Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
0,89 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Näin varaudut sähkökatkoihin

Suomen valtakunnallinen sähköverkkoyhtiö Fingrid pitää huolta siitä, että Suomessa on joka hetki riittävästi sähköä. Mikäli Suomessa ei tuoteta riittävästi sähköä, tuodaan sähköä ulkomailta käsin.

Suomen valtakunnallinen sähköverkkoyhtiö Fingrid pitää huolta siitä, että Suomessa on joka hetki riittävästi sähköä. Mikäli Suomessa ei tuoteta riittävästi sähköä, tuodaan sähköä ulkomailta käsin.

Ladataan lomaketta..

Suomen valtakunnallinen sähköverkkoyhtiö Fingrid pitää huolta siitä, että Suomessa on joka hetki riittävästi sähköä. Mikäli Suomessa ei tuoteta riittävästi sähköä, tuodaan sähköä ulkomailta käsin.

Näin varaudut sähkökatkoihin

Yhteiskuntamme on niin riippuvainen sähköstä, että sitä tulee harvoin edes ajatelleeksi. Sähköllä lämmitetään kotia ja käyttövettä, käsitellään maksuja sekä pidetään kodin ruokavarasto viileänä. Suomi, kuten muutkin maat, lamaantuu nopeasti sähkökatkon pitkittyessä. Viime aikoina keskustelu sähkökatkoihin varautumisesta on käynyt kuumana ja kansalaisia on herätelty, kuinka toimia katkon aikana.

Suomen valtakunnallinen sähköverkkoyhtiö Fingrid pitää huolta siitä, että Suomessa on joka hetki riittävästi sähköä ja että sähköverkon tila on vakaa. Mikäli Suomessa ei tuoteta riittävästi sähköä, tuodaan sähköä ulkomailta käsin. Tämän ansiosta Suomesta ei vielä tähän mennessä ole koskaan loppunut sähkö kesken. Sähkökatkossa ei kuitenkaan aina ole kyse siitä, että sähköä ei olisi riittävästi, vaan sähköverkon tilaan vaikuttavat monet tekijät.


Löydä edullisin sähkösopimus

Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Sähkökatkojen todennäköisyys on kasvanut

Kiristyneessä maailmanpoliittisessa tilanteessa sähkökatkojen todennäköisyys on kasvanut voimakkaasti, eikä sähköön riittävyys ole ainoa syy. Vaikka sähkökatkojen yleisin aiheuttaja on myrsky, voivat sähköt katketa useasta eri syystä. Jokaisen tulisikin varautua sähkökatkoksiin ja muihin yhteiskunnan häiriötilanteisiin niin, että pärjää tarvittaessa kotonaan kolmen vuorokauden ajan.

Hyvä vinkki on tilata omalta sähköyhtiöltä tiedotteet sähkökatkoista. Moni sähköyhtiö tarjoaa palvelun, jonka kautta matkapuhelimeen saa tiedot niin suunnitelluista kuin suunnittelemattomistakin sähkökatkoista. Sähkökatkon aikana matkapuhelinverkko toimii yleensä vähintään joitakin tunteja. Sähköyhtiöt tiedottavat yleensä hyvin nopeasti havaituista sähkökatkoista.

Varmista ensin, onko kyseessä sähkökatko

Sähkökatko on yleensä helppo huomata valojen pimentymisenä, ellei kyseessä ole lyhyt, yöaikaan tapahtuva katkos. Jos sähkölaite pimenee yllättäen tai huoneesta sammuvat valot, kyse ei kuitenkaan välttämättä ole sähkökatkosta. Esimerkiksi palanut sulake saa aikaan sähköjen katkeamisen vain tietystä tilasta.

Ovatko sähköt poikki koko kiinteistöissä?

Ensiksi kannattaakin kokeilla, toimiiko jokin muu kodin sähkölaite tai syttyvätkö valot missään päin huoneistoa. Mikäli sähköt ovat poikki koko huoneistossa, voi kyseessä olla sähkökatko.

Seuraavaksi kannattaa suunnistaa sähkökaapille ja tarkistaa sulakkeen kunto ja vaihtaa se tarvittaessa. Vanhemmissa kiinteistöissä on keraaminen tulppasulake, joka vaihdetaan itse. Näitä sulakkeita on aina hyvä pitää varastossa. Nykyaikaisissa kiinteistöissä sen sijaan on automaattisulake, jonka voi kytkeä takaisin päälle tai vastaavasti pois päältä on/off -painikkeesta.

Toimivatko sähköt naapurissa?

Mikäli asut kaupungissa tai taajamassa, kannattaa myös luoda katsaus ulos ikkunasta. Lähialueen kiinteistöt kuuluvat pääsääntöisesti samaan pienjänniteverkkoon eli laajempi sähkökatko näkyy yleensä myös naapurissa. Jos sähkökatko koskettaa vain omaa asuinkiinteistöäsi, ei kyseessä todennäköisesti ole laaja sähkökatko.

Mitä tehdä, kun sähkökatko iskee?

Suurin osa sähkökatkoista kestää vain minuutteja, eikä niitä välttämättä edes huomaa muuten kuin kodinkoneen kellon sotkeutumisena. Mikäli katkos kuitenkin kestää, ensimmäiseksi on hyvä hakeutua tiedotusvälineen, kuten radion tai internetin piiriin. Näin selvität, onko kyseessä kenties laajempi häiriö vai paikallinen ongelma.

Vaikka kyseessä olisi laaja sähkökatko, toimii internet kuitenkin yleensä siihen asti, kunnes palvelimilla riittää virtaa. Uutisista saat aina tietoa sähkökatkon mahdollisesta syystä sekä arvioidusta laajuudesta ja kestosta. Mikäli internet toimii, voit tarkistaa havaitut sähkökatkot esimerkiksi osoitteesta www.sahkokatkokartta.fi.

Sähkökatkosta ei tarvitse ilmoittaa

Asukkaan ei tarvitse ilmoittaa sähkökatkosta sähköyhtiölle, vaan yhtiö näkee katkoksen järjestelmistään. Sähköverkon toimintaa valvotaan ympäri vuorokauden ja viat huomataan heti. Turhat puhelut vain ruuhkauttavat asiakaspalvelua. Mikäli kuitenkin huomaat, että sähkölinjan päälle on kaatunut esimerkiksi puu, on tästä hyvä ilmoittaa. Kaatunut puu voi aiheuttaa vaaratilanteen alueella liikkuville.

Älä mene lähelle vaurioituneita linjoja

Sähkölinjojen päälle kaatunutta puuta ei tule koskaan yrittää siirtää itse. Älä myöskään mene lähelle vaurioituneita sähköjohtoja. Sen sijaan tielle kaatunutta irtoroskaa kuten risuja voi ja kannattaakin siirtää, mikäli ulkona ei ole vaarallisia esineitä, kuten kaatumassa olevia puita. Näin nopeutat pelastustoimenpiteitä.

Mistä saan tietoa sähkökatkon aikana?

Sähkökatkon aikana et voi käyttää televisiota eikä puhelintakaan kannata selata kovin paljon, jotta akkua riittää mahdollisiin hätätilanteisiin. Hyvä vinkki on kuunnella radiota autosta tai hankkia pattereilla toimiva radio. Paras radiokanava on Radio Suomi tai paikallisen alueesi radiokanava.

Soita hätänumeroon vain hätätilanteessa

Todellisessa hätätilanteessa tulee aina olla yhteydessä numeroon 112. Hätänumeroon tulee soittaa vain, kun oma tai toisen henki, terveys, omaisuus tai ympäristö ovat välittömässä vaarassa. Numeroon voi soittaa myös ilman SIM-korttia. Puheluihin vastataan saapumisjärjestyksessä. Hätänumeroon ei missään nimessä tule soittaa ilmoittaakseen sähkökatkosta.

Hakeudu tarvittaessa ihmisten pariin

Mikäli hallussasi ei syystä tai toisesta ole puhelinta ja tarvitset apua, on hyvä hakeutua ihmisten pariin. Hyvä valinta on suosittu kokoontumispaikka, kuten kauppakeskus tai tori. Kysy tarvittaessa apua muilta ihmisiltä ja varmista että läheisesi voivat hyvin. Myös naapurin vointia on hyvä tiedustella ja kysyä, tarvitseeko hän apua sähkökatkon aikana.

Voiko sähkökatkon todennäköisyyteen vaikuttaa itse?

Kun energiakriisistä puhutaan uutisissa päivittäin, moni miettii voiko mahdollisia tiedossa olevia sähkökatkoksia jotenkin ehkäistä. Myös sähkön säännöstelystä puhutaan jatkuvasti uutisissa. Hyvä uutinen on, että jokaisen kulutuksella on väliä, eli patistaminen sähkön säästämiseen ei ole turhaa.

Elintavat vaikuttavat sähkön menekkiin

Omaan sähkönkulutukseen voi vaikuttaa paljonkin, riippuen elintavoista sekä asuintyypistä. Esimerkiksi suihkujen lyhentäminen sekä asuinlämpötilan lasku ovat tehokkaita keinoja. Tarkkailemalla omaa kulutustaan, voi säästää myös selvää rahaa. Moni onkin jo saanut kokea kukkarossaan kallistuneen energian.

Käytön vähentämisen lisäksi myös ajankohdalla on merkitystä. Sähköä tarvitaan eniten arkipäivisin ns. toimistoaikaan, jolloin vähentämisellä on myös eniten merkitystä. Laittamalla saunan päälle vasta myöhemmin, vähennät osaltasi sähkön kulutusta suosituimpina tunteina. Esimerkiksi pörssisähkön hintaa katsomalla voit arvioida, minä tunteina yhteiskunnassa tarvitaan eniten sähköä.

Sähköä ei voi varastoida

Moni voi pohtia, voisiko sähköä säilöä varastoon pahan päivän varalle. Sähköä ei valitettavasti voi kuitenkaan varastoida, sillä sähköä tuotetaan ja kulutetaan aina sama määrä. Sähkön tuotantoon Suomessa vaikuttaa voimakkaasti esimerkiksi sää. Näin ollen säästämällä sähköä tänään, et voi estää tulevaisuudessa tapahtuvaa sähkökatkoa.

Pidemmällä aikavälillä matalampi kulutus kuitenkin heijastuu pienempänä tarpeena ja yleensä myös pienempinä hintoina. Näin ollen säästäminen kannattaa silti.

Varaudu sähkökatkoon ajoissa

Vaikka sähkökatkoa ei useinkaan voi ennakoida, siihen voi aina varautua. Mahdollista sähkökatkoa tai muuta häiriötä silmällä pitäen taloudessa pitäisi aina olla saatavilla niin sanottu kotivara. Tämä tarkoittaa, että kotona on pysyvästi elintarvikkeita enemmän kuin jokapäiväinen tarve on. Sähkökatkon aikana myöskään kaupasta ei voi ostaa elintarvikkeita.

Mitä varata kotivaraan?

Moni miettii, minkälaisia ruokia kotivaraan olisi hyvä varata. Parhaita ovat ruoat, joita voi syödä kylmänäkin ja jotka eivät vaadi säilytystä viileässä. Säilykkeet kuten tonnikala ja lihasäilykkeet, nuudelit, pikariisit, pikapuuro, myslit, mehut, näkkileivät, korput, pähkinät ja luonnollisesti myös puhdas vesi ovat tärkeitä kotivaran pilareita. Maidoista iskukuumennettu UHT-maito sekä niiden kasvipohjaiset vastineet kuten kauramaito ovat hyviä vaihtoehtoja.

Unohtaa ei kannata myöskään herkkuja, kuten suklaata ja keksejä. Nämä ovat energiapitoisia ja tuovat lohtua sähkökatkon aikana.

Käy kotivara läpi säännöllisesti

Kotivara kannattaa käydä läpi aika ajoin ja uusia se tarvittaessa. Kotivaran voi hyödyntää osana normaalia arkiruoanlaittoa ja ostaa tilalle uudet tuotteet, kun vanhojen parasta ennen -päiväys lähestyy. Muista myös lemmikit ja huomioi läheistesi erityisruokavaliot. Esimerkiksi koiralle ja kissalle voi varata kuivaruokaa ja ne tarvitsevat ihmisen tavoin puhdasta vettä.

Syö ensin huonoimmin säilyvät ruoat

Sähkökatkon iskiessä jääkaapissa on yleensä aina jo valmiiksi elintarvikkeita. Nämä kannattaa syödä ensin, sillä pitkittynyt sähkökatko heikentää tuotteiden säilyvyyttä. Erityisesti liha ja kala pilaantuvat nopeasti. Pakastin pitää ruoat syömäkelpoisena yleensä noin 1–2 vuorokauden ajan, mikäli ovea ei avata turhaan.

Ruoan laadun arvioimisessa on hyvä käyttää aisteja. Mikäli ruoka haisee tai näyttää pilaantuneelta, ei sitä enää kannata syödä. Parasta ennen -merkinnän ylittäminen ei tarkoita, että ruoka olisi mennyt vanhaksi.

Ruokia voi säilyttää myös ulkona

Talviaikaan ruokia voi säilyttää myös ulkona, huomioiden ulkolämpötilan. Mikäli ulkona on riittävästi pakkasta, voi myös pakasteet siirtää ulos. Säilytä ruoat tiiviisti, jotta eläimet eivät pääse ruokien kimppuun. Mikäli käytössäsi on esimerkiksi muovinen kannellinen ämpäri, voi ruokia säilyä niissä.

Sähkökatkon jälkeen arvioi ruokia uudelleen. Esimerkiksi kertaalleen sulaneet pakasteet tulee käyttää heti tai heittää pois. Sulaneen ruoan uudelleen pakastaminen voi johtaa ruokamyrkytykseen, kun uudelleen sulaneen ruoan säilyvyys heikentyy olennaisesti alkuperäisestä. Tämä johtuu siitä, että sulamisen aikana mikrobitoiminta käynnistyy.

Ruoanvalmistus sähkökatkon aikana

Vaikka sähköt olisivat poikki, voi joissakin tapauksissa ruokaa silti valmistaa. Mikäli asunnossa on leivinuuni tai kaasuliesi, ovat edellytykset varsin monipuoliset.

Retkikeitintä kuten trangiaa voi käyttää myös lieden päällä sisätiloissa, huomioiden kuitenkin paloturvallisuus. Myös grillillä voi valmistaa ruokaa puutarhassa tai parvekkeella, mutta ei sisätiloissa. Makkaran paisto onnistuu esimerkiksi takassa tai puusaunan kiukaan päällä. Ulkokäyttöön soveltuu myös näppärä risukeitin, jonka käyttöön tarvitset vain risuja ja tultikut.

Mikäli valmistat ruokaa avotulella sisätiloissa, varmista aina, että käytössäsi on sammutusvälineitä. Esimerkiksi sammutuspeite toimii hyvin pienen tulipalon alkusammutuksessa. Valitse myös palamaton alusta ruoanlaittoa varten. Älä koskaan jätä avotulta valvomatta.

Mitkä kaupat ovat auki sähkökatkon aikana?

Sähkökatkon aikana pyritään turvaamaan kriittiset perustoiminnot. Kauppojen ja muiden liikelaitosten aukioloon vaikuttaa eniten se, onko niiden käytössä varavoimaa. Pääsääntöisesti sähkökatkon aikana kaupat ovat auki vain hyvin rajoitetusti ja niissä voi maksaa vain käteisellä. Sähkökatkoon kannattaakin varautua ajattelemalla, että kaupat eivät ole auki.

Apteekit sähkökatkon aikana

Apteekeissa on varavoimaa lyhyen katkon varalle, mutta pitkiä katkoja nekään eivät kestä. Sähköisiä reseptejä ei useinkaan voi käyttää sähkökatkojen aikana, joten tärkeimmät reseptit kannattaa olla myös paperitulosteina. Mikäli et saa apteekista heti tarvitsemaasi lääkettä, tulee suunnata terveysaseman päivystykseen. Sähkökatkoa silmällä pitäen kotiin kannattaa hankkia ensiaputarvikkeet, kipu- ja kuumelääkkeitä sekä henkilökohtaisia lääkkeitä vähintään kahdeksi viikoksi.

Pankit, maksukortit ja pankkiautomaatit sähkökatkon aikana

Mikäli pääset katkon aikana internetiin, voit hoitaa pankkiasioita verkkopankin välityksellä. Fyysiset konttorit ovat aina kiinni turvallisuussyistä. Sähkökatkos ei vaikuta maksujen kulkuun, mutta maksukortteja ei voi käyttää, sillä maksupäätteet tarvitsevat toimiakseen sähköä. Joillakin kaupoilla on käytössään varavoimaa, jonka avulla maksut voivat onnistua satunnaisesti tai jonkin aikaa.

Pankkiautomaatit eivät toimi sähkökatkon aikana. Jos tarvitset akuutisti käteistä, voit nostaa sitä joidenkin liikkeiden kuten ruokakauppojen kassalta. Käteistä kannattaa kuitenkin aina pitää varalla sähkökatkoja silmällä pitäen.

Ruokakaupat sähkökatkon aikana

Elintärkeät ruokakaupat toimivat sähkökatkon alettua yleensä 15 minuutista tuntiin. Pienemmät ruokakaupat eivät yleensä ole auki lainkaan, sillä niissä ei ole tarvittavaa varavoimaa. Varsin usein myöskään kylmäaltaat ja -kaapit eivät toimi, sillä varavoima ohjataan kriittisiin toimintoihin kuten kassajärjestelmiin.

Sähkökatkojen aikana ruokakaupat voivat myös ruuhkautua ja niiden valikoima voi olla huono. Riittävä kotivara onkin järkevämpi ratkaisu, kuin ruokakauppaan suunnistaminen sähkökatkon aikana.

Sairaalat ja terveysasemat sähkökatkon aikana

Sähkökatkon aikana sairaalat ottavat käyttöön varavoimaa, mikä varmistaa kriittisten toimintojen jatkuvuuden. Niin ikään laitteita, järjestelmiä ja muita tärkeimpiä toimintoja pidetään päällä. Kiireetön hoito yleensä lykkääntyy sähkökatkon aikana, mutta päivystykseen pääsee tarvittaessa.

Terveysasemat toimivat monella tapaa kuten sairaalat, mutta usein niillä on käytössään vähemmän varavoimaa. Sähkökatkon aikana kiireetöntä hoitoa ei näin ollen yleensä ole saatavilla näissäkään.

Koulut ja päiväkodit sähkökatkon aikana

Yleensä koulut ja päiväkodit toimivat sähkökatkon aikana normaalisti, tai tähän ainakin pyritään. Päiväkodeissa on lapsille syötävää vähintään yhdeksi päiväksi, mutta valon ja veden puute saattavat haitata toimintaa. Päiväkodeilla on laadittuna suunnitelma sen varalle, että ne eivät pysty toimimaan. Korvaava hoito järjestetään yleensä ainakin niille lapsille, joiden vanhemmilla on jonkinlainen päivystys- tai hätätyövelvoite.

Koulujen suhteen noudatetaan samoja periaatteita kuin päiväkodeissa. Korvaavia tiloja käytetään tarvittaessa ja veden ja ruoan saanti pyritään järjestämään niin, että koulujen toiminta ei häiriintyisi.

Myös vedentulo lakkaa yleensä sähkökatkon myötä

Vaikka vedentulo ei välttämättä lakkaa sähkökatkon myötä heti, niin käy kuitenkin usein ennemmin tai myöhemmin. Vedentulon lakattua vessan voi vetää vain kerran eikä suihkua voi käyttää lainkaan. WC-istuimen ylle voi asettaa esimerkiksi muovipussin, johon tarpeet tehdään. Toisinaan sähkökatkon aikana myös suihku toimii, mutta sen käyttöä ei suositella.

Kotoa olisi hyvä löytyä puhtaita ja suuria astioita, joissa voidaan hakea ja säilyttää vettä. Ihminen tarvitsee päivittäin noin kaksi litraa juomavettä, minkä lisäksi vettä tarvitaan ruoanlaittoon sekä hygienian ylläpitämiseen. Hyvä nyrkkisääntö onkin varata vettä noin 1–2 ämpärillistä henkeä kohti per vuorokausi.

Vettä voi ostaa kaupasta kanistereissa, jotka säilyvät pitkään. Lisäksi kaivovettä voi käyttää laadun salliessa. Pidemmissä vesikatkoksissa pyritään yleensä järjestämään myös veden jakelu.

Muista myös viihdykkeet

Sähkökatko voi olla ahdistava kokemus, etenkin kun kaikki sähkollä toimivat laitteet ovat pois käytöstä ja yhteys ulkomaailmaan katkeaa. Sähkökatkoa varten kannattaakin olla viihdykettä, jonka käyttöön sähköä ei tarvita. Tällaisia ovat esimerkiksi kirjat, lautapelit, pelikortit sekä puuhakirjat tai ristikot. Kynttilän valossa suurin osa puuhastelusta onnistuu myös pimeän aikaan.

Liikkuminen sähkökatkon aikana

Toisinaan sähkökatkon aikana tulee tarve liikkua. Erityisesti mikäli sähkökatko on paikallinen, voi toiseen sijaintiin siirtymällä helpottaa oloaan. Mikäli jätät kotisi sähkökatkon aikana, tulee päälle jääneet sähkölaitteet kytkeä pois, jotta ne eivät aiheuta tulipaloa sähköjen taas kytkeydyttyä päälle.

Auto

Auton tankkaaminen ei ole mahdollista sähkökatkon aikana. Autossa kannattaakin aina pitää riittävästi polttoainetta, jotta pääsee tarvittaessa liikkumaan myös sähkökatkon aikana. Sähkökatkon aikana myöskään sähköautoa ei voi ladata.

Erityisesti kaupungissa kannattaa huomioida, että liikennevalot ja katuvalot lakkaavat toimimasta. Tämä voi aiheuttaa ruuhkia erityisesti keskusta-alueille. Lisäksi se voi heikentää liikenneturvallisuutta vilkkailla paikoilla.

Vaikka autolla ei liikkuisi, autosta voi olla muutakin hyötyä sähkökatkon aikana. Autoa voi esimerkiksi hyödyntää sähkökatkon aikana laitteiden lataamiseen. Kannattaakin hankkia autolaturi, jolla saat tarvittaessa virtaa esimerkiksi matkapuhelimeen tai tablettiin. Lisäksi auton saa nopeammin lämpimäksi kuin asunnon ja auton voi ajaa lämpimään tilaan kuten parkkihalliin.

Julkinen liikenne

Julkisessa liikenteessä bussit toimivat yleensä normaalisti, mutta junat, metroa ja raitiovaunut pysähtyvät. Tämä johtuu siitä, että suurin osa junista kulkee sähköistetyillä rataosuuksilla. Bussit kulkevat yleensä niin kauan, kun niillä on käytössään polttoainetta. Mikäli liikennevalot eivät toimi, vaikuttavat ruuhkat yleensä myös julkiseen liikenteeseen.

Jos julkinen liikenne ei toimi kunnolla eikä omista autoa, kannattaa ottaa taksi. Kuten bussit, taksit toimivat niin kauan, kun niillä riittää polttoainetta. Myös naapurilta kannattaa tiedustella tarvittaessa kyytiä tai muuta apua ja tarjota sitä myös hänelle.

Laivat ja lentokoneet

Matkustaja-alukset toimivat yleensä varsin normaalisti myös sähkökatkon aikana. Niillä on käytössään generaattori, jonka avulla ne tuottavat sähköä. Myöhästelyihin kannattaa kuitenkin varautua.

Lentoliikenne sujuu myös sähkökatkon aikana yleensä varsin hyvin, sillä kentillä on käytössä varavoimaa. Lennoissa saattaa tosin tapahtua myöhästelyjä, sillä huono sää vaikuttaa myös lentämisen mahdollisuuksiin.

Puhelin toimii, mutta verkko ei välttämättä

Matkapuhelin pysyy käynnissä sähkökatkon aikana niin kauan, kun siinä on akkua. Sitä ei kuitenkaan voi välttämättä käyttää, sillä matkapuhelinverkko saattaa olla alhaalla.

Tukiasema toimii sähkökatkon alkamisen jälkeen yleensä noin 2–6 tuntia. Suurten paikkakuntien keskustojen lähellä sijaitsevat tukiasemat toimivat yleensä pidempään, jopa viikkoja. Taajamissa on yleensä enemmän tukiasemia kuin maaseudulla.

Puhelut kuormittavat verkkoa enemmän kuin viestit. Kannattaa siis lähettää enemmin viesti, niin verkko kestää kauemmin. Suuremmassa perheessä kannattaa ottaa perheen puhelimet käyttöön vähitellen, jotta kokonaiskäyttöaika olisi mahdollisimman suuri. Kaikkia turhia puheluita tulee luonnollisesti välttää.

Lämmityskaudella talo viilenee nopeasti

Moni suomalainen kiinteistö on hyvin riippuvainen sähköstä. Kaikki lämmitystavat tulisijoja lukuun ottamatta kuluttavat sähköä, myös esimerkiksi maalämpö ja aurinkoenergiajärjestelmät. Uuden talon rakentajan kannattaakin miettiä, miten selviytyä mahdollisista sähkökatkoksista, jos asunnossa ei ole tulisijaa.

Rakennusmateriaali vaikuttaa viilenemiseen

Talojen viilenemiseen vaikuttaa paitsi ulkolämpötila, myös talon rakenne ja eristys. Esimerkiksi kivitalo pitää lämmön sisällään huomattavasti kauemmin kuin puinen rintamamiestalo. Pakkasella myös putkistot voivat jäätyä ja aiheuttaa vesivahinkoja.

Mikäli raitisilmaventtiilit on suljettu ja pakkasta on ulkona -20 astetta, puutalon viileneminen 10 asteeseen vie noin 18 tuntia ja nollaan asteeseen noin 30 tuntia. Vastaavat luvut kivitalossa ovat noin 30 tuntia ja 2,5 vuorokautta. Kerrostalot, erityisesti paksuseinäiset, voivat pysyä nollan yläpuolella jopa viikon.

Mikäli lämpötila alkaa laskea

Jotta lämpötila laskisi mahdollisimman hitaasti, vältä ovien availua ja sulje kaikki ikkunat ja turhat ovet. Esimerkiksi tuulikaapin ovi kannattaa sulkea. Myös ilmanvaihto kannattaa kytkeä pois ja tukkia mahdolliset raitisilmaventtiilit.

Mikäli käytössäsi on takka, sytytä se. Erityisesti varaava takka on tehokas lämmönlähde. Takkaa varten on hyvä olla aina kuivia, käyttövalmiita polttopuita varastossa.

Ikkunat kannattaa peittää verhoilla tai vilteillä ja lattialle lisätä mahdollisimman paljon mattoja. Vaatteissa kannattaa suosia villaa ja pukea tarvittaessa päälle myös hattu ja pipo.

Sähkökatkon pitkittyessä rajaa asuintiloja

Mikäli sähkökatko pitkittyy, kannattaa sänky kantaa talon lämpimimpään huoneeseen ja ottaa esiin kaikki peitot ja viltit. Vierekkäin nukkuminen auttaa myös muita pysymään lämpimänä. Yksi ihminen tuottaa saman verran lämpöä kuin 70-wattinen hehkulamppu.

Isossa talossa käyttöön kannattaa jättää vain osa asuintiloista sulkemalla ovia. Pientä tilaa on helpompi pitää lämpimänä. Valoa ja pientä lämpöä saa myös kynttilöistä.

Aggregaatti ja kaasulämmitin

Mikäli talossa ei ole tulisijaa, voi lämmityksen tueksi hankkia aggregaatin. Aggregaatti on laite, joka tuottaa sähköä bensiinin tai dieselin voimalla. Sähköä saa hyödynnettyä kytkemällä sähkölaitteen aggregaatin ulostuloon. Aggregaattien hinnat vaihtelevat sadoista euroista tuhansiin euroihin.

Aggregaatteja on käytössä varavoimana sellaisissa paikoissa, missä sähkön jatkuva saanti on äärimmäisen tärkeää. Lisäksi jotkut sähköverkon ulkopuolella olevat kiinteistöt käyttävät voimanlähteenä tarvittaessa aggregaattia. Yksityishenkilöillä aggregaatit ovat sangen harvinaisia, etenkin taajamissa.

Hieman harvinaisempi varalämmitin on kaasulämmitin. Nämä lämmittimet toimivat nestekaasulla ja soveltuvat hyvin esimerkiksi mökin, kodin tai ulkorakennusten varalämmittimiksi. Myös jotkut aggregaatit toimivat nestekaasulla.

Varaa ainakin nämä sähkökatkoa varten

Suurin osa sähkökatkoista on pituudeltaan pieniä. Useita päiviä kestävät sähkökatkot ovat äärimmäisen harvinaisia. Alla olevaa listaa hyödyntämällä voit tarkistaa, löytyykö taloudestasi tarvittava lista muutaman päivän sähkökatkoksesta selviämiseen. Muista aina huomioida kunkin perheenjäsenen erityisruokavaliot sekä henkilökohtaiset tarvikkeet kuten lääkkeet.

Elintarvikkeet:

  • Säilykkeitä, esimerkiksi tonnikalaa tai lihasäilykkeitä, vihannessäilykkeitä ja hedelmiä
  • Pastaa ja riisiä, linssejä, pussikeittoja tai valmiskastikkeita
  • Puurohiutaleita, esimerkiksi pikapuurohiutaleet tai muroja ja mysliä
  • Vähintään noin ämpärillinen henkilöä kohden puhdasta juomavettä per vuorokausi
  • Valmista mehua, mehukeittoja tai limsaa
  • Hedelmiä, kasviksia ja juureksia
  • Leipää, näkkileipää, riisikakkuja, korppuja
  • Pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä tai marjoja
  • UHT-maitoa tai kasvipohjaisia vaihtoehtoja kuten kauramaitoa
  • Lastenruokia, mikäli perheessä on lapsia
  • Kastikejauheita, muusijauhetta, soijarouhetta
  • Välipalapatukoita, keksejä, suklaata, sipsejä
  • Lemmikeille soveltuvaa ruokaa lajinomaiset tarpeet huomioiden

Asumismukavuuden ylläpitämiseen:

  • Kynttilöitä ja tulitikkuja
  • Polttopuita, jos kodissasi on tulisija
  • Varavirtalähde, joka on täyteen ladattu
  • Ylimääräisiä paksuja huopia ja peittoja
  • Viihdykettä, kuten lautapelejä ja kirjoja
  • Hygieniatarvikkeet kuten talous- ja wc-paperi sekä käsidesi

Muut:

  • Paristokäyttöinen taskulamppu ja paristoja
  • Paristoilla toimiva radio ja paristoja
  • Ensiapupakkaus, särkylääkettä sekä henkilökohtaiset lääkkeet noin 2 viikon ajaksi
  • Huomioi aina hankinnoissa perheesi erityistarpeet. Varmista kaikkien tuotteiden toimivuus ajoittain. Hyvä vinkki on laittaa kalenteriin merkintä kotivaran läpikäymisestä esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa.

Älä mene hissiin

Sähkökatkon aikana tulee välttää hissejä. Suurin osa tavallisista hisseistä pysähtyy heti kun sähköt katkeavat, eikä niissä ole käytössä varavoimaa. Tämä tarkoittaa, että hissiin voi jäädä jumiin.

Hissiin jumiin jäämisestä ei aiheudu vaaraa, mutta se voi tuntua epämukavalta. Lisäksi avun saaminen voi kestää. On kuitenkin hyvä tietää, että esimerkiksi happi ei voi loppua hissistä kesken.

Mikäli jäät hissiin jumiin, paina hissin seinässä olevaa hälytysnappia. Nappia tulee painaa niin kauan, kunnes saa yhteyden päivystykseen. Myös kännykällä voi soittaa apua paikalle, mikäli kännykkä toimii. Älä soita yleiseen hätänumeroon, vaan odota rauhassa avun saapumista, kun saat yhteyden hissipäivystykseen.

Miksi sähkökatkoja tulee?

Sähkökatkojen yleisimmät syyt ovat luonnonolosuhteet, kuten myrskyt, tykkylumi sekä ukkonen. Näiden lisäksi maankaivuutyöt ja pieneläimet voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Usein sähkökatkon syy on suunniteltu, sillä sähköverkko tarvitsee aika-ajoin huoltoa ja korjauksia. Sähköverkkoa myös vahvistetaan jatkuvasti vähemmän riippuvaiseksi säästä.

Myrsky on yleisin sähkökatkon syy

Useimmat sähkökatkot liittyvät myrskyyn. Näistä varoitetaan etukäteen esimerkiksi säätiedotteissa. Viimeistään silloin kannattaa käydä läpi kotivara sekä keinot selvitä sähkökatkosta. Sähköt voivat olla poikki jopa päiviä, sillä erityisesti lumi voi vaikeuttaa korjaustoimenpiteitä. Taajaman ulkopuolella myös kauppaan pääsy voi olla haastavaa, jos tiet ovat tukossa esimerkiksi lumen vuoksi.

Energian saatavuus voi aiheuttaa katkoja

Sään lisäksi maailmanpolitiikka ja siihen liittyen energian saatavuus voi aiheuttaa sähkökatkoja. Esimerkiksi käynnissä oleva Euroopan energiakriisi voi kärjistyä pahimmillaan niin, että Suomessa joudutaan turvautumaan kiertäviin, ennakkoon ilmoitettuihin sähkökatkoihin. Näillä toimilla pyritään turvaamaan sähkön riittävyys. Myös riski sähköverkon tarkoituksenmukaisesta häirinnästä on kasvanut.

Sähkön saatavuus on vaikeasti ennustettavissa, sillä siihen vaikuttavat sekä sääolosuhteet että sähkön tuotantotilanne. Sähkön kulutus talvella ja erityisesti talven lauhuus ja sateisuus vaikuttaa huomattavasti sähkön saatavuuteen. Vielä emme voikaan arvioida, loppuuko sähkö jossain vaiheessa Suomesta kesken.

Lyhyt sähkökatko ei vahingoita kotia

Lyhyet, suunnitellut sähkökatkot eivät pääsääntöisesti ole vaaraksi kodille tai sen rakenteille. Esimerkiksi pakastin on suunniteltu niin, että se ei sula muutaman tunnin sähkökatkosta. Pidemmissä sähkökatkoissa vaurioita voi kuitenkin tulla. Mikäli suunniteltuihin sähkökatkoihin joudutaan turvautumaan, pyritään nämä ajoittamaan niin, että vahinkoa ei pääse syntymään.

Katkot toteutetaan vaiheittain

Mahdolliset suunnitellut sähkökatkot tulevat tapahtumaan kierrättämättä katkoja. Tämä tarkoittaa sitä, että niitä toteutetaan porrastetusti eri puolilla Suomea. Yksittäiseen kiinteistöön kohdistuva katkos kestäisi näin korkeintaan kaksi tuntia. Myös sääolosuhteet huomioidaan mahdollisten katkosten suunnittelussa.

Vaurioituvatko kodin laitteet?

Moni miettii myös sitä, aiheuttaako äkillinen sähkökatko vaurioita kodin laitteille. Suunniteltu sähkökatko vastaa käytännössä sitä, että laitteen pistokkeen irrottaa seinästä. Kuitenkin on teoreettisesti mahdollista, että katkos voi aiheuttaa jännitepiikin kaikkein herkimmille laitteille. Mikäli on huolissaan jostakin laitteesta, voi tämän laitteen kytkeä pois sähköverkosta ennakoivasti.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Luettuasi artikkelin sähkökatkot Suomessa, sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Muita aiheeseen liittyviä sivuja:

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun