Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
2 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Tee sähkösopimus

Tee sähkösopimus kilpailuttamisen avulla ja löydä käyttöösi se sinulle paras sopimus.

Tee sähkösopimus kilpailuttamisen avulla ja löydä käyttöösi se sinulle paras sopimus.

Ladataan lomaketta..

Edullisin sähkösopimus löytyy kilpailuttamalla

Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa maksutta. Sähkösopimusten vertailu on nopeaa ja tarjolla on myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Kilpailuttaminen ei sido mihinkään, joten sen voi tehdä milloin vaan, jos kiinnostaa sähkön sen hetkinen hinta. Lisäämällä postinumeron voit rajata sähkösopimukset vain niihin, jotka ovat mahdollisia omaan osoitteeseen.

Sähkön hinta on tällä hetkellä ennätyskorkealla. Jos koskaan niin nyt on tärkeää kilpailuttaa sähkö ja tutustua eri vaihtoehtoihin. Sähkön kilpailuttamalla voi säästää huimat summat rahaa. Tästä artikkelista löytyy kaikki olennainen, jotta jopa ummikko saa parhaan sähködiilin omaan kotiinsa. Sähkön kilpailuttaminen onnistuu viidessä minuutissa Summarumin kautta, lähde siis etsimään edullista sähkösopimusta kanssamme.

Muista kuitenkin, että jos on jo määräaikainen voimassaoleva sopimus, ei voi sähkösopimusta kilpailuttaa. Tällöin pitää odottaa, että edellisen sopimuksen määräaika tulee päätökseen. Sähkösopimus on yleensä voimassa kaksi vuotta. Sähkö kannattaisikin kilpailuttaa vähintäänkin parin vuoden välein. Nykyisessä tilanteessa on suotavaa seurailla sähkön hinnan kehitystä säännöllisesti. Toki muuttaessa on aina hyvä miettiä sähkösopimus uusiksi.

Sähkösopimusten kilpailuttaminen ja vertailu

Sähkösopimusten kilpailuttaminen ja vertailu on äärimmäisen tärkeää, jottei sähköstä maksaa liikaa. Netissä sopimuksen kilpailuttaminen myös onnistuu käden käänteessä. Sähkösopimusta valitessa on hyvä miettiä, haluaako sähkön kulutuksen mukaan vai kiinteänä kuukausihintana.

Sähkön vertailun tekeminen:

  1. Vaihe: Ensin tulee täyttää perustiedot kuten nykyisen sopimuksen tiedot sekä arvioitu vuotuinen energiankulutus. Tämän lisäksi on postinumero, sähköposti ja asuntotyyppi tärkeitä tietoja sähkön hintaa arvioitaessa.
  2. Vaihe: Sen jälkeen tulee vertailla tuloksia sekä lisäpalveluita. Sähkösopimusten vertailu on helppoa, koska sopimukset voi rajata energialähteen mukaan.
  3. Vaihe: Lopuksi tulee hakemus viimeistellä eli täyttää kaikki henkilötiedot, jotta uusi sopimus saadaan vahvistettua.

HUOM. Jos sähkösopimuksista ei löydy mieluista voi hakemuksen keskeyttää ilman sitoumuksia. Vasta viimeisen vaiheen saattaminen loppuun on sitova sopimus.

Kilpailuta sähkön hinta ja tee sähkösopimus heti

Netin kautta on kilpailutus nopeaa milloin vain. Sen voi tehdä työmatkalla tai kotisohvalta käsin. Yhdellä lomakkeella saat kilpailutettua kaikki sopimukset ja päätöksenteko on nopeaa.

Kolmivaiheinen sähkön kilpailutus on nopeaa. Ensimmäisessä vaiheessa täytyy syöttää postinumero, jotta on helppo tarkistaa alueella toimivat sähköyhtiöt sekä sähkönsiirtoyhtiöt. Jos sähkön vertailu jää kesken on hyvä antaa sähköpostiosoite. Sähkövertailun voi tallentaa Tulokset -kohdasta, jossa sähkösopimuksia vertaillaan. Asuntotyyppejä on kolmenlaista: omakotitalo, kerrostalo tai yksiö ja rivitalo. Valitse lähinnä tilannettasi oleva asumistyyppi, jos on epäselvyyksiä. Energiankulutuksesta kysyttäessä voi vastata arvion vuosikulutuksesta. Jos ei arviota ole antaa, se määritellään asunnon koon, asukkaiden lukumäärän ja sähkösaunan olemassaolon mukaan.

Nykyisen sopimuksen hinta on merkittävä tekijä, kun vaihtoehtoisia sopimuksia esitetään. Arvio kuukausihintaisesta sähköstä on ilman sähkönsiirtomaksua. Voit määritellä sähkön hinnan vertaamalla muutamaa viimeaikaista sähkölaskua. Sähkön keskivertohinta on näiden keskiarvo. Jos ei vanhoja laskuja ole saatavilla kuukausihinnan määritystä varten riittää, että antaa nykyisen sähköyhtiön sekä sähkönsiirtoyhtiön tiedot, jotta hinta pystytään määrittelemään.

Näin valitset parhaan sähkösopimuksen

Parhaan sähkösopimuksen valitset tutustumalla eri sähkösopimusten periaatteisiin. Hintavertailua tehdessä on tärkeä muistaa, että se on kokonaisuus. Kannattaa tutustua sopimukseen kunnolla ennen kuin sitoutuu mihinkään. Halpa kuukausihinta voi tarkoittaa korkeaa perusmaksua tai edullinen sähkön kilowattituntihinta voi olla pois jostain muualta. Yleensä halpa hinta kompensoidaan muualla. Toki on myös hyvä muistaa, että sähkön hinta vaihtelee riippuen vuodenajasta ja monesti voi sähkön kilpailuttaminen olla parempi keväällä. Myös suuret alekampanjat kuten Black Friday tuo mukanaan tarjouksia myös sähköyhtiöiltä.

Oma sähkönkulutus on tärkeä tekijä valitessa itselle sopivin sopimus. Tulevien sähkölaskujen ennakointi onkin tarpeen. Kun syöttää mahdollisimman tarkan energiankulutuksensa sähkövertailu antaa arvion, kuinka paljon jokainen eri sähkösopimus kuukausittaisen kulutuksen mukaan maksaisi. Toki jos kulutuksen sijaan haluaisi tarkan kuukausittaisen summan, on pakettisopimus yksi vaihtoehto. Tällöin on lasku aina samansuuruinen riippumatta kulutuksesta.

Toki tässä kuten muussakin on hyvä muistaa ihmiskontakti ja persoonallinen ote: Lisäkysymysten herätessä voi sähköyhtiöön ottaa suoraan yhteyttä. Samalla voi vielä ennen sopimuksen vahvistusta koettaa puhua itselleen vielä parempi sopimus. Toisinaan tämä on hyödyllistä.

Erilaiset sähkösopimukset

Erilaisia sähkösopimuksia on runsaasti. Alla käsitellään pörssisähkösopimus, kiinteähintainen sopimus, pakettisähkön sopimus, määräaikainen sähkösopimus, toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ja ympäristöystävällinen sähkösopimus.

Pörssisähkösopimus

Jos sähkön hinnan kehitystä haluaa seurata, on edullinen pörssisähkö hyvä valinta. Moni sähköyhtiö tarjoaa mobiilisovelluksen, jolla sähkön hintaa on helppo seurata. Pörssisähkön kohdalla on tärkeä hyödyntää sähkön hinnan halvemmat tunnit. Sähkötarjouksista kannattaa valita sopimus, jossa on edullinen kuukausimaksu ja kilpailukykyinen välityspalkkio sähkölle. Sähkön välityspalkkio pörssisähkösopimuksissa lisätään tuntikohtaiseen SPOT-hintaan. Välityspalkkioilla ja kuukausimaksuilla sähköyhtiöt kilpailevat asiakkaista muokaten pörssisähkösopimuksista edullisempia hinnoiltaan.

Tuntihinnoittelun lisäksi voi sähköä hinnoitella vuorokauden tai vuodenajan mukaan. Moni sähköyhtiö voi kilpailla asiakkaistaan edullisten kuukausimaksujen lisäksi myös kvartaalitakuulla. Kvartaalitakuulla sähkösopimuksen kilowattituntihintaa muutetaan kvartaaleittain eli neljä kertaa vuodessa riippuen sähköpörssin kehityksestä.

Kiinteähintainen sähkösopimus

Kiinteähintaisen sähkön piiriin kuuluu sopimukset, joissa sähkön kilowattituntihinta on jo etukäteen määritelty. Sopimuksesta on syytä tarkistaa muutoksia koskevat ehdot ja hinnan tarkistukseen kuuluvat säännöt. Syytä on myös muistaa, että toisinaan sähkön kilowattituntihinta on merkitty verottomana, joten tämän kanssa on myös oltava tarkkana, jos itse selvittää sähkön hintoja sähköyhtiöiden sivuilta.

Pakettisähkön sähkösopimus

Pakettisähkö on hyvä henkilölle, joka haluaa seurata tiiviisti sähkön hinnan muutoksia. Pakettisähkön kohdalla tärkeää on vuotuisen sähkönkulutuksen määrittely ennen sähkön kilpailutusta. Pakettihintaisessa sähkösopimuksessa on ennalta määritellyn verran sähköä. Vaikkei tarkka lukema ole tiedossa, pystyvät sähköyhtiöt auttamaan oikean sopimuksen valinnassa. Pakettisähkön hinta on monesti muita sähkösopimuksia kalliimpaa. Sähkösopimusten kilpailutuksessa harvoin näkeekään pakettisähkösopimuksia listattuna.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus on nimensä mukainen. Sähkön hinta on kiinteä määritellyn ajanjakson. Sähkön hinta määräaikaisessa sopimuksessa on yleensä halvempi. Sopimuksesta on syytä tarkistaa, voiko sähkön hinta muuttua millään perusteella määräajan sisällä. Sopimus on yleensä voimassa enintään kaksi vuotta, ja joka tapauksessa tämän jälkeen on sopimus irtisanottavissa, vaikka se olisi pidemmän aikaa voimassa.

Määräaikainen sopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi määräajan umpeutumisen jälkeen. Määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ero on, että määräaikaisen sopimuksen hinta on kiinteä, kun taas toistaiseksi voimassa olevassa voi hinta muuttua. Toki sopimuskauden aikaiset veromuutokset sekä julkisten maksujen muutokset voivat mahdollisesti vaikuttaa määräaikaisen sopimuksen hintaan. Indeksiin sidottu sopimus voi muuttaa hintoja indeksiä seuraten.

Määräaikainen sähkösopimus on helpoin kilpailuttaa muuttaessa. Lain mukaan määräaikainen sopimus on tarvittaessa purettavissa muuton yhteydessä. Muuten voi sähköyhtiö periä irtisanomismaksun, jos sähkösopimuksen peruu ilman pätevää syytä, kuten muutto. Määräaikainen sopimus on hyvä henkilölle, joka tarvitsee sopimusta tietyksi ajaksi.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa ei ole aikarajaa, mutta sähkön hinta voi vaihdella hurjastikin markkinoiden mukaan. Sopimus voidaan irtisanoa milloin vain, koska siinä ei ole määräaikaa. Irtisanomisaika on yleensä kaksi viikkoa, vaikka toki neuvotteluvaraa on sähköyhtiön kanssa.

Kannattaa heti olla yhteydessä sähköyhtiöön, kun irtisanominen on ajankohtainen. Jälleen kerran sopimusehtoihin on hyvä perehtyä: Irtisanomisehdot ja -aika on syytä tarkistaa. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on hyvä ihmiselle, jonka täytyy nopeasti irtisanoa sopimus ilman sen kummempia perusteita.

Ympäristöystävällinen sähkösopimus on nykypäivän valinta

Vihreä sähkö on nouseva sähkön muoto sen eettisen puolen takia. Monet pystyessään mieluusti suosivat puhtaampaa sähköä. Vihreä sopimus on monesti hitusen kalliimpi vaihtoehto. Kiinteän kuukausihinnan sijaan voi määräaikaisella vihreän sähkön sopimuksella jopa säästää rahaa. Vihreää sähköä saadaan uusiutuvista energianlähteistä esimerkiksi auringonvalosta, tuulesta, vedestä, kasveista ja maapallon ytimestä saatavasta maalämmöstä.

Vihreällä sähköllä on monta nimeä: puhdas sähkö, ympäristöystävällinen sähkösopimus, ekologinen sähkö, vihreä sähkö, ekosähkö ja uusiutuva sähkö. Nimityksillä voi hienovaraisia eroja, joten aina tulisi varmistaa sähköntarjoajan tiedoista yksityiskohtaiset tiedot. Jokainen sähköyhtiö tarjoaa eettisemmän mahdollisuuden sähkösopimukselle.

Vuonna 2018 40 % oli uusiutuvaa energiaa, joka on tuotettu suurimmaksi osaksi bioenergialla eli puulla. Vesi- ja tuulivoima ovat seuraavaksi suurimmat uusiutuvan energian muodot. Melkein 80 % energiasta oli päästövapaata. Tavoite olisi päästä 90 % vuoteen 2030 mennessä. Seuraavat kymmenen vuotta tulisi osoittaa tuulivoiman kaksinkertaisen kasvun, koska Suomessa tuulivoimalle on otolliset oltavat.

Vihreän sähkön kanssa tulee ottaa huomioon kestävyyskriteerit:

  • Tuuli- ja aurinkoenergia on EKO-sähköä, jos laitokset eivät sijaitse suojeltujen luontoalueiden ja tärkeiden lintujen pesimäalueilla. Sama koskee energiaa geotermisistä laitoksista ja merienergialaitoksista.
  • Kalojen muuttoliikkeet tulee ottaa huomioon ja jättää sopivia elinympäristöjä vesieliöille, jotta vesivoima on ekoenergiaa.
  • Hyväksyttävää bioenergiaa on vain orgaaninen jäte ja puinen biomassa. Ainakin 50 % käytetystä polttoaineesta on oltava peräisin tarkkaan määritellyistä biojätteistä.
  • Energiakasvien käyttöä ei hyväksytä ekoenergian mukaiseksi biokaasuksi. Nämä ovat toisin sanoen kasveja, jotka kasvatetaan nimenomaan biokaasun tuottoon. Hyväksyttäviä lähteitä ovat esimerkiksi maatalouden, kuntien ja teollisuuden orgaaniset jätteet.

Aurinkosähkö

Energiavaihtoehdoista aurinkovoimalla muunnetaan auringonvalo energiamuotoon. Vaikka auringonvaloa on paljon tarjolla, on vaikeutena sen tehokas keruu. Aurinkovoimalaitokset eivät saastuta ilmaa, vettä tai maaperää eivätkä aiheuta kasvihuonekaasuja tai melua.

Koon puolesta toki suuret voimalaitokset voivat häiritä paikallisia kasveja ja villieläimiä. Kuitenkin fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna on aurinkovoimalla selvästi pienempi ympäristöjalanjälki. Rakennetut aurinkovoimalaitokset ovat alhaisia käyttökustannuksiltaan, koska auringonvalo on ilmaista.

Tuulisähkö

Tuulienergian keräämiseksi tarvitaan tuulimyllyn generaattori. Energian tehokkaassa tuotannossa on tuulienergia edelläkävijä. Suomessa vuonna 2018 tuulienergia tuotti 6,7 % sähköstä. Vaikkei samaisena vuonna rakennettukaan uusia tuuliturbiineja, niin nousi tuulienergian käyttöaste yli 20 %.

Tuulivoimaa voi silti lisätä roimasti. Tavoite on vuoteen 2030 mennessä nostaa energiantuotannon prosentti 30. Suomen suurimpien turbiinien teho on tällä hetkellä 5 MW. Jatkossa yksittäisten tuuliturbiinigeneraattorien koko tulisi kasvaa. Perehdy tarkemmin tuulisähkö sopimuksiin toisessa artikkelissa.

Vesisähkö

Vesi on bioenergian jälkeen toiseksi suurin uusiutuvan energian lähde. Suurin osa on suurtuotantoa. Suomessa on paljon hylättyjä vesivoimalaitoksia, jotka on helppo ottaa uudestaan käyttöön. Käyttämättömiä alueitakin löytyy, mutta ympäristön näkökulma on otettava huomioon.

Nimensä mukaisesti vesivoimalaitokset sijaitsevat vesilähteen lähettyvillä. Mitä enemmän sähköä vesivoimalaitos pystyy tuottamaan sitä suurempi vesivirta ja korkeampi pudotus. Vesi kulkee rakennetun osion, esimerkiksi putken tai tunnelin läpi, missä turbiini pyörittää generaattoria ja synnyttää sähköä. Perehdy tarkemmin vesisähkö sopimuksiin toisessa artikkelissa.

Bioenergia

Yli 60 % uusiutuvasta energiasta muodostaa bioenergia. Bioenergia syntyy metsäteollisuuden mustalipeästä ja sivutuotteista. Yksi vaihtoehto on biokaasu. Biokaasu on metaania (50–70%) ja hiilidioksidia (30–50%). Biokaasua saadaan, kun mikro-organismit hapettomissa olosuhteissa hajottavat orgaanista ainetta.

Sellaisenaan sitä käytetään lämmön ja sähkön tuotannossa tai biometaaniksi puhdistamisen jälkeen liikennepolttoaineena.

Geoterminen energia

Maaperästä tuleva lämpö on geotermista energiaa. Geoterminen energia on varastoitunut maapallon kuoren alla oleviin kiviin ja nesteisiin. Niin kauan kuin löytyy kuumaa sulaa kiveä eli magmaa on myös geotermista energiaa. Se vaatii kilometrien syvyyksiin kaivettavia kaivoja.

Maanalaisissa säiliöissä sähkögeneraattoreihin kytkettyjen turbiinien pyörittämiseen käytetään kuumaa höyryä ja vettä. Tällä hetkellä on käynnissä monia projekteja geotermisten voimalaitosten käynnistämiseksi Suomessa.

EKOenergia

Niin sanottu ”vihreä sähkö sertifikaatti” on ekoenergia, jonka saamiseen vaaditaan tietyt puhtaan energiatuotannon kriteerit. Ilmastorahastolle menee aina 0,10 euroa (kymmenen senttiä) jokaisesta EKOenergia -merkinnällä käytetyn energian megawattitunnista (MWh).

Jokien kunnostushankkeisiin menee vesivoiman myynnistä 0,10 euroa (kymmenen senttiä) jokaista megawattituntia kohden (MWh).

Sähkösopimus opiskelijalle

Opiskelijan täytyy olla erityisen tarkka sopimuksen kanssa, koska rahaa ei ole tuhlattavaksi. Kuten muillakin on paras tapa opiskelijalle vaihtoehtojen vertailu ja kilpailuttaminen. Vihreästä sähköstäkin voi löytyä huokeita vaihtoehtoja ympäristöystävällisemmästä vaihtoehdosta kiinnostuneelle. Opiskelijan sähkösopimus saattaa poiketa aavistuksen muista tarjolla olevista sopimuksista, sillä opiskelijoille on useita räätälöityjä opiskelija-alennuksia sekä vihreän sähkön että perinteisen sähkön puolelta.

Opiskelija-asuntosäätiön omistamissa asunnoissa voi sähkömaksu kuulua vuokraan. Osassa HOAS:n opiskelija-asuntoja sähkö sisältyy vuokrasopimukseen. Ottamalla yhteyttä asuntosäätiöön saa selvitettyä asian.

Sähkösopimuksen irtisanominen

Kuinka sähkösopimus irtisanotaan? Sähkösopimus on nopein irtisanoa puhelimitse. Irtisanomisen oikeellisuus selviää samalla. Yritysten chat -palvelut ovat myös verraten nopeita nykypäivänä. Yleensä sähkösopimus on aina mahdollista irtisanoa, vaikka toisinaan voi siinä mennä pari kuukautta.

Jos haluat irtisanoa kiinteähintaisen sopimuksen ennen määräajan loppumista, luultavasti joutuu maksamaan peruutusmaksun. Maksun suuruus vaihtelee yhtiöiden välillä, mutta normaalisti ei ole kyse suuresta summasta. Vaihtelevan hintaisella sähkösopimuksella ei ole peruutusmaksua.

Sähkösopimuksen irtisanominen tai siirto muuton yhteydessä

Muutto on hyvä hetki kilpailuttaa sähkösopimus. Muuttaminen on aina stressaava tilanne, eritoten sähkösopimusta mietittäessä. Muuttaessakin ennakointi on tärkeää. Muutosta tulisi ilmoittaa sähköyhtiölle hyvissä ajoin ennen muuttopäivää ja tarpeentullen on hankittava käyttöön myös muuttosähkö. Muista kuitenkin mainita oikea irtisanomispäivämäärä, jottei sähköt katkea ennen aikojaan. Osoitetta vaihtaessa nykyinen sähkösopimus tulee siirtää tai irtisanoa. Viimeisenä on ilmoitettava sähköntoimittajalle.

Jotta sähkönkulutustasi ei sekoiteta seuraavan asukkaan kuluihin, on hyvä olla sähkönsiirtodokumentti, josta näkyy sähkömittarin lukema viimeisenä päivänä. Todiste sopimuksen todellisesta irtisanomisesta on se, kun sähköntoimittaja on saanut lukemasi.

Laskutus tapahtuu muuton päivämäärään mennessä käytettyjen kilowattituntien (kWh) perusteella. Toki sähköyhtiö tarjoaa sopimuksen siirtämistä uuteen osoitteeseen, mutta ennen kuin tähän myöntyy on syytä käydä muutkin vaihtoehdot läpi.

Uuteen kotiin tulisi sopimus solmia kaksi viikkoa ennen muuttoa, jotta sähköyhtiöllä on tarpeeksi aikaa sopimuksen täytäntöönpanoon. Uusi sähkösopimus alkaa yleensä seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä.

Sähkösopimus heti voimaan

Sähkösopimusta solmittaessa tulee muistaa, että sopimuksen täytäntöönpanoon menee aikaa. Sopimus alkaa yleensä seuraavan kuukauden ensimmäinen päivä. Joskus tulee kuitenkin vastaan tilanteita, joissa sähkösopimus olisi saatava heti voimaan. Näin voi tapahtua muuttaessa yllättäen, irtisanominen on unohtunut tai on yksinkertaisesti unohtanut solmia uuden sopimuksen ajoissa.

Sähkösopimuksen voi solmia joko kilpailuttamalla sähkösopimukset tai ottamalla yhteyttä suoraan sähköyhtiöön esimerkiksi verkkosivujen kautta. Tällöin sähkön toimittaja tarvitsee vain osoitteesi ja muuttopäivän.

Suurin osa yhtiöistä kykenee tarjoamaan sähkösopimuksen jo kolmen päivän päästä. Toki kaikki riippuu sähköyhtiöstä. Sähköjen kytkeminen voi onnistua jopa seuraavana arkipäivänä, jos on yhteydessä sähköyhtiöön heti viikon alussa. Viikonlopun kohdalla on joillakin yhtiöllä tarjolla pikamuutto -palvelu.

Muussa tapauksessa joutuu odottamaan viikonlopun yli. Monilla sähköyhtiöillä on kuitenkin viikonloppupäivystys, joten pientä korvausta vastaan on jopa viikonloppuna sähkön päivitys mahdollista. Riippumatta kuukauden ajankohdasta joutuu aina maksamaan koko kuukauden sähkönsiirtomaksut.

Pikapalvelulla on sähköt saatavilla jo samana päivänä. Pikapalvelu on mahdollista suurimpien sähköyhtiöiden kanssa. Toki asunnon sijainti sekä minkälaiset paikalliset verkkoyhtiöt alueella ovat vaikuttaa asiaan. Pikapalvelu kannattaa tehdä heti aamusta arkipäivänä. Muuten voi olla, ettei sähkösopimusta pysty vahvistamaan saman päivän aikana. Pikapalvelu tulee hoitaa puhelimitse. Lisäkustannukset voivat olla 50 – 200 €.

Hyvin harvoissa tapauksissa sähkön kytkentä onnistuu viikonloppuna. Yleensä tällöin on kyse edellisen asukkaan sähkösopimuksen voimassaolon jatkumisesta vielä muutaman päivän, mitä soittamalla sähköyhtiöön voit hyödyntää.

Sähkösopimus omakotitaloon

Sähkösopimus omakotitaloon tulee hankkia huolella. Sähkölämmitteisen omakotitalon sopimus talvikaudella voi tulla hyvinkin kalliiksi. Jälleen kerran on sähköyhtiöiden sopimusten vertailu äärimmäisen tärkeää, jottei maksa itseään kipeäksi. Koska sähköyhtiöitä on nykyään todella paljon, vertailusivuston käyttö sähkön hintaa verratessa on kätevää. Vertailusivustot näyttävät edullisimmat vaihtoehdot helposti ja nopeasti. Oma sähkön kulutus tulee ensimmäisenä ottaa huomioon.

Määräaikainen sähkösopimus sekä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus sisältävät omat etunsa. Molemmissa sopimustyypeissä voi valita uusiutuvilla tai fossiilisilla energialähteillä tuotetun sähkön. Kiinteähintaiset ja määräaikaiset sopimukset ovat suosittuja, koska sähkön hinnassa on ollut vaihtelua sekä roimaa nousua. Ydinvoimalla tuotettu sähkö ja ydinvoima sähkösopimukset ovat edelleen yksi varmimmista tavoista tuottaa energiaa tasaisesti, vaikka niin asiakkaat kuin sähköyhtiötkin suosivat uusiutuvia energialähteitä nykypäivänä niiden ympäristöystävällisyyden takia.

Pörssisähkön suosio on kasvanut. Vaikka ajoittain voi pörssisähkö olla kalliimpaa niin kokonaisuutena hinta on kilpailukykyinen. Pörssisähkäsopimukset kannattaa kilpailuttaa: Sähköyhtiöt lisäävät pörssihinnan päälle oman välityspalkkionsa, joten hinnoissa on heilahtelua.

Pörssisähkö on hintavaihtelunsa takia aina toistaiseksi voimassa olevaa. Omakotitalokäyttäjän kannattaa miettiä tarkkaan sähkön kulutustaan ja pohtia, kuinka laskea sähkön kulutusta kalliina kellonaikoina. Kulutuspiikkien aikana eli aamulla sekä töiden jälkeen iltapäivällä on hinta korkeampi.

Sähkösopimusta valitessa on hyvä ennakoida. Hinta on usein kalliimpi talvella, sillä sähkön kulutus talvella kohoaa merkittävästi. Tuuli- ja vesivoimaloiden hankala sähköntarjonta talvella vaikuttaa myös. Aurinkopaneelit vähentävät tarvetta perinteiselle sähköverkolle, joten aurinkoenergia on hyvä vaihtoehto.

Aurinkoenergiakin on toki ongelmallinen talvella auringonvalon puutteen takia sekä myös lumen takia, joka pakkautuu aurinkokennojen päälle. Takka on toki ratkaisu lämmitykseen, jolloin osan lämmityksestä voi hoitaa polttamalla puuta.

Sähkösopimus rivitaloon

Sähkösopimus rivitaloon on myös syytä tehdä huolellisesti. Hinnat poikkeavat hyvinkin paljon toisistaan eri sähköyhtiöillä, joten aina ei ole järkevintä valita käyttösähköä oman alueen verkkoyhtiöltä. Sähkö kannattaa kilpailuttaa täyttämällä nopea lomake. Omat sähkönkulutustottumukset on ensimmäinen mietittävä seikka.

Jos oma työaika poikkeaa toimistotyöstä, voi pörssisähkö olla edullinen vaihtoehto. Oman kulutuksen vaihdellessa rajusti ja sijoittuessa vähemmän ruuhkaisiin kellonaikoihin on pörssisähkö varteenotettava ratkaisu.

Kiinteähintainen ja määräaikainen sopimus voi olla järkevin vaihtoehto, jos omassa sähkönkulutuksessa on selkeitä piikkejä. Kiinteähintaisuus tuo varmuutta. Sähkö ei tuo yllätyksiä. Myös kiinteitä pakettihintoja on tarjolla.

Kuitenkaan oman kulutuksen jäädessä merkittävästi arvioitua pienemmäksi, ei saa hinnasta hyvitystä. Oma kulutus onkin hyvä tietää etukäteen tarkkaan. Kiinteähintaisessa määräaikaisessa sopimuksessa hinta sen sijaan pysyy samana. Vain laskutus tapahtuu todellisen kulutuksen mukaan.

Sähkösopimus kerrostaloon

Sähkösopimus kerrostaloon on suhteellisen helppo ja vaivaton kilpailuttaa. Kiinteä hinnoittelu on huoleton vaihtoehto. Toiset suosivat ajantasaista hinnoittelua, joka pohjautuu sähkön markkinahintaan. Huomioitavia seikkoja valitessa parasta sopimusta ovat asunnon koko eli neliömäärä (löydät tiedon asuntosi vuokrasopimuksesta), asuvien henkilöiden lukumäärä sekä mahdollinen sähkösauna. Myös sähkösopimus yksiöön on vaivatomasti kilpailutettavissa Summarumin kautta.

Asukkaiden määrällä on vaikutusta sähkönkulutukseen. Saunominen lisää sähkön kulutusta tuntuvasti.

Sähkösopimus mökille

Mökkiläisen on hyvä kilpailuttaa kodin sähkösopimuksen rinnalla säännöllisesti myös mökin sähkösopimus. Sähkön hinta vaihtelee vuodenajasta riippuen. Yleensä sähkö on halvinta kesällä samoin kuin iltaisin sekä viikonloppuisin. Toki tällä hetkellä sähkön hinnassa on paljon vaihtelua. Mökille on haastava valita sähköä, koska vapaa-ajanasunnossa ei sähkön tarve ole jatkuvaa. Vain kesällä käytössä olevaan mökkiin voi olla halvinta ottaa perusmaksuton sopimus.

Mökkisähkön vaihtoehdot

Määräaikainen sähkösopimus, toistaiseksi voimassa oleva sekä kausisähkön sopimus ovat vaihtoehtoja. Määräaikaisessa sopimuksessa eroja eri sähkönmyyjillä. Perinteisesti löytyy kuuden kuukauden, vuoden, kahden vuoden tai jopa kolmen vuoden mittaisia sopimuksia.

Omat tarpeet on syytä kartoittaa ennen valintaa. Toistaiseksi voimassa olevassa sähkön hinta vaihtelee. Sähkömarkkinoiden vapaus tarkoittaa, että erilaisia sopimuksia löytyy runsaasti. Sähkön siirrosta vastaa verkko-operaattori, joka toimii mökkikuntasi alueella.

Kausisähkö on edullista mökkiläiselle, joka viihtyy mökillä kesäajan ulkopuolella. Kausisähköä kutsutaan myös vuodenaikasähköksi. Sähkön hinta onkin erilainen eri vuodenaikoina. Kysyntä ja tarjonta määrittelee vaihtuvan markkinahinnan.

Vihreä sähkö on myös hyvä vaihtoehto mökille. Vihreä sähkö on tuulella, auringolla ja vesivoimalla tuotettua. Aurinkopaneeleiden asentaminen mökille on hyvä vaihtoehto kuten myös tuulisella mökillä tuulienergia.

Vaikka mökillä ei kulu paljoa energiaa on aurinkopaneeleiden käytössä energiana hyvä ottaa huomioon pilvisten päivien vaikutus. Jos tulee esimerkiksi televisiota katsottua enemmän pilvisenä päivänä voi sähkö loppua kesken. Sen sijaan jos tuotat aurinkoenergiaa yli omien tarpeiden voi olla järkevää keskustella paikallisen verkkoyhtiön ja sähköurakoitsijan kanssa sähköenergiasi myymisestä valtakunnalliseen verkkoon.

Kuten aurinkopaneelit myös omaan käyttöön hankittu pientuulivoimala on investointi energiantuotantoa varten. Sähkön ylijäämän voi varastoida akkuihin tai jopa myydä eteenpäin, kuten aurinkoenergiankin kohdalla. Näin säästää sähkölaskussa. Pientuulivoimala on yksityiseen käyttöön tarkoitettu tuulivoimala eli vain kotitalouksille ja mökeille. Sen korkeus on 6 – 12 metriä ja potkurin halkaisija 3 metriä.

Tuulisella alueella voimala tuottaa satoja watteja tuulisähköä mökille vain vuorokauden aikana. Pientuulivoimala maksaa muutamasta sadasta eurosta ylöspäin. Muutaman tuhat euroa kustantaa sähköjärjestelmä ja asentaminen. Kunnan rakennustarkastajalta on myös muistettava hakea rakennuslupaa.

Pörssisähkö on yksi vaihtoehto. Hinta määräytyy Nord Poolin eli Pohjoismaiden ja Baltian sähköpörssin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Noin klo 13:30 on tiedossa spot -hinnat, jotka sanelevat hinnat seuraavan päivän jokaiselle tunnille.

Suomen sähköyhtiöt

Sähkömarkkinat avattiin 1998, jonka jälkeen sai kuluttaja itse vapaasti valita haluamansa sähköyhtiön. Suomessa on laaja vaihtoehto eri sähköyhtiöitä, joista valita itselleen sopivin sopimus. Ahvenanmaata lukuun ottamatta tarjoavat sähköyhtiöt sähköä jokaiseen kuntaan. Suomesta löytyy noin 70 eri yhtiötä.

Valitessa sähköyhtiötä voi kiinnittää huomiota sähköntuotannon alkuperään, hintaan per kWh, yhteiskuntavastuuseen sekä paikallisuuteen. Jokainen voi valita sopimuksen, jonka sähkö on tuotettu uusiutuvan energian mukaisesti: aurinko, vesi, tuuli, biomassa, ydinvoima tai fossiiliset energianlähteet. Sopimus voi olla määräaikainen, toistaiseksi voimassa oleva tai pörssisähkön mukainen.

Eri sähköyhtiöitä ovat esimerkiksi Helen, Väre, Oomi, Nordic Green Energy, Fortum, Vattenfall, Vaasan sähkö ja Lumme Energia. Suurimmat sähköyhtiöt ovat Fortum, Helen ja Väre. Parhaita uusiutuvaa energiaa tarjoavia sähköyhtiöt ovat mm. Nordic Green Energy, Porvoon energia, Raaseporin energia, Vattenfall, KSS Energia ja Fortum. Selvitä tämän hetken edullisimmat sähköyhtiöt helposti tekemällä helppo sähkön hintavertailu.

Fortum

Suomen valtion osittain omistama Fortum on tunnetuin sähköyhtiö Suomessa. Vuodesta 1998 toimineella sähköyhtiöllä on oma jakeluverkko. Tämän ansiosta Fortum pystyy tarjoamaan sekä sähkön siirron että käyttösähkön samalla laskulla. Fortum panostaa uusiutuviin energianlähteisiin.

Fortum on energiajätti, joka toimii yli kymmenen maan markkinoilla palvellen yli 2,5 miljoonaa asiakasta. Fortumille tärkeitä markkina-alueita ovat Baltian maat, Saksa, Venäjä sekä Intia. Uniper-yrityskauppojen ansiosta Fortum on nykyään Suomen suurin yritys. Perehdy tarkemmin Fortumin sähkösopimuksiin toisessa artikkelissamme.

Nordic Green Energy

Nordic Green Energy on vaasalainen vuonna 2000 perustettu sähköyhtiö. Omaa sähköverkkoa yrityksellä ei ole. Nimensä mukaisesti yrityksen painopiste on uusiutuvassa energiassa. Omaa hiilijalanjälkeään voi vähentääkin helposti yrityksen sopimuksilla.

Suomen Luonnonsuojeluliiton suosittelema EKOenergia on saatavilla sähkösopimuksiin. Tämä takaa puhtaan sähkön alkuperän.

Vattenfall

Vattenfall on ruotsalainen sähköyhtiö, joka on perustettu jo 1909. Vattenfallilla oli aiemmin oma sähköverkko Suomessa. Nykyään tämän verkon omistaa Elenia. Vattenfallin kaikki sopimukset on saatavilla uusiutuvilla energiamuodoilla ilman lisäkustannuksia. Vattenfall on palkittu ympäristövastuullisesta toiminnasta monesti.

Vaasan sähkö

Vaasan sähkö on perustettu 1892 ja sillä on oma siirtoverkko. Yhtiö on pitkä historiansa aikana vakiinnuttanut asemansa koko Suomessa.

Väre Energia

Väre energiayhtiön taustalla on neljä suomalaista sähköyhtiötä Kuopion Energia Oy, Jyväskylän Energia Oy, Lappeenrannan Energia Oy ja Savon Voima Oyj. Väre perustettiin 2019. Sähköyhtiöiden asiakkaat yhdistettiin uuden yrityksen alle, joten yhtiöllä on yli 250 000 asiakasta.

Väreen toiminta jatkuu sähkön siirron, kaukolämmön, kaasu- ja vesiliiketoiminnan parissa. Väreen painopiste on asiakaspalvelussa ja se tarjoaakin asiakkailleen lisäpalveluita sopimuksen yhteyteen arkea helpottamaan. Asiakaspalvelu toimii sekä chatin kautta että puhelimitse. Väreellä on myös mobiilisovellus nimeltä Väppi. Energiatehokkuus on asiakaspalvelun lisäksi Väreen painopisteenä.

Helen

Vuonna 2014 perustettu Helen on sekä energiantuottaja että jakelija. Helen on yksi isoimmista sähköyhtiöistä ja sillä onkin yli puoli miljoonaa asiakasta. Helsingin kiinteistöistä valtaosa on Helenin sähköverkon alla. Helsingin kaupunki omistaakin Helenin.

Helenin tarjoamat palvelut painottuvat pääkaupunkiseudulle. Esimerkiksi sähköautojen latausverkostolla on jo yli 150 latauspistettä. Aurinkopaneelit kuuluvat valikoimiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien lisäksi.

Helen on saavuttanut hyvän maineen sekä tuloksensa että asiakaspalautteiden ansiosta. Liikevoittoa yhtiölle kertyi vuonna 2019 noin 77 miljoonaa. Helenin tavoitteena on päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Lumme Energia

Lumme Energia on perustettu vuonna 2017, kun Suur-Savon Sähkö Oy ja Etelä-Savon Sähkö Oy päättivät yhdistyä. Se keskittyy sähkönmyyntiin sekä aurinkopaneeleihin. Yhtiöllä on sopimuksia, jotka kerryttävät S-bonusta. Lumme Energia on ostanut satakuntalaisen Vatajankosken Sähkön sekä myös pääomistajuuden Solarigo-yhtiöstä, joka on erikoistunut aurinkopaneelipalveluihin.

Vuonna 2021 Loiste sekä Lumme Energia yhdistyivät Lumme Energia -nimen alle. Loisteen sähkösopimusten nimet ovat päivittyneet tämän muutoksen myötä.

Sähkön tuotannon haasteet

Suomen lisäksi sähköenergiaa myös tuodaan ja viedään rajojen yli. Sähköpörssi ei erottele käyttäjiä kulutuksen mukaan. Valitettavasti ei mökkiläistä palkita pienemmästä kulutuksesta. Sähköpörssin periaatteiden mukaan viimeinen sähköyhtiö, joka käynnistää voimalansa ja hinnoittelee tuotantonsa, määrittelee myös hinnan, jonka kaikki maksavat. Sähkön kysynnän kasvaessa myös fossiilisilla polttoaineilla toimivia voimalaitoksia otetaan käyttöön.

Tällöin myös päästöoikeuksien hinta ja päästöverot vaikuttavat mökkisähkön hintaan. Sähkön hintaan vaikuttaa myös ydinvoimaloiden sulkeminen ja eri maiden sähkön tarjonnan ongelmallisuus. Kaikki nämä heijastuvat myös Suomeen.

Fingrid hallinnoi Suomen sähköenergian siirron kantaverkkoa. Fingridin tavoitteena on, että sähkön tuotanto, tuonti ja vienti ovat tasapainossa sähköenergian kysynnän kanssa. Paikalliset ja valtakunnalliset sähköverkkoyhtiöt suorittavat siirron ja jakelun asiakkaille.

Sähkön siirtoa on mahdoton kilpailuttaa. Venäjä, Ruotsi, Norja ja Viro on yhdistetty Suomen sähköverkkoon. Näiden maiden alueilla tapahtuvat muutokset vaikuttavat sähkön hintaan myös meillä.

Esimerkkejä eri maiden tilanteesta

Ongelmallinen tilanne on tällä hetkellä Ruotsissa. Ruotsi on sulkenut monia ydinvoimaloita. Ruotsin omassa sähkönsiirtoverkossa onkin ongelmia. Vastoin sähköpörssin sääntöjä Ruotsi on estänyt verkkonsa läpi sähkönsä siirron Norjasta Suomeen.

Tuotannonvajausta Baltiassa on talvipakkasilla. Kovat pakkaset ovat aiheuttaneet yli kymmenen maakaasuvoimalaitoksen hetkellisiä sulkuja tai huoltoja. Venäjän maakaasua ei haluta hyödyntää tai sitä ei jopa ole saatavilla. Vaihtoehtoiset tuotantolaitokset eivät ole päätyneet käyttöön kymmenen vuoden aikana lupamenettelyistä johtuen. Näihin kuuluu muun muassa tuulipuistot. Vuoden 2025 aikana Baltian maat aikovat irtautua sopimuksesta Venäjän sähköverkkoon. Tämä vaikuttaa myös Nord Poolin alueeseen. Nämä maiden sisäiset sekä ulkopuoliset jännitteet vaikuttavat sähkön hintaan.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikkö on valmiina. Kysymys onkin, auttaako Olkiluoto laskemaan sähkön hintaa. Maksimiteho yksiköllä on noin 1.600 MW. Tämä tarkoittaa, ettei sen teho riitä vajeen täyttämiseen huippukulutuksen aikana Suomessa. Täytyy myös muistaa, että viivästynyt käyttöönotto ja kohonneet rakennuskustannukset tarkoittavat, että Olkiluodon sähköä ei hinnoitella yhtään sen halvemmaksi kuin mitä markkinahinnat ovat. Olkiluoto on bisnes siinä kuin mikä tahansa muukin eli voittoa on saatava.

Sähkönostajan ABC

  • Ennen päätöksiä kilpailuta sähköyhtiöt
  • Helpoin on kilpailutus tehdä nettilomakkeella vain yhden sivuston kautta
  • Nettilomake on kolmivaiheinen. Tärkeimmät seikat ovat perustietojen täyttäminen (postinumero, sähköposti, asuntotyyppi, nykyinen sopimus sekä arvioitu energiankulutus), palveluiden vertailu sekä hakemuksen viimeistely henkilötiedoilla
  • Voit myös olla suoraan yhteydessä sähköntarjoajaan ja kysyä tarjousta
  • Hyödynnä kampanja-aikojen tarjoukset
  • Ole aikaisin liikkeellä eli älä jätä mitään viime tinkaan
  • Muista irtisanoa vanha sähkösopimus muuttaessasi ja solmia uusi ajoissa
  • Tutustu tarkasti sopimusehtoihin

Keinot sähkön säästämiseen ja sähkölaskun pienentämiseen

  1. Perinteisten hehkulamppujen sijaan on energiansäästölamput parempi valinta. Energiansäästölamput ovat hintavampia, mutta myös kestävämpiä.
  2. Turhat valot kannattaa sammuttaa. Valaisimien oikea sijoittelu auttaa vähentämään ylimääräisten valaisimien tarvetta.
  3. Kuivaa pyykit ilman kuivausrumpua. Tämä säästää sähköä sekä kosteuttaa kuivaa Suomen huoneilmaa.
  4. Pese täysiä koneellisia.
  5. Suihkussa säästää rahaa nopeudella. Kylvyn laskeminen on kaikista tuhlailevinta.
  6. Sähkölaitteiden sähkönkulutusluokkaan kannattaa tutustua. Energiatehokkuus säästää laskussa.
  7. Kuten valot myös sähkölaitteet on hyvä sammuttaa, kun ne eivät ole käytössä.
  8. Sähkösaunan käyttö lisää sähkön kulutusta. Saunan maltillinen käyttö on penninvenyttäjän valinta.
  9. Televisio sekä tietokone kuluttavat sähköä jopa lepotilassa. Sammuta koneet, kun ne eivät ole käytössä.
  10. Pakastimen säännöllinen sulattaminen vähentää sähkön kulutusta.
  11. Kerrostaloasunnon sähkölämmityksen kulutusta voi vähentää alentamalla asunnon lämpötilaa.
  12. Sähkölämmitteisessä asunnossa on hyvä vain nopeasti tuulettaa asuntoa, muttei pitää ikkunoita pitkään auki. Tällöin lämpö haihtuu ulkoilmaan.
  13. Sähkön kilpailuttaminen helpon vertailutyökalun avulla säästää huomattavat summat rahaa.

Sähkösopimus – Yhteenveto

Nykytilanteessa on sähköntuotanto Suomessa toimii haasteista huolimatta. Maiden väliset ristiriitatilanteet, energiamuotojen vaihtelut eri vuodenaikoina sekä kasvava sähkön kulutus aiheuttavat ongelmatilanteita. Yksittäinen kuluttaja ei tilanteeseen voi vaikuttaa. Ainoa, mitä normikansalainen voi tehdä omalta osaltaan on valita energiamuoto, joka on hänelle sopivin rahallisesti tai eettisesti. Asumismuodolla on myös merkitystä.

Aina ei ympäristöystävällisin valinta ole mahdollinen kalliimman hinnan takia. Joka tapauksessa tärkeä seikka sähkösopimusta valitessa on sähkön kilpailutus. Eri sähköyhtiöiden sekä energiamuotojen myllerryksessä on helpoin kilpailuttaa sähkö vain yhden sivuston kautta täyttämällä perustiedot. Tämä on kätevin tapa valita omaan käyttöön sopivin sähkö.

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Muita aiheeseen liittyviä sivuja:

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun