Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
0,89 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Sähkösopimus loma-asuntoon

Loma-asunnon sähkösopimuksen uusiminen saattaa olla ajankohtaista tai uuteen loma-asuntoon pitäisi ottaa kokonaan uusi sähkösopimus. Sopivan sähkösopimuksen valitseminen voi tuntua työläältä ja hieman raskaaltakin, kun eri sopimusvaihtoehtoja olisi hyvä vertailla. Vertailu palvelumme kautta on tehty helpoksi ja sopivan sopimuksen valinta on täysin maksutonta.

Loma-asunnon sähkösopimuksen uusiminen saattaa olla ajankohtaista tai uuteen loma-asuntoon pitäisi ottaa kokonaan uusi sähkösopimus. Sopivan sähkösopimuksen valitseminen voi tuntua työläältä ja hieman raskaaltakin, kun eri sopimusvaihtoehtoja olisi hyvä vertailla. Vertailu palvelumme kautta on tehty helpoksi ja sopivan sopimuksen valinta on täysin maksutonta.

Ladataan lomaketta..

Määräaikainen sähkösopimus loma-asuntoon

Sähkösopimuksissa on tarjolla jopa 3 – 36 kuukauden mittaisia sähkösopimuksia. Näissä erityisen hyvänä puolena on se, että hinta on kiinteä koko sopimus kauden ja näin tuleva sähkölaskukin on helpompi ennakoida. Määräaikaista sähkösopimusta ei voi irtisanoa kuluttomasti kesken sopimuskauden, sillä se sitoo kumpaakin osapuolta.

Toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus loma-asuntoon

Jatkuvasti voimassa oleva sähkösopimus, jonka sisältö eri sopimuksissa vaihtelee huomattavasti. Toistaiseksi voimassaolevassa sähkösopimuksessa ei ole tarvetta miettiä, että onko sopimuksen uusiminen ajankohtaista.

Valittavana on useita eri vaihtoehtoja, kuten tuntihinnoittelu, kvartaaleittain vaihtuva sopimushinta sekä monia eri vaihtoehtoja, joissa esimerkiksi talvikausi on voitu kiinnittää tiettyyn sopimushintaan ja kesäkaudella taas seurataan tuntihinnoittelua. Vaihtoehtojen kirjo on suuri, siksi on myös tärkeää miettiä, että millainen sopimus sopii omaan loma-asuntoon.

Pörssisähkö – markkinahintaan perustuva tuntihinnoittelu

Markkinahintaan perustuva tuntihinnoittelu voi myös olla vaihtoehto, jos sähkön käyttöä loma-asunnossa voi ohjata tuntihinnoittelun mukaan edullisimmille tunneille. Yleensä markkinahinnan lisäksi maksu muodostuu marginaalista sekä Fingridin volyymimaksusta, joiden lisäksi maksetaan erillinen kuukausimaksu. Pörssisähkön käyttäminen ei ole välttämättä niin huoletonta, kun kiinteään hintaan perustuvan sähkön käyttö. Harmillisesti pörssisähkön vaihtelua ei pysty ennakoimaan etukäteen, pääpaino sen käytössä perustuu käyttöön edullisimpina tunteina.

Miten sähkön hinta muodostuu?

Valinnasta riippuen sähkön hinta voi olla sidottu määräajaksi tiettyyn perushintaan/kWh tai tuntihinnoittelun mukaisesti. Tuntihinnoittelussa lisätään edellä mainitut marginaali sekä volyymimaksu. Kaikissa vaihtoehdoissa on yleensä lisänä kuukausittainen perusmaksu, joka on myös usein kilpailutettavissa.

Näiden lisäksi hintoihin lisätään sähkönsiirtomaksu, jonka perii sähköä toimittava paikallinen sähköyhtiö. Siirtohintaa ei pysty kilpailuttamaan ja paikallinen sähköyhtiö sääteleekin siirtohinnan. Kaikkiin hintoihin sisältyy arvonlisävero 25,5%.

Miten valita sopiva sähkösopimus loma-asuntoon?

Sähkösopimusta valittaessa on hyvä aloittaa sopivan sähkösopimuksen vertaileminen huomioimalla sähkön kokonaiskulutus. Helpoiten vuosittaisen kokonaiskulutuksen saa selville aikaisemmista sähkölaskuista.

Onko kyseessä esimerkiksi loma-osake huoneisto vai perinteinen kesämökki? Mikä on loma-asunnon pinta-ala ja pääasiallinen lämmitysmuoto? Millaisella talvikäytöllä loma-asunto on? Kuinka paljon loma-asunnossa vietetään aikaa ylipäätään? Nämä seikat ovat luonnollisesti vaikuttaneet jo aiemminkin sähkön vuosittaiseen kokonaiskulutukseen ja vaikuttavat tietenkin myös jatkossa.

Jos itsellä ei ole realistista kokonaiskuvaa sähkön vuosittaisesta kulutuksesta, voi vertailupalvelumme kautta saada osviittaa sähkön kulutuksesta erilaisissa loma-asunnoissa ja tehdä valintoja sen avulla.

Tuotantotavan valinta sähkösopimukseen

Nykyisin useat eri sähköyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden valita sähkön tuotantotavan. Ydinvoiman lisäksi sähköä tuotetaan fossiilisilla tuotantotavoilla kuten maakaasulla, öljyllä tai kivihiilellä. Näiden lisäksi vesivoimalla, tuulivoimalla sekä aurinkovoimalla. Tuotantotavan valitsemisella on myös merkitystä sähkön hintaan, joka kannattaa huomioida valintaa tehdessä.

Ympäristöystävällistä sähköä loma-asuntoon

Yhä useampi sähkönkuluttaja haluaa tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja sähkösopimuksien osalta myös loma-asuntoon. Sähköyhtiöistä useat tarjoavatkin ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona vihreää sähköä tai CO2-vapaata sähköä.

Vihreä sähkö tuotetaan uusiutuvilla tuotantotavoilla, kuten vesivoimalla, tuulivoimalla, aurinkovoimalla, geotermisellä lämmöllä tai maalämmöllä. Vihreän sähkön tunnistaa myös EKOenergia -merkistä. Se on energiamuodolle myönnetty merkki, joka kertoo energiamuodon ympäristöystävällisyydestä sekä ilmastotoimien edistävyydestä. Sähköyhtiölle ei merkkiä myönnetä.

CO2-vapaa sähkö on myös kohtalaisen ympäristöystävällisempi valinta. Sähkö on päästötöntä, mutta se on voitu tuottaa esimerkiksi ydinvoimalla. Ympäristöystävälliset sähkösopimusvaihtoehdot ovat yleensä hieman kalliimpia, mutta nekin kannattaa kilpailuttaa jos harkitsee loma-asuntoonsa ympäristöystävällisempää sähköä.

Miksi loma-asunnon sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa?

Loma-asuntoja on monia erilaisia, niiden käyttötarkoitus on eri ihmisillä erilainen. Osa käyttää loma-asuntoaan ainoastaan kesäkaudella, kun taas toiset haluavat viettää loma-asunnollaan aikaa ympäri vuoden.

Loma-asuntoon otettavan sähkösopimuksen valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa, sillä eri vaihtoehtojen vertaileminen voi tuoda aikaan merkittävät säästöt. Harmillisesti sähkön siirtohintaa ei voida kilpailuttaa ja arvonlisäveron nousu 25,5%:iin on saanut monet loma-asunnon omistajat pohtimaan tarkemmin sopivaa sähkösopimusta sopimuksen uusimisen tullessa ajankohtaiseksi.

Monesti myös eri sähköyhtiöt tarjoavat uusille asiakkaille huojennusta kuukausittaisista perusmaksuista ja mielellään tarjoavat myös edullisia kiinteähintaisia sopimuksia. Tärkeintä sopimuksen valinnassa on tiedostaa loma-asunnon sähkön kulutus ja se vaihtoehto, joka soveltuu parhaiten omiin tarpeisiin. Vertailemalla voi saada huomattavat säästöt aikaiseksi.

Yhteenveto sähkösopimuksen valinnasta loma-asuntoon

Kokosimme alle asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun valitsee sähkösopimusta loma-asuntoon.

  • Pohdi haluatko huolettoman kiinteähintaisen sähkösopimuksen vai tuntihintaan perustuvan sähkösopimuksen.
  • Kuinka paljon on loma-asunnon vuosittainen sähkön kulutus?
  • Määräaikaiset sopimukset sitovat molempia osapuolia määräajan loppumiseen saakka.
  • Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa runsaasti erilaisia vaihtoehtoja.
  • Muista myös sähkön siirtohinnan aiheuttamat kustannukset.
  • Kuukausittaisia perusmaksuja pystyy myös kilpailuttamaan.

Vertailemalla sopivimman vaihtoehdon palvelussamme, sinulla on mahdollisuus säästää huomattavasti sähkön hinnassa sekä kuukausimaksuissa. Vertaileminen on tehty helpoksi ja sen voi tehdä silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Lisäksi vertaileminen on täysin kulutonta. Loma-asunnossa on mukava nautiskella olostaan, kun tietää tehneensä parhaan mahdollisen valinnan ainakin sähkösopimuksen osalta.

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun