Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
1,92 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Sähkön kulutus

Sähkönkulutus vaihtelee asuntotyypeittäin. Omilla päivittäisillä valinnoillamme voimme kuitenkin vaikuttaa sähkön kulutukseen merkittävästi.

Sähkönkulutus vaihtelee asuntotyypeittäin. Omilla päivittäisillä valinnoillamme voimme kuitenkin vaikuttaa sähkön kulutukseen merkittävästi.

Ladataan lomaketta..

Miten voin itse vaikuttaa sähkön kulutukseen?

Sähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan sekä tuotantokustannusten ja päästöoikeuksien hinnan mukaan. Kuluttaja voi vaikuttaa omaan sähkölaskuunsa kilpailuttamalla sähkösopimuksen ja valitsemalla oman ruokakuntansa kulutuksen mukaan edullisimman vaihtoehdon.

Joillekin sopii parhaiten pörssisähkö, toisille taas kiinteähintainen sopimus tai kaksiaikatariffi. Omaa sähkönkulutusta kannattaa tarkkailla ja muuttaa. Tehostamisen varaa on jokaisella, samoin säästömahdollisuuksia.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen kannattaa tehdä vähintään joka toinen vuosi, samoin uuteen kotiin muutettaessa ja esimerkiksi suurten lämmitysjärjestelmäremonttien yhteydessä. Kilpailuttaminen onnistuu muutamassa minuutissa täyttämällä yllä oleva lomake. Kilpailuttaminen on täysin ilmaista, eikä sido täyttäjäänsä mihinkään.


Löydä edullisin sähkösopimus

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Sähkön kulutus kerrostaloasunnossa

Jos asut kerrostaloasunnossa, saatat jättää sähkölaskun tutkimisen tekemättä sillä perustella, että lasku ei ole suuren suuri. Se on huono perustelu. Jo kymmenen euron pudotus kuukausittaisessa sähkölaskussa tekee 120 euroa vuodessa, 50 euron säästö jo 600 € vuodessa. Millä keinoin säästäminen onnistuu?

Ohessa on listattu vinkkejä, joiden avulla saat energiankulutusta pienemmäksi. Samat ohjeet pätevät myös rivitalo- ja omakotiasumisessa.

Kilpailuta sähkösopimus

Paras keino säästää sähkölaskussa on minimoida sähkön kulutus ja valita sellainen sähkösopimus, jossa on edulliset perusmaksut ja kilpailukykyinen kilowattitunnin hinta. Sähkön siirtoa et voi kilpailuttaa, mutta sähköenergian hintoja sen sijaan voit vertailla.

Sähkölaskussa näkyvä arvonlisävero ja sähkövero lasketaan kulutettujen kilowattituntien ja sähkösopimuksen mukaan vaihtelevan kilowattituntihinnan mukaan. Sähkön siirron kokonaishinta perustuu myös kulutettuihin kilowattitunteihin. Sähkösopimusten vertailu on perusteltua, samoin panostus energiansäästöön. Kilpailuta sähkösopimukset nyt.

Vaihda hehku- ja halogeenilamput LED-lamppuihin tai -valaisimiin

Kun sähköyhtiöiden laskuttaman kilowattitunnin hinta oli siirtomaksuineen noin 10 senttiä, oli helppo arvioida, että yhden 100 watin hehkulampun polttaminen jatkuvasti jopa päivä ympäri vuoden maksoin noin 100 euroa. Nyt hinta voi olla päivätasolla jopa moninkertainen.

Paljon sähköä kuluttavista hehku- ja halogeenilampuista siirryttiin ensin energiansäästölamppuihin ja nyt yhä enemmän LED-lamppuihin. Niiden valaistusarvot eli luumen-lukemat ovat nousseet vuosi vuodelta samalla kun lamppujen hintataso on alentunut ja vakiintunut.

LED-polttimoiden ja -valaisimien etuna on myös niiden kestävyys. Hehkulamppuja joutui vaihtamaan yleensä noin 1000 käyttötunnin jälkeen. Ne eivät kestäneet jatkuvaa sammuttelua ja sytyttelyä. LED-lampuille luvataan jopa kymmenien tuhansien tuntien käyttöikää. Käytäntö on osoittanut, että laatu vaihtelee, joten LED-lamppujakin joutuu uusimaan.

Mitä vanhojen loisteputkien tilalle?

Vanhat loisteputkivalaisimet vievät paljon energiaa. Loisteputket myös himmenevät ja menettävät valotehoaan vuosien myötä. Nykyään myös niiden tilalle on tarjolla LED-loisteputkia, joiden valaistusarvot vastaavat entisiä tai ovat jopa tehokkaampia. Tarjolle tulee jatkuvasti uuden tyyppisiä valaisimia.

Suuret ja rumat loisteputkivalaisimet voi jo nyt korvata kapeilla ja tehokkailla LED-valaisinlistoilla, joiden hinnoittelu on kilpailusyistä sopivaa kuluttajan kukkarolle. Jos entisen 36-wattisen loisteputken todellinen energiankulutus oli vähintään 70 wattia, niin sen korvaaminen 36-wattisella LED-listavalaisimella säästää puolet kohteen energiakuluista ja antaa entistä paremman valaistuksen.

Sammuta turhat valot

Edullisin kilowattitunti on säästetty kilowattitunti. Jos pidät esimerkiksi porraskäytävässä jatkuvasti päällä 20 watin lamppua, maksat vuodessa siitä ilosta vähintään 20 euroa. Valot kannattaa siis sammuttaa niistä tiloista, joissa ei oleskella. Laadukkaat LED-lamput kestävät kymmeniä tuhansia päälle-pois-kytkentöjä.

Sijoita kodinkoneet oikein

Aina et voi vaikuttaa asuntosi keittiön suunnitteluun tai kodinkoneiden sijoitteluun. Jos voit, niin älä ainakaan laita kylmäyhdistelmää tai pakastinta lieden, paistinuunin tai astianpesukoneen viereen. Vaikka suurissa kodinkoneissa on entistä parempi lämpöeristys, niin varsin usein yli 200 asteen lämpötiloihin säädettävät liedet ja uunit lämmittävät vieressään olevia laitteita. Siten esimerkiksi pakastimien ja jää-viileäkaappien sekä jääkaappipakastimien energiankulutus voi nousta himokokkaajan ja -leipojan keittiössä merkittävästi.

Muista sulattaa kylmälaitteet

Uusissa jää-viileäkaapeissa on yleensä automaattisulatus. Vanhat jenkkikaapit, pakastelokerolla varustetut jääkaapit, jääkaappipakastimet, kaappipakastimet ja säiliöpakastimet kuitenkin vaativat sulattamista vähintään ennen uutta satokautta. Niitä on järkevää sulatella myös tarpeen mukaan, kun jäätä on kertynyt kylmäelementteihin ja hyllyihin, sillä jääkerros heikentää jäähdytystehoa ja lisää laitteen energiankulutusta.

Olisiko aika vaihtaa virtasyöppö kodinkone energiatehokkaampaan?

Uudet kodinkoneet kuluttavat sähköä huomattavasti vähemmän kuin vanhat. Varsinkin ympäri vuoden päällä pidettävien kylmälaitteiden sähkön kulutus lisää paljon vuotuista sähkölaskua. Vanhojen laitteiden energiatehokkuus ei pärjää nykytekniikalle. Lisäksi ovien ja kansien tiivisteet kovettuvat ja haurastuvat vuosien mittaan. Tämä lisää lämpöhäviöitä ja siten myös sähkön kulutusta.

Kannattaa tutkia myös astian- ja pyykinpesukoneiden ominaisuuksia. Uudet laitteet kuluttavat vähemmän vettä ja siten myös sähköä sen lämmittämiseen. Rumpukuivainta hankittaessa kannattaa muistaa, että yleensä lämpöpumpputekniikkaa sisältävät laitteet ovat energiatehokkaampia kuin kondensoivat kuivaimet.

Isoista kodinkoneista myös liesissä, uuneissa ja liesitasoissa on eroja. Myymälöissä ja internet-sivuilla kannattaa tehdä vertailuja muiden ominaisuuksien ohella myös sähkönkulutustietojen suhteen.

Käytä sähkösaunaa harkiten

Yksi suurimmalla liitäntäteholla varustettuja kodin laitteita on sähkökiuas. Jos asunnossasi on sauna, saattaa saunominen kerran tai monta kertaa viikossa lisätä kuukausittaista sähkölaskua yllättävän paljon. Vähennä mahdollisuuksien mukaan saunomiskertoja, kiukaan toiminta-aikaa ja löylyhuoneen maksimilämpötilaa.

Jos sähkösopimuksesi antaa mahdollisuuden valita, sauno halvemman sähkön aikaan iltaisin ja viikonloppuisin.

Irrota laturit ja muuntajat, kun niitä ei käytetä

Pidätkö puhelimen, tietokoneen, akkuporakoneen ja muiden kodin ladattavien laitteiden ja pienkoneiden muuntajia, latureita ja verkkolaitteita jatkuvasti seinässä? Niissä on rakenteen, tekniikan ja tehon mukaan vaihdellen huomattavia eroja myös virrankulutuksen suhteen.

Monilta sähkölaitoksilta voi lainata tai rautakaupasta ostaa kulutusmittarin, jonka avulla näkee helposti verkkoon kytketyn laitteen sähkönkulutuksen ja esimerkiksi latauslaitteen kulutuslukemat silloin, kun sen perässä ei ole kuormaa. Joillakin verkkolaitteilla voi virrankulutus ilman kuormaa olla lähes sama kuin kuormitettuna. Tämä johtuu mm. pyörrevirroista ja lämpö- ym. häviöistä. On siis varsin hyödyllistä ja jopa sähköturvallisuuden kannalta tärkeää irrottaa pistorasiasta verkkolaitteet, muuntajat ja laturit silloin, kun niitä ei käytetä laitteiden lataamiseen tai päällä pitämiseen.

Kytke televisiot ja tietokoneet irti verkkovirrasta ainakin yöksi

Tietokoneet, televisiot, radiot ja muu kodin viihde-elektroniikkalaitteet kuluttavat kodin sähköverkkoon kytkettyinä sähköä, vaikka niitä ei käytetä. Niiden verkkojohdot kannattaa vetää irti pistorasiasta aina silloin, kun käyttö lopetetaan.

Hyvä keino helpottaa asiaa on käyttää useammalle laitteelle jatkopistorasiaa, jossa on virtakytkin. Kytkimestä saa laitteisiin kätevästi virran päälle ja pois. Usein pistokkeiden irrottaminenkin on jatkopistorasiasta helpompaa kuin seinäpistorasiasta, joka on esimerkiksi pöydän tai hyllyn takana.

Jos laitteiden sähkön kulutus lepotilassa kiinnostaa, niin mittaus onnistuu helposti kulutusmittarilla, joka kytketään pistorasiaan sähköverkon ja laitteen kytkentäjohdon väliin. Kuukausi- ja varsinkin vuosisäästö sähkökuluissa voi olla huomattava.

Pese astiat ja pyykit, kun sähkö on halpaa

Samoin kuin sähkösaunan käytössä, myös pyykin- ja astianpesussa kannattaa hyödyntää halpaa yö- ja viikonloppusähköä, jos ne on taloutesi sähkösopimuksessa edullisemmin hinnoiteltu.

Säästöä voit saada myös siten, että peset täysiä koneellisia. Siten kuukausittaiset pesukerrat vähenevät. Myös pesuohjelman valinnalla on merkitystä. Monissa pesukoneissa on pika-, säästö- ja eco-ohjelmia, joiden avulla sähkön kulutus vähenee. Kevyesti likaantunutta pyykkiä ja astioita ei kannata pestä turhan kuumassa lämpötilassa, vaikka se esimerkiksi tekstiilien tuotemerkintöjen mukaan olisi mahdollista. Veden lämmittäminen on pesukoneiden käytössä se, mikä kuluttaa eniten sähköenergiaa.

Paista kerralla monen päivän ateriat

Sähkölieden liitäntäteho on yleensä suuri, jotta siinä voidaan käyttää yhtaikaa uunia ja keittolevyjä tai -tasoa. Kun uunin tai levyn pistää lämpenemään, niin lähes samalla vaivalla ja lämmöillä voi valmistaa ruokaa useammaksi kuin yhdeksi päiväksi.

Uuniruuat, mm. juurespaistokset, laatikot ja pataruuat ovat kiitollisia siitä, että ne jopa paranevat hiukan lämmitettäessä tai mikrouunissa sulatettaessa. Monet keitot, esimerkiksi herneitä, linssejä ja papuja sisältävät, vaativat pitkän kypsytysajan. Siksi niitä kannattaa valmistaa samalla kertaa suurempia määriä. Myöhemmin on hienoa, kun valmiin keittoannoksen voi ottaa pakastimesta jääkaappiin sulamaan vaikka edellisenä iltana ja kiehauttaa liedellä syöntivalmiiksi muutamassa minuutissa.

Älä pidä kahviautomaattia päällä päiväkausia

Kodinkoneiden käytössä löytyy monessa taloudessa vielä paljon mahdollisuuksia säästää sähköä. Keitätkö esimerkiksi kahviautomaatilla kannun täyteen aamulla ja pidät sitten laitetta lämpimänä niin kauan kuin kahvia riittää? Siinä kärsii sekä kahvin maku että vatsa ja kaiken lisäksi sähkön kulutus on suurta. Parempi on keittää monet tuoreet kahvit päivässä tai käyttää termospulloa, jos haluaa juoda koko päivän aamulla keitettyä.

Sähkön kulutus rivitaloasunnossa, paritalossa ja omakotitalossa

Kerrostaloasunnossa lämmitys hoidetaan yleensä keskitetysti vesikiertoisen keskuslämmityksen avulla. Moni kerrostaloasuja kokee, että ei pysty eikä halua vaikuttaa omalla käyttäytymisellään asunnon ja koko kerrostalon lämmityskuluihin, koska muut kuitenkin kääntävät patteritermostaatit kaakkoon, tuulettavat jatkuvasti ikkunat levällään ja puhaltavat liesituulettimilla lämmöt taivaan tuuliin.

Jos sinulla on rivitalo- tai paritaloasunto tai erillinen omakotitalo, on paljon enemmän mahdollisuuksia ja motivaatiota vaikuttaa lämmityskuluihin ja sähkön kulutukseen omin asumistottumuksin ja säästö- sekä parannustoimin.

Sähkölämmitys on vaivaton mutta kallis?

Jos asunnossasi on ns. suora sähkölämmitys eli perinteiset sähkölämmityspatterit ikkunoiden alla, voit tehostaa niiden käyttöä. Vanhoissakin pattereissa on usein kytkimet yölämpötilan pudotukseen ja tietysti peruslämpötilan säätökytkin. Niitä kannattaa käyttää. Usein kannattaa vaihtaa sähköpatterit uusiin, sillä niillä on parempi hyötysuhde. Tarjolla on myös varaavia sähkölämmityspattereita, joiden lämmittämisessä voi hyödyntää kaksitariffisähköä tai pörssisähköä, kun se on edullista.

Sama on tilanne sähköllä toimivan lattialämmityksen kanssa. Kannattaa ensinnäkin varmistaa, että termostaatti on kunnossa. Jos se on ohjelmoitava, niin on taloudellisesti järkevää ohjelmoida järjestelmä pudottamaan lämpötilaa silloin, kun ollaan poissa kotoa. Lattialämmitys varaa lämpöä lattiarakenteisiin. Siksi järjestelmä kannattaa ajastaa päälle ja suuremmalle silloin, kun sähköenergian hinta on halvimmillaan – mikäli siitä on taloudellista hyötyä sähkösopimuksesi perusteella.

Harvalla on pitkäaaltoista lämpöenergiaa lähettävät sähkölämmittimet asuntonsa huoneisen kattoon asennettuina. Tämä Long Wave Infrared -tekniikka perustuu siihen, että lämmittimet lämmittävät lattioita. Kun lämpö nousee lattiasta noin 150 senttimetrin korkeudelle asennetun seinätermostaatin tasolle, niin termostaatti kytkee kattolämmittimestä virrat pois. Lämpötilan pudotessa termostaatti kytkee lämmityksen päälle uudestaan.

Koska pitkäaaltoista infrapunaa säteilevät laitteet lämmittävät vain lattioita ja kalusteita, jotka ovat huoneen alaosissa, ne eivät kierrätä ilmaa lävitseen kuten tavanomaiset sähköpatterit. Samalla myös pölynkierto vähenee. Kun perinteisillä sähköradiaattoreilla lämmitettäessä saattaa katonrajan lämpötila olla jopa kahdeksan astetta lämpimämpi kuin lattiatason lämpötila, niin näillä uusilla kattosäteilylämmittimillä lattia on yleensä se lämpimin paikka. Järjestelmän avulla on saavutettuja merkittävä parannus asumismukavuudessa ja pudotus sähkölämmityskuluissa.

Sähkölämmittäjän on syytä tarkkailla ja säätää huonekohtaisia lämpötiloja, sillä se on oiva keino saada sähkön kulutus pienemmäksi. Jos lämpötila pudotetaan esimerkiksi makuuhuoneessa 20 asteesta 18 asteeseen, saadaan laskennallisesti 10 prosentin säästö. Vastaavasti lämpötilan nostaminen 20 asteesta 22 asteeseen nostaa kuluja 10 prosenttia.

LUE MYÖS: Halvimmat sähkösopimukset

Kannattaako vesikeskuslämmityksestä luopua?

Viranomaisten ja energia-asiantuntijoiden suosituksista ja lämmitysjärjestelmän vaihtoon kannustavista rahallisista korvauksista huolimatta Suomessa on edelleen yli 100000 asuntoa, joita lämmitetään öljyllä. Myös puu-, hiili-, hake-, pelletti- ja maakaasukattiloilla lämpiäviä rakennuksia on runsaasti.

Kaikkien näiden kattiloiden lämpö jaetaan vesikeskuslämmitysjärjestelmän avulla eri puolille rakennusta. Järjestelmä voi olla toteutettu osittain tai kokonaan myös vesikiertoisella lattialämmityksellä tai jopa ilmalämmityksellä. Lähes poikkeuksetta näihin lämmityskattiloihin on liitetty myös sähkövastukset niitä tilanteita varten, että polttoaine loppuu. Myös öljy-, kaasu-, pelletti- ja hakepolttimien käyttö vaatii sähköä.

Hyvää vesikeskuslämmitystä ei kannata hävittää vaan parantaa. Ensimmäiseksi on syytä asentaa järjestelmään uudet patteritermostaatit, jolloin mahdollistetaan tehokkaammin huonekohtainen lämpötilansäätö. Samalla on järkevää vaihtaa vanha, vakionopeuksinen kiertovesipumppu energiaa säästävään automaatti- tai taajuusmuuttajapumppuun. Tässä vaiheessa on hyvä tehdä myös patteriverkoston perussäätö.

Lämpöhäviöt ovat suurissa järjestelmissä ongelma. Siksi putkistojen eristäminen kellaritiloissa, alapohjassa ja kattilahuoneessa on tärkeää. Se auttaa vähentämään myös putkien jäätymisen ja halkeamisen mahdollisuutta.

Jos lämmität keskuslämmityskattilalla käyttöveden, olet varmasti miettinyt, olisiko järkevämpää asentaa esimerkiksi keittiön allaskaappiin pieni sähkökäyttöinen lämminvesivaraaja ja kylpyhuoneen sekä saunaosaston tarpeisiin vähän suurempi. Hyvä ajatus! Näin voit jopa sammuttaa koko keskuslämmityksen kesäkaudeksi ja säästää selvää rahaa.

Sähkön kulutus putoaa puulämmittäjillä

Mikäli rivi- tai omakotitaloasuntosi lämmitys on toteutettu sähköenergian avulla ja kodissasi on tulisijoja, saa puulämmityksen avulla miellyttävää lisälämpöä. Samalla sähkön kulutus putoaa. Lisälämpö voi olla jopa ilmaista, jos pystyt hankkimaan polttopuita omasta metsästä tai puutarhasta.

Lämmin käyttövesi on kallista

Vesi- ja jätevesimaksut pysyvät perheasunnoissakin sillä tasolla, että harva tulee miettineeksi veden hintaa. Vesilaskussa maksetaan myös jäteveden käsittelystä. Sekin on pieni summa siihen verrattuna, mitä joudut maksamaan suihku- ja saunavesien lämmittämisestä ja pesukoneiden käytöstä.

Perheen vedenkulutuksen vähentäminen on oiva keino vähentää myös sähkön kulutusta. Lasketko koko ajan vettä, kun olet suihkussa? Ei kannattaisi. Kun kastelet itsesi ensin, sitten suljet hanan, laitat shampoon ja saippuoit ja sitten huuhtelet itsesi suihkulla, jätät laskematta litratolkulla kuumennettua vettä viemäriin.

Vesi- ja suihkukalusteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Hierovat suihkut tuhlaavat vettä. Tavallinen käsisuihku saattaa laskea lävitseen jopa 23 litraa vettä minuutissa. Jos sen tilalle asentaa muutaman kympin hintaisen, vettä säästävän käsisuihkun, saadaan vedenkulutus putoamaan 6-9 litraan minuutissa eri valmistajien tuotteiden mukaan vaihdellen. Varsinkin suihkuvesi on yleensä aina lämmitettyä, usein sähköllä.

Myös asunnon muiden kuin suihkuhanojen vedenkulutusta saa pienemmäksi. Tarjolla on virtausrajoittimilla varustettuja poresuuttimia, joita kannattaa asentaa pesuallas- ja suihkuhanojenkin juoksuputkiin. Keittiöhanassa niiden hyöty on kyseenalainen, koska sen kautta pitää joskus laskea suuriakin määriä vettä nopeasti esimerkiksi keittoa varten. Energiaa säästävien poresuuttimien virtaus on noin 8 litraa minuutissa. Et tarvitse 23 litran minuuttinopeutta käsienpesuun.

WC-istuimen vedenkulutuksen pienentämiseenkin on tarjolla laitteita. Vesisäiliön tilavuuden pienentäminen tiiliskivellä on vanha keino. Kylmää vettä sen avulla säästyy, ei kuitenkaan veden lämmityssähköä.


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Mihin pakastin kannattaa sijoittaa?

Oletko himosienestäjä ja -marjastaja? Tuottaako puutarhasi satoa, jonka säilömiseen eivät keittiön kylmälaitteet riitä? Jos näin on, niin uusi säiliö- tai kaappipakastin kannattaa sijoittaa autotalliin, kellariin tai muihin aputiloihin.

Kylmälaitteen lämpöhäviöt ja sähkön kulutus ovat sitä pienempiä, mitä viileämpään tilaan laite on sijoitettu. Samalla kylmälaitteet lämmittävät osaltaan sijoituspaikkaa ja vähentävät sähkön kulutusta. Ulkotiloihin asentamista ei suositella.

Ikkunoiden tiivistäminen tai jopa vaihtaminen kannattaa

Vetoinen asunto on epämiellyttävä. Vetoiset ikkunat on aiheellista tiivistää huolellisesti ja jopa teipata saumoistaan tuulenpitävällä teipillä. Jos lämpötila lattioiden tasalla on selkeästi kylmempi kuin työpöydän korkeudella, suosittelen irrottamaan jalkalistat ja tiivistämään seinän ja lattian saumakohdat butyylimassalla. Esimerkiksi kylmän keittiön lattian saa pintalämpötilaltaan miellyttävämmäksi vinyylipintaisilla korttilaatoilla.

Vanhoissa rakennuksissa saattaa olla vielä kaksinkertaiset ikkunat. Jos niiden kunto on huono, ei ole järkeä lykätä ikkunoiden uusimista kolmilasisiin, nykyaikaisiin ikkunoihin. Investoinnin takaisinmaksuaika saattaa olla pitkähkö, mutta lisääntynyt asumismukavuus mm. paremman äänieristyksen, vedottomuuden ja lämmönpitävyyden takia palkitsee. Ikkunoiden vaihtaminen vähentää kiistatta myös lämpöenergian kulutusta ja siten usein myös sähkölaskua.

Lämpörullaverho vähentää vedontunnetta

Ikkuna-aukkojen lämpötalouteen voi vaikuttaa myös lämpörullaverhoilla. Alas vedettyinä ne paitsi pimentävät huonetta, myös säteilevät lämpöenergiaa takaisin huoneeseen päin. Siten ne vähentävät lämpöhäviöitä ja myös vedontunnetta.

Yläpohjan eristäminen tienaa nopeasti hintansa

Oletko tutkinut, minkä tyyppinen ja laatuinen eristys on rakennuksesi yläpohjassa? Rakentamisnormit ja suositukset ovat muuttuneet vuosien kuluessa. Uskallan väittää, että yläpohjan lisäeristäminen on yksi kannattavimmista investoinneista rakennuksen lämpötalouden ja lämmityssähkön kulutuksen kannalta.

Jos ullakolla on tarpeeksi korkeutta ja tilaa, se voidaan jopa ottaa varastokäyttöön ja rakennusoikeuden salliessa asumiskäyttöön eristämällä kattotuolien välit ja uusi sisäkatto polyuretaanilevyillä tai polyuretaaniruiskutuksella.

Mikäli ullakko on matala ja se on aikaisemmin eristetty sahanpuruilla tai nykymitoituksiin verraten liian ohuella lasi- tai mineraalivillakerroksella, kannattaa lisäeristämiseen käyttää vanhojen eristeiden päälle puhallettavia eristemateriaaleja. Toinen vaihtoehto on ostaa rulla- ja levyeristeitä. Kerros voi olla hyvinkin 20-30 cm. Asennustyö käy nopeasti, hinta ei hirvitä ja tuloksia alkaa näkyä sähkölaskujen pienenemisenä edelliseen vuoteen verrattuna.

Onko parvekelaseista hyötyä?

Avoimet parvekkeet keräävät roskia, lunta, lehtiä, vettä ja lintujen ulosteita sekä hyönteisiä pesimään. Avoimen parvekkeen vuotuinen käyttöaika on lyhyt.

Parvekkeiden lasittaminen on yleensä sallittua ilman rakennus- tai toimenpidelupia. Lasittaminen lisää parvekkeen käyttöaikaa sekä keväällä että syksyllä. Lasit estävät myös lumen ja sateen pääsyn pilaamaan rakenteita. Linnusta ja hyönteisistäkään ei ole enää haittaa.

Energiansäästön kannalta parvekkeiden lasittaminen on tuottava hankinta. Lasitus voi pudottaa asunnon energiankulutusta lämmityskaudella jopa 6-8 prosenttia, koska se vähentää tuulen jäähdyttävää vaikutusta ja lämpöhäviöitä sisältä ulospäin.

Toissijaisissa tiloissa riittää matalampi lämpötila

Mikäli asuntosi kaikissa tiloissa on vesikiertoinen keskuslämmitys, ei patteritermostaateilla pysty pudottamaan lämpötiloja rajattomasti. Pienistäkin pudotuksista on kuitenkin taloudellista hyötyä.

Suoraa ja varaavaa sähkölämmitystä pystyy säätämään huonekohtaisesti paljon paremmin. Esimerkiksi autotallissa, kellarivarastossa, kodinhoitohuoneessa, harvoin käytössä olevassa vierashuoneessa ja monissa toisarvoisissa tiloissa ei ole mitään syytä pitää lämpötilaa samalla tasolla kuin keittiössä ja olohuoneessa. Autotalliin riittää 12 astetta tai vähemmänkin, vierashuoneessa vaikka 15 astetta. Säädöillä saadaan sähkön kulutus putoamaan kymmeniä prosentteja huonekohtaisesti.

Hämäräkytkinlamppuja ulkovaloihin

Aivan samoin kuin kerrostaloasunnoissa, kannattaa omakoti- ja paritaloissa sekä rivitalohuoneistoissa siirtyä huonetilojen valaistuksessa tehokkaisiin LED-lamppuihin ja -valaisimiin.

Taloautomatiikan avulla voidaan valoja ja lämmitystä ohjata jopa etäkäyttöisesti. Sähkön kulutus saadaan pienemmäksi yksinkertaisemmillakin keinoilla. Esimerkiksi ulkovalaisimiin voi asentaa hämäräkytkimellä varustetut LED-lampun. Ne syttyvät automaattisesti, kun ilta pimenee ja sammuvat taas päivän valjetessa.

Liiketunnistin- ja mikroaaltovalaisimia kulkuväyliä valaisemaan

Ulko- ja sisäportaikoissa, autotallin edustalla, kellaritiloissa ja yläkerran käytävillä voi käyttää liiketunnistimilla ja mikroaaltotunnistimilla varustettuja valaisimia. Ne syttyvät vasta silloin, kun ihminen tai eläin tulee tunnistimen vaikutuspiiriin. Lampun paloaika on yleensä säädettävissä minuuteissa, joten sähköä ei kulu yksikseen palamaan jääneen valaisimen takia.

Tunnistinvalaisimet lisäävät myös mukavuutta ja turvallisuutta esimerkiksi yöllä kotiin tultaessa, sillä kulkutiet on valaistu sen hetken, kun valoa tarvitaan.

Harakoille ei kannata lämmittää

Ilmanvaihto kuluttaa runsaasti lämmitysenergiaa, jos se toimii määräysten mukaisesti eli vaihtaa huonetilojen ilman kerran kahdessa tunnissa.

Asunnoissa, joissa on painovoimainen ilmanvaihto, on varmistettava riittävä korvausilman saanti. Sama tilanne on tietysti huippuimurilla varustetussa kodissa. Lämmön talteenotolla varustettu, kaksisuuntainen ilmanvaihto mitoitetaan asennusvaiheessa niin, että ilmamäärät sekä sisään että ulos pysyvät optimaalisina.

Ilmanvaihto on välttämätöntä, jotta sisäilman laatu pysyy hyvänä. Älä kuitenkaan liioittele, sillä sisäilman lämmittäminen maksaa. Joskus ei voi kuin ihmetellä, kun keskellä talvea näkee kerrostalon, jossa lähes jokaisen asunnon ikkunoita on auki. Ehkä kyseessä on vuokratalo. Omassa asunnossa ikkunatuuletus kannattaa tehdä tehokkaasti mutta nopeasti.

Sähkön kulutus saadaan pienemmäksi myös koneellisen ilmanvaihdon avulla. Huippuimurit ja esimerkiksi saunaosaston poistoilmapuhaltimet kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajastaa. Keittiön käryjen poistoon tarkoitettua, hormiin kytkettyä liesituuletinta ei tarvitse huudattaa pitkään sen jälkeen, kun paistokset on paisteltu ja kakut leivottu.

Ihannetilanne on, jos asunnon ilmanvaihdon voi hoitaa ilmastointilaitteella, jossa on lämmön talteenotto. Sellaisen laitteen avulla pidetään sähkön kulutus aisoissa varsinkin sähkölämmitteisessä asunnossa.

Mieti milloin sähköauto kannattaa ladata

Sähköautoilu on jo nykypäivää. Tulevaisuudessa sähköautojen latausmahdollisuuksia tarvitaan myös rivitaloissa ja omakotitaloissa entistä enemmän. Sähköauton hankinta on yksi merkittävä syy harkita uudelleen rakennuksen sähköliittymän kokoa ja riittävyyttä sekä sähkösopimusta.

Sähköautosi latausnopeus ja -teho sekä se ajankohta, jolloin yleensä pystyt lataamaan autoasi kotipihassa, vaikuttavat siihen, millainen sähköliittymä sopii tarkoituksiisi parhaiten. Liittymiä on helppo vertailla ja kilpailuttaa eri sähköyhtiöillä Summarumin kautta.

Lämpöpumpulla lisä- tai peruslämpöä

Erilaiset lämpöpumput ovat yleistyneet, koska niiden avulla asunnon sähkön kulutus voi pudota merkittävästi. Lämpöpumpun hyötysuhdetta kuvaava COP-luku ilmaisee, kuinka monta kilowattiatuntia laite pystyy tuottamaan yhden kilowattitunnin kulutuksella. Jos COP-luku on 5, niin lämpöpumppu tuottaa 5 kWh yhden kWh:n sähköenergian kulutuksella.

Edullisin ja yleisin lämpöpumppu on ilma-ilma-lämpöpumppu, joka siirtää lämpöenergiaa ulkoilmasta asunnon sisälle. Ilmalämpöpumppuja voi käyttää myös asunnon jäähdytykseen. Sellaisen pystyy asentamaan käytännössä jokaiseen asuntoon. Ulkoyksikkö asennetaan telineen päälle maahan tai seinälle, sisäyksikkö keskeiselle paikalle asunnon seinälle lähelle katonrajaa.

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö siirtää ulkoilmasta lämpöä sisäyksikköön, joka on kytketty esimerkiksi vesikiertoiseen keskuslämmitys- tai lattialämmitysjärjestelmään. Sen avulla voi korvata esimerkiksi vanhan öljy- tai kaasulämmityskattilan. Lisäksi tarvitaan muutaman sadan litran vetoinen vesivaraaja, johon on varalle liitetty sähkölämmitysvastukset. Ilma-vesilämpöpumppua ei yleensä ole järkevää käyttää asunnon jäähdytykseen, sillä ominaisuus vaatii kalliita lisäosia ja kytkentöjä.

Kallein lämpöpumppuratkaisu on maalämpöpumppu. Se kerää lämmitysenergiaa maahan kaivetun tai vesistön pohjaan upotetun putkiston kautta. Asunnon sisäisenä lämmönjakojärjestelmänä on yleensä vesipatterijärjestelmä tai lattialämmitysputkisto.

Markkinoilla on myös poistoilmapumppuja. Ne ottava lämpöä talteen asunnon poistoilmasta ja siirtävät sitä talon lämmittämiseen esimerkiksi lattialämmitysputkiston avulla. Poistoilmalämpöpumppu ei käy kaikkiin asuntoihin, sillä se vaatii suuria ilmamääriä, joita on mahdollista tuottaa vain koneellisen ilmanvaihdon kanavistoilla.

Oli valitsemasi lämpöpumppu tyypiltään mikä tahansa, niin varmaa on, että järjestelmän avulla asuntosi sähkön kulutus pienenee. Ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaika on lyhin, maalämpöpumppujärjestelmän pisin.

Milloin aurinko- ja tuulisähköstä on apua?

Uusiutuvista energiamuodoista aurinkoenergia on helpoimmin hyödynnettävissä rivitalo-, paritalo- ja omakotikiinteistöissä. Edellytyksenä on sopivan mallinen ja edulliseen suuntaan kallistuva katto. Aurinkopaneelit voi tosin asentaa telineeseen myös tasakaton päälle tai jopa pihamaalle.

Aurinkolämmitysjärjestelmän avulla on mahdollista korvata suuri osa asunnon vuotuisesta sähköenergian kulutuksesta. Sähkön kulutus vaikuttaa järjestelmän mitoitukseen. Edullisinta on, jos kaiken tuotetun sähkön pystyy käyttämään itse. Itse tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa siirtomaksuja, arvonlisäveroa eikä sähköveroa. Ongelmana on se, että aurinkosähköä saadaan eniten silloin, kun sitä vähiten tarvitset eli kesällä. Loppusyksystä alkukevääseen taas joudut turvautumaan pääosin ostosähköön.

Pelkkä aurinkopaneelirivistö katolla ei riitä. Lisäksi tarvitset mm. tasa- ja vaihtosähkökaapeloinnin, invertterin eli vaihtosuuntaajan ja erotuskytkimen. Mikäli tarkoituksesi on myydä kesäkauden ylijäämäsähköä sähköyhtiölle, tarvitset myös sähkökeskuksen, jossa on kaksisuuntainen energian mittaus.

Tuulivoimaloiden hyödyntäminen pienkiinteistöissä ei ole kovin tuottavaa. Rakennusmääräysten, mahdollisten meluhaittojen, asennusongelmien ja tuuliolojen takia pystyt yleensä investoimaan vain pienitehoisiin tuuligeneraattoreihin. No, kyllä niidenkin avulla sähkön kulutus pienenee.

Päätös uusiutuvaa energiaa tuottavien aurinko- ja tuulivoimalaittoisten hankkimisesta kannattaa tehdä yhteistyössä sähköyhtiön kanssa ja etsiä esimerkiksi se itselle parhaiten sopiva tuulisähkö sopimus. Tämä on myös oikea hetki kilpailuttaa sähkösopimus. Eri vaihtoehtojen vertailu kannattaa aloittaa jo suunnitteluvaiheessa. Tutustu erilaisiin sähkösopimuksiin ja kysy tarjouksia kauttamme.

Sähkön kulutus Suomessa

Sähkön kulutus maailmassa on jatkuvasti ollut nousussa, ja tutkijoiden ennusteiden mukaan sähkön kulutus tulee nousemaan vuoteen 2035 mennessä noin 30 300 TWh:iin vuodessa. Vertailun vuoksi, tuo luku on miltei kaksinkertainen, mitä se oli vuonna 2008.

Tämän vuoksi energiakysymykset ovat enemmän kuin kriittisiä sähkön kulutuksen noustessa yhtäaikaisesti tapahtuvan ilmastonmuutoksen takia. Tehokkaita ja päästöttömiä sähköntuotantotapoja yritetään jatkuvasti kehittää ja lisätä niiden kapasiteettia.

Entä miltä sähkön kulutus Suomessa näyttää? Kuinka paljon Suomi kuluttaa sähköä?

Sähkön kulutus Suomessa on noussut tasaisen jyrkästi 1960-luvulta vuotuisesta 10 TWh:sta aina vuosituhannen vaihteeseen asti, jossa sähkön kulutus on asettunut 80 – 90 TWh:n tasolle.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 Suomen sähkönkulutus 81,6 TWh katettiin noin 82 prosenttisesti kotimaisella tuotannolla, ja loput 18 prosenttia sähkön nettotuonnilla ulkomailta. Tuona vuonna sähkön kulutus oli alhaisempi kuin 20 vuoteen.

Sähkön kulutuksen suurena vaikuttavana tekijänä Suomessa on sää. Esimerkiksi kovat talvipakkaset aiheuttavat sen, että sähköllä lämmitys vie suuren siivun tuotetusta sähköstä. Teollisuuden sähkön kulutus on viime vuosina laskussa Suomessa, mutta sitä voi selittää teollisuuden siirtyminen ulkomaille kuten Kiinaan.

Vuoden 2020 alhaista sähkön kulutusta selittävätkin leuto talvi, ja teollisuuden sähkön kulutuksen pienentyminen. Huolimatta tästä, jokaisen on hyvä miettiä omaa sähkön kulutusta ja miettiä, kuinka voisi kuluttaa sähköä vähemmän. Luonto ja rahapussi kiittävät.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi sähkön kulutusta sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Muita aiheeseen liittyviä sivuja:

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun