Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
1,92 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Kulutusvaikutus sähkösopimus

Kulutusvaikutuksellisessa eli hybridisähkösopimuksessa sähkön kuluttuja voi vaikuttaa sähkön hintaan. Mikäli ajoitat sähkön käytön aikaan, jolloin pörssisähkön markkinahinta on kuukauden keskiarvoa alhaisempi, saat sähköyhtiön lupaaman alennuksen sähkölaskuusi. Vastaavasti, jos käytät sähköä aikana, jolloin markkinahinta on kuukauden keskiarvoa korkeampi, vaikuttaa tämä sähkölaskuusi sitä nostavasti.

Kulutusvaikutuksellisessa eli hybridisähkösopimuksessa sähkön kuluttuja voi vaikuttaa sähkön hintaan. Mikäli ajoitat sähkön käytön aikaan, jolloin pörssisähkön markkinahinta on kuukauden keskiarvoa alhaisempi, saat sähköyhtiön lupaaman alennuksen sähkölaskuusi. Vastaavasti, jos käytät sähköä aikana, jolloin markkinahinta on kuukauden keskiarvoa korkeampi, vaikuttaa tämä sähkölaskuusi sitä nostavasti.

Ladataan lomaketta..

Paljonko kulutusvaikutus tyypillisesti on?

Kulutusvaikutus vaihtelee sähköyhtiöittäin. Tyypillisesti kulutusvaikutus vaihtelee 3c/kWh ja -3c/kWh välillä. Myös vuodenaika voi vaikuttaa kulutusvaikutuksen suuruuteen. Kesällä, kun sähkön hintaheilahtelut ovat pienempiä, myös kulutusvaikutus on pienempi. Talvella kulutusvaikutus on taas korkeampi johtuen suuremmista heitoista sähkön hinnoissa.

Miten kulutusvaikutus tarkalleen ottaen lasketaan?

Kulutusvaikutus lasketaan kuluttajan sähkönkulutuksen mukaan tulevan keskihinnan ja kuukauden spot-sähköhinnan välisenä erotuksena. Mikäli käytät sähköä kuukausittain pääsääntöisesti halvempien pörssisähkötuntien aikana, on kulutusvaikutuksesi negatiivinen ja tämä näkyy sähkölaskussasi pienempänä laskun loppusummana. Jos taas käytät sähköä kuukausittain pääsääntöisesti kalliimpien pörssisähkö untien aikana, on kulutusvaikutuksesi positiivinen ja myös sähkölaskusi on suurempi kuin se kuukauden keskihinnalla olisi.

Mitä hyviä ja huonoja puolia kulutusvaikutteisessa sähkösopimuksessa on?

Kulutusvaikutteisesta sähkösopimuksesta löytyy sekä hyvä että huonoja puolia. Suurin vaikutus sähkön lopulliseen hintaan on sillä, mihin aikaan sähköä käytät. Yksittäisten tuntien pörssisähkön hinnoissa voi nimittäin olla suuriakin eroja. Hintaerot eri tuntien välillä voivat olla jopa satakertaisia. Jos pystyt ajoittamaan sähkön käyttöäsi halvoille tunneille, saatat saada sähkölaskuusi mittavankin alennuksen. Päinvastoin, mikäli et voi vaikuttaa sähkön kulutuksen ajankohtaan, saattaa sähkölaskusi nousta todella suureksi.

Kulutusvaikutteisella sähkösopimuksella on myös se hyvä puoli, että siinä voit yhdistää pörssisähkön ja kiinteähintaisen sähkön edut. Sähkösopimuksen pohjana on kuukausimaksun lisäksi aina kiinteä hinta, jota kulutusvaikutus joko nostaa tai laskee. Et siis tule maksaneesi sähköstä kallista pörssisähköhintaa, vaikka sähkön spot-hinta nousisikin kuluttajasta riippumattomista syistä yllättäen, esimerkiksi kun tulee liian vähän tai ydinvoimalassa on huoltokatkoja.

Kulutusvaikutteisella sähkösopimuksella on lisäksi positiivinen ekologinen vaikutus. Se auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Tasaamalla kysyntäpiikkejä on mahdollista vaikuttaa siihen, että uusiutumattomilla energialähteillä tuotettua sähköä tarvitaan vähemmän. Sähkön pörssihinnan ollessa matalalla, myös uusiutuvaa tuotantoa, kuten tuulivoimaa, on yleensä saatavilla enemmän.

Onko mahdollista itse vaikuttaa kulutusvaikutuksen määräytymiseen?

Sähkön hintaan on mahdollista vaikuttaa kulutusvaikutuksellisessa sopimuksessa usealla eri tavalla. Suuritehoiset laitteet kuten saunan sähkökiukaan lämmitys, lämminvesivaraajan lämmitys, sähköauton lataaminen ja sähkölämmitys, kannattaa ajoittaa edullisemmille käyttötunneille. Älyohjatut sähkönkäytön järjestelmät ovat käteviä apuvälineitä sähkön käytön ajoittamisessa. Tällaisia ovat esimerkiksi älylämmitys ja älylataus. Ne reagoivat automaattisesti muutoksiin sähkön hinnassa, säätäen kulutuksen vähäpäästöisempiin ja edullisempiin ajankohtiin.

Sähkönkäyttö kannattaa myös suunnitella etukäteen, tutustumalla edellisenä iltapäivänä julkaistaviin pörssisähkön tuntihintoihin. Pörssisähkön hintoja on mahdollista seurata usean eri sähköyhtiön verkkosivuilta sekä sovelluksista. Sähköyhtiöt tarjoavat usein myös omia laskureita kulutusvaikutuksen laskemiseen, joita kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää.

Mistä kulutusvaikutuksellisen sähkösopimus on mahdollista hankkia?

Kulutusvaikutukselliset sähkösopimukset kuuluvat useamman eri sähköyhtiön valikoimaan. Sellainen saattaa löytyä jopa paikallisesta sähköyhtiöstäsi. Palvelussamme voit kätevästi vertailla erilaisia sähkösopimuksia, kuten myös kulutusvaikutuksellisia sopimuksia. Kannattaa siis hyödyntää kätevää sähkön kilpailutustyökaluamme parhaan kulutusvaikutuksellisen sähkösopimuksen löytämiseksi.

Pääseekö kulutusvaikutuksellisesta sähkösopimuksesta helposti eroon?

Kulutusvaikutukselliset sähkösopimukset solmitaan tyypillisesti tietyn määräajan mittaiseksi. Yleensä sopimuksen pituudet vaihtelevat 12 kuukaudesta 24 kuukauteen. Sinun ei siis tarvitse sitoutua kulutusvaikutukselliseen sähkösopimukseen ikuisesti, vaan voit kokeilla sitä esimerkiksi yhden vuoden ajan ja tämän jälkeen vaihtaa halutessasi sopimustyyppiä.

Kannattaa myös tarkistaa tarjoaako sähköyhtiö kulutusvaikutukselliseen sähkösopimukseen tyytyväisyystakuuta. Tyytyväisyystakuu voi esimerkiksi sisältää mahdollisuuden vaihtaa kertaalleen kulutusvaikutuksellinen sopimus veloituksetta toiseen, ilman lisäkuluja. Tarkemmat ehdot ovat kuitenkin sähköyhtiökohtaisia, joten tarkista tyytyväisyystakuun saatavuus ja ehdot suoraan sähköyhtiöstäsi.

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun