Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
2 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Sähkön hinta

Sähkön hinta on noussut hurjaa tahtia viimeisten vuosien aikana miltei kaikkialla maailmassa, myös meillä Suomessa. Kilpailuta nykyinen sähkösopimuksesi alla olevan kaavakkeen avulla ja varmista, että sopimuksessasi sähkön hinta 2024 on oikealla tasolla.

Sähkön hinta on noussut hurjaa tahtia viimeisten vuosien aikana miltei kaikkialla maailmassa, myös meillä Suomessa. Kilpailuta nykyinen sähkösopimuksesi alla olevan kaavakkeen avulla ja varmista, että sopimuksessasi sähkön hinta 2024 on oikealla tasolla.

Ladataan lomaketta..

Sähkön hinta nyt

Juuri nyt 2 snt/kWh
1 vrk keskiarvo 1,51 snt/kWh
7 vrk keskiarvo 3,8 snt/kWh
28 vrk keskiarvo 8,18 snt/kWh
Sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä juuri nyt

  • Tuotantoa alhaisempi sähkön kulutus laskee sähkön hintaa
  • Tuulinen sää Suomessa laskee sähkön hintaa

Sähkön tuotanto ja kulutus tällä hetkellä Suomessa

Tuotanto 8932 MW
Kulutus 8633 MW
Yli-/alijäämä 299 MW
Tuonti/vienti (netto) 280 MW
Ydinvoima 3954 MW
Tuulivoima 2538 MW
Vesivoima 1206 MW
Aurinkovoima 281 MW
Yhteistuotanto (kaukolämpö) 159 MW
Yhteistuotanto (teollisuus) 716 MW
Muu tuotanto 61 MW
Tehoreservi 0 MW

Sähkön tuonti ja vienti

Suomi ↔ Ruotsi -313 MW
Suomi ↔ Norja -67 MW
Suomi ↔ Viro 656 MW
Suomi ↔ Venäjä 0 MW

Miten sähkön hinta muodostuu?

Tällä sivustolla kerromme sinulle, miten voit tulkita paremmin omaa sähkölaskuasi ja autamme sinua löytämään sähköä edullisella hinnalla.

Nykyinen sähkön hinta on puhuttanut kovasti viime vuosina. Erilaiset sähköntuotantomuodot kiinnostavat ihmisiä entistä enemmän, ja tiedostamme yhä paremmin, mistä energiamme tulee. Lisäksi nykyinen maailmantilanne on nostanut hintoja merkittävästi ja miltei jokainen suomalainenkin pohtii nyt aikaisempaa tarkemmin sähkösopimuksensa sisältöä.

Kun sähkön hinta nousee, myös erilaiset säästötoimenpiteet puhuttavat. Oletko itse tietoinen siitä, mistä oma sähkölaskusi oikeastaan koostuu ja miten loppusumma muodostuu?

Sähkön hintavertailu onnistuu kun ymmärrät kulurakenteen

Oman sähkölaskusi loppusummaan vaikuttaa tuotannon hinta, mutta miten sähkön hinta lasketaan? Se lasketaan käytön mukaan kilowattitunteina (kWh) ja kerrotaan sähköntoimittajasi yksikköhinnalla (c). Tämä hinta vaihtelee sähkön toimittajasta riippuen, joten voit itse vaikuttaa sähköenergian hintaan kilpailuttamalla eri tuottajien palvelut. Lisää sähkön kilpailuttamisesta voi lukea Sähkön kilpailuttaminen -sivulta.

Lisäksi laskuun sisältyy sähkön siirrosta aiheutuvat kulut. Tähän palveluun et voi itse vaikuttaa, vaan sähkön siirrosta vastaa paikallinen toimija.

Sähkölaskusi hintaa lisäävät myös verot, joita ovat sähkövero sekä arvonlisävero. Sähköveroon sisältyy valmistevero sekä huoltovarmuusmaksu. Arvonlisävero taas maksetaan kaikesta laskuun sisältyvästä, myös sähköveron osuudesta.

Verot ovat pakollisia maksuja, jotka valtio kerää ja joiden suuruus riippuu sähkön käyttömäärästä, eikä niihin voi itse vaikuttaa.

Sähkön hinta eri vuorokauden aikoina

Sähkön hinta eri vuorokauden aikoina voi vaihdella merkittävästi tuotannon ja sähkön riittävyyden mukaan. Kun sähköä on tarjolla vähemmän, se maksaa enemmän. Tyypillisesti sähkön hinta on edullisimmillaan Suomessa yöaikaan.

Asiakkaana sinun on hyvä olla aina tietoinen kuluttamiesi palveluiden hinnoista. Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset puhelinoperaattorien tai sähköyhtiöiden kesken voivat huomaamatta nousta tarjoushintoja paljon kalliimmaksi.

Sähkön hinta kannattaa kilpailuttaa aina, kun olet solmimassa uutta sopimusta, tai on kulunut vuosi tai pari aiemman sopimuksen solmimisesta.

Summarumin sähkövertailupalvelulla sinä voit löytää vain muutamassa minuutissa itsellesi huomattavasti edullisemman vaihtoehdon ja säästä sähkösopimuksessa rahaa joka kuukausi.

Vertaa sähkön hinta eri yhtiöillä Summarumin kätevässä palvelussa vaikka heti!

Sähkön hintavertailu Summarumilla

Summarumin palvelun ideana on kilpailuttaa sinun puolestasi useita eri energiayhtiöiden sähkösopimuksia keskenään antamiesi tietojen pohjalta. Kilpailutuksen seurauksena voit löytää monia eri tarjolla olevia sopimuksia, joissa sähkön hinta on nykyistä sopimusta alhaisempi.

Paljon tätä helpommaksi ei sähkön hintavertailu voi mennä!

Sähkön hintalaskuri ottaa huomioon muun muassa

  • postiosoitteen
  • asumismuodon
  • asunnon koon neliömetreinä
  • mahdollisen nykyisen sopimuksen.

Sinun on siis hyvä kaivaa esiin lasku nykyiseltä energiayhtiöltä, jotta tiedät paljonko sähkönhinta on nykyisessä sopimuksessa.

Tietojen pohjalta laskuri etsii muutamassa sekunnissa kannaltasi edullisimmat sähkösopimukset. Laskurin käyttö on hyvin helppoa, nopeaa ja vaivatonta, eikä sido sinua jatkotoimenpiteisiin.

Tavoitat seuraavat sähköyhtiöt palvelumme kautta

Sähkön hinta kWh – kilo-Watti-tunti

Sähkön hinnoittelu tai sähkön hinta kWh voi vaihdella suuresti maittain tai paikkakunnittain. Sähkön hinnat 2024 vuodelle riippuvat myös monista tekijöistä, kuten

  • sähköntuotannon hinnasta
  • valtion veroista tai tuista
  • paikallisista sääolosuhteista
  • siirto- ja jakeluinfrastruktuurista
  • teollisuuden monitasoisesta sääntelystä.

Sähkön hinta ilmoitetaan yleensä kWh (kilowattitunti) ainakin henkilö- ja yritysasiakkaiden sopimuksissa. Hinnoittelu tai hinnat voivat myös vaihdella asiakaskunnan mukaan, tyypillisesti asuin-, kauppa- ja teollisuusyhteyksien mukaan.

Milloin sähkön hinta laskee?

Asiantuntijat ennakoivat, että sähkön hinta laskee pitkällä aikavälillä lähes samalla tasolle kuin mitä se oli ennen Ukrainan sotaa. Nykyarvioiden mukaan tämä hintojen laskukehitys tulee viemään vuosia.

Sähkön hintaan vaikuttavat tekijät

Sähkön hintaan vaikuttavat etenkin vallitsevat markkinavoimat. Kysynnän ja tarjonnan tulisi kohdata, ja kun näissä on epäsuhdannetta, se vaikuttaa myös sähkön hintaan.

Myös sääolot vaikuttavat sähkön hintaan. Koska uusiutuvaa energiantuotantoa on lisätty viime vuosina olennaisesti, etenkin sademäärien ja virtausten vaihtelut vaikuttavat myös sähkön tuotantoon. Sääilmiöt ja niiden vaihtelut vaikuttavat myös tuulivoiman tuottamiseen sekä sen hintaan.

Sähkön siirtohinta riippuu sähköverkon rakenteesta, mikä voi olla hyvinkin erilainen maaseudulla kuin kaupunkialueella. Hintaan vaikuttaa myös samaa verkkoa käyttävien asiakkaiden määrä ja etäisyys sekä siirrettävän sähkön määrä.

Myös määräyksillä on vaikutusta sähkön siirron hintaan, sillä etenkin sähkökatkojen kohdalla on säädetty pisin mahdollinen katkoaika, jonka aikana linjat tulee saada toimintakuntoon. Siirtohintoja valvoo Suomen Energiavirasto ja se pitää huolen siitä, että niitä ei voi nostaa mielivaltaisesti.

Sähkömuotojen hinta

Sähköntuotantotapa vaikuttaa myös asiakkaan maksamaan hintaan. Esimerkiksi tuulisähkö on tarjolla melko edulliseen hintaan, jopa reilulla viidellä sentillä per kWh. Pörssisähköä käyttämällä voit päästä sähkön hinnassa jopa reilun neljään senttiin. Lisää pörssisähköstä voit lukea Paras sähkösopimus -sivulta ja artikkelistamme Pörssisähkö. Sieltä näet myös ajankohtaiset hinnat.

Osassa sopimuksista tulee kuitenkin erilaisia välityspalkkioita ja kuukausimaksuja perushinnan päälle. Edullisimmat tarjoukset koskevat yleensä pitkiä määräaikaisia sopimuksia. Hintoja kannattaakin vertailla itselleen mieluisimman sähköntuotantotavan sekä sopivan hinnan löytämiseksi.

Spot-hinta

Oletko vielä kuullut Spot-hinnasta? Spot-hinta on sähköpörssissä määritetty sähkön hinta jokaiselle vuorokauden tunnille. Suomen Spot-hinnan määrittää pohjoismaalainen Nord Pool sähköpörssi.

Spot-hinta on käytännössä sähkön raaka markkinahinta, jonka avulla voit säästää sähkökuluissasi. Siihen ei sisälly sähköyhtiöiden lisäkulut.

Sähkön keskihinta

Sähkön hinta eroaa muiden hyödykkeiden hinnan kehityksestä siltä osin, että sen hinta on riippuvainen hyvin monista eri tekijöistä.

Hintojen kehitystä on heilutellut pääasiassa sääolosuhteiden muutokset, raaka-aineiden hinnan vaihtelut sekä päästöoikeusmarkkinat.

Alla olevasta taulukosta voit tarkastella, miltä sähkön keskihinta näytti vuoden 2021 ja 2022 aikana.

Hyvä tietää
Tutustu ensin omaan kuukauden keskiarvoon sähkönkulutuksessa, jotta voit löytää itsellesi halvimman sähkösopimuksen. Kun tunnet oman kulutuksesi, olet aina paremmassa asemassa.

Sähkön hinnan vertaileminen kannattaa

Edellisessä kappaleessa esittelimme eri sähköyhtiöiden sähkösopimusten hintoja esimerkin vuoksi. On kuitenkin mahdollista, että sähkön hinta on ehtinyt muuttua tämän artikkelin kirjoittamisesta, joten suosittelemme seuraavaa.

Selvittääksesi edullisimman sähkön hinnan juuri sinulle, tee Summarumin sähkön hinnan kilpailutus ja katso, mikä olisi edullisin sähkösopimus. Sähkön hinnan vertailua on mahdollista tehdä kotisohvalta mobiililaitteella tai tietokoneen selaimella.

Hintavertailu on nopeaa, ilmaista ja mahdollistaa edullisimman sähkösopimuksen, jota tietojesi perusteella voidaan sinulle ehdottaa. Sähkön hinta saattaa vaihdella, jos verrataan kahden eri käyttökohteen välisiä sähkölaskuja.

Kerrostaloasuntojen sopimukset yleensä sisältävät useammin perusmaksun, kun taas omakotitalon sähkölasku muodostuu pitkälti käytetyn sähkön hinnasta.

Tiesitkö?
Suomessa sähkön siirrosta ja sähköverkkojen ylläpitämisestä vastaavat alueelliset energiayhtiöt, joten saman alueen sisällä asuville sähkön siirtohinta on kaikille sama.

Jos olet aikaisemmin maksanut kalliista sähköstä ja tilanteeseen on saatu muutos hintavertailun ja kilpailutuksen avulla, säästöt voivat olla vuositasolla kymmenistä euroista jopa satoihin euroihin. Säästöjen suuruus korostuu etenkin sähkölämmitteisissä kohteissa.

Sähkön hinta – Usein kysytyt kysymykset

Mistä sähkön hinta muodostuu?
Sähköntuotannon hinta ja sähkön siirron kulut. Nämä määräytyvät vallitsevien markkinavoimien, eli kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Mitkä tekijät vaikuttavat sähkölaskuni hintaan?
Oman sähkölaskusi loppusummaan vaikuttaa sähkön tuotannon hinta, sähkön siirrosta aiheutuvat kulut, sähkövero ja arvonlisävero, sekä tietysti oma sähkönkulutuksesi.
Onko Suomessa alueellisia eroja?
Kyllä. Paikalliset sähköyhtiöt tarjoavat erihintaisia tarjouksia. Lisäksi sijainnista riippuen sähkönsiirtomaksu voi olla keskivertoa kalliimpi tai halvempi.
Onko eri sähkömuodoissa eroja?
Sähkömuodot voidaan jakaa fossiilisiin ja fossiilittomiin energialähteisiin. Fossiilista energiaa saadaan öljystä, maakaasusta ja hiilestä. Fossiilitonta energiaa taas saadaan etenkin ydinvoimasta, sekä aurinko-, tuuli- ja vesivoimasta.
Mitä eri muodot maksavat?
Tämä riippuu täysin sopimuksesta. Nykyään ei kuitenkaan ole enää syytä olettaa, että uusiutuvat energiamuodot olisivat kalliimpia kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö.
Miten energiavirasto vaikuttaa sähkön hintaan?
Energiavirasto on suomalaisen sähköinfrastruktuurin valvontaviranomainen, jonka vastuualueita ovat muun muassa ekologisen sähkön valvominen Suomessa sekä yleinen sähkö- ja kaasumarkkinoiden toiminta. Energiavirasto ei ole suoraan vastuussa sähkön hinnasta, vaikkakin he ylläpitävät sähkönhinta.fi sivustoa. Siellä sähkönmyyjät ilmoittavat hintatiedot verkkosivuille, ja ovat viime kädessä vastuussa tiedon paikkansapitävyydestä.
Mikä on Spot-hinta?
Sähkön raaka markkinahinta, jonka määrittää pohjoismaalainen Nord Pool sähköpörssi vuorokauden jokaiselle tunnille.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja:

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun