Etusivu » Matkailu » Kap Verde matkaopas

Kap Verde matkaopas

Kap Verden tasavalta eli Kap Verde (”vihreä niemi”) on Afrikan saarivaltio, joka sijaitsee Atlantin valtamerellä noin 570 km päässä Afrikan länsirannikolta.

Valtio koostuu 10 saaresta sekä lukuisista pienistä saarekkeista. Saaret on jaettu kahteen ryhmään, joita ovat Ilhas de Barlavento (”tuulenpuoleiset saaret”), joka käsittää kuusi saarta, joista viisi on asuttuja sekä Ilhas de Sotavento (”suojanpuoleiset saaret”), joka puolestaan käsittää neljä asuttua saarta.

Saaristo on tunnettu kilometrien pituisista valkeista hiekkarannoistaan sekä stressittömästä elämäntyylistään. Lämpötilat pysyvät Kap Verdellä trooppisen lämpiminä ympäri vuoden, mikä tekee siitä oivan lomakohteen niin aktiiviselle surffausreissulle kuin rennolle rantalomallekin.

Myös maisemat suosittujen rantakohteiden ulkopuolella ovat näkemisen arvoisia. Nähtävää ja tekemistä riittää tulivuorilla vaeltelusta aina vanhojen kaupunkien ihailuun.

Lennot

Suora lentoyhteys Helsingistä Kap Verdeen kestää noin 8h 30min – 9h. Välilaskullinen lentoyhteys pidentää matkan kestoa riippuen vaihtoajan pituudesta.

Kap Verden saariryhmällä palvelee yhteensä neljä kansainvälistä lentokenttää:

Amílcar Cabralin lentokenttä on lentokentistä suurin ja sijaitsee Salin saarella. Kentältä on kattavasti lentoja ympäri Eurooppaa, mukaan lukien Helsinkiin.

Nelson Mandelan lentokenttä sijaitsee Kap Verden pääkaupungissa Praiassa, saariryhmän suurimalla saarella Santiagolla. Kentältä on kuitenkin tällä hetkellä lentoyhteyksiä vain saariryhmän muille saarille sekä muutamiin Euroopan ja Afrikan maihin.

Aristides Pereiran lentokenttä on saarivaltion kolmanneksi suurin lentokenttä ja se sijaitsee asukasluvultaan pienehköllä Boa Vistan saarella, jonne lennetään laajasti eri puolilta Eurooppaa, myös Helsingistä.

Cesária Évoran lentokenttä sijaitsee São Vicenten saarella, noin viiden kilometrin päässä saaren suurimmasta kaupungista Mindelosta. Nelson Mandelan lentokentän tapaan tämä lentokenttä tarjoaa vain saarivaltion sisäisiä lentoja sekä lentoja muutamiin Euroopan isoimpiin kaupunkeihin.

Pakettimatkat ovat suosittu tapa matkustaa Kap Verdelle, mutta perille pääsee myös äkkilähdöillä ja reittilennoilla. Huomioithan, että äkkilähtöjä ei kuitenkaan aina ole saatavilla.

Hotellit

Suosituimpia lomakohteita Kap Verdellä ovat Salin ja Boa Vistan saaret, joille myös majoitustarjonta painottuu. Tarjolla on niin luksusresortteja kuin edullisempiakin vaihtoehtoja. Voit valita omiin tarpeisiisi sopivan majoituksen lukuisten täyden palvelun all inclusive -hotellien, tunnelmallisten pikkuhotellien sekä tyylikkäiden boutique-hotellien tarjonnasta. Pienemmillä saarilla on tarjolla paikallista henkeä huokuvia pienempiä hotelleja.

Sal

Kap Verden saarista ylivoimaisesti suosituin kohde on Sal (”suola”). Erityisesti Santa Marian loputtoman pitkä ja leveä rantaviiva sekä 350 aurinkoista päivää vuodessa vetävät puoleensa matkailijoita. Unohtamatta tietenkään upean turkoosina kimmeltävää merta!

Salin saari on lähes 29,7 kilometriä pitkä ja 11,8 kilometriä leveä. Saari on pinta-alaltaan suhteellisen tasainen sen korkeimman kohdan ollessa 405 metrin korkuinen Monte Grande -vuori.

Santa Marian kaupungin pienet putiikit myyvät punottuja koreja, shaaleja ja koruja, ja sen ravintolat tarjoilevat herkullisia vastapyydettyjä meren antimia. Sal-saaren nähtävyyksiin kuuluu lisäksi vanha suolakaivos, jonka altaan vedessä on mahdollisuus kellua. Altaan veden suolapitoisuus on nimittäin sama kuin Kuolleessameressä.

Boa Vista

Myös Boa Vistan saari on suosittu matkailijoiden keskuudessa. Se tarjoaa Salin tapaan runsaasti aurinkoa ja mahdollisuuksia rentoutumiseen. Boa Vistan suosituin ranta on 15 kilometriä pitkä Santa Monica, joka sijaitsee saaren suojaisalla eteläpuolella.

Vaikka Boa Vista on pinta-alaltaan Salia suurempi, asukkaita on vähemmän. Lähes puolet Boa Vistan 8000 asukkaasta asuu pienessä ja värikkäässä Sal Rein kalastajakylässä. Kylästä löytyy sitruunankeltaisten, vaaleansinisten ja vihreän sävyisten talojen lisäksi paikallisia käsityöliikkeitä, persoonallisesti sisustettuja baareja sekä muutamia ravintoloita.

Paikalliseen elämään tutustuakseen matkailijan kannattaa lisäksi käydä seikkailemassa myös saarivaltion muilla saarilla. Paikallisten mukaan maan kaikilla kymmenellä saarella on oma identiteettinsä. Esimerkiksi pääsaarta Santiagoa pidetään saariryhmän ”afrikkalaisimpana” ja siellä sijaitsee myös Unescon maailmanperintökohde, historiallinen Cidade Velhan kaupunki. São Vicenten saarta sen sijaan pidetään saarista kaikkein ”portugalilaisimpana” ja siellä sijaitsee muun muassa Kap Verden kulttuuripääkaupunkinakin tunnettu Mindelo.

Ilmasto ja lämpötila

Kap Verde kuuluu subtrooppisen ilmastovyöhykkeeseen, minkä ansiosta saarivaltioon matkustaminen on miellyttävää ympäri vuoden. Päivälämpötila saaristossa pysyttelee keskimäärin 25 – 30°C asteessa vuoden ympäri. Myös yöt ovat Kap Verdellä mukavan lämpimiä vuodenajasta riippumatta.

Pasaatituulet puhaltavat Kap Verden yli marraskuusta kesäkuuhun ja ovat voimakkaimmillaan tammi-maaliskuussa. Vesiurheilua varten aallot ovat parhaimmillaan joulukuusta maaliskuuhun.

Kieli

Kap Verden virallinen kieli on portugali, jonka lisäksi moni paikallinen puhuu kreolikieliä. Lisäksi erityisesti isommilla saarilla, kuten Salissa ja Santiagossa, paikalliset puhuvat usein myös englantia.

Aalloilla Kap Verdessä

Kap Verden saaristo on tunnettu tasaisen tuulisena paikkana ollen näin ihanteellinen kohde leija- ja purjelautailijoille. Leijalautailun maailmanmestarit Airton Cozzolino, Matchu Lopes ja Mitu Monteiro ovat kotoisin Kap Verdeltä, mikä on osaltaan ollut kasvattamassa Kap Verden mainetta surffaajien ykköskohteena.

Saarivaltion suosituimmat surffauskohteet löytyvät Salin saarelta, mutta muualtakin saaristosta löytyy runsaasti erinomaisia surffauspaikkoja.

Kap Verden kuuluisimmat surffauskohteet

Ponta Preta: Kap Verden kuuluisin surffikohde. Tämä niemenkärki löytyy Salin saaren lounaisosasta, noin kahden kilometrin päässä Santa Marian kaupungista ja noin kahden kilometrin päässä Ponta do Sínosta, saaren eteläisimmästä kärjestä. Kohde soveltuu parhaiten kokeneille surffaajille.

Monte Leão: sijaitsee Murdeiran lahdella, Salin saaren länsirannikolla. Lahtea suojaa tuulelta Monte Leão -niminen vuori, joten aallot ovat pienempiä ja vesi hieman lämpimämpää kuin saaren muissa osissa.

Ponta do Síno: Salin saaren eteläisin kärki lähellä Santa Marian kaupunkia, jossa aallot murtuvat hiekan peittämän riutanpohjan päälle ja tarjoavat tasaisen luotettavan surffauskohteen. Soveltuu kaikenlaisille surffaajille.

Santa Maria: pitkä hiekkaranta Salin saaren eteläosassa. Ranta on avoin tuulille, mikä tekee siitä suositun kohteen erityisesti leijalautailijoiden keskuudessa.

Fragata: sijaitsee vain muutaman minuutin päässä Santa Mariasta, Salin saaren kaakkoisosassa. Saaren tällä puolen on hyvä muistaa pitää silmät auki haiden varalta.

Alibaba: Ponta Pretan pohjoispuolelta löydät avoimen ja hiljaisemman surffauskohteen, jossa aallot murtuvat laavariutan pohjan päälle. Paras aika surffata täällä on talvella.

Palmeira: parhaimmillaan yksi Kap Verden, ja kenties koko Afrikan, parhaista surffauskohteista. Sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Santa Mariasta ja soveltuu parhaiten kokeneille surffaajille, sillä täällä aallot murtuvat matalan laavariutan päälle.

Muita aktiviteetteja

Kap Verde tarjoaa upeat puitteet surffauksen ja purjelautailun lisäksi myös muunlaisiin vesiaktiviteetteihin, kuten sukeltamiseen, snorklaamiseen tai kalastamiseen.

Heille, jotka kaipaavat tekemistä kuivalla maalla, on tarjolla esimerkiksi hevosratsastusta, mönkijäajeluita sekä vaellusretkiä. Fogon saari tarjoaakin seikkailunnälkäisille ainutlaatuisen mahdollisuuden vaeltaa Pico de Fogo -tulivuorelle.

Kulttuuri

Kapverdeläisessä kulttuurissa on vahvoja vaikutteita sen afrikkalaisista juurista. Saarivaltio on Portugalin entinen siirtomaa, joten Kap Verdessä afrikkalainen kulttuuri sekoittuu portugalilaisuuteen. Kap Verden saaret tunnetaan erilaisista musiikkityyleistään, joiden alkuperä vastaa eri alueilta tulleiden kapverdeläisten alkuperää.

Maailmanmaineeseen noussut laulaja Cesária Évora oli lähtöisin Kap Verdeltä. Hän esitti fadoa muistuttavaa surumielistä morna-musiikkia, jossa yhdistyvät kitara- ja viulumusiikki. Évoran repertuaariinsa kuului lisäksi myös pirteämpää coladeiraa sekä funanáa. Hän esiintyi ympäri maailmaa myyden suuria määriä levyjä Euroopassa. Évora voitti maailmanmusiikin Grammyn vuonna 2004.

Kap Verden saarilla järjestetään vuosittain useita festivaaleja. Festivaalit ovat yleensä iloisia, värikkäitä tapahtumia ja ajoittuvat usein juhlapyhille. Jotkut festivaaleista, kuten Santiagon saarella, Praian kaupungissa, vuosittain järjestettävä Gamboa Festival tuo yhteen niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin artisteja.

Paaston alkua juhlitaan vuosittain karnevaaleilla ympäri Kap Verdeä. Karnevaaleista suurin ja tunnetuin järjestetään São Vicenten saarella, Mindelon kaupungissa. Mindelon karnevaalia on kuvattu yhdeksi kauneimmista karnevaaleista maailmassa. Karnevaalin aikana Mindelon kadut heräävät eloon juhlallisuuksista ja paraateista, joita tahdittavat kapverdeläinen musiikki ja tanssi.

Yöelämä

Kap Verde on tunnettu rennosta elämäntavastaan sekä rakkaudestaan musiikkiin. Yöelämä Kap Verdellä on varsin hillittyä, mutta viihtymiseen löytyy kuitenkin kaikki tarvittava.

Kap Verden yöelämä on hyvä tilaisuus päästä tutustumaan paikalliseen musiikki- ja tanssikulttuuriin. Iso osa saarten yöelämästä keskittyy hotelleihin, mutta erityisesti viikonloppuisin voit päästä nauttimaan paikallisten eloisasta hengestä liittymällä heidän seuraansa paikallisissa ravintoloissa, baareissa ja discoissa.

Osa saarista on vilkkaampia yöelämältään kuin toiset. Turistien tärkein yöelämän keskus on Santa Marian kaupunki Salin saarella. Myös Mindelo São Vicenten saarella kuuluu vilkkaampiin kaupunkeihin, joissa voi päästä nauttimaan elävästä musiikista ja paikallisten tanssijoiden esityksistä. Boa Vistan saari sen sijaan on hiljaisempi kohde, jossa yöelämä keskittyy lähinnä hotelleihin.

Luonto

Kasvillisuus on levittäytynyt Kap Verden tuliperäisille saarille hitaasti. Siemeniä on kulkeutunut saarille merivirtojen ja lintujen mukana Afrikasta, Latinalaisesta Amerikasta että muilta saarilta kuten Azoreilta, Madeiralta ja Kanariansaarilta. On arvioitu, että kun saaret asutettiin niillä eli noin 250 kasvilajia. Kasveja on kuitenkin lisätty järjestelmällisesti eroosion hillitsemiseksi ja nykyisin eri lajeja onkin jo noin 850.

Vulkaanista alkuperää olevien saarten luonto eroaa toisistaan paljon. Esimerkiksi Sal on kuin hienohiekkainen aavikko kun taas Santo Antão on vuoristoinen ja trooppisen vehreä saari. Fogolla maisemaa puolestaan hallitsee suuri tulivuoren kraateri.

Lepakot ovat Kap Verden ainoa luontainen maanisäkäslaji. Ihmisen mukana tulleet lajit, kuten hiiri ja kaniini ovat villiintyneet Kap Verden luontoon. Myös monet muuttolinnut pysähtyvät ohikulkumatkallaan lepäämään Kap Verden saarille. Kylmä ja ravinteikas Kanarianvirta elättää saaria ympäröivässä meressä monenlaisia kaloja ja selkärangattomia. Lisäksi valaita on havaittu jopa 16 eri lajia.

Valuutta ja hintataso

Saarivaltiolla on käytössä Kap Verden escudo (CVE). Eurot hyväksytään kuitenkin escudojen rinnalla maksuvälineenä kaupoissa ja ravintoloissa.

Hintataso Kap Verdellä on Suomeen nähden edullinen. Ruokaostosten ja liikkumisen suhteen hinnat ovat jopa erittäin edullisia. Ravintoiloissa puolestaan syö lähes samoilla hinnoilla kuin tutuissa etelän rantakohteissa.

Ruoka, juoma & ravintolat

Halvimmillaan lounaan voi Kap Verdessä saada 3-4 € hintaan. Keskimäärin aterioiden hinnat pyörivät kuitenkin 10-20 € välillä. Ruokailu tasokkaammassa ravintolassa voi puolestaan maksaa mitä tahansa 30-80 € väliltä.

Kap Verden kansallisruoka on cachupa. Kyseessä on hitaasti kypsennetty muhennos, joka valmistetaan maissista, pavuista, maniokista, bataatista sekä lihasta tai kalasta. Jokaisella saarella on omat vivahteensa ja variaationsa tästä suositusta ruokalajista.

Saaristoa ympäröivät hyvät kalavedet, joten myös tuoreita mereneläviä on hyvin tarjolla niin hotelleissa kuin pienemmissä rantaravintoloissakin.

Shoppailu

Päivittäisten tavaroiden ostaminen Kap Verdellä on voi olla melko kallista, sillä suurin osa tuotteista on tuontitavaraa ja tuotteita on vaikea löytää suurten yhteisöjen ulkopuolelta. Jos vilkkailla markkinoilla käveleskely ja ainutlaatuisten esineiden, kuten korujen, vaatteiden ja paikallisten käsitöiden etsiminen sen sijaan kuulostaa houkuttelevalta, Kap Verde on täydellinen kohde.

Korinkudonnalla on merkittävä rooli Kap Verdellä ja se muodostaa yhdessä vaatteiden luomisen kanssa suurimman osan käsintehdyistä tuotteista. Savi on toinen tärkeä resurssi paikallisille käsityöläisille, jotka valavat siitä tyypillisiä Kap Verden veistoshahmoja. Paikallinen alkoholijuoma grogue, Fogo-viini, kahvipavut ja paikalliset karkit ovat lisäksi erinomaisia matkamuistoja.

Liikenne ja liikkuminen

Paras tapa tutustua saarten ympäristöön on kävellen, mutta pitempien matkojen taittamiseen on useampia vaihtoehtoja.

Paikallisina busseina toimivat ”yasit”, 12-14 hengen minibussit, sekä ”hiluxit” eli lava-autot, joiden taka-osaan on asennettu istuimia. Nämä bussit ovat kuitenkin usein täynnä ja pysyvät vaihtelevasti aikataulussa.

Hyvä vaihtoehto busseille ovat taksit, joita on helppo löytää ja jotka ovat myös varsin edullisia. Matka lentokentältä kaupunkiin kustantaa noin 12-15 € ja lyhyemmät matkat kaupungin sisällä noin 2-3 €.

Myös auton vuokraaminen on mahdollista ja kustantaa keskimäärin 50 €/per päivä.

Liikkuminen saarten välillä tapahtuu lentämällä. Paikallinen lentoyhtiö Binter Cabo Verde lentää saarten välillä useamman kerran päivässä.

Kap Verden turvallisuus

Kap Verde on yksi Afrikan pienimmistä, vauraimmista, rauhallisimmista ja eurooppalaisimmista maista. Valtio on poliittisesti vakaa ja sen yleinen turvallisuustilanne on hyvä. Matkailijan kannattaa silti noudattaa normaalia tarkkaavaisuutta.

Rokotukset

Kaikille suositeltavat rokotesuojat:

  • Hepatiitti A (HAV) – Keltatautina aiemmin tunnettu hepatiitti A on viruksen (HAV) aiheuttama akuutti maksatulehdus. Kansallisessa rokotusohjelmassa hepatiitti A -rokote kuuluu ainoastaan riskiryhmille.
  • Jäykkäkouristus – Jäykkäkouristuksen aiheuttaa maaperästä haavoihin ja sitä kautta elimistöön päätyvä bakteeri, joka tuottaa elimistössä hermomyrkkyä. Jäykkäkouristusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan osana yhdistelmärokotetta.
  • Kurkkumätä – Bakteerin aiheuttama nielun-, kurkunpään-, nenän tai ihon tulehdus. Kyseisen bakteerin tuottama myrkky voi vaurioittaa sydänlihasta ja hermoja. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu kurkkumätärokotteen sisältävä yhdistelmärokote.
  • Sikotauti – Viruksen aiheuttama sylkirauhastulehdus, jonka oireita ovat kuume, päänsärky ja kivulias sylkirauhasten turvotus sekä siitä johtuva kaulan alueen turvotus. Sikotaudilta, tuhkarokolta ja vihurirokolta suojaava MPR-yhdistelmärokote on osa kansallista rokotusohjelmaa.
  • Tuhkarokko – Pisaratartuntana herkästi leviävä virustauti, joka alkaa usein hengitystieinfektion oirein, jonka jälkeen vartalolla todetaan leviävä ihottuma. Tuhkarokon pelätyin komplikaatio on aivotulehdus. Tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaava MPR-yhdistelmärokote on osa kansallista rokotusohjelmaa.
  • Vihurirokko – Viruksen aiheuttama, usein lievä, infektiotauti, joka voi kuitenkin vahingoittaa alkuraskaudessa sikiötä. Vihurirokolta, tuhkarokolta ja sikotaudilta suojaava MPR-yhdistelmärokote on osa kansallista rokotusohjelmaa.

Riskiarvion perusteella harkittavat rokotussuojat:

  • Hepatiitti B (HBV) – Maailmalla yleinen viruksen aiheuttama maksatulehdus. Kansallisessa rokotusohjelmassa hepatiitti B -rokote kuuluu ainoastaan riskiryhmille.
  • Influenssa – Pisaratartuntana leviävä, mahdollisesti raju, hengitysteiden infektiotauti, jonka oireisiin kuuluvat mm. äkillisesti nouseva kuume, lihaskivut sekä yskä. Kansallisessa rokotusohjelmassa influenssarokote kuuluu alle 7-vuotiaille lapsille, kaikille 65 vuotta täyttäneille, raskaana oleville sekä sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen.
  • Lavantauti – Bakteerin aiheuttama vakava, septinen yleisinfektio, joka voi tarttua saastuneista elintarvikkeista. Rokote ei ole osa kansallista rokotusohjelmaa.

Muut suositukset ja tarvittavat todistukset:

  • Keltakuume
    Kap Verdellä ei esiinny keltakuumetta. Rokotustodistus voidaan kuitenkin vaatia heiltä, jotka saapuvat maista, jossa keltakuumetta esiintyy. Kysy lisää lääkäriltä tai hoitajalta.
  • Malaria – Malariariski on olemassa joissain osissa maata. Kysy lisää lääkäriltä tai hoitajalta.
  • Koronavirus COVID-19 – Tarkista ajankohtaiset koronatiedot matkailijalle ennen matkaa.

Ennen matkan alkua matkustajan tulisi lisäksi varmistaa, että kansallisen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotukset ovat voimassa koko matkan ajan. Perusrokotuksiin sisältyvät MPR-rokote (sikotauti-, tuhkarokko- ja vihurirokkorokote), dT-rokote (aikuisten jäykkäkouristus-kurkkumätärokote) sekä vuosittainen influenssarokote riskiryhmille.

Matkustaja saattaa hyötyä lisäksi myös muista rokotuksista ja lääkityksistä, joita ei edellä ole mainittu (mm. polio, meningokokkitauti, rabies ja tuberkuloosi).

Matkustajan on tärkeää olla yhteydessä lääkäriin tai terveydenhoitajaan ennen matkan alkua parhaan rokotussuojan varmistamiseksi.

Viisumi

Kap Verdelle matkustettaessa passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan jälkeen. Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia alle 30 vuorokauden oleskeluun.

Kap Verde aikaero

Kap Verdessä käytössä oleva aika on niin sanottu Kap Verden normaaliaika. Koordinoidun yleisajan mukainen aikavyöhyke on UTC -1. Suomen talviaikaan nähden kello on siis Kap Verdessä kolme tuntia vähemmän.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: