Etusivu » Öljylämmitys ja lämmitysöljyn tilaaminen

Öljylämmitys ja lämmitysöljyn tilaaminen

Asutko öljylämmitystalossa tai harkitsetko muuttavasi sellaiseen? Vai oletko kenties remontoimassa vanhaa öljylämmitteistä taloa tai miettimässä upouuden kotisi lämmitysratkaisuja? Mielessäsi voi olla monia kysymyksiä siitä, mitä öljylämmitys käytännössä tarkoittaa ja millaista öljyä lämmityksessä käytetään. Voit myös miettiä, mistä ja miten tarvittavat lämmitysöljyt oikein tilataan. Öljylämmityksellä on toisaalta tänä päivänä jossain määrin negatiivinen kaiku: kannattaisiko siitä hankkiutua kokonaan eroon tai voisiko öljyn kulutusta edes jossain määrin vähentää?

Myös raha-asiat mietityttävät öljylämmitystä käyttäviä, ja syystäkin. Lämmitysöljyn tilaaminen aiheuttaa kotitaloudelle varsin suuria kustannuksia: kertatilauksena lämmitysöljyn hinta voi nousta tuhannesta jopa useampaan tuhanteen euroon.

Tähän artikkeliin olemme koonneet sinulle kattavan paketin öljylämmityksestä ja lämmitysöljyn tilaamisesta. Saat vastaukset esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Millainen lämmöntuottotapa öljylämmitys on?
  • Kuinka suosittua lämmöntuottaminen öljyllä on Suomessa?
  • Millaista öljyä lämmitysöljy on?
  • Miten lämmitysöljyä voi tilata ja kannattaako lämmitysöljysopimuksen tekeminen?
  • Mikä on öljyn ja lämmitysöljyn hinnan suhde ja mitkä tekijät vaikuttavat hintaan?
  • Paljonko lämmitysöljy maksaa ja miten sen hinta on kehittynyt viime vuosina?
  • Miten lämmitysöljytilauksen voi maksaa?
  • Mitkä ovat öljylämmityksen vaihtoehdot?

Öljylämmitys on perinteinen lämmöntuottotapa

Öljylämmitys on yksi tavoista, joilla voidaan hoitaa erikokoisten tilojen lämmitys. Lämmitysjärjestelmä koostuu öljypolttimesta, öljykattilasta, öljysäiliöstä, lämmönsäätöautomatiikasta ja savuhormista. Järjestelmä tulee sijoittaa erilliseen palosuojattuun tekniseen tilaan, josta yleensä käytämme arjessa nimitystä kattilahuone tai pannuhuone.

Energianlähteenä öljylämmitysjärjestelmässä toimii yleensä kevyt polttoöljy eli lämmitysöljy. Lämpö taas siirretään itse lämmitysjärjestelmästä lämmitettävään tilaan joko vesikiertoisella lämmönjakojärjestelmällä tai ilmalämmityksellä.

Öljylämmitys Suomessa

Öljylämmitystä on käytetty Suomessa jo vuosikymmeniä, ja sen käyttö yleistyi etenkin 1960-luvulla. Vuonna 2021 Suomesta löytyi noin 130 000 öljylämmitteistä pientaloa, mikä vastaa noin viidennestä maamme pientalokannasta. Öljylämmitys on sähkölämmitystä harvinaisempaa, mutta esimerkiksi puulämmitystä yleisempää.

Viime vuosikymmeninä maassamme on panostettu huomattavasti öljylämmitystalojen energiatehokkuuden parantamiseen ja öljykattiloiden uusimiseen. Toisaalta valtio on kannustanut myös öljylämmityksestä luopumiseen. Uusiin rakennuksiin öljylämmitystä ei myöskään yleensä enää asenneta.

Tällä hetkellä öljyllä lämmittäminen on siis monelle arkipäivää, mutta samaan aikaan siitä kannustetaan luopumaan Suomen ilmastotavoitteiden vuoksi. Julkisissa kiinteistöissä öljylämmityksestä pyritään luopumaan vuoteen 2024 mennessä, kun taas pientalot saavat lämmetä öljyllä näillä näkymin ainakin 2030-luvun alkuun saakka. Tällä hetkellä öljylämmityksestä luopumiseen on tarjolla paitsi keppiä myös porkkanaa erilaisten siirtymätukien muodossa. Koska lämmitysmuodon vaihtaminen kuitenkin maksaa 10 000–20 000 euroa, lämmennee moni suomalaiskoti öljyllä vielä useampia vuosia ennen suurta remonttia.

Mitä on lämmitysöljy?

Koteja ei voi lämmittää samalla öljyllä, jota käytetään suurissa lämpövoimaloissa tai jota tankkaat autoosi huoltoasemalla. Pientalojen öljylämmitysjärjestelmän energianlähteenä toimii kevyt polttoöljy, josta käytetään myös nimeä lämmitysöljy, lämpö-öljy ja polttoöljy. Lämpöön viittaavat nimitykset juontavat juurensa yksinkertaisesti siitä, että kyseinen öljy on omiaan nimenomaan lämmityksessä. Kyseessä on energiatiivis energiamuoto, jolla on myös hyvä hyötysuhde.

Kaikki lämmitysöljyt eivät suinkaan ole samanlaisia. Öljyä tilattaessa on tärkeintä tietää, kannattaako tilata kesä- vai talvilaatuista öljyä. Kesälaatuista öljyä voi huoletta käyttää ympäri vuoden, jos öljysäiliö sijaitsee lämpimissä sisätiloissa tai hyvin eristettynä ja vähintään metrin verran maan alla. Sen sijaan, jos öljyn säilytyspaikka on ulkona, maan pinnan lähellä tai heikosti eristettynä ja siten kylmälle alttiina, tulee pakkasten alettua siirtyä talvilaatuisen öljyn käyttöön. Viimeistään -5 asteen lämpötilat edellyttävät siirtymistä talvilaatuun.

Kesä- ja talvilaadun lisäksi lämmitysöljyn toimittajilla voi olla vaihteleva valikoima muunkinlaisia öljylaatuja. Palamista edistävillä ainesosilla rikastetut öljyt tuottavat tavallista enemmän lämpöä, ja Eco-vaihtoehdot ovat vihreämpi valinta. Oli laatu mikä tahansa, lämmitysöljyyn lisätään lähes poikkeuksetta erilaisia lisäaineita. Niillä varmistetaan, että öljy kestää mahdollisimman hyvin säilyttämistä ja lämpötilojen vaihtelua. Lisäksi lisäaineilla on tehtävänsä siinä, että öljylämmitysjärjestelmä pysyy kauemmin hyvässä kunnossa ja välttyy esimerkiksi korroosiolta.

Öljylämmitteinen suomalainen pientalo kuluttaa keskimäärin noin 2 200 litraa öljyä vuodessa. Öljylämmitystalojen siivu Suomen kokonaisenergiankulutuksesta on vain pari prosenttia, ja niiden tuottamat hiilidioksidipäästöt ovat alle kolme prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuottamista päästöistä maassamme. Toisaalta öljy on tuonnista riippuvainen ja hupeneva fossiilinen polttoaine, jonka hintakin kirpaisee monen kukkaroa.

Lämmitysöljyn tilaaminen ja siihen liittyvät sopimukset

Kun lämmitysjärjestelmä kaipaa lisäpolttoainetta, on öljytilauksen aika. Joissakin, varsinkin uudemmissa, öljylämmittimissä on mahdollisuus säätää hälytys, joka kertoo öljyn alkavan olla vähissä. Vanhemmissa malleissa voi hyödyntää säiliöpinnan mittareita samassa tarkoituksessa. Osa öljyn toimittajista tarjoaa myös muistutuspalvelua kanta-asiakkailleen. Käytännössä palvelu toimii niin, että öljylämmitteisen talon omistajille kilahtaa sähköpostia tai tekstiviesti, joka muistuttaa tilaustarpeen lähenemisestä.

Öljylämmitystalossa asuva voi vapaasti päättää, keneltä öljynsä haluaa. Lämmitysöljy tilataan itse valitulta öljy-yhtiöltä ja öljyn toimittajalta, esimerkiksi Lämpöpuistolta (Shell), Nesteeltä tai St1:ltä. Öljyn toimittajia löytyy runsaasti ja eri vaihtoehtoja kannattaa vertailla. Helpoiten se onnistuu netissä.

Kun toimittaja on valittu, itse tilaamisesta on tehty nykyään mahdollisimman helppoa. Pyynnön voi jättää monin paikoin näppärästi netissä tai vaikkapa soittaa ja kysyä samalla mahdollisesti mieltä askarruttavia kysymyksiä. Yleensä öljy saapuu kotiin noin viikon sisällä tilauksesta. Jos öljy kuitenkin ehtii loppumaan jo ennen tilauksen tekemistä, voi hyödyntää nopeaa, joskin kalliimpaa, pikatoimitusta.

Esimerkki 1: Lämmitysöljyn tilaaminen Nesteeltä

  • Tilauksen voi tehdä netissä, mutta tarjolla on myös chat-palvelua sekä puhelinnumero.
  • Netissä tulee kertoa postinumero, valita kesä- tai talvilaatu, ilmoittaa tilattava litramäärä sekä se, monessako erässä halutaan maksaa.
  • Tilauksen voi tehdä kirjautumalla tai kirjautumatta. Rekisteröityneet asiakkaat saavat alennusta hinnasta, maksuttoman Oma Neste -palvelun, mahdollisuuden tarkastella tilaushistoriaansa sekä tilauksen etenemisestä kertovan tekstiviestipalvelun.
  • Asiakas- ja laskutustietojen lisäksi tilauksen yhteydessä voi antaa toimitusohjeita ja esimerkiksi tietoja säiliöstä.

Esimerkki 2: Lämmitysöljyn tilaaminen St1:ltä

  • Tilauksen voi tehdä puhelimitse ympäri vuorokauden tai netissä.
  • Ensin tilaaja valitsee nettisivulla itselleen sopivan öljyn neljästä eri vaihtoehdosta sekä kertoo postinumeronsa ja haluamansa litramäärän sekä maksuerien määrän.
  • Hinta lasketaan annettujen tietojen perusteella ja alennusta voi saada, jos käytössä on kampanjakoodi, järjestötunnus tai St1-käteisalennuskortti.
  • Sivustolle on tunnistauduttava pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Tilaajalta pyydetään myös tietoja esimerkiksi osoitteesta ja säiliöstä.

Suurin osa kotitalouksista tekee öljytilauksen kerran tai kaksi vuodessa. Halutessaan lämmitysöljytilauksen voi tehdä vaikka joka kerta eri paikasta. Toisaalta, jos tiettyyn toimittajaan, sen palveluun, tuotteeseen ja hintaan on tyytyväinen, uskollisuuskin voi kannattaa. Useat öljyn toimittajat tarjoavat nimittäin kanta-asiakkaille erilaisia etuja. Näitä etuja voivat olla esimerkiksi huokeampi öljyn hinta ja erilaiset räätälöidyt palvelut.

Varmista onnistunut öljytilaus

Jotta tilauksen toimitusvaiheessa ei tulisi yllätyksiä, öljylämmitystä käyttävän tulee tuntea lämmitysjärjestelmänsä. Tärkeää on tietää, mikä litramäärä omaan säiliöön mahtuu. Vanhoissa säiliöissä saattaa myös edelleen olla sakaraliittimiä, jotka täytyy ennen tilausta ehdottomasti vaihtaa nokkavipuliittimiin. Useimmat öljyn toimittajat eivät suorita toimitusta, jos liittimet eivät ole vaatimusten mukaiset.

Ennen tilausta on myös hyvä varmistaa, että järjestelmä toimii hyvin ja että sen huollosta ja puhdistuksesta ei ole kulunut liikaa aikaa. Tarkista myös mahdollisesti jäljellä olevan öljyn määrä ja laatu: kesälaatuun ei tule sekoittaa kylmennyttä talvilaatua ja toisaalta ulkosäiliöön ei tulisi jäädä kesälaadun jäänteitä pakkasten uhatessa.

Lue kunkin toimittajan toimitusehdot huolellisesti. Niistä saat tietoa tarkemmista toimitusta koskevista yksityiskohdista ja vaatimuksista säiliöösi liittyen. Tarvittaessa toimittajalle voi myös soittaa.

Öljyn hinta ja sen vaikutukset lämmitysöljyn hintaan

Lämmitysöljy on maaöljystä jalostettu tuote. Yleinen öljyn hinta näkyy siis väistämättä paitsi lämmitysöljyn toimittajien korkeammissa hinnoissa myös öljylämmitystä käyttävien pientalojen kukkarossa.

Öljyn hinta vaihtelee milloin ylöspäin, milloin alaspäin. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi maailmantalouden ja politiikan yleistila, talouskasvu, vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittyminen sekä vakaus eritoten öljyntuottajamaissa. Esimerkiksi alkuvuoden 2022 tapahtumat ovat nostaneet raakaöljyn hinnan huippuunsa ja sitä kautta myös kevyt polttoöljy on kallistunut.

Lämmitysöljyn hintakehitys vuosina 2010-2022

Lämmitysöljyn hinnalla on ollut tapana vaihdella paitsi vuodesta toiseen myös vuosien sisällä. Tilastokeskuksen kuluttajaindeksi kertoo lämmitysöljyn hintojen vaihtelusta menneinä vuosina (keskihinta euroa/litra):

  • 0,69 e/l tammikuussa 2010
  • 1,05 e/l tammikuussa 2011
  • 0,81 e/l tammikuussa 2015
  • 0,66 e/l joulukuussa 2015
  • 0,90 e/l tammikuussa 2017
  • 0,99 e/l tammikuussa 2020
  • 0,66 e/l kesäkuussa 2020

Vuonna 2021 lämmitysöljyn keskihinta oli 1 euro litralta, helmikuussa 2022 sen sijaan 1,29 euroa per litra. Markkinoiden ja maailmantilanteen takia öljyn hinta todennäköisesti nousee, mutta toisaalta edessä voi olla myös rajuja ja yllättäviä heilahduksia molempiin suuntiin.

Moni asia vaikuttaa lämmitysöljyn hintaan

Öljyn hinta maailmanmarkkinoilla vaikuttaa siis lämmitysöljytilauksen hintaan. Vaikutus kertaantuu, sillä yksittäinen asiakas ei suinkaan maksa kasvanutta öljyn hintaa vain varsinaisen lämmitysöljyn osalta, vaan myös esimerkiksi sen toimittavan kuljetusauton dieselin osalta.

Tilaushintaan vaikuttavat kuitenkin myös monet muut asiat. Ensinnäkin toimittajissa on eroja, joten hintoja kannattaa vertailla. Toisekseen toiset öljyn toimittajat palkitsevat kanta-asiakkaitaan etuhinnoin, toiset eivät.

Tilattavan öljyn laadullakin on väliä. Kesälaatu on edullisempaa kuin talvilaatu, joten sisätiloissa oleva öljysäiliö tulee siinä mielessä ulkona olevaa halvemmaksi. Jos kylmät lämpötilat ovat mahdollisia tai varmoja, ei laadun kanssa kannata kikkailla säästönkään nimissä. Hyvä keino yrittää säästää talvilaadun kanssa on tilata sitä jo kesällä.

Öljyn hinta tulee myös halvemmaksi, kun tilausta ei jätä viime tippaan. Pikatoimituslisä voi olla kymmenien eurojen sijaan satoja euroja, samoin kuin pyhä- ja viikonloppulisä. Varsin tavallinen vähimmäistoimituserä lämmitysöljylle on 1 000 litraa, ja tätä pienemmästä toimituksesta voidaan myös periä lisämaksua.

Mitä maksaa lämmitysöljyn tilaus?

Suomalainen öljylämmitteinen pientalo kuluttaa keskimäärin noin 2 200 litraa öljyä vuodessa. Öljyn toimittajat taas eivät yleensä toimita alle 1 000 litran määriä. Tilausta ei siis tarvitse olla tekemässä montaakaan kertaa vuodessa, mutta vastapainoksi kertatilaukselle kertyy aina varsin suuri hintalappu.

Eri öljyntoimittajat tarjoavat erilaisia maksuvaihtoehtoja. Tyypillisintä on mahdollisuus maksaa osissa, mutta pitkin vuotta suoritettavia maksuvaihtoehtojakin löytyy.

Esimerkki 1: 1 500 litraa lämmitysöljyä Nesteeltä

Asiakas tilaa 1 500 litraa Neste Tempera kesälaatu -polttoöljyä Pohjois-Karjalaan. Hintaa tilaukselle kertyy laskurin mukaan yhteensä 2 890,74 euroa (öljy + toimitusmaksu). Lasku toimitetaan valinnan mukaan sähköpostitse tai paperilla. Maksun voi suorittaa ennakkoon tai enintään viidessä erässä, joista ensimmäinen erä tulee maksaa 14 päivää toimituksesta ja seuraavat 30 päivän välein.

Esimerkki 2: 1 500 litraa lämmitysöljyä Lämpöpuistosta

Asiakas tilaa 1 500 litraa kesälaatuista Shell Thermo Premium -polttoöljyä Pohjois-Karjalaan. Hintaa tilaukselle kertyy 3 034,20 euroa (öljy, ei toimitusmaksua). Laskun voi maksaa enintään viidessä erässä.

Lisäksi Lämpöpuisto tarjoaa asiakkailleen mahdollisuutta tasamaksusopimukseen. Sen avulla öljynsä voi maksaa tasaisina kuukausierinä pitkin vuotta. Erien suuruuden määräävät aikaisempien vuosien keskikulutus sekä öljyn keskihinta, ja kuukausierän suuruutta päivitetään kahdesti vuodessa.

Ota Summarum avuksi öljytilauksen maksamiseen

Jos asut öljylämmitteisessä talossa, ei tilauksen tekemistä pysty välttämään lämmitysöljyn käydessä vähiin. Lisätilaus voi osua huonoon saumaan, esimerkiksi joulukuulle, jolloin monilla on ylimääräisiä menoja muutenkin. Voi myös olla, että öljyn toimittajien tarjoamat maksutavat eivät vastaa toiveitasi. Tällaisissa tilanteissa Summarum voi auttaa.

Summarumin kautta voit jättää laina- tai kulutusluottohakemuksen. Palvelu kilpailuttaa lainanantajat puolestasi, ja voit valita tarjouksista parhaan lainan tai halutessasi myös hylätä ne. Laina voi olla hyvä vaihtoehto saada rahat lämmitysöljytilaukseen esimerkiksi silloin, kun tarvitset tilauksen maksamiseen pidemmän ajan tai haluat maksaa tilaussumman useammassa kuin viidessä erässä.

Lainan ottaminen öljylämmitykseen liittyen voi tulla ajankohtaiseksi myös muulloin kuin uutta öljyä tilattaessa. Öljypoltin tulee huoltaa kahden vuoden ja yli 10 vuotta vanha poltin vuoden välein. Kattila ja savuhormi taas tulee puhdistaa kerran vuodessa. Hyvin huollettuna öljylämmitys on yleensä pitkäikäinen ja huoleton, mutta joskus huollot paljastavat myös ikävämpiä ja hintavampia korjaustarpeita.

Älä unohda lainojen olemassaoloa myöskään öljylämmityksen ollessa murroksessa. Edullisen lainan avulla voit harkita vaihtoehtoisen lämmitysmuodon ottamista öljylämmityksen tilalle tai rinnalle.

Vaihtoehtoja öljylämmitykselle

Moni öljylämmitystalossa asuva pohtii tänä päivänä paitsi kyseisen lämmitysmuodon ympäristöystävällisyyttä ja hintaa, myös suunnitelmia, joiden mukaan öljylämmityksestä tulisi luopua vuoteen 2030 mennessä. Periaatteessa uuteen lämmitysmuotoon voi vaihtaa jo nyt, mutta kiirehtiäkään ei välttämättä tarvitse.

Jos toiveena on öljylämmityksestä luopuminen, sen korvaajaksi voidaan pientalossa valita esimerkiksi maalampöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu, kaukolämpö, puupohjaiset lämmitysmuodot tai useamman eri lämmitysmuodon yhdistelmät. Jos oma öljylämmitysjärjestelmä on vielä hyvässä kunnossa, kannattaa täyden uudistuksen sijaan ehdottomasti pitää mielessä hybridi- ja tukilämmityksen mahdollisuudet.

Hybridilämmitys tarkoittaa sitä, että jo olemassa olevan öljyn rinnalle otetaan muita energianlähteitä. Hyviä vaihtoehtoja öljyn rinnalle ovat esimerkiksi aurinkolämmitys ja ilma-vesilämpöpumppu. Kaksoispesäkattila taas mahdollistaa puun polttamisen öljyn rinnalla. Myös erilaisilla tukilämmitysjärjestelmillä, kuten ilmalämpöpumpulla ja varaavalla tulisijalla, voi vähentää öljyn tarvetta.

Hybridi- ja tukilämmitysjärjestelmien ideana on se, että öljylämmittäjä joutuu tilaamaan öljyä harvemmin ja vähemmän. Kylmimpinä pakkaskuukausina öljy on yleensä tehokkain lämmittäjä, mutta lauhempina vuodenaikoina muut keinot vähentävät huomattavasti öljyn tarvetta. Hybridi- ja tukilämmitysjärjestelmiä käyttävä kotitalous voi hyödyntää entistä enemmän uusiutuvia energialähteitä ja näin myös ilmasto kiittää.

Pörssisähkön käyttäminen on fiksua, mikäli valitset yllä lueteltuja vaihtoehtoja öljylämmitykselle.

Jos päätät edelleen käyttää öljyä, muista nämä asiat

Öljylämmityslaitteiston osat tulevat yleensä käyttöikänsä päähän 20–30 vuoden iässä, polttimot jo reilun 10 vuoden jälkeen. On tärkeätä pitää huolta järjestelmästä ja sen osista, sillä rikkoutumiset tulevat kalliiksi.

Jos pientaloa on lämmittämässä vielä hyväkuntoinen, säännöllisesti huollettu ja puhdistettu sekä moitteettomasti toimiva järjestelmä, on yksi vaihtoehto remontoida se uusiutuvaa lämmitysöljyä käyttäväksi. Remontista selviää useimmiten muutamilla satasilla. Uusiutuva lämmitysöljy maksaa tällä hetkellä enemmän kuin tavallinen lämmitysöljy, mutta kyseessä on askel kestävämpään suuntaan.

Teetpä nykyiseen öljykattilaasi muutoksia tai et, voit tehdä ainakin yhden tärkeän teon: varmista, että kotisi pitää mahdollisimman hyvin lämpöä. Tilaa kuntotarkastaja selvittämään, pitäisikö kotiisi tehdä tiivistyksiä ja muutoksia. Lämpöä voi karata hukkaan niin ikkunoista, ulko-ovista, seinistä kuin ala- ja yläpohjasta. Näiden lisäksi on hyvä tarkastaa muun muassa savupiippu ja sokkelit. Kun talo on tiivis, et maksa ylimääräistä lämmityksestä ja öljyä säästyy.

Öljylämmitys ja lämmitysöljyn tilaus – Usein kysytyt kysymykset

Kuinka suosittua öljyllä lämmittäminen on Suomessa?

Kyseisen lämmitysmenetelmän suosio kasvoi Suomessa etenkin 1960-luvulta alkaen. Vuonna 2021 maastamme löytyi noin 130 000 öljylämmitteistä pientaloa, mikä tarkoittaa noin viidennestä pientalokannasta. Suosio on kuitenkin vähenemään päin, ja uusiin rakennuksiin öljylämmitystä laitetaan enää harvoin.

Viime vuosina Suomen valtio on kannustanut ihmisiä luopumaan öljylämmityksestä, ja käyttäjämäärä onkin pudonnut noin 5 000:lla vuodessa. Tällä hetkellä kaavaillaan, että julkisten rakennusten tulisi luopua öljylämmityksestä vuoteen 2024 ja pientalojen vuoteen 2030 mennessä.

Onko öljyllä lämmittäminen ympäristöystävällistä?

Kyllä ja ei. Öljylämmityksessä tarvitaan öljyä, joka on fossiilinen polttoaine ja siten hupeneva luonnonvara. Öljylämmityksestä luopumista perustellaan hiilidioksidipäästöjen vähentämisellä ja siten ympäristöystävällisyydellä.

Toisaalta moderni öljyllä lämmittäminen on päästöiltään suunnilleen samaa tasoa esimerkiksi kaukolämmön kanssa. Saatavilla on myös uusiutuvaa lämmitysöljyä sekä rikitöntä kevyttä polttoöljyä. Panostamalla öljyn laatuun ja esimerkiksi ottamalla muitakin lämmityskeinoja öljyn rinnalle voi vaikuttaa huomattavasti kotinsa lämmityksen ympäristöystävällisyyteen.

Mitä on lämmitysöljy?

Lämmitysöljy, lämpö-öljy, polttoöljy ja kevyt polttoöljy viittaavat usein yhteen ja samaan asiaan. Kyseessä on maaöljystä jalostettu tuote, joka sopii erinomaisesti nimenomaan lämmittämiseen. Pientaloissa lämmitysöljy toimii öljylämmitysjärjestelmän energianlähteenä.

Mitä tarkoittavat kesälaatu ja talvilaatu?

Lämmitysöljyä on saatavina erilaatuisina, ja niistä tärkeimmät ovat kesälaatu ja talvilaatu. Kesälaatuinen öljy on edullisinta, ja sitä voi yleensä käyttää ympäri vuoden sisäsäiliöissä ja muissa hyvin eristetyissä säiliöissä. Pääsääntönä on, että kesälaatu ei missään vaiheessa saa altistua alle -5 asteen lämpötilalle.

Talvilaatua tulee käyttää, jos öljy altistuu tai sillä on mahdollisuus altistua kylmälle. Käytännössä näin käy, jos säiliö tai putkisto ovat ulkona tai heikosti eristetyssä tilassa, kuten kylmässä varastotilassa.

Miten tilaan lämmitysöljyä?

Lämmitysöljyn voit tilata haluamaltaan öljy-yhtiöltä ja öljyn toimittajalta, joka tuo öljyt aina kotiisi asti. Useimmille kotitalouksille riittää tilaaminen kerran tai kahdesti vuodessa.

Tilaamisesta on tehty helppoa. Monin paikoin voit tehdä tilauksen yhdellä puhelinsoitolla. Lisäksi valtakunnalliset toimittajat, kuten Lämpöpuisto (Shell), Neste ja St1, tarjoavat mahdollisuuden näppärään nettitilaukseen.

Kuinka paljon lämmitysöljy maksaa?

Öljyä tilataan yleensä vähintään 1 000 litraa kerralla. Kertatilaus taas maksaa useimmiten tuhannesta eurosta muutamaan tuhanteen euroon.

Öljyn hinta voi vaihdella sekä vuodesta toiseen että vuoden sisällä. Vuonna 2021 lämmitysöljyn keskihinta oli 100 senttiä litralta, helmikuussa 2022 sen sijaan jo 1,29 euroa per litra.

Mikä vaikuttaa lämmitysöljyn hintaan?

Lämmitysöljyn hinta ja öljyn hinta ovat sidoksissa toisiinsa. Näin ollen hinta vaihtelee ja heilahtelee välillä rajustikin. Heilahtelut voivat johtua niin globaaleista kriiseistä kuin talousnäkymistäkin.

Yksilötasolla hintaan vaikuttavat esimerkiksi valitun öljyn laatu ja tilausajankohta. Kesälaatu on halvempaa kuin talvilaatu, mutta toisaalta talvilaatukin voi olla edullisempaa kesäkuussa kuin jo talvipakkasten alettua. Lisähintaa itse öljyn toimitukselle tulee, jos öljylle halutaan esimerkiksi pika- tai viikonlopputoimitus.

Mitkä ovat maksuvaihtoehdot?

Lämmitysöljyn tilaaminen ei ole halpaa huvia, koska öljyn hinta on ollut viime aikoina varsin korkea. Yhtiöt tarjoavat usein mahdollisuutta maksaa tilaus erissä, yleensä enimmillään viidessä erässä.

Jos tarvitset enemmän eriä ja pidemmän maksuajan, on hyvä selvittää esimerkiksi lainan tai kulutusluoton mahdollisuus. Voit vertailla eri lainanantajat ja saada lainatarjouksia helposti ja nopeasti Summarumin avulla.

Mitä tarkoittavat hybridilämmitys ja tukilämmitys?

Hybridilämmitys tarkoittaa sitä, että öljylämmityksen rinnalle otetaan myös muita energianlähteitä. Tällainen muu lähde voi olla esimerkiksi aurinkolämmitys tai ilma-vesilämpöpumppu. Hybridilämmityksessä hyödynnetään siis sekä uusiutuvia että uusiutumattomia energialähteitä, ja sillä saadaan vähennettyä käytettävän öljyn määrää.

Myös erilaisilla tukilämmitysjärjestelmillä voi vähentää öljyn tarvetta. Tukilämmitysjärjestelmiksi sopivat hieman vuodenajoista ja säistä riippuen esimerkiksi ilmalämpöpumppu ja varaava takka. Sekä hybridilämmitys että tukijärjestelmät sopivat hyvin tilanteeseen, jossa käytössä on hyvin toimiva, ei vielä uusia osia tai vaihtoa vaativa öljylämmitysjärjestelmä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: