Oman kulutuksen ymmärtäminen on usein valitettavasti aliarvioitu, mutta ehdottomasti tärkein kriteeri sähkösopimuksia vertaillessa.

Jos olet vaihtamassa sähkösopimusta, sinun tulisi ehdottomasti tietää nykyisen sähköntoimittajasi ehdot ja omat tietosi ennen uuden valintaa. Tämä saattaa joistakin kuulostaa itsestään selvältä, mutta useimmat ihmiset eivät tunne sopimuksensa sisältöä eivätkä he ole välttämättä varmoja siitä, minkälaisen sopimuksen he ovat aikoinaan allekirjoittaneet.

Tämän lisäksi harvoilta puuttuu ymmärrys siitä, kuinka paljon sähköä he kuluttavat kuukausittain/vuosittain. Osaatko itse sanoa, paljonko kulutat kuukaudessa?

Jos vastasit kielteisesti, sinun kannattaa nyt siirtyä tarkistamaan ne dokumentit ja sähköpostit, jotka sisältävät arvokasta tietoa nykyisestä sopimuksestasi. Kun tunnet tämän läpikotaisin, olet valmis tekemään viisaampia päätöksiä sähköyhtiön  tai kilpailuttamiseen liittyen.

Muutamia hyviä kysymyksiä vielä oman tilanteesi arvioimiseen:

  • Kuinka suuri laskuni on kuukaudessa?
  • Kuinka paljon energiaa käytän kuukaudessa?
  • Mikä on keskiarvoinen kulutukseni viikossa/kuukaudessa/vuodessa (kWh)?
  • Onko sopimus määräaikainen vai muuttuva?
  • Kuinka suuri osa sähköstä tulee uusiutuvista energialähteistä?
  • Milloin sopimukseni päättyy?
  • Sisältääkö sopimus peruutusmaksun?

Tavoitat seuraavat sähköyhtiöt palvelumme kautta

Sähkösopimusten vertailu itse

Asuit sitten missä päin Suomea tahansa, sinun on helppo hoitaa sähkösopimus verkossa. Jokaisella energiayhtiöllä on myös asiakaspalvelunumero, johon voit soittaa. Sähkösopimuksen voi siis tehdä myös puhelimitse. Tarvittaessa voit myös laittaa sähköpostia tai viestiä live chat -toiminnon kautta.

Seuraavat asiat vaikuttavat sähkösopimuksen hintaan:

Sinulla on myös käytettävissäsi erilaisia vaihtoehtoja laskujen vastaanottamiseen. Voit esimerkiksi valita joko sähköisen laskun, ja myös päättää, kuinka tihein väliajoin vastaanotat laskusi.

Vaihtoehdot ovat 4, 6, ja 12 kertaa vuodessa. Usein laskut saapuvat neljä kertaa vuodessa, mutta kulutuksestasi riippuen niitä voi saapua myös useammin.

Sinun on myös mahdollista pyytää laskut paperilaskuina suoraan kotiisi. Erityisesti nuoret ovat kuitenkin tottuneet hoitamaan asiansa netissä, joten myös sähköyhtiöön ollaan yleensä yhteyksissä verkon kautta. Tämän vuoksi tärkeä kriteeri sähköyhtiön valinnassa on sen tarjoamat digitaaliset palvelut.

Asumismuodot

Seuraava tärkeä seikka sähkösopimuksiin liittyen löytyy tietysti asunnosta. Asumismuoto vaikuttaa (tietysti) suuresti siihen, minkälaisia sähkösopimuksia sinun kannattaa itsellesi harkita.

Kerrostaloasuja

Kerrostaloasuminen on yksi yleisimmistä asuinmuodoista, vaikka suomalaisten ehdoton suosikki on omakotitaloasuminen.

Jos asut kerrostaloyksiössä, sinun todennäköisesti suurin sähkönkuluttaja on keittiö. Siihen sisältyvät kylmälaitteet ja ruuanlaitto.

Muuten kodin elektroniikka vie myös paljon sähköä. Jokainen yksiössä asuva, sähkönkulutustaan seurannut henkilö tietää, että jos ruuanlaitto ja kotona oleminen jää vähemmälle, niin myös päivittäinen sähkönkulutus laskee valtavasti.

Henkilöt taas, jotka asuvat yksiöissä, ja pelaavat esimerkiksi paljon tietokoneella tai pelikonsoleilla, saavat varautua selvästi suurempaan sähkölaskuun. Tähän tuo erityisesti lisää se, jos laitteet jäävät yöksi tai muuten pitkäksi aikaa päälle.

Jos kerrostaloasunnossa on sauna, voit varautua yli satojen kWh lisiin vuodessa. Jos lämmität saunan kerran viikossa, se vastaa suurin piirtein kylmälaitteiden osuutta viikon sähkönkulutuksesta.

Tarkempaa tietoa kerrostaloasumiseen soveltuviin sähkösopimuksiin täältä. 

Omakotitaloasukas

Omakotitaloasuminen on suomalaisten suosikki asumismuoto, eikä syyttä. Omakotitalot sijaitsevat yleensä keskustan ulkopuolella rauhallisemmassa paikassa. Omakotitaloasukkaan sähkönkulutus riippuu tietysti siitä, käyttääkö asunto sähkölämmitystä vai ei.

Tutustu tarkemmin omakotitaloihin soveltuviin sähkösopimuksiin tästä. 

Rivitaloasukas

Rivitaloasukkaan sähkönkulutus riippuu samoin kuin omakotitaloasukkaan kulutus siitä, onko asunto sähkölämmitteinen vai ei.

Rivitaloasukkaat voivat joka tapauksessa säästää valtavasti sähköä vuodessa keskittymällä muun muassa:

  • Ilmastointiin
  • Lattialämmitykseen
  • Valaistukseen

Usein rivitalossa asuvien sähkönkulutus on kuitenkin keskivertoa matalampaa, joten siksi erityisesti heille suositellaan virheitä sähkösopimuksia. Tästä voit lukea lisää Vihreä sähkösopimus -sivulta. Määräaikainen uusiutuvan energian sähkösopimus on helppo ja huoleton sopimustyyppi rivitaloasukkaalle.

Lue sähkösopimuksista rivitaloon täältä.

Opiskelija

Opiskelijoilla ei ole liian paljon rahaa säästääkseen. Siksi opiskelijat haluavat maksaa mahdollisimman vähän sähköstä. Paras tapa löytää alhaisen budjetin vaihtoehto on verrata hintoja verkossa. Sähkösopimusten hintoja voit verrata esimerkiksi Energiaviraston sivulla.

Opiskelijat haluavat ostaa uusiutuvien energialähteiden luomaa ekologista sähköä.

Lue lisää opiskelijoille sopivista sähkösopimuksista.

Vuokralainen

Vuokralaisena asumiseen sisältyy yleensä se, että maksat sähköstä erikseen. Useissa vuokrasopimuksissa vesi sisältyy hintaan, mutta sähköstä maksat itse. Muistathan, että vedenkulutusta vähentämällä voit myös säästää sähkölaskussa.

Vuokralaisen tulee ilmoittaa muutosta vuokranantajalle heti, kun muutto ja sen aikataulu vahvistuvat. Vuokrasopimuksissa on aina vähintään kuukauden pituinen irtisanomisaika, joka lasketaan kuun ensimmäisestä päivästä.

Hoida siis irtisanominen heti, ettet vain joudu maksamaan ylimääräistä vanhasta asunnostasi. Sähkösopimuksen purku on myös tehtävä muutama viikko etukäteen, ettet joudu maksamaan erilaisia palvelumaksuja (ellei sopimuksessa toisin mainita).

Asunnon lämmitystavat

Suomalaiset talot ja asunnot ovat yleensä korkealaatuisia maailmanlaajuisesti vertailtuna. Asunnot on eristetty hyvin vähintään kaksoislasilla, vakiona kolmoislasilla tai jopa nelinkertaisella lasilla.

Myös viisinkertainen lasi on yleistymässä. Koteja lämmitetään hyvin talvella, eikä erillisiä lämmittimiä tarvita. Yli 90% suomalaisista kerrostaloista, yli puolet kaikista rivitaloista ja suurin osa julkisista rakennuksista ja liiketiloista on kytketty kaukolämpöverkkoon.

Tässä kappaleessa kerromme lisää erilaisista lämmitysmuodoista.

Kaukolämpö

Kaukölämpö on Suomen yleisimmin käytetty lämmitysmuoto. Sen hinnat määrittää Energiateollisuus, joka vastaa noin 97% kaukolämmön myynnistä Suomessa. Suomessa on noin 100 kaukolämpöä myyvää firmaa kaikkiaan 170 kunnassa.

Kun vertailet kaukolämmön hintoja, sinun kannattaa ymmärtää hieman, miten ne on ilmoitettu. Tavallisesti hintatilastot esitetään niin, että niistä on luettavissa verollinen hinta. Yksikkö on yleensä e/MWh. Tähän sisältyvät:

  • Tyyppirakennusten liittymismaksut
  • Energiamaksut
  • Kiinteät maksut + verot
  • Arvonlisävero, polttoaineiden valmisteverot

Sähkö

Sähkölämmitys on Suomen toiseksi yleisin lämmitysmuoto. Sen käyttö kuitenkin uusissa rakennuksissa on ollut selvässä laskussa.

Sähkölämmitteisessä talossa kannattaa huomioida sopimukset, joissa eri vuorokauden aikaan sähkö on hinnoiteltu eri tavoin. Kun sähkö on halvempaa yöaikaan, kannattaa silloin lämmittää taloa. Jos lämmitys on päällä päiväsaikaan, sähkölaskun hinta nousee.

Öljylämmitys

Öljylämmitys on erityisesti pieniin taloihin sopiva vaihtoehto, joka on kohtalaisen halpa energiamuoto. Jos öljylämmitysjärjestelmää huolletaan tehokkaasti, se on todella kustannustehokas tapa lämmittää asunto. Sen avulla asunnon ilma pysyy sopivan lämpimänä läpi vuorokauden.

Jos öljylämmitystä verrataan fossiilisilla energialähteillä tuotettuun sähköön, öljylämmitys on paljon ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Sen hiilidioksidipäästöt per kWh, samoin kuin kaukolämmön päästöt, ovat alhaisemmat kuin sähköllä.

Puulämmitys

Suomi on metsien maa, ja siellä lämmityksestä noin 30% tuotetaan joko yhdistämällä lämpöpumppu ja puulämmitys, tai 100% puulla.

Tietysti puulämmitteisessä asunnossa on omat ongelmansa, kun esimerkiksi talvella lämmitystyötä on tehtävä päivittäin. Kesällä kuitenkin asukkaat voivat pitää taukoa, ja lämmittää asuntoa vain esimerkiksi kerran viikossa.

Puulämmitteinen asunto tulee vastaan sähkölaskussa, kun asuntoa on lämmitettävä vähemmän energialla, jonka kulutus on suurinta juurikin talvella.

Maalämpö

Maalämpö on yleistyvä lämmitysmuoto nyt myös Suomessa. Se on yksi vihreimmistä lämmitysratkaisuista.

Maalämmön asentaminen ja käyttö maksaa arviolta saman verran kuin vesilämmitysjärjestelmäinen asunto. Hinta riippuu kuitenkin aina siitä, kuinka syvälle kaivo on asennettava. Uuteen omakotitaloon kannattaa kuitenkin budjetoida vajaat 15 000 euroa.

Maalämmössä yhdistyy sekä asunnon lämmittäminen maalämpötekniikalla, sekä myös asunnon viilentäminen ja ylimääräisen energian varastointi talvea varten.

Ympäristöseikat

Tietysti aina lämpöratkaisua miettiessä on syytä ottaa huomioon ympäristö. Sen kannalta on suositeltavaa käyttää uusiutuvaa energiaa lämmitysratkaisussa. Vihreää energiaa ovat:

  • Puu ja pelletti
  • Maalämpö
  • Kaukolämpö (tuotantotavat kuitenkin vaihtelevat)
  • Aurinko- ja tuulienergia

Kohteen mittaustapa

Yleissähkö. Asuntojen sähkön mittaustapa voidaan jakaa kahteen: yleissähkö ja kausisähkö.
Yleissähköllä tarkoitetaan sitä, että sähkön hinta säilyy samana ympäri vuorokauden ja eri vuodenaikoina. Tässä tapauksessa sopimuksessa on oltava kiinteähintainen sähkö.

Yleissähkö on tyypillisin mittaustapa kerrostaloasunnoissa, sekä myös rivitaloasunnoissa. Yleissähkö voidaan myös valita omakotitaloihin ja kesämökkeihin, jotka lämmitetään joko:

  • Öljyllä
  • Maalämmöllä
  • Tai kaukolämmöllä

Yleissähkö siis sopii lähinnä kotitalouksiin, missä sähkönkulutus on todella vähäistä, ja se ajoittuu lähinnä päiväaikaan.

Kausisähkö (talvipäivä ja muu aika). Kausisähkö on nimensä mukaisesti mitattavissa vuodenaikojen vaihtelun mukaan. Sillä on kaksi energiahintaa, joista talviarkipäivän hinta on korkeampi, ja muun ajan hinta selvästi halvempi.

Kausisähkö soveltuu kohteisiin, joiden sähkönkulutus on keskiarvoa kovempaa, ja mittaustapa perustuu kyseiseen ”kausittaiseen” aikajakoon.

Erityyppiset sopimukset

Erityyppisillä sopimuksilla tarkoitetaan sähkösopimuksen tyyppiä, joka määrittää hinnan joko toistaiseksi, tai seuraavalle kolmelle, kuudelle, tai esimerkiksi 18 kuukaudelle. Sopimustyyppejä ovat:

  • Määräaikainen; 12-17 kk
  • Määräaikainen; vähintään 18 kk
  • Määräaikainen, muut
  • Toistaiseksi voimassa, hinta voi muuttua
  • Toistaiseksi voimassa, muuttuva hinta

Kiinteäkorkoisessa sopimuksessa sovittu korko ei vaihtele, jos markkinahinnat nousevat tai laskevat. Vaihtuvakorkoisessa sopimuksessa maksamasi kWh-hinta kuitenkin nousee ja laskee markkinahintojen kanssa. Kurssisi saattaa laskea, kun markkinahinnat laskevat, mutta se voi myös nousta nopeasti, kun markkinahinnat nousevat.

Kiinteäkorkoiset sopimukset tarjoavat siis korkovakauden. Asiakkaat, jotka haluavat budjetoida sähkön kustannuksia, tyypillisesti arvostavat tätä näkökulmaa näissä sopimuksissa.

Koska vaihtuvakorkoisten sopimusten korot voivat muuttua, näiden asiakkaiden voi olla vaikeampaa ennustaa kuukausittaisia laskuja ja budjettikustannuksia. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus voi siis olla halvempi, mutta siinä on varauduttava riskeihin.

Sähkön tukkumyyntihinnat voivat muuttua dramaattisesti esimerkiksi äärimmäisten säätapahtumien aikana, mikä voi myös aiheuttaa hinnan nousun kuluttajien maksamissa muuttuvakorkoisissa sopimuksissa.

Kiinteäkorkoisen sopimuksen omistaja eivät näe dramaattisia korkojen muutoksia kuukausittaisissa laskuissa äärimmäisen kuumien tai kylmien lämpötilojen seurauksena. Sähkön käyttö voi tietysti lisääntyä, mikä lisää laskuasi.

LUE LISÄÄ: Sähkösopimuksen vaihtaminen

Kuukausimaksuttomat sopimukset

Suomessa on tarjolla jatkuvasti enemmän myös kuukausimaksuttomia sopimuksia. Niiden kanssa maksat ainoastaan sähköstä, jonka olet kuluttanut.

Määräaikaisen, kuukausimaksuttoman sopimuksen hinta pysyy kiinteänä koko kauden (esim. 24 kuukautta), joten voit helposti ennustaa tulevat kulusi.

Pörssisähkö

Pörssisähkö on tähän asti ollut halvin sähkösopimustyyppi pitkällä aikavälillä. Pörssisähkö perustuu usein Nordpool sähköpörssin spot-hintaan, joka määrittää mihin hintaan sähköä on saatavilla päivän eri tunteina. Sen sijaan sähkön hinta pörssissä määräytyy sen kysynnän ja tuotannon perusteella.

Sopimuksen irtisanominen

Sähkösopimuksen irtisanominen on yleensä melko simppeli homma. Tämä kannattaa kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin, ettet joudu maksamaan ylimääräisiä kuluja. Näin myös varmistat, että muuttopäivänä sinulla on toimivat sähkölaitteet uudessa asunnossasi.

Useimmat energiayhtiöt tarjoavat mahdollisuuden hoitaa sopimuksen purkaminen netissä, mutta usein kannattaa vielä soitella (yleensä maksuttomaan) asiakaspalveluun. Näin varmistat, että kaikki on kunnossa, ja voit myös saada henkilökohtaisen tarjouksen uuden sopimuksen tekoon.

Energialähteet

Suomessa energiaa saadaan yhä pääasiassa fossiilisista polttoaineista, kuten öljystä, ja biopolttoaineista, kuten puusta. Koska Suomella ei ole kotimaisia fossiilisten polttoaineiden varastoja, suurin osa tuodusta energiasta on öljyä Venäjältä. Lue lisää Suomen energiainfrastruktuurista Vihreä sähkösopimus -sivulta.

Suomalaisissa sähkösopimuksissa on käytössä seuraavat energialähteet:

  • Uusiutuvat
  • Vesivoima
  • Tuulivoima
  • Biopolttoaineet
  • EKO-sähkö
  • Uusiutumattomat
  • Öljy
  • Turve
  • Kivihiili
  • Maakaasu
  • Ydinvoima

Vihreät sähkösopimukset uusiutuvalla energialla

Jokaisella on mahdollisuus tehdä ympäristöteko, ja valita sopimus, jossa kaikki sähkö tai ainakin osa siitä on tuotettu uusiutuvalla energialla. Vihreällä sähköllä tarkoitetaan siis uusiutuvilla energialähteillä tai muuten ympäristöystävällisesti tuotettua sähköä.

Puhdas sähkö, ekologinen sähkö, ympäristöystävällinen sähkö, vihreä sähkö, ja uusiutuva sähkö ovat kaikki toistensa synonyymejä. Toisinaan eri energiayhtiöt kuitenkin tarkoittavat termeillä eri asioita, joten kannattaa selvittää, mitä vihreä sähkö tai sen synonyymit kenellekin tarkoittaa.

Kun kilpailutat sähkösopimuksesi, voit säästää vuodessa kymmeniä tai jopa satoja euroja. Jos vihreän sähkön hinta on kalliimpi kuin fossiilisen sähkön, voit säästämästäsi erotuksesta laittaa hieman enemmän vihreän sähkön tukemiseen.

Tästä voi seurata useita muita säästötoimenpiteitä, kuten esimerkiksi valaistuksen muuttaminen LED-valoihin, ja energiatehokkaampien laitteiden ostaminen. Löydät lisätietoa vihreästä sähköstä ja EKOenergiasta vihreistä sähkösopimuksista kertovasta artikkelistamme.

Hintavertailu

Minkälainen sähkösopimus siis sopii minulle? Sähkön tulevaisuus on nyt kysymysmerkillä, sillä markkinat ovat myllerryksessä. Esimerkiksi sähkön siirrosta koituvien kustannusten on odotettu kasvavan edelleen tulevinakin vuosina.

Varovainen ennuste on, että siirtohinnoissa tullaan näkemään vähintään 10–20 % korotus seuraavien kymmenen vuoden aikana. Tähän vaikuttaa etenkin sääolojen epävarmuus.

Sekä sateen että tuulen vaikutus hintaan on huomattava. Olemme koonneet tästä lisätietoa Sähkön hinta – kallista vai edullista tänä päivänä? -artikkeliin.

Älykkäät sopimukset ovat nykyaikaa, sillä niiden avulla voidaan ottaa esimerkiksi asunnon ja rakennuksen energiatarpeet ja materiaalit huomioon. Jokaisella henkilöllä on siis mahdollisuus valita budjettinsa mukainen, järkevä sähkösopimus.

Hintavertailuun kannattaa siis käyttää aikaa, jotta voit vaikuttaa kuukausittaisiin menoihisi sekä mahdollisesti myös osallistua ympäristöystävällisempään kuluttamiseen. Seuraava esimerkki esittelee tilanteen, jossa sähkösopimukset vaikuttavat pienessäkin asunnossa kuukausittaisiin kuluihin.

Esimerkki – muutto kerrostaloyksiöstä kerrostalokaksioon

Tiina muuttaa kerrostaloyksiöstä kaksioon, jossa on myös sauna. Tiina käyttää sähköä erittäin maltillisesti. Hänen normaali vuosikulutuksensa on noin 1200 kWh. Uudessa kaksiossa hintaan lisätään viikoittaiset saunomiset, jotka tekevät yhteensä noin 400 kWh/vuodessa.

Tiina kilpailuttaa kaksi yhtiötä, jotka tarjoavat toistaiseksi voimassa olevat sopimukset. Perussähkön (energiayhtiö 1) hinta on 6,99 c/kWh, johon sisältyy perusmaksu 3,84 e/kk. Tiinan sähkömaksut sopimuksen 1 kanssa on reilu 150 euroa vuodessa.

Tiina kilpailuttaa sopimuksen, ja hänelle tarjotaan toiselta energiayhtiöltä (energiayhtiö 2) sopimus. Siinä sähkösopimuksen hintaan kuuluu 4,50 e/kk perusmaksu, ja sähkön hinta on 4,99 c/kWh. Tämän perusteella vuosimaksu on vähän reilu 150 euroa vuodessa.

Tämän perusteella Tiina selvittää myös, paljonko määräaikainen sopimus maksaa energiayhtiö 2 mukaan. He tarjoavat määräaikaista sopimusta kuudelle (6) kuukaudelle, jonka perusmaksu on 4,50 e/kk, ja sähkön hinta 6,19 c/kWh. Sähkön hinta puolen vuoden ajalta olisi tällöin 64,14 euroa. Jatkosopimuksesta riippuen Tiina voi säästää tällä noin 20 euroa vuodessa.

LUE LISÄÄ: Sähkösopimusten kilpailutus

Vinkit sähkösopimuksen valintaan

  1. Tutustu omaan kulutukseesi
  2. Mieti, millä voisit vähentää omaa kulutustasi
  3. Vältä ”helppoa” kuukausihinnoittelua
  4. Vertaile eri sähköyhtiöiden hintoja
  5. Valitse sinulle sopiva energialähde

Sähkösopimus ilman perusmaksua

Sähkösopimus ilman perusmaksua löytyy jatkuvasti yhä useamman sähkön tarjoajan palveluista. Sähkösopimus ilman perusmaksua on siis sellainen sähkösopimus, josta ei peritä kuukausittaista perusmaksua ollenkaan.

Monissa sähkösopimuksissa perusmaksu kustantaa kahdesta viiteen euroa per kuukausi. Löytämällä itselleen sähkösopimuksen ilman perusmaksua, voi siis säästää kuukausitasolla merkittäviä rahallisia summia.

Sähkösopimus ilman perusmaksua hyödyttää yleensä eniten henkilöä, jonka henkilökohtainen sähkön kulutus on verrattain matalaa. Esimerkiksi pienessä asunnossa asuva opiskelija, tai paljon työnsä takia matkusteleva, voivat käyttää tyypillisesti hyvin vähän sähköä.

Tällaisille henkilöille sähkösopimus ilman perusmaksua saattaa olla hyödyllinen ratkaisu.  Sinun kannattaa kuitenkin muistaa vertailla eri sähkötuotteita keskenään. Ainoastaan vertailun avulla on mahdollista varmistua sähkösopimuksen sopivuudesta itselleen.

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Usein kysyttyä

Mitä tarkoittaa hintakiinnitys?
Hintakiinnitykset liittyvät pörssisähköön, jolloin voit kiinnittää haluamasi hinnan kolmeksi kuukaudeksi. Et siis voi nauttia sähkön hinnan alenemisesta tällä kaudella, mutta ainakin hintakiinnitys on tuonut vakautta ja varmuutta laskuihisi.
Mitä energialähteitä Suomessa käytetään?
Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinkoenergia, vesivoima, tuulivoima, biopolttoaineet, ja EKO-sähkö. Uusiutumattomia ovat öljy, turve, kivihiili, maakaasu, ja ydinvoima.
Kuinka voin irtisanoa sopimuksen?
Voit irtisanoa sähkösopimuksen melko helposti, mutta sekuitenkin aloittaa hyvissä ajoin ennen muuttoa tai uuden sopimuksen alkua. Näin vältät ylimääräiset palvelumaksut, ja pidät huolen siitä, että sinulla on toimivat sähkölaitteet uudessa asunnossasi.
Mistä sähkösopimuksen hinta muodostuu?
Sähkösopimuksen hinta muodostuu kolmesta asiasta: sähköenergian hinta (c/kWh), sähköntoimittajan perimä perusmaksu, ja tietysti oma sähkönkulutuksesi.
Mitä asunnon lämmitysmuotoja Suomessa on käytössä?
Kaukolämpö, sähkö, öljylämmitys, ja puulämmitys. Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto.
Mitä tarkoitetaan kausisähköllä ja yleissähköllä?
Yleissähköllä tarkoitetaan sitä, että sähkön hinta säilyy samana ympäri vuorokauden ja eri vuodenaikoina. Tässä tapauksessa sopimuksessa on oltava kiinteähintainen sähkö. Kausisähkö on nimensä mukaisesti mitattavissa vuodenaikojen vaihtelun mukaan. Siihen sisältyy kaksi energiahintaa, joista talviarkipäivän hinta on korkeampi, ja muun ajan hinta selvästi halvempi.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja:

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun