Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
2 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus takaa vakaan sähkönhinnan sopimuksen ajalle. Tee alta määräaikainen sähkösopimus muutamassa minuutissa.

Määräaikainen sähkösopimus takaa vakaan sähkönhinnan sopimuksen ajalle. Tee alta määräaikainen sähkösopimus muutamassa minuutissa.

Ladataan lomaketta..

Määräaikainen sähkösopimus takaa vakaan sähkönhinnan sopimuksen ajalle. Se tuo näin tietynlaista turvaa sähkön hinnanvaihteluja vastaan. Mutta mitä haittoja määräaikainen sähkösopimus voi aiheuttaa? Lue alta parhaat vinkit ja kilpailuta sähkösopimuksesi Summarumin lomakkeella vaikka heti.

Määräaikainen sähkösopimus – edut ja haitat

Mietitkö, millainen sähkösopimus olisi paras tilanteessa, jossa kilowattituntihinnat heilahtelevat voimakkaasti? Oletko ikinä kilpailuttanut sähkön hintaa? Jos sinulla on vuodesta toiseen ollut toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus saman sähkönmyyjän kanssa, olet huomannut, että hinta nousee aika ajoin sähköyhtiön ilmoituksen perusteella. Sähkösopimusten kilpailuttaminen vertailusivulla ei maksa mitään eikä velvoita sinua vaihtamaan sähköyhtiöitä. Se voi kuitenkin tuottaa sinulle positiivisen yllätyksen – edullisemman kilowattituntihinnan ja perusmaksun.

Oletko niin kuin useimmat suomalaiset: Et ole nykyiseen asuntoon muuttosi jälkeen edes tutkinut sähkölaskusta tai energianyhtiön sivulta, millainen sähkösopimus asunnossasi on? Todennäköisesti sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Sähkömarkkinalain ja sähkösopimuksen ehtojen perusteella sähkönmyyjä on voinut nostaa laskuttamaansa kilowattituntihintaa ilmoittamalla siitä kaksi viikkoa aikaisemmin.

Sähkömarkkinat ovat taatusti muuttuneet muuttosi jälkeen. Sähköenergian myynti on vapautunut kilpailulle. Sinun ei enää tarvitse sitoutua paikallisen sähkölaitoksen hinnaston mukaiseen kilowattituntihintaan, vaan voit kilpailuttaa sähkösopimuksen vertailusivulla ja ostaa sähkösi sieltä, mistä saat sen oman ruokakuntasi tarpeisiin parhailla ehdoilla ja edullisimmin. Kilpailutuksen tehtyäsi, parhaassa tapauksessa astuu sähkösopimus heti voimaan.

Voitko kilpailuttaa myös sähkön siirron eli verkkomaksun?

Sähkön siirtoa et voi kilpailuttaa. Suomen kantaverkon omistaa ja sitä ylläpitää Fingrid Oy. Paikalliset sähkönsiirtoverkot ovat siirtoyhtiöiden omistuksessa. Millään alueella ei ole rinnakkaisia tai päällekkäisiä siirtoverkkoja, joten valittavana on vain yksi sähkön siirtoverkko, jonka palveluita käytät.

Sähkön siirtoyhtiöiden toimintaa valvoo ja säätelee Energiavirasto. Sähkön siirtoyhtiöiden pitää turvata sähköenergian häiriötön ja luotettava siirto ja sähköverkkojen ylläpito kaikissa oloissa. Myrskyjen, ukkosten ja lumikuormien aiheuttamia sähkökatkoja pyritään vähentämään siirtämällä sähkön siirtolinjoja ilmajohdoista maakaapelointiin.

Sähkön siirron hinta muodostuu sähkön siirtoverkkojen rakentamisen, muutostöiden ja korjausten ohella myös etämittausmahdollisuuden lisäämisestä ja kantaverkon kautta muodostuvista siirtomaksuista sekä perusmaksuista. Siirtohintaan ja perusmaksuun vaikuttavat myös asuntosi sähköpääkeskuksen sulakekoko sekä käytetyn sähköenergian määrä.

Koska sähkön siirtoverkkojen rakentaminen on jo etäisyyksien takia erilaista ja eri hintaista kaupungeissa ja taajamissa verrattuna maaseutuun, on myös sähkön siirtomaksuissa ja perusmaksuissa eroja eri alueilla. Joudut maksamaan perusmaksua ympäri vuoden esimerkiksi mökin sähköliittymästä, vaikka mökin pääkytkin olisi käännetty nollille talvikauden ajaksi. Tämä siitä syystä, että verkkoyhtiö pitää sähköverkon kunnossa ja valmiudessa jatkuvasti, joten ylläpitokulut pitää kattaa.

Sähkön siirtoyhtiö varustelee sähköliittymäsi mittauslaitteistolla – nykyisin etämittaus – jonka ansiosta voit ostaa sähköä mielesi mukaan miltä tahansa energian tuottajalta tai myyntiyhtiöltä Suomessa. Sinun ei siis tarvitse ostaa sähköenergiaa paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä, vaikka sillä sähkön tuotantoa ja myyntiä olisikin. Sähköverkkoyhtiö myös veloittaa ja välittää energiaverot ym. maksut kulutettuihin kilowattitunteihin ja niiden hintaan sekä verkkomaksuun perustuen.

Mitä hyötyjä ja haittoja on valita määräaikainen sähkösopimus?

Jos sinulla on tällä hetkellä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tai esimerkiksi markkinatilanteen mukaan muuttuva halvin pörssisähkö, sinua saattaa kiinnostaa, millä tavalla määräaikainen sähkösopimus eroaa näistä.

Määräaikainen sähkösopimus säästää hermoja

Kun sinulla on asuntosi sähköjä varten määräaikainen sähkösopimus, voit olla varma, että kotitaloutesi käyttämän sähkön kilowattitunnin hinta on sama koko sopimuskauden.

  • Määräaikainen sähkösopimus takaa muuttumattoman sähköenergian hinnan koko sopimuskauden.
  • Valitse edullisin määräaikainen sähkösopimus kilpailuttamalla vertailusivulla. voit saada sähköpostiisi tarjouksia jopa kymmeniltä sähkönmyyjiltä ja sähköenergiantuottajilta.
  • Määräaikainen sähkösopimus voi olla myös ilman perusmaksuja. Se saattaa olla kokonaisuutena halvin vaihtoehto, jos asuntosi sähkönkulutus on pientä esimerkiksi kerrostaloasunnossa tai mökillä, jota et käytä talvikaudella.
  • Määräaikaisen sähkösopimuksen voit solmia 6, 12, 24 ja jopa 36 kuukauden määräajaksi. Yleensä sähköenergian myyjä tarjoaa sinulle uutta, vastaavan mittaista määräaikaista sähkösopimusta sopivasti ennen nykyisen sopimusajan päättymistä. Voit tällöin joko hylätä tai hyväksyä uuden sähkösopimuksen. Kannattaa myös neuvotella lyhyemmästä tai pidemmästä sopimusajasta.

Voidaanko määräaikainen sähkösopimus irtisanoa kesken sopimuskauden?

Määräaikainen sähkösopimus on pääsääntöisesti voimassa koko sovitun sopimuskauden. Sen voi kuitenkin myös irtisanoa päättymään tietyissä tilanteissa:

  • Myyt asuntosi ja muutat muualle.
  • Muutat toiseen vuokra-asuntoon.
  • Joillakin sähkönmyyjillä on esimerkiksi 36 kuukauden mittaisessa määräaikaisessa sähkösopimuksessa mahdollisuus irtisanoa sopimus 14 vuorokauden irtisanomisajalla sen jälkeen, kun sopimuskaudesta on kulunut vähintään 24 kuukautta.

LUE LISÄÄ: Sähköyhtiön vaihtaminen

Mitä eroa on toistaiseksi voimassa olevalla ja määräaikaisella sopimuksella?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus jatkuu nimensä mukaisesti toistaiseksi ilman erikseen sovittua, rajallista sopimusaikaa. Määräaikainen sähkösopimus on voimassa rajallisen ajan samalla hinnoittelulla.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voit irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla ilmoittamalla siitä sähköyhtiölle.

Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voi sähkönmyyjä nostaa maksamasi kilowattitunnin hintaa sähkömarkkinalain ja sähkösopimuksen ehtojen mukaisesti ilmoittamalla siitä sinulle 14 vuorokautta ennen hinnannousun ajankohtaa.

Voit kilpailuttaa toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia vertailusivuilla samoin kuin määräaikaisia sähkösopimuksia. Siten saat varmasti tietää, kumpi sopimustyyppi on sinun ruokakunnallesi edullisempi.

Onko määräaikainen sähkösopimus kalliimpi kuin pörssisähkösopimus?

Pitkäaikaisten tilastojen mukaan markkinahintainen pörssisähkö on vuositasolla tullut kuluttajalle halvemmaksi kuin määräaikaisella sähkösopimuksella myyty sähköenergia.

Pörssisähkön hinta määräytyy pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa ns. spot-hintoina, jotka määritellään kysynnän ja tarjonnan mukaan tuntikohtaisesti vuorokauden jokaiselle tunnille.

Nord Pooliin kuuluvat pohjoismaiden ohella Baltian maat. Nord Poolin sisällä on useita eri hinta-alueita. Koska esimerkiksi Suomesta on sähkön siirtoyhteyksiä Ruotsiin, Norjaan, Viroon ja Venäjälle, vaikuttavat sähkön markkinahinnan vaihtelut ja oman maan sähköntuotannon riittävyys pörssisähkön hintaan.

Nord Pool hallinnoi sähköpörssejä monessa Keski-Euroopan maassa ja Brittein saarillakin. Koska Pohjoismaista ja Baltiasta on sähkön siirtoyhteyksiä myös Keski-Eurooppaan, vaikuttavat sähkön tuotantokustannukset, kysyntä ja tarjonta myös siellä sähköenergian hintaan Suomessakin.

Jos olet aktiivinen kuluttaja ja sähkön hinnan jatkuva seuraaminen kiinnostaa, niin voit pörssisähkösopimuksen avulla säästää. Jos esimerkiksi ajastat pyykin- ja astianpesukoneet päällä yöaikaan ja viikonloppuisin ja käytät sähkösaunaakin halvan sähkön aikana, pystyt säästämään kuukausittaisissa sähkökuluissa. Samoin sähköauton akustojen lataaminen tulee edullisemmaksi, jos voit valita latausajan. Määräaikaisessa, tasahintaisessa sähkösopimuksessa hintojen seuraamisesta ja laitteiden ajastamisesta ei ole hyötyä, kun hinta ei vaihtele.

Vertailuta pörssisähkösopimus ja määräaikainen sähkösopimus vertailusivulla ja arvio sen jälkeen, kannattaako sopimustyyppiä vaihtaa.

Millainen määräaikainen sähkösopimus on järkevin?

Määräaikainen sähkösopimus on mahdollista valita, haluatpa sitten ostaa millä tahansa energiamuodolla tuotettua sähköenergiaa. Joillakin myyntiyhtiöillä kaikki tuotantotavat on hinnoiteltu samoiksi, joillakin saattaa olla pieni lisämaksu, jos valitset tietyn tyyppisen sähkön.

Parhaiten saat hinnat selville kilpailuttamalla hintoja vertailusivustolla.

Kaksiaikatariffi mahdollistaa säästöjä

Voit valita myös kaksiaikatariffin mukaan hinnoitellun sähkösopimuksen päättymään tietyn määräajan jälkeen. Kaksiaikatariffissa sähkö on hinnoiteltu edullisemmaksi iltaisin ja viikonloppuisin. Tämä johtuu siitä, että sähkön kysyntä vaihtelee vuorokaudenaikojen ja viikonpäivien mukaan.

Kaksiaikatariffi mahdollistaa siten sen, että pystyt saamaan säästöjä, kun ajoitat eniten energiaa vievän sähkönkäyttösi edullisimman sähkön aikoihin.

  • Ajasta mahdollisuuksien mukaan pyykin- ja astianpesukone käynnistymään iltaisin tai viikonloppuisin.
  • Käytä myös sähkösaunaa iltasin ja viikonloppuisin.
  • Jos sinulla on sähköauto, niin lataa sen akustoja iltaisin ja viikonloppuisin.

Voiko vihreän sähkön sopimus olla määräaikainen sähkösopimus?

Kyllä, uusiutuvilla energiamuodoilla, kuten vesivoimalla, tuulivoimalla ja aurinkovoimalla tuotettua sähköä voit myös ostaa määräaikaisella sähkösopimuksella.

  • Vesisähkö on nimensä mukaisesti tuotettu vesivoimaloissa. Vesisähkön tuotantoa voidaan helposti ja nopeasti säännöstellä, joten se soveltuu hyvin mm. tuulivoimantuotannon säätövoimaksi.
  • Tuulisähkön merkitys sähköenergiantuotannossa lisääntyy Suomessa jatkuvasti. Uusia tuulipuistoja rakennetaan ja otetaan käyttöön niin paljon, että tuulisähkön osuus on jo ylittänyt 10 prosentin rajan sähkön vuosittaisesta kokonaistuotannosta Suomessa.
  • Aurinkosähkön merkitys on valtakunnallisesti vuositasolla vaatimaton. Sillä on kuitenkin suuri merkitys esimerkiksi myymälöiden sähköomavaraisuuden lisäämisessä kesäaikana mm. kylmälaitteiden jäähdytyksessä. Se on myös oiva lisä omakotitalon ja kesämökin sähkölaskun pienentämisessä.

Vihreä sähkö on kokonaisuudessaan tuotettu ilman hiilidioksidipäästöjä, ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

Vihreän sähkön sopimukset kannattaa kilpailuttaa vertailusivulla, sillä eri myyjien ja tuottajien tarjoamissa hinnoissa on eroja silloin, kun valitset määräaikaisen sähkösopimuksen.

Ydinsähköä määräaikaisella sähkösopimuksella

Voit ostaa myös ydinvoimalaitoksissa tuotettua sähköä määräaikaisella sopimuksella. Ydinvoima takaa läpi vuorokauden ja vuoden tasaisesti jatkuvan sähköntuotannon, joten se on oivallinen vaihtoehto varsinkin suurteollisuuden tarpeisiin. Mikään ei estä sinua tavallisena kuluttajana ostamasta ydinsähköä.

Määräaikainen sähkösopimus ydinsähköllä kannattaa kilpailuttaa vertailusivulla.

Sähköä fossiilisilla polttoaineilla

Fossiilisten polttoaineiden, kuten kivihiilen, öljyn, turpeen ja maakaasun käytöstä halutaan päästä eroon ympäristösyistä. Monet hiilivoimalat ja maakaasuvoimalat on siirretty tuotantoreserviin, joten ne otetaan käyttöön vasta, kun sähkön kysyntä markkinoilla kasvaa ja tarvitaan lisää tuotantokapasiteettia.

Fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön hintaa rasittavat ja nostavat mm. kohonnut polttoaineiden hinta, erilaiset haittaverot ja päästöoikeuksien hinnannousu.

Monissa kaupungeissa fossiilisilla polttoaineilla tuotettu sähkö tuotetaan ns. yhdistelmävoimaloissa eli samalla sähkön kanssa tuotetaan myös lämpöä alueen kaukolämpöverkkoon. Sama tilanne on teollisuuden yhdistelmävoimaloissa: niissä tuotetaan, prosessihöyryä, kaukolämpöä ja sähköenergiaa.

Sanovat ympäristötietoiset mitä tahansa, voit halutessasi ostaa myös fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköä määräaikaisella sopimuksella. Tällöinkin määräaikainen sähkösopimus kilpailutetaan vertailusivulla.

LUE MYÖS: Sähkön hinta

Määräaikainen sähkösopimus lähisähkön tuottajalle

Määräaikainen sähkösopimus on mahdollinen myös silloin, kun päätät ryhtyä tuottamaan lähisähköä. Se tarkoittaa sitä, että oman kiinteistösi aurinko- ja tuulivoimala kytketään paikalliseen sähkönsiirtoverkkoon.

  • Lähisähkön tuottajana tarvitset talosi sähköpääkeskukseen sähkömittarin, joka mahdollistaa kaksisuuntaisen sähköenergian mittauksen, toisin sanoen sekä ostamasi että myymäsi sähköenergian määrä mitataan.
  • Jotta voit myydä sähköä energiayhtiölle, sinulla pitää olla siihen paikallisen verkkoyhtiön hyväksyntä. Sähkökeskus pitää varustaa suojakytkimin ja muin turvavarustein.
  • Kun aurinko- tai tuulisähköjärjestelmäsi tuottaa kesäaikana enemmän sähköenergiaa kuin tarvitset kotitaloutesi tarpeisiin, voit myydä ylijäämäsähkön sähköyhtiölle. Myynti on mahdollista kiinteällä kilowattituntihinnalla tai sähköpörssissä määritellyllä, jatkuvasti muuttuvalla hinnalla.
  • Vastaavasti voit ostaa lähisähkösopimuksen puitteissa sähköä silloin, kun oman järjestelmäsi sähköntuotanto ei riitä. Näin tapahtuu väistämättä esimerkiksi pimeinä syysöinä ja talvella, kun aurinkopaneelit eivät kehitä sähköä juuri ollenkaan. Pienillä tuulimyllyillä saattaa saada tuotettua sähköä vuoden jokaisena päivänä ja tuntina.
  • Jos kaiken ohella lataat myös sähköautosi akkuja itse tuotetulla sähköenergialla, on lähisähkö varteenotettava sähkösopimusmuoto. Luultavimmin joudun sähköauton hankinnan ja latausmahdollisuuden rakentamisen jälkeen muutattamaan myös sähköpääkeskuksen eli sähköliittymäsi sulakekoon. Se tarkoittaa aina sitä, että vähintään verkkomaksun perusmaksu ja hinnoittelu muuttuu, yleensä myös sähköenergian hinta.

Määräaikainen sähkösopimus myös lähisähkön tuottajalle voidaan ja pitää kilpailuttaa vertailusivulla. Et nimittäin ole sidottu myymään itse tuotettua sähköä verkkoyhtiölle, jonka alueella asuntosi on. Sama on tilanne ostosähkön kanssa: Sinun ei ole pakko ostaa lisäsähköä oman alueen sähköverkkoyhtiöltä.

Miksi määräaikainen sähkösopimus kannattaa pitää järkevän mittaisena?

Tilanteessa, missä sähkön markkinahinta on epävakaa ja kysyntä voimakasta tasahintaisia ja määräaikaisia sähkösopimuksia kohtaan on voimakasta, saattaa olla parempi katsoa kuin katua.

Esimerkiksi monet pörssisähköasiakkaat ovat talvikauden suurten sähkölaskujen takia rynnänneet sähköyhtiöihin vaihtamaan sähkösopimustaan määräaikaiseksi. Asiantuntijat ovat varoitelleet, että itseään ei kannata nyt sitoa liian pitkiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin. Mieluummin kannattaa valita ensin vaikka kuuden kuukauden mittainen sähkösopimus ja kilpailuttaa sähköenergian hinta uudelleen vertailusivulla puolen vuoden päästä.

LUE SEURAAVAKSI: Sähkösopimuksen siirto uuteen osoitteeseen

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Usein kysyttyä

Minulla on määräaikainen sähkösopimus ja muutto - mitä teen?

Jos sinulla on määräaikainen sähkösopimus muutto on tulossa, sinulla on oiva hetki tehdä sähkön kilpailutus!

Ei haittaa, vaikka määräaikaisen sopimuksen voimassaoloaikaa olisi jäljellä, jos muutat kesken sopimuskauden, se voidaan joka tapauksessa irtisanoa, sillä laki katsoo muuton riittävän perusteeksi irtisanomiselle.

Sitten vain halvempaa sähköä etsimään!

Miten määräaikainen sähkösopimus siirretään?

Määräaikaisen sähkösopimuksen siirtäminen on harvinaista.

Lähtökohtaisesti sähköyhtiöt tekevät uuteen kohteeseen uuden sähkösopimuksen, eivät ns. siirrä aikaisempaa sähkösopimusta uuteen.

Voit toki kysyä määräaikaisen sähkösopimuksen siirtämistä sähköyhtiöstäsi, mutta järkevämpää olisi käyttää tilaisuus hyödyksi ja kilpailuttaa uusi sähkösopimus uuteen kotiin.

Määräaikainen sähkösopimus - kuinka lopettaminen tapahtuu?

Ota yhteys sähköyhtiöösi, tai kirjaudu yhtiön sivuille. Tarkista, millaiset määräaikaisen sähkösopimuksen ehdot ovat. Jos haluat, että määräaikainen sähkösopimus lopetetaan, eikä sinulla ole siihen muuta perustetta, kuin että haluat vain vaihtaa sähköyhtiötä, voit joutua maksamaan ns. sopimusakkoa.

Tämän vuoksi on hyvä käyttää muuttaminen sähkösopimuksen lopettamiseen, kun laki sen sallii.

Jos sinulla on määräaikainen sähkösopimus ja muutto tulossa, niin tee vain uusi sopimus saman tai uuden yhtiön kanssa, niin aikaisemman määräaikaisen sopimuksen lopettaminen tehdään sinun puolestasi. Uuden sopimuksen tehnyt yhtiö hoitaa sen puolestasi.

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun