Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
0,89 snt/kWh 3,8 snt/kWh 8,18 snt/kWh

Aikasähkö

Aikasähkön avulla voit parhaimmassa tapauksessa säästää merkittäviä summia sähkölaskussa. Kilpailuta nyt sähkösopimuksesi.

Aikasähkön avulla voit parhaimmassa tapauksessa säästää merkittäviä summia sähkölaskussa. Kilpailuta nyt sähkösopimuksesi aikaisempaa edullisempaan alla olevan lomakkeen avulla.

Ladataan lomaketta..

Aikasähkö – näin se toimii

Aikasähkössä sähkön hinta vaihtelee vuorokauden ajan mukaan ja sähkölämmittäjä voi säästää sitä hyödyntämällä merkittävästi omassa sähkölaskussaan. Tämä tosin vaatii asiakkaalta hieman suunnittelua.

Suunnittelu kannattaa aloittaa pohtimalla omia sähkön kulutustottumuksia ja miettimällä tarvitseeko tai pystyykö kulutustottumuksiaan muuttamaan aikasähkön edullisempien tuntien mukaiseksi.

Voisiko esimerkiksi sähköpattereita säätää lämmittämään yöaikaan tai onko mahdollista ajastaa pesukonetta tai kuivausrumpua edullisemmille tunneille? Jo pelkällä hyvällä suunnittelulla voi löytää tuntuvia säästöjä, mutta niitä pystyy myös kasvattamaan lisää kilpailuttamalla sähkön hinnan.

Monet kilpailutussivustot ja -palvelut mahdollistavat useiden sähköyhtiöiden kilpailuttamisen yhdellä ja samalla lomakkeella, jolloin myös aikasähköstä on helppo löytää itselleen edullisin vaihtoehto.

Sähkön kilpailuttamiseen on vuosien saatossa tullut jo rutiinia kuluttajille ja iso osa kuluttajista kilpailuttaa sähkösopimuksensa säännöllisesti. Suomessa on useita kymmeniä sähköyhtiöitä, jolloin halvimman hinnan löytäminen itsenäisesti etsien olisi loputon urakka.

Onneksi erilaiset sähkön kilpailutussivustot ja -palvelut, kuten esimerkiksi kotimainen Summarum, ovat tulleet asiakkaiden avuksi. Kilpailutus on asiakkaalle aina maksutonta ja se ei velvoita vaihtamaan sähköyhtiötä ellei tarjous ole asiakkaan mielestä sopiva.

Kilpailutuksen kautta asiakas voi myös valtuuttaa uuden sähköyhtiön hoitamaan yhtiön vaihtoon liittyvät paperityöt puolestaan.

Tavoitat seuraavat sähköyhtiöt palvelumme kautta

Tätä aikasähkö tarkoittaa

Aikasähkö on jaoteltu tyypillisesti yö- ja päiväsähköön, jolloin eri vuorokauden aikoina on voimassa eri hinta. Tässä sopimustyypissä yöaikaan sähkö on usein merkittävästi edullisempaa kuin päivällä.

Etenkin sähkölämmitteisissä taloissa voi silloin säästää merkittävästi lämmityskuluissa ajoittamalla lämmityksen yöaikaan. Yösähköhinta on voimassa valtakunnallisen vyöhykejaottelun mukaan klo 22 – 07 ja paljon sähköä kuluttavat laitteiden käyttö kannattaa ajoittaa tähän aikaan.

Päivä- ja yösähkön lisäksi myös spot-sähkö, tai tutummin pörssisähkö, on aikasähköä, jossa hinta vaihtuu tunneittain. Talvikuukausina tässä sähkösopimustyypissä voi olla hetkellisesti todella korkeita hintapiikkejä, mutta vastaavasti myös keskellä päivää voi olla hyvin edullisia tunteja.

Edullisemmat tunnit tasaavat sähkölaskun kokonaiskustannuksia. Asiakas maksaa todellisen hinnan ja kulutuksen mukaan ja jokaisessa laskussa ilmoitetaan laskutusjakson keskihinta sähkölle.

Aikasähköllä voi saada tuntuvia säästöjä omaan sähkölaskuunsa, mutta se vaatii asiakkaalta oman sähkönkulutuksen ja laitteiden kulutuksen tuntemista ja hieman suunnitelmallisuutta. Spot-sähkössä kalleimmat tunnit ajoittuvat aamuun, jolloin valmistellaan töihin ja kouluun lähtöä.

Vastaavasti kalleimpia tunteja ajoittuu myös alkuiltaan, jolloin tullaan kotiin, pestään pyykkiä ja tehdään ruokaa. Vastaavasti yöllä, kun nukutaan ja päivällä, kun ollaan koulussa ja töissä, voi hinta olla merkittävästi edullisempi.

Kannattaako aikasähkö talvella?

Pohtiessa aikasähköön perustuvaa sähkösopimusta on hyvä miettiä ennalta tulevia kuukausia. Sähkön hinta tyypillisesti kallistuu aina talvea kohti. Vuonna 2021 sähkön hinta kuitenkin kipusi kuitenkin aivan uusiin ennätyslukemiin. Sähkön hinta on hetkittäin käväissyt jopa 1200 euron megawattitunnilta.

Tämä näkyy sähkölaskussa auttamatta, mikäli on tehnyt sopimuksen, joka perustuu aikasähköön eli sähkön sen hetkiseen markkinahintaan. Talvella kovien pakkasten aikaan vuorokauden ajallakaan ei ole enää kovin suurta merkitystä aikasähkön kannalta, hintojen ollessa jatkuvasti hyvin korkealla.

Korkeat hinnat talvisin johtuvat osaksi tuuli- ja vesivoimaloiden vajavaisesta sähköntuotannosta, kipakoiden pakkasten takia. Tämä on todella hyvä pitää mielessä, mikäli olet solmimassa pörssisähkösopimusta. Kiinteä- tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voi tuoda turvaa ja ennustettavuutta talvisin tuleviin sähkölaskuihin.

Itselle sopivan sähkösopimuksen lisäksi toinen keino pienentää omaa sähkölaskua euromääräisesti on hoitaa talon lämmitystä esimerkiksi puulla jos tämä on vain mahdollista. Talon lämmitys on usein suurin energiasyöppö, joten siksi talon lämmitykseen ja esimerkiksi ikkunoiden eristykseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Miten aikasähkön hinta muodostuu?

Aikasähkön hinta muodostuu sähköpörssin pohjahinnasta ja sähköyhtiön siihen päälle laskemasta omasta marginaalista ja veroista. Ensin pörssihinnan päälle lasketaan marginaali, johon on laskettu kaikki sähköyhtiön kulut, kustannukset ja katteet ja tämän jälkeen hintaan lasketaan vielä verot.

Näin saadaan asiakkaalle esitettävä kilowattituntihinta aikaan. Jokainen sähköyhtiö määrittelee oman marginaalinsa, joten näissä voi olla eroja. Myös yhtiön pörssissä maksama hinta vaihtelee, joka selittää merkittävätkin erot aikasähköhinnoissa.

Yö- ja päiväsähkösopimuksissa käytetään pohjalla sopimuksen solmimishetkellä olevia pörssihintojen keskiarvoja, kun taas spot -sähkösopimuksissa asiakkaan hinta muodostuu todellisen pörssin hinnan mukaan.

Perinteisissä yö- ja päiväsähkösopimuksissa hinta ei muutu sopimuskauden aikana vuodenaikojen mukaan, jos asiakas on solminut määräaikaisen sopimuksen, kun taas spot -sopimuksissa myös vuodenaika vaikuttaa kulloinkin voimassa olevaan hintaan.

Spot -sähkössä kylmät talvipäivät ja -kuukaudet ovat kalliimpia kuin kuumat kesäpäivät ja -kuukaudet, jolloin sähköä kuluu merkittävästi vähemmän. Koska eri yhtiöillä on jokaisella omat hinnat, niin hintojen vertailu on tärkeää.

Kilpailuttamalla sähköyhtiöt voi löytää itselleen edullisimman hinnan ja kilpailutuksesta on tehty asiakkaalle mahdollisimman helppoa. Se ei myöskään velvoita asiakasta vaihtamaan sähköyhtiötä ellei tarjouksista löydy itselleen sopivaa.

Kilpailutuksen kautta edullisin aikasähkö

Kilpailutuksesta on tullut kuluttajien keskuudessa arkipäivää, olipa kyseessä vakuutukset, puhelinliittymät, lainat tai sähkösopimukset. Etenkin sähkösopimuksia kilpailutetaan ahkerasti, koska sähkön hinta vaihtelee voimakkaasti eri vuodenaikoina ja eri vuosina.

Etenkin maatiloilla ja sähkölämmitteisissä taloissa asuvat ovat hyvin hintatietoisia sähkön hinnoista ja edullista hintaa kannattaa metsästää kilpailuttamalla. Näissä myös aikasähköllä saadaan jo säästöjä aikaan ja halvin aikasähkö takaa kaikkein suurimmat säästöt omassa sähkölaskussa ja maatilalla myös tuotantokustannuksissa ja kaikki tämä näkyy selkeästi omassa taloudessa.

Kilpailutus on helppo toteuttaa netissä ja kilpailutukseen tarvittavat tiedot löytää helpoiten edellisestä sähkölaskustaan. Jos sähkölaskua ei ole saatavilla, niin kilpailutuksessa annettujen tietojen perusteella voidaan laskea myös kulutusarvio, johon käytetään muiden vastaavilla tiedoilla olevien asiakkaiden kulutustilastoja.

Tarvittavat tiedot ovat asiakkaan henkilö- ja yhteystiedot, käyttöpaikan osoite, käyttöpaikan mittaritunniste, asukkaiden lukumäärä, asumismuoto, lämmitysmuoto ja vuosikulutus.

Tietojen syöttämisen jälkeen lomake lähetetään ja tarjoukset saa joko suoraan tietokoneen näytölle tai omaan sähköpostiin, josta niitä on helppo vertailla keskenään. Kun löytyy itselle halvin aikasähkö, niin sopimus vahvistetaan omilla verkkopankkitunnuksilla sähköyhtiön ohjeiden mukaisesti ja samalla voi valtuuttaa uuden yhtiön hoitamaan sähköyhtiön vaihdon. Jos siis sähköyhtiö vaihtuu.

Aikasähkö vai yleissähkö?

Yleissähkö on yleisin sähkötuote, joka on asiakkaalle vaivaton ratkaisu, kun hinta pysyy vuorokauden ja vuodenajasta riippumatta samana koko sopimuskauden ajan. Vaikka kilpailuttamalla yleissähköstäkin voi löytää todella edullisia vaihtoehtoja, niin se voi osoittautua joissakin tilanteissa kalliiksi valinnaksi.

Yleissähkö sopii parhaiten kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin, joissa lämmitysmuotona on jokin muu kuin sähkölämmitys ja sitä kautta kokonaiskulutus on vähäistä. Sen sijaan sähkölämmitteisessä talossa voi säästää lämmityskustannuksissa merkittävästi valitsemalla aikasähkön ja ajoittamalla lämmityksen edullisempien tuntien ajankohtaan.

Aikasähkössäkin kannattaa vielä erikseen pohtia onko perinteisempi yö- ja aikasähköhinnoittelu itselle se parempi vaihtoehto ja ajoittaa paljon sähköä tarvitsevien laitteiden käyttö yöaikaan vai voiko sähkönkulutustaan muokata myös päivällä spot -sopimusten edullisten tuntien mukaisesti myös päivällä.

Aikasähkön valitseminen ei vaadi nykyaikaisilla etäluettavilla sähkömittareilla asiakkaalta minkäänlaisia toimia, kuten esimerkiksi mittarilukemien ilmoittamista. Tämä on mahdollista koska mittareissa on mukana kello, jolla voidaan tarkasti erotella sähkön kulutus valitun sopimustyypin laskutuksen mukaisesti, jopa spot -sopimuksen mukaan tunneittain.

Valitsi asiakas sitten perinteisemmän yö- ja päiväsähkön tai spot -sopimuksen, niin sähköyhtiöiden hinnat kannattaa kilpailuttaa, koska vain silloin voi löytää itselleen kaikkein edullisimman hinnan.

Kausisähkö vai aikasähkö?

Kausisähkö sopii tilanteisiin, jossa sähköä käytetään merkittävästi myös kesällä ja yöaikaan. Esimerkiksi maatiloilla on usein paljon käytössä laitteita vuorokauden ja vuoden ympäri, jotka kuluttavat kuluttavat merkittävästi sähköä.

Tällöin vähintään kausisähköllä voidaan saada merkittävästi säästöä, koska korkeampi hinta on voimassa vain talvikuukausina, eli 1.11 – 31.3 välisenä aikana ja silloinkin vain maanantaista lauantaihin, klo 07 – 22. Muina aikoina voimassa on edullisempi kesä- ja yöhinta, jolloin ajoittamalla laitteiden käyttöä talvikuukausien päivätuntien ulkopuolelle voidaan saavuttaa säästöjä.

Kuitenkin aikasähköllä voidaan saavuttaa lisää säästöjä ympäri vuoden, etenkin jos aikasähkösopimukseksi on valittu spot -sopimustyyppi, jolloin laitteiden käyttöä voidaan ajastaa myös keskellä päivää edullisemmille tunneille.

Valittiinpa sitten kausisähkö tai aikasähkö sopimustyypiksi, niin ilman hintojen kattavaa vertailua ja kilpailuttamista edullisimman vaihtoehdon löytäminen voi olla työläs prosessi. Sähkön kilpailutus on yhtä yksinkertainen tehdä olipa kyseessä kuluttaja, maatila tai elinkeinoharjoittaja ja tarjoukset voi vertailla joko tietokoneen näytöllä tai ne saa suoraan omaan sähköpostiinsa.

Kun halvin sähkön hinta on löytynyt, niin sopimus vahvistetaan sähköyhtiön ohjeiden mukaisesti ja sähköyhtiö voi hoitaa myös yhtiön vaihtoon liittyvät paperityöt, jos oman yhtiön tarjous ei pärjännyt tarjouskilpailussa.

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Usein kysyttyä

Mitä on aikasähkö?
Aikasähkö on sähkösopimus, jossa kuluttajan maksama hinta vaihtelee vuorokaudenajan mukaan.
Miten aikasähkön hinta muodostuu?
Aikasähkön hinta muodostuu aina sähkön pörssihinnasta. Sähkön pörssihinnan lisäksi siihen sisältyy kuitenkin myös sähköyhtiön marginaali sekä verot.
Mistä halvin sähkösopimus?
Oli kyseessä sitten aikasähkö tai yleissähkö, halvin sähkösopimus löytyy aina sähkön kilpailutuksen avulla. Kilpailuttamalla sähkösopimukset kuluttaja varmistaa, että hänen on mahdollista löytää markkinoiden todellisuudessa edullisin sekä eniten itselle sopiva sähkösopimus.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja:

Vertaile sähkösopimukset parilla klikkauksella
Siirry sähkövertailuun