Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
1,92 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Muuttosähkö

Muuttosähköä uuteen kotiin! Karsi ylimääräisiä kuluja kilpailuttamalla nykyinen sähkösopimus, vaikka kyseessä olisi määräaikainen sähkösopimus, voit silti hyötyä muuttosähköstä.

Muuttosähköä uuteen kotiin! Karsi ylimääräisiä kuluja kilpailuttamalla nykyinen sähkösopimus, vaikka kyseessä olisi määräaikainen sähkösopimus, voit silti hyötyä muuttosähköstä.

Ladataan lomaketta..

Muuttosähkö – milloin teen sopimuksen?

Muuttajan muistilista on pitkä, ja muuttopäivän lähestyessä arki täyttyy pakkaamisesta, siivoamisesta ja asioiden sopimisesta. Jotta uudessa osoitteessa pystyy heti aloittamaan uuden arjen, on syytä muistaa huolehtia sähkösopimuksen purkaminen nykyisessä osoitteessa, ja uuden sopimuksen solmiminen uuteen osoitteeseen.

Sähköön liittyvät asiat on hyvä aloittaa useampi viikko ennen muuttoa, mutta viime hetkelläkin voi vielä saada lampun ja pakastimen päälle. Edellisen kodin sähkösopimus pitää muistaa purkaa muuttopäivään mennessä, ja uuden kodin sopimus muistaa solmia.

Muutto on hyvä hetki kilpailuttaa sähkösi ja varmistua siitä, millaisia vaihtoehtoja uudessa osoitteessa on ja voitko säästää sähkölaskussasi. Voit päästä valitsemaan erilaisista energiamuodoista ne, joilla haluat sähkösi tuotettavan.

Muista, että sähkönmyyjä on yleensä eri asia kuin sähkönjakelija. Sähkönmyyjä sopii kanssasi sähkön hinnasta ja alkuperästä, kun taas sähkönjakelija jakelee sähkösi. Se myös huoltaa ja rakentaa sähköverkon, jonka kautta sähkö kulkee kotiisi. Sähkönmyyjän kanssa sopiman hinnan lisäksi sähkön hintaan vaikuttaa sähkönjakelijasi asettama sähkönsiirtomaksu.

Entiseksi muuttuvan kodin sähkösopimus

Mitä aikaisemin olet liikkeellä, sitä todennäköisemmin asiat sujuvat. Sen asunnon, josta olet muuttamassa, sähkösopimuksen purku olisi hyvä aloittaa viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää. Kuluttaja-asiakkaalle sähkösopimuksen irtisanomisaika on 14 vuorokautta eli kaksi viikkoa.

Lyhyemmällä varoitusajalla voit joutua maksamaan ylimääräisen kuukausimaksun riippumatta siitä, käytätkö aiemmassa osoitteessasi lainkaan sähköä. Myöhäisempi sopimuksen purkaminen voi aiheuttaa myös sen, että joudut maksamaan muita ylimääräisiä maksuja, sopimusten purkamisesta tai solmimisesta.

Ole siis yhteydessä nykyisen sähköyhtiöösi ja sähkönmyyjääsi ajoissa! Asian hoitaminen onnistuu yleensä asiakaspalveluaikoina puhelimitse tai erilaisissa chateissa, kun asiaa hoitamassa on sopimuksen aikoinaan solminut henkilö. Mahdollisesti joudut tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla. Varaa käsille myös tiedot nykyisestä sähkösopimuksestasi sekä tulevan kotisi tiedot.

Jos sinulla on määräaikainen sähkösopimus muuttaessa, käy läpi sen sopimusehdot. Mikäli määräaikaisuuden pituus on yli kaksi vuotta, se voidaan irtisanoa kahden vuoden jälkeen. Määräaikaiset sopimukset solmitaan aina määräajaksi, eli niitä ei voi purkaa ennen määräajan päättymistä. Muutto on kuitenkin yleensä peruste määräaikaisen sopimuksen purkamiseen: voihan olla, että nykyinen sähkönmyyjäsi ei myy sähköä uuteen osoitteeseesi.

Sähköt ilman sopimusta?

Sähkösopimukset tehdään aina asuntokohtaisesti. Muuttaessasi teet siis aina uuden sopimuksen, koska sinulla ei vielä ole sellaista uudessa kodissasi. Joissain tapauksissa edellisen asukkaan sopimus on saattanut jäädä purkamatta, ja uudessa kodissasi on sähköt vaikket ole tehnyt sopimusta.

Edellisen asukkaan sopimus kuitenkin purkautuu, kun teet oman sopimuksesi. Sähkösopimuksen irtisanominen muuttaessa on tavanomainen toimenpide, mutta se voi kaikessa kiireessä unohtua.

Jos uudessa kodissasi siis on sähkö, etkä ole tehnyt sopimusta, tarkista ensin vuokrasopimuksesi. Siitä saattaa selvitä, että sähkö kuuluu vuokraan. Jos vuokrasopimuksessa ei ole tällaista kohtaa tai muutat omistusasuntoon, ole heti yhteydessä sähköyhtiöön ja tee uusi sopimus. Et voi tietää, onko edellisen asukkaan sopimus juuri purettu ja sähkö menossa poikki seuraavan viiden minuutin sisällä!

Sähkösopimus uuteen kotiin

Sähkösopimus uuteen osoitteeseen kannattaa solmia hyvissä ajoin ennen muuttoa. Jos asian jättää viime tippaan, saatat joutua elämään ilman sähköjä eli ilman valaistusta, jääkaappia ja muita sähkön mahdollistamia arkisia asioita useammankin päivän. Arkipäivinä sähköt on yleensä mahdollista kytkeä jo samana päivänä asuntoon, mutta siitä yleensä veloitetaan jonkinlainen pikakytkentämaksu.

Muuton yhteydessä, kun sähkösopimusta joutuu muutenkin miettimään, kannattaa päivittää ja kilpailuttaa sähkösopimus. Usein sähkösopimus tehdään sisään muuttaessa, eikä sitä muisteta kilpailuttaa ja päivittää asumisaikana. Kilpailutuksen yhteydessä saatat huomata, että markkinoille on tullut uusia sähköntuottajia, energiamuotoja ja sähkön hintakin on ihan toista mitä kymmenen vuotta sitten.

Kilpailuttamalla sähkösi Summarumilla, saat omiin tietoihisi perustuvia sähkösopimusehdotuksia. Kilpailuttaminen on sinulle ilmaista eikä sido sinua mihinkään. Saat tarjouksia uuteen osoitteeseesi sähköä myyviltä sähkönmyyjiltä, ja voit rauhassa tutustua tarjouksiin. Vertailu kannattaa, etenkin jos et ole sitä koskaan aiemmin tehnyt.

Muista tässäkin kohdassa se, että sähkönmyyjän kanssa sopimasi hinta ei ole vielä lopullinen hinta sähköllesi, sillä lisäksi maksat sähkönjakelijalle sähkönsiirrosta. Sähkönjakelijaa ja sähkönsiirron hintaa et pysty valitsemaan tai kilpailuttamaan, sillä sähkönjakelijalla on monopoli omassa jakeluverkossaan.

LUE MYÖS: Sähkösopimuksen siirtäminen

Sähkösopimuksen osapuolet

Sähkösopimuksen kilpailutuksella löydät omaan kotiisi ja arkeesi sopivimman sähkön. Kilpailutus kertoo, miltä sähköntuottajilta voit saada sähköä, ja mihin hintaan. Kaikkiin osoitteisiin ei valitettavasti saa sähköä kaikilta tuottajilta, sillä kaikki sähkönjakelijat eivät jaa sähköä kaikkialle. Jotta sähkölaskun osapuolet olisivat sinulle selvät, erotellaan seuraavaksi sähköntuottaja, sähkönmyyjä ja sähkönjakelija.

Sähköntuottaja tuottaa sähkön. Sähköä tuotetaan ydinvoimaloissa, tuulivoimaloilla, aurinkopaneeleilla ja monilla muilla tavoilla. Sähköntuottajien sähkö siirretään voimaloista kantaverkkoon ja siitä edelleen sähkönjakelijoille.

Sähkönmyyjien markkinat ovat avoimet, ja sähkönmyynnin sijaan voidaan puhua myös sähköntoimittajista. Sähköntoimittaja on lukuisia, ja ne saattavat toimia paikallisesti tai maanlaajuisesti. Nämä toimittajat sopivat kanssasi siitä, mitä maksat itse sähköstä, ja millä tavalla se on tuotettu.

Sähkönmyyjän kanssa neuvottelet siitä, onko sähkösi tuotettu tuulivoimalla tai jollain muulla tavalla. Fossiilittomasti tuotettua sähköä saa jo lähes jokaiseen osoitteeseen, mutta yhtä lailla voit valita kotiisi sekasähköä, eli sähköä jonka energianlähteitä ei eritellä.

Sähkönjakelija on yritys, joka siirtää sähköä kotiisi. Nämä ovat yleensä paikallisia yrityksiä, joilla on yksinoikeus paikalliseen sähköverkkoon. Tämä yksinoikeus perustuu siihen, että verkko on yrityksen rakentama ja ylläpitämä. Sähkönjakelijan sähkö on samanlaista riippumatta siitä, millaista sähköä olet ostanut: tuulisähkö on pistorasiasta tullessaan samanlaista kuin ydinvoimalla tuotettu sähkö.

Sähkönjakelijan sähkö on tavallaan sekoitus kaikesta sille tulevasta sähköstä, ja sekoitussuhde eri energiamuodoilla tuotettujen sähköjen kesken määräytyy sähkön käyttäjien solmimien sähkösopimusten mukaan.

Sähkön kilpailutus muuton yhteydessä

Palvelumme sähkön kilpailutukseksi on ilmainen. Et sitoudu mihinkään pyytäessäsi sähkösopimuksista tarjouksia, ja saat rauhassa vertailla ja valita itsellesi sopivan. Jos sellaista ei löydy, voit jättää kilpailutuksen huomiotta.

Voit myös edetä kilpailutuksemme kautta tekemään sähkösopimuksen. Kilpailuta sähkösopimukset Summarumilla nyt!

Sähkön kilpailuttaminen muuton yhteydessä kannattaa tehdä heti

Sähkön kilpailuttaminen muuton yhteydessä on Summarumilla helppoa. Tämän tehdäksesi tarvitset tietoja nykyisestä sekä tulevasta osoitteestasi. Ensimmäiseksi syötät palveluun postinumerosi, jonka perusteella löydämme osoitteesi saatavilla olevat sähkösopimukset ja sen, kuka on sähkönjakelijasi.

Seuraavaksi valitset uuden kotisi asuntotyypin, eli muutatko omakotitaloon, kerrostaloon vai rivitaloon. Energiankulutustasi voi olla vaikea arvioida, jos uusi asuntosi eroaa suuresti nykyisestäsi. Nykyisellä kulutuksella saat kuitenkin melko hyvän arvion myös tulevaisuudesta.

Tässä arvioinnissa palvelumme auttaa, kun kerrot uuden asuntosi koon neliömetreinä, asukkaiden määrän, onko asunnossa sähkösauna ja kuinka usein se lämpiää. Asunnon lämmityksestä osaamme laskea, mikä on sähkön osuus siitä, eli valitse hakemuksessa lämmitysmuotosi.

Sähkölaskun suuruus, ilman siirtomaksua, on sinulla tietenkin tiedossa vain nykyisestä asunnosta, mutta se antaa palvelumme oikeaa suuntaa.

LUE MYÖS: Sähkösopimuksen vaihto

Sähkösopimusten ehdotukset

Annettuasi meille tarpeeksi tietoja sähkönkulutuksestasi sekä käyttöpaikasta, saat ehdotuksia sähkösopimuksista. Nämä ovat siis sopimuksia, joiden hinnoissa ei ole huomioitu sähkön siirtohintaa. Sähkösopimuksesta selviää sähkönmyyjä, arvioitu sähkölaskun määrä kuukaudessa (ilman siirtohintaa), millaisilla energiamuodoilla sähkö on tuotettu ja missä suhteessa, sekä hinta tarkemmin ilmaistuna.

Hinnasta kerrotaan ainakin se, miten se määräytyy ja lasketaan. Monet myyjät sitovat sähkön hinnan pörssihintaan. Sähkön hinta muodostuu siis myyjän määrittelemästä hinnasta ja pörssihinnasta, ja nämä ilmaistaan merkinnällä snt/kWh. Eli senttiä per kilowattitunti. Lisäksi ilmoitetaan kuukausimaksu. Sopimustyyppi on yleensä toistaiseksi voimassaoleva, mutta myös määräaikaisia sopimuksia tehdään.

Ehdotukset saatuasi pääset rauhassa vertailemaan eri myyjien hintoja keskenään. Huomioi se, että korkea kuukausihinta voi tarkoittaa hyvin edullista kilowattituntihintaa, ja toisin päin. Mieti, kumpi on sinun tapauksessasi tärkeää, ja miten sähkönkulutuksen vaihtelut vaikuttavat sähkölaskuusi. Paikallinen sähköyhtiösi veloittaa sinulta erikseen sähkönsiirrosta.

Valinnan jälkeen

Jos löydät sinulle sopivan sähkösopimuksen kilpailutuksestamme, pääset etenemään sähkösopimuksen laatimiseen. Tätä ennen voit päästä valitsemaan erilaisia lisäpalveluita sopimukseesi. Tämä mahdollisuus riippuu sähkönmyyjästäsi sekä sähkönjakelijasta.

Lisäpalveluina voit valita, haluatko että sähkösi tuotetaan fossiilittomilla, uusiutuvilla energiamuodoilla. Tällöin kilowattituntihintaasi lisätään tietty summa. Tämän sijaan voit myös ilmoittaa, ettei energian alkuperällä ole väliä. Tämä valinta on maksuton.

Viimeiseksi tarvitsemme sinulta tarkat tietosi sähkösopimuksen tekoa varten. Tiedot välitetään sähköyhtiölle, ja pääset vahvistamaan tilauksesi. Ennen tätä vahvistusta et vielä sitoudu mihinkään! Valinta kannattaa tehdä harkiten, etenkin jos olet tekemässä määräaikaista sopimusta.

Uuden asunnon kohdalla voit kohdata monia yllätyksiä, jotka vaikuttavat suoraan sähkönkulutukseesi ja joista et vielä tiedä mitään. Toistaiseksi voimassaolevalla sopimuksella voit kilpailuttaa sähkösi uudelleen, kun olet ehtinyt asua jonkin aikaa uudessa osoitteessasi, ja näet millaista sähkönkulutuksesi on.

Määräaikaisessa sopimuksessa on hyviä ja huonoja puolia. Et voi purkaa sopimusta kesken sopimuskautta, mikä voi muodostua rasitteeksi. Sähkön hinta ei kuitenkaan voi muuttua kesken sopimuskauden muiden kuin verojen ja muiden vastaavien, julkisten maksujen muutosten osalta.

Määräaikaiset sopimukset on yleensä sidottu indekseihin, joiden muuttuessa hintakin muuttuu. Voit seurata sähkönhinnan muutoksia erilaisilta asiaan perehtyneiltä sivuilta.

Sähkösopimuksen lisäksi

Muuttaessa joutuu yleensä käymään kaiken omaisuutensa läpi. Tämä on hyvä hetki tarkistaa myös sähkölaitteiden kunto ja harkita niiden päivittämistä uudempiin. Sähkölaitteiden kunto ja energialuokka vaikuttavat suoraan sähkölaskuusi.

Jääkaappia siirtäessä voi törmätä villakoira-armeijaan, ja pakastinta tyhjentäessä löytää paitsi jäätä, myös viisi vuotta vanhoja eineksiä. Vanhan pakastimen viimeiset käyttöhetket saattavat olla käsillä, ja vaihto uuteen olla hyvinkin aiheellinen muuton yhteydessä.

Ennen muuttoa on tarpeellista tarkistaa, ovatko kattovalaisimiesi tulpat sopivat myös uuteen kotiisi. Tulppien vaihtaminen voi olla yksinkertainen tai vaikea prosessi, joten tämä kannattaa selvittää ettet joudu viettämään ensimmäisiä päiviäsi pimeässä!

Muuttajan sähköinen muistilista

Jotta et joutuisi istumaan uudessa kodissasi ilman valoja ensimmäisenä päivänäsi, muista ainakin seuraavat:

  • Pura nykyisen asuntosi sähkösopimus muuton yhteydessä. Aloita purkaminen jo pari viikkoa ennen muuttoa, sillä kuluttaja-asiakkaan irtisanomisaika on 14 vuorokautta.
  • Solmi uuden asuntosi sähkösopimus muuton yhteydessä. Aloita sopimuksen tekeminen hyvissä ajoin ennen muuttoa. Sähkösopimusten kilpailutuksella löydät uuteen osoitteeseesi sähköä myyvät sähkönmyyjät, ja löydät juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen.
  • Jos olet unohtanut tehdä sähkösopimuksen uuteen asuntoosi, ole heti yhteydessä sähköyhtiöösi, joka jakelee sähköä. Virka-aikaan tehty yhteydenotto yleensä riittää, jotta ehditään kytkeä sähköt saman päivän aikana asuntoosi. Tällaisesta lyhyellä aikataululla tehtävästä toimenpiteestä saatetaan veloittaa erikseen.
  • Sähkösopimus ei siirry mukanasi osoitteesta toiseen. Sähkönjakelija eli sähköyhtiösi voi muuttua asuinpaikkojesi välillä, eikä sähkönmyyjäsi välttämättä myy sähköä molempiin paikkoihin.
  • Tarkista nykyinen sähkösopimuksesi. Jos se on solmittu määräajaksi, selvitä miten sen voi purkaa. Yleensä muutto on peruste sopimuksen purkamiseen.
  • Varaudu vaihtamaan kattovalaisimiesi pistokkeita! Ne voivat uudessa kodissasi olla keskenään erilaisia.
  • Muutto on hyvä hetki myös sähkölaitteiden kunnon tarkistamiseen. Vuosikymmeniä käytössä ollut pakastin voi käyttää sähköä huomattavasti uudempaa ja taloudellisempaa pakastinta enemmän. Pakastimista tulee todennäköisesti sulatettua niihin kertynyt jää.
  • Muista, että jos sinulla ei ole riittävää summaa säästössä, laina takuuvuokraan voi ratkaista ongelman.

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Muuttosähkö FAQ – Usein kysyttyä

Minulla on määräaikainen sähkösopimus ja muutto tulossa, mitä teen?

Ei hätää, muutto oikeuttaa sinut purkamaan määräaikaisen sähkösopimuksen ilman sopimussakkoja.

Tämän vuoksi muutto on oiva hetki tehdä sähkön hintavertailua. Voit vain kilpailuttaa uuden sähkösopimuksen, ja valita uuteen asuntoon entistä paremman sähkösopimuksen.

Uusi sähköyhtiösi hoitaa aikaisemman sähkösopimuksen purkamisen puolestasi. Muista tehdä sähkön kilpailutus hyvissä ajoin, jotta muuttopäivänä sinulla on sähköt käytössäsi uudessa asunnossa.

Onko sähkösopimus muuttajalle halvempi kuin muut sähkösopimukset?

Voi hyvinkin olla. Useat sähköyhtiöt tarjoavat muuttajan sähkösopimusta, joka voi konkretisoitua ilmaisena ensimmäisenä sähkölaskuna tai muilla tavoin. Joskus yhtiöt tarjoavat muuttolaatikot, muuttopizzat tai jotakin muita etuja muuttajalle sähkösopimuksen yhteydessä.

Miten ajoissa sähköt kannattaa hommata uuteen osoitteeseen?

Muuttajan on hyvä tehdä sähkön kilpailutus vähintään 14 vrk ennen muuttopäivää.

Usein sähkösopimuksen irtisanomisaika on kuluttajille tuo 14 vrk, joten hoida kilpailuttaminen ja irtisanominen ainakin kahta viikkoa ennen muuttoa.

Siinä ajassa ehdit hyvin kilpailuttaa ja vertailla sähkösopimuksia, jotta sinulle löytyy halvin sähkö uuteen kotiin.

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun