Etusivu » Matkailu » Turkki matkaopas

Turkki matkaopas

Välimeren rannalla sijaitseva Turkki on kiehtova sekoitus Eurooppaa ja Aasiaa. Monipuolinen matkailumaa tarjoaa erinomaiset puitteet sekä ranta- että kaupunkilomia kaipaaville ryhmille ja yksin reissaaville. Turkkiin suuntaava voi lähteä matkaan omatoimisesti tai hyödyntää näppäriä pakettimatkoja.

Auringonottoa altaalla ja notkuvia buffetpöytiä, vesipuistoseikkailuita koko perheelle, historiaa ja kulttuuria, aktiivilomia urheilun parissa tai juhlimista aamuun asti – kaikkea tätä löydät Turkista. Lue Turkin matkaoppaamme ja suunnittele onnistunut loma!

Turkin lennot, hotellit ja äkkilähdöt

Matka Turkkiin taittuu lentämällä noin neljässä tunnissa. Sekä lennoista että hotelleista voi valita itselleen sopivimman ja mieluisimman vaihtoehdon.

Lennot

Turkkiin lennetään Suomesta sekä suoria lomalentoja että reittilentoja. Omatoimimatkailija voi harkita myös reittilentoja, joihin sisältyy yksi tai useampi vaihto. Helsingistä tehdään lentoja eri puolille Turkkia päivittäin, ja sesonkiaikoina lomalentoja on tarjolla myös muilta Suomen lentokentiltä.

Helsinki-Vantaalta voi lentää suoraan Istanbuliin esimerkiksi Turkish Airlinesilla ja Pegasuksella. Myös AirBaltic, KLM, Lufthansa ja lukuisat muut eurooppalaiset lentoyhtiöt lentävät Suomen ja Istanbulin väliä, mutta niiden matkoihin sisältyy koneenvaihtoja. On hyvä huomata, että Istanbulissa on kaksi lentokenttää: uusi, Atatürkin lentoaseman korvannut Istanbul Airport (IST) sekä vanhempi ja kompaktimpi Sabiha Gökçen (SAW).

Suoria lomalentoja lennetään eniten Antalyan maakunnan lukuisiin lomakohteisiin. Antalyan kansainvälinen lentokenttä (Antalya Havalimanı) sopii niin Antalyaan, Alanyaan, Kemeriin, Belekiin kuin Sideen matkaaville. Toinen vaihtoehto on Gazipaşan lentokenttä, joka on useimmiten vaivattomin ja paras vaihtoehto nimenomaan Alanyaan matkustaville.

Dalamanin lentokentältä pääsee näppärästi Fethiyeen, Içmeleriin, Marmarikseen ja Sarigermeen. Bodrumin suunnalle matkaavat voivat käyttää Milas-Bodrum Airport -kenttää, jolle tosin harvemmin pääsee Suomesta ilman vaihtoja. Kappadokiasta kiinnostuneet voivat hyödyntää Istanbulista lähteviä lentoja joko Nevşehir Kapadokya – tai Kayseri Erkilet -lentokentille.

Hotellit

Turkista löytyy hotelleita joka makuun ja joka kukkarolle. Tarjolla on sekä kansainvälisiä että turkkilaisia ketjuhotelleja, suuria paikallisia lomakyliä, pieniä ja persoonallisia putiikkihotelleita sekä huokeita hostelleja. Valita voi niin luksushotellin kaikilla herkuilla kuin simppelin huoneen ilman ruokailuja.

Hotellin valintaan vaikuttavat matkustajien tarpeet ja koko loman luonne. Jos tarkoituksena on viihtyä lähinnä hotellilla ja sen läheisyydessä, monipuolinen allasalue ja All inclusive ovat erinomainen vaihtoehto. Huoneistohotellit, hostellit ja bed & breakfast -palvelut sopivat mainiosti niille, jotka käyttävät hotellia lähinnä nukkumapaikkana.

Turkin lomakohteista löytyy runsaasti erinomaisia hotelleja lapsiperheille. Niissä lapset on huomioitu monenlaisin aktiviteetein, eikä vanhempien tarvitse huolehtia jälkikasvun viihdyttämisestä tai ruokahuollosta. Vastapainoksi tarjolla on myös hotelleja, jotka on suunnattu erityisesti ilman lapsia matkustaville.

Äkkilähdöt Turkkiin

Edulliset äkkilähdöt ovat varteenotettava vaihtoehto Turkin matkailuun. Matkanjärjestäjien ja lentoyhtiöiden tarjouksia kannattaa tarkkailla aktiivisesti, sillä joskus matkaan voi päästä jopa vain muutaman päivän varoitusajalla.

Äkkilähtöjä on saatavilla etenkin sesongin ulkopuolelle. Jos matkapäivät ja hotellitoive eivät ole kiveen hakattuja, äkkilähtö Turkkiin on erinomainen tapa viettää lomaa edullisemmin.

Suosituimmat matkakohteet ja nähtävyydet Turkissa

Turkin suosituimmat kohteet ovat monipuolinen sekoitus suurkaupunkeja ja rentoja rantakohteita. Keski-Turkin Kappadokia puolestaan kiehtoo luonnon ja historian ystäviä.

Kaupunkilomailijan Istanbul

Reilun 15 miljoonan asukkaan Istanbul sijaitsee osittain Euroopan, osittain Aasian puolella. Metropoli tarjoaa matkailijoille valtavan määrän nähtävää ja tekemistä: museoita, moskeijoita, kävelykatuja, rantoja, ravintoloita, ostosmahdollisuuksia ja elämää ympäri vuorokauden.

Historiallisia ja kulttuurinähtävyyksiä ei kannata ohittaa: Hagia Sofia on kulkenut matkan kirkkorakennuksesta moskeijaksi ja museoksi. Kivenheiton päässä Hagia Sofiasta sijaitseva Sininen moskeija taas on mosaiikkien taidonnäyte ja ehdottomasti näkemisen arvoinen. Historiaa ja loistoa pääsee ihailemaan myös Topkapın ja Dolmabahçen palatseissa sekä valtavassa arkeologisessa museossa.

Ostoksille Istanbulissa kannattaa suunnata historialliseen Grand Bazaariin sekä Istiklal-kadulle. Beyoğlun alueelta löytyy ostosmahdollisuuksien lisäksi ravintoloita ja baareja sekä Galata-torni, jonka huipulta kaupunkia voi ihailla lintuperspektiivistä.

Jos aikaa löytyy, Istanbulissa kannattaa käydä myös jokiristeilyllä tai tehdä jopa päiväretkiä kaupunkia ympäröiville saarille. Yksi vaihtoehto on myös lähteä tutustumaan Istanbulin ympäristön hiekkarantoihin.

Monipuolinen Antalya

Antalyan maakunnan lomakohteet sijaitsevat Välimeren rannikolla. Suosituimpia niistä ovat Antalyan kaupungin lisäksi Alanya, Belek, Kemer, Manavgat, Side, Konaklı, Türkler ja Avsallar. Voit majoittua kaupunkiympäristössä ja tehdä päiväretkiä ympäristökuntiin tai vaihtoehtoisesti valita jonkin pienemmistä rantalomakohteista ja piipahtaa päiväseltään Antalyan keskustassa.

Antalya on 2,5 miljoonan asukkaan suurkaupunki, jossa on helppo yhdistää kaupunki- ja rantaloma. Kaupunkikävelyjen ja ostosten lisäksi ohjelmaan kannattaa ottaa vanha kaupunki (Kaleiçi) katuineen ja historiallisine monumentteineen, satama-alue, Antalya-museo, Atatürk-talo ja Konyaaltın ranta. Satamasta käsin voi lähteä risteilylle tai veneretkelle. Hyvä idea on myös ostaa bussilippu ja lähteä viettämään rantapäivää johonkin naapurikunnista.

Alanya kuuluu suomalaisten suosikkikohteisiin Antalyan alueella vuodesta toiseen. Mahtavien hiekkarantojen ja vesiurheilun lisäksi se tarjoaa mainiot mahdollisuudet ostosten tekemiseen sekä ravintolaelämyksiin. Alanya sopii erinomaisesti niin perheille kuin ystäväporukoillekin, kun tavoitteena on viettää rentoa ja hauskaa rantalomaa.

Alanyan lisäksi aurinkolomaa veden äärellä pääsee viettämään myös historiaa huokuvassa Sidessä, vesiputouksestaan kuuluisassa Manavgatissa tai niiden välissä sijaitsevassa Avsallarissa. Belek on mainio kohde sekä lapsiperheille että intohimoisille golfareille. Kemeristä käsin voi lähteä niin purjehdukselle kuin köysiratakierroksellekin.

Marmaris ja sen lähiympäristö

Muğlan maakunnassa sijaitsee useita mielenkiintoisia matkakohteita. Niistä kuuluisin lienee Marmaris, jonne suomalaisetkin ovat suunnanneet jo useamman vuosikymmenen ajan lomailemaan.

Marmaris tarjoaa mahdollisuuden samoiluun pitkällä rantabulevardilla sekä rantaelämään ihanilla hiekkarannoillaan. Lisäksi turistit suuntaavat Marmariksen linnaan, basaariin, satama-alueelle ja laadukkaisiin ravintoloihin ja baareihin. Kaupungin sykkeessä majoittuminen on varma valinta yöelämän ystäville, kun taas rauhallisempaa ympäristöä kaipaavien kannattaa katsella hotellia lähietäisyydellä sijaitsevasta Içmeleristä.

Muğlan maakunnan muihin suosikkikohteisiin kuuluvat Sarigerme ja Fethiye. Dalamanin lentokentän lähellä sijaitseva Sarigermen kylä tarjoaa rauhallisen lomamiljöön ja rannan sekä lukuisia laadukkaita All inclusive -hotelleja. Auton vuokraaminen voi olla hyvä idea, sillä lähialueelta löytyy lukuisia mielenkiintoisia ranta- ja luontokohteita sekä historiallisia nähtävyyksiä.

Fethiye on tuttu monista Turkin matkailumainoksista, koska kunnassa sijaitsee kuuluisa Ölüdenizin ranta. Muihin nähtävyyksiin kuuluvat tiistainen tori ostos- ja syömismahdollisuuksineen, satama-alue, Kayaköyn hylätty kaupunki sekä lukuisat vaikuttavat rannat maisemineen. Fethiyestä käsin tehdään retkiä myös Kreikan saaristoon.

Kestosuosikki Bodrum

Bodrumin niemimaata huuhtelevat Egeanmeren aallot. Alue on valtavan suosittu sekä turkkilaisten että ulkomaisten turistien keskuudessa, ja sieltä löytyy monenlaista näkemistä ja tekemistä.

Kaupungissa on noin 60 000 asukasta, mutta matkailusesongin aikana se tuntuu huomattavasti suuremmalta ja vilkkaammalta. Bodrumin, entiseltä nimeltään Halikarnassoksen, kuuluisin historiallinen nähtävyys on Pyhän Pietarin linnamuseo. Uida voi Gümbetin ja Bitezin rannoilla, ja tuliaiset löytyvät helposti kaupungin basaareista ja ostoskeskuksista. Bodrumin yöelämä on erittäin vilkasta, ja se keskittyy venesataman ja baarikadun läheisyyteen.

Jos kaupungin vilinän sijaan pitää enemmän rantalomailusta, kannattaa majoittua Gümbetin tai Bitezin alueilla. Gümbetistä löytyy rannan lisäksi mukava tarjonta yökerhoja ja baareja, kun taas Bitez tarjoaa rauhallista lomailua idyllisessä ympäristössä.

Turgutreis sopii niille, jotka nauttivat rannoista, kauniista luonnosta ja hyvästä ruuasta valkeaksi kalkittujen kivitalojen reunustamilla kujilla. Kohteesta käsin voi helposti tehdä retkiä muihin Bodrumin niemimaan kuntiin ja myös kreikkalaiselle Kosin saarelle.

Kiehtova Kappadokia

Vaikka moni mieltää Turkin ennen kaikkea rantalomailijoiden paratiisiksi, maasta löytyy kohteita myös ennen kaikkea historiasta ja luonnosta kiinnostuneille. Heille erinomainen vaihtoehto on Kappadokian alue, joka sijaitsee Keski-Turkissa. Kappadokiaan järjestetään seuramatkoja, ja lisäksi alueelle voi suunnata omatoimisesti.

Kappadokia on tunnettu savupiippuja muistuttavista, valtavista kivimuodostelmista, jotka hallitsevat maisemaa. Nämä muodostelmat ovat pehmeää vulkaanista kiveä ja syntyneet tuhansia vuosia sitten tapahtuneen tulivuoren purkauksen seurauksena. Sittemmin huokoista materiaalia on hyödynnetty rakentamisessa, ja matkailijalle onkin elämys yöpyä kivimuodostelman sisään rakennetussa hotellihuoneessa.

Göremen ulkoilmamuseo on välttämätön nähtävyys Kappadokiaan suuntaaville. Museossa pääsee tutustumaan 1000-luvulla louhittuihin kirkkoihin freskoineen. Muita suosittuja kohteita ovat Devrentin laakson kivimuodostelmat, Derinkuyun ja Kaymaklin maanalaiset kaupungit, Selimen katedraali ja Ihlaran laakso. Aktiivimatkailijat nauttivat alueen patikointireiteistä, kuumailmapallolennoista sekä erilaisista urheilutapahtumista.

Aktiviteetit ja tekemistä Turkissa

Turkki tarjoaa matkailijoille monenlaista tekemistä. Ennen matkaa kannattaa pohtia omia erityistoiveitaan loma-aktiviteettien suhteen ja valita kohde sen mukaan.

Hyödynnä vesiaktiviteetit

Turkin rantoja huuhtovat Välimeri, Mustameri, Marmaranmeri ja Egeanmeri. Niinpä maassa on erinomaiset mahdollisuudet monenlaiseen vesiurheiluun, kuten uimiseen, purjelautailuun, veneilyyn ja sukeltamiseen. Monissa rantakohteissa tarjotaan myös eri vesiurheilulajien alkeiskursseja.

Vesistöihin voi tutustua myös vaivatta ottamalla osaa erilaisille veneretkille ja risteilyille. Nauti päiväristeilyllä nähtävyyksistä, hyvästä ruuasta ja uimisesta tai piipahda naapurimaa Kreikan saarille.

Urheilua ja extreme-elämyksiä

Vesiurheilun lisäksi Turkki tarjoaa puitteet myös monien muiden urheilulajien ystäville. Belekiin tehdään golfmatkoja, ja Lyykian reitti on puolestaan kuuluisa patikointireitti Turkissa. Maassa järjestetään myös monenlaisia kansainvälisiä urheilutapahtumia, kuten maratoneja sekä pyöräily- ja triathlonkisoja, joihin aktiiviliikkujat eri puolilta maailmaa ovat tervetulleita.

Extreme-elämyksiä on tarjolla esimerkiksi riippuliidon parissa Fethiyessä ja kuumailmapallolennolla Kappadokiassa. Turkin lukuisat kanjonit, joet ja vuoret houkuttelevat myös kiipeilijöitä ja koskimelojia.

Rentoudu hamamissa ja kauneushoitolassa

Turkki sopii mainiosti myös wellness-lomailijoille ja rentoutumista kaipaaville. Hamam eli turkkilainen sauna on kokonaisvaltainen elämys, jossa yhdistyvät höyrysauna ja haluttaessa myös hieronta ja erilaiset kauneushoidot. Hieronta-, kauneudenhoito- ja kampaamopalveluita kannattaa Turkissa käydessä hyödyntää laajemminkin.

Nauti kulttuurihistoriasta ja luonnosta

Turkki on historiallisten monumenttien ja museoiden aarreaitta. Osa rantalomakohteistakin sijoittuu keskelle antiikin raunioita, ja historia on maassa läsnä kaikkialla. Mielenkiintoisia kohteita ovat myös monet moskeijat sekä palatsit.

Turkin luonto on ainutlaatuinen lumihuippuisine vuoristoineen, kristallinkirkkaine vesineen sekä vehreine metsineen. Rantalomakohteen lähialueella voi hyvinkin olla mahdollisuudet tutustua niin tippukiviluoliin kuin vesiputouksiinkin.

Hyödynnä ostosparatiisit

Turkki on kuuluisa basaareistaan, toreistaan ja tänä päivänä myös ostoskeskuksistaan. Tarjolla on kaikkea maan ja taivaan väliltä. Turistikohteissa kannattaa olla tarkkana piraattituotteiden kanssa esimerkiksi vaate- ja laukkuostoksilla, sillä tuotteet voivat olla huonolaatuisia. Ostoskeskuksissa ja marketeissa on turha yrittää tinkiä ostosten hinnasta, mutta basaareissa ja toreilla onneaan voi ja kannattaa koettaa.

Ruoka, juoma ja ravintolat

Monen mielestä turkkilainen ruoka on erinomaista ja yksi Turkin matkan parhaista puolista. Matkailijan kannattaakin maistaa Turkissa erilaisia salaatteja, kasvis- ja liharuokia ja pikaruokaakin, sillä se poikkeaa suomalaisesta.

Lounaaksi kannattaa kokeilla erilaisia kevyitä salaatteja, linssikeittoa tai vaihtoehtoisesti pikaruokaa, kuten turkkilaisia pitsoja (lahmacun), täytettyjä leipiä (pide) tai suolaisia piiraita (börek). Illalliseksi sopivat hyvin tuhdit kebab-annokset tai kalaruuat.

Turkin kuuluisin makea herkku lienee baklava, jota jokaisen Turkissa käyvän kannattaa maistella. Lisäksi matkailijan kannattaa nauttia Turkin runsaasta leipomokulttuurista, ja maistella niiden suolaisia ja makeita herkkuja.

Suosittu ruokajuoma on veden ja virvoitusjuomien ohella ayran eli jogurttipiimä. Alkoholijuomista kuuluisimpia lienevät Efes- ja Tuborg-oluet sekä mahdollisten alkupalojen kyljessä tarjottava anisviina, raki. Musta tee on Turkissa äärimmäisen suosittua, ja lisäksi kahvinystävien kannattaa maistaa autenttista turkkilaista kahvia.

Turkista löytyy usein ravintoloita ja kahviloita joka lähtöön niin turistialueilta kuin niiden ulkopuoleltakin. Ruuan hinta vaihtelee edullisesta aina Suomen tasoon. Alkoholin hinta baareissa voi olla yllättävän korkea, mistä kannattaa olla tietoinen yöelämään suunnattaessa.

Yöelämä Turkissa

Monessa Turkin rantalomakohteessa ja suurkaupungissa on vilkas yöelämä. Jos kaipaat laadukkaita baareja ja yökerhoja sekä hyvää musiikkia, huomioi tämä matkakohdetta ja hotellia valitessasi.

Istanbulin yöelämä ei kalpene Euroopan suurkaupungeille. Tarjolla on baareja ja ravintoloita, jotka nostavat juhlamieltä perinteisin turkkilaisin juomin, ruuin sekä tanssiesityksien ja musiikin voimin. Toisaalta voit suunnata myös trendikkääseen, eurooppalaistyyliseen diskoon tai yökerhoon. Istanbulin yöelämään tutustuvan kannattaa suunnata Beyoğlun, Taksimin, Ortaköyn, Karaköyn, Kadiköyn tai Beşiktaşin alueelle. Kesällä myös Bosporinsalmen ranta kannattaa katsastaa.

Rantakohteissa yöelämästään ovat kuuluisia Bodrumin keskusta ja Gümbet, Marmariksen keskusta ja Fethiyessä Hisarönün alue. Antalyan keskustassa yöelämää etsivä voi suunnistaa vanhan kaupungin suunnalle. Alanyassa matkailijan kannattaa mennä satamaan ja nauttia baarikadun tarjonnasta tai ottaa bussi Alanyan ulkopuolella sijaitseviin yökerhoihin.

Hintataso ja valuutta

Turkin virallinen valuutta on Turkin liira, lyhennettynä TL. Viime vuosina Turkin taloutta on vaivannut inflaatio, minkä vuoksi liiran arvo on heikentynyt kovaa vauhtia.

Turkki on suomalaismatkailijalle kohtuullisen hintainen maa: halvempi kuin Suomi, muttei superhalpa etenkään nyt, kun inflaatio on nostanut hintoja ylöspäin varsin huomattavasti. Joukkoliikenne ja pääsymaksut ovat edelleen huokeita, ja matkamuistojakin saa kohtuuhintaan. Turistialueiden ravintoloissa ja kahviloissa hinnat sen sijaan ovat tulleet hiljalleen ylöspäin ja lähestyvät monin paikoin Suomen tasoa. Elektroniikkaa Turkista harvemmin kannattaa ostaa, sillä se on nykyään erittäin kallista.

Turkin matkan hintaan voi vaikuttaa varsin paljon kohde-, hotelli- ja lentovalinnoilla. Lisäksi edullista matkaa etsivän kannattaa hyödyntää erilaisia tarjouksia ja äkkilähtöjä.

Mikä on paras aika matkustaa Turkkiin?

Turkki on valtava maa, joten sää on hyvin erilainen maan eri kolkissa. Pohjois-, Itä ja Keski-Turkissa on selvimmin neljä vuodenaikaa ja paikka paikoin myös lunta talvisin.

Istanbuliin tai Kappadokiaan suuntaavan kannattaa varautua talvikuukausina viileään säähän ja tuuleen, ja silloin tällöin voi sataa jopa lunta. Etelä- ja länsirannikolla pakkasista ja tuiskusta ei ole pelkoa, mutta auringonottoon ja uimiseen sateiset ja koleat talvikuukaudet soveltuvat heikosti.

Olipa lomasuunnitelma ja kohde mikä tahansa, parasta aikaa matkustaa Turkkiin ovat kevät ja alkusyksy. Huhti-toukokuussa ja syys-lokakuussa Turkin rannikoilla eletään jo suomalaisittain kesäisiä lämpötiloja ja aurinkoiset päivät ovat taattuja.

Kesä-, heinä ja elokuussa Turkki hellii helteiden ystäviä. On kuitenkin hyvä huomata, että kesäkuukausina lämpötilat voivat nousta jopa lähelle 40 astetta, joten kuumuus voi käydä joillekin jopa tukalaksi. Tukaluutta lisää usein myös huomattava ilmankosteus.

Kesäkuukausille lomaa suunnittelevan kannattaa varmistaa, että hotellissa on hyvä ilmastointi. Lisäksi kannattaa hyödyntää tuuliset rannat sekä viileämmät illat, jolloin aurinko ei enää porota. Auringolta suojautuminen ja nesteytys kannattaa pitää mielessä.

Liikenne Turkissa

Pakettimatkailija voi hyödyntää Turkissa matkanjärjestäjien lentokenttä- ja retkikuljetuksia sekä tarvittaessa takseja. Omatoimimatkailijakin pärjää kuitenkin Turkin liikenteessä muutaman vinkin avulla.

Turkkiin saapuessaan matkailija voi hyödyntää busseja ja takseja, Istanbulissa myös metroa. Esimerkiksi Havas-lentokenttäbussit liikennöivät kenttien ja kaupunkien välejä ahkerasti. Kenttien ulkopuolella on aina myös runsaasti takseja, ja taksijonosta on kohteliasta valita ensimmäinen auto.

Turkissa on kattava julkinen liikenne, ja suomalaisittain liput ovat varsin edullisia. Ennen liikennevälineeseen hyppäämistä on tärkeätä selvittää, tuleeko lippu hankkia etukäteen vai voiko sen ostaa vasta matkalla. Liput metroon, pitkän matkan busseihin ja kaukojuniin tulee useimmiten hankkia etukäteen joko asemalta, netistä tai mobiilisovelluksen avulla.

Jos et osallistu matkatoimistojen järjestämille retkille, myös taksi voi olla hyvä vaihtoehto paikasta toiseen liikkumiseen. Suosituissa kohteissa on tarjolla takseja, joilla voit kiinteällä hinnalla matkustaa tiettyyn kohteeseen tai vaihtoehtoisesti vuokrata taksin käyttöösi vaikka koko päiväksi.

Turkin matkailija voi harkita myös skootterin tai auton vuokraamista. Autot tottelevat liikennevaloja pääsääntöisesti hyvin, isoimmat tiet ovat hyvässä kunnossa ja opasteet ovat selkeitä. Suomalaiseen liikenteeseen tottuneelle Turkin autoilukulttuuri voi toisaalta olla paikoitellen varsin kaoottinen, ja ruuhkat lamauttavat liikennettä etenkin suurkaupungeissa. Myös kävelijän kannattaa olla valppaana varsinkin teitä ylittäessään.

Turvallisuus

Turkissa pärjää pitkälti yleisiä matkustamiseen liittyviä turvallisuusohjeita noudattamalla:

  • Pidä huolta laukustasi ja tavaroistasi varkaiden varalta.
  • Käytä turvavöitä ja ole liikenteessä valppaana.
  • Älä lähde epäilyttävien ihmisten mukaan ja vältä liikkumista yksin yöaikaan.
  • Baareissa on hyvä pitää huolta siitä, ettei kenelläkään ole mahdollisuutta lisätä mitään juomaasi.
  • Jos joudut rikoksen kohteeksi, ilmoita siitä poliisille. Pyydä tarvittaessa apua matkanjärjestäjältä tai hotellin henkilökunnalta.

Turkin turvallisuustilanne on vakaa, mutta matkailijan kannattaa varmuuden vuoksi välttää mielenosoituksia ja joukkokokoontumisia mahdollisten väkivaltaisuuksien ja kohonneen terrorismiriskin takia. Suurin levottomuuksien riski on isoissa kaupungeissa, kuten Istanbulissa. Ulkoministeriön ajantasaiseen matkustustiedotteeseen kannattaa tutustua ennen matkaan lähtöä, ja lisäksi Turkkiin suuntaavan kannattaa tehdä matkustusilmoitus.

Turkki matkakohteena

Monipuolinen Turkki tarjoaa mahdollisuuksia kaikenlaisille matkustajille. Tarjolla on sekä rentoa lekottelua että mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin. Mikä parasta, samaan lomaan voi helposti sisällyttää niin uimista, antiikin nähtävyyksiä kuin shoppailua suurkaupungin vilinässä. Historiasta kiinnostuneille Turkki on todellinen aarreaitta, kuten myös kulinaristeille.

Jotta matka Turkissa olisi onnistunut, kannattaa ennen matkustamista tietää perustiedot maasta. Myös passit ja paperit kannattaa laittaa kuntoon ennen matkaan lähtöä.

Yleistietoa

  • Pääkaupunki: Ankara
  • Asukasluku: 84,7 miljoonaa (2021)
  • Virallinen kieli: turkki
  • Valuutta: Turkin liira
  • Jännite: 220 V (adapteria ei tarvita)
  • Aikavyöhyke: UTC+3

Turkissa ei siirretä kelloja, vaan maassa käytetään kesäaikaa ympäri vuoden. Kesäaikaan Suomen ja Turkin välillä ei siis ole aikaeroa, kun taas talviaikaan kellot ovat Turkissa tunnin Suomea edellä.

Turkin tasavalta perustettiin 29. lokakuuta 1923. Maan ensimmäinen presidentti oli Mustafa Kemal Atatürk, jonka kuviin ja patsaisiin törmää edelleen ympäri Turkkia. Monet turkkilaiset arvostavat Atatürkia erittäin paljon, ja matkustajan kannattaa suhtautua sekä häneen että Turkin lippuun kunnioittavasti.

Valtaosa turkkilaisista on islaminuskoisia, joskin moni on erittäin maallistunut. Turistikohteissa ja rannoilla matkailija voi huoletta pukeutua haluamallaan tavalla, mutta maaseudulla ja konservatiivisemmissa kaupungeissa T-paita on kunnioittavampi valinta kuin toppi ja pidemmät housut ja hameet parempi valinta kuin sortsit. Moskeijoissa naisilta voidaan odottaa huivin käyttöä.

Rokotukset ja terveydenhuolto

Ennen ulkomaanmatkaa on aina syytä selvittää, ovatko omat rokotukset ajan tasalla. Turkkiin matkustavan tulee huomioida seuraavat rokotukset:

  • Kansallisen rokotusohjelman perusrokotteet eli jäykkäkouristus, kurkkumätä, tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko tulee olla otettuna.
  • Kaikille Turkin matkaajille suositellaan hepatiitti A ja influenssarokotteita.
  • Hepatiitti B ja lavantautirokote voidaan antaa yksilöllisen riskiarvion perusteella.
  • Jos saat Turkissa kulkukissan tai -koiran pureman, hakeudu välittömästi lähimpään sairaalaan ottamaan rabies-rokote.

Turkin terveydenhuolto on varsin laadukasta. Tarjolla on sekä julkista että yksityistä terveydenhuoltoa. Ennen matkaanlähtöä kannattaa luonnollisesti hankkia itselleen matkavakuutus kaiken varalta.

Passit ja viisumit

Suomalainen tarvitsee Turkkiin matkustaessaan mukaansa vain passin. Huomaa, että passin tulee olla voimassa vielä 150 päivää Turkkiin saapumisen jälkeen! Matkatoimistot voivat myös edellyttää passilta vieläkin pidempää voimassaoloaikaa, joten Turkin lomaa suunnitteleva ei voi jättää passinsa uusimista viimeisille voimassaolokuukausille.

Viisumia ei tarvita, jos oleskelu Turkissa kestää alle kolme kuukautta. Jos aiot matkailla Turkissa yli 90 päivän ajan 180 päivän sisällä, sinun tulee hakea lyhytaikaista oleskelulupaa.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: