Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
2 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Opiskelijan sähkösopimus

Hanki halpa opiskelijan sähkösopimus kilpailuttamalla! Summarumin sähkönkilpailutuksella saat nopeasti halvimman sähkösopimuksen opiskelijalle.

Hanki halpa opiskelijan sähkösopimus kilpailuttamalla! Summarumin sähkönkilpailutuksella saat nopeasti halvimman sähkösopimuksen opiskelijalle.

Ladataan lomaketta..

Yleistä sähkösopimuksista

Ironista kyllä, parhaan kaasun tai sähkön tarjoajan vertailu ja valinta voi olla kovin energiaa vievää. Sinun tulee esimerkiksi ymmärtää, käytätkö kiinteitä tai muuttuvia hintoja? Sisältääkö sähkösopimuksesi perusmaksun?

Onneksi kuitenkin sinulle sopivan sähköyhtiön löydyttyä kaikki muu on melko yksinkertaista. Esimerkiksi sähkösopimuksen teko ja siitä ilmoittaminen uudelle ja vanhalle sähköyhtiölle on nykyään todella yksinkertaista.

Tarkasteltuamme parhaita suomalaisia sähköyhtiöitä, jaamme artikkelin lopuksi käytännöllisiä vinkkejä säästää merkittävä määrä rahaa sähkölaskuissa.

Sopimukset, jotka sopivat hyvin opiskelijoille

Opiskelijoilla ei ole yleisesti ottaen ole turhan paljon rahaa elämiseen. Siksi opiskelijat haluavat, tai ainakin heidän olisi syytä maksaa mahdollisimman vähän sähköstä liian paljon rahaa säästääkseen.

Suomessa on hyvin kattavasti erilaisia sähkösopimuksia paikkakunnasta riippumatta. Siksi samat säännöt pätevät opiskelijoihin, olit sitten Jyväskylässä, Oulussa, Rovaniemellä, Porissa, tai Helsingissä.

Paras tapa on aina kilpailuttaa ja vertailla itse sähköyhtiöitä. Vaikka kaverisi saattavat suositella sinulle jotain sopimusta, sinun kannattaa silti mukauttaa sopimus omaan budjettiisi ja käyttöösi sopivaksi. Kilpailuttaminen kannattaa aloittaa luotettavalla nettialustalla.

Toinen pääkohta on se, että nuoret ovat tunnetusti yhä ympäristöystävällisempiä. Opiskelijat haluavat siis ostaa uusiutuvien energialähteiden synnyttämää ekologista sähköä. Suomessa jokaisella energiayhtiöllä on hiilineutraaleja, vihreitä vaihtoehtoja. Itse kuitenkin päätät, riittääkö esimerkiksi hiilineutraali ydinvoima, vai haluatko sähkösi tulevan aidosti ympäristöystävällisestä energialähteestä, kuten aurinko, vesi, ja tuuli.

Tavoitat seuraavat sähköyhtiöt palvelumme kautta

Sähkön myyntihinta opiskelijalle

Sähkön myyntihinta koostuu kahdesta pääkohdasta:

  • Kulutuspohjaisesta energiamaksusta (c/kWh)
  • Kiinteästä perusmaksusta (€/kk)

Lisäksi sähkön hintaan vaikuttaa tietysti oma kulutuksesi. Kaikki sopimukset eivät sisällä kiinteää perusmaksua, mutta useimpiin se kuuluu.

Saatavana on suuri määrä erilaisia sopimustyyppejä. Jotkut seuraavat tarkkaan nykyistä markkinahintaa, kun taas kiinteähintaisilla sopimuksilla on pidempi hinnoittelujakso ja vähemmän heilahteluja.

Pörssisopimuksissa sähkön hinta määritetään Nord Poolissa, pohjoismaisessa sähköalan sähköpörssissä. Voit lukea sähkön Spot-hinnoista lisää Paras sähkösopimus -sivulta. Myyntihinnat sisältävät arvonlisäveron 24%, mutta niihin ei kuulu siirtomaksu tai energiavero.

Opiskelijoiden sähkösopimukset

Kuten mainitsimmekin jo, useat opiskelijat etsivät sähkösopimuksia, jotka sisältävät fossiilittomasti tuotettua sähköä. Opiskelijoille on myös olemassa erityisiä sähkösopimuksia opiskelija-alennuksilla, jotka on tuotettu sekä vihreällä sähköllä että perinteisillä energiantuottomuodoilla.

Opiskelijat voivat valita muun muassa seuraavanlaisista sopimuksista:

  • Sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, eikä se sisällä piilokuluja
  • Opiskelijoille voi sisältyä muuttoturva, eli sopimus päättyy kätevästi muuton yhteydessä, tai sen voi siirtää uuteen asuntoon
  • Ilmastoystävällinen, halpa, fossiilivapaa sopimus: ei perusmaksua, sähkö alle 5 c/kWh
  • Lukuvuodeksi 100% vesivoimalla tuotettua sähköä, alennushintaan ilman perusmaksua
  • Kiinteähintainen opiskelijasopimus

Vinkit sähkösopimuksen tekoon

Löydät kattavammin tietoa oppaastamme sähkösopimusten tekoon, sekä sivultamme joka käsittelee parasta sähkösopimusta, johon on koottu tärkeimmät kriteerit sähkösopimusten valintaan ja niiden sisältöön liittyen.

Jos asut kämppisten kanssa, teidän kannattaa istua yhdessä alas, ja sopia laskujen maksamisesta. Jos vuokranantajasi päättää sähkölaskuista, kannattaa myös hänen kanssaan neuvotella sopimuksen vaihtamisesta, jos sillä on mahdollisuus säästää kuluissa.

Olemme kuitenkin tähän vielä pyrkineet tekemään listan, joka on paremmin räätälöity opiskelijoille tai muuten vastaavassa elämäntilanteessa oleville nuorille ja vanhemmillekin.

1. Älä maksa aiempien vuokralaisten sähkölaskuja

Tämä on harvinainen tilanne, mutta ehdottomasti tarpeellinen joissain tapauksissa. Opiskelijat voivat välillä vuokrata asuntoja tiheämpää tahtia, mikä voi johtaa joskus päällekkäisyyksiin laskujen kanssa. Ota siis avaimien hankkimispäivänä kuvia kaikista talon mittarilukemista, jos asunnossa on mittarit, ja lähetä ne nykyiselle energiantoimittajalle. Tämä todistaa, että olet juuri muuttanut sisään.

Jos et tee näin, sinulla on hyvät mahdollisuudet saada sähkölasku sähköstä, jota on käytetty ennen vuokrauksen alkamista. Seuraava prioriteetti on siirtyminen halvempaan toimittajaan. Voit lukea tästä vielä lisää sähkösopimusten vertailuoppaasta.

2. Valitse sinulle sopiva sähkösopimus

Suurimpaan osaan asunnoista valittu sähkösopimus ei usein pidemmän päälle sovi asukkaille. Tämä voi tarkoittaa sitä, että vuokralaiset käyttävät todella vähän sähköä kiinteään hintaan suhteutettuna, tai sitten sähkö tulee tavanomaisella muuttuvalla hinnalla, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun energian tukkumyyntihinnat nousevat, niin myös laskut. Tämä ei luonnollisesti sovi asuntoon, jossa muutama kämppis saattaa olla kovakin tuhlari.

Tässä tapauksessa kiinteän hinnan valitseminen suojaa sinua kaikilta hinnankorotuksilta sopimuksen voimassaoloaikana. Toisinaan säästöt voivat olla yli 100 euroa vuodessa.

Joillakin sopimuksilla ei ole peruutus- tai poistumismaksuja, jopa kiinteiden hintojen sopimuksissa. Tämä antaa sinulle vapauden vaihtaa, jos löydät halvemman sähköyhtiön. Erityisesti opiskelija sähkösopimus tarjoaa usein tämän vaihtoehdon.

3. Valitse paperiton laskutus

Sähkölaskun vastaanotto vain verkkolaskutuksella (toisin kuin paperilaskutuksella) voi säästää kohtuullisen määrän rahaa vuosittain. Se tekee myös ihmeitä pitämällä erilaiset tasot ja lokerot siistinä, kun ne eivät täyty jatkuvasti paperilapuilla.

Kaikki laskut näkyvät verkkotililläsi, jossa voit myös asetuksista määrittää kuukausimaksun maksamisen tililtäsi automaattisesti. Helppoa, eikö?

4. Maksa suoraveloituksella

Laskujen maksaminen suoraveloituksella voi säästää jopa 10% joiltakin toimittajilta. Koska maksut ovat automaattisia, suoraveloitus tekee laskujen maksamisen entistä helpommaksi, vaikka et olisikaan fyysisesti paikalla.

5. Tarkista energiamittarisi

On mahdollista, että valitsemasi sähköyhtiö käyttää tarjouspohjanaan aiempien vuokralaisten sähkönkulutusta arvioidakseen, kuinka paljon sinun kuukausimaksut tulevat olemaan.

Älymittarit ovat olleet käytössä jo vuosia Suomessakin. Nämä mittarit lähettävät mittarilukemat automaattisesti sähköyhtiöllesi, ja pystyt myös itse seuraamaan, kuinka paljon energiaa käytät kotonasi. Asennus on yleensä ilmainen.

6. Harkitse vuokran maksamista laskuineen

Jos löydät asunnon, jossa vuokra sisältää peruskustannukset (kaasu, sähkö, vesi ja wifi), saatat hyötyä paljonkin (niin kauan kuin vuokra on tietysti kohtuullinen).

Yksi etu tämän vaihtoehdon kannalta on se, ettei sinun tarvitse huolehtia laskujen maksamisesta tai luottamisesta yhteen kämppikseen joka hoitaa laskut.

Vaikka jotkut näkevät tämän mahdollisuutena käyttää niin paljon sähköä kuin haluavat ilman haittavaikutuksia, vuokranantajat voivat veloittaa sinulta ylimääräistä, jos laskut alkavat mennä mahdottomiksi. Ole siis varovainen ja ympäristönkin kannalta järkevä.

Vuokranantajasi kuitenkin todennäköisesti yliarvioi kuinka paljon energiaa käytät (he eivät halua menettää rahaa loppujen lopuksi), joten saatat joutua maksamaan enemmän kuin tarvitset. Tarkista siis vielä, voitteko tehdä paremman sähkösopimuksen.

7. Kilpailuta sähköyhtiöt

Tätä emme millään voi korostaa tätä tarpeeksi. Älä tee sitä virhettä, että jämähdät vain vanhan sähköyhtiön sopimuksiin kiinni vain siksi, että se on jo olemassa asunnossa ennen muuttoasi. Voit melkein jokaisessa tapauksessa siirtyä halvempaan sopimukseen.

Vaikka jotkut sähköyhtiöt veloittavat sopimuksen perumisesta, voit usein tehdä sen myös ilmaiseksi, jos irtisanoudut hyvissä ajoin.

Etsitkö lisää vinkkejä? Katso parhaat tavat säästää energiaa Vihreä sähkösopimus -sivulta.

Sähkömittarit

Jos sinulla on asunnossasi älymittari, sinun ei tarvitse huolehtia lukemista, koska sähkönkulutus lähetetään automaattisesti palveluntarjoajallesi. Voit myös tietojen avulla kätevästi kontrolloida omaa kulutustasi.

Etäluettavat mittarit eli älymittarit ovat uudentyyppisiä energiamittareita, joiden tietoja on helpompi lukea kuin normaalien mittareiden (digitaaliset, elektroniset, yms.). Ne antavat kuluttajille paremman tiedon kuinka paljon energiaa he käyttävät ja kuinka käyttöä voisi vähentää.

Sähköyhtiö voi asentaa sinulle mittarin, joten kannattaa olla heihin yhteyksissä asian tiimoilta. Älymittareiden etuja ovat muun muassa:

  • Voit nähdä, kuinka paljon sähköä käytät.
  • Mittari ilmoittaa energiankulutuksesi suoraan energiayhtiölle.
    • sinun ei tarvitse lähettää heille omia mittarilukemiasi.
  • Näet reaaliaikaisen energiankulutuksen, joka näkyy myös euroina.
  • Mittari tekee lopun arvioidulle laskutukselle. Maksat siis vain tosiasiallisesti käyttämästäsi energiasta.
  • Mittari tekee sähköyhtiön vaihtamisesta paljon nopeampaa ja helpompaa.
  • Älymittarin tai kotinäytön asentamisesta ei veloiteta.

Edullinen sähkösopimus opiskelijalle – näin se löytyy

Mikäli tavoitteena on edullinen sähkösopimus opiskelijalle, kannattaa sähkösopimusta etsivän henkilön kääntyä heti kilpailuttamisen puoleen. Kuten ylempänäkin jo mainittiin, sähkösopimuksen kilpailuttaminen on paras keino löytää edullisin ja paras sähkösopimus.

Kilpailuttamalla sähkösopimuksen asetat sähköntarjoajat keskinäiseen kilpailutilanteeseen. Kilpailuttava taho kerää sähkötarjoukset eri toimijoilta ja välittää ne hankintaa harkitsevalle opiskelijalle.

Tämän jälkeen opiskelijalle jää jäljelle ainoastaan yksinkertainen tehtävä, valita tarjouksista edullisin. Sähkön kilpailuttaminen mahdollistaa, että edullinen sähkösopimus opiskelijalle löytyy nopeasti ja vaivattomasti.

Milloin voin kilpailuttaa opiskelijan sähkösopimuksen?

Kilpailuttaminen on yksinkertaisinta siinä vaiheessa kun opiskelija on muuttamassa ensimmäiseen asuntoonsa, eikä vielä omista sähkösopimusta. Opiskelijan sähkösopimus on kuitenkin lähes tulkoon yhtä helppoa kilpailuttaa silloin kun kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus.

Opiskelija voi kilpailuttaa ja vaihtaa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen milloin tahansa kahden viikon irtisanomisajalla.

Määräaikainen sähkösopimus on taas tapaus erikseen. Sen irtisanomisen yhteydessä usein tulee lisäkustannuksia. Poikkeuksena mikäli kyseessä on muutto voi opiskelija, tai kuka tahansa päättää määräaikaisen sähkösopimuksensa ilman lisäkuluja.

Siksi muutto on oikeastaan paras hetki kelle tahansa tarkistaa oman sähkösopimuksensa hinta ja kilpailuttaa se halvempaan ja vaikkapa ekologisempaan opiskelijan sähkösopimukseen.

Monet sähköyhtiöt kuten Helen tarjoavat apua sähkösopimuksen tekemiseen puhelimitse ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä. Joskus muutto saattaa tulla hyvin yllättäen, joten on tärkeää, että apua on aina tarjolla.

Kilpailuttamista ennen on siis syytä selvittää oman sähkösopimuksen tyyppi. Näin kilpailuttamisesta tulee mutkattomampaa. Oman sähkösopimuksen tyypin voi varmistaa omalta sähköyhtiöltä.

Muita opiskelijalle hyödyllisiä artikkeleita

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Sähkösopimus opiskelijalle – Usein kysyttyä

Minkälainen sähkösopimus opiskelijalle sopii?
Opiskelijat ovat tunnetusti hyvin tietoisia ilmastonlämpenemiseen liittyvistä ongelmista. Siksi huomattava osa nuorista on kiinnostunut uusiutuvista energiamuodoista. Koska opiskelijat eivät aina ehdi töitä opiskelujen ohella, on heille myös tärkeää, että sähkösopimus on mahdollisimman halpa.
Minkälaisia opiskelijan sähkösopimuksia eri yhtiöt tarjoavat?
Vaihtoehtoja ovat muun muassa sopimus, jossa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, eikä se sisällä piilokuluja, tai ilmastoystävällinen, halpa, fossiilivapaa sopimus, joka ei sisällä perusmaksua, ja sähkön hinta on alle 5 c/kWh. Lisäksi on sopimuksia, jotka tarjoavat esimerkiksi yhdeksi tai kahdeksi lukuvuodeksi 100% vesivoimalla tuotettua sähköä, alennushintaan ilman perusmaksua. Muuten yleinen sopimusmalli on kiinteähintainen opiskelijasopimus, opiskelija-alennuksella.
Mikä on etäluettava mittari eli älymittari?
Älymittarin avulla avulla kaikki tieto sähkönkulutuksesta siirtyy kätevästi sähköyhtiölle, ja asukas voi itse seurata nopeasti omaa kulutustaan ja tehdä sen mukaan säästöratkaisuja.
Mitä tarkoittaa pörssisähkö?
Pörssisopimuksissa sähkön hinta määritetään pohjoismaisessa sähköpörssissä. Sähkön hinta määritetään joka tunti niin kutsutulla Spot-hinnalla.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja:

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun