Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
1,92 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Pörssisähkösopimus

Pörssisähkösopimus takaa sinulle aina markkinahintaisen sähkön, siinä on hyvät ja huonot puolensa. Miten hinta määräytyy ja milloin se on kaikkein halvinta? Tarvittaessa täytä alla oleva lomake ja kilpailuta sähkösopimuksesi hetkessä uuteen.

Pörssisähkösopimus takaa sinulle aina markkinahintaisen sähkön, siinä on hyvät ja huonot puolensa. Miten hinta määräytyy ja milloin se on kaikkein halvinta? Tarvittaessa täytä alla oleva lomake ja kilpailuta sähkösopimuksesi hetkessä uuteen.

Ladataan lomaketta..

Kilpailuta ja löydä halvin pörssisähkön hinta

Pörssisähkö eli markkinahintainen sähkösopimus on sähkösopimuksen muoto, jossa sähkön hinta määräytyy pörssihinnan mukaan, joka muuttuu vuorokauden jokaisena tuntina.

Sähkön pörssihinta määräytyy pohjoismaiden yhteisen Nordpool-sähköpörssin alati muuttuvan spot-hinnan mukaan, johon lisätään mukaan sähköyhtiön marginaali. Sähköyhtiöstä ja sen kanssa tehdystä sähkösopimuksesta riippuen sopimukseen voi kuulua lisäksi kiinteä kuukausimaksu.


Löydä edullisin pörssisähkösopimus

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Millä perusteilla pörssisähkön hinta määräytyy?

Pörssisähkö spot hinta

Pörssisähkön spot-hinta muodostuu siis Nordpool-sähköpörssin sen hetkisen markkinahinnan mukaan. Pörssissä sähkön hinnan vaihtuessa vuorokauden jokaisena tuntina, pörssisähköä käytettäessä sähkölaskun summan ennustaminen on vaikeampaa kuin kiinteähintaisten sähkösopimusten kohdalla.

Spot-hinta pähkinänkuoressa

Tämä mainittu Spot-hinta on siis Pohjosmaisessa Nord Pool-sähköpörssissä muodostuva sähkön hinta, joka muuttuu käytännössä jokaiselle vuorokauden tunnille. Suomen alueelle muodostuu oma Spot-hintansa, joka toimii viitehintana kaikissa erilaisissa pörssisähkösopimuksissa.

Spot-hinta Suomessa

Suomen alueen hinta määräytyy Nordpool-sähköpörssissä seuraavan vuorokauden ajalle tätä vuorokautta edeltävänä päivänä. Hinta muodostuu konkreettisesti sähköpörssissä osto- ja myyntitarjousten leikkauspisteessä.

Spot-hinta on niin sanottu raaka markkinahinta sähköenergialle jokaiselle alueelle eikä siihen ole laskettu mukaan muita kuluja, kuten esimerkiksi sähkön siirrosta aiheutuvia kustannuksia. Monien yhtiöiden pörssisähkösopimuksissa välityspalkkio ja kuukausimaksu ovat toimitusmaksuja, joilla kustannetaan myyjälle syntyvät kustannukset.

On hyvä muistaa, että Nord Poolissa sähkön hintojen yksikkönä käytetään euroa per megawattitunti eli pörssin listalla näkyvät hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa. Tämä kannattaa huomioida sähkösopimusta pohtiessasi.

Sähköyhtiön marginaali

Sähkön spot-hinnan lisäksi hintaan lisätään sähköyhtiön marginaali. Marginaali voi vaihdella suurestikin eri sähköyhtiöiden ja -sopimusten mukaan, joten se siihen kannattaa sopimusta tehdessä tutustua huolella. Marginaalin suuruuteen vaikuttaa muun muassa se, millä tavalla tuotettua sähköä haluat käyttää.

Sähköyhtiön perusmaksu

Useimmiten pörssisähkösopimukseen kuuluu myös kiinteä perusmaksu eli kuukausittain maksettava hinta, joka pysyy samana sähkönkulutuksen suuruudesta huolimatta. Perusmaksun osuus on pörssisähkösopimuksissa noin 3,5-5 €/kk.

Toisinaan sähköyhtiöt tarjoavat sopimuksia, joissa esimerkiksi ensimmäiset 6 kuukautta sopimukseen ei lisätä perusmaksua. Ennen tällaiseen tarjoukseen tarttumista kannattaa tarkastaa, onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ja mitä tapahtuu, kun 6 kuukautta on kulunut. Näin välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Pääsääntöisesti pörssisähkösopimukset ovat kuitenkin toistaiseksi voimassa olevaa muotoa. Tällainen pörssisähkö tarjous kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää hyväksi, jos aikomuksenasi on vaihtaa pörssisähköön.

Mitä etuja pörssisähköstä on?

Pörssisähköllä on montakin etua, kuten

  • sähkönkäytön suunnitelmallisuus
  • edullisuus
  • et maksa turhasta

Sähkönkäytön suunnittelu edullisimmille tunneille

Pörssisähkö mahdollistaa oman sähkönkäytön suunnittelun kotitaloudessa halvimmille tunneille, joka voi tuoda todella suuria etuja esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Esimerkiksi talon lämmitys kannattaa ajoittaa pääasiassa edullisimmille tunneille eli yöajalle.

LUE LISÄÄ: Halpa sähkösopimus omakotitaloon

Edullisin vaihtoehto pitkällä aikavälillä

Sähkösopimus pörssisähkö on yleensä pitkällä aikavälillä tarkasteltuna edullisin vaihtoehto. Nopeasti vaihtuva sähkön hinta voi tehdä voi tehdä sähkölaskuista hyvinkin suuria lyhyellä aikavälillä verrattuna muihin sähkösopimuksiin.

Pitkällä aikavälillä asia kuitenkin tasoittuu tehden pörssisähköstä edullisimman vaihtoehdon. Jos haluat lyhytaikaista ennustettavuutta, pörssisähkö ei ole edellä mainituista syistä johtuen paras valinta.

Et maksa pörssisähkössä turhasta

Pörssisähköä käyttäessäsi maksat sähköstä markkinahintaa eli tiedät koko ajan, paljonko sähköyhtiösi veloittama osuus kokonaishinnasta on. Sähkön hinta määräytyy sen mukaan, mikä spot-hinta sillä hetkellä on.

Pörssisähkön kohdalla maksettavaksesi ei siis tule yllättäviä piilokuluja.
Käytännössä muut sopimustyypit sisältävät kuluja sen varalta, että sähkön hinta nousee äkillisesti. Pörssisähkön kohdalla näitä kuluja ei hintaa kuulu, mutta sähkön hinnan nousun riski jää sinulle.

Huomioi nämä kohdat, kun tilaat pörssisähköä

Jos pörssisähkö tuntuu sinulle sopivimmalta vaihtoehdolta, kiinnitä ennen sopimuksen tekemistä huomiota seuraaviin asioihin.

Voit tilata sopimuksen suomalaiselta sähköyhtiöltä

Voit tilata sähkösopimuksen miltä tahansa kotimaiselta sähköyhtiöltä, mutta sähkönsiirtoon et voi itse vaikuttaa, vaan se määräytyy automaattisesti asuinalueesi mukaan. Valittaessa sähkösopimusta on hyvä muistaa tarjolla olevien mahdollisuuksien määrä ja löytää kilpailuttamalla itselleen halvin ratkaisu.

Sähköyhtiön marginaali

Pörssisähköä itselleen tilatessasi huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti sähköyhtiön marginaaliin. Koska sähkön hinta määräytyy kaikilla yhtiöillä saman Nordpoolin spot-hinnan mukaan, pörssisähkön kohdalla hintaeroja ei synny käytännössä mistään muusta. Tästä syystä sähköyhtiön marginaali kannattaa ehdottomasti tarkastaa sopimuksia vertaillessa.

Sähkösopimuksen perusmaksu

Useimpiin pörssissähkösopimuksiin kuuluu pieni perusmaksun eli kuukausittain maksettavan perushinta. Vaikka tämä hinta on merkityksetön suhteessa sähköenergian hintaan sähkölämmitteisissä omakotitaloissa, voi tämä perusmaksu olla pienessä kerrostaloasunnossa sähkölaskun suurin osuus.

Kerrostaloasujille halvin vaihtoehto on ottaa sähkösopimus, jossa ei ole perusmaksua, vaikka sähkön hinta olisikin hieman kalliimpi.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Ennen sähkösopimuksen tilaamista sinun kannattaa sopimuksen ehdoista aina tarkastaa, onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Määräaikaista sopimusta ei välttämättä ole mahdollista irtisanoa ennen sopimuskauden päättymistä ilman lisäkuluja.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on mahdollista irtisanoa koska tahansa kuluttajansuojalain nojalla ilman erillisiä kuluja.

Pörssisähkö sähkön kilpailutus

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti. Kilpailuttamalla sähkösopimuksen voit helposti säästää arjen kuluissa, eikä kilpailuttamiseen kulu aikaa kuin muutama minuutti. Ensimmäiseksi kannattaa kaivaa esiin edellinen sähkösopimus, josta näet sopimuskauden sähkönkulutuksesi ja sähkön hinnan.

Tämän helpottaa uuden sähkösopimuksen etsimistä, kun tiedät, kuinka paljon tällä hetkellä maksat sähköstä ja kuinka suuri sähkönkulutuksesi on. Ennen sähkösopimuksen tilaamista kannattaa muistaa lukea sopimuksen ehdot tarkasti.

Pörssisähkön laskukaavassa käytetään edellisen vuoden keskihintaa, joten sopimuksen hinta voi vaihdella riippuen spot-hinnan vaihteluista. Lopullinen sähkön hinta muodostuu sähkön hinnan lisäksi myös siirtohinnasta sekä sähköverosta.

Näitä et voi koskaan kilpailuttaa, koska sähkövero on kaikille sama ja sähkönsiirron tarjoava yritys taas määräytyy automaattisesti asuinalueesi mukaan. Nämä vaikuttavat kuitenkin suuresti sähkölaskun suuruuteen, joten sähkön hinnan lisäksi ne kannattaa aina muistaa laskea hintaan mukaan.

Kilpailuta sähkösopimus avullamme jo tänään ja aloita säästäminen sähkölaskuissa.


Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Pörssisähkö kilpailutus -vinkkejä

Kuinka usein sähkön kilpailutus kannattaa tehdä?

Voit kilpailuttaa sähkön aina halutessasi ellet ole tehnyt määräaikaista sähkösopimusta. Jos vaihdat myyjää useammin kuin kerran vuodessa, voi jakeluverkkoyhtiösi laskuttaa maksun myyjän vaihtumisen vuoksi tehtävästä sähkömittarin lukemisesta.

Miten sähkön kilpailuttaminen tapahtuu?

Sähkösopimusken kilpailuttaminen on nopeaa ja yksinkertaista. Täytät vain hakemuksen ja me toimitamme sen puolestasi useille eri sähköyhtiöille. Tämän jälkeen pääset vertailemaan sähkösopimuksia ja voit valita itsellesi sopivimman sähkösopimuksen.
Sähkön kilpailuttaminen on täysin ilmaista eikä sido sinua mihinkään. Voit siis vasta kilpailuttamisen jälkeen päättää, haluatko ottaa sähkösopimuksen vai et.

Pörssisähkö vertailu

Kilpailuttaminen sujuu helpoiten, kun saatavilla on viimeisin sähkölasku. Voit kilpailuttaa myös ilman sähkölaskuasi, kun tiedät kohteen osoitteen, ja osaat arvioida vuosikulutuksesi.
Huomiothan, että sähköyhtiöillä on tarjolla erityyppisiä sopimuksia.

Määräaikaisissa sopimuksissa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa on edullisempi hinta uusille asiakkaille, mutta hinta voi muuttua myöhemmin. Hinnan lisäksi sopimukset eroavat tuotantotapojen sekä sopimukseen kuuluvien lisäpalveluiden osalta.

Omalla sähkönkulutuksellasi on suuri merkitys siihen, minkä tyyppinen sopimus kannattaa valita. Esimerkiksi sähkölämmittäjän kannattaa hyödyntää tuotteita, joissa hinta on edullinen silloin, kun sähkölämmitys on päällä. Kun täytät kysyttävät tiedot huolellisesti, löydät tarpeitasi parhaiten vastaavat sähkösopimukset.

Miten palvelussa voi vertailla sähkön hintoja?

Saat tiedon parhaista tarjouksista alueellasi, kun ilmoitat kohteen osoitteen ja osaat suurin piirtein arvioida vuosikulutuksesi. Mahdollisimman tarkan arvion saat, kun saatavilla on viimeisin sähkölasku.
Käytännössä sopimuksen kilpailuttaminen tapahtuu vertaamalla sähkötarjouksia ja tekemällä sähkönmyyntisopimus valitun sähkönmyyjän kanssa.

Sähkön siirron kilpailuttaminen ei ole mahdollista. Sähkön siirto ostetaan aina paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä. Myöskään sähköveroa ei voi kilpailuttaa kuten yllä jo mainittiinkin.

Minkä sähköyhtiöiden hintoja palvelussa voi vertailla?

Palvelussa ovat mukana yleensä kaikki Suomen sähkönmyyjät, mutta jotkut sähkönmyyjät tarjoavat tuotteitaan vain rajatulle alueelle. Voit ostaa sähköä miltä tahansa sähkönmyyjältä, joka tarjoaa tuotteitaan kohteeseesi.

Pitääkö minun tehdä sähkösopimuksen irtisanominen?

Kun teet uuden sähkösopimuksen nykyiseen osoitteeseen, sinun ei tarvitse irtisanoa vanhaa sähkösopimustasi. Uusi sähköyhtiö ilmoittaa sopimuksen vaihdosta sinun puolestasi.
Jos muutat, osa sähköyhtiöistä tarjoaa sinulle sopimuksen teon yhteydessä mahdollisuutta valtuuttaa uusi myyjä irtisanomaan vanhan sähkösopimuksesi.

Jos annat palvelussa uudelle myyjälle luvan katkaista vanhan asuntosi sähkösopimus, myyjä katkaisee sopimuksen puolestasi. Mikäli myyjä ei tarjoa valtuutusmahdollisuutta, ota yhteyttä vanhaan sähkönmyyjääsi ja pyydä katkaisemaan sähkösopimus muuttopäivänäsi.

Yhteenveto – Pörssisähkösopimus

Mikäli pystyt suunnittelemaan sähkönkäyttöäsi ja asut isommassa omakotitalossa, sinun kannattaa ehdottomasti harkita pörssisähköä sähkösopimuksesi vaihtoehtona. Pörssisähkö ilman kuukausimaksua on tällaisessa tapauksessa yleensä halvin valinta. Pörssisähkö ilman perusmaksua tuo selvää säästöä omakotiasujalle.

Sähkösopimukset kannattaa aina kilpailuttaa. Sähkösopimusten kilpailuttaminen on varsin nopeaa ja vaivatonta. Ei kannata siis jättää vertailematta sähkösopimuksia ainakaan siksi, että pelkäisi sen olevan liian vaikeaa.

Sähkösopimusten kilpailuttaminen on kaiken lisäksi täysin ilmaista eikä sido sinua mihinkään. Sen avulla voit säästää selvää rahaa jopa useita satoja euroja vuodessa, joten tarkan markan ihmiselle sähkösopimusten kilpailutus on mukava tapahtuma. Täytä siis hakemus ja löydä juuri sinulle sopivin sähkösopimus.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi pörssisähkösopimusta sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Usein kysyttyä

Mitä on pörssisähkö ja miten hinta muodostuu?
Päivän jokaiselle tunnille määräytyy kaupankäynnissä aina oma hintansa pohjoismaisen NordPool-sähköpörssin spot-hinnan avulla. Hinta määräytyy Pohjoismaissa perustuen neljällä markkina-alueella tapahtuvaan energianlähteiden tuotantoon sekä niihin liittyvien päästöoikeuksien sääntelyyn, sähkönkulutukseen sekä lisäksi markkinapsykologiaan.
Milloin seuraavan päivän hinnat julkaistaan?
Seuraavan päivän hinnat julkaistaan aina edeltävänä päivänä viimestään kello 14.
Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön hintaan?
Hintaan vaikuttavia tekijöitä on paljon. Yleisin syy hinnan vaihteluun on sää Suomessa sekä maissa joista Suomeen ostetaan sähköä. Runsaat sateet esimerkiksi lisäävät vesivoiman kapasiteettia, joka laskee hintaa. Kovat tuulet omalta osaltaan lisäävät tuulivoimaloiden tuotantoa ja hinta laskee taas. Lisäksi erilaisten vuomalaitosten, erityisesti ydinvoimaloiden huoltokatkot aiheuttavat sähkön hintaan suuriakin piikkejä. Viimeisimpänä hintaan vaikuttaa oleellisesti kysyntä. Pörssisähkön hinta talvella on yleensä suurempaa kuin kesällä, koska sähkölämmitykselle on suurempi tarve. Kesällä puolestaan sähkön hinta on alempana, mutta voimalaitosten huoltokatkot suoritetaan pääosin kesäaikaan.
Voinko hyötyä sähkön hinnan vaihtelusta?
Voit. Jokainen voi hankkia pörssisähköön perustuvan sähkösopimuksen, jolloin sähkön käytön ajoittaminen edullisille tunneille voi alentaa sähkölaskua varsinkin, jos käytössä on esimerkiksi sähkölämmitys suuressa omakotitalossa. Jos kuitenkin sähkönkulutuksesi ei ole suurta tai haluat olla aina varma seuraavan sähkölaskun suuruudesta, kannattaa valita kiinteähintainen sähkösopimus.
Milloin sähkö on edullisinta?
Sähkö on pääsääntöisesti edullisinta silloin, kun kysyntää on vähiten, eli useimmiten yöaikaan ja viikonloppuisin.
Onko pörssisähkö halvin sähkösopimus?
Pitkällä aikavälillä pörssisähkö on laskennallisesti halvin vaihtoehto. Kerrostaloasunnoissa, joissa sähkönkuluts on pientä, pörssisähkö voi olla jopa kallein vaihtoehto. Tämä johtuu pörssisähkösopimusten kiinteästä kuukausimaksusta. Kun sähkönkulutus on vähäistä, edullisin vaihtoehto on kuukausimaksuton sähkösopimus, vaikka sähkön hinta tällaisessa sopimustyypissä onkin hieman korkeampi. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähkönkulutus on kaikkein suurimmillaan. Suurimmillaan omakotitalon sähkönkulutus voi olla vuositasolla jopa 20 000 kWh. Usein pörssisähkösopimus onkin tässä tapauksessa edullisin vaihtoehto, koska keskihinta on pitkällä aikavälillä halvempi kuin kiinteähintaisissa sopimuksissa.
Pörssisähkösopimus vai kiinteä hintainen sähkösopimus?

Valitse pörssihintainen sähkösopimus, jos omistat älykkäitä kodinkoneita ja haluat seurata sähkön hinnan kehityskäyrää, sekä voit ajoittaa kotisi energiapiikit edullisen sähkön tunneille.

Jos sen sijaan haluat tietää koko vuoden sähkölaskujen summan etukäteen, etkä halua sen tarkemmin ajatella sähköasioita arjessasi, valitse kiinteä sähkösopimus.

Muista kuitenkin kilpailuttaa myös markkinahintainen sähkösopimus, sillä sähköä myyvien yhtiöiden erot näkyvät välitys- ja kuukausimaksuissa. Älä myöskään unohda kiinteän sähkösopimuksen kilpailuttamista!

Onko järkevää ottaa pörssisähkösopimus sähkölämmitteiseen kotiin?

Asia on pitkälti riippuivainen vuotuisesta sähkönkulutuksestasi ja siitä, muuttuuko sähkön hinta paljon sähkömarkkinoilla. Jos kulutuksesi on suurta eikä siihen voi helposti vaikuttaa omilla toimilla (teillä on esimerkiksi iso perhe), ja sähkömarkkinoilla tapahtuu suuria heilahduksia, jolloin hinta nouseekin yllättävästi, voi olla että seuraavassa sähkölaskussa sinua odottaa yllätys.

Saattaisi kannattaa harkita investointia kustannustehokkaampaan lämmitysmuotoon sekä miettiä erilaista sähkösopimusta.

Mitä Nord Pool Spot tarkoittaa?

Nord Pool on pohjoismaiden yhteinen sähköpörssi, jossa maiden sähköntuottajat ja sähkönmyyjät käyvät kauppaa muun muassa seuraavan päivän sähkönhinnoista Nord Poolissa.

Sähkön hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan leikkauspisteissä eli spot-pisteissä, kun sähköntuottajat ja sitä eteenpäin myyjät sopivat pörssissä sähkön hinnasta ja määrästä.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja:

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun