Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
1,92 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Sähkön kulutus talvella

Talvikaudella sähköä kuluu ennätystahtiin. Mistä korkea sähkön kulutus johtuu? Mitä vaikutusta tällä on sinun sähkölaskuusi? Etsi alla olevan lomakkeen avulla itsellesi nykyistä edullisempaa sopimusta.

Talvikaudella sähköä kuluu ennätystahtiin. Mistä korkea sähkön kulutus johtuu? Mitä vaikutusta tällä on sinun sähkölaskuusi? Etsi alla olevan lomakkeen avulla itsellesi nykyistä edullisempaa sopimusta.

Ladataan lomaketta..

Sähkön kulutus talvella – voiko sähkö loppua Suomessa?

Huolestuttavatko sinua uutiset korkeista sähköenergian hinnoista? Et ole ainoa. Sähkömakkinoilla on jo nähty ennätyshinta, yli 1000 €/MWh, kyseessä saattaa olla jopa yli euron/kWh. Tämä hinta koskee siis pelkkää sähköenergiaa.

Lisäksi joudut maksamaan sähkölaskussasi myös kilowattituntimäärään perustuvan veloituksen sähkön siirrosta ja perusmaksut. Niiden ohella pulitat vielä arvonlisä- ja sähköveron sekä joskus muitakin kuluja.

Toisaalta sähköenergiaa on ollut tarjolla myös nolla- tai miinushinnalla eli sähkön kuluttamisesta on jopa maksettu. Sähkön kwh hinta määräytyy sähkömarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hintaan vaikuttaa monta muutakin tekijää.

Vain pörssisähköä käyttävät joutuvat kärsimään ja pääsevät hyötymään poukkoilevista kilowattituntihinnoista. Jos epävarmuus sähkölaskun suuruudesta kiristää pinnaasi, niin oma sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa. Muista kuitenkin, että sähkön kilpailuttaminen koskee vain sähköenergian hintaa, ei sähkön siirtoa.

Mistä korkea sähkönkulutus talvella johtuu?

Suurin syy korkeaan sähkönkulutukseen on lämmitys. Talvella kaivataan ja käytetään enemmän myös valaistusta. Kulutustottumuksetkin muuttuvat talvella kesään verrattuna.

Tulevana talvena korkea sähkönkulutus talvella tulee valitettavasti viemään sähkölaskut uusiin ulottuvuuksiin, mutta juuri tästä syystä nyt onkin äärimmäisen tärkeää laittaa sähkösopimukset kuntoon.

Lämmitystarve kasvattaa sähkönkulutusta

Varsinkin pienkiinteistöissä on luovuttu fossiilisten polttoaineiden käytöstä ilmasto- ja taloussyistä. Öljy-, maakaasu-, pelletti- ja hakekattiloiden tilalle on asennettu ilma-vesilämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja sekä suoran sähkölämmityksen järjestelmiä. Muiden lämmityslaitteiden ja järjestelmien tueksi on hankittu ilmalämpöpumppuja.

Vaikka näiden uusien järjestelmien hyötysuhde on parempi kuin vanhojen, niiden käyttö perustuu sähköön, jota ei aikaisemmin ehkä käytetty kyseisen kiinteistön lämmittämiseen. Sitä kautta sähkönkulutus siis kasvaa.

Sama on tilanne myös liike- ja toimistotaloissa, kouluissa ja muissa julkisissa rakennuksissa, samoin teollisuudessa. Kun sisä- ja ulkolämpötilan välinen ero kasvaa, tarvitaan huomattavasti enemmän energiaa pitämään yllä haluttua sisälämpötilaa. Energiaa siis kuluu talvella – usein sähköenergiaa.

Valoa kansalle, joka pimeydessä vaeltaa

Talvella päivä on lyhyempi kuin kesällä. Koska luonnonvaloa ei saada yhtä paljon kuin kesäkaudella, lisääntyy sähkövalojen käyttö niin sisä- kuin ulkotiloissa.

Olet varmasti huomannut, että kansalaiset hakevat ja saavat piristystä kaamokseen valaistuksella. Kotona on pakko pitää valoja, jotta näkee liikkua, työskennellä ja hoitaa normaaleja elämisen toimia. Moni lisää huomattavasti ulkovalaistuksen käyttöä talvikaudella joko turvallisuussyistä tai ihan vain näön vuoksi.

Kukapa ei osaisi arvostaa liikennevaloja, kävely- ja pyöräteiden valaistusta ja näyttävästi valaistuja julkisia rakennuksia. Vaikka nykyaikainen valaistustekniikka hoitaa kiinteistö- ja liikennevalaistuksen sekä puistojen valaistut puut ja valaisinpylväät pimeiksi aamun valjetessa, kuluu kuntien, kaupunkien ja valtion kiinteistöjen, puistojen ja liikenneväylien valaistukseen talvella huomattavasti enemmän sähköenergiaa kuin valoisina kuukausina.

Liikekiinteistössä näkyy enemmän mainosvaloja ja valaistuja näyteikkunoita talvisin. Kesällä mainosvalaistus ei hämäräkytkimistä johtuen syty ollenkaan ja se on vähäisempää. Kesäöisin ei kannata mainosvaloja poltella.

Talvella oleskellaan enemmän kotona

Tunnet varmaan perheitä, jotka lähes asuvat kesäkauden mökillä. Siellä saunotaan puulämmitteisessä rantasaunassa, pesuvedet lämmitetään saunan muuripadassa ja valoja ei poltella kuin pakon edessä. Grilliruokaa valmistetaan ulkona puu- tai kaasugrillillä.

Syksyn tullen kotona vietetään entistä enemmän aikaa. Saunomiseen käytetään sähkösaunaa, ruokaa valmistetaan omassa keittiössä, viihde-elektroniikka on tehokäytössä ja valot palavat aamusta iltamyöhään. Tämä lisää sähkönkulutusta talvikaudella sekä yksilötasolla että koko yhteiskunnan mitassa.

Sähköautojen yleistyminen lisää sähkönkulutusta

Sähköauton hankinta on mullistanut monen talouden sähkönkulutuksen. Ladataanko teillä jo sähköautoa autokatoksessa tai -tallissa tai oman parkkipaikan kupeessa? Sähköauton latauslaitteen teho voi olla samaa luokkaa kuin sähkökiukaan tai keittiön talouslieden. Sähköauton hankkiminen voi vaatia jopa muuttamaan sähkökeskuksen sulakekokoa latauslaitteen asennuksen yhteydessä.

Sähköauto kuluttaa kylmällä ilmalla enemmän sähkövirtaa, sillä auton lämmitys on tehosyöppö. Kun auton sisätilojen lämmitykseen ei voida käyttää polttomoottorin hukkalämpöä, on lämpöä kehitettävä auton akustosta saatavalla sähkövirralla. Tämä kuluttaa akkua ja lisää lataustarvetta.

Siirtyminen sähköautoiluun on hyvä vaihe pistää kodin sähköliittymä ja sähkösopimus ajan tasalle. Se onnistuu kätevästi vertailusivustolla, jonka välityksellä voit kilpailuttaa sähköyhtiöillä juuri sellaisen sähkösopimuksen kuin ruokakunnallesi sillä hetkellä on käyttökelpoisin.

Uusiutuvan energian saanti vaihtelee talvella

Oletko miettinyt, miksi aurinko- ja tuulienergian varaan ei voi laskea talvisin asuntosi sähköenergian tarpeita?

Tiesitkö?
Aurinkopaneeleilla tuotetaan keväällä, kesällä ja alkusyksyllä kohtuullisen hyvin sähköä, mutta pimeämmällä loppusyksyn ja talven jaksolla tuotanto romahtaa. Yleensä pienkiinteistöjen aurinkosähköjärjestelmät mitoitetaan niin, että niillä pystytään tuottamaan 20-35 % vuotuisesta sähköenergiantarpeesta.

Jos hankitaan turhan laaja järjestelmä, niin investoinnin kokonaishinta ja siten myös takaisinmaksuaika kasvaa.

Ihannetilanne on, jos itse tuotetun aurinkosähkön pystyy myös käyttämään omassa kiinteistössä. Tällöin kulutetuista kilowattitunneista ei tarvitse maksaa, eikä sähkön siirtoa ja verojakaan kukaan laskuta. Kesäkuukausina on jopa mahdollista myydä omalla katolla tai pihalla tuotettua aurinkosähköä sähköyhtiölle. Talvella on turvauduttava ostosähköön.

Sähkön kulutus talvella

Kuten varmasti jo tiedätkin, on sähkön hinta pysynyt ennätyksellisen korkealla. Hinnan ja kulutuksen suhteen pahin on vasta silti edessä. Tällä hetkellä tilanne on se, että öljyn, puun ja maakaasun tuonti Venäjältä on vähentynyt tai katkennut kokonaan. Sähkön toimittaminen on katkennut Venäjältä Suomeen jo toukokuussa 2022.

Syyt toimitusten katkeamiselle löytyy joko Venäjälle asetetuista pakotteista tai Venäjän omasta aloitteesta.

Se, että maakaasun tuonti on lopetettu, ei varsinaisesti suoraan vaikuta maahamme. Se kuitenkin nostaa sähkön hintaa Euroopassa ja tulee tätä kautta näkymään myös meillä. Miten sähkönkulutus talvella 2022 – tai pikemminkin sähkön kulutuksen vähentäminen – näkyi suomalaisissa kotitalouksissa?

  • Villasukat ja säärystimet on otettu käyttöön.
  • Makuupusseja on ostettu lämmittämään talvisia öitä.
  • Suihkussa käydään aiempaa nopeammin.
  • Takallisissa taloissa polttopuita on varastoitu enemmän.
  • Saunaa lämmitetään harvemmin.
  • Suoratoistopalveluita irtisanotaan.

Millainen sähkösopimus talveksi?

Alle olemme taulukoineet hyötyjä ja haittoja, joita kannattaa pohtia kun tarkoituksenasi on hankkia uusi sähkösopimus talveksi.

Määräaikainen sähkösopimus talveksi

Määräaikainen sähkösopimus talveksi Hyödyt Haitat
Voit suunnitella budjetin selkeiden kuukausikustannusten ansiosta. Sisältää yleensä peruutusmaksun
Yllättävissä tilanteissa sähkön hinta pysyy samana sopimuksen mukaisesti. Olet sidottu samaan sopimukseen tietyn ajan etkä voi tehdä kilpailutusta.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus talveksi

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus talveksi Hyödyt Haitat
Säästät rahaa kun muutat energiankulutusta hintojen vaihtelun mukaisesti. Kuukausikustannusten ennustaminen voi olla ajoittain vaikeaa.
Suunnitelmallisuus ja kilpailutus voivat tuoda merkittäviäkin säästöjä. Hintojen vaihtelu voi olla todella suurta etenkin poikkeustilanteissa.
Ei yleensä sisällä peruutusmaksua

Talvikuukausien sähkönkulutus – varaudu ajoissa

Siinä vaiheessa kun harkitset aurinkosähköjärjestelmän hankintaa tai olet jo ottamassa sellaisen tuotantoon, kannattaa myös neuvotella paikallisen sähköyhtiön kanssa nykyisen sähkösopimuksen soveltuvuudesta muuttuneessa tilanteessa. Mikään ei estä vaihtamasta sähköenergian toimittajaa.

Tehokkaat tuulivoimalat eivät ole yleisiä pienkiinteistöissä. Tehotuotanto on keskitetty tuulipuistoihin. Tuulivoimaa tuotetaan Suomessa suhteessa eniten talvikuukausina. Siten myytti tuulettomista pakkaspäivistä ei pidä paikkaansa. Pitää kuitenkin muistaa, että tuulivoimakaan ei ole jatkuvaa ja tasaista, vaikka yöllä ja pilviselläkin säällä tuulee.

Tuulettomia päiviä on sekä kesällä että talvella. Suurissa tuulivoimaloissa on myös automatiikkaa, joka pysäyttää laitoksen, jos tuulen nopeus aiheuttaa rikkoontumisvaaran voimalan siiville tai generaattorille. Siten myrskytuulia ei voida hyödyntää, vaikka silloin saisi teoriassa tuotettua eniten sähköä.

Mikäli arvostat ympäristöasioita ja haluat panostaa niitä, kilpailuta ns. vihreän sähkön tarjoukset sähköyhtiöillä ja tee uusi sähkösopimus, jos edullinen löytyy.

Teollisuus painaa täysillä talvella

Teollisuuden huoltoseisokit ovat usein kesäaikaan. Tämä on yleistä esimerkiksi ydinvoimaloissa ja muissa voimalaitoksissa, mutta myös valmistavassa teollisuudessa. Myös pitkät seisokit koko henkilöstön lomien takia ovat mahdollisia.

Siksi teollisuuden sähkönkulutus on pienintä kesäisin. Tietysti vertailuun vaikuttavat myös lämmitystarpeet talvikaudella, samoin suuremmat lämpöhäviöt prosesseissa.

Pääsääntöisesti suurteollisuus suosii tasaista ja jatkuvaa tuotantoa, pienemmät yritykset toimivat tilauskirjojen eli kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Käyttöön otettujen varavoimaloiden sähköä ei myydä halvalla talvella

Sähköenergiaa kuluu eniten talvella. Huippupakkasten aikana Suomen ydinvoimalat, fossiilisia polttoaineita käyttävät voimalat, vesivoimalaitokset ja tuulipuistot eivät pysty tuottamaan niin paljon sähköä kuin kuluttajat tarvitsevat. Talvikuukausien sähkönkulutus on aivan toisella tasolla kuin muina vuodenaikoina.

Suomi on osa Pohjoismaista sähköpörssiä. Sähkönsiirtoverkkojen kautta Suomeen tuodaan ympäri vuoden sähköenergiaa Ruotsista, Venäjältä ja Virosta. Siirtoverkot on liitetty myös Keski-Eurooppaan ja muihin Baltian maihin.

Jos tuontisähkökään ei riitä kattamaan sähkövajetta, on Suomessa varavoimaloita, jotka saadaan nopeasti mukaan sähköntuotantoon. Esimerkiksi sähköä tuottavien hiili- ja maakaasuvoimaloiden käyttö ei ole normaalissa markkinatilanteessa kannattavaa, koska fossiilisilla polttoaineella tuotetun sähkön hintaa rasittavat polttoainekulujen ohella myös mm. päästöoikeuksien hinta ja erilaiset haittaverot.

Siten on luonnollista, että kaikki tuotettu sähkö myydään markkinahintaan silloin kun kysyntää on.

Mitkä asiat vaikuttavat kilowattitunnin hintaan?

Sähkön markkinahinta määräytyy sähköpörssissä. Useilla energiayhtiöillä on Suomessa omaa sähköntuotantoa. Sitä pyritään myymään parhaaseen hintaan kuluttajille. Sähköyhtiöt myös ostavat ja myyvät sähköä sähköpörssin kautta. Joillakin ei ole ollenkaan omaa tuotantoa, vaan koko toiminta perustuu sähköenergian välittämiseen tuottajilta kuluttajille.

Sähkön markkinahintaan vaikuttavat kysyntä ja tarjonta, samoin vuodenajat. Siksi pörssisähkön hinta yleensä nousee talvella, kun kysyntä on suurempaa. Kiinteällä hinnalla myytävä yleissähkö on hinnoiteltu niin, että siinä on otettu huomioon talven mahdolliset hintapiikit ja kesän edullinen sähkö.

Erilaiset hintatekijät vaikuttavat sähkön tuotantoon. Fossiilisia polttoaineita käyttävissä voimalaitoksissa tuotantokustannukset vaihtelevat polttoaineen hinnan ja päästöoikeuksien hinnan ja esimerkiksi haittaveron vaihdellessa.

Kansainvälisellä ja osin kansallisella politiikalla on ollut yllättäviä vaikutuksia sähkömarkkinoihin: Keski-Eurooppa on vahvasti riippuvainen Venäjältä tuotavasta maakaasusta, raakaöljystä ja kivihiilestäkin. Varsinkin maakaasun saannissa ja sen varmuusvarastoinnissa on esiintynyt puutteita ja epävarmuuksia esimerkiksi Saksassa, joka on luopumassa ydinvoimaloistaan. Tämä on nostanut sähkön markkinahintaa Suomessa asti.

Myös Ruotsi on sulkenut vanhoja ydinvoimaloita ja aikoo sulkea loputkin. Koska talvikuukausina Ruotsista ei riitä oman kulutuksen lisääntymisen takia vientiin oletettua määrää sähköenergiaa, vaikuttaa tilanne sähköpörssissä kilowattituntihintaa nostavasti.

Voiko sähkö loppua Suomessa?

Sähköä riittää, mutta ei aina ja kaikille silloin kun sitä tarvittaisiin. Vikoja ja sähkökatkoksia sattuu tämän tästä. Suomessa kantaverkosta vastaava Fingrid pyrkii huolehtimaan siitä, että sähkön tuotanto vastaa jatkuvasti kulutusta eikä sähkökatkokset ole meillä kovinkaan yleisiä.

Suomen sähkönkulutus koostuu Suomessa tuotetun sähkön ohella myös tuontisähköstä. Joitakin vuosia sitten oli parikin hyvin kylmää talvea. Silloinkin sähköä riitti, vaikka kulutusennätyksiä rikottiin.

Suomessa on tilanne muuttumassa entistä paremmaksi, kun Olkiluodon kolmas ydinvoimalayksikkö on valmis ja saadaan pian käyttöön yli kymmenen vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. Se takaa osaltaan riittävän perussähkön tuottamisvolyymin suurteollisuuden ja muidenkin kuluttajien tarpeisiin.

Myös lisää tuulipuistoja on suunnitteilla ja rakenteilla. Siten uusiutuvan sähkön osuus voi nousta niin, että se vaikuttaa myös sähkön saatavuuteen ja hinnoitteluun edullisesti.

Voidaanko sähkön käyttörajoituksia määrätä

Monet muistavat vielä 1970-luvun energiakriisin. Silloin katuvalot sammutettiin yöksi, samoin muu vähemmän välttämättömäksi koettu valaistus. Mikään ei estä ottamasta käyttöön sähkön käyttörajoituksia, jos sähkö uhkaa loppua.

Elintärkeistä toiminnoista, kuten sairaaloiden ja terveyskeskusten ylläpidosta ei voida luopua. Kauppojen kylmäaltaille ja -kaapeille tulee taata sähköenergian saanti, jotta taataan elintarvikkeiden säilyminen ja kuluttajien turvallisuus.

On mahdollista, että energiaintensiivinen teollisuus joutuu turvautumaan tuotantokatkoihin, jos sähkön saanti ei ole varmaa. Suuria teräs- ja sellutehtaita ei ajeta alas hetkessä, eikä nosteta tuotantoon muutamassa tunnissa. Niiden kannattavuus edellyttää tasaista ja keskeytyksittä toimivaa tuotantoa.

Kaikki on mahdollista. Vaikka mitään paniikkia ei ole syytä lietsoa, voi ainakin miettiä tulevaa ja mahdollisesti varautua pahimpaan. Sähkön kulutus talvella 2022 aiheuttaa valitettavasti suurempia sähkölaskuja kuin vuosiin.

Miksi talvella tulee usein sähkökatkoja

Talvikuukausien sähkönkulutus on korkeammalla, ja samoin sähkökatkoja tulee tyypillisesti nimenomaan talvisin enemmän. Sähkön siirtoverkkojen ilmajohdot katkeilevat usein silloin, kun puita kaatuu sähkölinjoille suuren lumikuorman tai talvimyrskyn takia. Tämä aiheuttaa tietysti harmillisia sähkökatkoja varsinkin haja-asutusalueilla. Koko maan sähköverkkoa katkokset eivät kuitenkaan kaada.

Sähköverkkoyhtiöt on velvoitettu korvaan sähkökatkoista aiheutuvat menetykset kuluttajille. Siksi ne ovat viime vuosina panostaneet sähköverkon toimitusvarmuuteen. Perinteisiä sähkölinjoja ilmajohtoineen on korvattu maakaapeliverkoilla, jotka eivät ole alttiita myrskyjen, ukkosen tai lumikuorman aiheuttamille vaurioille.

Suurista investoinneista johtuen sähkön siirtohinnat ovat nousseet tuntuvasti. Nousupaineita on aiheuttanut myös kohonnut sähköenergian hinta, sillä myös sähkön siirtoverkkoyhtiöt joutuvat ostamaan sähköä markkinahintaan verhossa tapahtuvien häviöiden kattamiseksi.

Pystytkö itse vaikuttamaan siihen miten talvikuukausien sähkön kulutus näkyy laskuissa?

Lähes joka taloudessa on varaa tehostaa sähköenergian kulutusta. Sähkön kulutus talvella saadaan alemmas omalla toiminnalla lopulta varsin helposti.

Vinkki

  1. Sulje viihde-elektroniikkalaitteet, joita et kuuntele tai katsele.
  2. Sammuta turhat valot.
  3. Poista verkkovirta muuntajista ja latureista, jos niiden takana ei ole kuormaa – ne kuluttavat sähköä myös lepotilassa.
  4. Irrota sähköverkosta televisiot, tietokoneet ja muu elektroniikka, jos ne eivät ole käytössä.
  5. Säädä huonelämpötilat alemmiksi varsinkin, jos asuntosi lämpiää sähköllä. Toisarvoisissa tiloissa on turha pitää samaa lämpötilaa kuin oleskelutiloissa.

Näin toimien voit säästää jopa kymmeniä prosentteja sähköenergian kokonaiskulutuksessa. Muista myös, että jokaiseen asumismuotoon löytyy omat ratkaisunsa. Esimerkiksi halpa sähkösopimus omakotitaloon voi olla erilainen sisällöltään kuin vastaava sopimus kerrostaloon.

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa vähintään joka toinen vuosi. Kilpailuttaminen ja sopimusten vertailu on ilmaista. Se onnistuu nopeasti ja helposti Summarumin avulla. Täytät vain vaadittavat tiedot. Pian saat yksilöityjä tarjouksia useilta sähköyhtiöiltä suoraan sähköpostiisi. Sitten vain vertaat ja valitset – tai pitäydyt entisessä sopimuksessa, jos se on edullisin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi sähkön kulutusta talvella sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Usein kysyttyä

Mikä aiheuttaa sähkökatkoksen talvella?

Sähkön kulutus talvella on suurempaa, kun on kylmää. Etenkin pakkasten koventuessa sähkönkulutus voi moninkertaistua.

Kun kulutus on hyvin korkealla, tuontisähköä lisätään. Ja mikäli siinä ilmenee ongelmia, voi kantaverkko ajatua epätasapainoon, mikä voi altistaa sen suurhäiriöstä johtuville sähkökatkoksille.

Millä tarvikkeita tarvitsen, jotta osaan varautua sähkökatkoksen varalle?
Sähkön kulutus talvella saattaa joskus aiheuttaa sähkökatkoksia. Lue tämä lista, ja varmista, että kotoasi löytyvät ainakin nämä tarvikkeet:
  • led-taskulamppu ja varaparistoja, kynttilöitä ja sytytysvälineet
  • akkupankki tai useampia puhelimen ja esimerkiksi läppärin lataamiseen
  • paristokäyttöinen radio
  • varasulakkeita, jos mittaritaulun sulakkeet ovat vaihdettavia
  • juomavettä
  • polttopuita ja sytykkeitä, jos asunnossa on tulisija
Miten iso ero on talvikuukauden sähkön kulutuksessa verrattuna kesäkuukauteen?

Sähkön kulutus talvella voi olla jopa 80% suurempaa verrattuna kesäkuukausiin, riippuen täysin asunnon lämmitysjärjestelmästä, koosta ja asuntotyypistä.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja:

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun